• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Van Gogh osvojili MTV nagradu

Started by Alexdelarge, 02-11-2007, 18:55:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Beogradski sastav "Van Gogh" osvojio je na dodeli Evropskih MTV nagrada priznanje za najboljeg izvođača u našem delu Evrope.

U petak, u 12 i 15 h na beogradski aerodrom je sleteo avion iz Minhena, donoseći u Beograd sa dodele evropskih MTV nagrada još jednu nagradu: "Best Adriatic Act", u rukama Djuleta i grupe Van Gogh.

Vidno uzbudjen, još uvek u kostimu sa dodele, noseći umesto nagrade u rukama svetlosni mač iz "Ratova zvezda", Djule je kao pravi poslanik u svet, odmah pokazao da je svestan bremena na svojim plećima: "Ovo je mač za sve mlade, i nadam se da će pomoći da sasečemo korenje neukusa i preporodimo Srbiju".

Na pitanje da li se danas oseća kao na krovu sveta, mnogobrojnim novinarima je izjavio: "Hvala vam što ste došli u ovolikom broju, kao što smo i sinoć rekli, svet je sinoć bio naš, a Srbija je svet, i ako smo mi osvojili ovu nagradu koja dolazi kao potvrda za sve što smo radili proteklih dvadeset godina, ona ne pripada samo nama, već i našim fanovima i svima koji su nam sve ove godine pomagali da držimo jedra razapeta."

Na pitanje da li su iznenadjeni nagradom, rekli su: "Iznenadjeni smo, koliko god se nadali nagradi, nismo očekivali da će otići u Srbiju dve godine za redom", i dodaju, "uzbudjeni jesmo, toliko smo toga prošli za ovih dvadeset godina, ali iznenadjenjima nikad kraja - srećni smo što smo prezentovali Srbiju na najbolji mogući način, okupili odličnu ekipu, bili izuzetno raspoloženi, nosili majice sa natpisom "Reborn in Serbia" - mislimo da nije dovoljno samo napisati da smo rodjeni ovde, mislimo da je potrebno da Srbiju i preporodimo".

Sigurno je da se Van Gogh potrudio da priredi šou za Evropu u duhu zabave na beogradski način: "Naravno, zabava je gde je Beograd, a Beograd je uvek tamo gde je zabava", izjavljuje Djule u svom stilu, što mladi basista Dejan Ilić koristi kao priliku da ga pohvali i objasni kako je baš Djule bio "najveća zvezda", MTV nagrada, "po stajlingu i po ponašanju", a i po reakcijama, "sve su žene, i ne samo žene, konstantno gledale u njega".

O jednom od najvećih cirkusa svetskog šou biznisa: "To je manifestacija organizovana na najvišem nivou, mi smo poneli naše press materijale koje smo podelili svima i bili jedini koji su doneki poklone, to je bilo iznenadjenje za njih", pa ipak, "imali smo privilegiju da budemo tretirani kao i svetske zvezde, da budemo gosti na VIP žurci, u glavnoj areni, na post - partiju koji je trajao do ranih jutarnjih sati, davali smo intervjue za svetske medijske kuće, imali kontakte sa ljudima iz muzičke industrije, iz poslovnog sveta, ali smo najviše bili ponosni na Srbiju, i znamo da je Srbija ponosna na nas".

Upoznali su mnoge svetske zvezde za koje Djule kaže da su "normalni, prijatni, jednostavni ljudi", koji se razlikuju samo po "zavidnom nivou profesionalizma", jer je tamo sve, "jednostavno dignuto na jedan potpuno drugi nivo", što ipak ostavlja mesta za poredjenje: "verujte da mi svi zajedno dajemo mnogo više od sebe, iako nemamo mogućnosti da to prevedemo na njihov glamur".

Nastup grupe Foo Fighters, na ceremoniji dodele nagrada Djule i bend komentarišu kao "hladan u odnosu prema publici" i mada im se inače dopada muzika benda, njihova "furka" i vizuelni identitet, posle nastupa su ostali "pomalo razočarani", i dodali : "Imaju mnogo više energije na pločama nego na živom nastupu, sigurni smo da u Srbiji ima dosta bendova koji bi mogli da im stanu na crtu".

Ne žele da spekulišu na temu kao će ova nagrada uticati na njihovu domaću (i svetsku), karijeru: "Nećemo praviti veliku pompu, čekaju nas već isplanirane stvari, kao što je promocija DVD - a, sa koncerta u Beogradskoj areni, novi spot, možda i novi studijski album uskoro, sve je kao i obično".

Zadovoljni su postignutim, ali kažu: "Nikada u životu ne postignete sve - najbolja knjiga nije napisana", zaključio je Djule.

(MONDO)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Alexdelarge

Quote from: "zakk"qpuke

Preporucujem NaHCO3,ublazava tegobe. :wink:

taurus-jor

Osecham se kao Zakk, pa chu rado posegnuti za NaHCO3.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

DušMan

Hajde da pokrenemo akciju skupljanja para radi placanja ubice koji bi ubio Djuleta.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Tex Murphy

Quote from: "DušMan"Hajde da pokrenemo akciju skupljanja para radi placanja ubice koji bi ubio Djuleta.

