• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

pa sad, ovo je sto puta bolje nego što Mićun ''nije nikad štrajkovao glađu'', al' je smrznuo pola studentske populacije Beograda do kostiju, a boga mi i one koji nisu studenti nije štedio već ih slao da im se lome vilice od strane policajaca.

U tom slučaju to što Toma samog sebe povređuje umjesto demonstrante je skoro pa neki (u nedostatku bolje riječi) - ''napredak''.

Inače, mora da se nešto ljuto krčka kad je pribjegao ovome, a glasine su da se Šešelj stvarno vraća i ne bi imao vremena da organizuje kampanju ako bi izbori bili u decembru.

Meho Krljic

Quote from: lilit_depp on 17-04-2011, 21:59:30
nategnuto malo mehmeTe, ali može!

javlja mi su da tomu sad IVjevali, tako da će i dalje biti u stanju da nastavi štrajk žedju. :lol:

Ma nategnuto je dosta, nije mi ovo ni izbliza jedan od najboljih napisa u životu (a sasvim moguće je među najgorima). Previše teza, previše didaktičkih ambicija, premalo britkog duha... Ali, jeviga, žurio sam da završim pa da idem na Ring Ring, a ionako je situacija stalno u opasnosti da bude drastično promenjena što obesmišljava i satiru, tako da... neka ostane ovaj tekst kao spomenik mojoj nesposobnosti.

Inače, Toma, ako sam dobro razumeo vesti jutros (a moguće je da nisam jer sam Blenuo u maju N. ex-J. i divio se njenoj liniji) odbija terapiju u ovom trenutku, dakle, ni IV dripa, ni ničega sem tople reči nema za njega. Videćemo. Ja tog čoveka odavno simpatišem, ali Srbija se prilično okrenula protiv njega. Džoni (urednik Jazzina) je inače jedan od administratora Blicovog sajta i veli da je do mitinga većina komentara čitalaca bila u tonu podrške Tomi i kruu, ali da je posle proglašenja štrajka krenulo podsmevanje, optužbe za attention whoring itd. Izgleda da je ovo zaista većinski percipirano kao PR stunt, što pokazuje prilično slabu moć predviđanja budućnosti u Tominom štabu. Ko li mu je to savetovao?

scallop

Vučić Iznogud. Samo je on toliko pametan.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Pa, sad... Koliki je Toma Kalif, toliki je i Čićvu Iznogud... Nadajmo se najboljem i najhumanijem razrešenju najnovije srpske krize...

scallop

Nema toliko beznačajne pozicije da na nju nema aspiracije neko beznačajniji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ma, jasno, ali verujmo ponekad da ljudi stvari rade i iz ubeđenja, ne samo iz oportunizma. Ipak je Vučić najbliže živom svecu što Srbija sada ima.

scallop

:x :x :x Ne mogu da nadmašim tvoju mudrost.

Hobit

Quote from: Meho Krljic on 18-04-2011, 11:37:26
Ma, jasno, ali verujmo ponekad da ljudi stvari rade i iz ubeđenja, ne samo iz oportunizma. Ipak je Vučić najbliže živom svecu što Srbija sada ima.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Anomander Rejk

Vučić se gubi. Sad je počeo bacati kletve, prvo na Đilasa, pa na novinare ( ,, daboga vi jeli i pili kao Tomislav Nikolić '' ).
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

Quote from: Anomander Rejk on 18-04-2011, 00:53:29
Tomo odbija i infuziju.
Mislim, ovo je stvarno iracionalno- i on bi da vodi državu ??

Nije problem u tome što bi on da vodi državu, 'teo je i onaj da bude kapetan lađe, pa ništa. :lol:

Problem je u ljudima koji bi takvog pratili.
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Po mom mišljenju, najveći je problem to što je Nikolić jedina ozbiljna alternativa ovoj vlasti koja je po štetočinstvu na nivou Miloševićeve, ako je i gora. Što i ne čudi, jer je SPS u igri.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Da, ali se sa ovim debaklom njegova ozbiljnost ozbiljno dovodi u pitanje. Mislim, jasno je da je morao nešto da uradi, ali ovo je prilično neoprezna procena.

tomat

ja ne vidim baš jasno u čemu je Nikolić alternativa.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

