• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mobilni telefon i ja

Started by Tex Murphy, 12-10-2007, 13:33:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Posljednjih nekoliko mjeseci baterija na mom mobilnom telefonu je grdno oslabila i stalno pravi probleme, što znači da mu se (telefonu) već bliži skora smrt. Osim problema u komunikaciji koje donosi pomenuto nefunkcionisanje te sprave, ono takođe prisiljava čovjeka (tj. mene) da bude dodatno svjestan njenog prisustva, za razliku od većine ljudi koji je, siguran sam, više i ne primjećuju kao odvojen entitet, nego se podrazumijeva kao koristan dodatak tijelu and whatnot.

Elem, ta svjesnost prisustva mobilnog telefona (u daljem tekstu: demonska sprava) neminovno povlači i trezveno razmišljanje o (bes)korisnosti iste. Npr. - koliko vam se puta desilo da se iz ko zna kakvog razloga ne javite na demonsku spravu i onda vas neko ukori: "Što se ti ne javljaš na telefon?" ili "Što ti je telefon isključen?" i tome slično. Iz nekog razloga ja uvijek odgovaram nešto kao "Ispraznila mi se baterija" ili "Nisam čuo da zvoni" ili nešto četvrto. In reality, priznajem da nisam baš ponosan na te svoje odgovore. Npr., zašto čovjek ne bi mogao normalno da kaže nešto tipa "Isključio sam prokletu spravu da me niko ne uznemirava" ili "Nisam htio ni sa kim da pričam" ili "Htio sam na miru da gledam film a da mi taj đavo ne zvoni svake sekunde" i tome slično? E sad, ja sam siguran da bi se osoba koja nam je postavila ono pitanje grdno uvrijedila kad bismo joj tako nonšalantno odgovorili da nismo htjeli da budemo dostupni. Jedan od poznatih odgovora s njihove strane jeste "Pa šta će ti mobilni ako ga ne koristiš?".

Očigledno je da ovakvim pitanjima oni bezobrazno narušavaju vaše pravo na privatnost. Kao da ste vi kupili tu demonsku spravu zbog drugih a ne zbog sebe - nejmli, da biste se čuli sa drugima onda kada VI to želite i bili ostavljeni na miru takođe onda kada VI želite. Međutim, u današnjem svijetu koji je totalno naopako nasađen, ako isključite telefon da vas niko ne uznemirava (ne mislim na isključivanje tokom nekakvih sastanaka i sl., nego ono čisto kad hoćete da budete sami sa sobom, bez posebnog razloga) to se smatra nekulturnim. Kao da je demonska sprava vlasnik čovjeka, a ne obrnuto. Ljudi očekuju od vas da ste im dostupni u bukvalno svakom trenutku.

Stoga se zalažem za dvije vrste izuma:
1) mobilni telefon bez telefona, tj. neku spravu koja će imati mogućnost slanja poruka i primanja poruka i ostale funkcije, ali bez mogućnosti primanja i slanja poziva
2) tzv. jednosmjerni telefon - nalik na telefone koje imate u kućama, s tim da pomoću ovog možete samo da zovete, ali drugi vas ne mogu da dobiju.
Živjela privatnost. Jipi.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

"1) mobilni telefon bez telefona, tj. neku spravu koja će imati mogućnost slanja poruka i primanja poruka i ostale funkcije, ali bez mogućnosti primanja i slanja poziva "

Većina klinaca koje poznajem samo ovako i koristi mobilni. Ne da je to nešto bolje jer ću radije pričati 15 sekundi (od kojih prve dve uvek potrošim na 'Baterija mi umire, reci brzo') nego kucati poruku dva minuta.

Ja inače telefon ne posedujem nego koristim firmin koji moram da imam po službenoj dužnosti. U tri godine ovo mi je treći jer sve mi daju neke prastare modele kojima brzo crkava baterija. Za mene je to zapravo blagoslov jer bukvalno svaki razgovor mogu da završim za nekoliko sekundi objavljujući da mi je baterija na izmaku ili tako što baterija zaista crkne posle nekoliko izgovorenih reči.

Ghoul

ja sam se već privikao na svoju zlu spravu, i mada sam joj se mesecima odupirao, na kraju sam shvatio da – u mom konkretnom slučaju koji ne treba automatski extrapolirati i širiti dalje – to govance ipak JESTE od neke koristi, if used properly.

nego, da li se ikome desilo da mu baterija umesto ka crkavanju ide sve više kad dugovečnosti?

naime, moja je prvobitno radila oko 4-5 dana posle svakog punjenja, a od pre 2 meseca počela je da radi u cugu od po 10 pa i 15 dana bez pražnjenja (i posledičnog punjenja)!
inače, fon je korišćen isto tako obilato kao i ranije, i bio ugašen isto onoliko kao i ranije (praktično, samo kad spavam).

KAKO TO?
https://ljudska_splacina.com/

mac

Prvobitno si čvakao telefon, ispitivajući sve njegove funkcije, igrao igrice, popunjavao imenik, i tako. Kasnije si prestao. A možda si se i prvobitno kretao područjima sa slabim signalom.

