• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Лазар Средановић и "ДИКАН" -

Started by zstefanovic, 06-11-2007, 18:01:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Сарадник "Пројекта Растко", Ненад Петровић, заслужан је за сајт посвећен аутору Лазару Средановићу и нашем омиљеном стрипу Дикан. Најављује се још пуно материјала (а и бољи квалитет фото-портрета :) ).

Такође, са своје стране, неформално могу да најавим велики повратак "Дикана" у нашу културу, што преко нових епизода, што преко репринта :)

http://rastko.net/dikan/

Лазо Средановић је рођен 19. 09. 1939. године у Никшићу. Школу за примењене уметности завршио 1960. године у Херцег Новом. У Београду 1965. дипломирао на Академији за примењену уметност, графички одсек у класи професора Михаила Петрова. Од ране младости показује интересовање за стрип, карикатуру и илустрацију. Први стрип објавио у својој четрнаестој години у дечијем листу "Пионири". Током студија радио илустрације и карикатуре за "Феријалац", лист Феријалног савеза Југославије. Ту је редовно објављивао каишеве стрипа према сценарију Петра Марша. Илустровао већи број сликовница за децу. Омиљени стрип бивше Југославије "Дикан" цртао искључиво за ,,Политикин забавник".
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

totoro

A ti reprinti i nove epizode ce opet ici u politikinom zabavniku ili kao samostalna izdanja?

Boban

Beli Put je potpisao ugovor sa Lazom Srdanovićem oko izdavanja jednog, a verovatno i drugog kompleta Dikana (nalik Hogaru), rad na tome je počeo, biće pregršt tekstova, dodatnih materijala i praktično sve što je autor ikada nacrtao a da ima veze sa Dikanom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

Ето, сад знате и што остали ми знамо: репринт "Белог пута" ће бити у виду квалитетног интеграла, са разним занимљивим стварима унутра.

Што се нових епизода тиче, оне ће вероватно прво ићи у Забавнику, као и увек. Једна је већ при крају, сценарио и цртеж су дело самог Средановића, а ја ћу припомоћи око лектуре дијалога.

Постоји и нека Средановићева замисао да и моја маленкост напише једну епизоду (која би се одигравала у Боки, на Михољској Превлаци, са арапским гусарима), али ако се то обистини, то сигурно неће током 2007, због других обавеза.

Све у свему, и у трећем миленијуму смо са "најмлађим Старим Словеном" :)

Axle Munshine

Pohvale za ovakav potez BP.Davanje priznanja domacim autorima,kroz objavljivanje monografskih,lux,izdanja,je prava stvar.Nadam se da je to samo pocetak... :lol:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Nightflier

Da, zaista. Svaka cast. Potez koji ce Belom Putu doneti pregrst prestiza - sasvim zasluzenog.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Peyo

Bravo, super vijest.

Nadam se da će u dodatnim materijalima biti i naslovnice Politikinih zabavnika sa Dikanom ...

Boban

Zamisao je da se uvrste apsolutno svi propratni materijali koji su ikada postojali oko Dikana, dakle, naslovnice, oglasi, crteži za majice i takve stvari... Namera je da se u neka dva toma po 250 strana sakupi apsolutno sve što je dosad urađeno u vezi sa Dikanom, s tim što prvi tom okvirno ide za jesen 2008, a drugi možda dve godine nakon toga.

Dikan je crtan crno-belo, a kolorisan u Zabavniku.
Mi sada sve ponovo skeniramo u izuzetno visokoj rezoluciji (1600 dpi) i biće nanovo kolorisano po uzorcima boja koje je dao autor, najpribližnije moguće onome kako je to bilo u Zabavniku. Radimo ga temeljito, kvalitetno, svesni da je ovo verovatno definitivno izdanje i da propusta ne sme biti.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Axle Munshine

Apsolutno se slazem,takva izdanja moraju se raditi bez greske...svaka cast za odlicne izdavacke poteze,bez obzira sto je sve tek u planu za izdavanje...ko ceka doceka,kaze izreka... :wink: ...
...onog vikinga necu sad da pominjem,al' se nadam da ide u dobrom smeru,i da cemo ga uskoro videti...i nadam se,oduseviti... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

zstefanovic

Само да кажем да је рад на овом подухвату почео пре тачно шест месеци, али просто није било време да се јавно о томе прича.

Има неколико људи који ово раде и још има доста посла, али верујем да ће бити беспрекорна демонстрација силе и изванредно издање, ако изгурамо оно шта смо намерили.

То ће просто бити више од интеграла -- читав један зборник додатних ствари.

Едит:
А о поновном скенирању и колорисању -- што Бобан помиње -- и да не причам, када се зна која је то количина посла.

Man Of Steel

Quote from: "Peyo"Bravo, super vijest.

Nadam se da će u dodatnim materijalima biti i naslovnice Politikinih zabavnika sa Dikanom ...
To bi bila ujedno i moja zelja... :lol:
When ever you need hard center i will be there

zstefanovic

Quote from: "Man Of Steel"

Колико ја знам све ће насловнице бити. А мислим да знам...

Man Of Steel

Quote from: "zstefanovic"
Quote from: "Man Of Steel"

Колико ја знам све ће насловнице бити. А мислим да знам...
I mislimo da itekako znas...
Radostan... :mrgreen:
When ever you need hard center i will be there