U spremnosti da ga građani slede, pretpostavljam.

tomat

u njegovoj spremnosti da ga slede, ili u spremnosti građana da ga slede? u svakom slučaju, i dalje ne vidim bilo šta alternativno kod njega.

kao veći problem vidim nedostatak bilo kakve alternative. a reći da je ova vlast gora od Miloševićeve (koliko god mi ova vlast bila nesimpatična) nije baš u redu. SPS jeste u igri, ali nemojmo zaboraviti da su i Nikolić i Vučić učestvovali u Miloševićevoj vlasti svojevremeno, kao i Vulin, kao i Karić (možda ne kroz politički angažman, ali je debelo učestvovao), pa tu baš ne vidim neki garant da će biti bolji od ovih sadašnjih.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Pa, sad, ne umem da uđem u Johnovu glavu i predstavim šta je on želeo reći, ali čisto sa pragmatične strane, Toma i SNS su stranka koja na lokalnim izborima u više opština glatko pobeđuje DS. Tako da u tom smislu jesu očigledna alternativa. Da li su "bolji" ili "domaćinskiji" od DS, to je već druga priča.

Джон Рейнольдс

Mislim da sam bio prilično jasan, Meho je rekao otprilike isto to, ali drugim rečima. Mislim da je PROBLEM što je Nikolić, ovakav kakav je, jedina ozbiljna alternativa u smislu da ima političku snagu da preuzme vlast.

Naravno, da li je iko "bolji" jeste druga priča i o kvalitetu vlasti svako može da sudi kroz kriva ogledala sopstvenih političkih stavova, ali u nekom mom idealnom svetu loše vlasti morale bi biti brže smenjive. Bahatost i hipokrizija ove vlasti jednaka je vlastima iz devedesetih, u najboljem slučaju su "tu negde". Uvek kad vidim sumnjičavost u pogledu smene, zapitam se: "Pa, dobro, zar je bolje da ostanu ovi što su sad, a vidimo da ne valjaju ništa?"

Da su izbori sad, izašao bih kao što sam uvek i izlazio i kao mnogo puta dosad, ispisanim uvredama učinio listić nevažećim.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

O falim te Bože da se Reynolds i ja jednom složimo. Samo što mislim da je sad došlo vreme da se bojkotuju izbori, nevažeći listići ipak znače neku izlaznost. Jedino što je preostalo je da ih sve ignorišemo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

tomat

QuoteNaravno, da li je iko "bolji" jeste druga priča i o kvalitetu vlasti svako može da sudi kroz kriva ogledala sopstvenih političkih stavova, ali u nekom mom idealnom svetu loše vlasti morale bi biti brže smenjive. Bahatost i hipokrizija ove vlasti jednaka je vlastima iz devedesetih, u najboljem slučaju su "tu negde".

delimično se slažem, mada o kvalitetu sadašnje vlasti u odnosu na Miloševićevu sudim ponajmanje prema sopstvenim političkim stavovima, a najviše prema kvalitetu sopstvenog života i života ljudi oko mene. iako postoje ljudi koji danas žive lošije nego u vreme Miloševića, mislim da je po svim pokazateljima (čini mi se da je Meho to objasnio u nekom od njegovih postova, ako nađem editovaću post) situacija sada daleko bolja nego devedesetih (naravno, etalon devedesetih je katastrofalan, pa i minimalan iskorak može izgledati kao velika promena na bolje). dakle, ja (i meni bliski ljudi sa kojima se družim) sam devedesete preživeo, a sada ipak nekako živim, tako da nikada neću reći da je ova vlasto gora od Miloševićeve, čak neću reći ni da si "tu negde".

često smenjivanje vlasti nije problem kada postoji izgrađen sistem. ovde se svako kada dođe na vlast ponaša kao da pre njega ništa nije postojalo, i kao da vreme počinje od momenta kada su se dokopali vlasti. i svi su takvi, i to se u skorije vreme neće promeniti.

ja sam na izbore uvek izlazio i birao one za koje mi se čini da su manje zlo. to je tužan način izbora, ali je to realnost.

pokojni Steva

Znači, bojkot.

Plut

Evo i ja ću početi sa štrajkom, pa vi vidite.

