• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

LIČNA KARTA SREBRENICE

Started by Ghoul, 02-10-2007, 21:19:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Джон Рейнольдс

Quote from: yalgr on 15-04-2010, 15:38:54
Uopste treba biti pragmatican,a Srbi su ogrezli u HRISCANSTVO,PATRIOTIZAM i BRIGU ZA BLIZNJEGA.Najjace jedinke vode racuna samo o sopstvenim interesima.Ako naciju posmatramo kao jedinku najjace nacije su one koje vode racuna o pragmaticnim ciljevima

Jbt, koji si ti retard! Ovde sam stao sa čitanjem, pošto ne verujem da iko ko može da nalupeta ovako nešto može napisati išta vredno daljeg čitanja.

Srbi ogrezli u brigu za bližnjega? Ajde. Pazi, individuo, ti jedinko za sebe, pojedinče... Budeš li nekad pao na ledu i slomio nogu, nemoj molim te da kukaš i zapomažeš nego lepo odskakući kući i sam je namesti. Zašto bi takva jedna individua koristila retrogradnu, reakcionarnu brigu za bližnjega za svoju sitnu korist? Pa makar i bio "najjača jedinka" i brinuo o sopstvenim interesima. Jer, pazi... Životinjski svet nam lepo pokazuje da povređena jedinka automatski prestaje da bude najjača.

Kad smo već kod životinja... Najjače jedinke upravo ne vode računa samo o sopstvenim interesima, najjače jedinke su VOĐE i brinu o svom čoporu. Mužjak lava može da se izležava letnji dan do podne, lavice će loviti umesto njega i on će jesti najbolje komade mesa, ali ako je čopor ugrožen, lav će ugrožavajući svoj život braniti čopor, grupu. To vi, priglupi građanoidi i drugosrbijanci ne možete da utuvite u glavudže, da se prava građanska svest ogleda u tome da brineš o drugima koliko i o sebi. Ako moraš da malo pomeriš auto da bi još neko mogao da se parkira, pomeri ga. Ako je kanta za đubre preko ulice, pređi ulicu, ne bacaj đubre kroz prozor. I što je najvažnije - individualnost nije laktanje, gaženje preko leševa i nebriga za sve osim bednih ličnih interesa.

A što se tiče "gledajmo nacije kao jedinku", to je tek glupost i u potpunom nesaglasju čak i sa prethodnom rečenicom. Napišimo tu glupost drugačije: "Gledajmo grupu od nekoliko stotina hiljada ili miliona osoba kao jedinku"... WTF? Kolektivna inteligencija? Ovo jeste SF forum, ali ipak...
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Loni

li da pojasnim....
Upišite na google LIST OF PARTICIPATING NATIONS

Ono šta se dobije su liste NATIONS, koje su u praksi liste država učesnica olimpijada.
Pa se kaže - Na zimskoj olimpijadi te i te godine učestvovalo je 24 NATIONS.

Na srpskom jeziku ne bi se moglo reći NAROD jer Etiopljani kao nekad Jugosloveni nisu narod već skup naroda: Oromo, Amhara, Somali, Tigraj itd.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_participating_nations_at_the_Summer_Olympic_Games

Iz ovog proizilazi da srpski jezik nema transparentno objašnjenje termina NACIJA niti NACIONALNOST.

Englezi imaju NATION kao sve građane jedne države
i ETHNIC kao specifikume (jezik, boja kože, obeležja ili mentalitet)

Dakle ako bi termin NAROD bio ono što je za anglofone ETHNIC onda je to jedna stvar.
Onda u BiH žive tri naroda.

Međutim ako je termin NAROD nama ono što bi za anglofone bio termin NATION onda je to sasvim nešto drugo.

Kako onda od Engleza očekivati da tako nešto prevede?
BOSNIAN NATION (but Serbian ethnic) ili kako?

To je vrlo ozbiljna tema jer od prevoda zapravo i zavisi je li to bio GRAĐANSKI ili MEĐUNARODNI rat.
Nema potrebe da se nazivamo idiotima. Ovde čisto pojašnjavamo jedni drugima definicije, a trenutno smo upravo kod prevodilačke začkoljice.

Začkaljicu je dodatno zakomplikovalo to što su Titoisti uveli pored nacionalnost i termin narodnost (samo za manjine), čime je konfuzija u savremenom dobu još dublja.

yalgr

Quote from: John Reynolds on 16-04-2010, 01:24:21
Quote from: yalgr on 15-04-2010, 15:38:54
Uopste treba biti pragmatican,a Srbi su ogrezli u HRISCANSTVO,PATRIOTIZAM i BRIGU ZA BLIZNJEGA.Najjace jedinke vode racuna samo o sopstvenim interesima.Ako naciju posmatramo kao jedinku najjace nacije su one koje vode racuna o pragmaticnim ciljevima

Jbt, koji si ti retard! Ovde sam stao sa čitanjem, pošto ne verujem da iko ko može da nalupeta ovako nešto može napisati išta vredno daljeg čitanja.