Too late!  :cry:  To je trebalo da se riješi prije nekoliko decenija jednim abortusom.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Dobro, neka čoveku nek se poraduje. Njegova muzika i jeste pravljena za tu neku MTV publiku, doduše iz druge i treće ruke ali ipak smo mi provincija pa je to OK. U našim uslovima Van Gogh jeste svetao primer ozbiljnije produkcije (samo produkcije, ali i to je nešto). Mada, ovakve izjave

QuoteOvo je mač za sve mlade, i nadam se da će pomoći da sasečemo korenje neukusa i preporodimo Srbiju

ne pomažu mnogo da zaboravim koliko sam u prošlosti pljuvao po Đuletu...

crippled_avenger

Kao neko ko prati domaću scenu sticajem bizarnih okolnosti, moram da se složim sa Mehom. Moj gotovo insajderski pogled na stvari pokazuje da je Đule u suštini jedini čovek u našem rokenrolu koji se time zaista ozbiljno i ambiciozno bavi. Čini mi se da je kod nas ambicija uglavnom obrnuto proporcionalna profesionalizmu i ponekad pomislim da što više volim neki bend to su oni sve neozbiljniji u poimanju svog stvaralaštva, pa i njegove prezentacije.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Usul

Kada sam čuo za tu vest rekoh sebi "100 mu gromova! Đule? Da nisam nešto propustio?" I tako pljunuh malo para za rapidshare i skinuh celu diskografiju van gogh-a. Sve je to manje više ok dok ne dođoh do albuma dr.under i još strašnijeg kolo. Mislim wtf?? Elektro-pop-rock-turbo-etno-nešto...???

Kad slušam takve pesme na um mi dođe Zdravko Čolić i Brega...
God created Arrakis to train the faithful.

Tex Murphy

Ovaaaaaaj, ne vidim kako jedan vrhunski pjevač kao što je Zdravko Čolić može da se poredi sa nakazom sa govornom manom.
Genetski četnik

Usul

Quote from: "Harvester"Ovaaaaaaj, ne vidim kako jedan vrhunski pjevač kao što je Zdravko Čolić može da se poredi sa nakazom sa govornom manom.

Da se parafraziram - kad slušam pesme kao "kolo" sa istoimenog albuma dođe mi na um bilo koja pesma Zdravka Čolića sa poslednjeg albuma. Kvalitet je otprilike isti. Jebo glas i pjevača ako je pjesma sranje.

Ghoul

Quote from: "Harvester"Ovaaaaaaj, ne vidim kako jedan vrhunski pjevač kao što je Zdravko Čolić može da se poredi sa nakazom sa govornom manom.

blavo halv! tako govole plavi fašisti!
šta, ne zna da kaže 'l'?
na korac s njim!

ali car je onaj imbecil koji vodi naci dnevnik u pola 8, koji đuleta i mariju prvo strpa u 'rokere', pa se posle djelomice ispravi aludirajući na pop-rok, ali ipak sve vreme apostrofirajući ROK, kao - ovo je velika pobeda za naš rok, eto i novak je roker (?!), i dinkić je roker i dobija svecke nagrade, kao SEX DRUGS & ROCK'N'ROLL SE NA VELIKA VRATA VRAĆAJU U SRBIJU NA RAMENIMA ŠERIF-MARIJE, ĐULETA I DINKIĆA!!!

sad još samo suzana da dobije nagradu za BEST (ili funniest? nisam još pogledo, i ne želim) ADRIATIC HOME VIDEO!!!
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

QuoteJebo glas i pjevača ako je pjesma sranje.

Apsolutno sam saglasan. Za trenutak sam pomislio da si ih poredio kao pjevače, a inače 97% pjesama Zdravka Čolića tjera me na čupanje kose u očajanju. Kinda lika Van Gogh.

Quoteblavo halv! tako govole plavi fašisti!
šta, ne zna da kaže 'l'?
na korac s njim!

Ovaj komentar ću da ti oprostim zbog sjajne posvete. Nemam ništa protiv ljudi sa govornom manom, ali ako si pjevač to postaje malčice problematično. Npr. u gore pomenutoj pjesmi:
"... ima luda, ludice devojko, dhaži je dhagi od bhata tvog" itd. djeluje poprilično iritantno, čak i ako zanemarimo sve ostale mane koje ima ta grupa.
Genetski četnik

Alex

Ako uzmemo dominantno mišljenje ljudi sa ovog foruma da je muzika VG bezvredno đubre i mišljenje rock kritičara i publiciste Ivana Ivačkovića da su VG jedan od najboljih svetskih bendova, istina je negde na ...

Ali, pre toga - u vezi MTV nagrade. Ako sam dobro shvatio, glasaju ljudi iz ex-YU, područja koje pokriva MTV Adria, a Srbi su, još uvek najbrojniji, pa nagrada ni u slučaju A. Kovač, ni VG, nema neku (nikakvu) težinu.

A što se muzike VG tiče, najbolje kroz albume. Iako nikada nisam posedovao ni jedan VG album (jer nisam kritičar, svoje albume kupujem i nisam u mogućnosti da ih dobijem ili preslušam besplatno, kao što je to /nekada/ bio slučaj sa muz. kritikom), uvek sam čuo dovoljno sa svakog, da bi stekao neku sliku o njima -  sledeću:

Van Gogh (1986) - prvi album, poprilično beznačajno i s razlogom slabo zapaženo delo - i u kontekstu YU rocka 80-ih i uopšte.

Svet je moj (1991) - drugi; napredak kojim skreću pažnju na sebe, uz par polu-hitova. Mešavina, do tada aktuelnih rock uticaja - The Mission - Cult - EKV itd, ali rezultat prosečan.

