• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Friday the 13th (2009)

Started by Kunac, 19-11-2007, 08:43:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Kad sam danas gledao novi FRIDAY THE 13th, prvih 20 minuta sam mislio kao gledam "film-u-filmu", glup film koji gledaju junaci filma. Nažalost, joke was on me, ubrzo sam shvatio da sam ja taj koji gleda glup film. Uopšte reći da je FRIDAY film je već priličćan kompliment. Naime, da, on spolja gledano jeste film, ali u svojoj dubokoj suštini, on nije film čak ni u najeksploatatorskijem smislu reči. Ja zaista ne znam kako neko uopšte pomišlja da išta u ovom filmu može biti zabavno bilo kome, kolike god da ima kriterijume.

Naime, ovaj film u svojim najboljim fazama pokušava da liči na već potrošene, zaboravljene i potisnute konvencije koje su već zaboravljene i odavno se ne smatraju zabavnim i zanimljivim. Ono što ceo slučaj čini još bizarnijim jeste šta major studio želi sa ovim filmom. Naime, major studiji su odavno kao disreputable odbaciji i neke mnogo potentnije tradicije od ove koju invociraju u ovom filmu. Zbog čega bi oni pravili ovakav film?

Uostalom, sam slasher ovog tipa je nastao kao totalna eksploatacija snimana za jako malo od strane ljudi koji ne umeju bolje, ili bar ne mnogo bolje, zar ne? Ovaj film su snimili ljudi koji mogu bolje i mogu sebi da pruže uslove za bolje. Stoga jedini razlog jeste da se snimi "muzejski film", da se rekreira vid zabave koji je nastao iz nužde, ali da se usput ne iznađe nikakav modus kako da stvar istinski na bilo kom nivou funkcioniše.

Inače, ko se nada grudima, da ima ih, ali su sve plastika. A i pojavljuju se u kontekstima polnog opštenja koje, kako bih rekao, više liči na mehaničke prakse nekih životinskih vrsta nego živih ljudi i nije mnogo zanimljivo. Ko očekuje hard-R gore, toga nema čak ni plastičnog. Ovaj film je, da nema ovih loše odabranih grudi, vrlo PG-13 u suštini.

Ogroman pad na blagajnama u drugoj nedelji me raduje.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Kunac

Pad je zaista ogroman, gotovo nezabeležen, uz to sasvim opravdan.
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

PETAK 13-TI - Marcus Nispel

Metak za Petak

Nije problem ovog rimejka to što je sâm koncept ograničen koliko to što ni u okvirima tih ograničenja on ne zna šta će ni kako će

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7285
https://ljudska_splacina.com/

Kunac

Ja bih mu dao * više i za toliko ublažio sud, ali to je otprilike to.

Ghoul

jedva sam namolio uredništvo i za peticu; teli su da mu daju 2 ili 3, i tek kad sam se pozvao na interni pravilnik o ocenjivanju shvatili su da je 5 ipak ok za taj rivju.

a vidim da i dežurni komentatori tamo misle da je 5 previše.

teško je narodu ugoditi, zato se i ne trudim! :evil:

Kunac

F13 rimejk je već i pre nego što je počelo snimanje osuđen na lošu ocenu. Svi F13 filmovi su dočekani na nož - uglavnom sa razlogom. Smanjivanje ocene na dvojku i trojku bi bilo zaista preoštro, naročito imajući u vidu sjane produkcione vrednosti. Kada se pojavi pošten DVD rip (i to premontirana, "alternativna" verzija) biće prilike za još jedno gledanje i konačni sud...

Tex Murphy

Pogledao sam FRIDAY THE 13TH
Moram priznati da su mi ovi silni negativni rivjui potpuno srozali očekivanja, tako da sam na kraju ipak bio umjereno zadovoljan filmom. Džejson solidno izgleda i čovjeku stvarno nije svejedno kad vidi tog prijetećeg rmpaliju kako stoji na obali jezera ili vitla mačetom or something. Likovi su toliko antipatični (surprise, surprise!) da prosječan gledalac svako ubistvo proprati sa radošću i mada je većina prilično nemaštovita, nađe se tu i ponešto simpatično (strijela, bacanje sjekire, mačeta kroz glavu one toples cure, polovljenje glave,...).
Ono što mi se nije svidjelo je sljedeće: Naime, film, kao što je već rečeno, podgrijava neke tupave i bajate žanrovske konvencije iz osamdesetih, a kad uvodi nešto novo, to novo je redovno lošije od starog. Ja odavno nisam gledao stare dijelove Petka trinaestog (planirao sam da ih repriziram sve prije gledanja ovog rimejka, ali situacija je diktirala drukčije), pa me ispravite ako negdje zgriješim.
Elem, jedna od standardnih slešerskih konvencija koja je potpuno bezveze, a tiče se golotinje, je sljedeća: Skidaju se isključivo neke fufice plavuše, obično trenutak ili dva prije nego što odapnu. Glavna junakinja, koja je obično crnka ili tamno smeđa, tokom filma je mrtva ozbiljna zbog nekog jadca što je tišti, ne skida se i na kraju sredi negativca (u ovom slučaju Džejsona). Mala varijacija ovde je što film ima jednu i po glavnu junakinju. Other than that, ta nemaštovita konvencija je potpuno ispoštovana.
S druge strane, ono što sam uvijek volio u ovakvim filmovima je sljedeće - monstrum NIKAD NE TRČI. To mu narušava dostojanstvo. On ili mirno stoji i dominira svojim prijetećim prisustvom ili hoda lagano i opušteno zviždućući Sve ptičice iz gore i uvijek je za petama glavnoj junakinji (ili onom ko već bježi) jerbo ista konstantno posrće, spotiče se i pada na zemlju. U ovom filmu Džejson prečesto juri za žrtvama, što mu narušava kredibilitet. Da i ne spominjem scenu kad ga onaj crnac namlati.
Ono što je dalje "objašnjeno" (čitaj: banalizovano) je gdje nestaju sva ona silna tijela. Odgovor: Džejson ih deponuje u svoju deponiju. Dakle, ludi živi mrtvac kojeg poznajemo kao nekoga ko prvo siječe pa ne postavlja pitanja ovde ima svoju nastambu, sa sve deponijom za leševe, svjetlima, hodnicima and whatnot. Ne bi me začudilo da u nastavku ovog rimejka Džejson bude još sofisticiraniji, da počne da nosi odijelo, ide na sastanke Upravnog odbora nečega, piše traktate o grupi Genesis i kolje žene u maniru Patrika Bejtmena. Dno dna je što je dovoljno da ga neka fufica zovne po imenu i pokaže mu nekakav medaljon or something i da mu to poremeti koncentraciju.
Ne sviđa mi se pretjerano ni raspored ubistava. Film počinje impresivno, sa nekih 6-7 mrtvih za pola sata i onda se brzina načisto sroza, počnu da se "razvijaju" "likovi" i to samo usporava radnju.
Having said that, ne sjećam se ni da su prethodni dijelovi Petka trinaestog (bar većina njih) bili pretjerano impresivni, a neki su bili downright retardirani, kao npr. deveti, tako da ovaj film ne možemo da smatramo nekakvom crnom ovcom koja je upropastila neki genijalan serijal or something. No, da je rimejk potpuno nepotreban, to je sigurno.
Već je pisano o (ne)maštovitosti ubistava, pa ne bih to da ponavljam. Još danas odoh da pišem scenario za ultimativni slešer koji će se zvati Bosanski slešer i pratiće grupu bošnjačkih tinejdžera koji se suočavaju sa jezivim srpskim ubicom u okolini Babinog potoka.
Nanovo ću da pišem o ovom filmu u sklopu traktata o serijalu Friday the 13th, koji samo što se nije pojavio.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

