• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Niko više ne čita knjige

Started by Cornelius, 21-11-2007, 00:06:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Danas, 21/11/2007

Sve više Amerikanaca ne pročita nijednu knjigu godišnje

Vladimir Todorović
Najnovija studija, koju je uradilo Nacionalno umetničko zaveštanje (NEA), na osnovu najrazličitijih javnih i privatnih izvora nedvosmisleno je pokazalo da Amerikanci sve manje čitaju. "Čitati ili ne čitati" jeste studija koja ima 99 stranica sa objedinjenim podacima koji pokazuju od činjenice koliko devetogodišnjaka čita svaki dan "zabave radi" (54 odsto), do procenta onih koji su završili srednju školu, a čiji je znanje pisanog engleskog ocenjeno kao "oskudno" (72 odsto). "Realizovao sam mnogo statističkih obrada tokom svoje karijere, ali nikada nisam video situaciju gde je tako mnogo podataka nakupljeno iz tako mnogo izvora, a da je sve konzistentno", kaže predsednik NEA Dejna Điola.

Doduše, ima i dobrih rezultata - naročito među devetogodišnjacima koji više čitaju sada nego u prošloj deceniji. Međutim, u isto vreme, broj sedamnaestogodišnjaka, koji nikada ili jedva ponekad pročitaju nešto "za svoju dušu", skoro pa je udvostručen (19 odsto). "Mislim da je uložen veliki trud u osnovnim školama. Deca su sve bolja sa 9 ili 11 godina. Sa 13 imamo iste rezultate kao i ranije, ali onda sledi katastrofalan pad. Ako deca budu stavljana u ovu elektronsku kulturu bez nekog kontrabalansa, ona će jednostavno prestati da čitaju", kaže Điola.

Procenti u padu

Među objavljenim podacima beleži se da 2002. samo 52 odsto Amerikanaca, starih između 18 i 24 godine (vreme kada ih je većina na koleždima), samoinicijativno pročitaju neku knjigu, što je pad u odnosu na 1992, kada je taj procenat iznosi 59 odsto. Novac potrošen na knjige, u obzir je uzeta i inflacija, pao je za 14 odsto u periodu 1985-2005. Naročito dramatičan pad je zabeležen sredinom 90-ih.

Izdavači i prodavci knjiga beleže rast interesovanja za dečju književnost, na tržištu koje je generalno u padu, ali u NEA sumnjaju da veći deo tog interesovanja otpada na knjige o Hariju Poteru. Iz izdavačke kuće Penguin kažu da sada i dečje knjige kupuju sve više odrasli - opet, to je izraženo kod Harija Potera, tako da to tržište izgleda sve veće na papiru. Drugi razlog za zabrinutost ističu u izdavačkoj kući Simon & Schuster. Po njima izgleda da relativno mali broj mladih ljudi kupuje sve više knjige, te zato prodaja raste ali, s druge strane, zapravo sve manje mladih ljudi čita. To je, prema njima, stvar zbog koje se moraju svi zabrinuti. Interesantan je i drugi aspekt čitanja - tačnije "socijalna korist" od onih koji se druže sa knjigom. Takve osobe, prema istraživanjima, pre će se baviti vežbanjem, posećivaće muzeje, pratiće aktuelne događaje, glasati na predsedničkim izborima i obavljati dobrovoljni rad. Jednostavo - "čitači" su daleko aktivniji od onih koji se time ne bave, već provode sate gledajući televiziju, ili igrajući video igre.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

Quote from: "Cornelius"Sa 13 imamo iste rezultate kao i ranije, ali onda sledi katastrofalan pad.

eh, ti prokleti hormoni!!!  :cry:
https://ljudska_splacina.com/

Truba

ispade da

čitanje knjiga ne koristi više ničemu

treba učiti komunikaciju i stjecati što više prijatelja pogotovo među sumnjivim tipovima

nažalost tako je...

čitam sporo... jedno poglavlje dnevno... 10-15 stranica i ne mogu vise bole oci  :roll:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Kastor

Quote from: "Truba"čitam sporo... jedno poglavlje dnevno... 10-15 stranica i ne mogu vise bole oci  :roll:

Khm...cvikeri?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

Quote from: "Kastor"
Quote from: "Truba"čitam sporo... jedno poglavlje dnevno... 10-15 stranica i ne mogu vise bole oci  :roll:

Khm...cvikeri?

khm, mozak?

