• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

varvarin

Ja bih bio u prekršaju.

Meho Krljic

Pa, to je jasno.

Mislim, da se razumemo, nikome nije drago da gleda kako se hapse & optužuju ljudi koji nisu nikom naudili i samo su pružali utočište progonjenima - stoleća epske poezije i holivudskih filmova o Robinu Hudu su nas uslovila da tako razmišljamo - ali svakako se radi o nezakonitim radnjama i normalno je da naši javni radnici moraju da jasno i glasno govore da to mora da se sankcioniše. Koliko će se raditi na tome, druga je stvar. Ali kao država moraš javno pokazati da poštuješ svoje zakone.

Anomander Rejk

,, Kao država moraš javno pokazati da poštuješ svoje zakone. ''
A država poštuje svoje zakone, i Ustav, u pogledu Euleksa, Kfora, Kosova ? Vidi, jasno je meni da ne može slab da se tuče sa moćnim, ali verovati i objašnjavati stvari nekakvim međunarodnim pravom, u svetu u kome je svakom jasno da vlada zakon jačeg, ... mislim dovoljno je pogledati proces Šešelju, Meho, šta god ti ili ja ili bilo ko mislio o dotičnom, taj proces je flagrantno i konstantno kršenje najosnovnijih prava u postupku. O kakvom pravu onda govorimo ?
Tajno pišem zbirke po kućama...

varvarin

Da li su u Hrvatskoj procesuirali jatake Gotovine? Ali jebeš Hrvatsku.
Ovi naši, u žurbi - biju se nogama u dupe da odrade i to.
Nismo dovoljno poniženi.
Nismo dovoljno duboko preorali, još ima korenja da se počupa...
Da nikom više ne padne na pamet.
Epski ciklus pesama treba zabraniti, mater mu jebem!

Meho Krljic

Ali nismo li već do sada takođe milijun puta rekli da je veliko pitanje da li argumentacija "a gledaj njih!!!" pije vodu u društvu koje pretenduje da bude časno i pošteno?

Dakle, Anomandere: već sam napisao: mi ćemo glasno da pričamo da jatake procesuiramo a šta ćemo da radimo je druga stvar. Valjda je to jasno?

Dakle, Varvarine: Gotovina je uhapšen u Španiji a Mladić u Srbiji. Sigurno je i Gotovina imao neke jatake negde, sigurno bi Hrvati mogli da ih procesuiraju, ali nismo u istoj situaciji. Zarad našeg odnosa sa ljudima/ zemljama/ društvima kojima pokušavamo da se uvučemo pod skute ili makar uspostavimo partnerske odnose (pod njihovim uslovima jer naše nismo u ovom momentu u stanju da diktiramo) jasno je da ćemo činiti sve da pokažemo da smo dobri đaci. Manifestno. U praksi, videće se. Nemojmo odmah da udaramo u poetiku preoravanja i čupanja korenja, ipak pričamo o ljudima koji su krili ljude što su ubijali nenaoružane zarobljenike.

Edit: da dodam da nema potrebe da sada ulazimo u raspravu oko toga želi li ovaj narod u EU ili ne. Idu izbori i svako će moći da glasa za DS ili SNS koji su manifestno za EU učlanjenje ili za SRS koji su manifestno protiv. Ali u ovom trenutku, zvanična državna politika je još uvek da smo za.

varvarin

Odmah možeš da dobiješ posao kod Vukčevića.
Rekoh - jebeš Hrvate, nisu argument.
Ali govori se samo o denacifikaciji Srba. Dal si čuo za denacifikaciju Hrvata ili Muslimana posle dvehiljadite???
Ja sam zreo za denacifikaciju...

Meho Krljic

:lol:  Pa jesi, naravno, pošto se ložiš na nostalgične priče o čojstvu i junaštvu i posežeš za preoravanjem i korenima. Svi smo mi pomalo nacisti i ne škodi da se povremeno prodrmamo.

O denacifikaciji Heruvata i muslimana se verovatno ne priča zato što je usvojeno mišljenje da smo mi izvršili agresiju na dve međunarodno priznate zemlje, a oni nisu. Iako je naravno hrvatska ratovala po Bosni...

varvarin

I to je tebi dovoljno da amnestiraš Hrvate????
Evo jedne savremene pesme:

...Говоре му Турци Лијевњани:
"Казуј, кујо, стари Вујадине,
Казуј, кујо, дружину осталу,
И јатаке куд сте доходили,
Доходили, зиме зимовали,
Зимовали, благо остављали;
Казуј, кујо, крчмарице младе
Код којих сте рујно вино пили,
Пили рујно вино у потаји...

