• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Kimura

Quote from: scallop on 04-12-2013, 15:49:00
Ja i dalje, redovno, kad odem u svoj dom zdravlja, vidim u hodniku jednu novu tablu za crtanje, ko zna kad i zašto nabavljenu.

Ah, sve je to deo šminke koja treba da zavara prolaznike, uglavnom zdrave ljude, koji će obratiti pažnju na enterijer. Još ako je ta zdravstvena ustanova snimana za televiziju...

scallop

Da su kondomi bili neko rešenje, a jesmo ih silno prepali sidom, danas ne bi bilo neželjenih abortusa.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Pa, kondomi sami za sebe svakako nisu rešenje. Mogu samo da budu deo rešenja.

scallop

Ono drugo rešenje su probali oni u celibatu, pa im nikako ne ide.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ne, ne, mislim, rešenje uključuje i jeftinu & pristupačnu kotracepciju i dostupne i jasne informacije o toj kontracpciji i zdravstveno obrazovanje širokih masa, te obrazovanje samih medicinskih profesionalaca.

Stipan

Od lečenja dece stigli ste do diskusije o kontracepciji? Dobar pravac...

scallop

Eto, i Stipana si zbunio svojim long term treningom akcije na polju zdravstva na temu "I zdravlje i preventiva".  :lol:

Truman

Quote from: Meho Krljic on 04-12-2013, 15:18:26
Pa, Truki, ali mac je još juče napisao da je problem u tome koliko para ima u opticaju a koje se mogu odvojiti za javno zdravlje. Dakle, ti ne možeš da kažeš "do juče ste davali 15% a od sutra ćete da dajete 30%" za zdravstvo ako privreda ne proizvodi više vrednosti nego u vreme kad je uspostavljeno da je doprinos 15%. Kad privreda bude uspešnija, a para više može da se i više ulaže u zdravstvo - u teoriji.

Ja ne znam o čemu ti pričaš. Ovo bi bio dobrovoljni fond, a ne prinudni. Dakle, zvanično humani građani i društveno odgovorne kompanije uplaćuju u fond kad žele i koliko žele. Nemoj mi reći da banke i Delta nemaju para. I ne bi se u tom fondu vrtela neka ogromna lova...kad dosta njih da pomalo skupi se. Pritom, rad fonda bi bio potpuno transparentan. Mediji bi objavljivali za čije lečenje bi išao taj novac uz fotografije na koje bi se narod sažalio tako da bi učestvovao u akcijama. Jasno bi se reklo kojim slučajevima je potreban novac. A što se tiče firmi postoje nezvanični načini da se one podstaknu da uplaćuju...kad žele i koliko žele. Pa onda ko najviše uplati bude izreklamiran u svim medijima itd. Nemojte biti tako striktni, u ovoj priči postoji puno prostora...

I nisam ja neki tamo truki več RED JOHN.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Meho Krljic

Quote from: Red John on 04-12-2013, 14:58:51
Velike kompanije i banke to ne žele, a pojedinci su previše nemoćni ili se sumnja u njihove motive. Npr. kada bi Sergej Trifunović osnovao taj fond kako bi mogao da natera privredu da uloži pare.

Boldovao sam stvari koje su u suprotnosti sa ovim što pišeš u prethodnom postu.

Truman

Nisu u suprotnosti. Rekao sam da ne žele da osnuju fond, ali bi svakako uz određenji nezvanični pritisak države učestvovali.

scallop

Red Johne, Meho će te rado, uz moju iskrenu podršku, verovatno ovlastiti da izvršiš određeniji nezvanični pritisak, kad već država nema za to ovlašćenje.

Truman

Nije ni čudo što se u državi ništa ne menja sa ovakvim stavovima...baš me čudi što se raspadamo.

Kimura

Jao, Džone, stvarno ne znam šta je za tebe ''nezvanični pritisak države'', ali meni ta formulacija zvuči veoma loše.
Nije dobro ni kada te država zvanično stisne. :)

Inače, te kategorije na koje bi ti vršio pritisak gotovo nikad niko ne stiska, pogotovo ne (slaba) država.

Stipan

Ali utoliko jače pritiska ostale, rekao bih...

Meho Krljic

Što bi rekao moj bivši kolega i saborac Dežan, Red Džon ima ideju ali nema idejno rešenje.

Dakle, koncept je da imamo dobrovoljni fond u koji privreda ulaže novac (dobra ideja) pod "pritiskom" koji nije dokumentovan, ne postoji zvanično, pa je time i nemoguće da ga javnost nadgleda i kontroliše (idejno rešenje?). Mislim da ovo u praksi ne bi ispalo na dobro.

Stipan

U stvari, u praksi to odavno funkcioniše...

Meho Krljic

I da li je ispalo na dobro?

Stipan

Meho Krljic

Truman

Quote from: Meho Krljic on 05-12-2013, 10:19:25
Što bi rekao moj bivši kolega i saborac Dežan, Red Džon ima ideju ali nema idejno rešenje.