Srbi ogrezli u brigu za bližnjega? Ajde. Pazi, individuo, ti jedinko za sebe, pojedinče... Budeš li nekad pao na ledu i slomio nogu, nemoj molim te da kukaš i zapomažeš nego lepo odskakući kući i sam je namesti. Zašto bi takva jedna individua koristila retrogradnu, reakcionarnu brigu za bližnjega za svoju sitnu korist? Pa makar i bio "najjača jedinka" i brinuo o sopstvenim interesima. Jer, pazi... Životinjski svet nam lepo pokazuje da povređena jedinka automatski prestaje da bude najjača.

Kad smo već kod životinja... Najjače jedinke upravo ne vode računa samo o sopstvenim interesima, najjače jedinke su VOĐE i brinu o svom čoporu. Mužjak lava može da se izležava letnji dan do podne, lavice će loviti umesto njega i on će jesti najbolje komade mesa, ali ako je čopor ugrožen, lav će ugrožavajući svoj život braniti čopor, grupu. To vi, priglupi građanoidi i drugosrbijanci ne možete da utuvite u glavudže, da se prava građanska svest ogleda u tome da brineš o drugima koliko i o sebi. Ako moraš da malo pomeriš auto da bi još neko mogao da se parkira, pomeri ga. Ako je kanta za đubre preko ulice, pređi ulicu, ne bacaj đubre kroz prozor. I što je najvažnije - individualnost nije laktanje, gaženje preko leševa i nebriga za sve osim bednih ličnih interesa.

A što se tiče "gledajmo nacije kao jedinku", to je tek glupost i u potpunom nesaglasju čak i sa prethodnom rečenicom. Napišimo tu glupost drugačije: "Gledajmo grupu od nekoliko stotina hiljada ili miliona osoba kao jedinku"... WTF? Kolektivna inteligencija? Ovo jeste SF forum, ali ipak...

Zezanje,zezanje opusti se.Srpskom drustvu nedostaje funkcionalnosti i pragmatizma,sto me cudi  posto:"Mi mozemo i ono sto ne mozemo".Ovde sve kipti od morala,patriotizma,hriscanstva,brige za radnike i brige za bliznjega pa sa te altruisticke tacke gledista Srbija predstavlja svetsku supersilu.Naravno mi uvek mozemo da MISLIMO da smo funkcionalni,mediji su super stvar.Takodje kada stavimo na papir budzet USA voske:900 milijardi dolara i Ruske vojske:30 milijardi dolara vidimo zasto je Kosovo izgubljeno.Ali ako Vukadinovic,Antonic i Nenad Lj. Stefanovic bilion puta ponove u medijima kako su Rusi jako bitan faktor na Balkanu(i da su uopste ZAINTERESOVANI ZA BRACU SRBE) nama ne preostaje nista drugo nego da verujemo njima,Kostunici i Tomi Grobaru umesto papiru,posto oni imaju liderske sposobnosti i zrtvuju se za srpski copor.Ako dovoljno jako POZELIMO Kosovo se vraca u sastav Srbije,dakle staljinisticka Dorothy strategija:There is no place like home. :mrgreen:

Quote from: PingvinPatuljak on 15-04-2010, 18:12:58
je li, po tebi, Amerika jaka država?

Pa naravno da jeste kada uspesno asimiluje doseljenike tako sto im nudi bolje uslove za zivot nego sto su ih imali u svojim nesvrstanim zemljama treceg sveta koje se bore za SVETSKU PRAVDU,RADNIKE I MIR MEDJU LJUDIMA.

Zemlje koje su najsiromasnije zato sto imaju najkorumpiranije i najlazljivije elite su veciti lideri u borbi za SVETSKI MORAL.Mislim niko se ne bori za moral,svi se borimo za sopstvene interese.

Eto,moj interes na ovom forumu je izivljavanje licnih frustracija.Posteno je kada se tako kaze.

