• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

what would YOU do?

Started by BladeRunner, 27-11-2007, 14:25:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BladeRunner

Evo jedne kratke životne priče, presipanja iz šupljeg u prazno, ali kako jedino na ovom forumu učestvujem (relativno redovno), možda čujem neki pametan savjet.

Daklem, poznaniku (starijem čovjeku) su prije par dana ukrali auto u Trebinju. Otišao čovjek tamo, parkirao auto, i kad se ujutru vratio da ga pokupi, sazna da ga je pokupio neko drugi. Čovjek moler, nema nešto abnormalno para, ode u policiju i prijavi. Tamo sazna da to traje već duže, pri čemu mu sami policajci (kad ih nadređeni ne čuje) kažu kako to gospoda rade uz pomoć policije, te da se ništa ne brine jer će ga zvati za par dana i tražiti mu novac.

I sad, saspens počinje: prije dva dana zovu ga pošteni lopovi telefonom, traže mu x eura (x između 1000 i 2000), kako bi dobio auto nazad. Najgore od svega, u autu NIJE ostavio nijedan lični dokument, u Trebinju skoro da nikoga ne poznaje, niti tamo redovno putuje, tako da su sve podatke pošteni lopovi mogli saznati samo iz policije, odnosno dokumenta u kome je prijavio krađu i ostavio podatke. Ispostavi se da su u pitanju pravi lopovi - čovjek je u gepeku zaboravio kantu farbe koju pametno nije pomenuo policiji, a ljudi preko telefona su znali za to. Sad tu ide problem: šta uraditi?

Poučen filmom Fargo, moj predlog bude da traži da vidi auto prije nego što im da novac, kao i da napomene da novac nije kod njega, već kod ljudi sa kojima će doći tamo (ja jedan od opasnih momaka, kao). Mi ga čekamo u kafani sa parama i jednom polovinom lopova, dok on ide sa drugim lopovom da vidi auto. Kad ga vidi - zovne nas mobilnim da je sve OK, mi damo pare u kafiću polovini lopova, on odveze auto, i svi srećni odu kući. Međutim, lopovi ovaj predlog glat odbiju. Oni žele da im se pare daju, pa će (časna lopovska) nakon pet minuta dovesti auto. E zato tema.

Cinik, kakav sam, ne vjerujem u tajnu čast lopova, i žestoko sam protiv toga. Moj scenario katastrofe je veoma jednostavan: oni uzmu novac i opet nestanu. Ili ga odvedu do neke garaže, mlatnu po glavi, i opet nestanu. Ali, sa druge strane, skoro pa crnohumoran je bio razgovor kome sam prisustvovao i gdje se, preko telefona, lopov zaklinje da će stvarno, ali STVARNO vratiti auto. 'Šta vi mislite, kakvi smo mi? Dabogda me rak izio ako ga ukradem i ne vratim, kad date pare! Pa kako bi mi živjeli, kad ne bi vraćali auta?' - bili su argumenti poštenog lopova iz Trebinja. Sa druge strane, ovaj čovjek je dekinitiran i on drugo auto ne može da kupi. Čak i za ovo mora da skuplja novac kako bi otplatio ratu (kredit u banci vjerovatna opcija, koji će se otplatiti kad se prokleto auto legalno proda - cijena oko 3000-4000 eura). Policiju oboje odbijemo u startu: očigledno su umiješani u stvar od početka.

Šta bi vi uradili? Na stranu Rambo scenario kakav gledamo u filmovima i sve ostalo. Čisto da vidim kako razmišlja SF populacija kad je po glavi udari neki banalan, balkanski problem. Pozdrav.

P.S. Pošto je auto ukraden u Trebinju, ovo sam dodao pod: Putovanja, putopisi, fotografije  :evil:
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Meho Krljic

Bojim se da meni na pamet upravo pada samo 'Rambo' scenario. Odem tamo sa dva drugara, prangijama i bejzbolkama. Ubijem boga u tipu sa kojim pregovaram, polomim mu noge i stavim mu pištolj u usta dok mi ne objasni gde je auto. Po potrebi to obavim i sa njegovim drugarima. Sad, jebiga, ne može to svako, jasno mi je, ali ne vidim drugo rešenje.

