• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ovo nije bas zabavno - problemi sa hardverom

Started by ..., 12-11-2007, 22:50:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

Imam komp već oko 2 3 godine (ovu konfiguraciju) , živim u prasnjavom kraju grada i moram da malo malo dam nekih 20ak evra za popravku ili bar ciscenje. Pokvari se ventilator na grafickoj (ATI radeon) pa se menja, isprasnjavi se ventilator na procesoru, pa mora da se čisti i tako dalje. Međutim , čak i posle servisa , recimo nakon 3 nedelje , nešto pocinje da se dere: prvo je kuciste zafrkavalo i treslo se, nista, stavim ciglu na njega i smiri se,  onda pri ukljucenju kompa nešto vice a posle bude sve kao novo, i tako dalje. Ponekad mi, ako se igram, zvuk volsebno nestane.

Radim na XPu, imam pola giga memorije, nisam freak za igre, igram klasike iz 2000 i neke ili čak i 90 i neke (Deus Ex, Heroes II, emulirane igre), a uglavnom koristim komp za filmove i programiranje a to nisu zahtevne stvari koliko npr. neka igra a la Stalker ili 3D Max projektovanje koje rade arhitekte i sl. .

E sad, šta može da bude problem? Losa graficka? Star hardver? Serviseri koji stavljaju loše delove? Već sam promenio napajanje skroz, onda dva puta ventilator na grafickoj i čistio x puta.

Kada bih hteo da kupim potpuno novi komp, koji bih da koristim iduce četiri godine za programiranje uglavnom, a da bude neka niza A kategorija i da ne moram da ga popravljam svaka 2 meseca, šta biste preporucili? Kakve su graficke sa pasivnim coolerom? Koliko ima smisla kupovati besnu stvar kao GE Force ako mi igranje nije primarno? Da li još uvek postoje zvucne kartice ili je sve integrisano na ploci ?
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Mixitron M. Storm

Ventilatori se čiste u kućnoj radinosti. Izduvaš sa WD-40, osušiš, ukapaš malo ulja za šivaću mašinu ili nešto slično od laganh stvari.

Kućište se otprašuje usisivačem (ako imaš stari model, koji izduvava vazduh na jednu cev a ne na sve strane, ili na obližnjoj benzinskoj, na kompresoru)

Meni je za 13 godina PCisanja samo jedan ventilator crkao, na najgorem kinezu od grafičke karte.

Kućište se 'dere' kad je ulje u ventilatorima stisnuto, dok se ne ugreje. Ako se to ne dešava samo zimi, znači da te serviseri deru i šišaju (doduše, to im i jeste u opisu radnog mesta...)

Ako ti nestaje zvuk, nešto oko zvuka ti crkava, ili zvučna ili slot :)

Konfiguracija:

Ploča ASUS M2N4-SLI - ima potencijala za 4 duge godine proširivanja, ima int. zvučnu, nije baš nešto ali nije ni krš :)

Proc - Bilo šta BOX-ovano što ide u ploču :) (AMD)

1G kingstonovog socijalnog (533) DDR2 RAM-a

Grafika: Gigabajtova GeForce 7200 ili 7300 GS (ja imam 7300GS, pasivno hlađenje, radi bez problema)

Sve ostalo prepakuj sa starog kompa.

Ja sam ovu kombinaciju sa Sempronom 3000 proletos uzeo za -220 E

Usul

Sve sto kaze mixtron stoji. Ja bih ti samo preporucio da kupis kuciste sa filter tkaninom iznutra. To znacajno smanjuje prasinu. Jes da je skuplje ali manje glava boli. Alternativa ovome je famozni aero jonizator koji navodno smanjuje prasinu u vazduhu :)
God created Arrakis to train the faithful.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Mixitron M. Storm"proširivanja, ima int. zvučnu, nije baš nešto ali nije ni krš :)

Mislio sam na zvučnu, naravno, ploča je odlična.

Aero jonizator, da, kako da ne :D A ta filter tkanina verovatno može da se napravi u domaćoj radinosti od gaze, flastera i makaza.

BladeRunner

Sproću prašine: Bitno je i da ti računar ne stoji direktno na ćilimu, tepihu ili šta već imaš na podu. Ako moraš da ga držiš ispod stola (što nije preporučljivo), obavezno ispod njega stavi nešto što ne kupi prašinu - drvo pomaže. Najbolje je ako možeš da ga izdigneš i da ispod njega nema tkanine. Takođe, ne pribijaj računar (a ni monitor) uz zid - razmak ne treba da bude preveliki - recimo, ako ti se kabal od napajanja pozadi savija, preblizu si. Što se tiče napajanja, preporučujem da odvojiš jedan poseban šteker za monitor. Ja sam davno imao problem da ako su mi monitor i kućište produžnim vezani za isti šteker, napajanje za monitor ubrzo crkne. To se desilo dva puta zaredom (srećom, imao sam garanciju), pa sam onda jedan šteker odvojio za monitor, a drugi za računar i ostale sitnice (DVD, TV i slično). Od tad - nijednom.