Kada krades,reci:Ja sam lopov.
Ne trabunjaj:Ja se borim za PRAVEDNU RASPODELU RESURSA.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Lomljavina on 16-04-2010, 01:07:28

Ja te ovde isključivo za praksu pitam.

naznačio sam ti tvoje dijalektičko razmišljanje, no čini se da još nisi izbistrio metodu. svijet nam se nadaje u najživljem kaosu, pa se suprotnosti čas spajaju, čas prepliću, čas razilaze, a ti to promatraš sa ćuđenjem koje stvara nemale probleme u tvojoj kognitivnoj mapi.

ovdje si ušao u dubioze, a nije ti palo na pamet da je stvar vrlo jednostavna: ako pitaš za praksu, onda tvoje analno teoretiziranje ima malu težinu
nego, najjednostavnije ti je to provjeriti baš u praksi: odeš kod Janoša iz Subotice i pitaš ga je li on Mađar ili Srbin (po nacionalnosti), a je li stanovnik Mađarske ili Srbije (po državljanstvu) - i to nije ništa sofisticirano

druga je stvar ako si ti na tragu ovog yalgra koji pak je na tragu fašističke ideologije gdje se u praksi pokušava sprovesti doktrina krvi i tla pa pojedinac više ne znači ništa kao takav nego još samo kao pripadnik neke veće cjeline, dakle gdje je on potpuno atomiziran.
makar sumnjam da baš za takvu praksu optiraš?
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Franz Xaver von Baader

Quote from: yalgr on 16-04-2010, 14:26:15

Eto,moj interes na ovom forumu je izivljavanje licnih frustracija.Posteno je kada se tako kaze.

kaj te muči njofra?

Loni

Da pingvin.

Ono što se meni čini je da su mnogo srećnije države novog sveta. Ako ništa drugo nemaju probleme istorijskih granica.
Izuzetak su možda samo Čile i Bolivija (Čile je Boliviji preoteo izlaz na okean, koji Morales danas želi da vrati). Imamo i Panamu, koja se otcepila od Kolumbije, Teksas i južni stejtovi, otcepljeni od Meksika i to je gotovo sve od velikih promena granica. I sve je naravno bajato.

Osim toga u Americi skoro svi sudoseljenici odnekud pa svako ko dobije papire od tog momenta postaej Amerikanac, Kanađanin, Brazilac ili Argentinac.
Nema ko da ga spusti da je doššljak (osim minornog broja Indijanaca) jer i drugi su došljaci takođe.

U starom svetu je sve daleko komplikovanije. Međutim i tu imamo različite tendencije. Tako se Naomi Kembel izjasnila kao Engleskinja na prošlom popisu.
Ne vidimo ostrvsko bledilo, niti porodično stablo, ali žena se tako oseća.

Vreme je dakle da se čitav svet opredeli za koji će koncept. Janoš i Ramiz bi vrlo lako mogli postati Srbi, dok bi etno pripadnost bila iza nekih zareza.

Uostalom po čemu je nacija bitnija od pasoša?
Pasoš je ipak neki papir. Nešto opipljivo, što ima značenje (teritorija, valuta, porezi, sistem).
Etnos je nešto što nam se nalazi u mozgu. Daleko je od opipljivog.

Mada Janoši neće imati takvih problema jer Mađarska daje pasoše i etno Mađarima van svoje zemlje.

mac

Quote from: Lomljavina on 16-04-2010, 23:14:15Osim toga u Americi skoro svi sudoseljenici odnekud pa svako ko dobije papire od tog momenta postaej Amerikanac, Kanađanin, Brazilac ili Argentinac.
Nema ko da ga spusti da je doššljak (osim minornog broja Indijanaca) jer i drugi su došljaci takođe.

Svi su došljaci jednaki, ali neki su ipak više jednaki. Ako ti Amer kaže da su mu preci došli Mejflauerom, treba da ga gledaš kao većeg aristokratu od Karađorđevića i Obrenovića.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Lomljavina on 16-04-2010, 23:14:15

Ono što se meni čini je da su mnogo srećnije države novog sveta.

ali to je jedan problematičan sud, koji, osim toga, barata nejasnim pojmovima
nije jasno što ti ovdje podrazumijevaš pod državom. ljude? aparat?
u kom smislu sretnije? jer nemaju povijesna previranja? ili su države blagostanja za svoje građane? neke? sve? većinu?

postaje Amerikanac formalno, ali kažu "gdje mu je srce, tamo mu je kuća"
uostalom, baš zato što je to neopipljivo, radi se o - zajebanoj stvari. neiskorjenivoj.
papir je opipljiv, a ti sam prosudi koja je njegova vrijednost (ako papir sve trpi). počni, recimo, od ratova devedesetih: svi su imali putovnice i papire ali je prevagnula ona druga strana, koja postoji u nevidljivosti i svi ti sa istim papirima su se tukli nemilice.
koliko još vrijedi papir kada se susretne sa strastima?

"Vreme je dakle da se čitav svet opredeli za koji će koncept."

krasna misao. hegelovska. svjetski duh dolazi samome sebi i opredjeljuje se za - koncept!
možda to može upaliti...

