• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 28 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Fer. Baš sam hteo da napišem: kada se ovo skloni, naš sledeći glavni neprijatelj je Šolak i njegovi, jelte, sateliti. Ali ajde da se ovo prvo skloni. Čak i da je Šolak finansirao sve studentske proteste, čak i da je platio noćas ovim imbecilima da pretuku studente da bismo imali legitiman povod za današnji bunt, dve stvari su očigledne:

1. Studenti su autentični. Ne vidite istog studenta da daje izjavu za TV dva puta, niko nije lider protesta, niko nije najavio osnivanje stranke ili pokreta, niko od njih ne želi ni da priča sa političarima.

2. Ovaj režim je onog dana kada su njihov javašluk i korupcija ubili 15 ljudi izašao u medije i eksplicitno lagao građane da nadstrešnica nije rekonstruisana.

Dakle, ove dve stvari su dovoljne da nemamo neke sumnje u to ko mora da ode (i gde da završi). A ko će posle da dođe i kako, to ćemo da vidimo.

džin tonik

do sad se iz svog tog cirkusa sigurno daju zakljuciti tek dvije stvari:

a) trampova ekipa je manje korumpirana no sto se ocekivalo
b) natezanje oko nis-a ne ide bas najsretnijom putanjom

ostalo su sve gluposti, ne lozite se.

Meho Krljic

Ko je konkretno Trampova ekipa ovde kod nas??? Pitam za druga!!!!!!!!

džin tonik

pod trampovom ekipom mislim na us-americki sustav koji je prinudjen slijediti nove smjernice. kad kazem manje je korumpiran no sto se ocekivalo, osvrcem se na cinjenicu da su moskva/vucic svakog relevantnog zapadnjackog lidera kuhali cim se naziralo da bi mogao postati relevantan. da tramp nije bio dovoljno skuhan ukazuje ovaj cirkus u srbiji gdje se jedna ekipa "povlaci" i potencijalno "prepusta" stvari "drugoj" ili se privremeno "povlaci" iz odgovornosti.

uzrok je u trampovoj ekipi kojoj nisu uspjeli podvaliti neku suplju pricu. da jesu, vajni protesti bili bi vec proslost. samo vucic moze smijeniti vucica i to jer se moskvu ne izdaje.

Meho Krljic

Hm pa Grenel onomad reče da SAD ne podržava nasilno upadanje u institucije, a Kušner već bezecovao parceluu Beogradu za hotel iako je u pitanju zaštićen objekat. Nisam siguran da su manje korumpirani, možda samo puštaju Vučić da se peče na tihoj vatri da bi izvukli još bolje uslove.

džin tonik

grenel je prepoznat kao takav i sveden na klauna, dok je i kushner pred senatorima odavno spustio hlace (i gace). propala investicija.

dark horse

Bukvalno Tramp je Vučićevo trolovanje od početka. Amerika nema nikakav interes za ovaj region. A Grenel je prilično nebitan lik, uvek bio, a posebno sad, kad ga je Tramp postavio za nekakvog diplomatu za neprijateljske zemlje (u šta Tramp verovatno ubraja i Srbiju, da se ne lažemo, zbog šurovanja sa Rusijom).

Greška je verovati da će Tramp napraviti nekakav otklon od dosadašnje politike, pre će je ostvarivati "drugim sredstvima".
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

tramp je vec pokrenuo otklon od dosadasnje politike, jer vidi, sta je bila dosadasnja "politika":
us-americki duznosnik dodje na sluzbu, privatizira duznost, te naklapa i izvjestava sta mu nalaze koji god kupac za cvonjak, dvije kurve i porciju cevapa, znaci pretvori se u glasnogovornika vucica, moskve, turske. da se ne lazemo, usa je pored sve snage propala drzava, zombizirana, diplomate ne vrijede ni pisljiva boba, predmet su sprdnje i pojam korupcije.

to je uzza trampova ekipa sad nacela. da nije, vucic bi rekao amerima da nis od rusa kupuju rusi pod nekim drugim imenom i sve bi bilo ok. ovako ocigledno nije uspjeo prodati neku suplju pricu i morao bi stvarno razvlastiti ruse, a to se ne radi, pa se eto desavaju spontane krize u srbiji, gdje ciljano postavljene unutarnje prilike uvijek servisiraju potrebe vanjske politike.
sad je bitnije pratiti ono o cemu se suti, a to je nis.

dark horse

Pa očigledno da Vučić ovo sa padom Vlade pravi i zbog Nisa. Nema Vlade, nema ko da reši situciju s Nisom, tj. otkupi Nis u ime Vlade od Rusa, što je realno jedina opcija.

