• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Son of Man

Shavatam ja sta ti oces da kazes, ali brate to je strip, u stvarnom zivotu takvih likova nema, dakle nema ih...ko da ja ne bi voleo da takvo nesto postoji i da im jbe keve i sve dojaja, al dzaba...

QuotePa kažem bili ili mogli biti.

Pa pazi, uvek neko u bilo kojoj situaciji moze biti povredjen, evo npr. ode na neki protest i povredi se, prebije ga murija, znaci ako ides cak i na miran protest moz da dobijes batine, mogu da te sacekaju nacisti na povrtaku kuci, a moz i da te dovati murija. Znaci potpuno isto vazi.

QuoteA nešto nisam baš ubeđen da niko nije povređen tokom nemira u Grčkoj...

Tokom nemira u Grckoj je bilo brdo povredjenih ljudi, ali ja ne pricam o tome, ja sam pisao o povredama od paljevina, toga nije bilo...

Meho Krljic

Ja sam imao utisak da ti zapravo samo želiš da vidiš kreiranje haosa???

Ygg

Anarhija, all over Baščaršija!  :| :| :|
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Son of Man

Quote from: Meho Krljic on 26-08-2009, 17:08:50Ja sam imao utisak da ti zapravo samo želiš da vidiš kreiranje haosa???

Naravno, kEOS i samo KEOS (i pomalo anarhije) !!!

za apokalipsu spremni  8-)

Джон Рейнольдс

Pravo da vam kažem, izgoreli džip kojeg političara i/ili razbojnika koji je preko noći postao tajkun, pa čak i koji koktel u dvorište bila bi (manje ili više) destruktivna direktna akcija čiju bi poruku i običan svet shvatio. Ovo sa ambasadom, što kaže Meho, shvata samo uzak krug posvećenika. Naravno, govorim o akcijama bez žrtava jer uljenisani leš deteta nekog političara i/ili razbojnika koji je preko noću postao tajkun poslalo bi jednu sasvim drugu sliku.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Son of Man

Postaoji saopstenje, koje je plasirano na svim medijima pa i stranim...

Eriops

A u cemu se to, kad ostavimo na stranu ideologiju, razlikuju nacionalisti i anarhisti ?
I jedni i drugi su spremni na nasilje. I jedni i drugi ga opravdavaju visim ciljevima.
I jedni i drugi napadaju tudju imovinu. Najlakse je energiju usmeriti u destruktivne i rusliacke svrhe. Tesko je stvarati, i graditi.

mac

Pa ajde stavi se u njihovu kožu pa sam sebi odgovori. Zamisli da si anarhista i da mrziš proklete nacionaliste zbog... čega?

Son of Man

Ali kako da to odradi kad Tihi jednostavno voli sve ljude ?!  :idea:
Evo ja sad i pored napora, ne mogu al' nikako da zamislim situaciju u kojoj Tihi mrzi nekoga, bilo koga  :shock:

Eriops

Pa i komunisti su mrzili nacionaliste, pa im to nije predstavljao problem da pobiju milione nevinih ( Cika Staljin ).
Uzmimo da anarhisti ostvare cilj, i sruse drzave. Sta onda ? Sta je ono sto ce ponuditi posle toga- apsolutna sloboda pojedinca ? Najaci i najsuroviji pojedinci mogu samo imati jos vise vlasti tada, nego danas. Vladale bi drustvom razne varijante Zemunskih klanova. Takva sloboda bi bila gora od neslobode.

Eriops

Ja ne volim sve ljude, ali to ne znaci da bi onima koje ne volim upalio kucu ili nesto slicno. No Son nema taj problem, on voli sve ljude.
Pardon, osim popova SPC  :idea:.