Strast (1993) - dalji napredak, skok - i album života za Van Gogh. Prilično dobar album, pokazuju znake kreativnosti. U poređenju sa poslednjim albumom EKV iz iste godine, a VG su tada karakterisani kao njihovi plagijatori - bolje! Pad EKVa i uspon VG i zamena mesta na lestvici kvaliteta u tom momentu, što EKV fanatici nikad ne bi i nisu priznali. Prvi veliki hit - Mama.

Hodi (1996) - dalji uspon i VG na vrhuncu (posle koga sledi pad).
Dobre pesme, ubedljivi hitovi, zanimljivi spotovi, solidni tekstovi, za tadašnje uslove OK produkcija itd. Postaju naša najveća grupa (šta to znači, drugi put).

Opasan ples (1999) - ovaj album je trebalo da ponovi koncept, kvalitet i uspeh prethodnog. To se nije dogodilo (mada VG ostaju popularni do danas - a pravu konkurenciju i nemaju), album je bleda kopija prethodnog. Da ih nije omelo pred - ratno stanje, nego ozbiljniji kreativni problemi, pokazuje i sledeći

DrUnder (2002) - veći korak ka dnu, jednostavno loš album. Bezvezno koketiranje sa elektronikom u slabim pesmama.

Kolo (2006) - dalje propadanje (bolje rečeno - pad relevantnosti) ovaj album delimično zaustavlja, jer je bolji od prethodnog, ali ništa posebno, sa par pristojnih komada. Promena uticaja na nove američke rock sastave na koje je uticao punk, ali posredno preko Green Daya i Offspring.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

Na kraju - nešto za zgražavanje onima, koji se ne slažu.

Bio je 90-ih jedan veliki rock koncert koji je trajao celu noć a RTS je prenosio, ne sećam se kojim povodom, u ratno/sankcijsko vreme, gde su nastupili mnoga poznata imena.

Stefanovski i Leb i Sol su udavili publiku trostruko probivši termin, od toga više od pola vremena samo jen - dva - tri, jen dva tri.
Točak i Jelići su ubili dosadom. Partibrejkersi su totalno smorili razvlačenjem svojih pesama tj razvodnjivanjem beskonačnim solažama. EKV su zvučali nikako (Milan, verovatno bolestan). Rambo je gnjavio. Riblja Čorba i Pušenje su bili smejurija itd itd.

Ubedljivo najbolji su bili Van Gogh sa efektnim polučasovnim nastupom za klasu, dve ispred svih!!

U tome možda i treba tražiti razloge njihovog uspeha, pored profesionalizma.

Oni su najbolji uživo i njihovo najbolje izdanje je No Comment (1997) - odličan live album.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Kastor

Quote from: "Alex"
Oni su najbolji uživo i njihovo najbolje izdanje je No Comment (1997) - odličan live album.

what he said
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

DušMan

Quote from: "Alex"Kolo (2006) - dalje propadanje (bolje rečeno - pad relevantnosti) ovaj album delimično zaustavlja, jer je bolji od prethodnog, ali ništa posebno, sa par pristojnih komada. Promena uticaja na nove američke rock sastave na koje je uticao punk, ali posredno preko Green Daya i Offspring.
:x  :x  :x  :x

Van Gog je sranje i ljigavstina. Muzika za maloletnice dok god idu u osnovnu skolu i jos nisu provalile nadmocniju EKV. Cim izgube nevinost, urazume se i pocnu da slusaju narodnjake. Tako je barem bilo do pre 5 godina. Od tada se Van Gog i slusa zajedno sa narodnjacima.

Pade mi na pamet da bi duet Djule & Gordan Kicic verovatno bio zanimljiv. Not.

Nyarlathotep

hahaha, van gog za klasu, dve iznad leb i sol, ramba???
ni u najgorem snu... a nisam fan leba i soli, iako je vlatko tata. sad sto se tebi ne svidja to jen', dva, tri, jen', dva, tri... tj. ako ti ne odgovara 7/8-ski ritam, ne znaci i da su oni nesretni ljigavci od van goga, koji nikada nista u zivotu vredno (pozitivnog) pomena nisu snimili, bolji bend od leba i soli... jebiga.

van gog je sramotno govno, ako se posmatra iz bilo kakvog, normalnog, r'n'r ugla... ako ih gledamo paralelno sa karleusom, tosetom, ribljomm corbom, jelicima i cecom, oni su opasan profi bend, hard rokeri, hitmejkeri, majke jebaci...

rambo je frank zappa za van gogh, iako se ni u njega ne kunem.

jebiga, alex, ti izgleda volis da ides uz qurac svima, ne bi li se ikako upecatljivo izrazio. postajes mi cak i simpatican vremenom...
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Kastor

I think this is the beginning of a beautiful friendship  :lol:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

crippled_avenger

Ja moram u par stvari da se složim sa Alexom. iako ne verujem u postojanje pojave koja se zove dobar Van Goghov album, oni su mi svakako neuporedivo bolji bend od EKV (pošto su Van Gogh za razliku od EKV muziku za zamajavanje devojčica tretirali kao muziku za zamajavanje devojčica a EKV su je tretirali kao umetnost) a naročito od Leb i Sol koji su zaista jedno nepodnošljivo rustikalno smeće, a to kaže neko ko inače ima simpatije prema makedonskom roku i rustikalnom smeću.