Loni

Nisam bio dovoljno precizan.

Mislim samo srećnije u pogledu mirnijih granica.
Tamo se u poslednjih stotinak godina vode samo građanski ratovi.

Nek me neko ispravi ako grešim.

Eriops

,, Samo građanski ratovi '' ..
Misliš da su oni manje krvoločni od ostalih ratova ?

slavko

Građanski ratovi su,naravno,mnogo krvoločniji,ali je to najbolji način da se održi farsa o svetskom miru.Formalizacija ratnog stanja bi ipak podpadala pod nekakve odrednice međunarodnog prava a ovako su to samo "intervencije".

Loni

A ne!
Građanski ratovi su mnogo smisleniji jer se tu BIRA strana i jer se ratuje zbog nekih uverenja.

To ne može da se poredi sa situacijom kad si uvučen u rat zbog nečeg nevoljnog i urođenog (boja kože, etnos).

Osuda nosioca nevoljne osobine (rasa,etnos,pol, seksualna orijentacija,godine starosti, fizičke osobine) samo zbog te karakteristike je fašizam i od toga nema goreg.

S druge strane borba između mišljenja, principa je sasvim legitimna (naravno do određenih granica).

Mi smo recimo 2000. tokom nekoliko meseci pre 5.oktobra bili pod atmosferom građanskog rata. Jedan deo nacije behu Slobisti, drugi DOSovci.
Kao omladinac rado sam angažovan u toj borbi.

S druge strane da me neko uvuče u borbu protiv nekog samo zato što je taj neko drugog etnosa, ne bih pristao.

Samim tim što je naglasak na borbi ideja (a ne etnosa ili rasa) građanski rat je nešto mogo smislenije i uzvišenije!

Potpuno je drugi osećaj kad kao borac likvidiraš nekog zato što je fašista, podržavalac robovlasničkog sistema ili podržavalac tiranije, a drugačije kad ga rokneš zato jer je Rom, crnac, Albanac, Jevrejin...
U prvom slučaju si legitiman borac za bolji svet. U drugom skot, koji daje legitimitet fašizmu.

Nacionalni i građanski rat ne mogu da se porede.

Loni

Samo malo da pojasnim. Mislim na građanski rat u kome pojedinac zaista bira stranu na osnovu ideje. (Beli Rusi protiv Crvenih Rusa).

Građanski rat u SAD je već nezahvalan za definisanje jer i momci, koji su protiv robovlasničkog sistema, ako su iz Alabame, Džordžije, Teksasa ili Misisipija, ipak su morali da ratuju na strani Konfederecije. Puka teritorijalna pripadnost ih je uvrstila u mobilizaciju. Kasnije su neki od njih prebegli na stranu severa.
  Čim je postojala TERITORIJALNA odrednica onda to opet nije čist građanski rat jer takođe ima nečeg nevoljnog.

Ali kad je stvarno odabir strane prepušten samo sopstvenoj volji, idealima i uverenjima, onda je to tek pravi GRAĐANSKI RAT po definciiji, i samo tada je uzvišeniji od pukih etno krvoprolića. (Uzvišeniji je naravno u slučaju da si sa prave, humanističke strane. Ne za fašizam ili robovlasništvo naravno)

Milosh

Quote from: Lomljavina on 18-04-2010, 15:42:51Potpuno je drugi osećaj kad kao borac likvidiraš nekog zato što je fašista, podržavalac robovlasničkog sistema ili podržavalac tiranije, a drugačije kad ga rokneš zato jer je Rom, crnac, Albanac, Jevrejin...

Jesi li probao?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

mac

Quote from: Lomljavina on 18-04-2010, 15:42:51Nacionalni i građanski rat ne mogu da se porede.

Mogu, kako ne. U oba slučaja se sukobljavaju istovremeno i ideje i interesi. Ideja ne može da opstane bez interesa. Interes nema pokriće (to jest nema pokretačku snagu) bez ideje.

Nacionalni rat: ideja da moj nacion (grupa kojoj pripadam) ima pravo da se zaštiti od drugog naciona, to jest da drugi nacioni nemaju pravo da prosperiraju nauštrb mog naciona.

Revolucija: sukob buržoazije i feudalaca je u stvari sukob interesa.

Hipotetički sukob ideja bez interesa: sukob pristalica onih koji jaje razbijaju sa tanjeg kraja protiv onih koji jaje razbijaju sa debljeg. Mada i tu će profitirati vođa pobedničke strane...