Albedo 0

Quote from: tomat on 18-04-2011, 23:09:59delimično se slažem, mada o kvalitetu sadašnje vlasti u odnosu na Miloševićevu sudim ponajmanje prema sopstvenim političkim stavovima, a najviše prema kvalitetu sopstvenog života i života ljudi oko mene. iako postoje ljudi koji danas žive lošije nego u vreme Miloševića, mislim da je po svim pokazateljima (čini mi se da je Meho to objasnio u nekom od njegovih postova, ako nađem editovaću post) situacija sada daleko bolja nego devedesetih (naravno, etalon devedesetih je katastrofalan, pa i minimalan iskorak može izgledati kao velika promena na bolje). dakle, ja (i meni bliski ljudi sa kojima se družim) sam devedesete preživeo, a sada ipak nekako živim, tako da nikada neću reći da je ova vlasto gora od Miloševićeve, čak neću reći ni da si "tu negde".

Pa sad, ni skup novčanika svih članova Sagite nije pokazatelj da li se u Srbiji danas bolje živi nego devedesetih, jer pitanje je šta se stvarno nalazi u našim novčanicima.

Devedesetih se nisu nalazili Petrohemija, C market, NIS, MTS, možda u budućnosti i EPS, nego je plata stajala na mnogo realnijim osnovama. Ona je bila drastično manja nego današnja, ali današnja u realnoj ekonomiji vjerovatno nije sposobna da proizvede platu iz devedesetih.

Dakle, problem je što mi danas NE PROIZVODIMO PLATE već PRODAJEMO PLATE. A to je standard BUDUĆEG BESKUĆNIKA.

U svakom slučaju, Nikolić je imao drugu alternativu - da lijepo krene s kukom i motikom na Vladu. Kad se to zna ova opcija je superiška.

Plut

Pa i išao je, zar ne? Bejzbol palicama, kantama, betonskim blokovima po Beogradu. Kad Toma kaže "udri" momci udaraju šta stignu. Kad Toma kaže "ostanite mirni" oni budu mirni. Poslušni su ti njegovi.
Šta li će tek ovako konfuzan da im kaže, pitam se.

Anomander Rejk

Možda neće moći da govori od napora, a i najpametniji je kad ćuti.

Albedo 0

pa nije još krenuo traktorima i bagerima. Mada možda mu sruše i njegovu hacijendu usput...

tomat

Quotenego je plata stajala na mnogo realnijim osnovama

ne znam baš koje su to realnije osnove. šta se proizvodilo i za koga?

otac mi je radio u 21. maju, koji je nekada hranio brdo porodica. 90tih je išao na posao, a teško se može reći da je radio. režimske banke su im davale kredite kako bi proizvodili (tek da se kaže da rade nešto) stvari koje niko neće da kupi. te kredite je na kraju pojela inflacija, a oni su završavali sa gomilom đubreta u skladištima. i plate su se isplaćivale iz istih kredita, a porezi i doprinosi su bili misaona imenica pa su radnici završavali sa rupom u stažu od 10 godina, i kada je došlo vreme nisu mogli da odu u penziju.

još jednom ponavljam, sadašnja situacija je bolja zato što je prethodna bila katastrofalna. naravno da to može mnogo bolje. čak je i Mirko Cvetković došao na brilijantnu ideju da bi od sada trebali više da se koncentrišemo na proizvodnju jer to stvara supstancu  :cry:

Anomander Rejk

Bolje je što nema rata. Inače je stanje više nego zabrinjavajuće.
450 000 ljudi je izgubilo posao u zadnje dve godine, stotine hiljada na rubu egzistencije, privreda u kolapsu, institucije odreda urušene, gomilanje poreza i raznih nameta, skok cena osnovnih životnih namirnica. O urušenim vrednostima , demokratiji koja se pretvorila u uhljebljenje partijskih kadrova kad se dokopa vlasti, da i ne govorim.
To što neki žive bolje neće  puno vredeti  kad se pojavi masa gladnih i obespravljenih, predvođena kakvim demagogom poput Tome, koji će ih naravno iskoristiti za svoje interese... a ta masa zakucaće na svačija vrata. Kraće rečeno, neće nam biti dobro, ako je većini oko nas loše.