Mislim da mi ovde na Sagiti nemamo kapacitet da shvatimo Vučića, koji iz jednog ludila upada u drugo, prvo je ludak koji glumi normalnu osobu i spočitava svima, zatim postaje otvoreni ludak pokušava da isprovocira svoje šlogirano biračko telo i isprovocira u otvoreni konflikt sa studentima i opozicijom, sve radi ponovog uspostavljanja balansa straha na realaciji pozicija - opozicija. Pošto to malo teže ide, ljudi oko njega se otvoreno povlače i ostavljaju ga kao talking heada sa tv-a koji kukumavči i ubeđuje samog sebe kako ima nekekav sjajan plan, a ne samo improvizuje u iznudici.

Petronije

Ako se ne reši situacija do 25.02. a Amerika se bude držala onoga što je najavila, imaće još jednu krizu za vratom, i to energetsku, koja može dovesti do konačnog kolapsa svega. Ne verujem baš da mu je to plan, ako uopšte više zna gde je poš'o. Verujem da su tačne priče da mu je plan da odjebe Ruse, ali navodno ga miniraju njegovi ljudi na visokim pozicijama u stranci koji su lojalniji njima nego njemu. Svakako nam sleduje zanimljiv period i po nekoga će se završiti vrlo loše, videćemo da li će to biti on ili mi.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Krsta Klatić Klaja

čeka se premijer Đuka haha
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

dark horse

U ovoj predstavi "Gospođa Ministarka" u režiji A Vučića koju upravo gledamo meni je najfascinantnija ova "pobuna naroda" koji dotični pokušava da isprovocira radi golog opstanka na vlasti i ničeg više. Tu je višestruko prevazišao Miloševića, koji je radi opstanka na vlasti izdao sve ratne ciljeve, ali ipak nije išao dotle da izazove srpsko srpski rat radi svoje vlasti i očuvanja "demokratije". Vučić je mrtav ladan predao Kosovo i nije mu palo na pamet da je tada zgodna prilika da aninira svoje pristalice, kao što su npr. Hrvati to radili kad su krenule Haške presude koje im nisu išle na ruku.

Bukvalno narod treba da ustane i obesi dotičnog na Terazijama, nema šta dalje da se čeka. Ovo je prevršilo meru.

ALEKSIJE D.

odjebaće ruse i formirati vladu sa brbonjkom na čelu. u vladi sps kadar i drugi ešalon sns, uz malog i vulina.

džin tonik

Tusk poručio: Nije pao Vučić; Verujte mi, u Srbiji nema krize

Quote(...)

"Ostavku je podneo premijer, a ne predsednik Vučić koji vlada Srbijom. Imena su slična, premijer je Vučević. Sastao sam se sa obojicom relativno nedavno i, molim, verujte mojim saznanjima i na osnovu dugogodišnjih aktivnosti oko proširenja Evropske unije, ne čini mi se da bi u ovom trenutku mogla da izbije takva politička kriza u Beogradu", rekao je Tusk.

sveti petre, ovaj idiot je izgovorio. toliko o "europskim vrijednostima". :cry:

džin tonik

[epp]
usput, ako ocekujete shire nemire, opskrbite se bad spencer buldozer hot dog kobasicama u konzervi. trajne su, fine, a konzerva je od metala, moze se reciklirati u nedogled.

[/epp]

Meho Krljic

Hehe, znate ono kad se u demokratskim sistemima kaže da je vlast izgubila legitimitet pa se ide na vanredne izbore? E, pa, kod nas Predsednica parlamenta doslovno kaže da bi trebalo da se ide na izbore jer je parlamentarna opozicija izgubila legitimitet:

Brnabić: Skupštinska većina stabilna i ubedljiva, opozicija izgubila legitimitet

Brnabić je za TV Hepi rekla da bi bilo demokratski da se raspišu izbori jer, kako je navela, parlamentarna opozicija više nema legitimitet, ali je dodala da je u ovom trenutku pitanje da li bi izbori išta rešili i napravili neku bolju situaciju u društvu.

džin tonik

pa da! kao i ovaj europski idiot od taska kad mrtav 'ladan kaze "u srbiji nema krize! ostavku je podnio premijer, a ne vucic koji vlada srbijom".
pa se jos usput izgrle i izljube, preporuce medjusobno, europski vucic i tako. to je sve zrelo za ludnicu, udarili im nerad, blagostanje i droge u glava.

