• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Plut

Pa opšte je poznata stvar da je Jelena tu gde jeste zbog svog muža i samo zbog toga. Nije tajna. Osim možda za nju.

scallop

Stevo, ti pozdravi Simona, a ja ću Hajeka. Možda ti se javi i Bata Životinja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: Plut on 08-06-2012, 13:46:48
Pa opšte je poznata stvar da je Jelena tu gde jeste zbog svog muža i samo zbog toga. Nije tajna. Osim možda za nju.

ali i muz joj je moron.  :mrgreen:
sad nam odaj tajnu, odakle on tu gde jeste?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Quote from: lilit_depp on 08-06-2012, 13:49:44
Quote from: Plut on 08-06-2012, 13:46:48

ali i muz joj je moron.  :mrgreen:
sad nam odaj tajnu, odakle on tu gde jeste?

Para vrti gde mozak ne prilazi. :mrgreen: Mislim, tako meni rekli, otkud znam. E sad, nekako mi nije bilo u redu da pitam "a čiji su njegovi novci i otkuda mu?" Onda bi se pretpostavilo da me isto to zanima i za nji'ove novce, tako da sam smerno ćutala, klimala pametnom glavicom i smeškala se. xrotaeye

scallop

Mislim da je jedno vreme bio direktor OKUD Ivo Lola Ribar. Ako je to taj Trivan. Napredni omladinac još u Slobino vreme. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Ja sam danas čuo da je bio automehaničar, a ne direktor, te da je preko noći postao akademski građanin.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

pokojni Steva

Quote from: Nightflier on 08-06-2012, 14:35:30
Ja sam danas čuo da je bio automehaničar, a ne direktor, te da je preko noći postao akademski građanin.

To poturaju ovi iz Z(D)veri, mater im  :evil:
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Anomander Rejk

Jeremić osvoji UN!
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

lilit

:?

al kakva firma, takav i kandidat.  :mrgreen:

Anomander Rejk

Pa kandidat je diplomirao na Kembridžu, a magistrirao na Harvardu- meni to nije smešno, već za poštovanje. Valjda bi se znanje trebalo ceniti. A politiku ne izmišlja on, već kao ministar sprovodi utvrđenu politiku vlade, bila ona pametna ili nakaradna.
Kako god, čestitke, mislim da je to ipak neki uspeh za imidž zemlje.
Tajno pišem zbirke po kućama...

džin tonik

je li tko za kakvu okladu? ja kazem da nece uspjeti. glup je ko noc.
edit: o, pa vec je uspjeo :lol: ludog li svijeta. haha!
jeremic the serb: "... svet od srbije očekuje liderstvo, predvodništvo i umerenost. ..." :lol: :lol:

Meho Krljic

xrofl xrofl xrofl  Zosku je ovo crni dan. Mislim, u istom danu je i Patrijarh srpski kafenisao sa Josipovićem: svi neprijatelji Hrvatske u jednom kabinetu!!!

džin tonik

mda, evo sutra ce velika srbija.

Meho Krljic

A preksutra svet!!!!!!

lilit

Quote from: Meho Krljic on 08-06-2012, 20:52:04
xrofl xrofl xrofl  Zosku je ovo crni dan. Mislim, u istom danu je i Patrijarh srpski kafenisao sa Josipovićem: svi neprijatelji Hrvatske u jednom kabinetu!!!

ajd josipović, al kafenisanje sa zagrebačkim kardinalom...to je zoletu najtežije palo.

džin tonik

prilicno. imam neke zgodne ideje sto bih sa kardinalom i sa patrijarhom.

Father Jape

Quote from: Anomander Rejk on 08-06-2012, 20:45:22
Pa kandidat je diplomirao na Kembridžu, a magistrirao na Harvardu- meni to nije smešno, već za poštovanje.

Ja sam, pak, posle Jeremića počeo da gubim veru u pomenute institucije.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Nightflier

Quote from: zagor-te-gay on 08-06-2012, 21:07:55
prilicno. imam neke zgodne ideje sto bih sa kardinalom i sa patrijarhom.

Slobodno ih iznesi. Nešto mi govori da bi bile dočekane aklamacijom na ovom bezbožničkom mestu. :)
First 666

Nightflier

Quote from: Father Jape on 08-06-2012, 21:08:59
Quote from: Anomander Rejk on 08-06-2012, 20:45:22
Pa kandidat je diplomirao na Kembridžu, a magistrirao na Harvardu- meni to nije smešno, već za poštovanje.