Son of Man

Quote from: tiha voda on 26-08-2009, 18:27:04
Pa i komunisti su mrzili nacionaliste, pa im to nije predstavljao problem da pobiju milione nevinih ( Cika Staljin ).
Uzmimo da anarhisti ostvare cilj, i sruse drzave. Sta onda ? Sta je ono sto ce ponuditi posle toga- apsolutna sloboda pojedinca ? Najaci i najsuroviji pojedinci mogu samo imati jos vise vlasti tada, nego danas. Vladale bi drustvom razne varijante Zemunskih klanova. Takva sloboda bi bila gora od neslobode.

daj brate uzmi malo procitaj o anarhizamu ako vec oces da pises o tome leba ti...ovo je ko ono kako mali perica zamislja anarhizam...ili pitanja tipa pa ako ne bude policije jel to znaci da ce moci da se krade, ili...ako ne bude zatvora jel' to znaci da svi kriminalci idu na slobodu...i slicno...znaci nije tako, ima sve lepo objasnjeno kako su oni zamislisli to svoje drustvo bez drzave, al ko sto rekoh mene to ne zanima, ja sam za UBISTVO SVETA. Over.

Eriops

Sve je lepo i komunizam objasnio, ali teorija je jedno a praksa i sprovodjenje ideja i teorija u zivot nesto sasvim drugo- obicno ispadne sasvim drugacije od zamisljenog.

Son of Man

E vidis za anarhizam to ne znamo da je tako, jer prakse nije bilo, tj. bilo je nesto malo u Spanskog gradjanskom al se to ne racuna...znaci moz da bude a ne mora...
a posto sa anarhizmom nemamo negativnih iskustava ne moz da tvrdimo ama bas nista, osim naravno ako cemo tom tvojom logikom da to tako OBICNO ISPADNE SASVIM DRUGACIJE OD ZAMISLJENOG.

Джон Рейнольдс

@ Meho, oftopik

Tri poruke iznad Sin spomenu ubistvo sveta. I meni sinu. Trebalo bi u narednih mesec ili kusur dana konačno da se nakanim da isprebacujem neke materijale sa beta na DVD-je. Imaš li "Ubistvo sveta" u nekom elektronskom formatu? I zanima li to? Legendaran je to spot a nema ga nigde.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

mac

Ono u čemu su komunisti pogrešili je što su jedan ekonomski sistem revolucijom zamenili za drugi. To je bilo pogrešno i u vreme pariske komune. Ako anarhisti hoće na silu da menjaju svet onda i to neće na dobro da izađe.

Meho Krljic

Quote from: John Reynolds on 26-08-2009, 21:29:23
@ Meho, oftopik

Tri poruke iznad Sin spomenu ubistvo sveta. I meni sinu. Trebalo bi u narednih mesec ili kusur dana konačno da se nakanim da isprebacujem neke materijale sa beta na DVD-je. Imaš li "Ubistvo sveta" u nekom elektronskom formatu? I zanima li to? Legendaran je to spot a nema ga nigde.

E, nemam, bio bih ti vrlo zahvalan. Mislim, nije da bih želeo da iko ikad vidi taj spot, ali da ja imam, da ga sebi puštam na ajpodu kad se uznesem iz nekog razloga, da se podsetim koliko nemam podlogu za to  :lol:

Meho Krljic

Quote from: mac on 26-08-2009, 22:03:07
Ono u čemu su komunisti pogrešili je što su jedan ekonomski sistem revolucijom zamenili za drugi. To je bilo pogrešno i u vreme pariske komune.

Pa, sad... ja ne bih rekao da je greška bila u tome što je zamenjen ekonomski sistem već u sijaset drugih stvari, možda najpre što ekonomski sistem nije stvarno promenjen. Bodrijar je svojevremeno vrlo lepo argumentovao u svojim delima iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih da je osnovna falinka socijalističkih društava što usvajaju identičnu filozofiju spram ekonomije kao i kapitalisti pre njih. Bodrijar to naziva političkom ekonomijom, a vrlo uprošćeno mogli bismo reći da se radi o tržišnom razmišljanju, bez obzira da li govorimo o laizess faire kapitalizmu ili o komandnoj ekonomiji socijalizma. Oba sistema (i sve između njih) dele veru u cisklus proizvodnje/ reprodukcije/ razmene na osnovu "tržišnih" vrednosti itd., dakle sve ono što doživljavamo kao prirodno. Bodrijar daje primere nekoliko drugih ekonomskih modela koji nisu zasnovani na ovim idejama, a neki anarhistički pravci takođe insistiraju na alternativnim ekonomskim modelima (ako si čitao Robinsonovu Mars trilogiju sećaš se ekonomije potlača koja se uvodi tamo). Najpoznatiji je anarho-primitivizam i John Moore kao jedan od istaknutijih autora.

