• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

možda, mada i dalje će ovaj da robija, koliko čujem max kazna je 12 godina, dakle dobiće pola od toga, izaći za 3 i kusur

Ghoul

BAHATOST I BES Izgoreo mu službeni auto dok je bio na vašaru

R. Ivanoska    | 09. 06. 2014.

Službeni automobil opštine Mali Iđoš u potpunosti je izgoreo u požaru koji je u nedelju izbio na parkingu u blizini seoskog vašara u Bačkoj Topoli.

Kako nezvanično saznajemo, pretpostavlja se da se službena "škoda oktavia" opštine Mali Iđoš u susednoj opštini našla zbog privatnih potreba maloiđoškog predsednika opštine Marka Rovčanina.

"Čovek mora da bude na zemlji"
Ovaj 28-godišnjak došao je na čelo opštine kao jedan od najmlađih predsednika u Srbiji. Jedna od izjava koje za medije dao neposredno nakon preuzimanja mandata prvog čoveka Malog Iđoša je i: ,,Mala je ovo sredina i zato čovek uvek mora da bude na zemlji, ne sme se uzvisiti jer sve je na ovom svetu prolazno, vlast naročito."
Inače, automobil koji je tek pre nešto više od godinu dana kupljen budžetskim sredstvima jedne od najsiromašnijih opština u Vojvodini već neko vreme predmet je optužbi na račun predsednika Marka Rovčanina (SPS) koji, kažu, službeni automobil koristi kao privatni 24 sata, sedam dana u nedelji.

Incident se, prema pisanju Magiyar Szo, dogodio u jutranjim časovima u nedelju na parkingu u blizini bačkotopolskog vašara. Vatrogasna ekipa uspela je na vreme da obuzda vatrenu stihiju, ali su službeni automobil maloiđoške opštine i još jedan auto u potpunosti uništeni.

Uzrok požara još nije poznat, a vest o gotovo novom i skupom službenom automobilu koji je uništen tokom neradnog dana u susednoj opštini izazvao je revolt opozicije i građana opštine.

Marko Rovčanin
Predsednik opštine Marko Rovčanin nije želeo da komentariše incident sa službenim automobilom da kako, kaže, ne bi remetio policijsku istragu. Na pitanje u koje svrhe je koristio službeni automobil nedeljom u blizini bačkotopolskog vašara, Rovčanin je rekao:

- Predsednik ne radi samo radnim danima. Inače, išao sam u Suboticu službeno - kratko je odgovorio Rovčanin.

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/472035/BAHATOST-I-BES-Izgoreo-mu-sluzbeni-auto-dok-je-bio-na-vasaru
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

Na zelenaša iz Jagodine i njegovu suprugu pucali iz automatske puške

B. Vuković    | 09. 06. 2014.
Nepoznate osobe pucale su iz vozila u pokretu u automobil u kom su bili D. R. i njegova supruga. Napadači su pucali iz automatske puške i pobegli, a D. R. je ranjen, ali van životne opasnosti, saznaje "Blic".

Do pucnjave je došlo na putu između Majura i Gilja kod Jagodine.

- Nepoznate osobe su iz vozila u pokretu ispalili ceo šaržer metaka u automobil koji je takođe, bio u pokretu. Muškarac je ranjen u grudi, a njegova supruga je srećom prošla bez povreda - kaže izvor "Blica".

Protiv ranjenog muškarca se vodi postupak za iznudu, a bavi se i davanjem novca na kamatu. Jedan sin mu je ubijen, a drugi je osuđen za ubistvo.

Ghoul

"Od sutra ne dolazite na posao" – mejl koji je dobilo 60 zaposlenih beogradskog Dreya

OD ZOJE KUKIĆ U RUBRICI AKTUELNO 59 MINUTA

Filijala švajcarske IT kompanije Drey sinoć je otpustila 60 svojih zaposlenih od kojih su većina programeri. Kompanija je do sada razvijala imidž kao veoma dobro mesto za rad, a i danas na sajtu možete da vidite da se identifikuju upravo kroz svoje zaposlene.