ALEKSIJE D.

što širiš defetizam? mi će da imamo mesa, za salatu se brinem. ti, kad toliko brineš, treba sebi da prekratiš muke, ubi se za opšte dobro. xyxy

mac

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 28-01-2025, 19:40:30
Dakle, ove dve stvari su dovoljne da nemamo neke sumnje u to ko mora da ode (i gde da završi). A ko će posle da dođe i kako, to ćemo da vidimo.

kako tek sad ovo vidim haha

kakve opasne retrogradne misli

pa nećemo valjda neoliberale da zamijenimo neoliberalima

mac

Svi moraju moraju jednom da budu sklonjeni s vlasti da bi moglo da im se sudi. Svakome mora da dođe sudnji dan. Nema veze sa ekonomsko-političkim ubeđenjima.

Krsta Klatić Klaja

to ne znači da ćemo tek da vidimo ko će da dođe poslije i kako

to smo već radili par puta u zadnjih 30 godina

zato i imate studente u blokadama

Meho Krljic

Pa taj sam post započeo rekavši da nam je Šolak sledeći neprijatelj. Jasno je da nije ideja da imamo kurta-murta smenu vlasti. Ali pošto je i jasno da se studenti neće kandidovati za premijere i ministre otud to da ćemo da vidsimo ko dolazi sledeći. Bitno je da imamo izbore (u nekom momentu) koji su "stvarnije", jelte, slobodni od ijednih u poslednjih barem 13 godina.

Petronije

Šolak je originalni vlasnik i osnivač SBB koji je preprodat već ko zna koliko puta investicionim fondovima. Prema rečima nekih inženjera iz SBB koje lično poznajem, on sedi u UO u Sloveniji, jer mu je takva klauzula ugovora prilikom prodaje, ali ne donosi neke kapitalne odluke. Ne znam šta nam Šolak smeta iskreno, jedino ako sam nešto propustio? UM valjda podržava opoziciju ko god to bio, evo ljudi 24h izveštavaju o studentima, nisu valjda oni krivi što Marinika i Đilas nisu nizašta?

Nego, Bata nas kritikuje, a ne kontam zašto? Ko je tačno kriv što nema opozicije i jel treba sad da trpimo ovog ludaka do kraja vremena, ne razumem šta je rešenje? 

dark horse

Nije problem u Vucicu, ni u prvom sledećem, već u narodu. Narod je navikao na korupciju i da glorifikuje vlast. Zato su i izbori šuplji kao sito i nemoguće da pobedi onaj ko već nije na vlasti. Jedina dva puta kad se presedan desio bilo je kad je narod izašao na ulice i napravio peti oktobar i kad su Toma i Vučić kukumavčili Evropi i štrajkovali glađu. Da nisu Tadic bi i sad bio na vlasti.

Problem je u glavama ljudi, najmanje obrazovanog sloja stanovništva koje ne želi da promeni i ponaša se kao da je Tito živ. Ona stara "glasaću za tebe kad budeš bio vlast", e to nas jebe.

Još je ovaj ludak podelio silan novac za džabe i kupio ogroman broj onih koji će zbog toga glasati za njega do kraja života, čak i da im nikad više ne da više ništa.

Jedino rušenje vlasti na ulici može da razbuca tu šemu.

Meho Krljic

Dobro, "Šolak" je u ovom što ja pišem više šifra za tajkune, neoliberale, biznismene sa više kapitala nego etičkih standarda nego što mislim konkretno na konkretnog Dragana Šolaka.

Da ukratkim: važno je, kako ja to vidim, a ja sam apsolutni amater za političku teoriju, da imamo fokus na tome da su institucije neophodne. One nikada neće biti savršene i uvek ćemo se žaliti na njih, ali je BOLJE imati institucije koje ne zavise od političke volje vlasti ili od kapitala koji stoji iza zahteva nekog ko nije zvanično vlast, i koje imaju stvarnu moć i dovoljno poverenje građana da štite građane ali i celo društvo od najgorih zloupotreba.

Dakle, da padne Vučić a zameni ga hipotetički Đilas i onda da se ide njemu na rukoljub i da od njegove volje zavisi sve u državi nije, jelte, supstancijalno unapređenje. Mora da se napravi smenjiva vlast, koja odgovara za ono što radi i koja trpi posledice kada ne radi dobro. A da bi se znalo da li radi dobro, moraju da postoje slobodni i odgovorni mediji, dakle, pluralizam informacija ali uz striktno poštovanje novinarske etike i kodeksa i bla bla bla.

