• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

posude od tebe sat, pa ti kazu koliko je sati...

scallop

Quote from: Hobit on 20-04-2011, 18:11:15
Iz kog si ti filma ispao?
Hajde, kaži, zašto bi neko turpijao frikant H7? Da ga drži na klaviru???
Pa turpija ga zbog toga da bi ga nekome uvalio. A to ne može bez sposobne (i dooooobro plaćene) komercijale. Inžinjeri su tu beskorisni, tu prolaze samo dobri ''muljatori''

Nemam sad dovoljno prostora da ti objašnjavam komunikaciju poslovnog i proizvodnog menadžmenta. Tamo gde ne ide biznismeni će da tvrde da ne mogu da prodaju loš proizvod, a proizvođač da je biznismen nesposoban da proda. U suprotnom, svako bi sebi da prisvoji sve zasluge. Dobar generalni menadžer ih ili "upari" ili "ispali".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hobit

Quote from: Josipovitch Broznjev on 20-04-2011, 18:22:36
hobite, nasi produkti nikad ne ce izazvati svjetsku financijsku krizu kao tvoji "produkti". ili nestati na suncu, ili kad iskljucim struju, ili...

?
Radiš bez ulja?
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

pokojni Steva

Ne bih ni 'levo' ni 'desno' potpuno podržao. Ako sam išta u ovom mom nesrećnom privatluku naučio - najlakše je proizvesti, ma i da muškatla cveta u cinkvajs nijansi; buraz, prodaj ti to. Verovatno sam samo loš trgovac, no ipak, proizvodnja-prodaja, ko je važniji, je ona Scallopova mišolovka, sir-slanina, sir-slanina, i ode mif. Dao bih sve da sam dobar trgovac (da, mešetar, jajara) ali onda mora usfaliti ono prvo. To dvoje ne idu jedno bez drugog, ali ne i u jednom.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Hobit

Quote from: Stipan on 20-04-2011, 18:31:02
Ah da, samo ti dobri ''muljatori'' su najčešće partijski ljudi koji su dooooobro plaćeni po partijskoj pripadnosti, a ne po znanju. Ti tvoji muljatori najčešće nemaju blagog pojma o onome što prodaju. O obnavljanju posrnulog preduzeća ne vredi ni govoriti.
Sory - moje poštovanje prema "trgovcima" je nikakvo. Imam tehničko obrazovanje i dvadeset godina iskustva u vođenju samostalnog biznisa. Sva moja iskustva sa ''muljatorima'' su vrlo negativna.

Eeee, vidiš Stipane, za te partijske muljatore... to se propitaj kod scallopa, on je iz tog perioda (veka) xyxy
Inače, zahvaljujući tim partijskim muljatorima mi danas imamo puuuuno ''spomenika kulture'' po Beogradu... IMT, IMR, FOB, Zmaj, Teleoptik, Rekord... jesam li neki izostavio?  
Sada su se našli dušebrižnici koji plaču zbog toga što se ti giganti prodaju ''u bescenje''
Čak ni ''u bescenje'' nema ko da ih kupi
Moraćemo da doturimo neku kintu pa da to neko uzme
Kada govorimo o dobrom menadžmentu - pre svega govorimo o privatnim pogonima, fabrikama i o privatnom ''preduzetništvu''. Tu ne nalaze mesta politički kadrovici, nego sposobni ''kadrovi'', oni koji ZNAJU, a ne oni koji su u to UGURANI
E, da, Zosko, ima i mašinskih inžinjera koji ne znaju da izturpijaju onaj H7, ne znaju da izturpijaju ništa, ali su znali dobro da se prodaju... kako Đilas, jebo ga ti...

scallop

Što je babi milo to joj se i snilo. Važi i za Hobita.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hobit

E, jebiga
I to ti je odgovor... :x

Stipan

Hobite. jesi li ikada pokušao da sklopiš posao sa sposobnim ''kadrovima'' iz EPS-a ili Telekoma, sa onima koji ZNAJU kako se uzima postotak za sklapanje posla? I da se razumemo - pričam o sadašnjem periodu, a ne o AVNOJ-u.

Hobit

EPS i Telekom su privatne firme? Nisam u toku???   :x

Meho Krljic

:lol:

OK, pošto je rasprava odlutala, možda treba da se vrati izvornom pitanju:

Da li je danas u Srbiji bolje nego devedesetih godina (ma šta one bile)?

