• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

džin tonik

a, evo i prepisivaca. mogli bi jednom na primjeru simerijanca analizirati i ciste prepisivace.

pokojni Steva

Nešto isključivo za Epiko bači  :lol:

Rózsika-Hungarian(Erika)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Jebala te cipovka! Ovde kod nas je ovo horor!

pokojni Steva

Prvo, reko sam da je za Epiko bači.

Drugo, i ovo je za Epiko bači. Nek se mrzne malo, godiće mu :lol:

http://www.youtube.com/user/64counties?blend=11&ob=5#p/u/1/VQJjOr5i-J0

Stipan

Šutkate se ispod stola?

džin tonik

Quote from: mac on 27-08-2011, 03:21:20
Da, bilo je etničkog čišćenja Nemaca, i genocidalnih akcija komunista. Bring them on. Smatram samo da mašiš temu kad to specijalno pripisuješ Srbima.

kako hoces. ako bas zelis da ne pripisujem srbima jedino pozitivno sto su ikad napravili po ovu regiju, t.j. razjurili svabe, ok. ok, neka budu zasluzni jugoslaveni. jedino pozitivno sto ikad napravise je preseljenje svaba u pradomovinu ili bolji zivot.

Plut

Sala za fizikalnu terapiju u jednom novosadskom domu zdravlja. Starija žena se, uz pomoć štake, jedva dovlači do stola za vežbanje. Negde na polovini odrađenih vežbi, požali se medicinskoj sestri kako joj se vrti u glavi i da joj nije dobro, pita ima li se gde u domu zdravlja izmeriti pritisak. Mlada dama joj hladno objasni da ima preko puta privatnu apoteku i da ode tamo. Kaže "eno ona žuta zgrada, vidi se odavde, samo idite preko livade".
:shock: :shock: :shock:

Atmosferu, nastalu posle bujice teških reči, izrečenih na obe strane, neka čitalac sam dočara. :roll:

Kakva država - takvo zdravstvo.

angel011

To k'o oni panduri što neće da obezbeđuju Paradu.
We're all mad here.

Anomander Rejk

Osmogodišnja devojčica iz NS spasila baku od krađe  xjap.
Sinoć oko 19.30 na Limanu, devojčica je šetala sa bakom, kada je nepoznati razbojnik pritrčao i oteo baki tašnu. Devojčica je hrabro potrčala za razbojnikom, koji ju je gurnuo na asfalt. Zadobila je lakše povrede, ali je ustala i ponovo potrčala za njim, i uspela da mu otrgne tašnu. Kasnije je pozvana policija, za razbojnikom se još traga.
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

Bravo za devojčicui!  :!:
We're all mad here.

Josephine

Tex Murphy

Izem ti takvog razbojnika. Bruka svoj esna.f
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

džin tonik

djevojcica 16 god. razbojnik 8 god.
bravo novinari!

Ygg

Djevojčica ima 8 a razbojnik 18 godina.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/274520/Devojcica-koja-je-spasila-baku-plasi-se-osvete-lopova

QuoteMinistar odbrane Dragan Šutanovac oduševljen je postupkom hrabre devojčice.
- Budući pripadnik Specijalne brigade ovako rešava problem - napisao je na svom nalogu na Tviteru ministar Šutanovac.

xjump
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

ginger toxiqo 2 gafotas

Bor: Rešena misterija utvare

Ekskluzivno: Vozače na putu Bor - Zaječar, koje je u sredu preseratala utvara žene u belom koja lebdi, nisu plašili zli duhovi već dvojica braće - šaljivdžija

POLICIJA je identifikovala ,,utvaru" koja je noćima plašila vozače na novom putu Bor - Zaječar. Reč je o neslanoj šali dvojice braće, koji su lutku na naduvavanje obukli u venčanicu, a potom je uz pomoć konopca puštali da leluja.

Šaljivdžije, iz jednog od obližnjih sela, gde se ,,žena u venčanici" i pojavljivala, nisu privedeni, niti je protiv njih pokrenut bilo kakav postupak, jer nema dela.

- Znamo ko su ,,utvare" i najbitnije je da je razrešena misterija - kaže izvor ,,Novosti" iz MUP Srbije. - U konsultaciji sa tužilaštvom utvrđeno je da nema osnova da se protiv njih pokrene bilo kakav postupak, pa ni prekršajni. To je kraj u kojem ljudi jako veruju u duhove i natprirodne sile i to su braća iskoristila da se neslano našale.

