• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...

Started by Will-O'-The-Wisp, 29-10-2007, 16:20:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

crippled_avenger

Verovatno najperverzniji ugođaj godine, BBC detektivska serija po romanima Henninga Mankella, snimljena u Švedskoj, sa Kenneth Branaghom u naslovnoj ulozi, WALLANDER...

http://www.novikadrovi.net/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=462&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Poseduje li neko britansku seriju PARTY ANIMALS? Čitao sam o njoj puno zanimljivih stvari a nikako ne uspevam da je lociram...

marduk

Vidim na imdb da postoji i starija, švecka verzija.

kakva li je?

Shozo Hirono

Postoji i serijal svedskih filmova u kojima je junak detektiv Kurt Vallander,a uglavnom ga glumi Rolf Lassgård,za razliku od serije.Ja imam DVD Steget Efter,film je sasvim sasvim OK ! :)

kresha

Jedna od najboljih serija koju sam ja u poslednje vreme gledao je:It's all relative.Americka serija o dvoje verenika cije se porodice stalno sukobljavaju.Njeni roditelji su gay,a njegovi vlasnici kafane(bolje receno puba).

Jel ima neko neki sajt gde gde bih ovo mogao da downloadujem?
Skromnost je grah prema sebi.

cutter

Pogledao sam Generation Kill.

Mini seriju (sedam epizoda) radila je The Wire ekipa. Iako fan Odeljenja za ubistva, još uvek se nisam ozbiljnije posvetio Žici sem prve tri epizode, koje su vešto napisane, dobro odglumljene a po svemu sudeći kasnije se kompetentno i zapliću. Drugim rečima, ekipa koja uliva poverenje se bavila ovim.

Serija se dešava za vreme napada na Irak 2003. godine, pratimo Amere, najviše drugi vod, u hamerima, kako voze ka Bagdadu. Sa njima je embedovan novinar Roling stouna po čijoj knjizi je serija i nastala. E sad, kako prikazati marince...ne možeš ih napraviti previše elokventnim, a valja izbeći kliše tvrdih momaka na tvrdom poslu i zadržati kvazi alternativnu HBO publiku. Rekao bih da je Sarsgardov sin, koji glumi Ajsmena, vođu jednog tima, modelovan dosta po Lucijusu Vorenusu iz Rima. A i ima u sebi nešto od male leadova u nedavno napravljenim serijama. Koncentracija, namrštena odlučnost, kad god ovi oko njega počnu da se dekoncentrišu, šale, gube zumira mu se na facu i čvrstu liniju usana...u jednom trenutku se daju naznake slabosti, drame radi. Od Rima, do Dedvuda pa i u Prison Breaku imamo takvog lika koji naginje robotu, skoncentrisan na svoju misiju u nezgodnom okruženju, samo zavisi koliko glumac može da ga učini mesnatim. A Sarsgardov sin tj Aleksander dovoljno uspeva u tome. Klišei nadređenih pomalo smetaju, imaju tipa koga zovu Kum jer ima neko oštećenje glasnih žica, onda nekog nesposobnjakovića što ih stalno džepardajzuje...pa crnca popa, šatro rasna podjebavanja...

Radnja se mahom odvija u i oko hamera; Iračani su uglavnom prikazani kao topovsko meso, što i ima logike s obzirom na superiornu tehniku, noćni vizir, mogućnost da se u svakom trenutku pozove Apač/nosač aviona/Tenkbaster i neprijatelj neutrališe. Ovo međutim nije izvedeno mlitavo kao u nesrećnom Džarhedu, premda donekle nastavlja dojam o priličnoj sigurnosti američkih prašinara s obzirom na rat, kao i nizak badi kaunt. Povremeno se prikazuju krv i creva, ima dosta ubistava na čekpointsima, slučajnih, namernih...ali to je, kao i većina elemenata u seriji tu zbog pokušaja građenja celokupnog dojma o tom trenutku u vremenu - dodatno je podvučeno pevanjem datiranih MTV hitova, obrađenih na način koji odgovara momentu. Stoga, serija ne nudi dramu, ni komiku, ni napetost - kojih ima - uvijenu u određenu poruku kao npr Band of Brothers, embedovani novinar nije previše značajan lik. Naprosto, ostavljeno nam je da pogledamo hrpu elemenata misije dok se vozimo kroz Irak, ograničeni dometom konvoja hamera, mi za sebe, marinci za sebe (snimaju dosta toga kamerom), i na kraju sklopimo kakav takav utisak, makar on bio ograničen na pesak, krv, creva, glave, čaure, pišanja i marinespeak. A utisak nije loš, serija je kvalitetna, kompetentna, i vredi pogledati.

crippled_avenger

Ako voliš GENERATION KILL, obavezno pogledaj THE HURT LOCKER!

Kastor

"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

crippled_avenger

Csupo goes back to basics with 'Vita'
Animator sets six-episode TV show
By NICK HOLDSWORTHMore Articles:
Escalante to begin shooting 'Heli'
Holst revs up Asta Film slate
Csupo goes back to basics with 'Vita'
Gosetti marks a new Day at Venice
Kazuhiro Soda set for biopic
Gabor Csupo, the Budapest, Hungary-born animator behind "Rugrats," is going back to basics with a new six-episode television version of his edgy adult cartoon feature "Immigrants (LA Dolce Vita)".
The feature -- which emerged from a U.S. pilot TV series that did not in the end get commissioned -- has sold at the EFM to Germany's Savoy Film (which also picked up wartime drama "Rose's Story" and "Egon & Donci", Hungary's first 3D animation) and Turkey's Ozen Film.

