• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Hobit

Država je upravo onakva kakvom je prave i kakvom su je napravili njeni građani. Ni bolja ni lošija.
Dakle, imamo to što smo napravili. Možemo da živimo u tome, a možemo i da menjamo... pa, kako kome...

A, što se ''incidenta'' tiče, ljudi - ovo je Balkan. Vi kao da ne znate gde živite.
Zamisli, neko ti maltretira porodicu, tuče decu.
I, pritom je stranac!!!! Sve jedno je da li je Amerikanac, Rus, Kubanac, Englez ili Severno Korejac....
I, sada, ti odeš u policiju da ga prijaviš. Kakva glupost. Ovde policija ne služi za to. Služi da naplaćuje pogrešno parkiranje.
Znači - pogrešan pristup.
Znaš ko je lik, gde radi, gde stanuje...
Ne talasaš po novinama, ne alarmiraš policiju...
Pustiš da prođe 10 - 15 dana...
Onda to lepo rešiš kako treba...
Gotova priča!
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

varvarin

Sme li sudija da ima sopstveno viđenje stvari, naravno ograničeno zakonom?

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=06&dd=25&nav_id=441129

Inicira se razrešenje sudije?
25. jun 2010. | 00:07 | Izvor: Blic
Beograd -- Ministarstvo pravde je pred VSS iniciralo razrešenje sudije Jelene Milinović, koja je oslobodila navijače posle pretnji Brankici Stanković, saznaje "Blic".

Savajat Erp

ово је глупост...пресуда још није правноснажна, а они иницирају разрешење? чему онда служе правни лекови? колико је мени познато судија доноси одлуку на основу сазнања из претходног поступка, изјава странака, доказног поступка и СЛОБОДНОГ СУДИЈСКОГ УВЕРЕЊА + разноразне отежавајуће&олакшавајуће околности (ово додуше код одређивања санкције)...треба Апелациони суд да одлучи о жалби и да додели случај другом судији, садашњи не може доднети нормалну одлуку после оволиких притисака...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

varvarin

Nije glupost, nego realnost. Naša.
Jebeš propisan redosled  koraka!

slavko

Toliko o vladavini prava u zemlji u kojoj su sve životinje jednake,samo neke jednakije.

varvarin

U POLITICI u subotu, gospodin Boško Jakšić objavio je tekst, povodom godišnjice izbijanja Korejskog rata.
http://www.politika.rs/pogledi/Boshko-Jakshic/RAT-OTRGNUT-OD-ZABORAVA.sr.html

Gospodin Jakšić (poznat po dobrim vezama u DS, voli da se fotografiše s predsednikom Tadićem...) kaže između ostalog:

"...Ис­тра­жи­ва­ња ка­жу да у Ју­жној Ко­ре­ји ви­ше од по­ло­ви­не ти­неј­џе­ра не зна ка­да је из­био рат. Не знам ка­ко ства­ри сто­је на се­ве­ру. Прет­по­ста­вљам да ,,во­ље­ни во­ђа" па­жљи­во кон­тро­ли­ше да се да­тум не за­бо­ра­ви.

Све ме под­се­ћа на 1389. Зна­те на шта ми­слим. За­то се не сла­жем са увод­ни­ча­рем ло­кал­ног ли­ста у Се­у­лу ка­же да је ,,ту­жно" што мла­ди Ко­реј­ци с ју­га не пам­те. Не пам­те шта? Ју­би­леј ра­та, по­ги­ну­ћа, по­де­лу, ра­се­ља­ва­ња?

За раз­ли­ку од ње­га, ми­слим да је то до­бро. Не, не тре­ба за­бо­ра­ви­ти рат. Тре­ба се под­се­ти­ти ње­го­вих по­сле­ди­ца, али ако упор­но под­гре­ва­те се­ћа­ња да су се­вер­ња­ци уби­ли ви­ше ју­жња­ка не­го Ја­пан­ци то­ком вре­ме­на оку­па­ци­је Ко­ре­је, он­да је то исто као и по­сле ми­ну­лих ве­ко­ва 2010. под­се­ћа­ти на Ће­ле-ку­лу или стал­но жи­ве­ти у сен­ци Ја­се­нов­ца.

Шан­се по­ми­ре­ња сти­чу се ако се из­бег­не те­рор исто­ри­је. ..."