Ja sam, pak, posle Jeremića počeo da gubim veru u pomenute institucije.

Što? Tipičan britanski polugej. Prva klasa.
First 666

Meho Krljic

Nego, u Srbiji danas:

Жене слабије плаћене од мушкараца 

Иако подаци говоре да четири петине жена и мушкараца у Србији живи у браку, статистичари бележе константан пад броја закључених бракова
   Иако су жене у Србији готово исто образоване као и мушкарци, оне су чешће незапослене и мање су плаћене – о томе сведоче статистика зарада из септембра 2010. године, која говори да је плата жена запослених у здравственој и социјалној заштити износила 48.437 динара, а плата мушкарца 59.415 динара. Зарада жена у државној управи износи 57.783 динара, а мушкарац на истом радном месту добија 60.148 динара. Осим што су мање плаћене на истом радном месту, жене проводе чак два сата дневно више на неплаћеним пословима у домаћинству, а подаци говоре да више од 60 одсто припадница лепшег пола у нашој земљи, осим у сопственој породици, ради и у другом домаћинству – најчешће помаже својим старим и болесним родитељима у кућним пословима.
Језик бројки и слова такође говори да седам одсто жена у Србији спада у категорију самохраних родитеља и саме носе терет подизања детета. Иако подаци говоре да четири петине жена и мушкараца у Србији живи у браку, статистичари бележе константан пад броја закључених бракова, којих је 2010. године било за око трећину мање него 1980. године.
Ово су само неки од занимљивијих података који се налазе у књизи ,,Жене и мушкарци у Србији: шта нам говоре бројке", коју потписује др Марина Благојевић-Хјусон, научна саветница у Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду.
Осврћући се на проблем ниског фертилитета у нашој земљи, др Мирјана Бобић, професор социјалне демографије на Филозофском факултету у Београду и рецензент књиге ,,Жене и мушкарци у Србији: шта нам говоре бројке", упозорила је да се без озбиљне интервенције државе у правцу подизања квалитета свакодневног живота, наталитетна статистика неће променити.
,,Последња генерација жена у нашој земљи која је рађала довољно деце за репродукцију нације рођена је између 1922. и 1926. године. У свим земљама јужне Европе бележи се ниска стопа фертилитета, јер недостају добре популационе политике које омогућавају усклађивање јавне и приватне сфере. Насупрот неким ретроградним тумачењима социолога да жене због свог себичлука и лагодности неће да рађају више деце, сва озбиљна социо-психолошка истраживања говоре да она жена која није задовољна својим партнером, браком и родитељством неће да рађа децу. Формула за бољи фертилитет гласи: партнер плус срећа једнако дете, а не партнер плус дете једнако – срећа", истакла је др Мирјана Бобић.   
Она је оценила да у нашем друштву постоји велика конфузија вредности – са једне стране се од жене очекује да буде запослена, али се истовремено сматра да дете запослене мајке пати, јер остаје само код куће, односно у обданишту.
  К. Ђорђевић објављено: 08.06.2012.

Джон Рейнольдс

Quote"Насупрот неким ретроградним тумачењима социолога да жене због свог себичлука и лагодности неће да рађају више деце, сва озбиљна социо-психолошка истраживања говоре да она жена која није задовољна својим партнером, браком и родитељством неће да рађа децу. Формула за бољи фертилитет гласи: партнер плус срећа једнако дете, а не партнер плус дете једнако – срећа"

Из једног просеравања у друго, још веће. Чим прочитам "сва озбиљна истраживања" прораде ми пљувачне жлезде. А онда тек креће потпуна будалаштина, не знам која је већа - жене неће да рађају јер су незадовољне партнером (ало! раскид, развод...), браком (понавља се - ало! развод) и - пази сад - родитељством. Ово указује на то да та из "озбиљног истраживања" већ има дете и да је родитељством јелте незадовољна, а онда те "ретроградне" (ах, што волим те напредне што одма знају и шта је ретроградно) теорије и не делују тако далеко од истине... неће још једно дете због своје лагодности.

Овај закључак је преписан из оних неподношљивих викенд-додатака новина често насловљених са "живот" или тако нешто. Ерго, срање.