Strong interest in the feature also has been expressed by Japanese and French buyers.

Now sales agents HungariCom are targeting TV buyers as well for a six-part version that significantly expands on the storylines found in the feature.

The television version, which features the same cast of attractively obnoxious characters lead by Vlad, a fat Russian illegal alien, and Joska a skinny Hungarian immigrant whose major obsessions are food and chasing girls, offers new markets says sales executive Viktor Dudas.

"Television is a new market for us and gives us wider opportunities to pitch 'Immigrants'," Dudas said.

"Csupo has taken six storylines and built 26 minute episodes around them to deepen and expand the adventures seen in the feature."

cutter

Quote from: "crippled_avenger"Ako voliš GENERATION KILL, obavezno pogledaj THE HURT LOCKER!

Naravno, pa i Kathryn je dala doprinos Odeljenju za ubistva kad sam već tu seriju pomenuo (posebno neprejebivom rokačinom u stanici), nekako je logično da sa Generation Kill idem na Hurt Locker. Odnosno, obrnuto  :)

Nije mi falilo preispitivanje bivstvovanja u Iraku koga nema ni u GKill sem povremene patetike i kvazi štovanja neprijatelja, ukazivanja na to kako su Fedajini, sirijski studenti ili ko već tvrdi i hrabri momci kad mogu da se zakopaju u pustinju na par nedelja i tu na šljunku i vodi čekaju neminovno; film zna gde gleda i ka tome ubedljivo vozi. Dašak svežine, saspensa, odličnih rešenja. Pravo u živac.

crippled_avenger

Pogledao sam mini-seriju XIII koju je Canal + snimio u pokušaju da uđe na američko televizijsko tržište a istovremeno i sbopjoj publici ponudi produkt na nivou najboljih američkih serija.

U tom cilju, ključne pozicije zauzeli su američki profesionalci, reditelj je Duane Clark koji već godinama režira epizode najgledanijih američkih serija, a mežu producentima je i Peter M. Lenkov, poznat ne samo kao pisac filma DEMOLITION MAN nego i kao showrunner nekih od kasnijih sezona serije 24.

XIII je baziran na graphic novelu koji nisam čitao, ali u svakom slučaju bilo bi greška odbaciti ovu seriju kao novi rip-off 24ke i Bournea. Ona nesumnjivo jeste i to, ali Clark ju je realizovao dovoljno energično da je ja, kao osvedočeni addict za akcijaše i conspiracy trilere više doživljavam kao suplement nego kao istin ski rip-off koji nešto kvari. Iako u samoj svojoj suštini, ne dobacuje do nekog velikog dometa, XIII odlično isporučuje ono na šta su nas u širem smislu navikli pomenuti uzori.

Clarkova egzekucija je glossy, Stephen Dorff je odličan leading man za seriju ovog profila, a glavnog henchmana koji ga juri igra Val Kilmer, tako da bi se moglo reći da je u nekom partalelnom, možda čak i boljem svetu, ova podela danas mogla headlinovati film. Štaviše, svet je u jednom trenutku i pošao tim putem ali onda se predomislio.

U poređenju sa sličnom Dorffovom serijom COVERT ONE: HADES FACTOR po Ludlumu, čini mi se da je XIII kompaktniji, premda koliko se sećam i ta mini-serija mi je bila draga.

Iako XIII ne pripada najpotentnijoj liniji savrmenog televizijskog izraza koji prevazilazi film, stokji kao vrhunski prim,er ranijeg televizijskog izraza koji je nastojao da imitira film. U tom smislu, preporučujem je onima koji sebe nalaze u nekoj od referenci koje sam naveo.

Джон Рейнольдс

Quote from: "crippled_avenger"XIII je baziran na graphic novelu koji nisam čitao, ali u svakom slučaju bilo bi greška odbaciti ovu seriju kao novi rip-off 24ke i Bournea.

Ovdašnji stripaši će znati bolje, ali XIII sam čitao pooodavno, te se hronološki može staviti posle originalnog Borna, ali pre rimejka i 24-ke. Dakle, nema priče o ripofu.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Alex

Quote from: "John Reynolds"
Quote from: "crippled_avenger"XIII je baziran na graphic novelu koji nisam čitao, ali u svakom slučaju bilo bi greška odbaciti ovu seriju kao novi rip-off 24ke i Bournea.

Ovdašnji stripaši će znati bolje, ali XIII sam čitao pooodavno, te se hronološki može staviti posle originalnog Borna, ali pre rimejka i 24-ke. Dakle, nema priče o ripofu.

Mislim da je prva epizoda, koja najviše podseća zapletom na Bornov identitet rađena 1983.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

crippled_avenger

Pa strip možda nije rip-off ali ja ne pišem o stripu već o seriji.