Naravno da će i tako neki građani biti budale a neki zli i neki oportunisti ali bi trebalo da ta vrsta sistema može da njihov uticaj na ostale građane smanji na podnošljiviju meru.

I onda vlast treba da bude posao a ne pozicija moći, i treba da se, kako se to obično kaže, ne plaše građani vlasti nego vlast građana. Ne u smislu da će biti giljotinirana, već u smislu da je svako smenjiv, da je svako podložan gonjenju itd. Jer institucije postoje i funkcionišu a građani stvari završavaju preko institucija a ne preko veze i aktivno kažnjavaju loše poteze vlasti. Kada su beli listići 2012. godine radili to što su radili, dakle, "građanističko" glasačko telo je namerno neglasalo za Tadića (a nije glasalo za Tomu jer jelte) da ga kazni, ispustilo je iz vida da kažnjavanje Tadića koji je počeo da rad institucija aktivno suzbija kako bi njegov predsednički autoritet njih zamenio, neće doprineti razvijanju i izgradnji institucija jer je sa druge strane bila ekipa lopova i nacionalista. Ovom prilikom moramo da to držimo sve vreme na pameti. Da je svaka sledeća vlast brutalno oročena i ako ne radi na autentičnoj izgradnji institucija ima da leti, na izborima ili na ulici. Da je nećemo čekati duže od decenije itd.

dark horse

Meho Krljic

Pa još noćas je bilo jasno da je to fejk, mislim, u prvih deset sekundi se čuje da ono nije Đilas. Onda je čak i Đuka tvitovao da je sramota da se njihovi time bave i prave očigledno lažne snimke.

Meho Krljic

džin tonik

Bruxelles: Ubojice koje je poslala UDBA osuđene na doživotni zatvor; nalaze se u Srbiji

QuoteNakon punih 35 godina porotni sud u Bruxellesu je rasvijetlio političko ubojstvo, počinjeno po naredbi UDBA-e (Uprava državne bezbednosti – jugoslavenska tajna policija), koje je potreslo Bruxelles.

Porota od 12 članova je prvo u utorak, 28. siječnja, proglasila krivima, a u srijedu izrekla kaznu doživotnog zatvora Veselinu Vukotiću i Andriji Draškoviću. Prema pisanju belgijskih medija, Vukotić bi sada trebao biti 72-godišnjak, a Drašković 60-godišnjak, oboje državljani Srbije. Sud je naredio njihovo uhićenje, ali teško da će do toga doći dok su na teritoriju Srbije.

(...)

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Petronije on 30-01-2025, 08:55:16

Nego, Bata nas kritikuje, a ne kontam zašto? Ko je tačno kriv što nema opozicije i jel treba sad da trpimo ovog ludaka do kraja vremena, ne razumem šta je rešenje? 

pa ne razumijem ni ja šta je rješenje, ali ovo nije

Meho Krljic

Nije, nije.

A BTW, malo podsećanje na karijeru Andrije Draškovića:

https://www.nin.rs/arhiva/vesti/8673/plejboj-iz-podzemlja

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 30-01-2025, 11:39:58
Da ukratkim: važno je, kako ja to vidim, a ja sam apsolutni amater za političku teoriju, da imamo fokus na tome da su institucije neophodne. One nikada neće biti savršene i uvek ćemo se žaliti na njih, ali je BOLJE imati institucije koje ne zavise od političke volje vlasti ili od kapitala koji stoji iza zahteva nekog ko nije zvanično vlast, i koje imaju stvarnu moć i dovoljno poverenje građana da štite građane ali i celo društvo od najgorih zloupotreba.

pa i opozicija je institucija, samo je pitanje zašto je takva kakva jeste

Petronije me kritikuje, ali ne znam šta kritikuje, pogledajte šta je bilo u susjedstvu kada je pao Milo

1. CG je imala kvalitetne opozicione medije sa nacionalnom frekvencijom i najčitanije dnevne listove.
2. Sve partije su ili postojale decenijama ili izrasle iz starih partija, dakle organizovane od strane političara sa iskustvom i sa razrađenim programima.
3. Amfilohije je poveo crkvu protiv režima. Litije i sve ostalo.
4. EU je pritiskala režim i donijela neke odluke koje su ga koštale gubitka na izborima. Npr, uredba da ko god se vrati sa zapadnog Balkana u EU ide 15 dana u karantin, zbog čega bi izgubio posao, dovela je do toga da glasači ne doputuju i ne glasaju.

