• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

KONACNO - PALESTINA!!!!

Started by Duh_koji_hoda, 19-10-2007, 16:30:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Duh_koji_hoda

Pozivamo Vas da nas i ove godine posetite na Beogradskom sajmu knjiga

od 22. do 28. oktobra od 10h do 20h

na standu u prvom prstenu Hale 1 (Venac Milosa Crnjanskog)

Gosti na standu:

petak, 26.10. od 17h do 19h Miljenko Jergovic (Mama Leone, Buick Rivera i Ruta Tannenbaum0

subota, 27.10. od 17h do 19h Slavoljub Stankovic (The Box)

Vidimo se!

NOVI NASLOVI NA SAJMU :

Pozivamo Vas da nas i ove godine posetite na Beogradskom sajmu knjiga

od 22. do 28. oktobra od 10h do 20h

na standu u prvom prstenu Hale 1 (Venac Milosa Crnjanskog)

Gosti na standu:

petak, 26.10. od 17h do 19h Miljenko Jergovic (Mama Leone, Buick Rivera i Ruta Tannenbaum0

subota, 27.10. od 17h do 19h Slavoljub Stankovic (The Box)

Vidimo se!

NOVI NASLOVI NA SAJMU :

JEL NEKO VIDIO DJEVOJČICE, KURVE, RATNE ZLOČINCE Emir Imamović

Ljudska nesreca je kao i glupost : nema precizne definicije, ali ima bezbroj primera.

Magikomični realizam posleratne Bosne otkriva se u nesvakidašnjoj otmici četiri devojčice. Kad se u celu priču umeša nekoliko generala, prostitutki, posvedočenih silovatelja, postaje vam jasno da je ovo roman o zemlji u čijim granicama ne stanuje logika, i u kojoj je u svakom trenutku sve - baš sve! - moguće. Po istinitoj priči!

THE BOX Slavoljub Stanković

To je princip: onakav si, kakve kutije pakuješ. Sve je pakovanje. I sve ima neko pakovanje. To je moja filozofija. Pakujemo kad pričamo, pakujemo kad slušamo. Pakujemo kad volimo, pakujemo kad mrzimo. Pakujemo sebe, pakujemo druge. Pakujemo sve. I pakujemo stalno. Koliko god da pakujemo, uvek postoji nešto što još nismo spakovali. To je, takođe, princip. Pakerski. Zato na početku svake selidbe napravimo kutiju, koja ostaje otvorena do samog kraja. Prva i poslednja. Za nju sam zadužen ja.

Ja pakujem nekoliko kutija u isto vreme. Zovu me Cvrle. Na pakerskom Zwerle.

PALESTINA Džo Sako

Grafička novela u kojoj, kombinovanjem crteža i reportaže sa političkim i filozofskim perspektivama Palestinaca koje sreće tokom prve i druge intifade, Džo Sako priča priče u kojima iskustva, sećanja i glasovi, inače sistematski isključeni iz svakodnevnih vesti i gurnuti na margine istorije, bivaju izneseni na videlo. Predgovor Eduard Said.

ELEKTRIČNI RAJSFERŠLUS Janja Rakuš

Overdouz u klubu, Slovenija, devedesete.

Vaska i Set, dvoje klabera, žive na rejv žurkama, gde se ritmovi elektronske muzike prepliću sa dejstvom opijata. Ali ujutru, kad započne novi život, svet sive i depresivne svakodnevice, svet egzistencijalnih problema, oni se raspadaju. Janja Rakuš tematizuje probleme ostavljenih i zaboravljenih, vešto oslikavajući društvene prilike u Slovniji i Beogradu tokom 90ih.

Cornelius

A, kad će "Goražde" Džoa Sakoa, da Srbima popegla mozak?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

Quote from: "Cornelius"A, kad će "Goražde" Džoa Sakoa, da Srbima popegla mozak?
heh, to bi i mene zanimalo...
ima li negde digitalizovano ili da narucujem sa amazona?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Duh_koji_hoda

Inace cena Palestine ce biti 1150 dindzi...