Da bi se ovo pitanje pošteno pretreslo, svakako treba uzeti u obzir nekoliko parametara:

1) Trgovina: Danas imamo vlasti koje zabranjuju izvoz pšenice i time direktno upropaštavaju male firme koje su teškom mukom izborile poslove preko grane a koji ih neće čekati do iduće godine. Jasno, zaštita nejači od visokih cena je prioritet, ali možda ima boljih načina. Svejedno, otvorenost granica znači da svako u načelu može da izvozi gdegod može i svako može da uvozi šta god hoće. Taj uvoz, dakako opet znači da mnogi domaći proizvodi umiru pod naletom boljih ili samo jeftinijih proizvoda iz inostranstva ali to je moderni svet. Ili postaneš bolji i jeftiniji ili menjaš struku.

S druge strane, devedesetih si bio pod ekonomskim sankcijama. Ni izvoza ni uvoza, sem na crno, pod uslovima od kojih niko nije imao koristi, sem one kratkoročne da se preživi. Ova zatvorenost tržišta je u kombinaciji sa drugim faktorima dovodila do mnogih nepogoda, od hiperinflacije, do opadanja poljoprivrede i tavorenja nekada velikih firmi u učmalosti. jeste, ljudi su formalno imali posao ali nisu od njega živeli.

Danas poljoprivreda takođe propada, stočni fond se jede umesto da se obnavlja jer se ne isplati da se pravi mleko, ali opcije da se posluje sa daleko većim tržištem od domaćeg - postoje. Da li ja tvrdim da je lako raditi biznis u takvim uslovima? Ne, ali opcija postoji za razliku od devedesetih kada nije postojala.

2) Siromaštvo: danas je prosečna potrošačka korpa dobrih dvadeset hiljada dinara skuplja od prosečne mesečne zarade domaćinstva. Broj ljudi koji žive ispod linije siromaštva je 2008. godine (početak svetske ekonomske krize) porastao na 7,9 posto sa 7,7 koliko je bio godinu pre toga, ali je to i dalje manje od 10,5% sa koliko smo ušli u dvadesetprvi vek. Podaci za poslednje dve godine ne postoje zvaničmo, čime ova vlast sigurno krije negativne trendove koji (nisu samo) posledica globalnog kriziranja, ali je trend smanjenja broja siromašnih od 2000. godine do 2008. godine bio jasno dokumentovan.

3) Ekonomija: Bruto nacionalni proizvod je beležio stalni rast od 2000. do 2009. godine kada je prvi put opao (ne BNP već rast), da bi u 2010. godini opet porastao jedan i po procenat. Poređenja radi, u devedesetima se skokovito kretao, skačući par promila u određenim momentima ali generalno padajući strmoglavo na kraju decenije kao posledica NATO intervencije i razaranja infrastrukture. Naravno, ne proizvodi se danas u Srbiji bogznašta, niti smo sa uslugama snažni ali smo u proseku uspešniji nego devedesetih.

4) Populacija: naravno, ovde smo u očajnom stanju u smislu da smo najstarija nacija u Evropi, imamo užasnu stopu nataliteta itd, ali to je delom i posledica otcijepljenja Kosova. S druge strane, u ovaj milenijum smo ušli sa više od pola miliona izbeglica i više od 200.000 Interno raseljenih lica. Danas imamo manje od sto hiljada izbeglica, što kao posledica integracije, što kao posledica drugih rešenja. Ovo je prilično objektivan boljitak.

5) Ljudska prava: kao što ja stalno ponavljam, sporo, neefikasno i politizirano pravosuđe je jedan od najozbiljnijih problema Srbije, ali to ni na koji način nije bilo bolje u devedesetima. Danas imate oko 7000 nerešenih predmeta pred ustavnim sudom i od 2009. godine Evropski sud za zaštitu prava čoveka doneo je 45 presuda kojima se ustanovljava da je Srbija kršila evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Ali uglavnom nemate ubijanje novinara, koje ste imali u devedesetima, nemate prisilno premeštanje stanovništva kakvo se dešavalo pre svega na Kosovu - što kao posledica terorizma, što kao posledica državne represije. Radnička, penzionerska i sindikalna borba se uglavnom vodi oko toga kolika će biti povećanja dohodaka i prinadležnosti, a ne oko toga da li će iko biti plaćen kao u devedesetima (da ne bude zabune, naravno da i danas ima toga, od privatnih firmi, kao ono kad su ljudi ležali na pruzi kod Miše Omege, pa do Prosvetinog štrajka, ali nemate ništa slično štrajkovima rudara iz devedesetih, nemate potpunu nedoumicu oko toga kada će penzije biti isplaćivane itd.) Imate koegzistenciju politički veoma različitih opcija na grassroots nivou (dok je na makro nivou na delu prilična konvergencija).