QuoteAko anarhisti hoće na silu da menjaju svet onda i to neće na dobro da izađe.

Eh... da znaš samo koliko su diskusije o komparativnim prednostima evolucije nad revolucijom (i obrnuto) česte u anarhističkim krugovima, preselo bi ti i da misliš o tome...

Son of Man i Dry Na Nord znaju o ovome znatno više od mene pa ako su potrebna pojašnjenja, pozivam njih da ih daju.

džin tonik

nijemci su bas zgodno prenijeli taj dogadjaj u bg.
http://www.bild.de/BILD/Newsticker/news-ticker/2009/08/25/10-belgrad.html
ne spominju solidarnost, vec vide motiv u izgubljenoj kosarkaskoj utakmici u ateni.
dva grka, theofilos i dimitrios, neovisno jedan o drugom citaju ove novine (najprodavanije u njemackoj) i cini mi se da nisu zeljni srba u narednih 100 godina. a uvijek su vas puni emocija branili.
svidja mi se ovo.

Son of Man

Quote from: Meho Krljic on 26-08-2009, 22:44:27E, nemam, bio bih ti vrlo zahvalan. Mislim, nije da bih želeo da iko ikad vidi taj spot, ali da ja imam, da ga sebi puštam na ajpodu kad se uznesem iz nekog razloga, da se podsetim koliko nemam podlogu za to  :lol:
E to malo morgen, ja sam PRVI reko Reynoldsu da ocu svoj primerak spota  8-)
ipak to destruktivno ponasanje u spotu mnogo toga objasnjava o tvojoj licnosti  :evil:

A ovo oko r/evolucije, tacno je skroz, postoji ova evolutivna ekipa koja je mnogo jaca, dok su ovi bombasi naravno u manjini al se dalje cuju jbga...

Meho Krljic

Quote from: Son of Man on 26-08-2009, 23:27:28
Quote from: Meho Krljic on 26-08-2009, 22:44:27E, nemam, bio bih ti vrlo zahvalan. Mislim, nije da bih želeo da iko ikad vidi taj spot, ali da ja imam, da ga sebi puštam na ajpodu kad se uznesem iz nekog razloga, da se podsetim koliko nemam podlogu za to  :lol:
E to malo morgen, ja sam PRVI reko Reynoldsu da ocu svoj primerak spota  8-)
ipak to destruktivno ponasanje u spotu mnogo toga objasnjava o tvojoj licnosti  :evil:

Ono sa razbijanjem stvari na đubrištu je bila samo kopija, da ne kažem parodiranje tada aktuelnog spota Brutal truth (Ill neglect) a atomska bomba na kraju, e pa nju je, verovao ili ne ubacio John kad je montirao spot, da učini stvari malo dramatičnijim i da ga malko produži.

Son of Man

Dzaba sad vadjenje...sve je to zaboravljeno a osto je SPOT koji svedoci  xnerd

Eriops

A ne znam. Mozda sam ja skeptik, pa sumnjam da ce bolji svet stici paljevinom banaka i rusenjem trznih centara. Komunisti su imali apsolutno dobru ideju- bratstvo i jednakost ljudi. Ali ljudi nisu mogli da je iznesu. Problem nije sistem, vec ljudska svest. Ljudi su lakomi i pohlepni na pare, vlast, moc. Zene  :). Tako su " drugovi " u drustvu toboze jednakih, postali malo vise jednakiji od drugih. Boljsevici su izveli revoluciju na ustrb carske tiranije, a zaveli su jos gori teror. Da ne spominjem francusku revoluciju. Hiljadu je revolucija bilo gde su revolucionari postali gori od onih koje su svrgnuli. Na osnovu cega da verujem da ce anarhisti- hiljadu i prvi put biti uspesni ? Smislili su carobnu formulu kojom ce promeniti svet ?
Ja sam za evolutivne i postepene promene. Menjati coveka i njegovu svest, pa onda sisteme. Sa ovakvim covecanstvom, rusenje sistema nece nista bitno promeniti.
Doce jos gori.