Cornelius

Quote from: "lilit_depp"

E, ja sam to samo bio ironičan.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

Quote from: "Duh_koji_hoda"Inace cena Palestine ce biti 1150 dindzi...

jevreji će da kupe dok si reko pixla!
https://ljudska_splacina.com/

lilit

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "lilit_depp"

E, ja sam to samo bio ironičan.
ma jasna mi je "tvoja poruka" nego mi se cini da sam videla svoju kucu na nekoj od tabli koje videh na amazonu. :( pa rekoh, ajd da proverim.

Cornelius

Quote from: "lilit_depp"nego mi se cini da sam videla svoju kucu na nekoj od tabli koje videh na amazonu. :( pa rekoh, ajd da proverim.

Nije Sako crtao srpske kuće, nego srpske tenkove. Opiši mi kuću, pa ću ja da izlistam strip i da je potražim. Ako ti se čita strip o Bosni od istog autora, uzmi "Šobu".

DušMan

Izasla juce, pa se rasprodala.
Danas sam uspeo da ugrabim primerak.
950 dinara.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

DušMan

Naslovnica U prodaji BH izdanje stripa Goražde: Zaštićena zona            
Thursday, 28 February 2008

Izdavačka kuća Buybook (www.buybook.ba) u saradnji sa slovenačkim ZRC SAZU objavila je strip američkog novinara Joe Sacca:  Goražde: Zaštićena zona - rat u istočnoj Bosni 1992-95.

Joe Sacco je prvi autor u povijesti novinarstva i stripa koji je svoj novinski izvještaj uobličio u crtani roman. Novina koju je Sacco uveo u novinarskoj potrazi za ekskluzivnim informacijama o bolu, mržnji i propasti je što su njegove  reportaže objavljivane u formi stripa. Briljantan novinar, odličan crtač i talentovan pripovjedač, formu istinosnog  crtanog romana upotrijebio je na stranicama stripa Goražde: Zaštićena zona. Sacco vrlo otvoreno, uz stripovski crtački odmak, opisuje svoj četveromjesečni boravak u Goraždu (1995/96). Priča o njegovom boravku u Goraždu ispričana je u formi iscjepkanih epizoda, stilizovanih ispovijesti i priča o bolu, stradanjima i životu ljudi koji su boravili u Goraždu 1992-1995. Goražde: Zaštićena zona je snažan dokument o političkim, kulturološkim i etničkim pitanjima .

Strip Goražde: Zaštićena zona prvi put je objavljen 2000. godine na engleskom jeziku. Bosanskohercegovačko izdanje ovog stripa u uvodu donosi osvrt autora na bosansko izdanje i tekst Faruka Šehića pod nazivom  Nepodnošljiva lakoća života pod opsadom.

O stripu Fruk Šehić kaže:
U stripu Goražde – Zaštićena zona, američki reporter i stripaš Joe Sacco, crta i piše sa zadivljujućom i iskrenom empatijom, te cjelovitim shvatanjem rata i ratnih strahota za vrijeme opsade Goražda. Pri tome njegov izraz je lišen patetike i predrasuda tako karakterističnih za nadobudne strane novinare ili umjetnike, koji svoju karijeru grade na «tamo nekim tuđim leševima», lutajući svjetskim ratnim zonama. Saccov strip je utemeljen na jakom ličnom osjećaju, i na obilju dokumentarističkih podataka, koje on niže stvarajući jednu neobičnu formu strip-reportaže. To se ispostavlja kao pun pogodak, jer Sacco odmjereno balansira između emocionalnog i poetskog ka minijaturnim historiografskim pasažima, čija svrha je da bude realističan i vjerodostojan u opisivanju kosmosa goraždanske enklave.