Albedo 0

da, ali ta vlast iz devedesetih je iznijela milijardi vrijednu infrastrukturu, koju je sadašnja spiskala u takozvanoj ''tranziciji''.

Jednostavno, srpska država je 2000. vrijedila višestruko više nego danas. Možeš reći nešto tipa da je bila izmrcvarena, ali bila je takva jer je imalo šta da se mrcvari!

Danas više nema šta da se proda, ni od čega da se započne proizvodnja. Mi smo danas ono što je Če Gevara nazvao kolonijalnom državom - patuljak sa velikim trupom i malim udovima, takvim da ne može ni da hoda ni da se osloni na ruke. Samo može da se valja u blatu.

Ja ću prvi da uzmem tridesetosmogodišnjeg O'Nila sa klimavim koljenima i čestim povredama, nego Turkoglua. Jer to je razlika između tadašnje i današnje Srbije (današnja je sa Turkogluom čak dobila kompliment).

Uostalom, živi bili pa vidjeli, ja ću prvi da kažem da sam ispao magarac povodom svega ovoga, ali nažalost čisto sumnjam da svi nećemo jesti korijenje do 2015.

tomat

Quoteda, ali ta vlast iz devedesetih je iznijela milijardi vrijednu infrastrukturu, koju je sadašnja spiskala u takozvanoj ''tranziciji''.

sve mi se čini da su infrastrukturu izneli zato što im je to bila namera. pa prodaju Telekoma zarad socijalnog mira je započeo Sloba, i prodali bi još toga samo da im se pružila prilika.

QuoteUostalom, živi bili pa vidjeli

i ja kažem

Джон Рейнольдс

Quote from: Bata konezdrav on 19-04-2011, 01:27:01
da, ali ta vlast iz devedesetih je iznijela milijardi vrijednu infrastrukturu, koju je sadašnja spiskala u takozvanoj ''tranziciji''.

Na ovo sam i ciljao, Bata mi je pojeo pančlajn.

Mnogo dugo kukamo kako su devedesetih upropastili ovo ili ono, pokrali ovo ili ono... Pa ako je to istina, kako majku mu, demokrate više od deset godina nemilice upropašćavaju i kradu? Odgovor je prost - ipak je ostalo još mnogo toga da se upropasti i ukrade. Zbog toga meni lično peti oktobar ne znači ništa osim dana kad sam se dobro zezao. Nije tu bilo nikakvih suštinski promena, samo kozmetičke. Mafija promenila pulene, skinula relikta komunizma Miloševića i dovela mafijaškog premijera Đinđića.

Inače, volim to pitanje "živiš li sada bolje nego devedesetih". Jedan mamlaz, kao fol kolega mi. Klinac. Rumen, a građanin. Pita baš to. Ja mu odgovorim pitanjem - da li je devedesetih bilo mobilnih telefona? On rumeni još više, pravi face dokazujući da je retard jer iole inteligentan čovek ne pokazuje facijalnim grčevima da mu mozak radi, kapira gluperda da ga navlačim na nešto. Pa, mobilni telefon je spravica koja je u znatnoj meri vidno promenila naše živote, navike i olakšala nam mnogo toga. To se dogodilo relativno nedavno. Dakle, ne mogu da kažem živim li bolje ili lošije jer pre svega živim - različito. Meni lično nisu iste devedesete kad sam živeo s matorcima, bezbrižan, i sad kad živim sa ženom, dvoje dece i psom. Po nekim merilima, bolje sam živeo devedesetih.

Poenta je da je lični doživljaj za ovakve priče bezvredan. Potrebno je sagledati okolnosti (sankcije, ratove u neposrednoj blizini, zastareo sistem) i statistiku (s tim da ovde sliku kvari ono što Bata reče, rasprodaje se). Već sam pisao o tome, pa čak i citirao b92, da je potrošnja mesa u Srbiji tih devedesetih bila znatno veća nego sad. I pitao, da li su Srbi masovno prešli u vegetarijance ili je reč o nečemu drugom?

Quotei prodali bi još toga samo da im se pružila prilika.

Da li se samo meni čini da je u poslednje vreme na političkim temama mnogo ljudi razvilo vidovitost?