Mixitron M. Storm

Vratiće auto. Znam slučajeve.
Bilo kakvo glumljenje heroizma u tom slučaju će se neslavno ili tragično završiti.

---

ja sam pičkica.

ja bih alalio auto, kupio bicikl i proklinjao Boga.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Truba

ja sam još veća pićkica

prokljinjem boga što nemam ni auto ni bicikl

:evil:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Kastor

ako imate samo dva (nenaoruzana) coveka, platite i molite ili zaboravite na auto i slucaj prijavite nekoj udaljenijoj policijskoj upravi.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Mixitron M. Storm

Quote from: "Zika Kisobranac"
ja bih alalio auto, kupio bicikl i proklinjao Boga.

U našoj zemlji postoje tri kategorije bicikala:

1. od domaćih proizvođača
2. uvozni krš stranih proizvođača (pijačari/kinezi)
3. Shanner CO uvozna roba.

Kategorija 3. drži 95+% tržišta kvalitetne robe :)

Kastor

Ma za grad su cipele/patike, jbš i kola i bicikl.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

mac

Ja bih ovim lopovima verovao, a jedini strah bi mi bio scenario iz Man on Fire sa Denzelom Vošingtonom.

Джон Рейнольдс

Znam za jedan slučaj vraćenog džipa, ali je važno napomenuti da je vlasnik istog imao vezu u panduraciji, mada znatnu slabiju od lopovske (naravno). Zato je džip platio i našao ga u Šapcu (ukraden u Beogradu). Verujem da je put u neizvesnost, to jest u Šabac, bio prilično stresan.

Ovde mi u oči upada činjenica da su lopovi zainteresovani da utope auto za cca 1500 evra, što znači da im isečen vredi manje, a za "izvoz" ili prodaju - neisplativ. Hoću reći, 1500 evra i nije neka velika para. Dakle, ako tvoj poznanik već hoće da im da te pare, to jest ako misli da time u celoj stvari manje gubi - trebalo bi da insistira na vašem scenariju. Dakle, ili kako ja kažem ili se nosite u tri pičke materine. Možda čak treba biti drčan pa im spustiti na recimo 1000 evra i posle pobeći glavom bez obzira.

Eto, ja bih tako postupio, ali bih zaista molio da me niko ne proklinje ako ovaj scenario ode na jug.

Moram da priznam da me ovakve pizdarije uvek razljute i generalno bih voleo kad biste mogli da ponesete neko oružje i najpre ih otmete, pa onda krenete da im tamanite porodicu na njihove oči, decu, babe i sve po spisku, a onda ih negde žive zakopate. Ali pretpostavljam da ta ideja ne dolazi u obzir.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lilit

Quote from: "John Reynolds"

Moram da priznam da me ovakve pizdarije uvek razljute i generalno bih voleo kad biste mogli da ponesete neko oružje i najpre ih otmete, pa onda krenete da im tamanite porodicu na njihove oči, decu, babe i sve po spisku, a onda ih negde žive zakopate. Ali pretpostavljam da ta ideja ne dolazi u obzir.
Nemam pametan savet, al ovo jeste nesto slicno onom sto mi je prvo palo na pamet.  8)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

sivka

Quote from: "lilit_depp"
Quote from: "John Reynolds"

Nemam pametan savet, al ovo jeste nesto slicno onom sto mi je prvo palo na pamet.  8)

Da sam jaka kao što sam drčna... :x  :x  :x
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

PTY

Kako ste svi krvožedni....