6) Politika: koliko god sve vlasti koje su se okušale u vladanju od 2000. godine na ovamo bila užasne, one su se barem smenjivale. Sure, imali ste stalni program u vidu G17+, ali za razliku od devedesetih na vlast su naizmenično dolazile zaista suštinski suprotstavljene opcije. To da pod svakom sledećom nama nije bilo sve bolje je samo pokazatelj da su sukobljene oko sasvim apstraktnih, ne pragmatičnih tema, ali postojanje smenjivosti u odnosu na nepostojanje smenjivosti tokom devedesetih je takođe možda znak da je tu situacija bolja.

Naravno, svakom je bolje samo utoliko koliko je njemu lično i njegovim prijateljima bolje. Džon ispravno primećuje da je njemu devedesetih život sa roditeljima koji su pružali materijalnu i socijalnu bezbednost bio svakako lagodniji nego sada kada je on hoummejker i od njega se očekuje da drugima pruži te vrste bezbednosti. Obrnuto, pak, ja sam u devedesetima radio slabo plaćene i dosadne poslove (kada sam mogao da ih dobijem) a danas sam šef kancelarije najveće međunarodne humanitarne organizacije i plaćaju me sjajno pa je meni zaista bolje, ali to nije pozicija, ni moja ni njegova, iz koje može da se da objektivno vrednovanje, ma šta ta objektivnost na kraju bila. Jasno je da Scallop i Varvarin imaju puno pravo da se osećaju iznevereno, jedan otišao u penziju kao inženjer koji gleda kako stvari koje je on gradio pola veka odlaze u tandariju, smatraju se apriori prevaziđenim i bezvrednim, drugi, opet inženjer posle tri decenije rada, kada bi trebalo da se sa zadovoljstvom osvrće na plodnu karijeru i provede ugodnih desetak godina žanjući plodove rada i deleći iskustva mlađim kolegama, umesto toga mora da dokazuje ljudima mnogo manje obrazovanim od sebe da ipak i on nešto zna i da treba da mu ponude da radi. Mislim, to je apsolutno, bez rasprave ružna pozicija za bilo koga, ali ona, kao ni moja trenutna lagodna pozicija, ne daje uvid u čitavo stanje u društvu. Srbija danas proizvodi više, trguje bolje i ima manje siromašnih nego devedesetih, sve to u daleko manjim procentima nego što se bilo ko od nas nadao i imamo punopravo da budemo besni na sve vlasti posle 2000. godine (i na sebe što smo ih birali), ali su ovo jasni i osnovni parametri na osnovu kojih se može tvrditi da je u proseku, ipak, malo bolje.

Što ne znači da neće biti sve gore, naravno. Pa, čekajte da uđemo u EU, pa da i ovo malo domaćih firmi nestane, da više ne možete da kupite normalne sijalice u radnjama, da sva roba bude iz Kine... Tu će tek biti kukanja i jaukanja. Ali to nam je i dalje nacionalni prioritet, pa se za njegovu realizaciju valja spremati. Ko ume, umeće, ko ne ume, izgubiće.

Hobit

Kakav elaborat
Smrzao sam se   xrofl
BTW, da li si siguran da ćemo da izglasamo, na referendumu (koji je obavezan) da želimo da se priključimo EU

Meho Krljic

Ma nisam ja siguran ni u šta. Čak i ove cifre koje navodim bi neko sa boljom obaveštenošću od mene mogao lako da opovrgne, jer je u Srbiji statistika prilično fakultativno shvaćena. Samo nudim mišljenje na osnovu meni dostupnih podataka.

Stipan

Quote from: Hobit on 20-04-2011, 19:12:35
EPS i Telekom su privatne firme? Nisam u toku???   :x

Ah, to pokušavaš da mi dojaviš? Pa ja ne bih ja išao u Beograd. Niti poznajem stanje, niti me preterano interesuje. Beograd je iz mnogo aspekata povlašćen grad i većina stanovnika je ušuškana u lažnu sliku stabilnosti potrebne radi sprečavanja socijalnog cunamija.
Reći ću ti primer iz Subotice. Ovde (još uvek) postoji "Sever". '90 - te je progurao kao veliki izvoznik uprkos sankcijama. Sve poslovne godine je završavao sa profitom, redovno isplaćivao preko 3000 (slovima tri hiljade) zaposlenih. Godine 2000-te Josip Krajinger (Inžinjer elektrotehnike) je prebijen i izbačen pred kapiju Severa. Na mesto direktora dolazi mladi lav, po profesiji ekonomski tehničar (iz pijeteta neću pominjati ime). Dve godine kasnije Sever ima oko 2000 radnika i velike gubitke. Kupuju ga Austrijanci. Danas sever ima 76 zaposlenih (portiri i održavanje), prazne hale (mašine su kao staro gvožđe otkupili ovdašnji privatnici). Elektromotore više ne proizvodi. O proizvodnji nišanske elektronike za armiju ne vredi ni pričati.
Slične elektromotore (samo mnogo lošijeg kvaliteta danas uvozimo iz AUSTRIJE) 