Dakle, koncept je da imamo dobrovoljni fond u koji privreda ulaže novac (dobra ideja) pod "pritiskom" koji nije dokumentovan, ne postoji zvanično, pa je time i nemoguće da ga javnost nadgleda i kontroliše(idejno rešenje ?). Mislim da ovo u praksi ne bi ispalo na dobro.

Većina firmi zabušava za poreze, ali država žmuri na to. Poreska uprava im lepo kaže - nećemo vas dodatno pritiskati, ako uložite u Fond. U svakoj zemlji postoje i nezvanični dilovi, jer naprosto nije moguće samo kroz zvanični okvir rešiti mnoge probleme. Tu do izražaja treba da dođe snalažljivost države, a ne da se šatro svi pravimo fini a da smo u osnovi nesposobni da se nosimo sa situacijama pa onda sve četiri u vis...tako je kako je, ne možemo mi tu ništa. Ovoj zemlji trebaju ljudi koji će da rešavaju konkretne probleme, a ne da tupe...
Postoje sigurno i drugi načini kojih ja nisam svestan, jer nisam u toj priči ali nemojte mi pričati da nešto ''ne može'' samo zato što ne umete da vidite put.

mac

Država nije monolit nego klupko haosa obavijeno tankom korom zakona. Ako probušiš koricu ode sve u majčinu. Sve što je nezvanično mora da se ukine, a ne još da mu se doda.

Eto ti problema: nezvanično rešavanje problema. To je veći problem od originalnog, i kreni prvo taj da rešavaš.

Truman

Ma kakvi...u mnogim zemljama postoji diskreciono pravo koje se koristi po potrebi. Što je zemlja uređenija i sa manje problema ono se ređe upotrebljava, ali u ovakvima kao što je naša ''ručne'' mere su neophodne.

scallop

Problem je u kontroli. Naša država bi da se daje u različite svrhe (to se radi u SAD), ali da ona kontroliše. Moj zet hteo da da neku kintu za Viminacijum, ali da dobije potvrdu da može da odbije od poreza kod kuće. I, cvrc. Komplikovano. Kako ovde ne plaćaju ni porez na koji su obavezni, zašto bi neko davao pare, ako mu se to neće odbiti od poreza? Crowfunding (namensko finansiranje nečega) je lepa stvar, ali onaj ko finansira želi da to bude vidljivo. Do tog stepena nismo stigli, jer je i dalje efikasnije finansirati fudbal, pa drmati tim sportom. Odustajanje od kontrole dobrih namera nam nekako nije u krvi, ni pojedincima ni državi.

Truman

Neće mu se odbiti od poreza ( mada, zašto da se ne uvede i ta mera? ), ali naše kompanije toliko muljaju s poreskim računovodstvom da bi nezvanična pretnja da će im poslati inspekciju bila sasvim dovoljna. Nešto slično radi i Putin s tajkunima...

mac

Drugim rečima ti bi da iskoristiš poluge kleptokratije "za dobro" umesto da iskoreniš kleptokratiju? Zar nisi video u dovoljno filmova do sad kako to može da krene naopako?

Truman

Nisam :) A kleptokratiju ( šta bre uopšte znači ta reč?! :D) je nemoguće iskoreniti u zemljama gde vlada mentalit kao što je naš. A mentalitet promeniti ne možeš. Zato ja uvek glasam za pragmatičnost.

scallop

Drp off mentalitet je svuda dominantan, a ja imam sve manje volje da se natežem s tobom. Nek svi propadnu.

Truman

Nije svugde, više dominira kod južnjačkih nacija.

mac

Prvo - netačno, a drugo - nebitno. Treće - kleptokratija. U dobrom je društvu Milošević. Četvrto - vidim trola da se pomalja, pa ću za Skalopom nazad u pećinu.

Usul

Jeste trol al bar ne juri da se uda
God created Arrakis to train the faithful.

Meho Krljic

Nadam se da ste napravili zalihe narkotika jer od jutros u šest Vučić i Dačić hapse bez pardona sve koji valjaju gudru:

U toku hapšenje dilera širom Srbije

Beograd --  Na teritoriji svih 27 policijskih jedinica jutros u 6h počelo privođenje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave distribucijom droge, potvrđeno za B92.

Kako nam je potvrđeno u Birou za koordinaciju rada službi bezbednosti, akcija pod radnim nazivom "Grom" sprovodi se na osnovu naloga donetog na sednici Biroa kojim je predsedavao Aleksandar Vučić.
Akcija je sinhronizovana i jednodnevna, a u njoj se privode pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koji se bave distribucijom droge.

Na osnovu bezbednosnih procena očekuje se da će biti privredeno više stotina lica koje se bave tom kriminalnom delatnošću.

Više informacija očekuju se tokom dana.

SuperSynthetic

Zatvori su vec krcati. Gde misle da ih stave? Mozda im ponude da budu cuvari ili panduri ako vec nisu.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

scallop

Izvešćemo ih u Švedsku. Biće im fino, a i zatvori im neće biti prazni.

