• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Svi koji vole da slikaju musave cigane treba da požure

Started by Paramecijum, 20-09-2007, 02:29:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Paramecijum

Najveća ciganska favela u Srbiji broji poslednje dane; iseljenje je predviđeno valjda za ovaj mesec, najkasnije sledeći.
Za snimanje s mosta odakle sam ga ja obavio treba vam teleobjektiv, što veći to bolji.
Ja sam danas prošao tuda i napravio nekoliko fotki, ali mislim da se prave fotografske stvari mogu dobiti tek silaskom među njih.
Naravno, ko ima stomak za sve ovo...

Mixitron M. Storm

Ja bre jučle na radiju načuh o nekakvoj reemisiji? EU cigana u Srbiju.  :x

S.

Zasto "EU cigana"? To su nasi, domaci, vratice se sa "privremenog rada u inostranstvu" I ne samo oni...  :mrgreen:

Nego, pitanje - gde ce da smeste ove silne ljude, cini mi se da sam negde procitala da ih ima negde oko 3000, ili tako nesto, valjda oko 250 "kucnih brojeva". Opet mi se cini da je pominjan deo grda "Kamendin" ili tako nesto, gde je to?

Meho Krljic

Ne bih se previše brinuo o nestanku dobrog materijala za fotografisanje jer u Beogradu ima par desetina sličnih naselja. Neka od njih su i pokretna. Ali, recimo, jedno nepokretno a sjajno za fotkanje je na Dorćolu, kod Dunava u staroj betonjerki, gde je em ambijent totalno postsocijalističkoapokaliptičan em je Kusturica koristio neke od ovih (klinaca i odraslih) za snimanje pa su već iskusni. Moj bend je svojevremeno tamo snimao spot.

Glede 'reemisije', radi se o sporazumima o readmisiji koje je naša država sklopila sa EU zemljama (još pre par godina) i koji se tiču privatanja naših građana koji su utekli u EU tokom devedesetih, tražeći politički azil. Azil im nije odobren, ali su neki od njih uspeli da čekanje na rešenje (uz ulaganje žalbi na negativna rešenja) protegnu i na do deset godina. Procene se kreću između sto i dvesta hiljada naših građana (većina su Romi) koji treba da se vrate. Trenutno se vraćaju tempom od oko 40 mesečno (u 2006. godini je tempo bio 100 mesečno), tako da sami izračunajte koliko će im trebati da se svi vrate.

Boban

1990. sam prisustvovao najglupljoj policijskoj akciji u životu... Nalazim se u vozu koji ide iz Nemačke za Srbiju i dalje. U Zagrebu panduri otkriju grupu od pedesetak cigana koji bez papira putuju iz Nemačke i uspeli su da se promuvaju nekako dotle. Kažu da idu za Beograd, ali panduri neće da ih puste bez papira i sve ih svuku napolje. Naravno, dok je voz odlazio iz stanice, videli smo kako su se cigani razmileli po stanici i verovatno ubrzo pogubili po gradu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

Quote from: "S."Nego, pitanje - gde ce da smeste ove silne ljude, cini mi se da sam negde procitala da ih ima negde oko 3000

ono što nam treba, to je NOVI RAT!
ionako su mnogi od ovih cigana s kosova: kad već neće srbi da ginu za njega, mogli bismo ove domoroce da šaljemo na branik otadžbine.
taman da dokažu vernost majčici-matici koja ih je primila nazad u krilo...
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Ghoule, treba malo da obiđeš tu raju. Sumnjam da bi im prepustio bilo koju vrstu odbrane zemlje (čak ni kao topovsko meso ne bi poslužili naročito dugo jer su u velikoj većini žene i deca). Uz to, nisam siguran da bi želeo da naoružavaš ljude koji sa tobom ne dele ni političa stanovišta, ni moralni kod a mnogi ni jezik.

Ghoul

ma u redu je to, ali moje komentare treba shvatati kao expresionističko-dadaističko-futurističko-apsurdističke impresije a ne kao dnevnopolitičke komentare sa pragmatičkom upotrebnom vrednošću (u bukvalnom smislu reči).

svejedno, voleo bih da neki ovdašnji sf pisac uradi priču baziranu na ovoj ideji:
super-ratnici
oklopna, živa 'odela'
živi ljudi u njima, regruti
gipsy transformers
žene, deca, štagod: ovi transformeri ionako rade na daljinsku kontrolu, oni u odelima imaju marginalnu moć odlučivanja
kosovo: the final battle!
:!:

Meho Krljic

:lol:

Zvuči dosta trashy. Možda je to dobro za neki roto roman, ali ja sam snob i tražim samo najbolje od života!!!