Da li se slažete s ovim, bez ostatka?
Danas je Vidovdan.

scallop

Pa, bili smo, skoro, zaboravili Jasenovac.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

treba njegovati svoje legende i mitove ili ode mas' u propas'.

varvarin

Čovek kaže - baš bi mogli da ga zaboravimo, taj Jasenovac.
A i Ćele - kula je  pa neki spomenik, danas 2010. godine...

džin tonik

sramota, ustase napravise 2 miliona ogrlica od prstiju srbske nejaci u jasenovcu.

Loni

Pročitah tekst o severnoj i Južnoj Koreji (koji treba doduše postaviti u drugoj temi).

Tragično je da komentatori staju na stranu komunističkog severa.
Relativizuje se i izjednačava patnja dva naroda, što nema veze sa životom.

Stanovnici Južne Koreje imaju i demokratiju i standard i izvoz i dobru tehniku i šansu da odu u inostranstvo kad god žele.

Severnokorejci su zatočenici jednog užasnog režima. Žive u bedi i siromaštvu. Ko bi da pobegne iz zemlje, dobije metak u čelo.
Ne postoji šansa da se izađe.

varvarin

Quote from: Lomljavina on 28-06-2010, 13:22:17
Pročitah tekst o severnoj i Južnoj Koreji (koji treba doduše postaviti u drugoj temi).

Relativizuje se i izjednačava patnja dva naroda, što nema veze sa životom.

Ajde!!
Znači, mrtvi Južnokorejci su pokojnici, a mrtvi Severnokorejci - veštačko đubrivo?
Inače, to uopšte nije bila poenta - jebe se autoru za Koreje, on je potegao godišnjicu da bi na kraju rekao ono što je rekao, o nama.

angel011

Ne mislim da je dobra ideja stalno živeti u senci Jasenovca.

Ne kažem da ga treba negirati ili zaboraviti, ali ne treba ga ni svaki čas potezati.

Ako ćemo da živimo u senci takvih stvari, šta dalje ide? Ubistvo svakog Hrvata, mrskog neprijatelja Nemca, Turčina, Amerikanca koji se pojavi u Srbiji? Ili, ako ne direktno ubistvo, onda večito podgrevanje mržnje prema svakom pripadniku svakog naroda sa kojim su se Srbi sukobili?

Previše je tako zle volje.
We're all mad here.

Loni

Nisam išao u takvu krajnost da tvrdim da su jedni pokojnici, a drugi veštačko đubrivo.
Samo sam poredio kvalitet života, a on je kod ovih zemalja na totalno različitom nivou.

Kao kad porediš bliznakinje, koje su se udale za dvojicu različitih muževa.

Jedna ne sme da izađe iz kuće jer joj je muž ljubomorni psihopata, koji joj preti batinama ako pogleda komšiju kroz prozor. U kući nemaju struje veći deo dana.
Žive siromašno. Jedva hrane decu, ali je eto jednim delom svog bića ona ubeđena da je on negde idealan čovek za nju.

Druga bliznakinja udala se za tipa, koji je ne tuče i nije ljubomorni psihopata. Koji je pušta da izlazi gde god hoće. Imaju para dsa školuju decu i šalju ih na odmor. Imaju najsavremeniju tehniku kod kuće i dobre plate.

To je diferencijacija dve Koreje danas.

A što se tiče toga da male zemlje nikad nisu potpuno samostalne već su često ako ne sateliti onda bar u mreži s nekim imperijama il' gromadama, to je tačno, ali šta s tim?
Od kako je sveta i veka bilo je tako!

Ako si mali, a ne sviđa ti se to, pa onda se ujedinjuj s drugim malima u nešto veliko.

Uostalom to je i svrha EU. Da ne bude Evropa podeljena na deo, na koji imaju uticaj Ameri i deo, na koji imaju uticaj Rusi (Kina je u Evropi imala samo jednu koloniju - Albaniju) već da se sve zemlje politički ujedine i stvore zasebnu jako celinu, koja će sama da odlučuje o sebi.