- Na uzvišenju kraj pravog dela puta Bor-Zaječar, koji nije osvetljen, vozačima je iz daljine izgledalo kao da neka osoba u belom lebdi nekoliko metara iznad kolovoza - kaže naš izvor. - U podnožju uzvišenja, sakriven u grmlju kraj puta, bio je automobil u koji su se, najverovtanije, braća krila. U noći kada je nekoliko ljudi prijavilo pojavu utvare, naše ekipe su odmah izašle na lice mesta, ali su nam počinioci za dlaku umakli. Pomislili smo da je reč o egzibicionistima ili psihički bolesnim ljudima.

Koliko je naš sagovornik u pravu, najbolje potvrđuje slučaj R. A. (36), iz Bora, koja se kobne noći sa prijateljem vraćala iz Zaječara. Ona kaže da je, nakon što je ugledala ,,utvaru", mislila da će ,,ili umreti od straha ili da će se slupati i poginuti".

- Vraćali smo se iz Zaječara, već je bila prošla ponoć - još uvek je uznemirena R. A.

- U jednom trenutku sam, sa suprotne strane puta, ugledala neku ženu koja se sporo, kao pešak, kretala nama u susret.

R. A. je u sebi pomislila: Šta će ova žena u sred noći ovde sama. Ali, ubrzo nakon toga čuđenje je mesto ustupilo - neopisivom strahu!

- Videla sam mladu u belom, lice joj je bilo prekriveno plaštom, sa bidermajerom u rukama koji je ona pružila ka nama - još uvek je u neverici naša sagovornica. - Ne znam, ni nekoliko dana otada, da li je u pitanju bila avet ili čovek. Ali sam, verujte, premrla od straha. Počela sam da vrištim, a moj prijatelj je, nakon toga, jedva uspeo da zadrži kontrolu nad vozilom.

R. A. je počela da plače i, između dva jecaja, ispričala je svom prijatelju šta je videla.

- On mi je kazao da on ništa nije primetio, zbog čega sam ga molila da okrene auto i da se vratimo da vidimo o čemu se radi. Ali, moj prijatelj nije hteo ni da čuje za to. Samo je dodao gas i ubrzo smo stigli do Bora. Oboje smo bili smrtno uplašeni - ne skriva jezu R. A.

Ona dodaje i da je, nakon toga, pomislila da joj se stvari priviđaju, zbog čega, iz straha da je ne proglase ludom, nije prijavila policiji šta je videla.

OPŠTE SLUĐIVANJE

- Laknulo mi je, verujte, bez obzira na sve, kada sam pročitala u novinama da su i drugi ljudi te večeri videli isto što i ja - iskrena je R. A.
- Stvarno sam, u jednom trenutku, pomislila da sam pomerila pameću. Jer, ko tako nešto nije doživeo, taj ne zna šta je iskonski strah.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:343654-Bor-Resena-misterija-utvare
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Tex Murphy

QuoteJer, ko tako nešto nije doživeo, taj ne zna šta je iskonski strah.

:!: :!: :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

zakk

Šteta što Metropol ne radi, paradirali bi mi svi kroz komšiluk:

Nesvrstani u Beogradu

QuoteBeograd -- Zvaničnici više od 100 država okupiće se u ponedeljak i utorak u Beogradu na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih.

Dolazak na konferenciju u Beogradu povodom 50. godišnjice prvog sastanka Pokreta nesvrstanih, potvrdilo je 105 delegacija u kojima su ministri spoljnih poslova, zamenici ministara, specijalni izaslanici i drugi zvaničnici, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Iz zemalja bivše Jugoslavije na skupu učestvuju ministri spoljnih poslova Slovenije, Crne Gore i BiH - Samuel Žbogar, Milan Roćen i Sven Alkalaj, državni sekretar hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova Mario Nobilo, i zamenik šefa makedonske diplomatije Zoran Petrov.

Specijalni gost dvodnevnog sastanka nesvrstanih biće Budimir Lončar, poslednji ministar spoljnih poslova SFRJ.

Među učesnicima konferencije biće visoki zvaničnici UN, Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i Afričke unije, a, kao posmatrači, predstavnici Mađarske, Španije i Finske.