Джон Рейнольдс

Ne, ne, ne. Pazite, ljudi, Barton je makao onu legendarnu scenu iz Eda Vuda kad rednekovski producent Bride of the Monster kaže da želi da se film završi sa biiiig eksploužn. Ja sam samo našao  onu eksploziju, a tražio ju je neko od akroholičara, uz to da se pojavi i tekst pesme. Da budem precizniji, bila je ideja da nešto pukne, ode sve u pičkumaterinu, taj rad. Jedino što sam uspeo da iskopam bila je atomska. Štos je i u sledećem. Pošto je spot bio pravljen ne bi li se neko zajebao da ga emituje, tad je bilo pravilo da video materijal koji se pušta po televizijama ne sme zasebno da traje kraće od 45 sekundi. Stvar je čisto tehničke prirode, zbog ušniravanja tejpova i blablatruć. Spot je trebalo naterati na 50+ sekundi i evo sad gledam požuteli papirić (na linije) gde piše da spot traje 53 sekunde. To je kompletna istina.

Trivija - pošto se sve radilo gerilski, imao sam manje od sat vremena za montažu (bez naloga, naravno, već sam uleteo između neka dva termina) i radio direktno sa VHS-a (otuda briljantna preciznost i ako se dobro sećam jedna gruba greška, iako rezova ima ... šta ja znam, jedva neki niži dvocifren broj). Uglavnom, nađem ja eksploziju ali sjajno održavani VHS plejer pojede kasetu. Zbog toga eksplozija eksplodira donekle, pa se smrzne.  :lol:  Posle tog frejma, jelte, kaseta je bila pojedena i bilo je puno dropova.

Još trivije - spot traje 53 sekunde, ali je korisnog sirovog materijala bilo možda za minut spota. Bio je jedan sjajan detalj kad Bane lupa močugom po nekim kantama, a onda radi to isto ali polako, glumeći sloumoušn. Dakle, vidi se kako vetrić okolo njiše travicu i nosi papiriće, a samo se Bane kreće polagano. Jbg, to stvarno nije imalo gde da se umetne ali je bilo ... WoW!

I da završim priču, bio sam iskreno zapanjen da je to ... taj niz pokretnih slika ... bio zaista majnor hit i jedno vreme se neprestano vrteo po Studiju B, a bogme i ne samo tamo. Do dana današnjeg  ne znam da li je tu Meho bacio neki vudu ili samo upotrebio svoj šarm. Good old days. Gde sad čovek može da gleda grajnderske spotove snimane na đubrištu i montirane VHS-om? Nigde.

#Τζούτσε

Son of Man

Tihi pa velika vecina anarhista i jeste u evolucija fazonu, samo jedan manji deo je u ovom radikalnom tripu. I naravno da nikad nece doci do anarhisticke revolucije, a to sto s'vremena na vreme (u Grckoj) anarhisti postave neku bombicu ili roknu nekog policajca, to je cisto da podsete drzavu da ne moz bas da radi sta god joj volja, i da ne moz da kontrolise bas sve i svakoga...

Jbga ti si vido samo ove Grcke anarhiste i sta oni rade, a zna se da su oni najekstremniji, a ne znas npr. sta rade anarhisyi u Shvedskoj, u SAD, u pojma nemam gde, tamo skoro pa i nema tih bombaskih akcija...znaci moz se zakljuci da je vecina anarhista u peace fazonu, zato ih ja i zovem hipici, a i zaista mnogo lice na hipike, i po stavovima al bogme i po odevanju, i tripuju se na ljubav, na solidarnost, i tako to...procitaj malo jbga, Grcka je esktrem, nemoj da se vatas za Grcku...

Naravno mene ti hipiji nerviraju, ja sam oduvek bio za grcki scenario , al to je moja stvar...