Cornelius

Kad sam ja bio mali, govorilo se da se od čitanja kvari vid. Očigledno se danas otišlo korak dalje, naročito u Ameriki, pa se tamo smatra da se od čitanja kvari mozak. Medjutim, postoji jedan fenomen konstatovan ovde u Francuskoj. Narod čita samo smeće (lične ispovesti sa puno groznih detalja - što gore, to bolje) ili knjige koje su bile izreklamirane kao da su deterdžent za pranje sudova. Ostalo se čita u malim količinama. Medjutim, izdavači dobijaju neverovatne količine rukopisa - više od sto hiljada godišnje.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Truba

ma nije ni mozak ni cvikeri
jednostavno pada koncentracija nakon napordnog dana...
još listanje stranica...

a i oči počnu suziti  :roll:

zlatno doba zdravlja bezbrizne srednjoskolske sigurnosti i kentaura = 1 dan 1 knjiga ili 1 polaris = 3 dana je proslo  :(

inače me najviše nerviraju knjige u izlozima tipa
kako položiti ispit
horoskopi
klintonov život
vodite ljubav kao stari rimljani  :evil:

također me nerviraju beskonacni nastavci uspješnih fentezi knjiga  :roll:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Cornelius

Quote from: "Truba"
a i oči počnu suziti  :roll:

To je od previše emocija. Prestani da čitaš herc romane. :cry:

Truba

jok to od kanonizacije  :evil:

Cornelius

Alexdelarge

Kis je cesto u svojim intervjuima navodio  Borhesove reci,da je dobrih citaoca,manje od dobrih pisaca...ma neznanje je stvarno blazenstvo;razum treba razoriti.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

a i ti bi, dakle, da se -zajedno sa mixitronom i ktuluom- povučeš u sigurnost jednog novog mračnog doba?

Mixitron M. Storm

(odnosi se na moj prethodni potpis, '...flee from the light to the peace and safety of a new dark age' koji se lepo sklapao sa vatrenim jastrebovima na tamnom nebu.

buruchaga

ne znam...

..i dalje imam tu srecu da imam veliku zedj za citanjem i jos ludju srecu da imam relativno dobro placen posao gde ne radim skoro bas nishta pa mogu sebi priustiti da procitam 100 do 200 stranica dnevno..

aravno, ne radim to svaki dan u nedelji, ali 3 puta nedeljno sigurno..ostatak citam stripove ili prevodim :)

Jamesdean Hadzibegic

I ovdje mislim isto k`o i za mp3. Ne mozete ljude natjerati da rade sta oni nece. Nit mozete zaustavit tocak vrijemena. Sto bi on cito knjigu danima, kad mora radit? Mora radit, da bi primio placu, da bi kupio mp3 player za svalerku. Mora platit kredu, mora platit alimentaciju, jer ga zena ostav`la za trenera fitnesa, mora kupit plazma TV i vozit` dobro auto. Nema on kad sjest` vise i citat. To je koncept starog svijeta. Danas se knjiga moze slusat na mp3. dok ides na posao.
Nego, sve mi se nesto cini, da bi vi mnoge ljude tjerali da rade ono sto vi mislite da je ispravno. Ne mere to vise tako. Danas svako za sebe umije mislit`. Ne treba mu savjeta.
Selo moje ljepse od Pariza, lijepo iz daleka jos ljepse iz bliza!

buruchaga

jes
ali osnovni problem danasnjeg potrosackog drustva jeste sto neko radi ko konjina da bi otplatio ratu za plazma tv , za monitor od hiljadu incha, neko za djakuzi, neko za nova kola...i radeci toliko-nema vremena da uziva u tom plazma tv-u/kolima/itd koje stalno otplacuje...
zacarani krug, jarane...

ali, mislim da bu rahmetli marks skakao od srece da je ziv danas....ovo bukvalno vodi komunizmu. nadam se da ne treba da objasnjavam..ukratko-ne moze nam biti bolje dok nam ne bude gore..starinska, iz prve internacionale...

Jamesdean Hadzibegic

Jes.
Nemam ja sta dodat` tu.
Ako je i bilo nakog ljudskog lika u kapitalizmu do skora, bilo ga je zbog prijetnje od komunizma i revolucije. Cim je ta prijetnja ukinuta, radno vrijeme ode na 12 sati, a placa na 100 maraka.
Dok se ne podigne sirotinja.
I tako ukrug, ba!
Gornji bolan jase po defaultu... Donjeg! :)
Selo moje ljepse od Pariza, lijepo iz daleka jos ljepse iz bliza!