Meni je jasno da režim treba biti smijenjen, pa kako to može biti dilema, ali oće li FK Surdulica na Juventus, pa nemam pojma. Objasnite mi kako ćete da sklonite ovaj režim.

1. Ne postoje kvalitetni mediji tog tipa, N1 to nije, a pritom ko zna šta će i sa N1 biti.
2. Umjesto partija koje nisu sposobne da kanališu nezadovoljstvo građana, niti da se organizuju, niti da ponude programe, moralo je da bukne kao vulkan, da pukne među studentima.
Šta se sad uopšte očekuje od studenata, pa oni ne ne mogu više od ovoga što su već postigli. Društvo treba da preuzme.
Studenti čak imaju i dosta mana, ne znam šta sad od hvalospjeva Vučiću s jedne strane dođosmo do hvalospjeva studentima s druge. Jesu ljepši, ali nisu božanstva.
3. Crkva nemam pojma šta radi, više odmaže nego što pomaže.
4. Zapad pritiska s NIS-om, što je možda i kontraproduktivno i čak je pitanje šta se tu uopšte dešava.

P.S. CG je imala sve navedeno i opet joj je trebalo nekoliko godina intenzivne borbe da ga skine. E tih nekoliko godina tek slijedi u Srbiji. Ne vidim kako on može da padne ove godine. Čak bi bilo nadasve čudno. Nije nemoguće, ali bi bilo čudno.

P.P.S. I dalje ne mijenja fakat da je suština Vučićeve vladavine ta što je ponudio tajkunima ekonomski model unutar kojeg dobro profitiraju, strancima takođe jeftinu radnu snagu, a toj jeftinoj radnoj snazi neke plate koje izgleda Tadić nije mogao da im ponudi. Jedini koji se stvarno bune su kvalifikovanija radna snaga. S druge strane, opozicija ne umije da ponudi bolji recept, koji bi prihvatili tajkuni, stranci, niti većinski slojevi u Srbiji. To je znala 2000. godine, ali sa grdnim posljedicama - još jačim tajkunima koji su se još više obogatili zahvaljujući DOS strankama.

I kako sad ja to sve da zanemarim i uđem u vaše glave u kojima je Vučić već pao?

Petronije

Ne kritikujem te, nego upravo ja ne razumem tvoju poentu, evo do poslednje rečenice, gde ti hoćeš da kažeš da će Vučič teško da padne, što sam i ja napisao još ranije. Ali šta god da se desi, nismo krivi mi što nema opozicije i što jadni studenti nose sav teret, naše je da ih podržimo, šta drugo?!?
Takođe se slažem da je situacija sa NIS-om najveća misterija ovde, to će tek biti veselje.

Meho Krljic

Ja ovo sve naravno ne znam, ali prva i osnovna stvar je da se u narednom režimu, ko god tu ude bio, korupcija DRASTIČNO smanji. Dakle, ono što možemo da nazremo u ovom trenutku je da se ovde ugrađuju ne 5 ili 6 posto nego pet puta u poslove koji se rade a od kojih mnogi već u startu možda i ne treba da se rade. Ne znamo koliko je na taj način sredstava prešlo iz javnih u privatne džepove, ima raznih apokrifnih priča, ali jeste vidno da je u pitanju višestruko više nego i sa jednim prethodnim režimom. Ako se to zaustavi pod narednim, sasvim je zamislivo da su mnoge stvari koje danas deluju nedostupno zapravo dostupne.

Krsta Klatić Klaja

Reagovao sam oko te priče da ćemo da brinemo tek poslije ko će biti novi murta. Ne kontam tu priču, nije ovo sve ni personalno, može Vučić da podnese ostavku i da bude neka druga ličnost vođa, ako sastav kapitala ostaje isti i ako neko drugi nastavi slične ekonomske politike kako možemo da se nadamo da neće proizvesti iste posljedice?

Pa isto su pričali 2012. mnogi, od belolistića i raznih drugih, samo da se neko promijeni, a ono taj neko nije ni promijenjen - Krle savjetnik.

Dakle, umjesto da pričamo prvo skloni pa naslijepo stavi bilo koga, tvrdim da je neophodno da se konstituiše opozicija. Možda će ih studenti na to natjerati, to ćemo da vidimo.