Eto tako nekako možemo da govorimo o dobrom menadžmentu

Hobit

Ustvari, Meho, uglavnom si u pravu
A cifre... ma pusti cifre
Cifre znaju da zajebu, a mogu i da se našteluju...
Meni je mnogo važniji ''opći dojam''... a on mi se iz dana u dan kvari
Jbg, takav sam, volim da ''pljunem'', nikada mi baš sve nije potaman
Realno, ovde stvarno ne valja
Iz meseca u mesec... iz godine u godinu...
E, a kada je poćeo ponovni sunovrat
Nekako, to je vremenski koincidiralo sa postavljanjem Mrkonjića na mesto šefa na sveisvašta
Ne kažem da je on kriv, ni Škundrić, ni Dačić, ni Obradović.... samo, nekako je koincidiralo...

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Quote from: Hobit on 20-04-2011, 19:02:43
E, jebiga

Kako da ti odgovorim kad se nalupetaš kao Maksim po diviziji. Eto, da pitam šta prodaju mudri biznismeni kad nema proizvodnje? I odogovor - ništa. Mozak vam se istopio u globalističkoj floskuli da je trgovina uber alles. Trgovina postoji samo ako ima robe. Ne postoji proizvodnja da bi bilo trgovine, već obratno. Tako se u ovoj zemlji namnožilo trgovaca koji su mogli da prodaju samo tante za kukuriku. Dosta mi je laika po forumu koji se služe opskurnim linkovima i beznačajnim informatorima. Da ne govorim o politički impregniranim mozgovima kojima imaju ušrafljenu sliku koje se drže kao pijan plota, a ova zemlja ne funkcioniše.

Hobit

Quote from: Stipan on 20-04-2011, 19:32:46
Quote from: Hobit on 20-04-2011, 19:12:35
EPS i Telekom su privatne firme? Nisam u toku???   :x

Ah, to pokušavaš da mi dojaviš? Pa ja ne bih ja išao u Beograd. Niti poznajem stanje, niti me preterano interesuje. Beograd je iz mnogo aspekata povlašćen grad i većina stanovnika je ušuškana u lažnu sliku stabilnosti potrebne radi sprečavanja socijalnog cunamija.
Reći ću ti primer iz Subotice. Ovde (još uvek) postoji "Sever". '90 - te je progurao kao veliki izvoznik uprkos sankcijama. Sve poslovne godine je završavao sa profitom, redovno isplaćivao preko 3000 (slovima tri hiljade) zaposlenih. Godine 2000-te Josip Krajinger (Inžinjer elektrotehnike) je prebijen i izbačen pred kapiju Severa. Na mesto direktora dolazi mladi lav, po profesiji ekonomski tehničar (iz pijeteta neću pominjati ime). Dve godine kasnije Sever ima oko 2000 radnika i velike gubitke. Kupuju ga Austrijanci. Danas sever ima 76 zaposlenih (portiri i održavanje), prazne hale (mašine su kao staro gvožđe otkupili ovdašnji privatnici). Elektromotore više ne proizvodi. O proizvodnji nišanske elektronike za armiju ne vredi ni pričati.
Slične elektromotore (samo mnogo lošijeg kvaliteta danas uvozimo iz AUSTRIJE)  

Eto tako nekako možemo da govorimo o dobrom menadžmentu

Ma čekaj, Stipane, ti se ponovo vraćaš na DRŽAVNU FIRMU. Sever je to bio devedesetih, bio je i 2000. Znači, ponovo je neko IZ VLASTI ugurao svog ''menadžera''

zakk

http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Be%C5%A1ka_Bridge&oldid=425006462

QuoteOn 18 April 2011, the bridge suffered substantial damage during the clash between supporters of Tomislav Nikolic and serbian riot police who used water cannons, AK-47 automatic rifles and T-90 tanks.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Sever nije bio državna firma dok Sloba inflacijom nije polomio društveni status svih firmi. I kao niz drugih firmi u SFRJ imao je jako spoljno tržište. IDA u Kikindi je bila isključivi proizvođač specijalnih odlivaka za General Motors, znam jer sam ih ja tvrdo hromirao po crtežima GM, a onda su ih primorali da kompenzuju sa Opelovim kolima. U nekim trenucima sam bio ubeđen da je naša država razbijena jer je postala konkurentna i na nekim isključivo američkim tržištima (tenkovi u Kuvajtu).