Anomander Rejk

Meho, jasno je da država poštuje zakone onde gde mora i gde je ucene ( konkretno Hag i jataci ), a ne poštuje i ne sprovodi svoje zakone onde gde mora ustuknuti pred silom koja je ucenjuje ( u slučaju Kosova ). Nemojmo se igrati šuplje priče o obavezama, svetom vlada zakon jačega. Mislim kod nas država ne poštuje sopstvene zakone u milion drugih slučajeva, koje nemaju veze sa pritiscima i ucenama, ali sad govorimo u kontekstu ove priče o EU.
Svakako da ne možemo mi određivati pravila bogatijim i moćnijim, niti trebamo uzalud ginuti i ratovati, ali što kaže Varvarin, znaš postoji stvarno neka crta dostojanstva koju ni u ropstvu ne smeš pogaziti.

Meho Krljic

Quote from: varvarin on 09-12-2011, 12:44:12

Доходили, зиме зимовали,

Koga ja amnestiram i ko mi je dao tu moć??? Ja ti pričam o stvarima kako ih vidi šira međunarodna zajednica kojoj mi pokušavamo da se umilimo a ti potežeš epsku poeziju. Pričamo iz različitih perspektiva dakle - ja kako jeste, ti kako bi voleo da bude u snu ili u nekoj sanjanoj, mitskoj boljoj prošlosti... Što je Ok, ali nemamo onda dovoljno teritorije za raspravu.

Quote from: Anomander Rejk on 09-12-2011, 12:44:50
Meho, jasno je da država poštuje zakone onde gde mora i gde je ucene ( konkretno Hag i jataci ), a ne poštuje i ne sprovodi svoje zakone onde gde mora ustuknuti pred silom koja je ucenjuje ( u slučaju Kosova ). Nemojmo se igrati šuplje priče o obavezama, svetom vlada zakon jačega. Mislim kod nas država ne poštuje sopstvene zakone u milion drugih slučajeva, koje nemaju veze sa pritiscima i ucenama, ali sad govorimo u kontekstu ove priče o EU.
Svakako da ne možemo mi određivati pravila bogatijim i moćnijim, niti trebamo uzalud ginuti i ratovati, ali što kaže Varvarin, znaš postoji stvarno neka crta dostojanstva koju ni u ropstvu ne smeš pogaziti.

Ali ja baš i kažem, mi ovde igramo igru. U stvari i postovana vest se upravo bavi time da mi izjavljujemo da ćemo suditi jatacima a onda to ne radimo.

I nemojmo zaboraviti da su "ucene" Evropske Unije omogućene time što mi od njih tražimo da nas prime u svoju zajednicu. Ponovo se vraćamo na to da je sasvim legitimno da se na dolazećim izborima listom izjasnimo protiv stranaka koje u svom programu imaju učlanjenje i na vlast dovedemo nekog ko interese Srbije vidi na drugoj strani.

Hiperhik

Jebala, d`izvinete, Gotovinu Španija!

Argentina rulez.

Tradicionalno.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 09-12-2011, 13:00:10

Ja ti pričam o stvarima kako ih vidi šira međunarodna zajednica kojoj mi pokušavamo da se umilimo a ti potežeš epsku poeziju. Pričamo iz različitih perspektiva dakle - ja kako jeste, ti kako bi voleo da bude u snu ili u nekoj sanjanoj, mitskoj boljoj prošlosti...

Aman, bre, ti misliš da smo blesavi i ne vidimo kako to "šira međunarodna zajednica" vidi? Negde mora da postoji integritet i po tom integritetu će nas ceniti jednog dana. Kad nestanu sve idiotske institucije koje danas misle da određuju kretanje istorije. Kao što je Homerova zaostavština jedino što govori u prilog Grka danas, tako ćemo jednom imati samo ono što su nam poručili u narodnoj pesmi. Postrojavanje sa trenutnim stavovima neće biti deo istorije. Razmisli o tome.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

SIMERIJANAC

Лудом радовање

Ђорђе Вукадиновић   

уторак, 06. децембар 2011.