Основни разлог за немање (више!) деце данас је у гро случајева, како ја гледам на ствари, заправо зрела одлука. Don't breed it if you can't feed it. Ово би мандови могли да усвоје као мото. И не само то, ако детету није могуће пружити не лагодан живот пун играчака и гардеробе, већ образовања, ЗДРАВЕ хране, животног простора, итд... Чему бесомучно размножавање? Треба ићи на квалитет, не на квантитет, ало!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

S obzirom da populacija u Srbiji postaje sve starija - imamo najstarije stanovništvo u Evropi, tj. najvišu prosečnu starost - ni kvantitet ne bi bio na odmet. Treba neko i da zarađuje te pare koje ćemo mi trošiti u penziji.

Ali, razume se, teško da će išta zapravo povećati natalitet pa ćemo se snalaziti imigracijom. Kinezi će nas spasti.

Джон Рейнольдс

То што причаш је већ политичко питање, пошто је овде животни стандард, радна места, итд. - политичко питање. Демократура не ради ништа по том питању, ако се изузме Чеда Прашак који се, читајући иза редова, залаже да се известан број пензионера врати на биро.

Али биће боље кад уђемо у Европску унију, јелте.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Ama zar ne bi prošle godine ona vest da i Kinezi odlaze?  :cry:

Джон Рейнольдс

Ако цена земљишта у наредним годинама још падне, можемо да покупујемо плацеве. Размишљам о томе две-три године уназад.

#Τζούτσε

Petronije

Džon je pogodio u centar. Mada je istina da su žene nezadovoljne, ali ostaje pitanje ko će njih danas zadovoljiti u bilo kom smislu???
Arm the Homeless

Mme Chauchat

Quote from: Meho Krljic on 08-06-2012, 21:32:42
Насупрот неким ретроградним тумачењима социолога да жене због свог себичлука и лагодности неће да рађају више деце, сва озбиљна социо-психолошка истраживања говоре да она жена која није задовољна својим партнером, браком и родитељством неће да рађа децу.
Pa majku mu njegovu, zar se muškarci ništa ne pitaju oko toga da li će se deca rađati, nego samo žene odlučuju???

mac

Muškarci bi voleli da veruju u to.

Meho Krljic

Ja to naravno ne znam iz neposrednog iskustva, ali utisak mi je uvek bio da se parovi to dogovaraju. No, kapiram da žena tu ima malo veću težinu u odlučivanju jer ipak je njeno telo tu da bude kontejner za bebu i posle treba da ga rađa, hrani i sve to...

Petronije

Nebitno je ko sta radi, ako jedan od supruznika ne zeli decu, dece nece biti. Postoji mogucnost da muskarac radi na kvarno ali postoji i abortus. I nije zena nikakav kontejner, ona je majka. :)
Arm the Homeless

mac

Ako žena neće decu, dece neće biti. Ako žena hoće decu, deca se stvore nekim misterioznim putem.

Petronije

Arm the Homeless

džin tonik

da se ukine kontracepcija i abortus na jedno 50 godina, svi problemi europe bili bi rijeseni.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 09-06-2012, 14:07:32
No, kapiram da žena tu ima malo veću težinu u odlučivanju jer ipak je njeno telo tu da bude kontejner za bebu i posle treba da ga rađa, hrani i sve to...

:cry: :cry: :cry:

Meho Krljic

Dobro, znamo da ima i muškaraca koji doje, ali to je još uvek samo pokret šačice entuzijasta.

Gaff

Nemoj tako, ima nas malo više od šačice...
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Albedo 0

Muškarci imaju prednost u baštovanstvu i njezi kućnih ljubimaca???  :?

Death to the modern world!  8-)

RedSonja

Quote from: zagor-te-gay on 08-06-2012, 20:56:51
mda, evo sutra ce velika srbija.
a nene!
neće još velika srbija čekamo još malo da potpuno iščezne radioaktivnost od černobila , pa tek onda evakuacija/nastanjivanje

Albedo 0

http://sport.blic.rs/euro-2012/vesti/182129/Uzivo-veliki-derbi-1-kola-EURO2012-Nemacka--Portugal-00

pa jebote, danas na jednoj vijesti napisao sam komentar da zemlja nije Portugal već Portugalija i da poštuju pravopis, naravno nisu to objavili, ali zato su u novoj vijesti opet napisali Portugal, opet sam komentarisao da se zemlja zove Portugalija i naravno opet nisu objavili komentar.