U Beograd dolaze zvaničnici većine nesvrstanih zemalja među kojima su uglavnom ministri spoljnih poslova - iz Indije, Indonezije, Egipta, Irana, Iraka, Alžira kao i brojnih zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Za sada nije potvrđen dolazak predstavnika Libije.
...
...
...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Gaff

Sum, ergo cogito, ergo dubito.

marlowe

U Grčkoj 70 odsto više turista iz Srbije nego 2010.

U Grčku je ovog leta na odmor došlo 70 odsto više srpskih građana nego prošle godine. Ono što je drugačije nego ranije jeste da Srbi više nisu vezani samo za određene krajeve Grčke gde su tradicionalno letovali. Za razliku od turista iz drugih zemalja, gosti iz Srbije sada odlaze na mnoga mesta, jer sve češće dolaze kolima i putuju po celoj zemlji, kaže u razgovoru za ,,Blic" grčki ministar kulture i turizma Pavlos Gerulanos.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

marlowe

Mađara 30-50 hiljada manje?

Mađar so

Smanjivanje ukupnog broja Mađara u poslednjih deset godina ,,gotovo je sigurno" –ocenila je u susret predstojećem popisu stanovništva sociološkinja i profesorka univerziteta dr.Iren Molnar Gabrić. –Broj Mađara u poslednjih deset godina mogao bi prema procenama da bude smanjen i za 30-50 hiljada. A kada broj pripadnika jedne zajednice padne ispod 300 hiljada, to već može biti kritično, jer ako unutar jedne zajednice neka nacionalnost ne čini 10-15 procenata, izgubiće, recimo, pravo na službenu upotrebu svog jezika – rekla je dr.Iren Molnar Gabrić za ,,Mađar so".

Sagovornica lista je podsetila i da je na popisu stanovništva 1960. godine bilo oko 440 hiljada Mađara, a da ih je na poslednjem popisu bilo svega 295 hiljada. Ocenila je da razlog za ovo opadanje može biti u niskom natalitetu, asimilaciji, kao i u iseljavanju. – Od 2002. natalitet nije povećan, mnogi su se iselili u inostranstvo, broj onih koji se školuju u inostranstvu je povećan, dakle, smanjivanje je gotovo sigurno – konstatovala je Molnar Gabrić.

-Tvrdim da će popis tačno pokazati da postoji jedna osovina Novi Sad-Beograd, duž Koridora 10, oko koje se stanovništvo skuplja, jer je tamo novac i mogućnost zapošljavanja. Novi Sad i Beograd će uskoro da srastu, tu će biti demografska koncentracija, sve drugo će biti periferija i odumreće. Ukoliko se Evropska unija za nas otvori, kapital će preko nas samo promarširati, neće biti investicija, razvoja infrastrukture, neće se otvarati velika preduzeća, fakulteti. A manjine su na periferiji. Iz podataka treba da vidimo koja su to sela koja ostaju bez stanovništva i da izradimo neku strategiju za njihov spas. U slučaju Mađara jako strepim da, osim osam mađarskih lokalnih samouprava, sva druga područja važe za dijasporu – kazala je sagovornica ,,Mađar so"-a.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Albedo 0

Da, samo zbog nekakvih kriterijuma Evropske unije, po kojima bi spajanje Novog Sada i Beograda preko Inđije (zato su i investirali u nju kao ludi) stvorilo jedan ''megalopolis'', koji bi dobio EU ocjenu MEGA2 (Beograd je sada MEGA3 ako ne griješim), oni uništavaju ostatak Srbije.

A ti fondovi koje bi dobili na korišćenje u slučaju dobijanja MEGA2 ocjene nisu toliko vrijedni koliko kompleksaška potreba kruga dvojke da Beograd postane ''evropski grad''.

Inače, Mađare treba podržati ma koliko da ih ima.

džin tonik

tja, tko rano rani dvije vrece grabi.

Stipan

Albedo 0

Nisu valjda Ugari toliko omraženi?

Stipan

Ma dabogda svi vam se u Beograd naselili!

Albedo 0

meni je Mađarica bila vlasnik video kluba koji sam posjećivao u predinternetsko VHS vrijeme, nije bilo bolje gazdarice

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

koliko sam besplatnih kaseta dobio na lijepe oči...

Meho Krljic

Lako je kad imaš lepe oči.  :cry: Nego, druga tema:

Бујановачки Срби страхују од пописа

QuoteУочи предстојећег пописа становништва у октобру Срби из Бујановца узнемирени су јер, како тврде, у пописним листама и у гласачком списку појављују се људи без матичног броја, углавном Албанци с Косова или из Македоније.