Alex

U svakom slučaju ljubitelji XIII će rado pogledati seriju!
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

cutter

Ja sam pogledao prvu i treću epizodu Wallandera. Pejzaži su dobro usnimljeni, teme mračne i svakako se serija njima bavi dovoljno kompetentno da stvar drži pažnju.  Zaplet je previše jasan, em serija ima previše britanskog u sebi, ako izuzmemo pejzaže...nisam dobio poseban skandinavski efekat van putopisnog. Lepo je što se cilja na upečatljivost i atipičnost nekih scena, ali se čini da su one same sebi svrha, dok radnja mora da ih hvata kako zna i ume, a ne ume baš najbolje. Što opet i nije tako loše. Uglavnom, činilo mi se da Brana sa svojim ličnim dramama i zgražavanjem nad zlom koje ljudi čine pokušava da balansira između rola Kena Stota u The Vice i Robija Koltrejna u Krekeru, znatno prljavijim i, nezavisno od toga, superiornijim ostvarenjima. Vidim da se pominje i bauerovština u epizodi koju nisam gledao :D

Tex Murphy

Rivju prve sezone The L Word ćemo da ostavimo za kasnije. U međuvremenu sam pogledao GARTH MARENGHI'S DARKPLACE, courtesy of Milosh. U pitanju je neke vrste "serija-u-seriji". O čemu se naime radi - negdje u osamdesetima, briljantni horor pisac Garth Marenghi i njegov izdavač Dean Learner snimili su seriju toliko opaku, groundbreaking i jezivu da je odmah prekinuta. Sada, dvadesetak godina kasnije, hrabri ljudi iz Kanala 4 riješili su da pomenutu seriju prikažu. Pomenuta serija se zove Darkplace, a da bismo izbjegli konfuziju u izražavanju od sada pa nadalje za "pravu" seriju ćemo da koristimo puni naziv Garth Marenghi's Darkplace, a za "seriju u seriji" samo Darkplace.

Elem, svaka epizoda Garth Marenghi's Darkplace prati sljedeći šablon - na početku u nekoj vrsti uvoda sam Gart Marengi (koji je scenarista, režiser i glavni glumac u Darkplace) čita kratak odlomak iz neke od svojih knjiga (po sopstvenom priznanju, napisao ih je više nego što je pročitao). Briljantnost njegovog pisanja ilustruje npr. sljedeći odlomak:
"Something was pouring from his mouth. He examined his sleeve. Blood? Blood. Crimson, copper-smelling blood. His blood. Blood. Blood. Blood. And bits of sick."
Nakon toga se predstavi i ukratko opiše o čemu se radi u epizodi koju ćemo da gledamo. Zatim slijedi i sama epizoda serije Darkplace, povremeno ispresijecana intervjuima sa Marengijem, Lernerom i glumcem Todom Riversom. Što se same serije (Darkplace) tiče, radi se o bolnici koja se nalazi na izvjesnom portalu za Pakao, koji su greškom otvorili dr. Rik Dagles i neki njegov jaran. Logično, to dovodi do raznoraznih bizarnih događaja. Npr:
"Poor man! He has just been raped by a giant eye and now he's giving birth!"
Pored pomenutog Rika Daglesa, glavnog lika (glumi ga naravno multitalentovani Marengi), vodeću četvoročlanu ekipu čine gazda Tornton Rid, koga glumi Din Lerner, zatim Rikov najbolji drug Lucijus Sančez (gore pomenuti Tod Rivers) i doktorica Liz Ašer (glumi je izvjesna Medlin Vul, koja je misteriozno nestala tokom snimanja serije i smatra se da je negdje u Istočnom bloku... mrtva).

Trik u seriji Garth Marenghi's Darkplace jeste zezanje na račun prvenstveno niskobudžetnih horora, ali nađu se i reference na akcione filmove, mjuzikle i ko zna šta sve ne, koje su sve odreda urnebesne. "Gluma" je glavni adut - svaki od četvoro glavnih glumaca ima karakteristiku koja ga izdvaja. Liz Ašer je tipična bimbo plavuša, odglumljena upravo onako kako se to od bimbo plavuše očekuje (naravno, sa maksimalnim pretjerivanjem). Sančez je konstantno loše overdubovan, a inače pokušava da bude cool lik. Dagles (u tumačenju Marengija) je apsolutno i potpuno najsupercool likčina EVER, uvijek spreman da se uhvati u koštac za nemrtvim Škotima i zelenom maglom, ali i da spasava dječije živote. Kao i sam Marengi, on je naravno totalni egoista i konstantno sipa suludo bombastične citate, uz pretjerano patetičnu glumu:
"Seems like a regular burial, Rick. Do you really buy this portal to Hell deal?"
"I wouldn't say I buy it, Liz. Let's just say I'm window shopping, and right now, there's a half-price sale on weird."
Ipak, najjačim bi se mogao nazvati Din Lerner i njegova uloga šefa Torntona Rida. Naime, Lerner nije glumac po zanimanju, ali Marengi je insistirao da se i on pojavi u seriji jer "ne želi glumu, želi ISTINU". Stoga Lerner glumi upravo onako kako bi se očekivalo npr. od nekoga iz filma Eda Vuda - skoro sve replike, bez obzira na šta se odnose, izgovara skoro istim tonom (mada ponekad povisi glas i te scene spadaju među najsmješnije). Ponekad mu se omakne i pogled prema kameri, što takođe bude sjajno.
Zatim, tu su apsolutno nikakvi specijalni efekti. Spoljni prikaz Darkplace bolnice je vrlo loše napravljena maketa (od kartona?). U epizodi kada dr. Ašer slučajno izaziva letenje objekata po bolnici, očigledno je da su kašike, viljuške i ostalo zakačene na konce. Međutim, "ako primjećujete konce, propuštate suštinu!".
Da ne ulazim dalje u "fenomenalne" scene tučnjave, zatim potjeru biciklima uz nekakvu metal muziku, edvudovske greške u kontinuitetu (npr. u sceni pucnjave na groblju, Rid naizmjenično puca iz sačmare i stoji mirno sa rukama u džepovima), konstantno korišćenje slow-motiona zbog "dramatičnog" efekta i naravno briljantne citate, koji su i glavna uzdanica, a koje naravno neću spoilovati ovde.

Ono što je vrlo bitno i zbog čega Garth Marenghi's Darkplace jeste fenomenalna serija je to da nijedan geg nije korišten toliko puta da vam dosadi (npr. Ridovo gledanje u kameru se pojavljuje svega dva ili tri puta). Same priče su manje interesantne od izrade - poenta je dakle u zezanju sa niskobudžetnim filmovima i nadobudnim autorima koji smatraju da prave remek-djela. U ovako kratkom revijevu naravno ne mogu da nabrojim sve kvalitete ove sjajne serije - ukratko: hitajte momentalno na najbliži torent sajt!

Warning: Sve što je dobro kratko traje. Ova serija ima svega šest dvadesetominutnih epizoda, pa je poželjno da gledanje nekako podijelite u više dana.

Samo još da dodam - vrlo bitna karakteristika humora u ovoj seriji je da NI U JEDNOM JEDINOM TRENUTKU ne koristi onaj izlizani humor da neko nešto kaže i odmah zatim se desi nešto potpuno suprotno. Ima doduše mala zamjerka na prečesto korišćenje gegova kao što je "Greetings, traveler. Who am I? Perhaps you have met me twixt sleep and wake in the penumbra of uncertainty you call unconsciousness. Or perhaps you met me at a book signing. "
ali to je minorna zamjerka.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Shozo Hirono

Odlicna serija, najbolja je ona druga epizoda. :lol:

crippled_avenger

'Kennedy' mini: View from the right
Joel Surnow takes on political family
By MICHAEL SCHNEIDER
Surnow

More Articles:
FME acquires stake in Wide-Eyed
MTV goes global with Green Day
Sony bags Bazalgette for post
'Doctors' deliver daytime ratings
Daytime Emmys may have new home
Somerhalder joins 'Vampire Diaries'
"24" co-creator Joel Surnow is taking on the Kennedy clan, penning a 10-hour miniseries about the political family.
"The Kennedys," which Canadian distributor Muse Entertainment plans to shop this weekend at the MIP TV conference in Cannes, is sure to stir up controversy back here in the States.

Surnow, who's politically active in conservative politics, is drawing up a longform that will "unveil secrets" about the liberal-minded family.

According to Muse -- which sent out a press release Wednesday -- "The Kennedys" will explore "the soiled and crooked steps" the family took to get to the White House.

"It also tells the historical stories that are associated with the Kennedy era -- the Bay of Pigs, the Missile Crisis, the civil rights struggle, the mob connection -- each one told in the context of personal, Kennedy-family dramas."

Muse is in talks with at least one cable network to air the history-minded drama.

According to Muse, the project has a budget of $30 million. Surnow will exec produce with Stephen Kronish, as well as Muse's Michael Prupas and Asylum Ent.'s Jonathan Koch and Steven Michaels.

Surnow most recently exec produced the satire series "The ½ Hour News Hour" for the Fox News Channel. Beyond "24," his credits include "La Femme Nikita," "Nowhere Man" and "The Commish."

crippled_avenger

Ovo je svojevremeno kao film trebalo da pise Ellroy:

HBO gets to work on 'Korshak'
Cabler, Paramount, Evans set miniseries
By MICHAEL FLEMING
Evans

More Articles:
Ed Schultz gets MSNBC gig
TLC locks pilot documentary
Ted Nugent is 'Running Wild'
Documaker in RDF pact
Menaka Swampillai joins Reveille
Kevin Rankin lands 'Trauma' lead
More than one option(Co) Paramount Pictures
(Co) Paramount Pictures Scoring Stage M
(Co) Paramount Studio Facilities
More than one option(Person) Robert Evans
Narrator, Voice, Creator
(Person) Robert Evans
Carpenter, Construction, GripHBO, Paramount Pictures and Robert Evans are teaming to tell the epic story of Sidney Korshak.
Chicago attorney Korshak came to Hollywood and leveraged relationships with politicians, labor leaders, showbiz and the underworld to become the ultimate behind-the-scenes showbiz fixer.

The pay web has acquired "The Devil and Sidney Korshak," a Vanity Fair article by Nick Tosches, as source material.

Evans will be exec producer of a six-hour miniseries for HBO that Art Monterastelli will script.

Project will be a co-production of HBO Prods. and Paramount. The link is Brad Grey, who has a close association with HBO through his years as exec producer of "The Sopranos."

For Evans, the deal is the culmination of years spent trying to mount a Paramount feature on Korshak, who served as trustee of the Central States Teamsters Fund and maintained relationships with the likes of Lew Wasserman and Henry Kissinger.

"You can't tell this story in just two hours," Evans said. "He was such a powerful figure in the last half of the 20th century that this is the only way to do it."

Before Korshak died in 1996, Evans said he spent 300 days a year with the kingpin. The producer has done voluminous research on the project.