Nego, zašto bi se ti, Ghoule, odupirao zlim spravama? Zar nisi ti usvojio Zlo kao svoj životni poziv?

Ghoul

Quote from: "mac"Prvobitno si čvakao telefon, ispitivajući sve njegove funkcije, igrao igrice, popunjavao imenik, i tako. Kasnije si prestao. A možda si se i prvobitno kretao područjima sa slabim signalom.

Nego, zašto bi se ti, Ghoule, odupirao zlim spravama? Zar nisi ti usvojio Zlo kao svoj životni poziv?

JAAAAA da igram igrice?
ha, vidi se da baš ništa ne znaš o meni!

što se tiče zla: postoji (tradicionalno) Zlo, u uobičajenim shvatanjima koja ja ne delim, i postoji Zlo-za-mene.

dugo sam mislio da je mob zao-za-mene, ali me je iskustvo naučilo da nije baš tako.

Meho Krljic

Igrice? Igrice??? IGRICE???

Dobro, možda na telefonima postoje i... igrice...

pilot babo

Saosećam sa gospodinom Draganom Kulidžanom jer se nalazim u sličnoj situaciji. Mogu da ga zamislim kako je stajao za šankom, poput mene, sa istom tugom, i shvatio gorku istinu o nepodnošljivosti ove pojave zbog koje će morati da pokrene jedan ovakav topik.

Pre svega sam se oduševio idejom 'mobilnog telefona bez telefona' i to ne samo iz razloga koje je Gagi naveo. Ovakve sprave bi bile posebno korisne ljudima koji, kao ja, imaju blagu fobiju od telefonskih razgovora. Ne znam koji je to đavo, ali ja smesta osetim neku neprijatnost u stomaku čim uspostavim telefonsku vezu, bez obzira s kim razgovaram i o čemu razgovaram. Onda se često dešava da mi sagovornici, kad me vide uživo, pitaju: ''A što si zvučao onako čudno onomad kad smo pričali?'' Naravno, posoji i druga varijacija istog pitanja, koju koriste oni sa kojima sam prinuđen (jer me stalno zovu) češće da razgovaram: ''A što ti uvek zvučiš tako čudno preko telefona?''

Naravo, istina je da i ja, poput većine klincaca mogu i ovu trošnu mobilaju na samrti da koristim kao da je 'mobilni telefon bez telefona', tj. samo da šaljem poruke, ali NE MOGU DA SPREČIM NEKOGA DA ME POZOVE I DOVEDE U NEUGODNU SITUACIJU! Dakle, ovo bi me spaslo!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

angel011

Ne možeš da sprečiš da te pozove, ali možeš da se ne javiš.
We're all mad here.

Tex Murphy

Quote from: "angel011"Ne možeš da sprečiš da te pozove, ali možeš da se ne javiš.

Tačno, ali taj slučaj je obrađen u gornjem tekstu  :wink:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

crippled_avenger

Osnovni razlog nešto sporije minijaturizacije uređaja su upravo baterije koje se smanjuju znatno sporijim tempom od ostalih komponenti i kada je o telefonima reč upravo predstavljaju jedini deo kome se vek trajanja donekle nazire.

Međutim, paradoks novijih smartphoneova je u tome što imaju toliko zahtevnih funkcija, recimo raznih igara, Internet, 3G, .. da im baterija u proseku traje kraće nego ranijim modelima, ukoliko se sve to koristi, a s druge strane, oni su čim su uključeni u nekim komplikovanijim funkcijama.

Meni se recimo dešava da što noviji telefon imam, baterija mu sve kraće traje i to dok je ispravna.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

angel011

Quote from: "Dragan Kulidžan"
Quote from: "angel011"Ne možeš da sprečiš da te pozove, ali možeš da se ne javiš.

Kad mi kažu da sam bila nedostupna ili da nisu mogli da me dobiju na mobilni, odgovorim da sam isključila telefon, ili ne odgovorim ništa (ili, u slučajevima da je stvarno tako bilo, kažem da nisam čula telefon ili da mi u telefonu nije zabeležena nikakva poruka o tome da me je neko zvao - dešava se). Što manje kažem, ljudi postavljaju manje pitanja.

Ako me neko pita šta će mi mobilni kad ga ne koristim, ne odgovorim ništa. Niko mi još nije dvaput postavio to pitanje.
We're all mad here.

Mica Milovanovic

QuoteIgrice? Igrice??? IGRICE???

Čemu čuđenje... Ti ne igraš igrice?  :evil:
Mica

Ghoul

auh jebote, koliko psihotika i autista i all-around-crazy ljudi na ovom forumu!

a ja mislio ja sam asocijalan!  8)

Truba

u mene je mobitel 95% vremena na bešumnom
pa su ljudi i prestali da me zovu samo me prozovu i onda ja uzvratim kratki poziv ako mislim da je potrebno...

mobitel je ukljucen samo kada očekujem veoma važan poziv... tipa posao konkurs stipendija izlazak u grad i tako to

:lol:

eh da

negdje pročitah da instant odgovaranje na SMS taj dan smanji IQ za 10 bodova.... dakle bio bi mi u minusu IQ da odmah odgovaram...  :P zato ja to fino nakon pola sata  :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

angel011

Quote from: "Ghoul"auh jebote, koliko psihotika i autista i all-around-crazy ljudi na ovom forumu!