@Reynoldse - ripuj, ripuj  :!:

scallop

Čitam ja ove postove i vidim kako se mučite. Zato ću da vam priložim jednu rečenicu.

Čovek je svesna društvena životinja sa atavističkim alfa potencijalom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: John Reynolds on 27-08-2009, 00:20:59
Još trivije - spot traje 53 sekunde, ali je korisnog sirovog materijala bilo možda za minut spota. Bio je jedan sjajan detalj kad Bane lupa močugom po nekim kantama, a onda radi to isto ali polako, glumeći sloumoušn. Dakle, vidi se kako vetrić okolo njiše travicu i nosi papiriće, a samo se Bane kreće polagano. Jbg, to stvarno nije imalo gde da se umetne ali je bilo ... WoW!

Aaaaaaaaaaaaaa, evo idu mi suze od smeha, kad se toga setim. Šteta što nije moglo da uđe u spot.

Quote from: John Reynolds on 27-08-2009, 00:20:59
I da završim priču, bio sam iskreno zapanjen da je to ... taj niz pokretnih slika ... bio zaista majnor hit i jedno vreme se neprestano vrteo po Studiju B, a bogme i ne samo tamo. Do dana današnjeg  ne znam da li je tu Meho bacio neki vudu ili samo upotrebio svoj šarm. Good old days. Gde sad čovek može da gleda grajnderske spotove snimane na đubrištu i montirane VHS-om? Nigde.

Je' mi veruješ da je i meni nejasno? Sećam se da me je Mašan, koji je tada radio na Studiju B zvao da pusti spot (valjda ga je video kod vas na Politici??? Ili na Art?? Više se i ne sećam gde je to prvo emitovano) i da sam se ja nećkao, kao taj vaš Tinejdž tivi to je bre neozbiljno plus te vaše liste, to je gej, mi smo ozbiljan bend sa ozbiljnom umetničkom i političkom svešću  xrofl xrofl xrofl Al čovek me ubedio i onda su neki ludaci za to glasali... Dobro, jeste Bane glasao petsto puta verovatno, ali nije samo Bane...  xrofl xrofl xrofl

Quote from: scallop on 27-08-2009, 09:26:59

Pa to ne znači baš mnogo ovako rečeno. Primeri funkcionalnih nehijerarhijskih zajednica postoje kroz čitavu istoriju. Ja sam, kao stari marksista, vazda bio mnenja da je problem u ekonomiji....

Eriops

Ja iako mrzitelj svega i svacega, nesto sam vise za hipi varijantu  :). Dosta brate pucanja, bombi i ostalog. Malo bi lagodnijeg zivota-zene, muzika i ostalo  :!:.
Kapitalizam se moze srusiti bez kapi krvi. Mesec dana da niko ne ide na posao, sve ce kompanije propasti. Al treba smisliti sta posle.

akhnaton

Quote from: tiha voda on 27-08-2009, 11:19:14
Ja iako mrzitelj svega i svacega, nesto sam vise za hipi varijantu  :). Dosta brate pucanja, bombi i ostalog. Malo bi lagodnijeg zivota-zene, muzika i ostalo  :!:.
Kapitalizam se moze srusiti bez kapi krvi. Mesec dana da niko ne ide na posao, sve ce kompanije propasti. Al treba smisliti sta posle.

I mesec dana da niko ne kupuje ništa, da ne plaća ništa, e tek onda ode kapitalizam u qurac.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Milosh

Ma, najbolje da svi kolektivno pomremo iz protesta, a onda ne samo što će kapitalizam da nestane nego neće biti ni potrebe da se smišlja - a šta posle...

:evil:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

scallop

Quote from: Meho Krljic on 27-08-2009, 10:33:05
Quote from: scallop on 27-08-2009, 09:26:59

Pa to ne znači baš mnogo ovako rečeno. Primeri funkcionalnih nehijerarhijskih zajednica postoje kroz čitavu istoriju. Ja sam, kao stari marksista, vazda bio mnenja da je problem u ekonomiji....