"This will be the saga of what the New York Times once called the most powerful man in the country, and yet he was a total mystery," Evans said. "I consider him the godfather's godfather, but he never had a misdemeanor and died a totally innocent man. He didn't have an office; everything was done from the corner table at the Bistro in Beverly Hills, and everything was in his head."

Evans watched Korshak make the calls that shut down Vegas casinos in the 1970s, when owners weren't budging to solve a dispute with a culinary union. The dispute was settled shortly thereafter.

More important to Evans, Korshak came to the rescue when Evans headed Paramount and encountered seemingly two seemingly insurmountable problems while he tried to make "The Godfather." Namely, Al Pacino was committed to star in MGM's "The Gang That Couldn't Shoot Straight." Also, real mobsters threatened to kill Evans if he dared try to shoot the film in New York.

MGM's Jim Aubrey refused to let Pacino out of his deal. Korshak called studio owner Kirk Kerkorian and made it clear that his effort to complete construction on the MGM Grand would be smoother if Pacino was freed up. Evans suddenly had his actor.

The mob threats were a thornier issue.

"That problem went away with one phone call from Sidney. Not two phone calls, one phone call. He was my goodwill ambassador," Evans recalled.

Monterastelli most recently wrote the HBO Films drama "Rampart."

crippled_avenger

Tkoga zanima politika i doživljaji mladih partijskih aktivista u Westminsteru, evo serije PARTY ANIMALS, BBC, 2007.

http://www.novikadrovi.net/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=524

cutter

Pogledao sam prvu i jedinu sezonu Sinova anarhije, čiji je tvorac Kurt Sater (Prljava značka). Serija prati dogodovštine istoimenog bajkerskog ganga predvođenog Ronom Perlmanom u šarmantnom kalifornijskom gradiću. Glavni glumac je, nažalost šablon teen surfera, hajskul kapiten-plavušan koji se neprestano uspija, što mu baš ne ide najbolje kada imamo u vidu dobar detalj – glumi čoveka svojih bioloških godina (dakle oko 30). U stvari, izgleda kao mlađa verzija Samantinog (SatC) ljubavnika. Ostatak podele je interesantan i kompetentan, dosta poznatih faca (npr. Perlmanovu staru damu glumi Pegi Bandi), i starijih i mlađih.

Serija ima dva ozbiljna problema, kojih se nije otarasila ni u naznakama nakon prvih 13 epizoda. Prvi je totalno nejasan odnos bande prema zločinu, i pre svega brisanju tragova nakon istog (što valja potegnuti kada imamo u vidu složenu mehaniku pretnje iz prošlosti i zakulisnih igara u The Shield). Lokalni šerif je matori korumpirani šonja pred penzijom, zamenik mu je kruti šablonski isprazni poštenjačina, tako da bajkeri drže grad pod kontrolom. Ovo ne bi bio toliki problem, sa sve švercom raznoraznih zabranjenih materijala kojim se bave, da nema velikog broja ubistava. Toliko da se opravdano može postaviti pitanje da li su oni obična banda ili kult ubica u nekom zabačenom kraju. I to u okruženju ne baš velikog broja duša, oni neprestano pljačkaju i ubijaju bez maski, alibija... ima jedna totalno nebulozna scena masovnog vatrenog okršaja sa desetak metara razdaljine u kome niko ne pogine niti iko odgovara iako to slika federalni agent (Džej Karns iz Značke reprizira svoj odnos sa ženama iz te serije, ali podignut na nivo metastaze), čija sudbina opet ne privuče pažnju. Sve ovo pominjem zbog tona koji serija pokušava da održi, a koji nije parodija, lakrdija ili alegorija, linčovština kao npr. Očajne domaćice. Pogotovo kada se ima u vidu Saterov bekgraund, i slične tačke zapleta koje koristi. Federalna istraga (katastrofalan ženski lik, ne mogu da se setim kako se zove ta trećerazredna glumica), neka agentica bez života ali sa agendom, i naravno nešto neoprostivo urađeno protiv najpoštenijeg, a još neotkriveno... dakle, nešto što će u budućnosti razoriti grupu. Trećerazredno prežvakavanje tema briljantno obrađenih u Šildu.

Drugi problem jeste ikonografija i ideologija motorista... serija ima eksploatatorske momente, što i nije teško ubaciti s obzirom na veliki broj anegdota koje kruže o ljudima koji se udružuju na taj način, ali sve je to dotaknuto ovlaš, i (ne)sputanost likova, i njihov mutirani patriotizam predstavljen samo američkom zastavom, rasistički stavovi podvučeni povremenim izgovaranjem reči nigger i susretima sa naci bajkerima, odmetnička pravda, žene koje ih prate (od ženskinja, samo stare dame su kako-tako dočarane) i poroci koji se uglavnom svode na pušenje i kratki usnuli kadrovi nakon orgija... mahom treba da im verujemo na fizionomije da su opaki. Stoga, i pozerstva se dotiče nevešto. Glavna linija priče je šekspirovska (hamletovska) i relativno predvidiva... premda surfer boju cela sezona nije bila dovoljna da iščita nekoliko komada iskucanih i ukoričenih zapisa pokojnog ćaleta o tome kako su Sinovi skrenuli s puta, verovatno zato što ih često čita noću na krovu.

Ne preporučujem nikom koga tematika ne zanima.

crippled_avenger

Evo i prve AICN preview recenzije rimejka EDGE OF DARKNESS!