Franz Xaver von Baader

lomljavina,
ti si pomalo izgubljen u bujici svijeta

pričaš o uvjerenjima kao da je to nešto samorazumljivo. i smisleno.
a kako se dolazi do tih ideja?
indoktrinacijom npr?
ideje su jedna apstrakcija. bira li pojedinac stranu zato jer je potpuno svjestan ili su posrijedi iracionalne pobude, to tek treba utvrditi.

biti crveni rus ili biti crnac - podjednako je smisleno... ili besmisleno

Meho Krljic

angel011

Quote from: Lomljavina on 18-04-2010, 15:42:51
Potpuno je drugi osećaj kad kao borac likvidiraš nekog zato što je fašista, podržavalac robovlasničkog sistema ili podržavalac tiranije, a drugačije kad ga rokneš zato jer je Rom, crnac, Albanac, Jevrejin...
U prvom slučaju si legitiman borac za bolji svet. U drugom skot, koji daje legitimitet fašizmu.

U oba slučaja si ubica.
We're all mad here.

slavko

Svaku zemlju je moguće dovesti do građanskog rata,potrebno je samo izvagati da li se to isplati,s obzirom na uložena materijalna i politička sredstva i vreme.Zabluda je da u građanskom ratu učestvuju samo građani jedne države.U njemu ,čak i ako nisu inicijatori učestvuju svi u vidu "međunarodne zajednice".Pojedinačne zemlje stvaraju uslove za izbijanje nekog građanskog rata a onda se pojavljuju u vidu čuvara svetskog mira sa vojnom silom i dovode u red divljake,propisuju im zakone i način funkcionisanja.Zatim se isti učesnici pojavljuju i kao "spasioci od humanitarne katastrofe sa svojom vojnom silom i logistikom uloženom u razne organizacije .Na kraju dalazi Međunarodni monetarni fond da osigura dugogodišnju kontrolu.Metod je isproban i videlo se da funkcioniše i u Evropi vrlo dobro.Svaka zemlja koja je u toj situaciji postaje delimično ili potpuno okupirana,a svetski mir je nenarušen.Mogućnosti da neki narod ili državna zajednica izbegnu takav scenario,ako su ocenjeni kao potencijalna meta je ravna mogućnosti noćnog leptira da se ne sprži na uličnoj svetiljci.

Eriops

Lomljavina, ne bi pristao na borbu ,, protiv etnosa '' ?
Aj hipotetički, da živiš recimo u Nišu. Neko u Albaniji, ili na Kosovu, dođe do ideja o teritorijalnom proširenju, dobije vlast, i u njegov plan, spada i recimo područje Niša.
Plus što on neće tebe tu, oće samo svoj etnos. Onda krene silom da te protera.
Šta ćeš ti uraditi ? Suprotstavićeš mu se, ili ćeš mu lepo predati svoj stan, ili kuću, s obrazloženjem da nećeš da učestvuješ u etničkoj borbi, da si građanski orjentisan ?

angel011

Ja bih u takvoj situaciji zbrisala. Bez obrazloženja.  :lol:

Kuća nije vredna toga da zbog nje pogineš. A ni toga da zbog nje ubiješ i okrvaviš ruke.

Ali to je već druga priča.
We're all mad here.

mac

Nije to baš tako. Pametniji ne smeju da popuštaju.

Tex Murphy

Ljudi, ja se nadam da je vama jasno da se Lomljavina ZEZA?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Quote from: angel011 on 18-04-2010, 17:32:06
Ja bih u takvoj situaciji zbrisala. Bez obrazloženja.  :lol:

Kuća nije vredna toga da zbog nje pogineš. A ni toga da zbog nje ubiješ i okrvaviš ruke.

Ali to je već druga priča.

Možda, ali je priča koju mogu svesrdno da potpišem i podvučem žutom (no pun intended).
Genetski četnik

Loni

Quote from: PingvinPatuljak on 18-04-2010, 16:30:29
lomljavina,
ti si pomalo izgubljen u bujici svijeta

pričaš o uvjerenjima kao da je to nešto samorazumljivo. i smisleno.
a kako se dolazi do tih ideja?
indoktrinacijom npr?
ideje su jedna apstrakcija. bira li pojedinac stranu zato jer je potpuno svjestan ili su posrijedi iracionalne pobude, to tek treba utvrditi.

biti crveni rus ili biti crnac - podjednako je smisleno... ili besmisleno

U vokativu je Lomljavino! :-)
Inače ne gubim se toliko, koliko se oko nekih dilema LOMIM.

Otvorilo smo mnooooogo tema i mnoooogo hipotetičkih situacija.

Čvrsto stojim iza tog da GRAĐANSKI i ETNO sukob nikako ne mogu biti isto.
Kao i to da nije isto biti CRVEN (ili BEO) RUS i crnac.