,,Нико на овом свету, ни Бог ни председник не могу од ових људи да траже да се склоне са барикада", изјавио је летос (29. јула) Борислав Стефановић. Па се сада нешто питам – шта се то у међувремену догодило и која је то виша сила умешала своје прсте да оствари оно што летос ни Бог ни председник не могоше?! Исто тако, слажем се са констатацијом која се ових дана може чути у круговима власти да барикаде нису саме себи циљ, него средство. То је потпуно тачно. И зато се питам који су то циљеви у међувремену остварени –  да ли је можда ситуација на северу Косова и прелазима враћена на стање од пре 25. јула и да ли је престала опасност од насилних акција косовских специјалаца и КФОР-а – па су барикаде постале сувишне.   
Али ово није текст о барикадама и Стефановићу, нити о овом последњем бриселском ,,споразуму" са Приштином који, уосталом, тек треба видети и који би у сваком случају најпре морао да буде потврђен у српском парламенту. 

А и нема се ту много шта рећи. Сами ти преговори су више него ,,грбо рођени", с обзиром на то да су произашли из прошлогодишње капитулације, односно ,,заједничке резолуције са ЕУ" у Генералној скупштини, и од почетка се једино постављало питање колика ће политичка штета из њих произићи и да ли ће она бити поправљива. Али, независно од тога, мислим да није ни тачно, а ни мудро, сваки уступак, повлачење или пораз у борби за Косово – а било их је поприлично у новије време, од 1999. до данас – тумачити као коначно ,,признање Косова" или ,,коначну предају". Чак и када је то израз оправданог незадовољства, огорчења и резигнације (или страначке калкулације), такав став на крају само иде на руку албанској страни, као и онима у Србији који се за ту капитулацију управо залажу. 

Свестан сам опасности да нам се, по принципу "кувања жабе" и ,,зрно по зрно, погача", косовска независност на крају може ,,догодити", и на ту опасност треба непрестано упозоравати. Али као што не прихватам тезу која нам се ,,великодушно" нуди, а по којој је ,,још Милошевић изгубио Косово", исто тако не треба ни из чињеничних, ни из политичких разлога олако прихватити да је ,,Косово изгубљено" због овог или оног лошег споразума или капитулантског потеза актуелне власти.

Наравно, има ту једна ,,мала" разлика. Милошевић јесте чинио озбиљне грешке у косовској политици, јесте се повукао са Косова и тада јесте учињен огроман корак ка његовог губитку, али то су биле грешке, повлачења и порази у условима распада земље, грађанског рата, санкција и бомбардовања. Милошевић је, вероватно, предуго игнорисао косовски проблем, прекасно и неадекватно употребио силу и прерано се, пред претњом копненом интервенцијом, те притиском Русије и свог окружења, фактички предао и повукао са Косова. Али повукао се под бомбама и под претњом физичког и економског уништења (и при томе, не треба то никад сметнути с ума, добио Резолуцију 1244). А ми сада већ годинама присуствујемо већим или мањим капитулацијама под ,,страшном" претњом да се, у противном, неће добити улазница за ЕУ и да ће нам бити ускраћена ,,кандидатура за статус кандидата".

И немојте ми само рећи како овај бриселски споразум ,,нема везе" са добијањем статуса кандидата и да је позив за уклањање барикада на северу Косова упућен из хуманитарних разлога. Не само да ,,има везе" (јер да нема, онда је позив, рецимо, могао бити упућен десет дана раније или касније), него су, очигледно, намером да се, у последњем тренутку, и упркос категоричном ставу Ангеле Меркел и немачке дипломатије, ипак обезбеди та фамозна кандидатура овај споразум и председнички апели Србима на северу  првенствено мотивисани. (А колико је то, чак и ускопартијски и дневнополитички гледано, проблематична рачуница може се видети колико данас на примеру политичке судбине Јадранке Косор и ХДЗ-а у суседној Хрватској.)

Најкомичније и, истовремено, најтужније у свему томе јесте што су ови последњи понижавајући уступци и жртве српске власти у центрима моћи дочекани са цинизмом и, разуме се, суровим испостављањем нових захтева – укључујући ту и ону срамну аустријско-немачку ,,шаргарепу" у виду ,,пробне кандидатуре". Наиме, схваћени су као још једна потврда ефикасности ,,политике условљавања", као, наводно, ,,јединог језика који Срби разумеју". С друге стране, у домаћим медијима који су под већинским утицајем истих тих центара, створена је атмосфера ,,кандидатура – или смак света", а ,,лева" и ,,десна" еврофилна опозиција прикључила се у својству хајкача који треба да у последњи час, по принципу ,,нешто" за ,,ништа", од скоро нокаутираног Тадића исцеде још који уступак и концесију за ,,независно Косово".     

