• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Malo je,kume

Started by EKSTREMISTA, 12-10-2007, 15:22:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

EKSTREMISTA

Milion evra za hapšenje Mladića
12. oktobar 2007. | 12:19 -> 12:47 | Izvor: B92, Beta  

Beograd -- Srbija raspisala nagradu od milion evra za informaciju koja će dovesti do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je odluku o raspisivanju nagrade doneo Savet za nacionalnu bezbednost na sinoćnjoj sednici u Beogradu, na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. Nagradu isplaćuje država Srbija.

Za drugu dvojicu optuženih, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, nagrada je po 250.000 evra.

Upitan šta je sa Radovanom Karadžićem, četvrtim haškim otuženikom koji je na slobodi, Ljajić je rekao da on nije državljanin Srbije, pa nije bilo pravnog osnova za raspisivanje nagrade.

On je, međutim, kazao da će, ako bilo ko dostavi informaciju koja će dovesti do hapšenja bivšeg lidera bosanskih Srba, vrednost nagrade takođe biti milion evra.

Savet za nacionalnu bezbednost čine predsednik, premijer, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, šefovi BIA, VBA i načelnik Generalštaba.

Ljajić je rekao da i ovaj korak pokazuje odlučnost Beograda da se preostale obaveze prema Tribunalu što pre ispune.

"Nagradama pokazujemo da postoji politička volja"

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da su nagrade za informacije o haškim optuženicima raspisane kako bi se pokazalo da postoji politička volja Vlade Srbije da se taj problem reši.

On je rekao da se ta volja dovodila u pitanje, ali da je raspisivanjem nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja begunaca vidi da je država odlučna da to pitanje stavi ad akta.

Vukčević je kazao da očekuje da će izveštaj koji će glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte podneti EU 15. oktobra biti pozitivan.

Na pitanje da li su nagrade raspisane jer nadležne službe ne mogu da pronađu haške begunce, tužilac je naglasio da to nije tačno, kao što nije tačno ni to da nagrade znače da se oni nalaze na teritoriji Srbije.

"Mi ih tražimo kao da su ovde, ali mi nismo sigurni da jesu. Mi ne znamo gde su", rekao je Vukčević.

On je dodao da se informacije koje mogu dovesti do hapšenja haških optuženika dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i da to isto važi i za građane zemalja regiona, ako imaju podatke da se begunci nalaze na njihovoj teritoiriji.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Ghoul

imamo već topik 'da li biste prodali mladića' ili tako nekako, ali dobro;
nešto drugo me muči:
-da li se na to milionče plaća porez, ili je oslobođeno poreza?
-da li se isplaćuje sve odjednom, ili u 500 godišnjih rata?
-da li se isplaćuje u kešu, ili u obveznicama za razvoj srbije?...ili u naturi?
-da li se isplaćuje odmah, ili 'kad se steknu uslovi'?

ovim pitanjima ne želim da impliciram da znam gde je mladić; zapravo, poslednji put sam ga video baš na ovom forumu (tj. u zoo vrtu – na slici!)
https://ljudska_splacina.com/

Truba

evo baš smo danas gledali i slušali njega na yotubi

Velušiće tuci tamo nema srpskoga življa...mnogo

opali plotuna po baščaršiji i pod izravnom vatrom drži predjedništvo

:idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Vidio sam Ratka neki dan, kaže "Mene... nikad neće... uhvatiti!".
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Antonius

Quote from: "Ghoul"imamo već topik 'da li biste prodali mladića' ili tako nekako, ali dobro;
nešto drugo me muči:
-da li se na to milionče plaća porez, ili je oslobođeno poreza?
-da li se isplaćuje sve odjednom, ili u 500 godišnjih rata?
-da li se isplaćuje u kešu, ili u obveznicama za razvoj srbije?...ili u naturi?
-da li se isplaćuje odmah, ili 'kad se steknu uslovi'?

ovim pitanjima ne želim da impliciram da znam gde je mladić; zapravo, poslednji put sam ga video baš na ovom forumu (tj. u zoo vrtu – na slici!)
:D

Alexdelarge

POREZ NA MLADIĆA

Onaj ko bi od države Srbije naplatio milion evra za informaciju koja bi dovela do hapšenja generala Mladića morao bi odmah da plati 200.000 evra poreza!

Nagrada za informaciju koja bi dovela do hapšenja generala Ratka Mladića iznosi zapravo 800.000 evra, jer će ,,informator" odmah po dobijanju obećane nagrade morati državi da plati porez na dohodak građana od 20 odsto, saznaje Press!

U skladu sa Zakonom, porez od 20 odsto moraće da plate i oni koji pomognu u hapšenju preostale dvojice begunaca, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, pa će umesto 250.000 dobiti po 200.000 evra.

Kako nam je objašnjeno, nagrada koju je raspisao Savet za nacionalnu bezbednost ne može biti izuzeta od obaveze plaćanja poreza.

- Zakon je isti za sve. Ako neko ostvari prihod po osnovu naplate ,,haške nagrade", on će na taj prihod morati da plati i porez. Nema tu mnogo priče. Jedini izuzetak mogao bi da se desi u situaciji da nagrada bude isplaćena stranom državljaninu - kaže sagovornik Pressa iz Ministarstva finansija.

Mora da se plati

Na drugoj strani, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić objašnjava da bi država tek trebalo da precizira način na koji će se sprovesti odluka o raspisivanju nagrade.

- Tek treba da preciziramo kako će izgledati tehničko sprovođenje odluke. Javnost će uskoro biti obaveštena na koji način i gde treba dostavljati informacije o haškim optuženicima i kako će se isplatiti nagrada - objašnjava Ljajić. On kaže da ne zna da li će ,,dobitnik haške nagrade" morati da plati porez, i napominje da je to ,,posao Poreske uprave".

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je ovakva nagrada ,,samo jedna od vrsta prihoda koje građani mogu ostvariti i da se na nju mora platiti porez".

- Zakon u ovom slučaju propisuje plaćanje poreza, i to je nemoguće izbeći. Međutim, državni organi mogu da odluče da donosiocu tražene informacije isplati neto iznos od milion evra, ali to mora biti precizirano u odluci koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost. U toj odluci može da stoji da će neko, pošto bude odbijen porez, dobiti nagradu od neto milion evra. Ali, onako kako je saopšteno, nesumnjivo je da će porez platiti ,,dobitnik" - objašnjava Kovačević.

SAD nude pet miliona

Sasvim je zanimljivo da će ,,Mladićev cinkaroš,,, pored nagrade srpske vlade od milion evra, moći da naplati i nagradu od pet miliona dolara, koju je obećala vlada SAD.

- Moguće je da će neko tražiti obe nagrade. Mi ćemo svoje obećanje sasvim sigurno ispuniti i isplatiti nagradu, a Amerikanci će odlučiti o isplati svoje nagrade - kaže Ljajić.

Dok vlast u Srbiji ne smisli na koji način će sprovesti svoju odluku i kako će se novac isplaćivati, oni kojima je primamljivija američka ponuda mogu optužene da ,,cinkare" vladi SAD preko sajta organizacije ,,Nagrade za pravdu" www.rewardsforjustice.net. Amerikanci od cinkaroša traže da navedu ime, prezime, broj telefona i mejl.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: "Alexdelarge"Nema tu mnogo priče. Jedini izuzetak mogao bi da se desi u situaciji da nagrada bude isplaćena stranom državljaninu

tačno sam znao!

nego, ne znam dal se važi ako uzmem CG državljanstvo, pa onda kao 'strani' državljanin prodam ex-đenerala?
https://ljudska_splacina.com/

Alexdelarge

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Alexdelarge"Nema tu mnogo priče. Jedini izuzetak mogao bi da se desi u situaciji da nagrada bude isplaćena stranom državljaninu

tačno sam znao!

nego, ne znam dal se važi ako uzmem CG državljanstvo, pa onda kao 'strani' državljanin prodam ex-đenerala?

Registrujes firmu na rajskim ostrvima,stvorenim za poresku utaju i postanes namestenik veoma ugledne korporacije "Cinkarim Mladica"A.D.Naplatis cinkarinu od milion evra,nakon toga prebacis pare u SR,otvoris lanac grindhouse-a u Nisu i Srbiji i postanes postovan gradjanin ove drzave.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Tex Murphy

Hehe, dobre stare zezancije sa porezom!  :!:  Vrijedi se podsjetiti sjajne KNJIGE ZA PORESKE OBVEZNIKE pokojnog Efraima Kišona, gdje je razmatrao jedan sličan slučaj.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!