U prvom slučaju naglasak je na volji i izboru. CRVEN Rus je odlučio da ne bude za cara i carevinu kao ni za kapitalistički neoliberalni konceopt već za republiku i socijalizam. BELI Rus se opredelio za suprotno. (Slično je i kod nas sa četnicima i partizanima).
U građanskom sukobu ČOVEK ima bar neki izbor i neku ideju. Zato je ovo sukob specifičan za homo sapiense i samim tim na višem nivou.

Kad si crnac, onda si crnac. Datost bez izbora. Sukobi rasa i etnosa su na nivou borbe crnih i žutih mrava. Prisutni su u mnogim životinjskim vrstama. (S razlikom što životinje nemaju etnose, ali imaju rase i teritorije, na kojima ne daju ulazak drugima).

Jest da se do ideja dolazi i indoktrinacijama, ali šta s tim?
Pa ideje su ono, po čemu se razlikujemo od životinja.
Šta je alternativa?
IDEJE jesu i apstrakcija, ali šta i s tim?
Pa apstrakcije u glavi i jesu preduslovi da bi neko napravio nov pronalazak. Prvo nešto moraš da zamisliš pa tek onda da ga pretočiš u praksu.

Ako protivnik indoktrinira svoju ciljnu grupu jednom vrstom ideje,
onda ne treba sedeti skrštenih ruku već se potrudi da i ti indoktriniraš one, tebi bliske ljude drugim idejama.
Recimo neki ti detetu nudi lošu muziku, tvoje je da pokušaš da mu predočiš drugačiju.

Čitava priroda je u nekoj borbi za opstanak i sukobima.
Kod životinja je to na primarnom, a kod savremenih ljudi na sekundarnom, idejnom nivou.
Dakle ne borimo se više pesnicama već konceptima.
Neko će koncept dati argumentovano, neko indoktrinacijom, ali koja je alternativa kad si savremen predstavnik homo sapiensa?
Nećemo se šapama grebati.

Ja znam da je svaki rat strašan i s tim nema zbora, ali ako već imamo te dve vrste mora se priznati da je rat ideja i ideologija ako nipta drugo bar LJUDSKI izum. Kao takav je smisleniji u odnosu na rat dugovratih i kratkovratih plemena u širom Tanzanije.

I da odgovorim Eriopsu, za pomenuti slučaj. Da jedan etnos proteruje drugi etnos s nekog prostora (dok mu drugi etnos ne uzvraća istom merom) mogao bih da se uključim u borbu na stranu ugroženog, ali u tom slučaju to ne bih posmatrao kao na etno sukob, već takođe kao na sukob ideologija. Čim neko proterije nekoga samo zbog etnosa on je deo ideologije FAŠIZMA. Protiv toga bih bio. Dakle ostajem dosledan. Učestvovao bih i u tom ratu, ali ga ne bih imenovao kao etno rat već kao rat za poraz nakaradne ideologije. 

Loni

Quote from: angel011 on 18-04-2010, 17:18:42
Quote from: Lomljavina on 18-04-2010, 15:42:51

U oba slučaja si ubica.

Pa?
Šta s tim?
I vajni policajci su ubice najvećih kriminalaca il' terorista.
Haj i njima da zabranimo oružje. Svet bi bio baš ,,fin'' bez ograna zakona i reda.

scallop

Ti ćeš završiti kao anarhista.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

Quote from: scallop on 18-04-2010, 20:52:43
Ti ćeš završiti kao anarhista.

Hm.
Anarhista, ali koji?
Ni oni više ne postoje kao jedinstvena grupa.
Podelili su se na ANARHOKOMUNISTE i ANARHOLIBERALE.
:-)
Ništa mi ne promiče, a da mi ne izlomi identitet.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Lomljavina on 18-04-2010, 20:49:19

Ja znam da je svaki rat strašan i s tim nema zbora, ali ako već imamo te dve vrste mora se priznati da je rat ideja i ideologija ako nipta drugo bar LJUDSKI izum. Kao takav je smisleniji u odnosu na rat dugovratih i kratkovratih plemena u širom Tanzanije.

lomi,
ti jednostavno imaš jednu fiks-ideju u kojoj si utvaraš da posjeduješ ključ za smisao.
i sada se tebi čini da je smislenije kada ratuju proleteri protiv buržoazije, nego kada ratuju kratkovrati i dugovrati.
ja te samo upućujem na to da:
a) mi ne možemo neupitno znati što je smislenije
b) i jedno i drugo je ideologija (kužiš, ni kratkovrati ni dugovrati ne ratuju iz nekog urođenog defekta, nego zbog ideja, indoktrinacije koju su im generacije ostavile u nasljedstvo itd)

Eriops

Jao Lomljavino.. ti rat maltene posmatraš idealistički. Rat je kaljuga, i to krvava kaljuga.
Kad ti počnu ginuti prijatelji, oko tebe padaju granate, gledaš ubijanja, ruševine i uništavanja, postaje ti poslednje bitno jesi Srbin, Rus, Amerikanac, komunist, nacionalist, fašist.. u principu najvažnije ti je da sačuvaš svoju glavu. I tebi dragih ljudi.
Nijedan rat nije plemenitiji od drugog zbog nekakve ideje.