Било је, наравно, у нашој историји и тежих ситуација, трагичних пораза, сурових уцена и понижења. Али оно што мени у овој ствари највише смета јесте минорност и бесмисленост разлога за ово последње. Наиме, нису у питању никакви бомбардери и трупе, није чак ни она пословична, у народној епици проказана ,,продаја вере за вечеру" – већ још мање од тога.     

Знате оно кад чекате у МУП-у за пасош или личну карту, па вам најпре дају број на коме пише кад треба да дођете да бисте ушли у процедуру. Е, па Србија је на свом европском путу данас стигла до фазе да са нестрпљењем, радошћу и усхићењем чека да (,,условно") добије број и званичну потврду на којој ће писати да је кандидат за добијање личне карте. С тим да, за разлику од онога што добијате у МУП-у, на пошти или код лекара, на овом папиру, када/ако га уопште добијемо, неће стајати чак ни време (датум) кад ће та процедура, односно преговори почети. (Да и не говоримо о врло реалној могућности да би се у међувремену та европска лична карта могла лако испоставити као неважећа, неупотребљива и застарела.)   

Знам да делује невероватно, али је дословно тако. Чак је и мени већ тешко да пребројим шта смо и колико смо до сада пута прослављали најразличитије успехе на ,,европском путу". Кад смо добили студију изводљивости, па када је потписан ССП, па када смо га ратификовали, па када смо поднели кандидатуру, па када је те кандидатура у Бриселу пребачена из једне у другу фиоку, када ју је Комисија проследила Савету. Па када је Комисија дала позитивно мишљење... Па сада кад Савет треба да потврди препоруку Комисије. Па ћемо се онда једног будућег дана лудо радовати, евентуалном, одређивању датума почетка преговора, као и свечаном закључењу сваког од поглавља током тих преговора.

А кад смо оволику политичку и симболичку цену платили само да бисмо стигли до статуса (полу)кандидата – шта ли нас тек још све чека на путу до тзв. ,,пуноправног чланства"? Колико уцена и притисака, непристојних понуда и недостојних пристанака? Колико ,,техничких питања", ,,црвених" и ,,административних линија"? И зато се не можемо не запитати – а то питање нипошто није само реторичко – шта ли ће, настави ли се тако, не само од ,,српског Косова", него и од целе ове државе на крају тог ,,путовања" још уопште преостати?

Meho Krljic

Quote from: scallop on 09-12-2011, 15:13:45

Ja ti pričam o stvarima kako ih vidi šira međunarodna zajednica kojoj mi pokušavamo da se umilimo a ti potežeš epsku poeziju. Pričamo iz različitih perspektiva dakle - ja kako jeste, ti kako bi voleo da bude u snu ili u nekoj sanjanoj, mitskoj boljoj prošlosti...

Aman, bre, ti misliš da smo blesavi i ne vidimo kako to "šira međunarodna zajednica" vidi? Negde mora da postoji integritet i po tom integritetu će nas ceniti jednog dana. Kad nestanu sve idiotske institucije koje danas misle da određuju kretanje istorije. Kao što je Homerova zaostavština jedino što govori u prilog Grka danas, tako ćemo jednom imati samo ono što su nam poručili u narodnoj pesmi. Postrojavanje sa trenutnim stavovima neće biti deo istorije. Razmisli o tome.

To sve pod pretpostavkom da nam je važnije kako će nas pamtiti istorija a ne kakav život ćemo dati svojoj deci. Mislim, ne da ja imam decu, ali često ukazujem na to da je nama u proseku apsolutno najbitnija istorijska perspektiva a da manje hajemo za život u vremenu u kome smo..

Neka bude i tako, ali zašto mislimo da će istorija pamtiti kako smo bili časni i pošteni kada ni istorija više nije ono što je nekad bila? Aleksandra Velikog smatramo velikim ujediniteljem, a Hitlera monstrumom. Molim lepo. Kralja Džona smatramo uzurpatorom i tlačiteljem jer smo to videli kod Voltera Skota i posle na filmu a pre toga je Šekspir o njemu pisao lepe stvari a još pre toga čovek je učinio MNOGO na ograničavanju apsolutističke vlasti monarha u Britaniji i uspostavljanju parlamentarizma - na primer, napisao je dokument poznat po imenu Magna Carta, jelte. Zašto mislimo da je značajno to kako će nas takva istorija pamtiti???