Nyarlathotep

jbg, izgleda da je sve stvar ukusa. ja leb i sol ne slusam, ali nikad nisam imao nista protiv njih. stavise, slusao sam neki live album iz NYC, tamo negde iz 1986-87, tada su samo instrumentale svirali, smrzo sam se kakvu su besnu dzezinu kidali, za razliku od stvari pravljenih za domace trziste.  

isto tako ne slusam ni EKV, kao klinac sam ih bas mrzeo, ali opet, moram priznati, u nekom mom sistemu vrednosti su 10 nivoa iznad van goga. sto se tice svirke pogotovo.

crippled_avenger

Svirka meni nije presudna. Presudne su mi ideje.

Nyarlathotep

e, jebiga, nemoj mi reci da su van gog imali sad pa neke ideje... sem da naprave sto gluplji, sto slinaviji, pozerskiji i ljigaviji kvazi-hit za domacu stocnu masu.

Tex Murphy

Ja nikad nisam slušao Leb i sol (mada nemam ništa protiv njih), EKV mi postaju dosadni već nakon odslušane dvije pjesme u nizu (a i uvijek su me nervirali njihovi stihovi) a Van Gogh - pa, njih mogu da trpim sve dok Đule ne prozbori prvu riječ.
Genetski četnik

BladeRunner

Cripple
QuoteJa moram u par stvari da se složim sa Alexom. iako ne verujem u postojanje pojave koja se zove dobar Van Goghov album, oni su mi svakako neuporedivo bolji bend od EKV (pošto su Van Gogh za razliku od EKV muziku za zamajavanje devojčica tretirali kao muziku za zamajavanje devojčica a EKV su je tretirali kao umetnost) a naročito od Leb i Sol koji su zaista jedno nepodnošljivo rustikalno smeće, a to kaže neko ko inače ima simpatije prema makedonskom roku i rustikalnom smeću.

Duboko i totalno ne slažem sa napisanim, mada mi je zanimljivo da postoji neko ko ima baš toliko različit ukus :). Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

---

Quote from: "Nyarlathotep"e, jebiga, nemoj mi reci da su van gog imali sad pa neke ideje... sem da naprave sto gluplji, sto slinaviji, pozerskiji i ljigaviji kvazi-hit za domacu stocnu masu.

pa cuj, rokenrol nije nastao kao stvar za simfonijske orkestre, a ni Van Gogh nisu Betoven. oni su taman u arsinima i u zanru koje su sebi postavili.

pravi populisticki bend koji ima hitove, koji slusa masa, i koji mozes da mrzis i onda napravis svoj alternativni bend.

u tom smislu su van gogh vazan bend za srbiju danas, oni su produkcijski kvalitetan bend koji mozes da mrzis s legitimitetom. ono, mozemo sad da pocnemo s mrznjom prema srbiji i ovoj zemlji i situaciji, i da jadikujemo zato sto masa vole bijelo dugme a ne vole la stradu, i da kazemo kakva zemlja takav i mejnstrim bend, ali meni je to vec postalo detinjasto jadikovanje.

ako je van gogh trenutno najpopularniji domaci rok bend u srbiji, a jeste, onda ne vidim zasto zatvarati oci pred tim fenomenom i nadmeno ga prezirati sa stavom da, eto, ne zvuce kao virtuozi i ne sviraju avangardni jazz.

analizirati njihov opus, cini mi se, zanimljivija je stvar i dovela bi nas, mozda, do nekog zakljucka. zato podrzavam alexa u preseku karijere van gogha, iako se ne slazem bas sa svim ocenama.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Alexdelarge

1.Strast je za mene njihov najbolji album,a taj live album je jako kvalitetan i tu se slazem sa Alex-om
2.Ne vidim potrebu za poredjem Van Gogha i EKV-a;to je ta fama koja kruzi godinama.
3.EKV je jedan od najboljih bendova sa ex-yu prostora;a ti Harvi ocito nisi ljubitelj poezije.

Alex

Nikad moje "kontriranje" nije radi kontriranja.

Pažljivim čitanjem mog viđenja njihova diskografije, jasno se vidi da i ja smatram da su imali puno više slabih od jakih momenata u diskografiji, a ni oni jači nisu mnogo jaki u svetskom smislu, što nije pohvalno za najpopularniji srpski sastav.

Ne mislim da su im albumi jači od albuma Leb i sol; ono se odnosi samo na pomenuti koncert, na kome su inače bukvalno jedine reči u više od pola sata jednočasovnog LIS nastupa bile 1 2 3 - što je bila neviđena gnjavaža.

Takođe sam rekao da su samo u jednom momentu bili bolji od EKV i to kad su VG imali 1 od boljih albuma, a EKV najslabiji.

Inače EKV su sasvim sigurno bend kod koga  mišljenje javnosti o njima daleko nadmašuje njihov stvarni kvalitet.

Prvi album grupe BOA je od bilo čega što su EKV uradili znatno bolji (muzički - melodijski, aranžmanski, svirački),  progresivniji i sl, a on se čak nikada nije ni našao na nekoj listi najboljih albuma, što opet govori nešto o sastavljačima, ali ne bih opet o tome.

I da, VG i jesu ponajviše za tinejdžere, ali i veći deo rock muzike.