U uvodu bosanskohercegovačkom izdanju stripa Joe Sacco kaže:

Za mene izdanje "Zaštićene zone Goražde" na bosanskom jeziku označava radosnu osobnu prekretni¬cu. Puno dobrih ljudi u Goraždu mi je posvetilo svoje vrijeme i dijelilo sa mnom svoju hranu i svoje snove. Ovo izdanje, na njihovom jeziku, najbolji je način iskazivanja moje zahvalnosti. Ova knjiga svakako nije kompletna historija Goražda u ratu. To je u osnovi moja interpretacija goraždanske priče meni ispričane od strane malog broja njegovih stanovnika. Na kraju krajeva, nisam bio tamo tokom granatiranja ili ofan¬ziva. Nisam išao na Grebak. Takođe, nisam bio upućen u unutrašnju politiku opkoljene enklave i u sve njene tajne. Trudeći se najbolje što sam mogao, cilj mi je bio da običnom čitatelju – autsajderu poput mene – ponudim okus onog što su stanovnici Goražda iskusili u ratu i na neuvjerljivom kraju rata. I tako sam napisao ovu tužnu priču o prekrasnom gradu u kojem sam proveo neke od svojih najsretnijih dana.
Strip Goražde: Zaštićena zona je u prodaji u Buybookovim knjižarama od 28.02.2008. po cijeni od 35,00 KM.

Alex

Trebao je taj Sacco da nađe crtača - pravog - osobu koja zna da crta, da mu lepo napiše scenario i onda bi taj "strip" možda i ličio na nešto.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Duh_koji_hoda

Quote from: "Alex"Trebao je taj Sacco da nađe crtača - pravog - osobu koja zna da crta, da mu lepo napiše scenario i onda bi taj "strip" možda i ličio na nešto.

... cek, cek... jesi ti to upravo rekao da Sacco ne zna da crta?

kraken

Quote from: "DušMan"na bosanskom jeziku

Bem ti al sa poligota  :!:  A da u svojoj biografiji napisem da znam hrvatski, srpski, bosanski i crnotravski jezik, gledali bi me ko ludaka  :?

Od engleske se otcepi desetine drzava al niko ne napravi svoje jezike, al ovde nit manje prcije nit vise jezika.

Alex

Quote from: "Duh_koji_hoda"
Quote from: "Alex"Trebao je taj Sacco da nađe crtača - pravog - osobu koja zna da crta, da mu lepo napiše scenario i onda bi taj "strip" možda i ličio na nešto.

Ne, rekao sam da su naši naivni slikari bolji od Mikelanđela i Leonarda.

Vidi što je lepo! Kao andergraund strip.

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Duh_koji_hoda

Quote from: "Alex"
Quote from: "Duh_koji_hoda"

Ne, rekao sam da su naši naivni slikari bolji od Mikelanđela i Leonarda.

Vidi što je lepo! Kao andergraund strip.

... blago tebi./.. ti si izgleda bas sretan u zivotu...

Meho Krljic

Malo sam zbunjen sugestijom da Sako ne zna da crta... Onda sigurno ne zna ni Kramb???

DušMan

Stvarno. Mogu da razumem da ga Srbi ne vole zbog toga što je pisao, ali ne zbog toga što je crtao. Doduše, crtao je ono što je pisao, pa možda u tome leži koren svega.

DušMan metafizičar

Cornelius

Zna taj Sacco da crta. Ja sam video jednu izlozbu njegovih originala. Medjutim, on je presao na "underground" stilizaciju, jer se to danas bolje prodaje. Potom, da bi mu strip imao ukus novinsko-tv reportaze, on je uprostio figurativnu naraciju. Da bi istakao ozbiljnost teme i povukao na "autorski" strip, on crta crno-belo. Da bi se odvojio od "zabavnih" stripova uobicajenog formata, on je presao na manji format, nalik knjizi. Sve je namesteno i montirano, maniristicko. Jebes ga, ljudi danas vole te pseudo-reportaze, sa pseudo-istinama koje pricaju pseudo-intelektualci. Tu lezi kinta, mislim za pseudo-intelektualce, a istinske biznismene.