Hi Harry, just got back from a test screening down in Thousand Oaks of Martin Campbell's new thriller 'Edge of Darkness', starring Mel Gibson. We were told it was a work in progress and all the usual stuff, though except for credits and a score it looked pretty much finished as far as I could tell. I know the film is a remake of Campbell's original British mini-series, but I haven't seen it so can't offer any comparisons. Martin Campbell was there in person, I did not see The Gib himself. Anyway, modest whats-it-about spoilers (no biggies) to follow :

Mel plays a Boston cop, with a decent understated accent (i.e. no Baaaahston-talk), devoted to his daughter, who has arrived in town for a visit. Almost immediately she starts vomiting uncontrollably and bleeds from the nose. As they leave his house to take her to the hospital, a car pulls up, someone in a ski mask gets out and unloads a shotgun on her, and speeds off. This is one of those SURPRISE MASSIVE JOLT killings that just comes out of nowhere, and the shotgun blast is ear-splittingly shocking (and if you like those, you'll love, or hate, this movie, as this kind of thing happens several times).

So we get Mel grieving for his daughter, wondering if he, a cop, was the real target and they missed, basically getting nowhere in the investigation, when he starts going through his daughters personal belongings and comes across...a geiger counter, that just so happens to start crackling when he runs it over a lock of her hair. So he investigates her work, which he knew little about - she was an employee at a nuclear plant. From there, we get into a conspiracy/coverup kind of thing as Mel follows the corruption, which goes All The Way To The Top (TM). Ray Winstone a.k.a. not Robert Deniro shows up as a shady middleman who may or may not be helping Mel get to the bottom of everything, and Danny Huston is the daughter's boss, another suspicious character (well, pretty much everyone is).

So, any good? Yes! This is a well constructed thriller, for adults. Very plot heavy with plenty of twists and turns, so if you tune out for a few minutes you might miss something vital. I actually overheard someone say they were bored (expecting Lethal Weapon V?). It is mostly low-key, and is not an action movie, though there is action, and when it happens, it's short, brutal, and R-rated. Gibson does great work in one of his best dramatic performances in years (well, yeah I know its his ONLY performance in years, but seriously he brings the goods here), and has some fun/intense scenes with Winstone, who manages to be friendly and menacing at the same time (and he is indeed seen hitting a golf ball out of a sand trap).

No real complaints about this one, a couple of scenes here and there dragged, but nothing major, the film was about 2 hours 15 minutes.There's a device where Mel keeps seeing his dead daughter in child and adult form, and he talks to her. I don't know if this added anything, its there and its OK, but the film would have worked fine as is without it. All in all, very watchable stuff, a good solid suspense thriller, with his Gibness on top form.

-Max California

cutter

http://www.savewalterwhite.com/
Ko kaže da viralna kampanja ne može doneti nešto dobro? Da nisam video ovaj sajt, ne bih se nakanio da pogledam prvu epizodu Breaking Bad. Nakon koje sam pogledao i sve ostale – sedam u prvoj sezoni (štrajk) i 12 u drugoj. Biće i treća. Seriju je napravio Vins Giligan, koji je radio na kratkovečnom ali interesantnom spinofu Dosijea X, Usamljenim revolverašima.
Zaplet: Profesor hemije u srednjoj školi sazna da ima neoperabilan rak pluća i da mu je ostalo još par meseci max. Takođe ima trudnu ženu i sina sa cerebralnom paralizom (glumac stvarno ima blaži oblik iste). Ekonomski ne stoje dobro a operacija je žešće skupa. No, (iz)lečenje mu nije prioritet – želi da finansijski obezbedi porodicu pre no što ode. Utaljuje se sa lokalnim dropoutom i bivšim učenikom i počinje da pravi kristal met, mahom u mobilnoj RV laboratoriji.
Stoga, serija ima snažno interesno uporište u više sfera – u ovo krizno doba provlači se strah od bankrota, gubitka osiguranja, pre svega zdravstvenog, neizlečive bolesti, slabo plaćenog posla, opasnost pravljenja i konzumiranja droge i policijsko-birokratsko-advokatski ugao. Jedan od osnovnih problema našeg junaka, koga sjajno glumi Brajan Krenston, jeste kako sakriti alternativnu delatnost od relevantnih faktora, ali i od porodice, a u isto vreme objasniti odakle novac za lečenje teške bolesti u američkom zdravstvenom sistemu.
Žive (junak i sajdkik) negde pored Albukerkija, tako da u isto vreme imaju metro oblast za grananje biznisa, ali i pogolemu pustinju za izlete u kamper-kućici i kuvanje po potrebi. Gde do izražaja dolazi profesorska umešnost Voltera Vajta naspram klasičnih uličnih dilera i priučenih kuvara, što se odražava na cenu ali povećava zainteresovanost DEA, za koju radi njegov pašenog.
Priče sporednih likova se ne granaju koliko bi se to moglo očekivati, postoji ne baš inspirativni story arc sa ženom mu, mada svaki služi za kreiranje atmosfere u kojoj profa & partner moraju da pronalaze izlaze, i najbolje iskoriste vreme koje im (mu) je preostalo.
Da bi se sav taj dop prodao, potrebno je ostvariti kontakte, od futmena do manjih i većih distributera, Mehikanaca... Prikaz kriminogenih ličnosti, kao i dela plebsa varira od My Name is Earl obrade white trash teme, što se kombinuje sa brutalnošću narko bosova viđene u The Shield. Uopšte, najveća snaga serije je neusiljenost, posebno lakoća prelaza iz komedije u tragediju i obrnuto; vešta scenaristička i režiserska rešenja su prisutna u svakoj epizodi, od nenadano izokrenutih emocija i situacija do vizuelnog – smanjenje frejmaže, korišćenje muzike, Verhoven-style reklame, ništa neviđeno ali svakako ne šablonski.
Lik Voltera Vajta je veoma interesantan, premda se u dve sezone ne dobija previše detalja o njegovom (gorkom) bekgraundu. Pre svega u tretiranju porodice – nije teško iznaći opravdanje za tajnovitost sproću šire javnosti, ali ga držanje nukleusa u mraku dovodi u pat poziciju. Ne može da adekvatno objasni ono čime se bavi, niti da direktno troši novac od droge, a u isto vreme postavlja paravane kako bi mogao da nastavi da privređuje. Interesantan je način na koji se služi društvenim konvencijama, porodičnim okupljanjima, pronalaženjem opravdanja za odsustvo od kuće na par dana tokom kojih kuva – alternativna medicina, oproštaj od roditelja – jer je jasno da mu je to poslednja rupa na svirali. U tom smislu on očigledno ne misli da njegovi najbliži mogu podneti istinu, i posao u koji je ušao pri punoj svesti, čak je svom partneru rekao da ga nimalo ne interesuju sudbine džankija. To ostavlja dovoljno prostora za dalji razvoj ličnosti, dovoljno nepredvidiv.
Uz pomenuti take na uajt treš, odnos sa mlađahnim Džesijem (koji ponekad deluje kao mešavina Iline lepše polovine i sina Ala Bandija) i peripetije koje ovaj izaziva često služe kao comic relief na nivou Tri Šmokljana, ali i kao katalizator tragičnih raspleta.
Stav prema drogi je ambivalentan, ne može se reći da je ton serije naklonjen stavu establišmenta (citira se This is your brain on drugs reklama), ali postoji gotovo subverzivna crta kontra droge, gde se marihuana u par navrata eksplicitno pominje kao stepping stone za ozbiljnu narkomaniju.
Nakon 19 epizoda, može se naslutiti u kojim smerovima će serija ići, a s obzirom na kompetenciju ekipe može se očekivati da će biti iznenađenja iza okuka i najpredvidljivijih tokova priče. Ova tematika, sabijena u broj epizoda približan Lone Gunmenima bila bi veoma potentna mešavina, ali i kada se ubaci sapun nudi dosta toga.