Hobit

Quote from: scallop on 20-04-2011, 19:47:09
Quote from: Hobit on 20-04-2011, 19:02:43
E, jebiga

Kako da ti odgovorim kad se nalupetaš kao Maksim po diviziji. Eto, da pitam šta prodaju mudri biznismeni kad nema proizvodnje? I odogovor - ništa. Mozak vam se istopio u globalističkoj floskuli da je trgovina uber alles. Trgovina postoji samo ako ima robe. Ne postoji proizvodnja da bi bilo trgovine, već obratno. Tako se u ovoj zemlji namnožilo trgovaca koji su mogli da prodaju samo tante za kukuriku. Dosta mi je laika po forumu koji se služe opskurnim linkovima i beznačajnim informatorima. Da ne govorim o politički impregniranim mozgovima kojima imaju ušrafljenu sliku koje se drže kao pijan plota, a ova zemlja ne funkcioniše.

Scallope, ovo ti je bez veze
Imaj u vidu to na će posle smaka sveta preživeti samo bubašvabe, poneki advokat i - TRGOVCI
I, jebeš proizvodnju, idi do Zmaja, pun plac PROIZVEDENIH kombajna... trule tamo
A, znaš kako... trgovci... oni znaju da prodaju, ali, znaju i da kupe...
Kupi - prodaj... znaš kako to ide... Ne moraš baš sve da proizvodiš ako ti se to ne isplati. Ili, ako nemaš kupca. Glupo je.
Šta će Srbiji fabrika automobila? Pa nemaju je ni jače države od naše. Švajcarska ne proizvodi automobile. Ni Austrija. Ni Holandija... E, ali oni imaju lale. I to im ide dobro. Prodaju ih...
Ma sta ja to tebi objašnjavam kada ti to sve znaš. Samo se praviš....

Stipan

Ama Hobite, ti i ja definitivno nismo iz istog filma! Sever je devedesetih bio ekonomski i proizvodno stabilna firma - majka hraniteljka 3000 porodica jer je rukovodstvo bilo TEHNOKRATSKO!
Čim su tvoji "Menadžeri" preuzeli stvar u svoje ruke Sever je pukao.

Hobit

Quote from: Stipan on 20-04-2011, 20:04:41
Ama Hobite, ti i ja definitivno nismo iz istog filma! Sever je devedesetih bio ekonomski i proizvodno stabilna firma - majka hraniteljka 3000 porodica jer je rukovodstvo bilo TEHNOKRATSKO!
Čim su tvoji "Menadžeri" preuzeli stvar u svoje ruke Sever je pukao.

''Moji menadžeri'' nisu ništa preuzimali, ne bacaj mi njih u zagrljaj

Stipan

Ajme...  :x
Ne bacam ti ih ja u zagrljaj. Ti ih braniš - ne sećaš se?

varvarin

ZA MEHU:

Kad sam reagovao danas, učinio sam to zbog onih što tvrde sa su u Srbiji ostali još lenčine, glupaci i jurodivi, a da je sve što je vredelo- otišlo.
Sad, o tvojoj temi.
Pada mi na pamet anegdota: kako je Desanka Maksimović posle 1945. pisala oduševljene pesme o radnim pobedama omladine (o čemu se verovatno obaveštavala iz novina), pa je Mihiz napisao satiričnu pesmu u kojoj pominje i nju:  "A Desanka radovanka, iz novina pije vina..."  
Posle joj se izvinjavao.

Koje novine čitaš, Meho? Pogledaj prvo ovo.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=20&nav_id=507504

Društvo | sreda 20.04.2011 | 18:20
Preko milion siromašnih u Srbiji
Izvor: B92
Beograd -- Više od milion i 300 hiljada građana Srbije je siromašno ili jedva sastavlja "kraj s krajem", izjavio je ministar rada Rasim Ljajić.

"Prema bazi podataka na kojoj je Ministarstvo radilo više od tri godine, u Srbiji više od 700.000 ljudi živi ispod granice siromaštva, a najmanje zarađuju stanovnici juga i istoka zemlje.

Više od 700 hiljada ljudi koji žive ispod granice siromaštva i isto toliko nezaposlenih čine najveći izazov za Vladu Srbije koja se na početku svog mandata predstavila kao socijalno odgovorna.

Skoro tri godine kasnije, broj korisnika socijalne pomoći svakog meseca raste za dve do tri hiljade. Srednja klasa više i ne postoji, ukazuje ministar Rasim Ljajić.

Najgora socijalna situacija je na jugu i istoku zemlje gde živi najveći broj siromašnih, nezaposlenih i korisnika narodnih kuhinja. Međutim, većina korisnika socijalne pomoći, ipak nije iz ovih krajeva već iz Vojvodine. "

KOLIKO JE MILION I TRISTA HILJADA, ZA ZEMJLU SA MANJE OD 7 MILIONA STANOVNIKA?