Nisi rekao glavno: kol'ko para? Kako ga mijenjaš svake četiri godine, pretpostavljam da možeš da uštediš 100 eura godišnje, pa neka gornja granica bude 400 eura. Ako hoćeš da se baviš programiranjem, najčešće usko grlo su memorija, hard disk i procesor (ovim redom). Ovdje ne igra toliku ulogu kapacitet, koliko brzina magistrale. Tako dolazimo da je tebi najvažnija komponenta matična ploča. Generalno, ASUS i Gigabyte su matične koje obično imaju najmanje reklamacija. Neko se kune u MSI, ali moja iskustva sa tom pločom su nikakva. Što se tiče memorije, sve ispod gigabajta je loše (mada možeš da je nadograđuješ, pa nije toliki problem). 533Mhz za memoriju je donja granica, ja bi uzeo 667Mhz jer je malo skuplje, a brža, dok je 800Mhz već preskupa. Svi se nešto kunu u Kingston, mada Apacer takođe nije loš. Moja preporuka bi bila 2GB RAM-a na 667 Mhz, to je oko 70 eura (može da se nađe i za manje). Hard disk - kapacitet odaberi sam, meni je 160GB sasvim dovoljno (a nekome nije ni 320). Gledaj da bude SATA2, sa dva MB keša (imaš i 8, ali to je preskupo), može da se nađe za 50-60 eura. Procesor - dobro je rekao Mixitron, sve iz kutije je dobro. E sad, imaš one koji će ti reći da je Intel majka, dok je AMD užasno loš, ali ja imam AMD već pet godina na jednoj desktop konfiguraciji i on radi odlično. Za preporuku su Intel Core 2 duo i Amd Athlon 64 Dual Core, koji imaju maltene istu cijenu. Ako se odlučuješ između ova dva, odaberi AMD. Cijena? Prava sitnica, oko 70 eura (ali vrijedi tih para, tim prije što se procesor rijetko mijenja, pa je bolje u startu uzeti bolji). Matičnu ćeš podesiti prema iznad - ako se odlučiš za AMD ide jedna, ako se odlučiš za Intel druga... cijena matične će biti oko 50-60 eura.

Kad se sve sabere, dobijaš cijenu oko 250 eura bez grafičke. Za grafičku nisam pametan, igre ti nisu prioritet, a koju god da uzmeš moći ćeš da igraš svaku igru stariju od 2-3 godine. Ako računar mijenjaš svake četiri godine, ja bi izdvojio ovoliko para. Kada dodaš još kućište, napajanje, DVD rezač... teško da prelaziš magičnu cifru od 400 eura (djeluje mi da je čak ispod 350).  

Pretpostavljam da ćeš da iskoristiš stari monitor (možeš i stari DVD rezač, tastaturu, miša... zavisi šta imaš). Ako nećeš, možeš da nađeš LCD 19' po cijeni od 180 eura i to je greota ne uzeti. Sve u svemu, kompletna avantura te košta oko 600 eura. Možeš li da prođeš jeftinije? Možeš, ali ne znam da li je pametno kad se uzme u obzir vremenski slot do sledećeg računara. Jedino što se odozgo može oslabiti je RAM (1GB i 667), ali važi ono staro: koliko para toliko muzike. Ako imaš sklonosti da sastavljaš sam, uporedi cijene na www.pcberza.co.yu . Srećno!
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Mixitron M. Storm

Samo bih dodao da je moj jedini susret sa Apacerovom memorijom slavno okončan manje od dva meseca posle kupovine. Odonda je ni motkom ne pipam. Sa NCP i Kingstonom nikad nisam imao problema.

To sa napajanjem izgleda jako zavisi od instalacija i struje u samoj kući. Meni je sve živo nabijeno na jedan šteker i sve radi. Max uptime mi je bio 13 dana i 23 sata (onda sam morao u windozu pa sam prekinuo kontinuitet)

Kućište na podu je uvek bilo magnet za prašinu, možeš da staviš ispod njega šta hoćeš :)

Ovakvu konf sam preporučio za budžetni slučaj, ima mesta da se u narednom periodu proširuje investicijama od 50-100e do mile volje, a nema nijednu krš komponentu.