cutter

Ima još jedna epizoda! A ja mislio da je dvanaesta season finale! Kreten. Još sam pročitao o čemu se radi! Ali svejedno hoću! A još nije isplivala!

Trebalo je da pomenem, kroz epizode se često provlače nagoveštaji - mislim na kratke, nekoherentne kadrove onoga što se desilo u budućnosti.

Posle gledanja  :x, valja ovo pročitati, pominju se i skrivene poruke:

http://www.nj.com/entertainment/tv/index.ssf/2009/05/breaking_bad_vince_gilligan_se.html

Rizično je saditi tikve sa Luciferom ex machina, ali ovi i hoće da ih olupaju.

crippled_avenger

Utisci o britanskoj seriji CAPE WRATH, u Americi prikazivanoj pod nazivom MEADOWLANDS. Mislim da bi mogla appealovati Sagitashima...

http://www.novikadrovi.net/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=590

raindelay

Je'l ovo bese prikazivano kod nas na Tv-u ? Nesto mi deluje poznato ali ne mogu da se setim.

http://www.imdb.com/title/tt0118346/

I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Son of Man

Pojma nemam o serijama pa mora da pitam :

Svidele su mi se serije Criminal Minds i Lost, sta bi jos valjalo pogledati na taj kalup ?

Truba

ja generalno izbjegavam serije
ali evo poceo sam Dextera gledati

izgleda OK
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

raindelay

"Wire in the blood" je odlicna a ako ti se gleda nesto na temu "Lost-a" onda pogledaj "Harper's Island"  http://www.imdb.com/title/tt1232320/ . Nesto izmedju "Deset malih crnaca" Agate Kristi I serijala "Saw" a i ima samo 13 epizoda od kojih se zadnje dve emituju 11. jula.

Son of Man

E odlično, videću te dve da nađem, hvala. xwink2

Deksera sam gledo par epizoda i nije mi se svideo al nikako, jes kao tema zanimljiva, serijski ubica i to, al' je priča skroz nerealna. jbmliga.

crippled_avenger

crippled_avenger

crippled_avenger

Tex Murphy

THE L WORD u drugoj sezoni je skoro nepodnošljivo smeće. Njihova tupava gej-lezbo-bi-ljevičarska propaganda je još mogla i da se toleriše u prvoj sezoni, sa obiljem golotinje, scena seksa i povremeno interesantnim događajima. Druga sezona je potpuno imbecilna, po pet epizoda se ništa ne dešava, a i ono što se desi je completely random, kad nekom od scenarista u po sezone padne kakva "ideja" na pamet. Da i ne spominjemo da je Toni Goldvin (znamo ga iz rimejka filma Last House on the Left) ekspresno izletio iz moje hladne knjige nakon jednog toliko embarassing momenta da me je sramota i da ga prepričavam.
Genetski četnik

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

...ovo je moj serijski slate za ovaj jul...