I ne smeta mi što ne objavljuju, već pobogu zašto nastavljaju da pišu nepravilno?

Father Jape

Ivan Klajn je, recimo, oduvek zagovarao da što pre batalimo Portugalija potpuno - valjda mu se ne sviđa što je od nemačkog Portugalien - i da pređemo kao sav ostali svet na Portugal.

Mme Chauchat

Naravno, prvo to pa da lepo batalimo i Španiju i Nemačku i da pređemo na izvorne tj. jedino ispravne oblike Espanja i Dojčland.  xuzi

Father Jape

Misliš Dojčlant.  :lol:

Mme Chauchat

Ooo Jape, za ovo fonetisanje ćeš da mi platiš. (Ne mogu da nađem dovoljno agresivan smajli.)

Father Jape

Albedo 0

pa da, ako nije Portugalija onda nije ni Holandija, pa neka lijepo napišu da je Danska trijumfovala nad Holandom.

Nemam ništa protiv da se dogovorom odrede izvorni nazivi, ali o tome još niko nije odlučivao i ne može javno glasilo da piskara po Klajnu koji nije zvanični autoritet.

Mme Chauchat

Quote from: Father Jape on 09-06-2012, 23:22:25
xremyb
:oops: Srećom tvojom, slaba sam na neozbiljnu omladinu...

mac

U Srbiji se vrlo lako preuzimaju reči iz jezika osvajača. Pošto su nas poslednji osvojili Ameri normalno je što preuzimamo njihov oblik reči.

Josephine

QuoteНасупрот неким ретроградним тумачењима социолога да жене због свог себичлука и лагодности неће да рађају више деце, сва озбиљна социо-психолошка истраживања говоре да она жена која није задовољна својим партнером, браком и родитељством неће да рађа децу.

Mislim da ova tvrdnja podrazumeva razvod ili raskid veze. Naravno, bez muškarca nema ni deteta/rađanja, i otud nezadovoljstvo dovodi do smanjenja rađanja, odnosno povećanja broja raskida i razvoda.

Dakle, ovo je veoma pronicljiva tvrdnja. Žene nisu preko noći postale razmažene i nisu preko dana odlučile da ne rađaju. Jednostavno, danas je u Srbiji sve manji broj emotivno i psihološki zrelih muškaraca. Zašto? Zbog ekonomske i psihološke krize je jedan odgovor. Prinuđeni da dugo žive sa roditeljima, vrlo često bez posla i kinte, oni gube samopouzdanje, postaju ogorčeni, frustrirani, grubi, ne znaju šta i kada hoće. Žene su (malo!) manje podložne ovom uticaju krize, jer su, jadne, ionako manje zaposlene, manje plaćenje i više izrabljivane - navikle su da se bore i da mukotrpno rade, budu u podređenijem položaju.

Naravno, ima tu i očekivanja društva od jednih i drugih. Od muškarca društvo očekuje da budu izdržavatelji i snabdevači. Od žena se to, u patrijarhalnom društvu, manje/ne očekuje. Zato su se žene bolje snašle u ovoj krizi. Psihološki su jače i stabilnije, te i zrelije, u globalu.

Još jedna činjenica u Srbiji igra veliku ulogu u muško-ženskim odnosima: proces tranzicije žene u ravnopravnog i priznatog člana društva odavno je u razvijenijem svetu prošao. Žene su tamo još uvek manje plaćenje i još uvek više rade, ali je svest polno-rodnim odnosima podignuta na viši nivo. Žena je poštovanija, muškarac u kući više nije samo "pomoć u kući" (kako je to naša usrana Uprava za rodnu ravnopravnost (bila sam tamo, znam da malo rade) svojevremeno apelovala na građane da pomognu svojim ženama u kući, jer i one imaju pravo na karijeru (??!)), već ravnopravni partner u kući i slično.

Žene u Srbiji doživele su transformaciju, ali ih muškarci ne prate. Ostali su potpuno zbunjeni ženama koje se razlikuju od njihovih majki, i u toj situaciji postaju nesigurni, iz nesigurnosti grubi i nezreli, a iz grubosti i nezrelosti i - nezadovoljavajući partneri.

Ne krivim muškarce (pogotovo ne sve!), da se razumemo, mnogo je veći pritisak društva na muškarce da se menjaju, nego na žene. Ipak, tranzicija svesti i promene mentaliteta najviše šteti njihovoj psihi.