A ne mislim da bi bili koncertno dobri, efektni i energični da nemaju i neku solidnu pesmu, one slabije uglavnom i ne izvode

Tex Murphy

Quote3.EKV je jedan od najboljih bendova sa ex-yu prostora;a ti Harvi ocito nisi ljubitelj poezije

On the contrary - ljudi koji mrze Bijelo dugme, Tešku industriju i slične bendove nisu ljubitelji poezije  :wink:
Genetski četnik

DušMan

E pa, kad je Van Gog toliko dobar bend, hajde da radimo tribjut!  :idea:
Ja ionako ne znam da kazem skoro sva slova kao i Djule, pa se prijavljujem za pevca. Ima valjda dovoljno dokonih muzicara na forumu (cao Njarla, cao Meho!). Hajde, pa da bacamo klinke u trans.

Kad vec imaju toliko "solidne" pesme, hajde da mi radimo "one slabije koje uglavnom ne izvode". Kako li tek to zvuci?

blasphemer

zika kisobranac:
Quotepravi populisticki bend koji ima hitove, koji slusa masa, i koji mozes da mrzis i onda napravis svoj alternativni bend.

To, npr., moze da se kaze za Sidartu u Sloveniji.

Van Gogh je djubre, narodnjacki bend koji slusaju samo narodnjaci koji vole da kazu kako slusaju "rok" a, u stvari, slusaju narodnjake.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

---

crippled_avenger

Potpuno se slažem sa Žikom, svi dobro znamo šta je rock'n'roll i za koga se pravi i kakva je to forma.

crippled_avenger

A druga stvar, dobro odsviran album kao definicja, meni zvuči kao dobro otkucan roman. čak ne ni dobro odštampan pošto bi štampu mogi positovetiti sa snimanjem i produkcijom. Meni to ne znači apsolutno ništa. Najbolje otkucani scenariji su bili Čalićevi pošto je Zoran Čalić bio šampion u daktilografiji. I daktilografija je časna disciplina.

U tom smislu, uopšte rezon svirke u proceni rock'n'roll albuma uopšte ne može biti presudan u bilo kom smislu.

David

Ako je EKV, neracunajuci onaj prvi ('inicijalni') album pod imenom Ekatarina II (sa VD-om za bubnjevima; solidan art-rock album), bila etalon za nekakav ex-YU mainstream domaceg rocka (a po meni jeste to bila, ma koliko i sa tekstovima i sa zvukom bila pretenciozna i monotona), onda su Van Gogh, kao njihovi trecerazredni idejno-stilski epigoni, kvalitativno Dno Dna. Sto da se za@ebavamo...
Ako ih postavimo u prijasnju ravan sa EKV, gabariti su onda zesce pomjereni, u zaokretu visem od Pi/2 - ka Kloaki.
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Alex

Još jedna zabluda.

Muzika Van Gogha nema previše dodirnih tačaka sa EKV, možda samo kao 1 od brojnih uticaja.

S drige strane EKV su uvek bili pod drastičnim uticajem ranih Simple Minds (manje i U2).

Ja lično znam dva čoveka koji slušaju ili su aktivno slušali ranije, a ni sad (kao stariji) ne bojkotuju Van Gogh, a nikada nisu slušali narodnjake, već eminentna svetska imena, da ne nabrajam...

Gornja tvrdnja je dokazano besmislena.

Alex

Quote from: "David"Ako je EKV, neracunajuci onaj prvi ('inicijalni') album pod imenom Ekatarina II (sa VD-om za bubnjevima; solidan art-rock album), bila etalon za nekakav ex-YU mainstream domaceg rocka

Nije! Ako si slušao domaći rok 80-ih u vreme kada je nastajao, trebalo bi da znaš da su EKV imali alternativno/avangardan/ art status (za 80-e i ex-YU to je bila alternativa) i tek su kasnije napravili samo delimičan proboj u mainstream.

Etalon za nekakav ex-YU mainstream su bili Parni valjak, Bijelo Dugme, Čorba, Prljavo kazalište (sem u startu) itd.

---

ja nisam siguran da je EKV bio bilo kakav mejnstrim. Mozda tek albumom Par godina za nas, a dotle... ne smem da tvrdim jer ne znam tiraze (to bi stvarno bio dragocen podatak samo kada bi negde postojao), ali znam da su njima prve cetiri ploce objavili Slovenci, navek specijalizovani za neka alternativnija i avangradnija strujanja u pop muzici, i da je PGP kao najveci izdavac prepoznao mejnstrim potencijal EKV-a tek kasnije, i to dosta kasnije.

s druge strane, Piloti su iste godine prodavali ogroman broj ploca. Kiki tvrdi da su prodavali, ako mu je verovati, oko 150 000. mislim da EKV ni u snovima nije mogla toliko da proda. ipak je to bio malko depresivniji, kao poetski bend, sa dosta patetike i, kako i David rece, art-rock smeka, a takav pristup ne pali na jedan. narod voli veselo, narod voli rokenrol.

e, sad, u vreme kad su mejnstrim bili Bijelo dugme, Piloti, Galija, i, od neke nazovi progresivnije struje u to vreme, Riblja Corba, Prljavo kazaliste i Film, Van Gogh je i morao da bude tek bend iz druge lige. ali oni su u medjuvremenu dosta napredovali, zemlja se raspala, srbiji nisu bili potrebni darkvud dab kao mejnstrim, i tu se pojavio taj No Comment sa live verzijom stare "Neko te ima nocas" koja je postala vasionski hit, a ja mislim da na tom albumu, kao i na Strasti, postoji potpuno validan yu rock, pamtljivi refreni, pomalo neobicni tekstovi, i tacna svirka u maniru onoga sto je oduvek bio mejnstrimaski rock zvuk u Jugoslaviji - takozvani yu rock blef.

sad ti vidi da li je bolji mejnstrim Van Gogh ili Galija. mada ja volim i jedne i druge, ipak mislim da je Van Gogh kao rokerskiji i zesci bend, narocito u trenucima ludila, ipak bolji uzor i bolja frustracija mladjim grupama.