1. UNITED STATES OF TARA (Toni Collette & Diablo Cody), 12 epizoda za sada

2. TEACHERS (UK podvig na temu nastavničkih muka u državnoj srednjoj školi, 4 porcije i četrdesetak epizoda, 2004. je stavljena tačka na ovu maestralnu priču)

3. TRUEBLOOD

4. PHILLIP MARLOWE, THE PRIVATE EYE (kvalitetna 80s TV konfekcija sa Powersom Boothom, 11 epizoda u 2 serijala)

5. NERO WOLFE MYSTERIES, 21 kostimirana misterija (mahom u trajanju od 90 minuta) Rexa Stouta, vrhunska (premda, nezavisna i kanadska produkcija, Timothy Hutton i Maury Chaykin kao deetektivski par)
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

...a ovih dana kreće i lična repriza brit-dragocenosti WIDOWS (1983) iz pera Lynde La Plante... 6 jednosatnih epizoda...

http://www.imdb.com/title/tt0085111/

Truba

Supernatural

izgleda OK što je najvažnije kratko je za razliku pod kasnijih epizoda Mućki koje paralelno gledam... pa se smorim

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Milosh

Upravo skidam "Tales from the Crypt" svih sedam sezona, malo po malo; upravo sam pogledao odličnu epizodu Cutting Cards iz druge sezone koju je režirao Walter Hill, a u glavnoj ulozi je Lance Henriksen kao fanatični kockar; obilje crnog humora se podrazumeva. Eh, da je "Masters of Horror" (ok, nije baš isti koncept) bio sve vreme na ovom nivou...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

Eee, zato MoH ima mnogo više golotinje.
Genetski četnik

ginger toxiqo 2 gafotas

...a krcka se (na pola sam puta od postojećih i kanda jedinih 13 epizoda) i HARPER'S ISLAND, pitka i ne mnogo zahtevna i nadahnjujuća, ali korektna konfekcija, kombinacija tipičnih motiva i rešenja iz sapunskih opera i 80s slashera... lično bih prefereirao više sočnosti, a manje predbračno-porodičnih peripetija, ali može da prođe...

http://www.imdb.com/title/tt1232320/

Tex Murphy

Deset epizoda DEADWOODa je prošlo - prvih pet je vrh, ali nakon toga stvari malo kreću po zlu. Naravno, ni blizu ko u o onoj lezbo budalaštini THE L WORD, ali i ovde povremeno postaje primjetan prazan hod i neke prilično neneophodne epizode (npr. sa dolaskom Flore i Majlsa (sic!) u grad). Naravno, ovo je odlična serija i pogledaću je do kraja (courtesy of Libeat, koja mi je zbavila drugu i treću sezonu), ali ipak Rim ostaje tata.
Genetski četnik

shrike

uuuu, Deadwood je najduhovitija serija koju sam pogledao zadnjih godina. jeste da sam imao grdnih problema da izađem na kraj sa svim verbalnim vratolomijama i konstrukcijama rečenica te sam pojedine scene reprizirao ne bih li pohvatao o čemu oni zapravo pričaju ali kad se jednom ukapira zabava je zagarantovana.

Al Swearengen: God rest the souls of that poor family... and pussy's half price for the next 15 minutes.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

EKSTREMISTA

Quote from: Harvester on 20-07-2009, 11:04:51
Deset epizoda DEADWOODa je prošlo - prvih pet je vrh, ali nakon toga stvari malo kreću po zlu. Naravno, ni blizu ko u o onoj lezbo budalaštini THE L WORD, ali i ovde povremeno postaje primjetan prazan hod i neke prilično neneophodne epizode (npr. sa dolaskom Flore i Majlsa (sic!) u grad).

Kako bre neneophodne,to je jedna od boljih epizoda a ubistvo to dvoje klinaca je jedna od najjezivijih scena vidjenih na filmu.

Deaths of Flora & Miles - Deadwood (disturbing)

Najbolja u prvom serijalu je naravno dvanaesta a tu je i najbolja scena cele prve sezone.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Will-O'-The-Wisp

Popular (1999-2001). Kreator: Ryan Murphy (Nip/Tuck, Glee). Nadrealni teen dramedy sa Leslie Bibb i Carly Pope. Originalno, zabavno i izuzetno pismeno. Ta 1999. godina bila je prelomna za americku televiziju.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

ginger toxiqo 2 gafotas

...hvala na dojavi i preporuci!!! As for myself, ja sam danas načeo genijalnu komediju  THE FLIGHT OF THE CONCHORDES - zbilja mindblowing iskustvo! 2 sezone i 22 epizode do sada... i sjajna muzika pride...

...to je ovo - http://www.imdb.com/title/tt0863046/

raindelay

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 29-07-2009, 00:40:09
...hvala na dojavi i preporuci!!! As for myself, ja sam danas načeo genijalnu komediju  THE FLIGHT OF THE CONCHORDES - zbilja mindblowing iskustvo! 2 sezone i 22 epizode do sada... i sjajna muzika pride...

...to je ovo - http://www.imdb.com/title/tt0863046/
Nikako se ne bih slozio oko TFOTC. Jedva sam izdrzao da odgledam 4 epizode. Ovo je serija za indi-koledz-intelktual... tipove, pa ako ste takvi(npr volite besmislene bendove tipa "Guided by voices" ili "Melvins" i slicne placipicka gluposti) onda vam se ovo mozda i dopadne. Svi ostali zaobilazite ovo.