Fidel

Suvise politicki, ne bih ga uopste svrstao u strip, neka vrst angazovane graficke novele...da nema crteza ne bi to ni pas s maslom...

fuzbaler

Quote from: lilit_depp on 20-10-2007, 00:11:10
ma jasna mi je "tvoja poruka" nego mi se cini da sam videla svoju kucu na nekoj od tabli koje videh na amazonu. :( pa rekoh, ajd da proverim.
I ja svoju zgradu dva puta. Nabavih i pročitah konačno i...
Odlično, objektivno, nepristrasno, jbg, baš je dočarao pričom i crtežima užasnu atmosferu. I njie po difoltu ocrnio Srbe, ne razumem zašto je "pseudo-istina". Video sam slične kritike i za Palestinu, uglavnom od američkih/izraelskih "patriota".

lilit

Hvala na informaciji.
Potpuno sam zaboravila na ovo i upravo je naručih. Poslednji put sam bila tamo pre milion godina, pa da se malo podsetim.  :lol:

fuzbaler

Biće to surovo podsećanje, jbg :(

lilit

jbg, život ipak ide dalje...i tamo i u ostatku planete. samo što nekih više nema, svuda, al čovek je proklet i na sve se navikne. na kraju i zaboravi. i najgore od svega - ni taj zaborav mu više nije problem.  :)

fuzbaler

Wow, sve je rečeno u ovom tvom postu. Ja se vrtim u krug - podsećanje pa zaborav, pa opet podsećanje. Lakše će mi biti da čitam Palestinu :)

lilit

Quote from: Cornelius on 20-10-2007, 09:12:42
Quote from: lilit_deppnego mi se cini da sam videla svoju kucu na nekoj od tabli koje videh na amazonu. :( pa rekoh, ajd da proverim.
Nije Sako crtao srpske kuće, nego srpske tenkove. Opiši mi kuću, pa ću ja da izlistam strip i da je potražim. Ako ti se čita  strip o Bosni od istog autora, uzmi "Šobu".

Evo pročitah strip napokon i moram reći da ne mislim da je isključiv i neobjektivan. U stvari, moja jedina zamerka se odnosi na deo: - It was surounded by separatist Serb forces.
Situacija tokom WWII je objektivno opisana, odnosno, onako kako mi je predočeno pre devedesetih.
Deo koji me malo potresao se odnosi na međuljudske odnose, naime, nisu Srbi isključivo bili ti koji nisu hteli da kontaktiraju s Muslimanima, ali Ok. Sasvim korektno su prikazana i stradanja Srba koji su ostali u Goraždu.
Kako god,  bile su to paklene godine za sve koji su morali da ostanu tamo.

džin tonik

Quote from: lilit_depp on 07-06-2011, 16:23:16
...
Situacija tokom WWII je objektivno opisana ... onako kako ... je predočeno pre devedesetih. ...

dobra! xrofl

lilit

ustaše u glavnoj ulozi, nije valjda da imaš nešto protiv?  :lol:

džin tonik

nisam procitao strip. dovoljan mi pogled na naslovnicu. to je nesto za ljubitelje kusturicinih bezvezarija.

Duh_koji_hoda

Quote from: zorbo on 07-06-2011, 23:27:06
nisam procitao strip. dovoljan mi pogled na naslovnicu. to je nesto za ljubitelje kusturicinih bezvezarija.

... jao, brate, ti mora da si neki strucnjak...

džin tonik

Quote from: Duh_koji_hoda on 07-06-2011, 23:56:45... jao, brate, ti mora da si neki strucnjak...

neseseri. kladim se da je crtano u stilu odurnih kusturicinih filmova. kao da je balkan pun nekih zaostalih frikova.

Alex

Biser je naslov topika - KONACNO - PALESTINA!!!! - kao da postoji neka grupa od više od 3 živa bića, koja je iščekivala pojavljivanje ovog stripa na našem jeziku, pa još oduševljeno kliče. :)

Duh_koji_hoda

Quote from: zorbo on 08-06-2011, 00:05:39
Quote from: Duh_koji_hoda on 07-06-2011, 23:56:45... jao, brate, ti mora da si neki strucnjak...

neseseri. kladim se da je crtano u stilu odurnih kusturicinih filmova. kao da je balkan pun nekih zaostalih frikova.

