• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Пројекат Растко Косово и Метохиј

Started by zstefanovic, 23-11-2007, 21:05:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Оживљена електронска библиотека "Пројекат Растко - Косово и Метохија".

Има још да се ради, али се освежава свакодневно.

http://www.rastko.org.yu/kosovo/

,,Project Rastko — Kosovo and Metohija": ENGLISH INDEX

http://www.rastko.org.yu/kosovo/delo/11587
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Ghoul

mislim da je broj hitova na ovom topiku dovoljan pokazatelj da je pučanstvo ZS foruma -ako ne i cela srbija- diglo ruke od kosova...
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Ma, KiM je srpska salonska tužbalica. Od očuvanja istorijske Srbije, srpskog nasledja, duha srpstva, srpskog duhovnog i umetničkog blaga, Srbima su važniji krajnje prizemni motivi: cena mleka, cena hleba, nerešen stambeni prostor, lopovska političarska banda, Deltoidi i Čedoidi, ko kome noge diže, a ko kome....... Ne ostade ništa od nebeske Srbije, od oblićevske žrtve i branika otadžbine. Biće da je greška u narodu. I to čitavom, uključujujući i one u rasejanju.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

drf

Corneliuse, uloženo je mnogo da se do ovog (prividnog) stanja dođe. Neko vreme, lobirajući gde god mogu za Kosmet u Srbiji, pitam prizemne stvari.
Kosmet je činio trećinu energetskih resursa Srbije i moja država je uložila mnogo u energetski sistem. Ovo je vek borbi za energiju i, recimo, SAD ratuju po svetu za znatno manje procente. Je li normalno prepustiti trećinu 'nako?

Boban

Procene kažu da na Kosovu ima oko 500 milijardi dolara energetskih resursa. Eto čime Albanci plaćaju svoju nezavisnost.
Zar iko misli da Ameri bilo gde u svetu išta rade 'nako?

Oduzimanje Kosova Srbiji je sretan ishod za Srbe.
Druga varijanta je da se Albanci uključe u normalan rad države Srbije i za 50 godina je, prostom većinom, preuzmu celu.
Ovako bar spasavamo znatan deo.
Treba podići zid oko Kosova, zatvoriti granicu i zaboraviti ga...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alexdelarge

Quote from: "Boban"Procene kažu da na Kosovu ima oko 500 milijardi dolara energetskih resursa. Eto čime Albanci plaćaju svoju nezavisnost.
Zar iko misli da Ameri bilo gde u svetu išta rade 'nako?

Ja mislim da je to jos jedan nas mit.Sto nismo eksploatisali do sada te resurse?

U ovih, nesto manje od dvadeset godina turbulentnog vremena uverio sam se ,da kad god cujem poklic "Zivela Srbija" da ce nekolicina dobrano da napuni dzepove,a vecina opako da ne*ebe;nije pri tom lose ni masiti se  za revolver.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

Nije mit.
Znao sam lično čoveka koji je za javno pitanje "Za koga se čuvaju energetski resursi na Kosovu, dok se ovi u Srbiji nemilice troše saranjujući najplodnije oranice" doživeo velike posledice.
Od 1974. godine Srbija nije više mogla da se meša u stvari na Kosovu, a njihova ideja je bila samostalnost. I tada, i oni prvi masovni nemiri 1981. i redom do danas. To je proces koji se ne može zaustaviti niti kontrolisati.
Niti nam to uopšte treba.
Neka oni idu svojim putem, mi ćemo svojim i gotovo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Resursi o kojima Boban priča se sastoje od najveće evropske rezerve lignita. Možda je u ranim sedamdesetim godinama ovo zaista vredelo petsto milijardi (ondašnjih) dolara ali danas je, ako ne sasvim bezvredno, a ono prilično pojeftinilo. Lignit je najgora varijanta uglja, sa najmanje ugljenika a najviše sumpora i njega, praktično, nigde u Evropi i ne možete da prodate. Proces 'obogaćivanja' kojim bi se on transformisao u neku bolju vrstu uglja je, ako se ne varam moguć ali skup. Tako da nekako sumnjam da se radi i ovome. Mnogo mi je bliža pameti varijanta da se radi o otvaranju puta prema kaspijskoj nafti...

džin tonik

sto god mislili, ipak je to puno jednostavnije: jednostavna racunica: znate li "vi" koliko su zapad kostali ljudi protjerani (ili izbjegli) od "vas" sa kosova 90tih?
toliko da su izracunali kako im je jeftinije baciti "vam" svoj vojni otpad na glavu i vratiti ljude na svoje. cijela tajna, ni vise - ni manje.