Upravo posle ovakvih tekstova čovek shvati koliko EU nema alternativu.

varvarin

Angel, srećo generalno u pravu.
NE POTEZATI SVAKI ČAS.
Naravno.
ALI I NE ZABORAVITI, NARAVNO.
Švabe su se oduvek čudile zašto Srbi slave Vidovdan - poraz na Kosovu.
Srbi ne slave poraz, Srbi slave rešenost da se juriša na jačeg, bez obzira na ishod.
Koji je jasan.
Pomalo samurajski?
Bilo je...dok se nisu pojavili drugosrbi, eurooptimisti, euroskeptici itd, itd.
Sad je u opasnosti da se generalno zaboravi.
Žarko Korać reče da je za njega simbolika Vidovdana to, što je onda Milošević izručen Hagu.
To treba da pamtim i slavim?
A znaš šta je Lamarten rekao za Ćele -kulu.

angel011

Quote from: varvarin on 28-06-2010, 14:11:01
A znaš šta je Lamarten rekao za Ćele -kulu.

Ne mogu da se setim.
We're all mad here.

varvarin

Na proputovanju kroz Srbiju, rekao je ovo . Piše na tabli, uz Ćele kulu

angel011

Generalno uzev, slažem se sa tim. Samo mi je dosta onih koji takve priče (taj tekst je bio uobičajen za 19. vek) danas svaki čas potežu. Doduše, dosta mi je i onih koji svaki čas pljuju sve što je srpsko. I jedni i drugi nemaju ništa pametnije u životu, a takvi su strahovito zamorni.
We're all mad here.

varvarin

Quote from: angel011 on 28-06-2010, 14:23:22
I jedni i drugi nemaju ništa pametnije u životu, a takvi su strahovito zamorni.
Sad ću onu Pašićevu rečenicu: I TI SI U PRAVU!!

džin tonik

sve je to zastarilo. treba izmisliti nesto novo, da je vremenski u toku.
neki novi jasenovac. pa napala je srbija 90ih sve oko sebe sto je obecavalo plijen bez puno muke, tu se da iskonstruirati neki novi jasenovac.
prvo prisvojiti sve civile sto je rulja pobila, pa izmisliti jos koji milion, pa pripadnike rulje sto se pijani razbise opljackanim vozilima (traktorima, frezama i sl.), sve ih proglasiti blazenima, nejaci, mucenicima i eto vremenski prikladnijeg jasenovca.

varvarin

Ajd sad, reko si, vrati se u kućicu.

scallop

A ja taman mislio da ti je na ignore. xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Kolika gorčina, a bespotrebno. Jasenovac ostaje u svesti Srba zauvek, gore od toga nam ne treba.

džin tonik

recite vi sta hocete, ali uvjeren sam da treba opet izmisliti neki jasenovac prilagodjen svijesti suvremenog srbina.
mora se ici sa vremenom. kobno je zivjeti u proslosti dok globalizacija hara i prijeti da unisti srbstvo. ako vec nije kasno...

Джон Рейнольдс

Hrvati ovako pričaju o Jasenovcu zato što, zarad "bratstva i jedinstva" nisu propisno kažnjeni zbog njega. A onda, da bi politika otcepljenja ne bi imala mračan pečat, proturena je priča o tome kako je Jasenovac - mit. Srpski praziluk jeste tu pomogao, kao i zvanična kukavička srpska politika. Kad se sve sabere, nije ni čudo što je najveće etnično čišćenje od WW2 u Evropi prošlo kao legitimna vojna akcija. Ne čudi ni Tompson na Maksimiru koga prenosi HRT. Ništa ne čudi.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

Quote from: mac on 28-06-2010, 14:40:17... Jasenovac ostaje u svesti Srba zauvek, ...

a ima toliko lijepih bajki i iz drugih oblasti koje vrijedi procitati.
crvenkapica, pepeljuga, ivica i marica, snjeguljica i sedam patuljaka, tri prascica i zlocesti vuk, trnoruzica, ...

angel011

Quote from: John Reynolds on 28-06-2010, 17:43:22
Hrvati ovako pričaju o Jasenovcu zato što, zarad "bratstva i jedinstva" nisu propisno kažnjeni zbog njega.

Zapravo, još je i gore od toga. Nisu kažnjeni zvanično, da ih izlemaju zbog toga i vremenom završe s tim, ali nezvanično jesu kažnjavani, izvesno vreme nakon rata vodeće položaje u Hrvatskoj Hrvatima je bilo jako teško da dobiju, dobijali su ih uglavnom Srbi.