... komentar ti je na nivou... kao kad bi neko sad pomislio na osnovu ovog tvog komentara da si ti neki isfrustrirani patuljak koji po ceo dan sedi ispred kompa i drka...

džin tonik

Quote from: Duh_koji_hoda on 08-06-2011, 00:23:14... komentar ti je na nivou... kao kad bi neko sad pomislio na osnovu ovog tvog komentara da si ti neki isfrustrirani patuljak koji po ceo dan sedi ispred kompa i drka...

mos' misliti koliko mi stalo do misljenja "nekog" kome se svidja ta frikovska naslovnica. pih. i onda se cudis kad te u svijetu pitaju sa koji si planine sisao, a sejf erea i kusturica odradili posao.

džin tonik

usput, koji je mjesec? sesti? zar se klinci nisu izjarcali u petom?

Cornelius

Quote from: lilit_depp on 07-06-2011, 16:23:16
Evo pročitah strip napokon i moram reći da ne mislim da je isključiv i neobjektivan. U stvari, moja jedina zamerka se odnosi na deo: - It was surounded by separatist Serb forces.

Iz knjige "Masakr u Srebrenici: dokazi, kontekst, politika" (The Srebrenica Massacre: Evidence, Context, Politics) čiji su autori Phillip Corwin (uvodna reč), Edward S. Herman, George Bogdanich, Tim Fenton, Jonathan Rooper, George Szamuely, Michael Mandel i Philip Hammond.

Deo o Gorazdu koji se ne nalazi u Saccovom stripu:

Sedmog februara 1994, komandant UNPROFOR-a Fransis Brikmon je izvestio šefa civilne misije UN Jasuši Akašija, da ,,bosanska armija u Sarajevu svakodnevno provocira Srbe. Od sredine decembra, bosanska armija je pošla korak dalje koristeći tešku artiljeriju protiv srpskih predgradja Sarajeva". Brikmon dalje opisuje šablon manipulacije kome se pribegavalo u Goraždu, Bihaću i Srebrenici: ,,Bosanska armija napada Srbe iz zaštićenih zona, a kada Srbi odgovore, uglavnom na liniji sukoba, bosansko predsedništvo napada UNPROFOR da ih ne štiti od napada Srba i poziva na bombardovanje srpskih pozicija."

Dva meseca kasnije, posle napada muslimanskih jedinica na srpska sela u okolini Goražda, bosanski Srbi su počeli da granatiraju muslimanske jedinice unutar Goražda. Novinski izveštaji su citirali vladine tvrdnje da je ubijeno 700 a ranjeno 2.000 ljudi, kao i da je bolnica u Goraždu uništena. Američki zvaničnici su zahtevali vazdušne udare NATO, a general Rouz je naredio mali napad na srpske položaje. Kada je Rouz, medjutim, stigao u Goražde, video je sasvim drugačiju realnost. Njujork tajms je izvestio da su ,,viši zvaničnici UN ustanovili da je bolnica, opisana kao skoro potpuno unuštena ustvari potpuno funkcionalna sa samo jednim tragom od pogotka na krovu. Nije bilo dokaza o 700 leševa". Ukratko, ,,izveštaji o Goraždu su bili namerno predimenzionisani kako bi se svet ubedio da nešto učini... Opasno preterivanje je uskomešalo strane prestonice. Priče o široj upotrebi snaga NATO za bombardovanje skladišta municije i infrastrukture otišle su preko granice posle koje se snage UN pretvaraju u borbene trupe."

http://www.balkanmagazin.net/kolumna/istorija/uvod_u_osvajanje_srebrenice_4.xhtml

džin tonik

imas jedan predivan osvrt na bogdanicevo djelo obcenito. (by joshua)
http://www.offoffoff.com/film/2002/yugoslavia.php

ova mi je najbolja: "... (based) on interviews with a collection of crackpots and racists."
sad samo primjeni na tu kolumnu. :)