• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Man from Earth

Started by corto_maltese, 20-11-2007, 16:41:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

corto_maltese

Da li je ko gledao ovaj film?

Sadrzaj:

In the tradition of such psychologically-charged sci-fi outings as The Next One (1982) and K-PAX (2001) comes the cerebral science fiction opus The Man From Earth (2007).
At his farewell bash in a cabin in the remote woods, Professor John Oldman (David Lee Smith) makes a shocking confession to his fellow scholars: he is actually an immortal who has been living on earth for the past 14,000 years. So begins this thought-provoking sci-fi drama which follows his colleagues as they struggle to figure out whether Oldman is telling the truth or merely deranged. A long-running project of STAR TREK and TWILIGHT ZONE scribe Jerome Bixby, the film's screenplay was finally completed on his deathbed in 1998.

Vidim da su komentari na Yahoo movies, dosta dosta dobri.
"Žalosno je kada čovek ne zna šta hoće, a katastrofalno kada ne zna koliko može!"
Jovan Dučić

BladeRunner

Upravo sam odgledao 'The Man From Earth'. Ovo je školski primjer filma koji svoju snagu crpi iz dva obrta, te je stvarno gre'ota pobliže se informisati o njemu prije nego što ga odgledate. Suzdržite se čitanja kritika, opisa filma na imdb-u i svega ostalog: ja sam ga odgledao bez znanja prethodnog i mislim da je tako najbolje. Komentar je krcat spojlera, jer bi bez njih bilo nemoguće napisati osvrt, a za ljude koje unapred zanima da li bi im se ovo moglo dopasti, recimo da se radi o zanimljivoj SF drami na tragu filma K-Pax, sa jezivo lošim glumcima.

Elem, 'The Man From Earth' je jedan od onih filmova koji su mnogo zanimljiviji za kasniju analizu, nego za samo gledanje, kao recimo 'Nothing'. Mislim da će, upravo zbog toga, ovo biti sveti gral wanna be kritičara. 'The Man From Earth' je film o čovjeku koji je besmrtan (govorimo o prirodnoj smrti, ne povredama). Njegov život obuhvata period od oko 14 000 godina. Svakih deset godina, on mijenja mjesto boravka kako ne bi bio sumnjiv svojoj okolini. Film upravo počinje desetogodišnjim seljenjem i čitav se dešava u jednoj prostoriji. Dakle, naš heroj na odlasku otkriva svojim prijateljima da je besmrtan. Ovi ga gledaju u nevjerici, svjesni da sve ono što čuju od njega može da bude naučeno iz neke istorijske knjige. Film se nastavlja, naš junak opisuje događaje kojih se sjeća, djetinjstvo i sve ostalo, a onda počinje filozofski dio koji bi trebao da bude sablažnjiv, što bi vjerovatno i bio da je 1720 postojao film. Dakle, naš junak otkriva da je bio impresioniran budizmom (koga je naučio od Bude lično), pa je otišao do Jerusalima da to učenje propovjeda, te da je on lično - Hrist, što izaziva moralne dileme jednog vjernika, inače iritantne babe, kojoj njegova tvrdnja poljulja čitavu vjeru i sve ostalo. Da sve ovo ne bi bilo banalno, svi naši likovi su profesori na fakultetu, te je nivo razgovora (a film i nije ništa nego jedan dugačak razgovor) poprilično visok. Jer, profesori na američkim fakultetima razgovaraju na visokom nivou.