scallop

Sada ću napisati nešto što mi se ne mili mnogo. Da imaš decu sigurno bi razmišljao kakav ćeš im život dati. I nije taj život koji pominješ onaj koji sam ja dao svojoj deci, nego onaj koji će oni dati svojoj. Kao što je sve što si ti pomenuo u istoriji kvalifikovano i prekvalifikovano prema potrebi, tako i materijalno može da bude OK, pa da nestane, ali ostaje nešto što je Jung nazivao kolektivnim sećanjem i ako to sami pobacamo, onda nismo bili vredni postojanja. Tvoje razumevanje sadašnjeg političkog stanja apsolutno je bezvredno iz jedne trajnije svesnosti koju se trudimo da održimo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Nadajmo se da si u pravu.

mac

Kralj Džon je objavio Veliku povelju pod prisilom, i povelja nije njegov uspeh nego uspeh njegovih barona. Aleksandar Veliki je bio osvajač zaljubljen u svoje mesto u storiji. Hitler je bio isti takav osvajač, ali koji je pritom u logorima smrti satro milione Jevreja i ostalih civila.

Meho Krljic

Dok je Aleksandar bio milosrdan i blag vladar?

A Kralj Džon je napisao MC, plus je bio veliki pravni reformator u tadašnjem kraljevstvu i njegove su promene unesene u britansko pravo ubrzale put ka parlamentarizmu i , doduše na dugom štapu, građanskom društvu. ne bih rekao da je nužno bio divan čovek, ali za razliku od Ričarda nije išao po bliskom istoku i pljačkao.

scallop

Recimo da se danas brišu poslednji ostaci MCL kralja Džona. Ko jebe bilo čija prava, osim prava onih koji su ih prigrabili za sebe. Zar to toliko nije vidljivo?

Anomander Rejk

Доходили, зиме зимовали,

Koga ja amnestiram i ko mi je dao tu moć??? Ja ti pričam o stvarima kako ih vidi šira međunarodna zajednica kojoj mi pokušavamo da se umilimo a ti potežeš epsku poeziju. Pričamo iz različitih perspektiva dakle - ja kako jeste, ti kako bi voleo da bude u snu ili u nekoj sanjanoj, mitskoj boljoj prošlosti... Što je Ok, ali nemamo onda dovoljno teritorije za raspravu.

Ali ja baš i kažem, mi ovde igramo igru. U stvari i postovana vest se upravo bavi time da mi izjavljujemo da ćemo suditi jatacima a onda to ne radimo.

I nemojmo zaboraviti da su "ucene" Evropske Unije omogućene time što mi od njih tražimo da nas prime u svoju zajednicu. Ponovo se vraćamo na to da je sasvim legitimno da se na dolazećim izborima listom izjasnimo protiv stranaka koje u svom programu imaju učlanjenje i na vlast dovedemo nekog ko interese Srbije vidi na drugoj strani.

Uporno zaboravljaš bitnu stvar. Ja ne sporim da mi tražimo pristup u njihovu zajednicu, niti da u toj zajednici postoje određena pravila, koja mi moramo poštovati. Problem je što EU u našem slučaju, ne poštuje vlastita pravila i principe, uključujući tu i famozno međunarodno pravo. Jesi slušao danas Tadića ? Od Srbije se traži odustajanje od rezolucije 1244, dokumenta UN ? Traži se priznanje Kosova, i ako ga nisu priznale ni sve zemlje EU. Ne mogu ni u toj zajednici da važe jedna pravila za sve, a za nas sasvim druga. O tome se radi.

Savajat Erp

Quote from: Meho Krljic on 09-12-2011, 17:39:23
A Kralj Džon je napisao MC, plus je bio veliki pravni reformator u tadašnjem kraljevstvu i njegove su promene unesene u britansko pravo ubrzale put ka parlamentarizmu i , doduše na dugom štapu, građanskom društvu. ne bih rekao da je nužno bio divan čovek, ali za razliku od Ričarda nije išao po bliskom istoku i pljačkao.

Краљ Џон је то урадио само зато што му је племство стало ногом на гушу, а не зато што је био у бити визионар и реформатор. То је тако и шлус! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Father Jape

Da, ali nacelno nije bio losiji od vecine drugih engleskih monarha, tako da nas je Diznijev Robin Hud u svakom slucaju lagao!  :cry:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Savajat Erp

Дизни нас лаже још од Вилија Да Пароброда!  :mrgreen:

Anomander Rejk

Dade Boža Đelić ostavku...