Alex

Spor si Žiko :) .

Bio sam na koncertu Galije i mogu ti reći da im stvari sa početka karijere u simfo fazonu zvuče prilično dobro.

Alex

Mislim da EKV najkomercijalnije albume nije prodao u više od 30000, a većinu u 10-ak, što je za ex-YU bilo simbolično.

Son of Man

Ovako Van Gog je ono tamo 80-ih pocetkom 90-ih bio Ok i zanimljiv eventualno ali ovaj kichasti miks rip ofa EKV-a onog najgoreg sa tim beoooogradskim fegetskim glasom ovog Djuleta foliranta izvaljenog, i tog nekom "MI SMO U2" fazona sa odvratnim spotovima koji nemaju ama bash nikakvo znachenje nego ih nadrkavaju da izgledaju "chudno" ai i "KUL" a da ih pitash shta to predstavlja ono bi rekli pa to kao umetnost a zapravo GO QRAC, znachi sramota je reci po meni JA SLUSAM VAN GOG, znachi to mi je isto ko kad bi neko rekao ja slusam VIP ili STRUKU shto se tiche HIPHOP-a npr., ili kao slusham HITMAN i to je kao HC domaci,  znachi to su foliranti i to veze sa mozgom nema...chist JAD a muzika je zaista ochajna jer se chuje da je SVE KRADENO ali bukvalno SVE !!! OVER.

Alex

Usul

Quote from: "Alex"Kerber da vratimo, more.
U jebote, gde si njih iskopao :) Kad već idemo tim stazama onda i Griva dolazi u obzir  :!:  :!:

Quote"Nigde mesta da se skrijem ode meni glava
Vojvodino vojvodino što si tako ravna."

Son of Man

kErBER jebe OCHUHE A i kevare ajeeee !!!  :lol:  :evil:

Nyarlathotep

Quote from: "Zika Kisobranac"
Quote from: "Nyarlathotep"e, jebiga, nemoj mi reci da su van gog imali sad pa neke ideje... sem da naprave sto gluplji, sto slinaviji, pozerskiji i ljigaviji kvazi-hit za domacu stocnu masu.

pa cuj, rokenrol nije nastao kao stvar za simfonijske orkestre, a ni Van Gogh nisu Betoven. oni su taman u arsinima i u zanru koje su sebi postavili.

pravi populisticki bend koji ima hitove, koji slusa masa, i koji mozes da mrzis i onda napravis svoj alternativni bend.

u tom smislu su van gogh vazan bend za srbiju danas, oni su produkcijski kvalitetan bend koji mozes da mrzis s legitimitetom. ono, mozemo sad da pocnemo s mrznjom prema srbiji i ovoj zemlji i situaciji, i da jadikujemo zato sto masa vole bijelo dugme a ne vole la stradu, i da kazemo kakva zemlja takav i mejnstrim bend, ali meni je to vec postalo detinjasto jadikovanje.

ako je van gogh trenutno najpopularniji domaci rok bend u srbiji, a jeste, onda ne vidim zasto zatvarati oci pred tim fenomenom i nadmeno ga prezirati sa stavom da, eto, ne zvuce kao virtuozi i ne sviraju avangardni jazz.

analizirati njihov opus, cini mi se, zanimljivija je stvar i dovela bi nas, mozda, do nekog zakljucka. zato podrzavam alexa u preseku karijere van gogha, iako se ne slazem bas sa svim ocenama.

pazi, Ziko, ne slusam ja samo dzez, ili samo neku experimentalnu buku, virtuoze, ili sta znam vec. jasno mi lepo je sta je rokenrol, od svojih korena do danas, u mainstream i u andergraund strujanjima.

stoga, nikako ne ocekujem o Van Gogha da budu Can, King Crimson, Sarlo akrobata, The Queen, ili Ground Zero. od Van Gogha ne ocekujem nista...

niti zelim da rok bend posmatram iz nekog socio-trzisnog ugla, vec me prvenstveno zanima muzika, a muzika Van Gogha je tesko sranje, ako se to muzikom moze i nazvati. sranje, kao i sve sto ide u paketu sa njima.... ne poznajem nikoga iole muzicki obrazovanog (iz najrazlicitijih prica), ko na Van Gogh moze gledati bilo kako sem s podsmevanjem ili gadjenjem.

jebiga, za mnoge stvari sam otvoren,  ali ne mogu da skapiram da su Van Gogh ista do obican izbljuvak jedne retardirane nacionalne (ne)kulturne svesti.