Petronije

Pa ja sad ne znam koliko je to vezano jedno za drugo, ali nama ovde više nedostaju institucije nego neki bolji ekonomski model. U smislu da bih pristao da zajaše neki drugi neoliberal, ili šta je već, ali da ne pravi od nas jebenu Nikaragvu kao ovaj psihopata, mislim da je to i Mehina poenta. Naravno da niko ne voli da ga izrabljuju, ali ovo je još 3 nivoa ispod, svakih mesec dana dan žalosti, nisam baš siguran da neoliberalizam tako mora da funkcioniše. Slobodno me ispravi ako grešim jer si višestruko obrazovaniji u toj oblasti od mene.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

mac

U Grčkoj takođe poumirali neki ljudi u voznoj nesreći, a sad se ispostavlja da su mnogi umrli od trovanja, jer je jedan od vozova prenosio toksične materije. Takođe sve korupcija, zataškavanje, skretanje teme, pa čak i asasinacije neke. Patimo mi, ali pate i oni...

Krsta Klatić Klaja

Niko ne može biti obrazovan za proricanje sudbine i sasvim je moguće da ja sve promašim. Samo mislim da se moraju povlačiti paralele, jer to što navodiš nije u Vučićevim rukama, i mi možemo da ga sklonimo jer ne možemo tu ludu njušku više gledati, nikakav problem da se s tim složim, iz prostog razloga što mislim da vlast mora da se mijenja redovno i što češće.

šta je paralela, pa otišao je Đukanović, korupcija nije pala kako sanja Meho, partijsko zapošljavanje je povećano jer nove partije sad moraju nagurati svoj kadar, a šverc je samo preuzet, nije da je iskorijenjen. Mafija nije nestala. Novi premijer i precednik su gori neoliberali od Đukanovića, iako su pristojnije i ljepše njuške. Dakle, taman kao pristojni Radul koji je zapravo gori neoliberal od Vučića.

I šta tamo imamo, bukvalno masakre ljudi po Cetinju.

Ako neko misli da recimo to nije relevantno, eo drugih primjera: zemljotres u Turskoj i koliko uništenih života. Čak i ovi požari u Americi bukvalno plod nestručnog vođenja vatrogasne službe, neulaganja u održavanje te službe, nedovoljno resursa jer neće neoliberali da ulažu u javni servis, i poslovični bolikitis čak i superbogatih. Da ne pričamo o starijim primjerima, od poplava u Nju Orleansu do narkomanske krize na srednjem Zapadu, Ohaju i okolini.

Niko se nije ni osvrnuo na sve te mrtve. Ovdje jeste i treba da smo ponosni. Ali pazi, da su studenti krenuli da blokiraju saobraćajnu petlju u Vašingtonu, završili bi iza rešetaka, a možda i izlomljeni od pandura. Pa Regan je ubijao studente kad su blokirali kampuse. Samo mislim da nismo svjesni da ova država čak ovako luda bolje reaguje od Amerike.

Svuda škart neoliberalni dobije neke oblike, svuda nešto padne, sjebe živote. Erdogan je svilenim nedemokratskim gajtanom ukenjao one koji su ga zajebali, mada to mrtve neće vratiti. Problem je model, jer ne može sad biti da institucije SAD zakažu, i turske institucije zakažu i tako dalje. Jesmo li zaboravili da Japan tačan kao sat usere Fukušima? Problem je model. Ako Japancima procuri radioaktivni otpad, i onda ti isti Japanci lažiraju podatke o emisiji tog sranja u okean, po čemu su oni bolji od nas i Vučića koji je prije neki mjesec potpisao da se u Srbiji grade nuklearke (spasavaj se ko može, jelte), a laže o emisiji dokumenata (bar nisu radioaktivni)

ajd neka pozitivna paralela, imaš recimo Island. Tamo se digla kuka i motika za mnogo konkretniji cilj, da strane banke ili nestanu ili dramatično koriguju svoje politike u pogledu kredita, kamate i slično. Sve što vidiš po Srbiji sve se već dešavalo i na Islandu i drugim zemljama. I Islanđani otjerali bagru, još se sude s Britancima na međunarodnim tribunalima, ali kurčinu su im dali crvenu na pravo mjesto.

Kao što vidiš, kod nas na pogrešno. Ali naši studenti nisu tražili ni besplatno školstvo... Jesmo čuli nešto o zdravstvu, nuklearnoj energiji, NIS-u, bankama, preskupim prodajnim lancima... Jedva da smo čuli nešto i o prosvjeti.

Pretanko je ovo sve, možda griješim ali pretanko je. Kažu bojkotovaće hipermarkete jedan dan bokte...