Šta je u ovom filmu loše? Objektivno, gluma je katastrofalna. Glavni junak, koji je odabran valjda zato što liči na Robert de Nira, nema nikakvu harizmu i moja prva asocijacija je bila da mu nije bilo teško da preživi 14 000 godina jer niko na njega nije obraćao pažnju. Ostali junaci se ponašaju paranoidno i nevjerovatno je kroz kakve psihičke krize prolaze kad im ovaj ponešto izgovori. Recimo, žena vjernik upadne u ekstremnu krizu kad joj ovaj kaže da je Hrist, psiholog izvadi pištolj da ga ubije ljubomoran što živi vječno, fakultetski obrazovan biolog isto prođe kroz neku krizu... više ne znam ni zašto, uglavnom, svi se ekstremno smore kao da im je život totalno besmislen što, eto, postoji neko ko živi 14 000 godina. Ova pretjeranost reakcija ne funkcioniše i osnovni je razlog pada filma u drugoj polovini. Takođe, Esmeralda scena na samom kraju i odnos otac/sin je daleko najgori detalj i glavni je razlog zašto mu prosječna ocjena ni u ludilu ne može biti preko 7.

Sa druge strane, prvu polovinu filma sam odgledao kao opčinjen. Sve je bilo logično, savršeno u svojoj jednostavnosti i zaista predivnoj ideji. Film u početku besprekorno teče, razgovor prijatelja je neusiljen, neopterećen njihovim ličnim frustracijama i kompleksima. Čak i religiozni dio ne bi smetao da nije tako djelovao na glavne junake, čime je postao neprirodan oslonac filma, iako je njegov najslabiji element. Sve u svemu: film je savršeno funkcionisao dok je bio priča o čovjeku koji živi 14 000 godina, a jezivo je pao kad se pretvorio u priču o unutrašnjim dilemama običnih ljudi (koji su neuvjerljivi u svojoj nervnoj labilnosti i naglim otvaranjima). Daleko najbolji element u filmu je to da priča o besmrtnom čovjeku ne znači da ovaj ima svu mudrost svijeta, duboko shvatanje svemira ili bilo šta slično - ne, to je jednostavno običan čovjek koji ne umire. Iskustvo ga čini više ili manje zrelijim, više ili manje pametnim, ali on se ne sjeća svakog detalja iz svoje prošlosti, kao što ga se ni mi ne sjećamo. Element uspomena i činjenica da se besmrtan čovjek ne može, recimo, sjetiti godine 1292, jer ni mi se ne možemo sjetiti šta smo radili 22 oktobra 2004-e, je odličan. Dužina života tako postaje relativna, a njegovih 14 000 godina nisu ništa više ili manje upečatljive od nečijeg ispunjenog dana. E sad, kad počne priča o filozofiji i ostalom, vidi se težnja autora da sve ovo još malo produbi ili bar načini uzbudljivim, ali kao što sam napisao, reći danas da Hrist nije postojao nije nikakva jeres, već opšteprihvaćeno mišljenje. Tako je loš element filma da je naš 14 000-ogodišnji baja začuđujuće New Age orjentisan. Dakle, on je tolerantan, širi mir, pomalo je budista, Bog mu je neki zamrljani koncept, Roršarhova fleka uspomena iz djetinjstva u Bedroku, ali opet - nije ateista. Kao, ima tu nečega, ali opet, to nešto je nejasno i New Age neorjentisano, ali mir, brate, mir...