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/89995/Broj-siromasnih-u-Srbiji-povecan-za-100000

17. 10. 2010. 18:15h | Vestionline
.Broj siromašnih u Srbiji povećan za 100.000
U prvoj polovini godine, broj siromašnih u Srbiji je, prema kriterijumima UN, povećan za 100.000, rečeno je danas na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke.

"U Srbiji 700.000 građana živi ispod linije siromaštva, a za to najveća odgovornost pada na vlast koja i ne čini ništa da smanji broj siromašnih, uposli građene i nezaposlenost svede na primeren nivo", izjavio je funkcioner SNS Nikola Selaković.

Broj siromašnih i dalje raste, tvrdi SNS
Tvrdnje da je broj nezaposlenih u Srbiji manji nego u zemljama EU mogu se, prema rečima Selakovića, uzeti u obzir, samo ako se zanemare kriterijumi po kojima se meri nivo siromaštva.
"Donjom linijom siromaštva u Srbiji se smatra mesečno primenje od oko 8.000 dinara, a u zemljama EU dnevno primanje, odnosno trošenje od pet, odnosno 10 evra", kazao je on i istakao da je po nižem kriterijumu EU, donja linija siromaštva 150 evra za mesec dana.
Selaković je dodao da bi vlast trebalo da reševa egzistencijalne probleme građene, a ne da hvali time što su u budžetu predviđena dodatna sredstva za otvaranje narodnih kuhinja, kojih samo u Beogradu ima 20, a u Srbiji više od 60.

OĆEMO O NEZAPOSLENOSTI?

http://radiocentar.rs/novosti/srbija/302-istorijska-nezaposlenost-u-srbiji.html

Istorijska nezaposlenost u Srbiji .
četvrtak, 20 januar 2011 12:01

"Broj nezaposlenih ljudi u Srbiji je dostigao svoj istorijski maksimum. Nacionalna služba za zapošljavanje ima evidentirano je oko 730 hiljada nezaposlenih. Prema nezvaničnim podacima u Srbiji je bez posla više od milion ljudi.

U Nacionalnoj službi očekuju da će ove godine biti uspešniji u zapošljavanju građana Srbije, zahvaljujući planiranim programima za koje su dobili oko dve milijarde više nego u 2010.

Poslodavci su, međutim, skeptični da parcijalne mere koje sprovodi država mogu da reše problem manjka radnih mesta u Srbiji.

Skoro 730 hiljada ljudi u Srbiji ušlo je u 2011. na spisku nezaposlenih kod Nacionalne službe za zapošljavanje, koja obećava da će ove godine zaposliti 60 hiljada ljudi."

MOGU JA JOŠ OVAKO. NEBITNO ZA MARO SLIKU JE ŠTO TI IMAŠ POSAO, JA PRAKTIČNO NEMAM, A SCALOP PRIMA PENZIJU IZ FONDA KOJI PITANJE JE KOLIKO JOŠ MOŽE DA IZDRŽI.
PITANJE JE: IDEMO LI NAVIŠE - ILI NANIŽE?

Da li si bio na jugu Srbije, ili na bugarskoj granici: Znaš li koliko tamo firmi radi, odnosno ne radi, i kolika je beda i broj nezaposlenih?
Rade Beograd, Novi Sad, Niš...dokle? I nisu samo oni Srbija.
Razumem ja odlično kad kažeš da je to prokletstvo tranzicije. Neka bude.
Ali, idemo li kao grupa - naviše?

Hobit

Quote from: Stipan on 20-04-2011, 20:16:16
Ajme...  :x
Ne bacam ti ih ja u zagrljaj. Ti ih braniš - ne sećaš se?

Koga Stipane???
Ja sve vreme govorim o MENADŽERIMA koje je zaposlio PRIVATNI VLASNIK, ne branim kadrovike koje je dovodio i postavljao neko iz vlasti. Bilo koje vlasti...

Meho Krljic

Quote from: varvarin on 20-04-2011, 20:17:45
Razumem ja odlično kad kažeš da je to prokletstvo tranzicije. Neka bude.
Ali, idemo li kao grupa - naviše?

Pa, gore sam dosta jasno opisao kako stvari stoje sa siromaštvom u Srbiji. Takođe sam rekao da zvaničnih statističkih podataka nema od 2008. godine i da time vlast verovatno prikriva svoje neuspehe. Ali sam takođe i pokazao da je siromaštvo uglavnom opadalo do 2008. godine i da je ulazak u 21. vek bio obeležen sa deset i po posto ljudi ispod granice siromaštva dok ih je u 2008. godini bilo ispod osam posto po istom kriterijumu, a to je kriterijum koji je odredio Svetski program hrane i koristi ga naš tim implementacije strategije za smanjenje siromaštva. Drugim rečima, ovo što Ljajić i drugi pričaju je možda tačno, ali ne znamo koji se kriterijum koristi.