#Τζούτσε

Albedo 0

Tomatova postavka je suštinski u redu, ali on nema ''hrabrosti'' da ide dalje.

Dakle, da se DOSu ''pružila prilika'' da vladaju od 1991. godine, šta bi bilo? U takvim uslovima šta bi bilo? Vidjeli smo ih u mirnodopskim.

Sačuvali bi RSK?
Postojala bi RS?
Crna Gora se ne bi odvojila?
Ekonomija ne bi propala?
Koje bi bile granice Srbije danas?

Jeste li sigurni da ne bi bili još gori od Miloševića?

Milošević je pri tom uvodio sankcije RS, podmetao klipove Karadžiću, Đinđić je onda uskakao, pekao vola na Palama, da je npr stvarno došao na vlast rat ne bi završio 1995. i sankcije bi bile još duže. Sloba je tada jeo govna, svi i danas tvrdimo da nas je prilično zajebao sa Dejtonom, a pitanje je da li bi Đinđić bio gori.

I da ipak nešto bude jasno, oko ovoga nema debate, jer je riječ o suvim činjenicama: većina državnih službenika, dakle obrazovanih činovnika koji rade svoj posao su isti oni koji su radili i devedesetih. Prosto su nakon 2000. predali članske karte SPSa i prešli u pobjedničke partije (a Vuk Jeremić je npr čisti SPS proizvod), dakle suštinski isti ljudi završavaju sve poslove u ovoj državi, i u birokratskom smislu postoji jasan kontinuitet, jer opozicija nikad nije imala resurse da vodi državu, skrpi tu jedva par ministara, ali čitava ministarstva čine sve sami bivši SPSovci. Jer opozicija nikad nije imala stručne ljude na svim nivoima, imala je slatkorječive, filozofe, mucavce, grlate, a radne ljude nikad nije imala, imala je sve u teoriji, na karti je lako pomjerala konjicu, a konjicu nikad nije imala, osim SPSovske.

tomat

QuotePotrebno je sagledati okolnosti (sankcije, ratove u neposrednoj blizini, zastareo sistem)

je l' ove okolnosti pokazuju da nam je bilo bolje? rat, sankcije i još sto sranja, a mi se čudimo odakle to. nametnuli nam moćnici, a mi jadni ništa nismo krivi.

QuoteMeni lično nisu iste devedesete kad sam živeo s matorcima, bezbrižan

pa, i u Švedskoj je drugačije kada živiš sa roditeljima (školuješ se, studiraš, šta li), bezbrižan, i ne moraš da brineš o obezbeđivanju novca, i kada imaš svoju porodicu pa se javi gomila obaveza za koje si lično odgovoran, ali ne može se baš reći da je bilo bolje jer nisi morao da ideš na posao i hraniš porodicu.

QuoteDakle, da se DOSu ''pružila prilika'' da vladaju od 1991. godine, šta bi bilo? U takvim uslovima šta bi bilo? Vidjeli smo ih u mirnodopskim.

kao što sam gore napisao, nije baš da su Miloševića ubacili u sred ovakve situacije, pa se on , jadan, nije najbolje snašao. on je debelo učestvovao u zakuvavanju svega toga.

Meho Krljic

Nego, dok se vi prepucavate, služba radi:

Hakeri ukrali laboratorijske nalaze Tomislava Nikolića

QuoteBEOGRAD - "Blic" je sa nepoznate adrese dobio izveštaj o analizama Tomislava Nikolića, koje su rađene u privatnom KBC "Beograd". Kako nam je potvrđeno u ovoj bolnici, reč je o tačnim analizama, koje su hakeri "ukrali" upavši u njihov kompjuteraski sistem. Ipak, biohemijske analize, koje su nam prosleđene, rađene su u nedelju uveče oko pola devet. Tada se moglo videti da je Nikolić tek blago dehidrirao.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije kaže za "Blic" da je pojavljivanje podataka o zdravstvenom stanju Nikolića skandalozno i da će nešto sigurno preduzeti kada sakupi sve podatke.

- Ovo je skandalozno bez obzira da li je reč o podacima Tomislava Nilolića ili bilo kog drugog građanina ovo zemlje. To su posebno osetljivi podaci i oni moraju da budu zaštićeni. Nemam sve podatake da bi mogao da kažem šta ću konkrtetno uraditi, ali ću sigurno nešto preduzeti, jer je ovo nedopustivo - kaže Šabić.