Nejasnoća i suštinska vjera u nauku, koja ujedno uključuje i priznanje religioznog instikta koji postoji kod čovjeka (na sličan način kao što postoji i seksualni), uz težnju da se taj instikt negira ili bar ne objašnjava (jer je to tako staromodno), čini maglenu zavjesu koja naizgled obmotava duboku filozofiju, iako tu doslovno nema ničega. Tako, u težnji da se svi zadovolje, niko se ne zadovoljava, a naš New Age čovjek liči na hipika iz šezdesetih, koji vjeruje da smo svi grane na vjetru, lišće, udar talasa, ili nešto slično. Da bi sve ovo bilo misteriozno, citira se Laplas. Da je ovo tema jedne scene, bilo bi u redu, ali ovo je tema čitave druge polovine filma i na kraju to čak postaje nosilac filma, nažalost svih SF ljubitelja. I to da je Kremenko Hrist je potpuno u redu, da je vodilo ka ateizmu, ili da je vodilo ka teizmu, ali da je vodilo ka naivnosti jednog hipi pokreta, stvarno mi liči na loš trip. Ako ništa, bar znamo gdje je bio u šezdesetim, iako se to nigdje ne izgovori. Kao da film nije dovoljno pao ovim detaljem, otkriva se šokantan obrt o tužnoj priči o sinu i besmrtnom ocu. Kasandra, Esmeralda i Semi Džo nas gledaju iz ove tužne scene, koja treba da krije beskrajnu ljubav, ali u mom netolerantnom mozgu čini da ovaj besmrtan lik postane ništa drugo do idiot star 14 000 godina, koji svakih 10 godina ostavi virtuelnu porodicu slično ocu Tajlara Dardena, te je tako u ljudskoj istoriji  upropastio tačno 1400 porodica, što zajedno sa rodbinom čini oko milion i po ljudi. Kako mu nijedna od ovih žena nije madafak nije mi jasno i postaje veća misterija nego njegova starost. Inače, sve ovo je jadno kao agencija za SiS, i gledao sam pored ekrana koliko mi je nekvalitet prikazanog bio neprijatan, što se ne dešava često.

Sve u svemu, odličan koncept utopljen u jednom osrednjem filmu. Preporuka jača od ocjene (to bi bilo 7-/10), jer ima elemenata za razmišljanje i zanimljivo je štivo. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Loengrin

Prosto mi je neverovatno da se niko nije u'vatio za ovu vest.
Htela sam prvobitno da postujem na onom topiku o pirateriji, ali nisam uspela da ga nađem.

Elem, vest je kratka i zapravo sjajna:

Producer Thanks Pirates For Stealing His Film

Written by Ernesto on November 13, 2007 / TorrentFreak

Eric Wilkinson, the producer of the independent film "The Man from Earth", wrote an email to RLSlog in which he thanks them for the free promotion they gave him. "In the future, I will not complain about file sharing" he wrote, "when I make my next picture, I just may upload the movie on the net myself!"

detaljno, na ...
    http://torrentfreak.com/producer-thanks-pirates-for-stealing-his-film-071113/
    znatno kraće i u samom vrhu strane...
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Man_from_Earth
    kao i direktan link na originalan tekst e-maila kojim se Erik Vilkinson zahvaljuje RLSlog-u na besplatnoj reklami...
    http://www.rlslog.net/piracy-isnt-that-bad-and-they-know-it/[/list]

Loša internet veza me je sprečila da ovo postujem još u decembru, zato neka mi oproste svi koji za ovo već znaju. :)

O samom filmu sad ne bih opširno, sem da primetim kako je u priči rasprava o jeziku vrlo vešto izbegnuta.
    Inače, film je nešto što se nisam nadala da ću videti u ovo doba super razvijene tehnike pravljenja filmova. Njegova jednostavnost me je obradovala. Jedino ostaje da neko uradi pošten prevod, jer će bez toga, onima što ne znaju ili  čak osrednje znaju Engleski, biti prilično teško da prate film.
    There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

zakk

Filmić je prilično lepo ispao, mada je pravljen od entuzijazma ;)
    A za film koji se sastoji od sat ipo priče, vrlo je zanimljiv. Ne funkcioniše sve uvek, ali ja sam zadovoljan.

Što se New Age ideja tiče, koncept priče po kojoj je rađen film jeste nastao 60-ih.
    Moj lični komentar na isusovanje je: tjah. Nije morao baš Isus da bude.
    E, kad smo kod Isusa: http://zeitgeistmovie.com/ (makar počinje time)
    Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Loengrin

Ma ja htedoh da istaknem hvalospev pirateriji. Nije baš da se često viđa tako nešto.
    There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

zakk

ma ima ih... eno opet na rlslogu, samo ovaj put neki muzikant  :wink:
    Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.