I onda, kad zvanično nije bilo kazne, a nezvanično su ih zezali kako su stigli, naravno da ima i poricanja i nagomilane frustracije koja se onda i mlađima prenosila.
We're all mad here.

džin tonik

pokolj hrvata i okupacija hrvatske previse su mala kazna za zvjerstva koja su hrvati pocinili nad 3 miliona srba u logoru za koji se evidencijske knjige o ulazu/izlazu zatocenika kriju kao zmija noge.
inace bi se ukazala sva dimenzija zlocina i beskrajno zvijerstvo slobodnih hrvata, kojima nisu bili dovoljni onih par srba sto ih uhvatise za rad u logoru, vec su ih klonirali po 600 puta, da bi svaki prozivio 'iljadu smrti.

mac

A gde su te knjige?

džin tonik

ne znam, ali i iz izjava nekih svjedoka da se naslutiti sva izopacenost:

"vrban na sv. antu 1942. strpao 1500 djece u jednu sobu, tamo ih sam nozem klao, ..."

"... u pojedine sobe natjeravali po 50 djece, ... zatim su 3-4 opatice u svojim uniformama isle od sobe do sobe, nosile su kantu s tekucinom i kistovima mazale djeci usta. glasno su govorile da je to tekucina protiv zedji. medjutim, nakon 1-2 sata sva su djeca pocela vristati, jaukati, dozivati majku, oca, sestre, ... djeca su se previjala od bola, a jauci i krikovi postajali su sve uzasniji... pocelo je njihovo raspadanje. izmet se pomijesao sa zivim ljudskim mesom. otvarale su se zive rane na tijelima te jadne djece."

mac

Bez tih knjiga ostaju samo dokumentovane priče preživelih. Ko je kriv ustašama što su ostavili i po nekog preživelog.

džin tonik

ah, price, price, budimo realni: srbski folklor!
cudi jedino sto nije evoluirao. uvijek isto; deca, nejac, srbomlati, opatice, vatikanska zavera, ustaski krvoloci

varvarin

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5741386,00.html?maca=ser-TB_ser_politka1_naslovna-4944-html-cb

Evropa  | 29.06.2010
Nakon Hrvatske niko više u EU?

Da li EU zaustavlja proširenje?
,,Nakon Hrvatske niko više u EU" – taj naslov, uz fotografiju nemačke kancelarke Angele Merkel, nalazi se na naslovnoj strani zagrebačkog nedeljnika ,,Nacional"...

Loni

Ja sam iste emisije slušao i nigde nije bilo reći o tome da Srbija NIKAD neće u EU.

Govorili su samo o bliskim periodima. O 2011. i 2012.
U tim godinama biće primljene samo Hrvatska i Island, ali mi ionako nismo ni računali da ćemo ući tako brzo. U najsvetlijim snovima beše to 2014.

U svakom slučaju Srbija će sigurno ući u EU samo ako to želi.
Evropa nije luda da ima jednu rupu oko koje se proteže celom teritororijom. I Švajcarska ih jako nervira.

A što se tiče poređenja današnjice sa 1389. to nema veze sa životom jer Osmanlijsko Carstvo nije bilo isto što i EU.
Dok je EU civilizacija, koja nudi svojim građanima i sigurnost i kvalitet života i ljudska prava, Osmanlije su nam nametnule ropstvo.
Da ne treba možda da organizujemo gardu cara Lazara pa da tučemo sve okolne EU zemlje?

A inače ni taj ulazak u borbu glavom kroz zid nije se pokazao kao dobro rešenje. Većina Srba izginuše na Kosovu, pa se zato oslobodismo tek posle 500 godina.
Indija je imala pasivan otpor protiv Britanske Imperije, pa se oslobodila brže.

Osim toga DRUGAŠI ili DRUGO SRBIJANCI su svetla tačka srpskog stanovništva.
Zato što im (nam) nisu ideali neki lokalizmi tipa ,,svetosavlje'', već prave civilizacijske vrednbosti utvrđene posle ... :-) pogodite čega...
FRANCUSKE REVOLUCIJE!

- REPUBLIKANIZAM umesto monarhizma
- DEMOKRATIJA umesto tiranije
- SEKULARIZAM umesto nametanja samo jedne zvanične religije i samim tim religijskog jednoumlja.
Itd.

Kasnije su došli i individualizam umesto kolektivizma, kao i razvoj ljudskih prava i humanističkih nauka.

varvarin

Lomnjavino, pokušaj da pročitaš ovo.
Možda će te iznenaditi.

http://www.pecat.co.rs/2010/06/dobrica-cosic-tragajuci-za-msislom-bivstvovanja/

GOVOR DOBRICE ĆOSIĆA U MOSKVI, POVODOM DODELE PUŠKINOVE NAGRADE:
U POTRAZI ZA SMISLOM BIVSTVOVANJA  (2. jun 2010.)