Bab Jaga

Quote from: "Meho Krljic"Ghoule, treba malo da obiđeš tu raju. Sumnjam da bi im prepustio bilo koju vrstu odbrane zemlje (čak ni kao topovsko meso ne bi poslužili naročito dugo jer su u velikoj većini žene i deca). Uz to, nisam siguran da bi želeo da naoružavaš ljude koji sa tobom ne dele ni političa stanovišta, ni moralni kod a mnogi ni jezik.

Meho, ne mogu vjerovati da si tako zabrljao. Uopće nije problem u tom što su žene i djeca, sjeti se samo palestinaca ili čečenaca.
Ghoul fhtagn!

Bab Jaga

Quote from: "Meho Krljic":lol:

Zvuči dosta trashy. Možda je to dobro za neki roto roman, ali ja sam snob i tražim samo najbolje od života!!!

Svi smo Meho!
Ghoul fhtagn!

Boban

Cigani su među nama, hteli mi to ili ne.
Suvi centar Zemuna: šetališna zona, fontana naspram gradske kuće:

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Zvuči dosta trashy. Možda je to dobro za neki roto roman, ali ja sam snob i tražim samo najbolje od života!!!

I JA ISTO!
zato sam i ponudio ovu ideju nekom drugom.

a sad da se vratim SVOJOJ visokoj književnosti...

Mixitron M. Storm

Quote from: "Meho Krljic"Uz to, nisam siguran da bi želeo da naoružavaš ljude koji sa tobom ne dele ni političa stanovišta, ni moralni kod a mnogi ni jezik.

Ma jok, samo ih dovedeš na TV da neprestano dreče kako su ih šiptari oterali nožem i metkom (i onda to šalješ po svetu).

Što se tiče smeštaja,

Visoke peći potpaljujem ja
Dva reda koksa, tri reda na-na-na...

Ghoul

Quote from: "Bab Jaga"Meho, ne mogu vjerovati da si tako zabrljao. Uopće nije problem u tom što su žene i djeca, sjeti se samo palestinaca ili čečenaca.

tako ti je to sa svim folirantima, pa tako i sa ovim našim 'muslijem' koga si bez mnogo truda raskrinkala (i dezavuisala!)!

kao, šta će žene i deca u ratu!  :roll:  :x  :cry:

Alexdelarge

Spoj favele i hladnoce celika i zatamnjenih stakala solitera u pozadini,podseca na pocetak filma They Live.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: "Alexdelarge"Spoj favele i hladnoce celika i zatamnjenih stakala solitera u pozadini,podseca na pocetak filma They Live.

THEY LIVE AGAIN!
čovek nalazi tamne naočari, koje kada stavi na lice čine da ispod prividno ljudskih bića oko sebe zapravo vidi cigane!

Meho Krljic

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Bab Jaga"Meho, ne mogu vjerovati da si tako zabrljao. Uopće nije problem u tom što su žene i djeca, sjeti se samo palestinaca ili čečenaca.

tako ti je to sa svim folirantima, pa tako i sa ovim našim 'muslijem' koga si bez mnogo truda raskrinkala (i dezavuisala!)!

kao, šta će žene i deca u ratu!  :roll:  :x  :cry:

Svašta... Pokažite mi deo Kur'ana u kome se okejuje žrtvovanje dece i žena u ratovanju za neki cilj.

Ghoul

nemoj sad da se vataš za kura...n, mi pričamo o vrlo konkretnom problemu i vrlo konkretnom rešenju koje je bliskoistočna (i šire) praxa već potvrdila! kuran ostavi teolozima.

Meho Krljic

Kur'an je jedina stvar bitna za muslimana. U islamu ne postoji crkva i ne postoji zvanično tumačenje svete knjige, ili kanonsko učenje. Dakle, zašto bi me zanimala praksa nekih tamo sumnjivih muslimana kada mogu da se oslanjam direktno na božiju reč ispričanu na uvce odabranom proroku Muhamedu???

Ghoul

ako imaš 2 opcije, od kojih je jedna zasnovana na tamo nekoj bajatoj knjizi od pre iljadu godina, a druga na praktično-pragmatičnom rešenju konkretnog problema, zašto bi se vatao za prašnjavu knjigu?!