Sve je ovo dobro, da se razumijemo, razbijena je neka barijera da se ne smije ništa reći ili kritikovati, mrdnulo se i sad mora da krene da se razvija, eto i taj bojkot hipermarketa je neki koračić, ali đe su koraci od 7 milja, ko se bavi čitavim sektorima i kako. Možda to malo oko litijuma, a i to više-manje neiskreno. Ja evo nemam pojma personalno ko bi tu bio iole pouzdan, ali to i mora da se pokaže u narednim mjesecima.

Ali ovo sad mi je zaribalo, ljudi mi šalju snimke sremskih kolača i slanine u Inđiji, i ko igra basket, i je li neko nosio masku Betmena. Pa ok, ali šta s tim, kako se tako mijenja vlast... Evo ja nemam pojma kako se tako smanjuje korupcija.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: mac on 30-01-2025, 23:21:18
U Grčkoj takođe poumirali neki ljudi u voznoj nesreći, a sad se ispostavlja da su mnogi umrli od trovanja, jer je jedan od vozova prenosio toksične materije. Takođe sve korupcija, zataškavanje, skretanje teme, pa čak i asasinacije neke. Patimo mi, ali pate i oni...

sve u svemu, neoliberalizam

Krsta Klatić Klaja

dark horse

Zna se kako se iskorenjuje korupcija, nema tu velike filozofije: otmes svu imovinu od doticnog, cele familije, pod pretpostavkom sumljivo stecene imovine da im ne ostane ni pisljivi dinar, i jos ih posaljes na robiju.

Pa da vidimo ko ce da krade.

džin tonik

ne bih vas ometao, samo da se doda glazbena podloga :lol:
https://youtu.be/OfEUDtowg3E

Petronije

Quote from: Labudan on 30-01-2025, 23:41:56
Niko ne može biti obrazovan za proricanje sudbine i sasvim je moguće da ja sve promašim. Samo mislim da se moraju povlačiti paralele, jer to što navodiš nije u Vučićevim rukama, i mi možemo da ga sklonimo jer ne možemo tu ludu njušku više gledati, nikakav problem da se s tim složim, iz prostog razloga što mislim da vlast mora da se mijenja redovno i što češće.

šta je paralela, pa otišao je Đukanović, korupcija nije pala kako sanja Meho, partijsko zapošljavanje je povećano jer nove partije sad moraju nagurati svoj kadar, a šverc je samo preuzet, nije da je iskorijenjen. Mafija nije nestala. Novi premijer i precednik su gori neoliberali od Đukanovića, iako su pristojnije i ljepše njuške. Dakle, taman kao pristojni Radul koji je zapravo gori neoliberal od Vučića.

I šta tamo imamo, bukvalno masakre ljudi po Cetinju.

Ako neko misli da recimo to nije relevantno, eo drugih primjera: zemljotres u Turskoj i koliko uništenih života. Čak i ovi požari u Americi bukvalno plod nestručnog vođenja vatrogasne službe, neulaganja u održavanje te službe, nedovoljno resursa jer neće neoliberali da ulažu u javni servis, i poslovični bolikitis čak i superbogatih. Da ne pričamo o starijim primjerima, od poplava u Nju Orleansu do narkomanske krize na srednjem Zapadu, Ohaju i okolini.

Niko se nije ni osvrnuo na sve te mrtve. Ovdje jeste i treba da smo ponosni. Ali pazi, da su studenti krenuli da blokiraju saobraćajnu petlju u Vašingtonu, završili bi iza rešetaka, a možda i izlomljeni od pandura. Pa Regan je ubijao studente kad su blokirali kampuse. Samo mislim da nismo svjesni da ova država čak ovako luda bolje reaguje od Amerike.

Svuda škart neoliberalni dobije neke oblike, svuda nešto padne, sjebe živote. Erdogan je svilenim nedemokratskim gajtanom ukenjao one koji su ga zajebali, mada to mrtve neće vratiti. Problem je model, jer ne može sad biti da institucije SAD zakažu, i turske institucije zakažu i tako dalje. Jesmo li zaboravili da Japan tačan kao sat usere Fukušima? Problem je model. Ako Japancima procuri radioaktivni otpad, i onda ti isti Japanci lažiraju podatke o emisiji tog sranja u okean, po čemu su oni bolji od nas i Vučića koji je prije neki mjesec potpisao da se u Srbiji grade nuklearke (spasavaj se ko može, jelte), a laže o emisiji dokumenata (bar nisu radioaktivni)

ajd neka pozitivna paralela, imaš recimo Island. Tamo se digla kuka i motika za mnogo konkretniji cilj, da strane banke ili nestanu ili dramatično koriguju svoje politike u pogledu kredita, kamate i slično. Sve što vidiš po Srbiji sve se već dešavalo i na Islandu i drugim zemljama. I Islanđani otjerali bagru, još se sude s Britancima na međunarodnim tribunalima, ali kurčinu su im dali crvenu na pravo mjesto.