Ukaži mi na jednu, brate slatki. Opismeni me. Kad već ne znaš kako se piše laissez faire.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Eriops

Sto ste tako apokalipticni Miloshe, Sone.. dajte malo optimizma. Ja verujem da ce covecanstvu jednom doci iz dupeta u glavu, i da ce svatiti da je suludo trositi milijarde i bilione para na oruzje s kojim mozemo unistiti planetu na kojoj zivimo, na pokvarenu hranu koja nam skracuje zivotni vek, na vestacke bolestine koje odrzavaju farmaceutske kompanije u zivotu, itd, itd.. Svako zivo bice, svaka zivotinja ima nagon samoodrzanja, pa i covek- verujem da nece dozvoliti da padne u rupu. Ali resenje nije haos i paljevina, svet se ne moze promeniti za jedan dan.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 27-08-2009, 12:32:35
Kad već ne znaš kako se piše laissez faire.

Eh, sad, čovek napravi jedan očigledan lapsus u kucanju i odmah se pretvorio u neprijatelja.

No, wikipedija je tvoj prijatelj, a i sama je uređena po anarhističkim principima:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_anarchist_communities

scallop

Eh, Meho, Meho... Taman posla neprijatelj. Ti si rekao da si elitista, ja te gledam kao elitistu. Drugima popuštamo, vrh mora da bude odgovoran. I, nije tipfeler u pitanju.

Nego, pogledao ja wikipediju. Pogledaćemo prve tri "funkcionalne anarhije", ostale nisu trajale više od paketa toalet papira. Dakle, Irska, Island i arapski gusari. Ircima i Britancima ne bih verovao ni da mi darove donose. Ti severnjaci masovno lažu. Anarhija, a imaju posede, izborne kraljeve, kapetane brodova, žive od lova na robove... To nije anarhija. Države i državna kontrola su nastali da bi mali postali veći. Da bi mogli da posednu, osvoje, zadrže...

Da se vratimo na moju rečenicu koja ne znači mnogo. Podvući ću samo: svesna, društvena, alfa potencijal. Ne treba, valjda, da raspredam od rodovske zajednice, gde su brzo ustanovili da bolji lovci dobijaju veći deo plena da bi bilo orni za nove lovačke uspehe. Odmah se bolje hrane oni iz njegove familije, a pojave se i ulizice koji će da ih slave za svoje parče lovine. Da ne pominjem pravo na bolju ili sve ženske. I, od anarhije - ništa. Tu bi pre Miloš bio u pravu, možda tim putem ide njegova priča o apokalipsi. Kroz anarhiju.

Meho Krljic

Ispravno, druže, Skalope, držite me spremnim kao zapetu pušku, cenim to.

E, sad nije tipfeler-jeste tipfeler... verovao ili ne, ja sam proverio na Internetu kako se tačno piše laissez faire pre nego što sam to otkucao i u krajnjem rezultatu sam ipak otkucao pogrešno. Krivim prste!!!

A, dalje, za anarhizam, da ne bude zabune, niti sam neki veliki branitelj anarhizma niti sam negde tvrdio da verujem u njegov ultimativni trijumf, ali eto, postoji gomila primera zajednica gde alfa-mužjaštvo nije stajalo na putu nehijerarhijskom organizovanju. Što se tiče poseda i svega ostalog, pa ja i pričam, stvar je najčešće najpre u ekonomiji...

Eriops

Istinska sloboda i ravnopravnost postojali su samo u prvobitnoj zajednici.
Sve posle, bili su razliciti oblici porobljavanja coveka.

Meho Krljic

Ne znam baš da li se prvobitna zajednica odlikovala "ravnopravnošću" ali da nije bilo autoriteta osim onih koji su bili fizički najjači - istina je  :lol:

Perin

Il' si bos, il' si hadžija ;)

scallop

Ljudi su ti k'o vukovi - leti porodica, a zimi čopor.