---

eh, ja poznajem par muzički obrazovanih koji slušaju van gogh. sad, da li su tvoji obrazovani obrazovaniji od mojih - ne mogu da kažem.  :lol:

ali se slažem s tobom da od van gogha ne možeš očekivati da budu Can. no, što reče meho, oni su trenutno, pre svega na koncertima, produkcijski najbolji rok bend u srbiji. i najprofesionalniji.

pesme mogu da nam se sviđaju manje ili više, ali i na nivou svirke mislim da je to respektabilno - poslušaj samo No Comment pa zaključi sam. kako ja to čujem, tu ima energije, ima solidne svirke, i ima hita.

kad smo već kod zajebantskih argumenata, moj otac je navek imao sledeći stav, za njega presudan, posle kog prestaje ubeđivanje - ja kažem kako je nešto sranje, tipa: gledamo šabana šaulića na Grandu i on peva "Dva galeba bela", ja počnem da palamudim kako je pesma sranje i patetična, a moj ćale veli: "napiši je ti". onda, naravno, ko i svi lenjovi, počnem da mrsim kako ja takvih pesama mogu da napravim hiljadu, na šta ćale počne da trlja ruke: "biće para, biće para..."

sad neka mi neko kaže da ne zna sve reči od "Neko te ima noćas". dakle, van gogh je uspeo sve da nas natera da upamtimo tu pesmu, iako mrzimo i đuleta i srbiju. to znači da je pesma enormni hit, a to treba poštovati. bar dok, što rekao moj otac, ne napišeš veći.

Son of Man

Quote from: "Nyarlathotep".... ne poznajem nikoga iole muzicki obrazovanog (iz najrazlicitijih prica), ko na Van Gogh moze gledati bilo kako sem s podsmevanjem ili gadjenjem.

jebiga, za mnoge stvari sam otvoren,  ali ne mogu da skapiram da su Van Gogh ista do obican izbljuvak jedne retardirane nacionalne (ne)kulturne svesti.
pa taj rad, znachi meni da neki drugar kaze kao slusham Van Gog pa ja bi se ubIJo odma al' znachi odma', na keca razumesh ?  :wink:

---

Sa grupom Van Gogh u Nemačkoj

Od Renoara do Bouvija

Ivan Ivačković
Ove godine Srbija je učestvovala u dva važna muzička događaja. Najpre su Rolling Stones letos posetili Beograd i tu održali jedan od najboljih, ako ne i najbolji koncert na turneji "A Bigger Bang", a pre nekoliko dana beogradska grupa Van Gogh se, u Minhenu, na dodeli evropskih MTV nagrada, našla među pobednicima. Pa, ako je sa Stonesima svet stigao u Srbiju, onda bi se moglo reći da je Van Gogh, svojom pobedom, Srbiju odveo u svet. Imao sam privilegiju da budem učesnik oba događaja. Evo, specijalno za čitaoce Danasa, nekoliko slika sa putovanja u Nemačku. Bez stroge hronologije, bez opterećenja da se zabeleži svaki momenat, ovo je minijaturna serija fleševa kroz koju čitaoci Danasa mogu zaviriti iza kulisa onoga što je ovih dana u Srbiji jedna od udarnih vesti.

AERODROM "NIKOLA TESLA", PONEDELJAK, 29. OKTOBAR
Sedmočlana ekipa - tri člana Van Gogh plus nas četvoro koji ćemo pokušati da im u Minhenu malo pomognemo - okuplja se na aerodromu. Svi smo umorni, jer se prethodnih dana naporno radilo. Pored ostalog, pripremili smo promotivni materijal za najveće svetske medije i poslovne ljude koji će pratiti dodelu MTV nagrada. Osim umora, oseća se i zadovoljstvo: mada su neki rokovi bili neljudski, sve je urađeno i spremno da grupu predstavi u dostojnom svetlu. Odavno mislim da su Van Gogh zreli i za inostrano tržište, a ovo je odlična prilika da to pomisle i predstavnici svetske muzičke industrije.

CENTAR MINHENA, UTORAK, 30. OKTOBAR
Lagano šetamo gradom. Umor nestaje, a zadovoljstva je sve više. Već smo bili u hali Olimpija, gde će biti održana dodela nagrada, i sreli smo se sa ljudima iz MTV Adrije, koji su "zaduženi" za Van Gogh. Po onome što su nam saopštili, slobodni smo do četvrtka, do dana ceremonije. To nam omogućava da relaksirano obilazimo grad. Vreme je sunčano, a Minhen, da budem iskren, lepši nego što sam mislio. Zamišljao sam ga kao čistu, opranu verziju Beograda, ali Minhen, ili bar njegov centralni deo, više je od toga. Posebno je prijatna pešačka zona, na čijem glavnom trgu svi vadimo fotoaparate i ulazimo u bespoštednu škljocajuću utakmicu sa japanskim turistima. Đule prvi predlaže pokret: "Nisam golub da ceo dan provedem na trgu."
Uveče odlazimo na koncert Foo Fighters. Znate onu famoznu situaciju kad vam, posle premijere lošeg filma, prilazi režiser i pita kako vam se svidelo, a vi, ne želeći da ga uvredite, kažete kako je fotografija odlična. Da smo se posle koncerta videli sa Foo Fighters, rekli bismo im kako je lajt šou bio izvrstan. Drugim rečima, koncert je veliko razočaranje. Ni do koga od nas nikakva energija sa bine nije doprla. Dopirali su zamor, dosada i utisak da je grupa "predizajnirana", kako bi ulovila bilo koga ko je, makar i u prolazu, čuo za Kobejna. Sreli smo Foo Fighters kasnije, na dodeli MTV nagrada, ali nismo ni pominjali da smo bili na koncertu. Umesto toga, uživali smo u saznanju da je koncert Van Gogha, održan proletos u Areni, čak i u produkcijskom smislu, bio za nekoliko kopalja iznad onoga što nudi ovaj opušak Nirvane.