Father Jape

To je kao da ispadne čovek od reči, pa da ga reizaberemo kroz koju godinu.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Sa'će navrat-nanos da nam daju kandidaturu, samo da je povuče.

Meho Krljic

Quote from: Anomander Rejk on 09-12-2011, 17:50:59

Доходили, зиме зимовали,

Uporno zaboravljaš bitnu stvar. Ja ne sporim da mi tražimo pristup u njihovu zajednicu, niti da u toj zajednici postoje određena pravila, koja mi moramo poštovati. Problem je što EU u našem slučaju, ne poštuje vlastita pravila i principe, uključujući tu i famozno međunarodno pravo. Jesi slušao danas Tadića ? Od Srbije se traži odustajanje od rezolucije 1244, dokumenta UN ? Traži se priznanje Kosova, i ako ga nisu priznale ni sve zemlje EU. Ne mogu ni u toj zajednici da važe jedna pravila za sve, a za nas sasvim druga. O tome se radi.

Ali ti zaboravljaš bitnu stvar. Ja čak ni ne zagovaram naše pristupanje EU. Naprotiv, ukazujem da je naša zvanična politika zvanične garniture izabrane pre četiri godine na izborima od strane većine građana - ulazak u EU. A kako se menjaju okolnosti, a nama baš sad idu izbori, eto prilike da građani promene državni kurs izjašnjavajući se za stranke koje drugde misle da nas vode. Dakle, ne moramo da prihvatamo EU koja menja pravila u hodu i koja od nas zahteva odstupanje od rezolucije 1244.

Ja baš zato mislim da je MNOGO značajnije da se Srbija drži svojih zakona i propisa i da ako neko krši zakon ona krene u procesuiranje tog nekog, ili da menja zakon, nego da skače kroz obruče koje joj postavlja EU. I da ta ista Srbija shvati da EU nije neki božanski fenomen, da je u pitanju političko udruženje koje radi pre svega u svoju korist i da to što mi želimo ulazak u tu zajednicu predstavlja naš pokušaj da učinimo nešto u svoju korist. Da li EU ume da zavrće i vara? Maj gad, pa Turci su u predpristupnom postupku trideset i kusur godina, a Bugarska i Rumunjska su ušle u EU preko veze, na brzinu, iz očigledno političkih razloga. Ako tek sad otvaramo oči i kažemo "U jebote, Evropska Unija ume i da zajebe" onda smo naivčine i politički adolescenti i ne treba ni dfa očekujemo da nas tretiraju ozbiljno. Plus, naše držanje za rezoluciju 1244 je razuman potez očajnika, ali u realpolitičkim uvjetima mi smo se iste VEĆ odrekli kada smo se složili sa prisustvom Euleksa na Kosovu & Metohiji. Dakle, da se ne zajebavamo nije da smo mi sad tu nešto hiperprincipijelni a svi oko nas igraju sa obeleženim kartama. Mi jednako šibicarimo kao i drugi, samo smo manje vešti. To je sve. Bitno, najbitnije je da se stvori nacionalni konsenzus (ili barem razuman građanski dogovor) oko toga šta želimo i kuda bi da odemo - pa ako se svi ili barem uverljivo većinski složimo da je najvažnije kako će nas pamtiti kolektivno nesvesno - hajde, gradićemo državu na principima koje je utemeljiuo Lazar Hrebeljanović i svi ćemo raditi u tom smeru.

scallop

Turska je dobar primer: 30 i kusur godina su pred vratima i gledaju svoja posla. Mi to ne radimo. Mi cupkamo ispod nečega što mislimo da je pinjata, a iz nje se izručuju samo govna. U međuvremenu smo uništili industriju, infrastrukturu, armiju (samo nam treba da počnu kolektivno da se bacaju iz Batutovoj), visoko školstvo i šta sve ne još. Dobili smo gomilu parazita po raznoraznim institucijama koji trtljaju po TV i novinama kao da nešto znaju, a samo nas zamajavaju. Sve što nam navodno dolazi kao pomoć iz Evrope troši se na njih, jer su podrška politici koja ih izdržava. Ne čudi što narod pre vidi žute japanske autobuse kao pomoć, jer je to stiglo zbog njih. E, pa nazdravlje, Meho, gradi ti tu državu i vadi se na Hrebeljanovića, kao da sam ja to imao u vidu. Tebe čekaju sva iskušenja, ja se mogu izvući čim poželim.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 09-12-2011, 21:08:57
E, pa nazdravlje, Meho, gradi ti tu državu i vadi se na Hrebeljanovića, kao da sam ja to imao u vidu. Tebe čekaju sva iskušenja, ja se mogu izvući čim poželim.