Loni

Znate kako, ko hoće da relativizuje sve i svja, ja ga sprečavati neću.

U jednoj od krajnjih tački relativizacije ispostaviće se svejedno da li si se rodio kao čovek ili bubašvaba (I ovde se može upotrebiti PingvinPatuljkova rečenica da mi ne možemo neupitno znati šta je smislenije).
Khm.

A ako odemo još dalje u relativizaciju, a uvek se može otići i dalje, doći ćemo do toga da je svejedno hoće li život na Zemlji opstati ili nestati. (I tu se može upotrebiti ista rečenica)

Ja tako ne mogu da razmišljam.
Smatram da čovek ima dužnost da civilizaciju gura napred.

U odnosu na rat naroda i rasa, rat ideja (ma koliko i sam bio krvoločan) jeste veliki evolutivni korak napred, pa ako ni zbog čega drugog ono bar što se BIRAJU STRANE.
Ništa nije relativno. Pa ako je prvi primer za ocenu minus 100, drugi je za minus 75, što opet nije isto.
Nije isto bar teoretski.

To da ratovi ne valjaju je naravno tačno, ali jedno opšte mesto. Znaju i mala deca da je rat kaljuga, ali i kaljuge imaju različite hemijske sastave. U nekima se svinja kupa bez problema. U drugima se otruje zbog nekih hemijskih supstanci.

ERIUPS, zar je u ratu najbitnije sačuvati sopstvenu glavu?!
Valjda je važnije da doprineseš pobedi (humanističke) ideologije, za koju se boriš.
Ili da sprečiš širenje ideologije protiv koje si.
Da su samo o svojoj glavi razmišljali, Hitlerovo carstvo danas bi se prostiralo do granica Japana (koja bi se nalazile negde oko Pakistana)

Šta je jedan život, ako će posle rata svetom da zavlada princip humanosti, ravnopravnosti i prosperiteta?
Ili šta će ti život ako se sve to uruši?

Ma koliko surovo i idealistički zvuči, odbranbeni ratovi i oni, koji su za neki humanistički princip jesu VRLO SMISLENI.

Ko zna kako bi svet danas izgledao da su u građanskom ratu u SAD pobedili oni, koji su za opstanak robovlasničkog sistema.

Tex Murphy

Genetski četnik

Eriops

To je sve na teoretskom nivou, ja ti govorim na praktičnom nivou.
Jedan od najjačih čovekovih nagona, jeste nagon samoodržanja. Borba za život.
Naravno da je to najvažnije u ratu. Šta misliš, da su usred bitke Hitlerovi vojnici razmišljali o budućoj veličini Nemačke, ili Staljinovi o majčici Rusiji ?
U ratu naroda, takođe možeš birati strane. Npr, možeš izabrati da kao Jovan Divjak, pucaš u svoje. Ili kao Fikret Abdić. Izbor uvek postoji.
Kakvi ratovi ideja, i kakav prosperitet tu vidiš, ne razumem ? Ratovi se ne vode zbog nikakvih plemenitih ideja, već su borba za teritorije, prostor, a danas za energente, naftu, gas, u budućnosti možda i za vodu. Nema tu nikakvih ,, ideja '' u pitanju su krajnje prizemni i materijalistički interesi, a ideologije, religije, i sl, samo su mreža za lakše hvatanje, odnosno mobilisanje topovskog mesa. Ti pokušavaš da ratovima i generalno čoveku, daš neki viši smisao.

mac

Lomljavino, nisi se osvrnuo na moju repliku, pa cenim, možda ti je promakla.

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=5013.msg245082#msg245082

Meho Krljic

QuoteSmatram da čovek ima dužnost da civilizaciju gura napred.

:lol: :lol: :lol:

I ja. Verovatno su isto smatrali i Hitler, Pol Pot, Gandi, Staljin, Zoran Đinđić, Kropotkin, Dr. Kevorkian i Bam Margera.

lilit

:lol:

I Harvester to smatra sigurno. Posto moram da potpisem njegov poslednji post.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

slavko

Verovatno su i dinosaurusi to isto smatrali.
Šalu na stranu,pitanje je koju to civilaziciju treba da gura.

angel011

Quote from: lilit_depp on 19-04-2010, 11:32:15
:lol:

I Harvester to smatra sigurno. Posto moram da potpisem njegov poslednji post.  :lol:

I ja potpisujem poslednji Harvesterov post. :lol:
We're all mad here.

