• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Candyman

Started by eric cartman, 05-05-2003, 02:42:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

eric cartman

Da li se film Candyman moze svrstati u klasike horror-a?Zasto da i zasto ne?
Pozdrav
Screw you guys I'm goin' home

eric cartman

Quote from: "jackdaniels"Da li se film Candyman moze svrstati u klasike horror-a?Zasto da i zasto ne?
Pozdrav
Zar bas niko nema komentar o ovom filmu.
A ja mislio dobar film ? :x  :roll:  :oops: duh

Truba

meni je film cool pogotovo ona studentica - plavuša sa veliki fonasi

to je urbani horor + mitovi
posebno mi se svidja ona prva scena kada kamera snima grad odozgo
kao kakav mravinjak
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

ah da

mislim da se može svrstati u horor klasike
zbog nekoliko klasičnih scena (čista logika analogija itd :D )
kao što je prizivanje CM
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Milosh

QuoteZar bas niko nema komentar o ovom filmu.

Ja bih imao da sam ga gledao, ali eto... :oops:  Mislim da ga ima u Homeru, ali meni je crkao video pa ga cekam na DivX-u...

Koliko znam o filmu, trebalo bi da je barem odlican, da li je rec o klasiku neka presude ostali forumasi.

Quotemeni je film cool pogotovo ona studentica - plavuša sa veliki fonasi

Virginia Madsen je jedna od najlepsih pojava medju glumicama (sije je Jennifer Connelly, naravno) tih osamdesetih godina - Dune, Electric Dreams, Creator, Hot Spot itd. Candyman joj je cini mi se poslednji bas veliki film u kome ima glavnu ulogu, posle se izgubila u anonimnosti b produkcije, steta...

mala trivia: Virginia je rodjena sestra glumca Michael Madsen-a.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

eric cartman

Candyman ima sve sto pravi horror treba da ima.
-neizvjesnost
-dozu realnosti
-nepredvidljivost
-napetost
-surovost
-ne happy end  :D
Citao sam pricu the Forbidden po kojoj je napravljen film , mislim da sam je cak citao i na  srpskom u prevodu GS , i mislim da je film mnogo bolji od same price.Vjerovatno ce me sad neki poceti napadati , al sta cu , to je moje licno misljenje.
Ne znam za druge , ali za mene licno to je jedno od najboljih djela horror knjizevnosti i kinematografije ikad napravljeno (ne najbolje, jedno od...).
Mislim da se prava atmosfera iz The Forbidden ne moze docarati dok se licno ne zaviri u  takozvane Poject Housing Develpoments , ili kako je u narodu poznatije , Getto naselja , Chicago-a , Philadelphia-e , Baltimore-a, i drugih vecih  americkih gradova .Ako neko i nije mozda gledao ovaj film , ja ga  preporucujem.
Pozdrav

Ghoul

CANDYMAN
režija- 9+
scenario- 9-
gluma- 10
muzika- 10+ (za svaku antologiju!)
kamera- 10
efekti- 10
atmosfera- 10
strava – 9

Odličan film u svakom pogledu.
Jedino ga mlaka završnica malo kvari (na onoj lomači), a i lik Candymana i nj. odnos sa gl. junakinjom je mogao da bude još malo istražen.
Ipak, ovo su manje zamerke.
Film je sigurno 1 od 10-15 najboljih horrora '90ih, i posle HELLRAISERa definitivno najbolje nešto bazirano na Barkeru.

Redak primer ozbiljnog, inteligentnog i višeslojnog horora, u kome je (kao u svim velikim hororima) naglasak na DRAMI. Scena u kojoj V. Medsen pobegne iz ludare i nekako se dovuče do svog doma samo da bi zatekla svog nevernog muža kako 'ladno kreči dom zajedno sa ljubavnicom jedna je od najdirljivijih u celoj istoriji horor filma (zahvaljujući odličnoj glumi svih aktera, ali i režiji B. Rouza...)
O muzici Filipa Glasa već sam pisao na topiku o muzici u hororu. Masterpis.
https://ljudska_splacina.com/

Truba

ipak su sifoni prevagnuli :D

Milosh

Pogledao sam Candyman-a.

Jeste remek-delo.

Medju top 50 najboljih horora svih vremena (bar od onoga sto sam do sada gledao).

Najbolja adaptacija Barkera uz Hellraiser (tu su negde, rame uz rame)

Jedan od najboljih skorova svih vremena (ne mislim samo na horor).

Perfektna rezija Bernard Rose-a (da li je neko gledao Paperhouse?)