Loni

Isčitao.

Jedino što me je iznenadilo u ovom intervjuu je da je Dobrica konačno priznao koliko ne može da PREDVIDI ništa.

Čovek je naseo na svaku populističku politiku.
Oduševljavao se komunizmom, pa Staljinom, pa Titom, pa na kraju Slobom.
A onda se 2000. učlanio u Otpor. Dobro jutro.

Bio i za veliku Srbiju, a na kraju počeo da predalže podelu Kosova.
Što se ne seti ranije?

Skandalozno je što u intervjuu kaže da je počeo da se bori protiv fašizma čim je napadnut SSSR.
A pre toga šta?
Fašizam bio dobar?

Čovek će ostati upamćen kao ,,dobar general'' posle bitke, ako je i to.
Kao kritičar titovog komunizma, slobinog socijalizma tek kad su ti režimi pali ili potpuno oslabili.
To se nekad zvalo dvorski pesnik.

Više ću ceniti one, koji imaju dovoljno mozga ili bar neke intuicije da predvide iz kog grma dolazi zlo.
Dobrica to nikad nije znao.

varvarin

Mislim da se ovde ne radi o predviđanju.
Radi se o čoveku koji traži put - po meri svog intelekta, morala, iskustva, duše... Tetura se, pada, ali nastavlja da traži ono za šta veruje da je ispravno.

Olako koristiš teške reči, optika može biti drukčija.
I premalo znaš o Ćosiću.
Sumnjao je on još odmah posle rata da je sve baš kako treba, otuda DALEKO JE SUNCE...
Bio je treći ili četvrti čovek u komunističkoj hijerarhiji Srbije, posle Drugog svetskog rata, sa svim bonusima koji uz to idu... A onda batalio sve to, rekao svoje malo NE Titu - zarad stvari koje su mu izgledale loše i  bolesno. Kosova, na primer.
ITD, ITD...
Čovek od časti i uma, a ne vrač - pogađač.
(A što se OTPORA tiče - bar tu nije bilo teško brzo se razočarati.)
On nije predviđao da bi delao, nije bio oportunista - delao je po srcu i ubeđenju.
Da bi posle priznao da su se neke stvari za koje se borio - izrodile u suprotnost.
Ali on je TRAŽIO.
I životom dokazao da ne robuje ni ideologiji, ni komforu, niti blanko veruje ono što piše na etiketi.
Ne maši preterano idealima ispisanim na šarenoj kutiji EU (ili druga Srbija, svejedno). Svašta piše.
I iznad rupe na tarabi ponekad piše "pička", al nije to, ne valja da probaš...
(Neka mi oprosti Scallop, on je ovo već čuo!  :) )

scallop

Šta čuo? Još frfljam kad govorim. :o

Za Ćosića se nećemo složiti. Pisci nisu za politiku, suviše su opširni, napisao sam veće jednom. I opet ću.

Loni

Varvarine, znao sam da ćeš kao negativne ideale i šarene laže navesti najpre EU :-)
Ja koliko vidim druge kutije su mnogo šarenije.

Kažeš to je čovek, koji traži put po meri svog intelekta, morala, duše...
Ok, šta s tim?
Pa to radimo i svi mi zar ne?

(Ja priznajem da pored toga tražim put, koji nosi i materijalnu korist, ali to ne menja mnogo jer čovek mora nešto i da jede)

Osim toga Ćosić se nije pokazao naročito moralnim.

Za mene je moral kad čovek ovlada principima političke korektnosti.
Kad ne diskriminiše nekog zbog nevoljne karakteristike (pol, nacija, rasa itd)

A evo šta Ćosić kaže o albanskom narodu u delu ,,Vreme zmija''.

"Taj socijalni politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda."

I šta je tu tako moralno?
To što je pristrasan i sklon generalizacijama?

Po čemu su Srbi najprosvećeniji na Balkanu, a ne recimo Grci, koji imaju  razvijenu civilizaciju već 3000 godina? Po čemu smo prosvećeniji?

Ima umetnika, koji su svojim moralom i intelektom mogli da proniknu i u SAVREMENO zlo, i to na vrhuncu snage.