Vučić: Hakere bih vodio na ručak

Tužilaštva za visokotehnološki kriminal i policija pokrenuli su istražne radnje povodom hakerskih napada na sajtove političkih stranaka, izjavio je za "Blic" Branko Stamenković, prvi čovek Tužilaštva.

U nedelju uveče hakeri su napali sajtove SPS-a i LSV. Početne strane bile su potpuno crne, sa ostavljenom porukom "Tomislav Nikolić štrajkuje glađu dok Tadić ne raspiše izbore. Mi nećemo da prestanemo da rušimo sajtove dok Tadić ne raspiše izbore". Osim ova dva sajta, hakeri su napali i sajtove beogradskih odbora LDP, DS, DSS, a na sajtu Kancelarija za mlade Beogrda ostavili su poruku "Ko je sledeći?".

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je da ne zna ko stoji iza pvih napada, ali da bi voleo da upozna "te sposobne ljude", da ih odvede na ručak, te im poručio da mu se jave.

Dragan Varagić, IT stručnjak, kaže da su ovi napadi organizovani, ali da ne veruje da iz njih stoji neka politička stranka.

scallop

Kad se malo plati izrada sajta, onda svaki haker može da se uvali.

Mims

Naravno da će da ih odvede na ručak, treba podržati štrajk glađu! :lol:
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

tomat

Možda na ručku neće ništa da piju.

Джон Рейнольдс

Quote from: tomat on 19-04-2011, 10:55:53
QuotePotrebno je sagledati okolnosti (sankcije, ratove u neposrednoj blizini, zastareo sistem)

je l' ove okolnosti pokazuju da nam je bilo bolje? rat, sankcije i još sto sranja, a mi se čudimo odakle to. nametnuli nam moćnici, a mi jadni ništa nismo krivi.

QuoteMeni lično nisu iste devedesete kad sam živeo s matorcima, bezbrižan

pa, i u Švedskoj je drugačije kada živiš sa roditeljima (školuješ se, studiraš, šta li), bezbrižan, i ne moraš da brineš o obezbeđivanju novca, i kada imaš svoju porodicu pa se javi gomila obaveza za koje si lično odgovoran, ali ne može se baš reći da je bilo bolje jer nisi morao da ideš na posao i hraniš porodicu.

Prvo, ne stavljaj mi usta da sam rekao da je bilo bolje, samo kažem da sadašnja situacija nije ništa bolja u odnosu na Miloševićevo vreme. Podatak o većoj potrošnji mesa preneli su svi mediji, pa i b92, nisam ja to izmislio. Ako je izmišljeno. Što se sankcija tiče, potpuno je nevažno zašto su uvedene i da li je to bilo opravdano. Moje lično mišljenje je da jesu bile neopravdane, ali to nema veze s pričom, čak bih rekao da je relativizovanje. Hoću da kažem da su uslovi bili takvi, bile su sankcije i to je imalo posledice kakve je imalo. Na kraju krajeva, početak devedesetih i sredina devedesetih (cca 1996-97) različite su kad je kvalitet života i kupovna moć u pitanju. Situacija se menjala iz godine u godinu, '91 nije ni blizu '93, kao što '93 nije ni blizu '97, a ova opet nema veze sa '99. Devedesete su bile veoma turbulentne. S druge strane, "demokrate" su imale deset godina mira i... šta? Rezultati? Bahatost, cinizam, nepostojanje opozicionih medija, divljaštvo, nameti, previsoke cene, preniske plate.

Ovo drugo, čini mi se, nisi razumeo. DRUGAČIJE je. Pojedincu je teško da meri devedesete i proteklu deceniju zato što ništa nije isto jer svako od nas pojedinaca nije isti. Potrebno je sagledati druge pokazatelje, a evo sad razmišljam, nisam ni siguran da sad ikada video ozbiljnu studiju na tu temu. Potrošnja mesa je manja, možda Srbi zaista prelaze u vegetarijance, ali ostaje ono što i Bata kaže - verujem da su rasprodajom "demokrate" naduvale brojke. Rekao mi je jedan drugar iz Kruševca (ako Miljan ovo čita, neka mi pomogne) lokalni izraz za domaćina koji nasledi kuću i imanje, pa onda udari u lumperajke i živi od lagane prodaje svega što ima. Praktično pojede, popije i potroši ono što su drugi izgradili. Zaboravio sam taj izraz, ali "demokratska" Srbija se ponaša upravo tako. Videćemo šta će biti kad prodaju sve.