Ako ćemo o milion i trista hiljada (to je 700.000 ispod granice siromaštva i još 600.000 na granici), onda treba da dodam i da je ulaskom u dvadesetprvi vek deset i po posto bilo ispod granice siromaštva, a još deset posto na granici po istim kriterijumima WFP. Dakle, da, danas je bolje. Marginalno bolje, ali bolje.

Nezaposlenost u Srbiji jeste na istorijskom maksimumu, to jest, ovih dvadeset procenata nezaposlenih je takođe bila cifra i pre pet godina, koja je zatim smanjena na oko 14 procenata da bi od 2008. godine ponovo rasla i ponovo dostigla 20.

S druge strane, u devedesetima nisi imao istorijsku nezaposlenost samo i isključivo zato što firme nisu otpuštale ljude, po političkoj komandi da se čuva socijalni mir, pa si tako imao desetine hiljada formalno zaposlenih koji nisu primali plate i nisu im plaćani doprinosi. Naravno, statistiku iz tog doba nećeš lako naći ali je prilično plauzibilno da verujemo da nije bilo bolje nego danas osim po apstraktnom stanju zaposlenosti koje je postojalo samo na papiru.

Stipan

Koji bre privatni vlasnik!? O čemu ti to pričaš Hobite!?
Privatni vlasnici su otpustili 730 hiljada ljudi o kojima ti priča Varvarin!!!

Hobit

Quote from: Stipan on 20-04-2011, 20:28:23
Koji bre privatni vlasnik!? O čemu ti to pričaš Hobite!?
Privatni vlasnici su otpustili 730 hiljada ljudi o kojima ti priča Varvarin!!!

Ma naravno da su ih otpustili kada su im proizvodili gubitke!
Pa nije privatni vlasnik Majka Tereza ni ''sigurna kuća''. Pa šta bi radio privatni vlasnik sa, npr, IMT-om??? Pravio traktore? Za koga?. Pa i one firme koje su propale, pa su pokupovane - bile su predimenzionisane, pravljene da prizvode za mnogo veće tržište. Sada možeš da kupiš mnogo bolji i dulo jeftiniji traktor dovučen iz Belorusije. Imaju i klimu! Kako ćeš da konkurišeš njima? Nemaš ni kvalitet ni cenu! Naravno da se u takvom slučaju otpuštaju radnici. Pa ko je lud da ih hrani? Da li bi ti???

Stipan

E pa dobro onda, Hobite. Pretpostavljam da ne možemo postići konsenzus.
Shvatam ja šta ti govoriš, ali se duboko ne slažem. To je razmišljanje koje definitivno vodi zemlju u kolonijalni status.

Alex

Quote from: tomat on 20-04-2011, 01:35:03
Quotedakle imaju stručnjake, te stručnjake treba pomoći

odakle strušnjaci? sve što je valjalo je odavno napustilo zemlju. ostali su stručnjaci po tim firmama, ali su oni stručni za tehnologiju koja je prevazišena.

bilo koja firma koja je u govnima ima prostorije (koje često ne zadovoljavaju savremene standarde bezbednosti, ukoliko misliš na radne prostorije, a ne na upravne zgrade), ima infrastrukturu (koja nije održavana bar 30 godina, i za nju je takođe pitanje koliko je bezbedna), i

bla bla bla truć truć bla

Tomate, prevazišao si Lomljavinu i Hobita zajedno. Da se neko drugi nije ulogovao na tvoj nalog?

Da li je bilo bolje 90-ih ili posle?

Smisleno pitanje, koliko i - ko je bolja pevačica, Karleuša ili (pokojna) Xenia?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Karleuša, pa tu barem nema dileme.

Savajat Erp

Али је пок. Ксенија била бољи лик :)

Quote from: Hobit on 20-04-2011, 19:56:43
Imaj u vidu to na će posle smaka sveta preživeti samo bubašvabe, poneki advokat

Сад знам којим правцем да кренем у даљој каријери...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Savajate! Sa bubašvabama!

Savajat Erp

Everything for surviving!  :)

Джон Рейнольдс

Nisam zaboravio Đapetovo pitanje o Miloševiću kao veleizdajniku, ali je zanimljiva ova tema, pa ću sačekati još malo.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Pa, nije više zanimljiva, vidiš da je stalo. Daj, ne drži nas u neizvesnosti!!!

lilit

Tema je zanimljiva, ali pošto sam ja plavuša (i mentalno) moram malo da vam razbijem ozbiljan palamud i kažem da je Beograd danas bio mnogo lep, a i dalje je metropola u odnosu na sve glavne ex-Yu gradove, a i šire. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Raspalamudila si nas.