:lol: Samo napred, izvlači se, neko mora i da ostane da radi!!!!!!

Nego, Hrvati dobili datum pridruženja u 2013. godini.  kako li će nam tek sada bacati klipove u točkove na našem evropskom putu...

scallop

E, ako si mi odgovorio! :lol:

zakk

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/295123/Ukraden-vecni-plamen-u-Kragujevcu

QuoteVečiti plamen slobode ispred muzeja "21. oktobar" u kragujevačkim Šumaricama trajao je nepuna tri meseca. Njegova vatra je ugašena rano jutros, kada su oko 04.00 sati lopovi odneli gorionik od mesinga, vredan 250.000 dinara.

Kako je za "Blic" izjavio Zlatko Milojević,VD direktora Spomen parka, " plamen slobode je upaljen 21. oktobra ove godine, i svečanosti su prisustvovali ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Veroljub Stevanović". 

- Ceo projekat Večitog plamena slobode je koštao milion dinara, dok je sam gorionik koštao četvrti deo te sume. Njegova vrednost je nemerljiva, jer je reč o umetničkom delu vajara Dragana Đorđevića. Plamen je bio priključen na gasovod. Nemerljiva je i šteta koja je pričinjena gradu, jer se ne radi samo o gorioniku, već pre svega o simbolu koji je predstavljao simbol Kragujevca koji je u svemu bio prvi u Srbiji, i koji je za svoju slobodu u svakom pogledu mnogo žrtvovao - kaže Zlatko Milojević.

Policijski uviđaj je u toku, a pretpostavlja se da su vredan simbol poharali kradljivci sekundarnih sirovina.

http://hosting.live-e.tv/content/blic/vecni_plamen_ukraden_1112.flv 

Omerović: Policija hitno da uhapsi počinioce
Predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović oštro je osudio krađu bronzanog gorionika sa spomenika "Večni plamen slobode" u Kragujevcu, i zatražio od policije da hitno privede počinice.

Ocenivši da je reč o vandalskom činu, Omerović je u izjavi dostavljenoj Tanjugu istakao da je "sramota svih nas da je gasni gorionik težak 50 kilograma ukraden".

"Masovno stradanje civila od strane nacista u oktobru 1941. godine predstavljaju neviđenu odmazdu prema građanima, od kojih su mnogi bili đaci. To je bio zločin", podsetio je on.

Omerović se zapitao i "kako ćemo nazvati ovaj vandalski čin, samo nekoliko dana pošto je Skupština Srbije usvojila Zakon o državnim praznicima, kojim je 21. oktobar utvrđen kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu'.

"Ako policija hitno ne privede počinioce pravdi onda smo kao društvo poslali poruku da smo ugasili i sećanja na te žrtve, na koje nas je večna vatra podsećala", naveo je on.

tuga  :(
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

da se strelja za primer, a onda lešina da se obesi na banderu, sa tablom ĐUBRE IZDAJNIČKO
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

QuoteCeo projekat Večitog plamena slobode je koštao milion dinara, dok je sam gorionik koštao četvrti deo te sume.

Kao i uvek, raspravlja se o sporednom pitanju. Lopova je bilo i uvek će ih biti. Bolje je pitanje zašto je spomenik ovoliko koštao i da li je bilo neophodno da toliko košta? Da li je taj novac u izmučenoj državi mogao bolje da se upotrebi i da li bi briga države za siromašne dugoročno napravila neki pozitivan pomak u mentalitetu ljudi.

sodomizer

kill the poor.

Ghoul

siromaštvo u džepu nije izgovor za siromaštvo duha.

džukela koja je ovo uradila ne zaslužuje da živi, pa makar imao čopor izgladnele dece koju je ovim 'poslićem' mislio da narani.
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

blaženi su oni siromašni ghoulom... 8-)

Milosh

Quote from: Ghoul on 12-12-2011, 17:02:15

Baš tako. Zato bi, na primer, trebalo kazne za bacanje đubreta unaokolo povećati do astronomskih visina, a onda stoka koja nema para da plati da lepo robija zbog bačenog papirića, pa posle neka se zamisli (ako je tako nešto u stanju) da li bi da to ponovi...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Josephine

Niko i nije pričao o zameni teza, već o tome da svima izmiče veličina novčane svote utrošene na spomenik.