Meho Krljic

Zato što se duhovna pitanja, kao što je pitanje vere u Boga i postupanja u skladu sa njom ne rešavaju praktično-pragmatičnim odgovorima na konkretne problema onako kako problemi naleću jedan za drugim nego dugačkom introspektivnom potragom za smislom koji je sasvim drugog nivoa od svakodnevnog/ praktičnog/ konkretnog. U tom smislu je knjiga koju je mudrom proroku u pero izdiktirao jedini Bog lično sigurno korisnija od primera koje pružaju pohlepom (makar i duhovnom) vođeni 'ratnici' u nekakvim prašnjavim ratovima.

Bab Jaga

Od bilo kakvih komentara u svezi kurana ću se suzdržati se, jer ne znam čitati arabsko pismo, a u prevode ne vjerujem.
Ghoul fhtagn!

Meho Krljic

:lol:  :lol:  :lol:  Lako je tebi koja znaš nekoliko svetskih jezika da se kurčiš. Mi koji nismo išli u školu dovoljno ozbiljno ostavljeni smo na milost & nemilost prevodiocima.

Alex

Bobane, fotke koje radiš su uvek zanimljive i dobre.

Ne samo na ovom topiku, uopšte.

Ovde, konkretno, dragocene su nama koji retko dolazimo u prestonicu, jer iz njih saznajemo o životu u BGD.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Mixitron M. Storm

Quote from: "Boban"
Suvi centar Zemuna: šetališna zona, fontana naspram gradske kuće

?! Jbt n puta sam prošao tuda i nikad nisam registrovao ni fontanu ni to žbunje. :!:

Son of Man

nisam znao gde ta turim ovo, pa reko aj ovde kad se vec radi o "musavima"...necu mnogo da omashim...

Ganci sundjer Bob

:mrgreen:

Meho Krljic

Sjajno!!! Ko je ovo usliko? Ovo bi moglo da se dobro proda.

BladeRunner

QuoteSjajno!!! Ko je ovo usliko? Ovo bi moglo da se dobro proda.

Misliš li na sunđer ili na sliku?
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Meho Krljic

Boban

Ovo je savršen primer šta fotografija jeste i kako joj treba pristupati. Dakle, široki kadrovi, pejzaži i sve to daju ukus ambijentalne celine, ali vrhunske stvari mogu da budu samo krupni kadrovi, lica, osobe u nesvakidašnjim situacijama.
Zato sam i rekao na početku da ovo treba snimati ili velikim teleobjektivom ili sići među njih.

slavkod

sigurno da treba sići među njih,ali za fotografiju koja ne ostaje samo na površini je neophodno pričati sa tim svetom i za to vreme praviti i fotografije,ili snimati filmski materijal.
Uzgred,nije nikakva genijalna altruistička misao dovela do pokušaja prvog popisa u ovoj faveli i njenog najavljenog nestanka.Činjenica je da radovi na rekonstrukciji Gazele ne mogu da počnu dok se ispod nje nalaze ljudi.
Koliko ja znam Kamendin je selo u Sremu a ne gradska četvrt i sigurno bi nastao haos da se to proba.Niti bi seljaci bili voljni a ni Cigani tamo ne bi mogli da prežive u većem broju.Oni žive od kanti za đubre,od sakupljanja sekundarnih sirovina i od prošnje.Ni jedna od ovih aktivnosti nije pogodna za seosi ambijent.

Mixitron M. Storm

Son of Man

jednog lepog dana u Marinkovoj Bari
vidim grupu ganaca kako spravu vari
s'nekog jakog seksa tada sam se vraco
kazem Napred Zvezda, pridjem : Moze dimic braco ?
"Opusteno beogradski dodji duvaj s'nama"
u krugu je rakija leba and salama
kontejner je zapaljen i dzumare laju
tu ko ima kesha odma zavrshava paju
ribe su ekstra s'mrezaste charaje
kad obriju brkove srce meni staje
:lol:  :!:

KULTNO jbga !!!  :lol:

Meho Krljic

Pa što ne dovršiš strofu???

Na prvome sastanku odma' blajve karu
Ima da se preselim u Marinkovu Baru!!!

Son of Man

DušMan

Quote from: "Mixitron M. Storm"
Quote from: "Boban"
Suvi centar Zemuna: šetališna zona, fontana naspram gradske kuće

?! Jbt n puta sam prošao tuda i nikad nisam registrovao ni fontanu ni to žbunje. :!:
Posto sam dobar deo zivota proveo u toj ulici secam se da smo se jos kao klinci gadili cak i da se gadjamo kamenjem sa ciganima iz tog parka. Zanimljiviji su bili belci iz danasnje Gospodske.

LM, od kad znam za sebe cigani i klosari obitavaju u tom parku. Prvenstveno zbog blizine pijace.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.