Meho Krljic

Quote from: SuperSynthetic on 06-12-2013, 12:15:18

Zatvori su vec krcati. Gde misle da ih stave? Mozda im ponude da budu cuvari ili panduri ako vec nisu.

Da, to je i meni bila prva pomisao. Dobro, kapiram da su se ljudi, pošto je ova akcija bila najavljena, pripremili i napravili štekove na sigurnim mestima a policiju dočekali sa hlebom i solju.

Albedo 0

grade jedan novi zatvor u Republici Srpskoj i to blizu granice, staće svi, ne brigajte

scallop

Andrić grad?

SuperSynthetic

Citaju Andrica kao deo rehabilitacije i gledaju Kusturicine filmove, a foto modeli su cuvarke. Pa to bi bilo divno. Odmah bih napravio nesto.

Albedo 0

to bi bila savršena rehabilitacija, ali ovo je bliže autoputu :)

SuperSynthetic

Ko zgresi ne ide u samicu vec mu to vece za kaznu ne dolazi komandirka (manekenka cuvarka) u krevet. Nadzornice bi bile vec cuveni foto modeli i one bi isle u krevet samo onima koji su uznapredovali u rehabilitaciji. E to bi bilo humano. Humanost na delu. Kada bi to uveli ocas posla bi nas primili u Evropu. Kakve parade ponosa i ostalo.

-_-

Quote from: Meho Krljic on 06-12-2013, 11:39:52
U toku hapšenje dilera širom Srbije

Beograd --  Na teritoriji svih 27 policijskih jedinica jutros u 6h počelo privođenje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave distribucijom droge, potvrđeno za B92.

Efekat ove akcije ce saznati samo po jednom kriterijumu - koliko ce policajaca biti uhapseno.
Ako taj broj bude 0, akciju mozemo okaciti macku o rep.

SuperSynthetic

Hapsenje dilera je isto kao i Kosovo - scena na kojoj politicari sticu poene. Kosovo je druga drzava, a dilera ce biti dok god postoji potraznja za gudrom i dok je ona ilegalna. Neka deca su jednostavno pederi, a neka vole da se drogiraju. Sve su to Bozija stvorenja, a ne nasa. Mi nismo Bogovi.
Mozda nesto nije u redu sa nasim sistemom vrednosti u kome podizemo i vaspitavamo decu? Profit, prestiz, manipulacija i izigravanje pravednosti. Kosovo i hapsenje dilera su dokaz svega ovoga.   

Meho Krljic

Boško Jakšić lepo objašnjava srpsku poziciju između čekića & nakovnja a u vezi sa rasplamsavajućim sukobima EU i Rusije vezanim za gas i južni tok:

Одбрана ЕУ од монопола или политички ударац Русији због Украјине

Edit: Ne umem  da se izborim sa tekstom, pa ćete morati da klikćete na link.

lilit

Neće li se dragi Šešelj vratiti, da imam za koga da glasam.

Jeste da jedno nema previše veze s drugim i da je sam tekst debilan al zanimljivo:
http://eizbori.com/cerka-jorgavanke-tabakovic-dobila-vozaca-i-sluzbeni-automobil-od-rfzo-dok-za-bolesnu-decu-nema-novca/
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Truman

Nasuprot onih koji su palili barake azilantima...u današnjem Informeru vest da su građani iz Sandžaka prikupili humanitarnu pomoć za izbeglice i da s dobrodošlicom čekaju novopridošlice u Sjenici...

Tex Murphy

Па кад су њихови.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Plut

Ma da, isto su crni.

Ghoul

Quote from: Harvester on 09-12-2013, 23:19:58
Па кад су њихови.

samo nemoj da se zapate dole.

tj. bolje u srbiji da pate (pa da idu dalje) nego u sandžaku da se zapate!
https://ljudska_splacina.com/

mac

Budimo ljudi, iako smo Srbi...

Ghoul

Quote from: mac on 10-12-2013, 00:55:37
Budimo ljudi, iako smo Srbi...

da, ali samo prema ljudima. ;)

odnosno, samo reciprocitetno. nismo mi sada u poziciji da se razbacujemo luksuzom preteranog otvaranja...
https://ljudska_splacina.com/

mac

"Samo reciprocitetno" može svaka životinja, to baš i nije etalon čovečnosti. Svi ti azilanti ne bi baš pohrlili u Srbiju samo zato što bi se otvorile nove barake za njih. Ako država (a znamo koliko su države čovečne) može sebi da dozvoli te resurse za novi smeštaj, onda bi i susedi mogli da se otvore bar za hleb i so, ako ne i ratluk i vodu. To što bi stranci bili smešteni u četiri zida umesto u nekakve šatore ne menja mnogo njihovu situaciju, i njihove dalje aspiracije. Ne treba njima Srbija, ali ne bi ni odbili naše gostoprimstvo, kojim smo se nekad busali.