Ранђел Вељковић, координатор Народног већа Срба у Бујановцу, каже да је делегација Срба у Републичком заводу за статистику указала да је на претходном попису 2001. било доста проблема, укључујући и фалсификовање, чиме је број Албанаца увећан и тиме омогућена мајоризација у власти Бујановца.

– Приказано је да Албанаца има далеко више и зато је веома мало Срба на функцијама. Албанци су преузели управу скоро у потпуности и све функције у јавним предузећима припадају њима. Ако је све тамо у рукама Албанаца, онда је посреди реализација пројекта велике Албаније, а они Бујановац већ сматрају делом ,,источног Косова" – додаје Вељковић.

Како објашњава потпредседник Народног већа Срба у Бујановцу Светислав Величковић, на попису 2002. године у Бујановцу су била два пописивача, Србин и Албанац. Када се видело да се не слажу подаци које су донели и да ће бити далеко мање Албанаца, него што је била статистичка процена из 1991, тадашњи председник Координационог тела Небојша Човић наредио је да се морају ускладити подаци, па су једни од других преписивали.

– После усклађивања, испало је да Албанаца има 23.000, Срба 15.000, уз 3.800 Рома и 500 осталих. А реално је да Срба има за један одсто више него Албанаца у општини, док их је у граду више за петину – напомиње потпредседник Величковић.

Томислав Стојановић сматра да ће, уколико не буде пронађено по Србе задовољавајуће решење, подела општине бити неминовна.

– Имамо осам села на северу општине, одакле су се до 2002. Албанци потпуно иселили и сада имају и пријаву пребивалишта на Косову. Сада они, због ,,белог шенгена", поново долазе и узимају пасоше и личне карте Србије, а учествују и на изборима. Западни део општине настањен је преко 90 одсто Албанцима, што са овим исељеним подручјем, укупно чини око трећине територије општине Бујановац. Али читав јужни и источни део општине настањен је са више од 90 одсто српског становништва, што представља две трећине територије општине – објашњава пи-ар Народног већа и Покрета за Бујановац.

Зато су, додаје, формулисали три захтева. Прво је спровођење пописа уз поштовање прописа и уз строгу контролу државних органа, који не смеју бити из општине Бујановац. Јер сада су у општинској пописној комисији четири Албанца и два Србина.

– Друго, тражимо да се среде и ревидирају бирачки спискови, уз строгу контролу пријаве боравка. Држава мора да затражи спискове оних који реално живе на Космету, а воде се и даље у Бујановцу и појављују увек када треба гласати. И треће, ако наша прва два захтева не буду остварена, и ако Срби и даље буду грађани другог реда у својој држави, не преостаје нам ништа друго него да тражимо територијално разграничење и поделу Бујановца на две општине, неку врсту српског и албанског ентитета. Град Бујановац остао би у српском ентитету, а албански део имао би центар у Великом Трновцу – каже Стојановић.

Председник Завичајног клуба Александар Поповић додаје и да су у фебруару предали петицију Влади Србије, коју је потписало 7.500 Срба из Бујановца, у којој су садржани њихови захтеви, укључујући и онај за формирање анкетног одбора у парламенту, који би утврдио све чињенице у Бујановцу.

----------------------------------------------

Камбери: Злонамерне иницијативе

Председник општине Бујановац Шаип Камбери каже за наш лист да су идеје о подели општине злонамерне иницијативе, које могу да подигну тензије у овој мултиетничкој општини.

– Свакако да сам против поделе општине, јер су то идеје које нас враћају назад. Не знам ни један други начин да се прикаже број становника једне општине осим онога што је прописано законом, а то је попис. Несхватљиво је да неко тражи да се на локалном нивоу успоставе етничке границе – каже председник општине.

Како тврди, није истина да се Срби мајоризују у структурама локалне самоуправе и њених јавних предузећа, јер је број запослених у њихову корист.

– А што се тиче руководећих функција, у Бујановцу функционише локална самоуправа на основу коалиционог споразума албанских и српских политичких партија. Иако Албанци по попису чине 54 одсто становништва Бујановца, не рачунајући око 10.000 Албанаца који живе у иностранству, њихова партиципација у републичким институцијама локалног и регионалног нивоа је симболична, или је уопште нема. Садашња коалиција, састављена од три албанске и две српске странке, доказ је да је могућа сарадња и нормално функционисање општине у корист свих њених грађана – наводи Камбери.