#Τζούτσε

tomat

QuotePrvo, ne stavljaj mi usta da sam rekao da je bilo bolje, samo kažem da sadašnja situacija nije ništa bolja u odnosu na Miloševićevo vreme.

OK, moja greška. dakle, ne može se baš reći da sada nije bolje (da je jednako kao devedesetih, ili da je gore, sasvim je sve jedno)  jer tada nisi morao da ideš na posao i hraniš porodicu, a sada moraš.

QuoteHoću da kažem da su uslovi bili takvi, bile su sankcije i to je imalo posledice kakve je imalo.

meni upravo ovo izgleda kao relativizacija. jadan Sloba se našao u nebranom grožđu, pa nije mogao bolje. ja te samo pitam da li misliš da Milošević nije učestvovao u stvaranju takvih uslova?

QuoteNa kraju krajeva, početak devedesetih i sredina devedesetih (cca 1996-97) različite su kad je kvalitet života i kupovna moć u pitanju. Situacija se menjala iz godine u godinu, '91 nije ni blizu '93, kao što '93 nije ni blizu '97, a ova opet nema veze sa '99. Devedesete su bile veoma turbulentne. S druge strane, "demokrate" su imale deset godina mira i... šta? Rezultati? Bahatost, cinizam, nepostojanje opozicionih medija, divljaštvo, nameti, previsoke cene, preniske plate.

da, i uz sve to sranje je danas bolje. da li bi se ti vratio da živiš u devedesete? ili, da li bi voleo da izdržavaš porodicu u devedesetim?

QuotePraktično pojede, popije i potroši ono što su drugi izgradili. Zaboravio sam taj izraz, ali "demokratska" Srbija se ponaša upravo tako. Videćemo šta će biti kad prodaju sve.

slažem se. ali, šta je Sloba čuvao, i zbog čega? zašto nije sačuvao IMR, 21. maj, Rekord, zašto to nije gradio, nego sada ne može ni da se pokloni, a kamoli proda (a nije da im prodaja ne bi koristila)?

scallop

Ipak me previše svrbe prsti. Poznat sam po tome što se ni sa kime ne slažem u potpunosti, ali sam ovde više na strani Džona. Nekako se ovde ljudi uzročno-posledično više bave politikom, a manje ekonomijom. Politika je u svim uslovima pre pogrešna nego ispravna, zagledanje u jedno ili drugo nikada ne vodi ispravnom zaključku. Zadržaću se samo na jednoj Tomatovoj rečenici:

uz sve to sranje je danas bolje. da li bi se ti vratio da živiš u devedesete? ili, da li bi voleo da izdržavaš porodicu u devedesetim?

Ni jedno, ni drugo. Ne želim da živim onako kako se danas živi. Poslednjih deset godina ne da su pojeli skakavci nego nešto još mnogo gore - paraziti. Mogao bih da obrazložim, ali neću. Muka mi je kad pomislim u čemu smo prisiljeni da živimo. Danas, sada.

Джон Рейнольдс

Quote from: tomat on 19-04-2011, 12:27:15
meni upravo ovo izgleda kao relativizacija. jadan Sloba se našao u nebranom grožđu, pa nije mogao bolje. ja te samo pitam da li misliš da Milošević nije učestvovao u stvaranju takvih uslova?

Štos sa sancijama je upravo to da mi ne možemo znati šta bi bilo s Miloševićevim režimom i (ekonomskim i svakim drugim) stanjem u Srbiji da nismo bili pod sankcijama. Za mene je on pre svega nesposoban državnik i na kraju balade i veleizdajnik. Tako da, i on lično i ljudi oko njega (sada u vrhu vlasti, a mnogi višestruko uvećali imetak pod "demokratama") mnogo su doprineli svemu, ali su doprinele i sankcije. Jedino ako ne misliš da sad rasprava krene o tome ko je kriv za sankcije. Sasvim druga tema.

