• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Egzoticna zadovoljstva: preporuke?

Started by Berserker, 18-10-2007, 15:17:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Berserker

Sad sam video u IPSu gore navedenu knjigu, SF zbirku prica australijskog pisca (al zaboravih ime dok dodjoh kuci). Da li je neko ovde vec procitao, ima li mozda nekih primedbi (pozitivnih/negativnih)?

Kastor

Pročitao sam pre par meseci i vrlo sam zadovoljan. Sad kada si pomenuo SF, vidim da i na korici piše "zbirka naučnofantastičnih priča" iako bih ja samo jednu svrstao u SF (naslovnu priču o bračnom paru koji odgaja pticu...da ne spojlujem previše). Zapravo ovo je zbirka fantastičnih priča u najširem smislu reči. Pomereno vreme ili prostor i njihova (nova) pravila se ne elaboriraju, ne igra se sitnim crevcima, u službi je interesantnijeg plota ili metafore, akcenat je na odnosu među pojedincima. Par zapleta (onih koje se sećam po  naslovima):
Kuća debelih ljudi u duštvu koje gojaznost smatra kontrarevolucionarnom - debeli su neprijatelji naroda.
Čovek koji želi bolje da upozna ženu u koju je zaljublje, ljušti je (bez navodnika) sloj po sloj.
Određena mesta na zemlji, a zatim i ljudi se dematerijalizuju.
Usamljenik vojnik u pustinji zaboravlja koju stranu ograde čuva.
itd, itd.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Berserker

Hvala na preporuci, pazaricu je u Bg.