Ghoul

ne lupaj, zosko:
jedini ljudi koji su bili proterani sa kosova – preciznije, srbi, i još poneki nealbanac – proterani su u 'užu' srbiju i bačeni njoj na teret, a ne evropi.

ako misliš na šiptarsku mafiju i sl. šljam koji se zapatio po evropi, njih niko nije sa kosova 'proterao'. otišli su tamo gde ima više da se krade.

džin tonik

nisam se najpreciznije izrazio: "ili izbjegli" u zagradama nije pravilno, ni spominjanje samog kosova.

bolje ovako: jednostavna racunica: znate li "vi" koliko su zapad kostali ljudi protjerani, izbjegli ("dobra prilika", strah, ekonomski razlozi i sl.) od "vas" iz bosne i hercegovine i sa kosova 90tih?
toliko da...

edit: inace ne gajim nikakve simpatije prema vecini izbjeglica (ima jadnih ljudi koju su neabali). nagledao sam se tone ljudi koji se jako razlikuju od mojih (bez da ocjenjujem cija je kultura kulturnija) kako po hrvatskoj tako i njemackoj tih ratnih godina. tone, horde, grickarosa kostica po parkovima, selidbe naroda, krda. uglavnom i dan danas slavim dan kad sam stavio u djep hrvatsku putovnicu.

Alexdelarge

Quote from: "Meho Krljic"Resursi o kojima Boban priča se sastoje od najveće evropske rezerve lignita. Možda je u ranim sedamdesetim godinama ovo zaista vredelo petsto milijardi (ondašnjih) dolara ali danas je, ako ne sasvim bezvredno, a ono prilično pojeftinilo. Lignit je najgora varijanta uglja, sa najmanje ugljenika a najviše sumpora i njega, praktično, nigde u Evropi i ne možete da prodate. Proces 'obogaćivanja' kojim bi se on transformisao u neku bolju vrstu uglja je, ako se ne varam moguć ali skup. Tako da nekako sumnjam da se radi i ovome. Mnogo mi je bliža pameti varijanta da se radi o otvaranju puta prema kaspijskoj nafti...

Cek bre...Fosilna goriva o kojima pricas nastala su talozenjem izumrlih zivih organizama,a kako su na Kosovu ranije ziveli Iliri,a Albanci poticu od njih,to znaci da ce Siptari iskopavanjem lignita spaljivati posmrtne ostatke svojih predaka.
Lignit je ugalj,bledo mrke ili prljavo zute boje,a to je boja Albanaca,tj.Ilira.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Cornelius

Quote from: "Alexdelarge"
Cek bre...Fosilna goriva o kojima pricas nastala su talozenjem izumrlih zivih organizama,a kako su na Kosovu ranije ziveli Iliri,a Albanci poticu od njih,to znaci da ce Siptari iskopavanjem lignita spaljivati posmrtne ostatke svojih predaka.
Lignit je ugalj,bledo mrke ili prljavo zute boje,a to je boja Albanaca,tj.Ilira.

Majstore, pa ovo je tema za doktorsku disertaciju iz arheološke psiho-energetike sa osvrtom na Šiptare kao budući izvor jeftinog, ali lošeg goriva.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Kastor

Visoke peći,
potpaljujem ja,
dva reda koksa
i jednog lignita.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Meho Krljic

:lol: Ograđujem se od ovih bezosećajnih i rasističkih izjava.

Ghoul

Tex Murphy

Šiptari - budući izvor goriva. Not bad, bar te vrste goriva nikad neće nestati  :roll:  :cry:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Джон Рейнольдс

Da, vidiš ti to... A ovi naši mamlazi ih trpali po hladnjačama i bacali u reke, da povuku vlagu. Nije ni čudo što smo izgubili sav taj lignit, koliko smo se nedomaćinski ponašali prema sirovini od koje nastaje.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

kako su meni pričale kolege vojnici, tijekom ONIH dana na kosovu, a nemam razloga da im ne verujem, nešto malo tog 'ilirskog' lignita je prigorelo i u visokim pećima u peći.

Rile

Quote from: "Ghoul"kako su meni pričale kolege vojnici, tijekom ONIH dana na kosovu, a nemam razloga da im ne verujem, nešto malo tog 'ilirskog' lignita je prigorelo i u visokim pećima u peći.

Pogrešna ti je lokacija , proveri kako rade kotlovi u Obiliću - lignit se prvo MELJE u prah pa ubacuje u kotliće, posle svega ne ostanu ni dugmići!
A što je najinteresantnije ni analizom šljake se ne može baš ništa utvrditi

:D  :D  :D