Melkor

Quote from: Harvester on 19-04-2010, 10:40:19
BLACK SHEEP!

Ovo je nekakva simbolika koju ja ocigledno ne kapiram  :?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Loni

Mac ok ti je post.
Indirektno sam se osvrnuo na njega u odgovoru Eriopsu, da u takvim slučlajevima rat prelazi granicu sukoba etnosa i postane sukob ideja.
Drugi svetski rat je u stvari bio i etno ali i ideološki.
Fašizam/nacizam se sukobio sa ostalim ideologijama.

Loni

Quote from: Eriops on 19-04-2010, 01:05:04
To je sve na teoretskom nivou, ja ti govorim na praktičnom nivou.

Ok, ali da bismo došli do praktičnog nivoa valjda prvo treba da se utvrdi i definiše teorija.
Kasnije se prouči gde dolazi do iščašenja u praksi.

Franz Xaver von Baader

okej si ti, lomi,
možda postaneš Vođa svijeta, pokazuješ neke naznake u tom pravcu, put ti je popločan dobrim namjerama, a vodi najvjerojatnije u pakao.

u svakom slučaju, ja neću biti tvoj sljedbenik, makar guram civilizaciju sa svih strana (gore, dolje, lijevo, desno)

Loni

:-) Sledbenici se vrbuju na podsvesnom nivou, tako da se nikad ne zna.

yalgr

Da li se utvrdila genocidnost srpskog naroda u 20. veku?Da idem da se izvinjavam okolo ili ne? xrofl

Tex Murphy

Genetski četnik

Tex Murphy

Inače, ovaj Lomljavinin crno-bijeli svijet je stvarno urnebesan.
Genetski četnik

Loni

SIMERIJANAC

Mersed Smajlović: Sa spomen-zida živo je deset osoba
Nakon detaljne provjere podataka, sporna imena sa spomen-zida bit će izbrisana

Smajlović: Navedeni datumi
Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, zbog sve češćih manipulacija žrtvama genocida želi da javnost u potpunosti bude upoznata s podacima kojima raspolaže ova institucija. 

Smajlović kaže da je deset osoba čija su imena i prezimena upisana na ploči u Memorijalnom kompleksu Potočari živo i zdravo i da se trenutno nalaze u zemljama Zapada te da će uprava Centra, nakon detaljne provjere tih podataka, izbrisati njihova imena sa spomen-zida.

- Na osnovu spiska Komisije za Srebrenicu, koji je nama dostavljen, ukupan broj srebreničkih žrtava iznosi 8.372. Do sada je od tog broja u Potočarima ukopano 3.749 žrtava. Tačna je i informacija da je u Potočarima ukopano 75 žrtava iz ranijeg perioda.

Razlog njihovog ukopa je čisto emotivne prirode, jer se radi o najbližim srodnicima žrtava genocida i na svakom nišanu naveden je datum i godina njihove pogibije - kaže Smajlović, ističući da imena ovih osoba nisu upisana na spomen-zidu u Potočarima.

Smajlović navodi da se među 8.372 žrtve genocida nalaze imena 685 maloljetnih osoba. U Centru su do sada ukopana 24 maloljetnika, među kojima je najmlađa žrtva Sadik Huseinović, koji je rođen 7. aprila 1982. godine.

Od ukupnog broja žrtava genocida, 787 čine osobe starije od 60 godina. Do sada je, prema Smajlovićevim riječima, u mezarlucima širom BiH, izvan Memorijalnog centra Potočari, ukopano 168 žrtava genocida.   

Dovoljno prostora za ukop svih žrtava

- Memorijalnom kompleksu Potočari pripada kompletno zemljište koje pokriva Tvornica akumulatora Srebrenica. Ono je odlukom visokog predstavnika dodijeljeno u vlasništvo bivšoj fondaciji, a sadašnjem Memorijalnom centru Potočari.

Sakralni dio kompleksa površine oko 34.000 kvadratnih metara također je izuzet i dodijeljen Memorijalnom centru. Shodno projektu koji je rađen, smatramo da će biti dovoljno prostora za ukop svih žrtava genocida - kazao je Smajlović.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/mersed-smajlovic-sa-spomenzida-zivo-je-deset-osoba

---

tvornica akumulatora srebrenica nije loše ime za bend. ima političko-genocidnu dimenziju. kao laibach.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?