Alexdelarge

Quote from: Bata konezdrav on 20-04-2011, 01:06:36

EI Niš (ne znam što sam zapeo za tu firmu ali svejedno je)

srbi i proizvodnja televizora? (sic!) :x ti mora da se salis! pa od tog tvog ei nisa gori je jos samo obod cetinje.  jedini spas za srbiju je u zaduzivanju.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

pokojni Steva

IDA. Kad se ona 'montirala' (tako se to tad zvalo), bio sam klinac od možda 10tak godina. E, tad ćaleta nisam video nedelju dana; ništa kuća, žena, deca. A nedeljom, taman kad je keva pristavljala ručak, zajašio bi bickl, 'da vidim šta rade oni moji', pa 5Km tamo i toliko natrag. I svako leto, čim sam završio prvi srednje, argatovao sam u 'Livnici Kikinda'. Još nosim Murine košulje što sam pazario od te kinte. Malo 'pupe' oko pupka, ali Bože moj. Livnica je od Kikinde napravila 2. grad u ex Yu po bruto...

Savajat Erp

Иначе, они који су типовали на Оливера Драгојевића, изгубили би опкладу :)

http://www.mondo.rs/s203852/Zabava/Zabava/Muzika/Dino_Merlin_u_Beogradu.html

pokojni Steva

...dohotku, odmah posle Maribora. Scallop je džarnuo gde peče, pokrenuo slike. Livnica Kikinda je bila imperija! Sećam se (kako, pojma nemam) ćeletovih priča o nekim pacerima iz Kamnika što bi da imaju bolji fiting od LŽTK. E, ti isti su ih sad kupili, muljali nešto par godina (da zadovolje socijalni program) pa konačno rašrafili mašine i spakovali ih za Sloveniju. Ciao ragazzi! To isto su uradili i sa sličnom fabrikom u Mađarskoj, malko ranije. Ja mogu samo da osećam da su se 'prave' stvari dešavala pre...

Savajat Erp

Stop living in the past, man!!!

pokojni Steva

... i Miloševića i Đinđića i Koštunice i Tadića. Ona vremena će se teško vratiti. Nije to do obrazovanja, niti do para ili pravog vremena. Nema više tog 'zila', inata na pravi način, da se čine čuda. Bih ja, ali zašto, čerez čega?
E, a sad Mehmede, šta ti je zasmetalo kod zabrane izvoza pšenice? I koje su to 'firmice' oštećene tim zločestim aktom? Svako normalan bi, odmah po 'embargu' iz Rusije i Ukrajine zatvorio i svoje granice, i to ne samo na izvoz pšenice. Jok, domaća bagra se još hvali rekordnim...

scallop

Livnica železa i tempera je bila čudo.

pokojni Steva

...poljoprivrednim izvozom. Pa naravno, lud se glupošću hvali. Odavno pretim da se nećemo mastiti krmenadlama još dugo. Kukuruz na malo 23din/Kg stoji od jesenas. Svinja je sad 105din/Kg, da je uraniš treba 150€. Matematika klamće. Jeste, čudna sam vrsta komunjare, ali ovo je još čudnija vrsta države. Ili Tita ili kralja natrag, ovako jok da ide dalje.

Meho Krljic

Meni nije zasmetalo ništa jer se tim poslom ne bavim ali sam gledao predstavnike firmi koji objašnjavaju kako ovo njima kvari sklopljene poslove, niko im to neće nadoknaditi a kad zabrana bude skinuta već će drugi biti na mestima na kojima su oni bili.

Plut

Sve srušiti i početi od livade, mnogo je isplativije nego kupovati staro i jeftino pa onda popravljaj, pa kad krenu da isplivavaju dugovi od pre koznakoliko godina, država ti proda pa posle tvrdi da je to i dalje njeno, pa se sudiš, sudije ne znaju, različito presude za iste predmete, opet isplivaju novi dugovi, ti se žališ, nema ko da čuje, a država ne da, otpustiš višak koji sedi i palamudi jer više ne može da odnese svaki čekić ili lopatu kući, ili da otera traktor na svoju njivu 'malo samo da preore', pa si onda lopov 'zajedno sa onima'... Ne, ne isplati se ovde bilo šta privatizovati.
Obori pa polako sve novo.

Джон Рейнольдс

Sjajna ideja. Odoh da napravim kameni nož i koplje.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

:cry: :cry: :cry: Ko im je kriv što nisu trajniji biznismeni. Prodali bi oni sve, ali nema robe.  xfuck5

A i Plut se razume ko Marica u krivi. :cry: Ova zemlja sa svojom infrastrukturom je bila za brownfield, a ne za greenfield investicije.

Pardon, pod uslovom da nema ove lopovske mafije. :x