Sa druge strane, siromaštvo duha u uskoj je povezanosti sa krizama, ratovima i siromaštvom. Da se pare ulažu u obrazovanje i vaspitanje, možda decu, koju nisu naučili i vaspitali da se papirić baca u kantu, ne bismo zvali stokom.

scallop

Ja bih zatvorio sve otpade koji masovno kupuju tako opljačkane stvari kao sirovinu. U mojoj Strumici su tako pokrali i mesingane sinije, testije i kazane iz podruma mog rođaka, pa kasnije doneli uredbu da su za takve delikte krivi otpadi. I, čim su otpadi prestali da kupiju, prestale su i krađe. Krade se samo ono što je roba.

Nightflier

Quote from: scallop on 12-12-2011, 17:56:46
Ja bih zatvorio sve otpade koji masovno kupuju tako opljačkane stvari kao sirovinu. U mojoj Strumici su tako pokrali i mesingane sinije, testije i kazane iz podruma mog rođaka, pa kasnije doneli uredbu da su za takve delikte krivi otpadi. I, čim su otpadi prestali da kupiju, prestale su i krađe. Krade se samo ono što je roba.

Sasvim si u pravu. Osobe koje to otkupljuju valja smatrati podstrekačima krivičnog dela. A još kada je reč o nacionalnom blagu - sve to treba najoštrije kažnjavati.

A saglasan sam i sa Milošem. Nažalost, riba smrdi od glave i očigledno je da našim vlastodršcima iz sve do jedne stranke sasvim odgovara duhovno siromaštvo koje vlada ovom bedom od zemlje.

Gul je rekao zaista lepu rečenicu glede toga.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

Duhovno siromaštvo vlada i među vlastodršcima. Čisto da se podsetimo da se prilikom osuđivanja pojedinih grupacija ljudi, uvek polazi najpre od sebe, a onda i od svih umešanih strana.

Albedo 0

Quote from: Milosh on 12-12-2011, 17:41:06
Quote from: Ghoul on 12-12-2011, 17:02:15

Baš tako. Zato bi, na primer, trebalo kazne za bacanje đubreta unaokolo povećati do astronomskih visina, a onda stoka koja nema para da plati da lepo robija zbog bačenog papirića, pa posle neka se zamisli (ako je tako nešto u stanju) da li bi da to ponovi...

od sutra bacam po ulici sve što mi padne pod ruku, čisto iz principa.

scallop

Sigurno. Ja u Cvijićevoj ulici tačno znam gde klinci bacaju žvake kroz prozor, a gde pušači puše nalakćeni na ram prozora. Mogao bih da utvrdim i koji su prema pikavcima.

Albedo 0

da, dobra ideja, bacati žvake da se dobro zalijepe za pločnik, a i pikavci su problematični. Mada ja mislim da iskorišćena čaša jogurta ipak ima najbolji potencijal, pa ću se koncentrisati da to najčešće bacam

Albedo 0

Anomander Rejk

Da u državi ima zakona, ovo se ne bi moglo ni desiti, jer bi dotični stari zlikovac koji se javno hvalio svojim zločinima, davno bio iza rešetaka. Evo već se javila Sonja Biserko, ogorčena ,, napadom na starijeg sugrađanina koji hrabro nije krio ni ulepšavao svoju biografiju ''. Eto, to su ljudska prava danas. Ako pobiješ dovoljan broj ljudi, dobiješ i biografiju.

Albedo 0

mada me čudi da je tek sada dobio po labrnji, 92 godine ima

Savajat Erp

Чекали су да скроз одртави, кажу да је био брз на пиштољу...:)

А што се отпада тиче, моја тетка ради на једном и стално је у суду да сведочи, јер не примају робу без личне карте...тако је бар код њих. :)

džin tonik

"veciti plamen slobode" very ruski... svasta, bar neka korist od tog metala.

džin tonik

Quote from: Bata Životinja on 12-12-2011, 18:30:59
U centru Beograda pretučen general u penziji Jovo Kapičić

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/295375/U-centru-Beograda-pretucen-general-u-penziji-Jovo-Kapicic

stvarno ste cudni ljudi vi srbi. sad napadate i svoje generale narodne heroje u poodmakloj dobi.