Recimo BERTOLD BREHT. Živeo je u Hitlerovo vreme i javno se usprotivio Hitleru kad niko nije smeo. Čak je simbolično proglasio Nezavisnu Bavasku Socijalističku Republiku s težnjom prisajedinjenja SSSR. Nešto kasnije se razočarao i u komunizam. Ali ni na to razočarenje nije mnogo čekao.
Dakle eto. Ima i onih, koji preppznaju zlo odmah, a Ćosiću su potrebne decenije.

mac

A moguće je i da Ćosić ne deli mišljenje s izmišljenim likom iz svoje knjige.

Loni

Eh sad...
Kad ti glavni junak pozitivac izrekne nešto ovako rasističko, teško ćeš se opravdati da i ti sam nisi rasista.

angel011

Ako se tvoji stavovi poklapaju sa stavovima glavnih pozitivaca u tvojim delima, ne znači da svi pisci isto postupaju.
We're all mad here.

scallop

Pisac ti je jedno krhko stvorenje zavisno od sopstvenih sposobnosti, "uredničke ruke", raznih drugih urednika, lektora i korektora, recenzenata, kritičara i parakritičara, štampara i izdavača, marketinga, promocija i medija, ličnih, porodičnih, religioznih (pardon, i ateističkih), političkih i globalističkih uverenja, demokratije, monarhije i totalitarizma. Kad se sve to skupi kao cunami koji nosi sve pred sobom, nije čudo da pisac prepusti svoju sudbinu prvom đevreku za koji može da se uhvati. E, sad, kad se ispostavi da đevrek tone... Zato ja ne jedem đevreke. Može i bez kavijara. :lol:

varvarin

Lomnjavino,
da li je to rečenica zbog koje su ga pre godinu dana tužile Biserko, Vučo, Kandić i ostale nedodirljive pičke (inače prizivale apelima bombardovanje Srbije) - tužile za govor mržnje?
Nije mu prvi put , kad se razišao s Titom, o glavu mu se obijala rečenica jednog četnika iz romana DEOBE: Hrvati su se 1918. izvukli s Trumbićem, a sad će s Titom...
Posle se pokazalo da je epizodista sve tačno rekao - pa bi i ova novija rečenica mogla da ispadne istinita.
Mislim , njen prvi deo, zaboravi ono o najprosvećenijem narodu.

Джон Рейнольдс

Ne vidim veliki problem u Ćosićevoj rečenici. Štaviše, bliska je istini. Ne pogađa tačno u metu jer nisu Srbi baš toliko idealni, ali da su Šiptari divljaci - jesu. Ćosić je bar imao muda da to kaže, a ko ima drugačije mišljenje, neka izvoli i neka ga iznese, a ne da se odmah hvata "rasizma".

Uzgred, kažu da histerija protiv Ćosića u osnovi ima njegov sukob sa jednim proto-drugosrbijanskim psihijatsijskim slučajem koji se odaziva na ime Latinka Perović. Jedva čekam da se biologija pobrine za komunjare i da prestanemo da iznova preživljavamo njihove davnašnje kuloarske sukobe. Biologija, kažem, jer sam izgubio veru u to da možemo sami pljunuti za sobom i krenuti dalje... kudagod.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

Quote from: varvarin on 29-06-2010, 20:01:10... Htvati su se 1918. izvukli s Trumbićem, a sad će s Titom...
Posle se pokazalo da je epizodista sve tačno rekao ...

pih, hrvati se izvukli... hrvatsku ni turci nisu uspjeli osvojiti i pokoriti, a ne da ce neki toboznji ratni narod, ratni u svojim bajkama...

Loni

Prvo i prvo te tri ,,nedodirljive'' nemoj stavljati u isti koš.
Kandićka nema nimalo takta,
Biserko je osrednja u tome,
a Vučo je zdravorazumska žena, koja zaslužuje svaki respekt!
Nijednu jedinu izjavu nije dala iz koje se može zaključiti da je zločin bio samo na srpskoj strani.
Njene i izjave predhodne dve nemaju nikakve veze.
Osim toga ne postoji nijedan dokaz da je iko iz Srbije prizivao bombardovanje. Reč je o nameštaljci, koja prelazi granicu dobrog ukusa.
Da li su ove žene uopšte i bile neki faktor pre 1999?
Da tih dokaza ima, odavno bi ih ,,prvaši'' stavili na sto i pozvali na linč.

Ne znam koja je to rečenica zbog čega su ga tužile, ali ja sam je pronašao na googlu pri upisivanju ĆOSIĆ i ALBANCI.