:twisted:
We're all mad here.

pilot babo

Quote from: "angel011"

Kad mi kažu da sam bila nedostupna ili da nisu mogli da me dobiju na mobilni, odgovorim da sam isključila telefon, ili ne odgovorim ništa (ili, u slučajevima da je stvarno tako bilo, kažem da nisam čula telefon ili da mi u telefonu nije zabeležena nikakva poruka o tome da me je neko zvao - dešava se). Što manje kažem, ljudi postavljaju manje pitanja.

Ako me neko pita šta će mi mobilni kad ga ne koristim, ne odgovorim ništa. Niko mi još nije dvaput postavio to pitanje.

Stvar je u tome što ima individua (kao Meho, na primer) koje mrzi da otkucaju poruku ili imaju naviku da čak i za najkraća saopštenja koriste poziv. Nije najveći problem što će oni da ti kažu: ''Pizdo, što se ne javljaš na telefon?'' već što je telefonski razgovor jedini način da sa njima ostaneš u kontaktu. Među ljudima koji žele da poštede svoje prste nabadanja po dugmićima ima i divnih osoba te ja nemam srca da sa presečem konce koji nas vezuju.

(jebo te bog, ako ovako nastavim,  postaću pravi majstor patetike)

pilot babo

Quote from: "Ghoul"auh jebote, koliko psihotika i autista i all-around-crazy ljudi na ovom forumu!

a ja mislio ja sam asocijalan!  8)

Šta ćeš, niko nije savršen.

angel011

Quote from: "pilot babo"
Quote from: "angel011"

Stvar je u tome što ima individua (kao Meho, na primer) koje mrzi da otkucaju poruku ili imaju naviku da čak i za najkraća saopštenja koriste poziv. Nije najveći problem što će oni da ti kažu: ''Pizdo, što se ne javljaš na telefon?'' već što je telefonski razgovor jedini način da sa njima ostaneš u kontaktu. Među ljudima koji žele da poštede svoje prste nabadanja po dugmićima ima i divnih osoba te ja nemam srca da sa presečem konce koji nas vezuju.

(jebo te bog, ako ovako nastavim,  postaću pravi majstor patetike)

Nisam ni rekla da se ne treba javljati na telefon uopšte (uzgred, i ja imam taj problem da ne volim telefone i da čudno zvučim kad se javim), samo da ne moraš da odgovoriš svakom smoru koji te pozove. Odgovaraj na poziv divnim osobama.  :lol:
We're all mad here.

Truba

tako je npr Mama   :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

crippled_avenger

Anti-groping phone tool
a big hit in Japan
 http://dictionary.reference.com/browse/groping%20

October 25, 2007 - 12:50PM

Did you just grope me? Shall we head to the police?

That's the message women are flashing on their mobile phones with a popular program designed to ward off wandering hands in Japan's congested commuter trains.
"Anti-Groping Appli" by games developer Takahashi was released in late 2005, but has only recently climbed up popularity rankings, reaching No. 7 in this week's top-10 mobile phone applications list compiled by web-based publisher Spicy Soft.

The application flashes increasingly threatening messages in bold print on the phone's screen to show to the offender: "Excuse me, did you just grope me?" "Groping is a crime," and finally, "Shall we head to the police?"

Users press an "Anger" icon in the program to progress to the next threat. A warning chime accompanies the messages.

The application, which can be downloaded for free on web-enabled phones, is for women who want to scare away perverts with minimum hassle and without attracting attention, according to Takahashi's website.

"I first downloaded this as a joke," said Spicy Soft official Michika Izumi. "But I think it could be a lifesaver if I get groped."

Izumi said more users appeared to have recently discovered Takahashi's "Anti-Groping Appli" because of a series of new applications unveiled by the creator this year, including a popular number game, horoscope and blogging program.

Offerings of games and applications for mobile phones have surged in Japan. A survey published by Web research company Yahoo Value Insight in July said 61 percent of Japanese mobile phone owners use applications almost every day.

According to Tokyo Metropolitan Police, 1,853 people were arrested for groping passengers on trains in Tokyo in 2005. Experts say the incidence of harassment on trains is much higher, but women are often too embarrassed to report it.

AP
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Bilja

Ja bogami iskljucim mobilni kad mi se ne prica ili kad sam zauzeta, a nekad jednostavno ignorisem njegovu zvonjavu. Nevolja je i sto kad ga iskljucis, sad dobijas one poruke ko te je sve zvao, pa ne mozes ni da se vadis da ti je crkla baterija. Ali niko ko me bar malo poznaje nikad nece, a ni ne sme  :evil: da me pita zasto sam ga iskljucila i zasto se ne javljam. Znaju me ljudi.  :evil:
Bilja
----------------------------------------@