Elem: imena, prezimena, po mogućsvu fotke a obavezno i brojeve značaka svih starešinskih činova iz dotične policijske stanice e-mailom slati svuda gde e-mail može da stigne: novine, sajtovi, svi forumu, državni organi... gdegod.
Riba smrdi od glave, pa se tako i čisti.
To funkcioniše čudo jedno, pogotovo onaj deo preko novina.  :wink:

Kastor

ako ih je samo dvojica (kao što rekoh) to je neizvodljivo.

lilit

Quote from: "sivka"

Da sam jaka kao što sam drčna... :x  :x  :x
:D
Ma Sivka, ja rekoh sta mi je prvo palo na pamet, a ne dadoh preporuku da tako treba da se dela.
Pojma nemam sta bih uradila u toj situaciji, al definitivno se u meni budi nesto sto lici na "V"ija kad god cujem pricu slicnu ovoj koju je Blejd ispricao. Samo ne znam dal da povracam od muke sto i tako nesto postoji na svetu (da se razumemo, verovatno advanced verzija postoji u npr. Bronxu i ne mislim da je pusta Hercegovina jedino mesto na svetu gde se to moze desiti) il da se uljuljkam u sopstvenu odraslost i kazem kako eto, desava se, i jebiga, tesko sta se moze uraditi.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

angel011

Quote from: "libeat"Kako ste svi krvožedni....

Elem: imena, prezimena, po mogućsvu fotke a obavezno i brojeve značaka svih starešinskih činova iz dotične policijske stanice e-mailom slati svuda gde e-mail može da stigne: novine, sajtovi, svi forumu, državni organi... gdegod.
Riba smrdi od glave, pa se tako i čisti.
To funkcioniše čudo jedno, pogotovo onaj deo preko novina.  :wink:

Funkcioniše. Dok te ne nađu i ne odvale ti bubrege. I to u nežnijoj varijanti.
We're all mad here.

Boban

mnogo ste gledali američke filmove...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sivka

Quote from: "Boban"mnogo ste gledali američke filmove...

Nedovoljno, nedovoljno...
Americki filmovi kod amera bude nacionalni duh, sigurnosti i otvorenost mogucnosti da se pobije gamad (pod gamad su njihovi losi momci i svi koji su ne-ameri).

A da sam jaka... kako bih svima koji mi stanu na senku, jao...  :x  :x  :x

Ghoul

a da baba ima muda, bila bi deda...  :roll:
https://ljudska_splacina.com/

sivka

Quote from: "Ghoul"a da baba ima muda, bila bi deda...  :roll:

Ima baba koje imaju veca muda nego sto su im sise.... 8)

Ghoul

brrrr, ne smem ni da zamišljam!
you lost me at 'gramma's tits' - muda na tome... gnjnj :cry:

angel011

Ja probala da zamislim.

Nije trebalo.

Jeste da si sam tražio, ali...

*Angie saosećajno dodaje Ghoulu kesu za povraćanje*

:lol:
We're all mad here.

Ghoul

zapravo, ovih dana mi se po glavi vrzma ideja za priču SEKTA PRLJAVIH koja će biti najveći gross-out ikada.

barker NIKADA nije ni pomišljao da hoda ovim stazama...

dakle, ova sivkina slika će možda biti sublimirana, kao i svaka velika trauma, i upotrebljena u umetničke, tj. grozomorne horor svrhe!!!  :!:

sivka

Quote from: "Ghoul"zapravo, ovih dana mi se po glavi vrzma ideja za priču SEKTA PRLJAVIH koja će biti najveći gross-out ikada.

barker NIKADA nije ni pomišljao da hoda ovim stazama...

dakle, ova sivkina slika će možda biti sublimirana, kao i svaka velika trauma, i upotrebljena u umetničke, tj. grozomorne horor svrhe!!!  :!:

:lol:  like it...  :wink:

hoces li jos stogod ?  :lol:

Bilja

2000 evra otkupnine? Moj auto citav ne vredi vise od par stotina evra. Ovakav scenario kod mene nikad ne bi upalio.

Inace, za konkretno ovaj slucaj, ne bih im nista verovala. Kakva "casna rec"...
Bilja
----------------------------------------@

Mixitron M. Storm

Quote from: "Bilja"citav ne vredi vise od par stotina evra.

Verovatno postoji razlog zašto u životu nisam zaključao svoj Fiat 850, tamo u doba premeta vekova, i zašto ga niko nikad nije otvorio ni šrafciger iz kasete da uzme.  :idea: