• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BELOW

Started by Milosh, 29-04-2003, 01:16:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milosh

Pogledao sam Below, i odmah da kazem da sam jako zadovoljan. Zaboravite na lose kritike, na ocajnu prodju na box-officeu, nepostojeci marketing...ovaj film vredi pogledati. I da napomenem, nikako, ali nikako nemojte gledati na piratskim VHS kopijama posto cete propustiti gomilu detalja i jedan odlican audio/vizuelni ugodjaj. Ovo je film koji se treba gledati u bioskopu, ali posto ga verovatno nikada nece otkupiti (mozda za video) tu je dobri, stari DivX.  :wink:

Blurb na DVD coveru kaze: U-571 meets Poltergeist. Ja bih pre rekao: Das Boot meets El Espinazo del Diablo, ali na stranu sa blurbovima, ima puno razloga da se film pogleda.

REZIJA:

David Twohy sa ovim filmom nesumnjivo potvrdjuje da je uz Guillerma del Tora najperspektivniji autor SF/horor filma, a dosadasnjom filmografijom me podseca na Johna Carpentera (samo da ne zavrsi kao on... :roll: ). Jos od nezasluzeno zanemarenog filma Arrival (cija je najociglednija mana potpuno nepotrebno prikazivanje vanzemaljaca u njihovoj pravoj formi), preko Pitch Black-a, Twohy pokazuje da uspesno barata zanrovima i da ih vesto kombinuje. Tako i u Below, postoji kombinacija ratnog filma i horora, ali sve to dato u formi jedne psiholoske triler-drame, uz dobro doziranu akciju i bez i jedne nelogicne ili preterane scene, bez mnogo buke i pompe. Zato se moze reci da je ovo i jedan klasicni "haunted house" film, osim sto je ovde rec o podmornici, koji se koristi minimalistickim sredstvima da postigne efekat, i to cini postepeno, gradacijom...od ploca koje same sviraju, cudnih glasova pa sve do...da ne otkrivam previse.
Rezija je odmerena, ali i kreativna. Twohy odlicno barata sa kontrastima svetlo/tama, zvuk/tisina i majstorski vlada slow-motionom, sto se sve moglo videti i u njegovom prethodnom filmu. Atmosfera podmornickog zivota je prikazana realno i uverljivo, a posebno isticem kadar sa pocetka filma u kome se u jednoj sceni upoznajemo sa celom posadom kroz njihove reakcije na pridoslice (troje spasenih utopljenika, od kojih je jedna zena). Tenzija je na nivou, film ima vrlo malo praznog hoda (negde pri sredini), a creepy momenti su efektni (npr. scena sa ogledalom).
Da pomenem jos i sjajnu scenu sa "pecanjem" podmornice (videcete) za koju ne znam da li je autenticna, ali ja tako nesto nisam video ni u jednom podmornickom filmu do sada. Sjajna stvar!  :twisted:

PRICA:

Prica je dobra, ali ne previse originalna, i odatle poticu sve njene vrline, ali i slabosti. Po opstem utisku podseca na pomenuti El Espinazo del Diablo, ali ima tu jos nekih uticaja. Citava prica - "sta se to u stvari desilo" ne predstavlja nista do sada nevidjeno i nije tesko za pretpostaviti, ali to nimalo ne ubija dozivljaj filma posto autori i ne insistiraju na zavrsnom obrtu, vec na gradjenju atmosfere tenzije medju likovima koja na kraju kulminira. Dakle, jedan klasican dramaturski postupak (u najboljem smislu te reci), koji ne svodi ceo film na zavrsni twist (posto ga i sami naslucujemo) vec "zaranja ispod povrsine", gde se kriju tajne, i strahovi...

GLUMA:

Solidna. Nema velikih imena, sto je samo veliki plus filma i pomaze uzivljavanje u pricu. Najbolji utisak ostavlja Bruce Greenwood u ulozi tajanstvenog kapetana Bricea.

OSTALO:

Fotografija je odlicna, montaza fenomenalna (obratiti paznju na scenu popravke podmornice i na paralelnu montazu na kraju te scene, kao i na scenu sa podvodnim bombama). Zvuk je isto sjajan, sto u mnogome doprinosi opstem klaustrofobicno-jezovitom osecaju filma, dok je muzika okej, ali ipak nista posebno tj. lepo se uklapa u ceo ton filma i deluje mi dobro editovano (mada stvarno nisam kompetentan) ali ne donosi nista novo. Sve u svemu, cela ekipa je odradila vise nego solidan posao.

UTICAJI:

Od podmornickih filmova pomenuo bih Das Boot, jer ipak je to najbolji i najocigledniji uzor za sve koji se upustaju u pravljenje ovakvog filma, ali i U-571 u mnogo manjoj meri, kada je rec o nekim vizuelnim resenjima. Sto se tice filmova o duhovima to su pomenuti El Espinazo del Diablo zbog opste atmosfere, ali i zbog price, The Others (inace, ima u filmu jedan zabavan momenat kada jedan od mornara predlaze kao resenje misterije upravo onu ideju koja je u filmu The Others iskoriscena kao finalni twist, ni mornari nisu tako glupi izgleda...), The Fog, Haunting itd.