Kao što vidiš, kod nas na pogrešno. Ali naši studenti nisu tražili ni besplatno školstvo... Jesmo čuli nešto o zdravstvu, nuklearnoj energiji, NIS-u, bankama, preskupim prodajnim lancima... Jedva da smo čuli nešto i o prosvjeti.

Pretanko je ovo sve, možda griješim ali pretanko je. Kažu bojkotovaće hipermarkete jedan dan bokte...

Sve je ovo dobro, da se razumijemo, razbijena je neka barijera da se ne smije ništa reći ili kritikovati, mrdnulo se i sad mora da krene da se razvija, eto i taj bojkot hipermarketa je neki koračić, ali đe su koraci od 7 milja, ko se bavi čitavim sektorima i kako. Možda to malo oko litijuma, a i to više-manje neiskreno. Ja evo nemam pojma personalno ko bi tu bio iole pouzdan, ali to i mora da se pokaže u narednim mjesecima.

Ali ovo sad mi je zaribalo, ljudi mi šalju snimke sremskih kolača i slanine u Inđiji, i ko igra basket, i je li neko nosio masku Betmena. Pa ok, ali šta s tim, kako se tako mijenja vlast... Evo ja nemam pojma kako se tako smanjuje korupcija.

Sve je jasno, danas diskutujem sa nekim kolegama, svi kao glavni problem vide upravo ovo što ti otprilike poentiraš. Vreme je da se pojavi neko konkretan ko će da kanališe celu priču u nešto smisleno, a takav očigledno ne postoji. Svakako sad nema nazad, pa kako nam bude.

Meho Krljic

Ja se naravno slažem ali mislim da i govorimo o istim stvarima. Apsolutno je jasno da student neće biti ni ministri ni poslanici, odnosno da je sada potrebna politička artikulacija antikorupcionaške energije koja postoji. Moj napor je bio da poentiram kako je značajno da se ta energija ne iscrpi u revanšističkim fantazijama nego u autentičnoj izgradnji pomenutih institucija da se spreči buduća korupcija ovog nivoa, po mogućstvu brže i ranije. I da se, ako je moguće oni koji su sada protagonisti te korupcije kazne na takav način da to bude jasan signal budućim potencijalnim manipulantima. Dakle, ne mislim na bičevanja na Trgu Republike ili doživotne zatvore, ali mislim na detaljan prolazak kroz finansijsku istoriju i oduzimanje imovine, možda i zabrane političkog delovanja itd. NARAVNO da je to mač sa dve oštrice jer ako ponovo na vlast dođe neki Vučić on onda ima drakonske mehanizme na raspolaganju ali ti mehanizmi treba da budu i neka brana protiv novog Vučića.

Meho Krljic

Dojčinović stvarno radi važan posao i, mora se reći, ima muda do poda. I on i sve ove žene u Kriku.

Meho Krljic

A ta Krikova reportaža lepo ide ruku pod ruku sa ovom o balkanskim (uključujući srpskim) narko-gangsterima u Evropi, uvezanim sa srpskom policijom:

https://vreme.com/vreme/balkanci-rade-na-veliko/

QuoteIzvor "Vremena", bivši portparol policije, smatra da holandske službe stvar i dalje ne shvataju ozbiljno. Kaže, balkanska mafija je daleko disciplinovanija od marokanske. I tvrdi da srpska policija odbija da do kraja sarađuje u istragama.
"Naša policija je uplašena da sa njima deli informacije jer one odmah procure ka kriminalcima", kaže ovaj izvor i dodaje: "Postaje sve ozbiljnije. Ne znamo kako sa tim da izađemo na kraj."

džin tonik

jaka narko-mafija u sustavu, institucionalizirana, jaka i cijenjena drzava. ovi bar znaju pokupiti pare gdje treba i dovuci doma. eno vam onih nistkoristi yukom-hr kleptokrata, teladi neopjevane tupave. da bar znaju tako nekog kurca vani ukrasti ili prihodovati osim krasti od domaceg poreznika i iz proracuna.
mijenjam ih milijun izipanja za srpsku narko-mafiju iste sekunde.