Nego...

* * *

Samo za Batu:

QuoteVelimir Bata Živojinović, glumac:

- On je ozbiljan i snažan čovek. Ima jak karakter. On najbolje zna kakvo mu je psihofizičko stanje. Biće on zdrav. Želim mu da sačuva zdravlje. Mnogo je ljudi koji mu veruju i koji mu žele sve najbolje, a među njima sam i ja. Želim mu da bude dosledan.

Veli Velimir o Tomi.

#Τζούτσε

scallop

Ako ta KBC tajna terapija upali ima da izvozimo u pustinjske zemlje. Toma je sigurno postigao da bude politički mrtav, a da li će i fizički, to još ne znamo.

Father Jape

Quote from: John Reynolds on 19-04-2011, 13:09:24
Za mene je on pre svega nesposoban državnik i na kraju balade i veleizdajnik. .

Samo kratko da pitam Johna, posto videh da je vec nekoliko puta nazvao Milosevica veleizdajnikom, da malo elaborira. Dakle zbog cega je tacno on u tvojim ocima veleizdajnik?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Mogao bih i ja da objasnim, ali neka Džona, njegovo je pravo prvenstva.

tomat

QuoteNi jedno, ni drugo. Ne želim da živim onako kako se danas živi. Poslednjih deset godina ne da su pojeli skakavci nego nešto još mnogo gore - paraziti. Mogao bih da obrazložim, ali neću. Muka mi je kad pomislim u čemu smo prisiljeni da živimo. Danas, sada.

scallope, ja ne kažem da je danas sjajno, naprotiv. ja bih trenutno mogao da zamislim nekoliko situacija koje su bolje od sadašnje (uz malo truda bih verovatno smislio i nešto što je blisko mom idealu). pitanje sam postavio u svetlu poređenja "sada" i "onda", a odgovor može da se da iz bilo kojeg ugla: političkog, ekonomskog, kako god. jeste simplifikacija, ali nema mnogo filozofiranja, očekujem jasan odgovor.

ja ću se radovati kada sadašnja garnitura siđe sa vlasti (što je, čini mi se, izvesno), ali mi je žao što će na vlast doći gori.

tomat

QuoteTako da, i on lično i ljudi oko njega (sada u vrhu vlasti, a mnogi višestruko uvećali imetak pod "demokratama") mnogo su doprineli svemu, ali su doprinele i sankcije...

... kojima je doprineo I on, tako da se vrtimo u krug.

slažem se da polako skrećemo sa teme, te ću se ja primiriti :)

pokojni Steva

Može se palamuditi o uzrocima i posledicama do prekosutra, ovde pomaže jedino građanska neposlušnost. Bojkot svega, od izbora do plaćanja poreza. Al, jbg, nije ovo Grčka da narod zna ko ga jebe pa se prema jebačima tako i odnosi (naravno, ne mislim da su Grci nešto i uspeli, ali barem znaju kako šamar da zazvoni). Da vidim baš šta bi jajare radile da im 90% nas ne plati Rts pretplatu.

tomat

plašim se da se to ne završi kao bojkot na koji je svojevremeno pozivao Zoran Živković, a to je da se posle nagomilaju dugovi pa da bude stani-pani sa plaćanjem i kaznama.

Anomander Rejk

Tomo će primiti infuziju, a u četvrtak će se pričestiti  :).
U iskušenju sam da po prvi put lanem nešto bezobrazno u vezi religije, al suzdržaću se... ovo je stvarno patetika na kvadrat, ako ovoga izaberu za predsednika, na idućem popisu stanovništva pišem se kao Ork- stanovnik Slobodnih Teritorija Mordora.

Stipan

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 19-04-2011, 14:43:57
Da vidim baš šta bi jajare radile da im 90% nas ne plati Rts pretplatu.
Počinju od popisa imovine, pa onda dolaze sudski izvršitelji uz policijsku podršku...

Savajat Erp

Да нисам злуради пацовчић који ужива у патњи других, могао бих вам дати пар савета како да се то избегне или бар одложи на неко време...али... :evil:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!