MANE:

Ima ih u dramaturgiji i kod likova, ali ne remete bitno dozivljaj filma. Jedan od problema je mnostvo likova koje ne uspevamo da upoznamo, pa imamo slican problem kao sa Carpenterovim Stvorom. Na to se nadovezuje mali obrt na pola filma posle koga ostaje samo nekoliko glavnih likova i film znatno postaje fokusiraniji. Naime, taj obrt je trebao da usledi malo ranije, i to je mali problem u tempiranju. Na kraju, jedini definisani likovi su tri glavna lika plus Jason Fleming u sjajnoj sporednoj ulozi, vecina ostalih su tek skice, ali dobre skice ako nista drugo, sto zbog korektne glume, sto zbog logicne odluke da se likovi definisu pretezno kroz svoje postupke. Generalno to filmu ne smeta mnogo, ali uz malo vise fokusa film bi bio gotovo besprekoran.

KONACNI SUD:

Osnovnog problema kod svih "haunted house" filmova ovde nema, a to je ono staro pitanje: Zasto jednostavno ne pobegnu iz proklete kuce? Iz podmornice nema bekstva, a mali je korak do podvodne grobnice...
Mozda ce nekima smetati preterana konvencionalnost price, ili to sto Twohy ne izvlaci maximum iz svih situacija, ali sto se mene tice imam jaku zelju da film ponovo pogledam, i osecaj da ce mi se na drugo gledanje jos vise dopasti.  :)

Dakle ocena od 1 do 10 je 8+

Pogledajte, nabavite, pogledajte opet...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

BTW ne znam da li vam je poznato, ali prvi Twohy-ev film je jedan TV film iz 1992. Sjajna SF melodrama po imenu:

Grand Tour - Disaster in Time (1992)
a.k.a. Timescape
a.k.a. Grand Tour
a.k.a. Disaster in Time

Film je svojevremeno bio na nekoj od nasih TV stanica, ali ne znam pod kojim od ovih imena. Jeste malo patetican, ali ostao mi je u lepom secanju.  :)

http://us.imdb.com/Title?0104362
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

taurus-jor

Kupiću Below, nema mi druge.
Čovek je u Pitch Black pokazao da ume sa likovima, ali i sa mnogim drugim stvarima.
Hvala na preporuci. Nisam znao da je to Tuijev film.
Inače, čovek je autor jedne od prvih verzija scenarija za ALIEN 3, u kojoj nije bilo Ripli. Upravo iz Tuijevog nacrta scenarija potiče motiv sa zatvorskom kolonijom.
Scenario se može skinuti sa neta. Probajte.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

phuzzy

Da ne jurim sad po netu... jel' on radio varijantu sa apsolutno-antitehnoloskim wood-based svetom i temom a la Snezana i sedam patuljaka? Hmrgh... meni je ipak najlepse zvucao scenario chika Gibsona... koji takodje moze da se nadje po netu i valja ga overiti...

Milosh

Da li je jos neko pogledao ovaj Below, osim mene?  :?:

Lurd

Hm, da li bih ispao preterani kreten ako bih priznao da mi Below stoji vec mesec dana na stolu i ceka da zavrsim vazne stvari (pozavrsavam sve kampanje, procitam samo jos ovo, odspavam jer sam previse umoran sada za gledanje, i sl.)?
My trees...They have withered and died just like me.

Spider Jerusalem

Ne ako mi ga doneses u klub sledeci put kad budes svracao.

Lurd

Vazi ako ti meni doneses onog Rajha.
My trees...They have withered and died just like me.

taurus-jor

Pogledao sam ga.
Vrlo dobar film, a sa likovima ipak stoji bolje nego The Thing.
Puno je jeziviji od  Pitch Black-a.
Uzivao sam, priznajem.
Koji je to majmun i slepac ovom filmu dao losu kritiku?

Truba

toplo preporučujem film klaustofobičarima, neplivačima, mrziteljima podmornica...

scena sa ogledalom je ODLIČNA

malo me gluma one ženske nervira ali film vrijedi pogledati
7/10
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

taurus-jor

Quote from: "Milosh"Da li je jos neko pogledao ovaj Below, osim mene?  :?:

Ja sam pogledao. O tom filmu i pricam. :lol:

Spider Jerusalem

komunjara:

Quotemalo me gluma one ženske nervira ali film vrijedi pogledati

Sto, je l' ima veliku guzu?  :lol:

Truba

nekako je umišljena da je bolja od svih

to me podsjeća na neke osobe s ovog foruma 8)  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...