krema

Kakav losak od filma. Potpuno besmislen film. S druge strane, ni stari dijelovi Petka 13.-tog nisu nesto, ali ovo je katastrofa.
He he, Harvi, ne znam gdje si nasao razlog da budes umjereno zadovoljan ovim nedjelom...

Ghoul

Quote from: krema on 07-09-2009, 09:55:56He he, Harvi, ne znam gdje si nasao razlog da budes umjereno zadovoljan ovim nedjelom...

razlog je našao u svom hroničnom neukusu.
i u sisama.

Tex Murphy

Ja nemam hronični neukus!!!
Genetski četnik

Ghoul

a nemaš ni sise.

znači, ja lažem - jel to oćeš da kažeš, nesrećniče?

Tex Murphy

Da, upravo to oću da kažem, klevetniče!!!1
Genetski četnik

Milosh

Quote from: Ghoul on 07-09-2009, 10:44:24
Quote from: krema on 07-09-2009, 09:55:56He he, Harvi, ne znam gdje si nasao razlog da budes umjereno zadovoljan ovim nedjelom...

razlog je našao u svom hroničnom neukusu.
i u sisama.

Ti bolje ćuti. I sam si precenio ovo nedelo davši mu 2+, a sada drugima spočitavaš manjak ukusa (mada to u Harvesterovom slučaju jeste blisko istini...)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

2/ 2+ je otprilike doseg tog filma, taman po meri.

Tex Murphy

Neko veče sam iz video kluba uzeo SIGNS. Oću da sakupim sve filmove M. Night Shyamalana i onda da ih pogledam hronološki, da bih temeljno analizirao razvojni put ovog genija.
Genetski četnik

Ghoul

ti kad se ubuliš, baš voliš da se valjaš i valjaš

krema

Razvojni put Shyamalana? Ja stvarno nikad nisam vidio bolji primjer toga da svaki sljedeci film bude gori od prethodnog, kao kod tog lika.
Prije neko vece sam gledao Dogadjaj i priznajem da dugo nesto besmislenije nisam pogledao (cak ni Petak 13-ti nije toliko los), ne mogu opisati koliko mi je zao sto sam na to potrosio skoro sat i po.
Ujedno, Valbergova gluma u ovom filmu je toliko jadna da je tuzno...

Tex Murphy

Ma zapravo je svaki njegov sljedeći film novi korak ka magnum opusu i kruni stvaralaštva LADY IN THE WATER. Naravno, pošto ne može shyamalanskije od toga, logično je da će sljedeći film (The Happening) da bude malčice komercijalniji i prihvatljiviji široj publici koja ne razumije genij M. Night Shyamalana. Ali ako u sljedećim filmovima zadrži taj nivo, ja ću biti vrlo zadovoljan. To je nešto slično kao sa Tarantinom, koji je odmah snimio svoja dva remek-djela i poslije više nije imao šta da radi.

Inače, Shyamalan je pogrešno razumljen od strane većine ljudi, baš kao npr. scenaristički duo Scott Alexander & Larry Karaszewski. Ova dvojica su uglavnom poznata po scenarijima za odlične biografske filmove (Larry Flint, Ed Wood...), ali oni zapravo najviše vole da pišu blesave filmove poput Problem Child 2 i Screwed. Slično je s M. Nightom - ljudi su na osnovu Šestog čula pomislili da će on da snima neke generičke komercijalne trilere, a on je taj film uradio samo da bi se proslavio i da bi mogao nesmetano da snima stvari kao što su Village i Lady in the Water. And now there's no stopping him, mwahahaha!  :twisted:
Genetski četnik