Nego da ne crkne priča. Danas pročitam dve stvari: Slavica Đukić-Dejanović zbog sukoba interesa, odstupila od položaja u Galenici na jednoj strani, a na drugoj oglas Akademije lepih umetnosti za prijem studenata gde je u stavci gluma, navedeno da je klasa: Nebojše Bradića. Šta ti, Meho, misliš: ko je ovde u žešćem sukobu interesa, tim pre što ta Akademija još nema akreditiv? 

Meho Krljic

Pa, ako nema akreditiv onda valjda nije strašno? Mislim, strašnije bi bilo da sam svojoj školi dodeli akreditaciju a u programu da stoji da prosfesor Bradić ima da lično potvrdi integritet anatomije svake kandidatkinje za upis...

Perin

Samo da upadnem sa jednom mudrošću:

Homo homini lupus est. (Čovek je čoveku vuk). Samo bih u današnje vreme ja rekao ovako: Homo homini homo est. Čovek je danas postao gori od vuka.

Možete nastaviti. :)

Dry-Na-Nord

Quote from: tiha voda on 27-08-2009, 13:47:44

Pa zavisi kako shvatiš slobodu a kako ravnopravnost. Zato sam gore i rekao da svaka politička ideologija koja stavlja slobodu ili ravnopravnost u vrh svoje agende ima i svoje anarhističke varijante.

Veći deo tog anarhizma polazi od jedne proste metodološke činjenice koju dovodi do krajnjih konsekvenci. A ta činjenica je pojedinac. Mene leve iteracije anarhizma ne zanimaju mnogo jer ih smatram utopističkim i potencijalno totalitarnim u smislu da prvo traže da se poprave ljudi pa će onda sve biti lepo. Zato su mi mnogo interesantniji liberalno-kapitalistički vidovi anarhizma koji prihvataju čoveka takvog kakav je i to teraju do kraja. Njih ne zanima stabilnost zajednice već samo sloboda svakog pojedinca od  državnog monopola. O tome sam svojevremeno pisao ovde da ne ponavljam sad ovde te teze kako je i u anarhizmu teorijski moguća hijerarhija (što Scallop gore negira), društvene ustanove i institucije (poput crkve, policije, arbitražnih sudova) itd.

A što se tiče ovih slatkih podsećanja na Hobsovu glasovitu izreku, slobodan sam da podsetim da je danas 2009. godina. Da antropološka premisa homo homini lupus ima neku empirijsku važnost čovečanstvo ne bi dočekalo ni rođenje Isusovo, a kamoli da tera još dve hiljade godina u budućnost.

Takođe, u vezi sa kapitalizmom. Šumpeter valjda u nekoj knjizi reče da je uspeh kapitalizma u tome što je svilene čarape dao svim ženama a ne samo kraljici Viktoriji. Kapiram ja napade na sistem iz te emocionalne perspektive "neki su gladni a neki lete u svemir", ali kad čujem alternative tome uvek glasam za stari dobri laissez faire. Haos "neprosvećenih pojedinaca" mi je uvek draži od kosmosa koji uređuju sveznajući menadžeri-političari.

akhnaton

Quote from: Dry-Na-Nord on 27-08-2009, 23:07:08
Quote from: tiha voda on 27-08-2009, 13:47:44

Takođe, u vezi sa kapitalizmom. Šumpeter valjda u nekoj knjizi reče da je uspeh kapitalizma u tome što je svilene čarape dao svim ženama a ne samo kraljici Viktoriji. Kapiram ja napade na sistem iz te emocionalne perspektive "neki su gladni a neki lete u svemir", ali kad čujem alternative tome uvek glasam za stari dobri laissez faire. Haos "neprosvećenih pojedinaca" mi je uvek draži od kosmosa koji uređuju sveznajući menadžeri-političari.

Ako kapitalizam uopšte ima dobru stranu, onda je to kenzijanska vizija istog. :roll:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Son of Man

Quote from: Dry-Na-Nord on 27-08-2009, 23:07:08Mene leve iteracije anarhizma ne zanimaju mnogo jer ih smatram utopističkim i potencijalno totalitarnim u smislu da prvo traže da se poprave ljudi pa će onda sve biti lepo. Zato su mi mnogo interesantniji liberalno-kapitalistički vidovi anarhizma koji prihvataju čoveka takvog kakav je i to teraju do kraja. Njih ne zanima stabilnost zajednice već samo sloboda svakog pojedinca od  državnog monopola.
Taj rad, to je taj zdrav i realan stav... :)

scallop

A ja ću da negiram do kraja (Sin se opredelio za takvu vrstu slobode xwink2).