Б. Билбија

----------------------------------------------

Албанци на југу Србије најавили протесте

Председник СО Бујановац и лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслију најавио је да ће Албанци на југу Србије одржати серију протеста зато што се, како тврди, њихов положај погоршава, пренео је Танјуг. Муслију је рекао да ће током септембра бити одржана два протеста, а у новембру још један, јер – како је казао – ,,српске власти својим чињењем или нечињењем свакога дана затварају једну по једну перспективу за нормалан живот и рад Албанаца у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи".

Одлуку о протестима донела је Скупштина Албанаца југа Србије, тело 65 албанских одборника из три општине, која је на заседању у суботу одлучила и да Албанци бојкотују попис становништва у Србији.

Кад је реч о најављеним протестима, прво ће 13. септембра у Бујановцу Албанци изразити револт због стања у образовању, пошто, како каже Муслију, огромна већина ученика Албанаца нема уџбенике за наставу. ,,Други протест смо заказали за 21. септембар, када ћемо званичном Београду побројити како су и зашто Албанци дискриминисани у политици, економији, култури, спорту, зашто су нам угрожене слободе и права, зашто нас нема у институцијама система", рекао је лидер ПДП-а. По његовим речима, треће протестно окупљање Албанаца биће 28. новембра, кад се – као и сваке године – обележава албански Дан заставе.

објављено: 05.09.2011.

Meho Krljic

Nego, gledam danas ovaj jubilarni samit pokreta nesvrstanih. Mislim, dobro, nema taj pokret politiчку тежину али опет, то је преко сто zemalja i preko dve milijarde ljudi. Da li smo se olako odrekli liderske uloge (sada smo samo posmatrači) ili nam je to bio kamen o vratu?

pokojni Steva

Quote from: Meho Krljic on 05-09-2011, 20:40:24
Nego, gledam danas ovaj jubilarni samit pokreta nesvrstanih. Mislim, dobro, nema taj pokret politiчку тежину али опет, то је преко сто zemalja i preko dve milijarde ljudi. Da li smo se olako odrekli liderske uloge (sada smo samo posmatrači) ili nam je to bio kamen o vratu?

Nego, jel to neka interna fora sa mešanjem kirilice i latinice? Nije da se bunim, ovako je mnogo interesantnije  xcheers

Stipan

Da li smo se olako odrekli liderske uloge (sada smo samo posmatrači) ili nam je to bio kamen o vratu?

Koji to "MI"?

Meho Krljic

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 05-09-2011, 20:48:00

Nego, jel to neka interna fora sa mešanjem kirilice i latinice? Nije da se bunim, ovako je mnogo interesantnije  xcheers

Ma, ne, zajebo sam se dok sam prebacivo tastaturu a mrzelo ne da kucam ispočetka.

Quote from: Stipan on 05-09-2011, 20:50:33
Da li smo se olako odrekli liderske uloge (sada smo samo posmatrači) ili nam je to bio kamen o vratu?

Koji to "MI"?

Srbija. naslednik Jugoslavije. Ali i ostale Ex-Yu države su istupile iz Pokreta, to jest nisu mu pristupile.

pokojni Steva

Khm, opet ja sa standardnim prečanskim pitanjem, ko to sve plaća? OK, svako sebi sobu, pola hotela itsl; mene interesuje struja, cvetni aranžmani, krkanluci pre i posle, dnevnice policiji za vanrednu budnost... Postoji neki fond da zavučemo ruku unutri il se posmatrački pravimo džekovi (izvini Džek). Možda Šutanovac i uvali neki tenkić-servis, al baš bih voleo da vidim fiskalne račune za ostalo.

Savajat Erp

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 05-09-2011, 21:17:43
Khm, opet ja sa standardnim prečanskim pitanjem, ko to sve plaća?

xrofl
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

marlowe

Sve to plaća bogata Bačka koja je vekovima zakinuta za svoje basnoslovne resurse.
Sremci trljaju ruke jer je pola sveta došlo na sremački aerodrom u Beogradu.
Banaćani nemaju ništa protiv jer su i oni blizu vatre.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

pokojni Steva

Quote from: marlowe on 06-09-2011, 00:21:29
Sve to plaća bogata Bačka koja je vekovima zakinuta za svoje basnoslovne resurse.
Sremci trljaju ruke jer je pola sveta došlo na sremački aerodrom u Beogradu.
Banaćani nemaju ništa protiv jer su i oni blizu vatre.