Ocena 10/10.

Mracna i uznemirujuca prica o ispoljavanju jedne urbane legende koja je istovremeno uvod u genezu nove. Ambivalentnost iskazana u samoj prici je za divljenje - film se bez problema moze tumaciti i kao cisto realisticna prica o jednoj psihozi (iako ga ja tako ne tumacim, naravno) sve do samog obrta na kraju, ali cak i tada pitanje, da li je i koliko je Candyman stvaran, lebdi u vazduhu (Helen je jedina koja ga zaista vidi) ili gledano iz drugacije perspektive - da li ako mi u nesto dovoljno jako verujemo to postaje realnost? Zapravo, linija izmedju stvarnosti/legende/natprirodnog je pomalo zamagljena i to mi se dopada. Ja licno ne pribegavam racionalistickim objasnjenjima, ali volim tu ambivalentnost jer dodatno unosi nemir kod gledaoca; vecina reditelja sa saplete na ovome, Rose je istrajao do samog kraja kada je, sasvim prirodno, preteglo ono natprirodno.  

Gluma je zaista perfektna, a to sto se u glavnoj ulozi nalazi jedna od meni omiljenijih glumica, i to u svojoj mozda najboljoj ulozi, samo je slag na torti. Tony Todd je primer savrsenog kastinga. Covek ima uzasno jeziv glas, i uspeva da istovremeno bude i scary, i zavodljiv, ali i autenticno brutalan.

Bernard Rose (gde je taj covek danas?) je po upotrebi kamere stvarno 'izuo' Kjubrika, skidam kapu. Snimci grada su maestralni, i jos bolje unkorporirani u sam film. Atmosfera, atmosfera...film pliva u istoj.

Muzika je prica za sebe...

Jedina, ali stvarno jedina, mana bi bila pomalo zbrzana zavrsnica - mislim na onu lomacu - iako ideja nije losa ali mogla je imati malo ubedljiviju i zescu egzekuciju.

Sve u svemu, OBAVEZNO nabaviti!

A sada odoh do ogledala...

...candyman, candyman, candyman, candyman, candyman...  :evil:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Posle izuzetno pohvalnih kritika za PAPERHOUSE bio sam prilično razočaran kad mi je najzad pao šaka.
Odlična ideja od koje je jedva 50% potencijala odrađeno kako treba.
Zanimljiv fantasy-horror koji sigurno vredi pogledati, ali daleko je to od CANDYMANA.
Ako se već napališ na Rouza, bolje probaj da nađeš film ČIKAGO DŽO I PLESAČICA, sa Kifer Saterlendom. To je nezaboravna ljubavna drama/triler.

Poslednje što je Rouz napravio do sada je modernizovana i amerikanizovana verzija Tolstojeve SMRTI IVANA ILIČA, nazvana IVAN XTC, ultraniskobudžetni film sniman na videu...

Inače, još pre nekoliko meseci čitao sam vest da sprema novi horor film pod naslovom SNUFF, ali od tada - ništa, pa je pitanje šta se desilo s tim (a naslov će sigirno da promene!).

Ghoul

Upravo odgledah CANDYMANA na divxu, po 4. ili 5. put u životu, ali po prvi put sa zvukom kako treba (dobro, tek DVD bi bio potpun doživljaj, ali ovo je odličan rip, i vrlo sam zadovoljan tehničkim delom iskustva – sem što je odjavna špica skraćena!!!).

Sve ovo kažem samo zato što se ograđujem i od onih par sitnih primedbi koje sam naveo u prvom postu ovde – posle ovog gledanja nemam ama baš nikakve zamerke, i kraj je kako treba, sve je savršeno, pa svečano izjavljujem i potpisujem da je film ne vrlo dobar, ne odličan, nego remek delo.

10-/10

eric cartman

Quote from: "ghoul"

Sve ovo kažem samo zato što se ograđujem i od onih par sitnih primedbi koje sam naveo u prvom postu ovde – posle ovog gledanja nemam ama baš nikakve zamerke, i kraj je kako treba, sve je savršeno, pa svečano izjavljujem i potpisujem da je film ne vrlo dobar, ne odličan, nego remek delo.

10-/10

Da li me oci varaju li se mi to u necemu slazemo???????????

Ghoul

It's nothing to be amazed by, Jack.

Greater miracles have been reported. (Recimo, commie je pogodio neku sliku na kvizu!)

Truba

pogodio sam jednu sliku koju do tada niko nije znao :lol:

skviči kao svinja