Čim postoje institucije, postoje i zakoni, a u zakonima rupe. Vi o državnom monopolu, a ja bih o zejtinu. Mnogo reči - kilav tekst. Što je veći, više omaški.

Ustvari, Meho me jajari. Ja pokušavam da sagledam njegov stav, da utvrdim da li je principijelan ili emocionalan, a on meni da Bradić nije u sukobu interesa. Čovek vodi ministarstvo kulture, a jedna od zavisnih institucija ga ističe kao argument za upis studenata. Đukić-Dejanović je pogrickala semenku u odnosu na njegovu šniclu, ako ćemo o sukobu interesa figurativno.

Meho Krljic

Dobro, ali, ponavljam, firma u kojoj Bradić predaje nije akreditovana, dakle džaba ti posle diploma kad je ministarstvo u kome on stoluje ne priznaje.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 28-08-2009, 10:57:45
Dobro, ali, ponavljam, firma u kojoj Bradić predaje nije akreditovana, dakle džaba ti posle diploma kad je ministarstvo u kome on stoluje ne priznaje.

To bi moglo da se računa, ako ne dobiju akreditiv. A, studenti se upisuju, jer su navedeni da veruju da će Bradić to da sredi. Ko će da im vrati lovu? Možda i on kasnije izjavi da nije čitao te novine, da ne zna da čita ili štagod. Znači, najpre treba da dobiju akreditiv (zbog Bradića), a onda će on da se distancira i odustane od klase glume? To je brljotina, bez obzira na naredne događaje.

Meho, nemam ja ništa protiv Bradića. Video sam ga samo na TV. Simpatičan je. Nemam ja ništa za Đilasa, taj je ekspert za marketing i odlično se sprema za veću političku budućnost. Još od kenjara po zabačenim školama. Jedino sam verovao da ima ljudi sa doslednim stavovima u javnim iskazima, tu mislim na tebe. Vidiš, složili smo se oko izlišnosti izjave Gorana Petrovića. Muči me mera kompromisa koje činimo u životu. Na primer, Boban će mi uvek nabiti na nos što sam bio član SKJ (zapravo, to sam formalno i dalje, jer nikada nisam bacio knjižicu), a ja ne znam da li je opravdanje to što sam ja to učinio sa 32 godine, a gotovo svi današnji političari su to postajali sa 18.

Meho Krljic

Joj, nisam posvetio dovoljno razmišljanja ovom problemu u vezi Bradića i sasvim je moguće da upadam u protivrečnost sa samim sobom, ali to je i inače moj zaštitni znak. Jebiga, nisam ja neka specijalno principijelna osoba plus ne razmišljam dovoljno o javnom dobru... Mea culpa... Što se tiče članstva u SKJ, ja ti to svakako neću prebacivati, pa sve i da si se učlanio sa 7 godina. Plus, da se odmah objasnim i u vezi Đilasa, ne treba misliti da je proučavam njegov lik i delo i da mogu o njemu ozbiljno da diskutujem u nekom nedefinisanom kontekstu, cala priča koja se provlačila ovih dana vezana je za jedan izolovan događaj i dve ili tri rečenice njegove u vezi sa tim događajem i za funkciju koju obavlja, ne za njega kao celovitog čoveka... Ja sam više tu zbog šale i šege nego zbog ikakvog ozbiljnog i utemeljenog političkog mišljenja, nadam se da je to jasno.

scallop

Jasno. A, sad da se šegačimo sa Bradićem?

Meho Krljic

Stavljo sam ja njega već u neke satirične tekstove koje sam publikovo na satanskim e-novinama. Ovaj partikularni detalj mi je malčice omalen da na njemu baziram karakteristično prenaglašen smear campaign po kakvima sam poznat...