Traljavo, vrlo traljavo.

marlowe

Gotova je šala,
Sremac nije Lala
tra-la-la-la-la

Čudo šta sve dan nosi...
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

pokojni Steva

...i voz povuče.

marlowe

Restitucija: Naslednicima pola Srbije

Povratak oduzete imovine čekaju potomci bogatih porodica u Srbiji. Zahtevaju povratak velelepnih zdanja u centrima Beograda, Novog Sada, Subotice...

Javna rasprava o Zakonu o restituciji koja je u toku oživela je uverenje naslednika velikih nacionalizovanih poseda da će im imovina njihovih predaka uskoro biti vraćena. Većina naslednika očekuje povratak imovine u naturi, a neki od njih planiraju da nastave poslove kojima su se bavili njihovi bogati preci.

- Kada mi država vrati plac pradede Vlade Mitića na Slaviji, gde je postavio temelje prve srpske robne kuće, pokušala bih da sa investitorima sagradim taj objekat i ostvarim njegov san - puna je planova Marija Nikolić, praunuka jednog od najvećih srpskih trgovaca.

Vlada Mitić se kao trgovac doselio u Beograd iz Užica i zakupio kuću u Knez Mihailovoj ulici, koja je s vremenom dobila narodno ime ,,Mitićeva robna kuća", mada nije bila u vlasništvu porodice. Kako se Mitić bogatio, tako je ulagao u nekretnine. Supruzi Leposavi u miraz je doneo zgradu sa 24 stana u Gospodar Jovanovoj ulici, a kupio je i plac na Slaviji i udario temelje prve srpske robne kuće. Međutim, rat je sprečio njeno podizanje. Danas ovaj Mitićev plac sa oko 31.000 kvadrata vredi oko 16 miliona evra.
Šta je Goran Radosavljević, šef radne grupe za izradu zakona o vraćanju imovine, rekao za "Novosti", pročitajte OVDE

- Komunisti su 1945. mog pradedu Vladu Mitića, kao narodnog neprijatelja koji je ,,radio u vreme kada su Nemci bili u Beogradu", osudili na godinu dana prisilnog rada i oduzeli mu svu imovinu. Ostao mu je samo stan u kome je živela porodica Mitić sa još dva ,,komunistička podstanara" - priča Marija Nikolić, inače beogradski trgovac.

U Srbiji i inostranstvu ima oko 3.300 naslednika najbogatijih srpskih porodica, koje su sve do 1944. godine držale gotovo polovinu srpske privrede. Njima je 1945, pod vidom borbe protiv buržoazije i saradnika okupatora, nacionalizovana sva imovina.

- Nikada nije napravljen popis te imovine bivših srpskih kapitalista - kaže Dragana Milovanović, osnivač Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava iz Beograda.

Dragana je naslednica imovine Dragomira Milovanovića, njenog dede koji je imao palatu i dve
radnje u Nišu, kao i imovine bake Anđe Dimitrijević, koja je imala pola robne kuće u Nišu.

Pored hiljadu naslednika bogatih Beograđana, i stotinu uglednih Novosađana čeka na povraćaj imovine. Među njima, najpoznatija je porodica Tanurdžić, čiji je potomak Nikola Tanurdžić iz Novog Sada predsednik Udruženja građana za povraćaj nacionalizovane imovine u Vojvodini. Ovoj porodici oduzeti su palata u centru Novog Sada, ,,Zvezda film" i još nekoliko zgrada u gradu.

U Subotici naslednik Gabor Mikloš traži da mu se vrati fabrika bicikala ,,Partizan".

Subotički naslednici Vladimir Rajčić i Julijana Skenderović morali su oglasom u medijima da štite svoje vlasništvo nad mlinom ,,Vagar" i fabrikom ,,Meteor" da ne bi bili prodati.

- Kada je 1948. godine Srbija ukazom nacionalizovala imovinu uglednih trgovaca i lekara, u Vrnjačkoj Banji je oduzeto 27 hotela i pansiona. U međuvremenu, novi biznismeni su podizali privatne hotele i vile, a da starim vlasnicima njihove nisu vraćene. Tako i danas nekada najimućnije banjske porodice Janković, Vlahović, Brđević, Topličić i Sofirović čekaju da im država vrati otete hotele i pansione - posvedočila nam je naslednica hotela Slađana Lazić i član odbora Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava u Vrnjačkoj Banji.