No, to sad nije ni bitno.
Hajde da pređemo malo s lokalnog na svetski nivo.

KIPLING je verovali ili ne bio otvoreni rasista. U nejgovo doba to se moglo, pa je on rekao da jedan belac vredi kao dva crnca.

Danas je drugo, mnogo bolje i humanije vreme.

Civilizacija se jednostavno popela na jedan viši nivo.
Sad imamo jednu odličnu stvar, koja se zove POLITIČKA KOREKTNOST.
Ona u osnovi podrazumeva da niko ne sme da poziva na mržnju i nasilje nekoga zbog NEVOLJNE karakteristike (nacija, rasa, pol, seksualna orijentacija, fizičke karakteristike, inteligencija, starost)...
Onaj ko se u to ogluši, nije pravi pripadnik savrmene civilizacije već se zasluženo upisuje u retrogradne fašiste.

(Religija ili politička orijentacija ipak nisu nevoljne već voljne radnje i kritika na to je prihvatljiva).

To je savremeni civilizacijski standard, a Kipling i Ćosić se u njega ne uklapaju.
Ako je jedan smatrao da belac vredi kao dvojica cranaca,
a drugi da su Albanci niža rasa i talog Balkana, njih je jednostavno pregazilo vreme.

I zašto uonda da ih pominjemo u pozitivnom kontestu kad današnje dete, koje dobije 5 iz građanskog vaspitanja prezentuje viši savremeni političkokorektni moral?

Konzervirane dede nek idu sa svojim ideologijama u prošlost, ali nemoj da nas navlače na retro.

Loni

Quote from: John Reynolds on 29-06-2010, 20:10:23
... ali da su Šiptari divljaci - jesu...

Meni je ovaj stav tako retro i kontra od težnje za nekom međunarodnom slogom da je na granici jeze.

Kako se za bilo koji narod mogu praviti takve generalizacije?

Albanaca ima oko 5 miliona na Balkanu i ko zna koliko u svetu.
Imaju univerzitete, kulturu.
Koliko je samo Albanaca s fakultetskim diplomama, koliko je dobrih stručnjaka u svojoj oblasti, poslastičara...

To što su primitivni je zato što su tokom 50 godina bili pod kineskim komunizmom (Istočna Evropa je bila pod Rusima, a SFRJ je imala samoupravljanje) Albanija je bila tada, ono što je Severna Koreja odstala i danas. Kad si kineska kolonija, nema slobode kretanja i standarda.

Tirana je specifična po jedisntvenim fasadama, koje ima zahvaljujući gradonačelniku, poznatom slikaru, koji je uzeo mnoge svetske nagrade što iz oblasti likovnog stvaralaštva.

Šarenilo Tirane.

Zgrade ko kolači u poslastičarnici

Nazivanje bilo kog naroda divljacima je neprimeren savrmenom dobu i humanizmu uopšte. Kad bi svi tako radili, onda nikad nikakvog mira u svetu ne bi bilo. I ovaj stepen političke korektnosti nije sasvim dovoljan, a kamoli kad bismo tako komunicirali.

scallop

Quote from: Lomljavina on 29-06-2010, 20:22:55
Ona u osnovi podrazumeva da niko ne sme da poziva na mržnju i nasilje nekoga zbog NEVOLJNE karakteristike (nacija, rasa, pol, seksualna orijentacija, fizičke karakteristike, inteligencija, starost)...
Onaj ko se u to ogluši, nije pravi pripadnik savrmene civilizacije već se zasluženo upisuje u retrogradne fašiste.

Konzervirane dede nek idu sa svojim ideologijama u prošlost, ali nemoj da nas navlače na retro.

Ili ćeš šta?

Hajde, sad lepo oceni svoj stav. Jesi li retrogradni fašista?

Loni

Scallop, Scallop, nećete me uhvatiti! :-)

Naravno da nisam.
Nisam osuo paljbu na sve dede, već samo na konzervativne (u kontekstu one, koji nisu ovladali POLIKOR-om)

KONZERVATIVIZAM nije nevoljna karakteristika.
To je opcija oko koje ima raspravljanja. Žao mi je.

A osim toga da bi nešto bilo fašizam mora da ima i određenu sankciju ili poziv na sankciju ili nasilje.
Ako ja konzervativnim dedama ne želim ni logor ni diskriminaciju već samo odlazak njihove ideologije u prošlost, nema nikakvih osnova da ispadnem fašist.