PINAKOTEKA, SREDA, 31. OKTOBAR
U Pinakoteci su izložene slike Renoara, Gogena, Goje, Klimta, Sezana... i, naravno, Van Goga. Susret sa njihovim remek-delima je ushićujući. Provodimo puno vremena razgledajući ih, i na kraju jedva odlučujemo da se vratimo u hotel. Nemamo izbora: sutra je Veliki dan, tako da popodne provodimo još jednom se konsultujući oko svakog detalja i pripremajući promo-pakete za medije i ljude iz muzičke industrije.
Uveče završavamo u pivnici HB u kojoj je, navodno, Hitler držao prve govore. Pivo je sjajno, a ni kolenice nisu za bacanje. Na kraju, prelazimo preko puta, u Hard rok kafe. Na zidovima stoje originalni rukopisi grupe Beatles, garderoba Kita Ričardsa i Dejvida Bouvija, i mnoge druge relikvije čija je vrednost, bar za nas, neprocenjiva.

Meho Krljic

Sigurno je sad najbolji momenat da plagujem svoj tekst od pre godinu dana?

QuoteIme: Zvonko Đukić

Alias: Đule Van Gog

Krivica: Mislio sam da je dovoljno to što se čovek nedavno izblajhao. Ipak muškarac u tim godinama to sme da uradi samo ako je košarkaš ili porno zvezda. Pa čak i tada trebalo bi da provedu petnaestak meseci u zatvoru. No, Đule je pred toga zaslužan i za neke od najstrašnijih momenata domaćeg rokenrola u devedesetim godinama. Momenata koji su odisali najprizemnijom poetikom, najbednijom simbolikom, a najnapumpanijom pretencioznošću u istoriji rokenrol medija. Đule je čovek koji uživa da o sebi priča, sebe tematizuje i sebe obrazlaže. Ne daj bože da tu ima zaista ikakve supstance, pa tog čoveka ne bi mogli da skinu sa televizije godinama. Ovako, mnogo pričanja o nečemu što je u svojoj suštini ništa je samo vrhunski iritantno.

Bolna stvar u svemu je što je Van Gog (Vinsent se u grobu prevrće) postavio neke zaista visoke produkcijsko-aranžmansko-izvođačke standarde u domaćoj muzici. I pokazao da uz njih izgleda ne može da ide i bilo kakav sadržaj. Kao i da se na Balkanu muzika krade ne samo od strane omraženih narodnjaka i još omraženijeg Gorana Bregovića (njega na ovoj listi nećete naći jer je on za mene odavno mrtav), već da i rokeri nemaju problem sa pozajmljivanjem tuđih ideja, rifova i melodija. Vrhunac je naravno bio čitav pokraden spot a ovu aferu je provalio u javnost Dušan Kaličanin svojim istorijskim dolaskom u emisiju City televizije Pink i javnom demonstracijom koja je kadar po kadar pokazala svu sistematičnost Van Gogove krađe. Od ovog spektakla spektakularniji je bio samo Đuletov damage control tokom koga je objašnjavao da je to njima neko podmetnuo jer su oni taj spot napravili preko nekakvog natječaja za najbolji spot koji bi im fan uradio itd... Užasno...

Ne bih više trošio reči. Van Gog je bio predgrupa Metaliki onomad u Beogradu i recimo samo da nikada užasnija kombinacija nije napravljena na ovoj planeti.

Olakšavajuće okolnosti: Hmmm... Mislim da ne moram baš za svakoga da ih navodim. Pogotovo što ih za Đuleta i nema.

Metod egzekucije: Streljanje, pa zatim vešanje. Zatim, za svaki slučaj gaženje tenkom, pa polivanje kerozinom i spaljivanje. Onda razbacivanje pepela po Palićkom jezeru pa bacanje nuklearne bombe na taj deo Vojvodine.

A koji je deo još uvek nažalost najpopularnijeg teksta samog bloga: http://cvecezla.mojblog.co.yu/permalink.aspx?id=78757

pilot babo

Quote from: "Zika Kisobranac"
sad neka mi neko kaže da ne zna sve reči od "Neko te ima noćas". dakle, van gogh je uspeo sve da nas natera da upamtimo tu pesmu, iako mrzimo i đuleta i srbiju. to znači da je pesma enormni hit, a to treba poštovati. bar dok, što rekao moj otac, ne napišeš veći.

Sve reči od ''Neko te ima noćas'', kao i reči svih hitova svi znaju jer MORAJU da ih znaju. Kako da ne znam sve reči tog VG hita ili sve reči nove pesme Jelene Karleuše ili sve reči nove pesme Zdravka Čolića kad sam prinuđen da ih čujem na svakom jebenom koraku? Uključim radio i čujem ih. Uključim TV i čujem ih. Odem u samoposlugu i tamo ih čujem. Vozim se autobusom i u njemu takođe piče ti isti hitovi. Naučiće ih i debil, bez obzira da li je pesma kvalitetna ili nije. Dakle neću da se divim njihovim autorima na nekoj virtuoznosti ili umeću koji ne postoje. Da li to što se neko keči non-stop na TV-u znači da je kvalitetan muzičar? NE! Recimo, svi znamo Ivanovu ''200 na sat'', (evo malopre je bio na jutarnjem programu). Je l' to znači da treba da se divim tom čoveku koji niti ima glas, niti ima neke kreativne potencijale, nije čak ni gotivan lik. ALI: svi znaju njegovu pesmu pa hajde da ga poštujemo! (nema veze što je ista zapravo sranje)

Predmet većeg poštovanja treba da budu oni koji i bez naročite medijske zastupljenosti imaju poklonike koji znaju njihove reči napamet. Zahvaljujući KVALITETU!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.