Hotele u Nišu traže članovi porodica Milenković, Spasović i Milovanović. U Smederevu najveći vlasnici nacionalizovane imovine su Zorka i Darko Marjanović, koji imaju tapije od poljoprivrednog kombinata ,,Godomin". Čuvenu fabriku vina i vinjaka ,,Rubin" iz Kruševca potražuje naslednik Brana Marković. Mirče Kurtović bi, ukoliko bi mu država vratila posede u Mačvi, bio vlasnik zemlje gotovo polovine ovog regiona.

TRGOVAČKI FOND

Jedan od najvećih potražilaca oduzete imovine su naslednici članova Trgovačkog fonda, koji je osnovan 1903. u Beogradu kao osiguravajuće i investiciono društvo sa 3.200 članova i kapitalom od oko 300 miliona dinara. Njegovi članovi su bili najugledniji srpski industrijalci, bankari i trgovci, čija su porodična imena postala pojam srpskog biznisa - Spasić, Bajloni, Vajfert, Mitić, Veljković... Oni su bili najveći vlasnici fabrika, palata i vila u prestonici. Trgovački fond je kupio zemljište i sagradio Palatu Albanija, a potom podigao i zgradu ,,Nolita", kao i još tri zdanja na Slaviji - gde je danas zgrada Narodne banke Srbije - otkriva Dragana Milovanović.

Ova zdanja su oduzete Trgovačkom fondu između 1958. i 1962. godine.

REHABILITACIJA, PA RESTITUCIJA

- PodnoŠenje zahteva za povraćaj imovine počelo je 2005. godine, ali je bilo uslovljeno rešenjem o političkoj, odnosno sudskoj rehabilitaciji bivših vlasnika koji su bili osuđivani. Svi politički neosuđivani i slobodni građani mogli su da podnesu zahteve bez ikakvog uslovljavanja - kaže Slađana Lazić, član Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Father Jape

E, a Stevo, jesi ti Sremac, Banaćanin, ili... jel' se kaze Bačanin?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Stipan

Bačvanin!  :x  Bačvanin!!!  :x

pokojni Steva

Quote from: Stipan on 06-09-2011, 09:55:33
Bačvanin!  :x  Bačvanin!!!  :x

:x :x :x

Bačvan!  xtwak  Bačvan!!! xtwak

Quote from: Father Jape on 06-09-2011, 09:33:44
E, a Stevo, jesi ti Sremac, Banaćanin, ili... jel' se kaze Bačanin?

I otud i odud  :lol:

Stipan

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-09-2011, 12:29:04
Bačvan!  xtwak  Bačvan!!! xtwak

Ovi i otud i odud pojma nemaju! Bačvanin! Evo i tebi!  xtwak

Plut

Pošto je Steva odasvud, on se koristi jezikom s terena na kojem je začet. E sad, kako lokalci zovu to što zovu... verovatnije je pametnije poslušati njih. Ali, hm... kad onaj, koji je odasvud, postane lokalac...A možda i, dotični, lokalac nije natural born lokalac, već je odasvud... xrotaeye xrofl xdrinka

Stipan

Mnogo ste vi gospođo neutralni i fini, a mi se ovde ubismo letvama. (  xtwak )

scallop

Septembar, a vi letvujete! :?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Šta dete zna šta je septembar, uzme letvu i letvuje.

Plut

Quote from: Savajat Erp on 05-09-2011, 19:08:19
Ugar lover!  :)

Napravili naučnici robota, neuništivu seks mašinu, sposobnu da seksualno zadovolji žene neograničeno dugo. Potom su rešili da naprave takmičenje, da vide koja žena je najzahtevnija u seksu, pa pozovu Francuskinju, Nemicu i Mađaricu i stave ih u tri sobe.
Uđe robot u sobu kod Francuskinje, nema ga sat, dva, tri, istrčava Francuskinja i kaže: - "O Moj bože, ne mogu više da izdržim ovo."
Uđe robot kod Nemice, nema ga tri, pet, osam sati, izlazi Nemica i kaže: - "O Main gott, ne može se izdržati više ofa sprafa."
Uđe robot kod Mađarice, nema ga deset, dvadeset sati, ceo dan, istrčava robot iz sobe, a za njim viče Mađarica: - "A za bežanje imaš baterijo!"