Do skoro ste od onih koji su radili u Dreyu mogli da čujete da je to bio posao na koji su čekali, da je jedinstveno mesto za rad u Srbiji i da je okruženje koje omogućava učenje i razvoj. Međutim, danas su se svi ti utisci definitivno srušili. Bez upozorenja, zaposleni su sinoć dobili informaciju da više ne treba da dolaze na posao, jer je firma u procesu likvidacije.

Naravno, u ponedeljak ujutru svi su se ipak pojavili ispred kancelarije, a obezbeđenje koje je jedino bilo prisutno im nije dozvolilo ni da uđu u svoje kancelarije. Zanimljivo je da sa planovima za gašenje nisu bili upoznati ni menadžeri, pa ni direktor. Svi su zajedno ostali ispred zgrade jutros u Kralja Petra 45.

Drey kreiraju internet i mobilna rešenja, a sva rešenja su rešavali inhouse – tako da se u jednom danu na tržištu našla ozbiljna ekipa: programeri Java, ASP.NET, MVC, mobilni developeri za iOS, Android, Blackberry i Windows platforme, Data Analyst, Data Scientist, grafički i UX dizajneri, a tu je i ozbiljna biznis ekipa: market analitičari, customer support, account menadžeri i dr.

Ukoliko ste kao većina softverskih firmi i tražite uvek kvalitetne zaposlene, dojučerašnju Drey ekipu možete naći linkedInu na ovom linku, a ukoliko želite njih više, možete preko nas stupiti sa njima u kontakt.

Mi smo rano jutros pisali sedištu u švajcarskoj, ali još uvek nismo dobili odgovor. Ukoliko se to desi, dopunićemo time ovaj članak.

http://startit.rs/od-sutra-ne-dolazite-na-posao-mejl-koji-je-dobilo-60-zaposlenih-dreya/

Albedo 0

poplave zaebale koza nostru

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=06&dd=11&nav_category=16&nav_id=859430

a niko da prokomentariše da su ovi iz Peščanika opet lupetali da ih je neko napadao sa Megatrend servera

sad se vidi da je to ladno mogla biti SNS a ne Megatrend

JasonBezArgonauta

MAJKA MALOG ALEKSANDRA NAKON ODLAGANJA ODLUKE RFZO

Očajna sam, moj sin u Srbiji gubi vreme Očekivala sam da će komisija RFZO doneti rešenje da Aleksandar može da ide na operaciju u inostranstvo, koja bi mu spasla život.

Ovo su reči Sanje Jovanović, majke malog Aleksandra Jovanovića (6), čiji život isključivo zavisi od odluke drugostepene komisije RFZO, koja je juče odložila donošenje odluke i tražila da se dečakova medicinska dokumentacija dopuni.

- Sada sam razočarana i očajna. Moj sin ovde gubi vreme - kaže Sanja.

Aleksandar od rođenja ima jak deformitet kičme i grudnog koša. Sve više živi klečeći, krivina na njegovim leđima je sve veća. Zbog toga mu je ugrožen rad pluća i srca.

Neophodna mu je operacija kičme u Švajcarskoj. Međutim, RFZO ga je već dva puta odbio. Juče se i treći put sastala komisija, koja je odložila odluku.

-Prvo što su me članovi komisije pitali je zašto smatram da treba da promene mišljenje i konstatovali da pravilnik nalaže potpuno drugačije. Bila sam šokirana - priča Sanja.

Dokumentacija koju moraju da dostave je kopija zdravstvenog kartona, nalaz psihologa, izveštaj doktorke iz Ciriha i magnetna rezonanca glave i kičme.

Direktor RFZO prof. dr Momčilo Babić za "Blic" objašnjava da članovi komisije moraju da postupaju po propisu i da je to samo procedura.

- Nadam se da će doneti pravu odluku i odobriti dečaku spasonosno lečenje u inostranstvu - kaže Babić.

Direktor je takođe, pet minuta pre zasedanja komisije uputio molbu članovima konzilijuma da daju odobrenje za upućivanje na lečenje.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/472817/Ocajna-sam-moj-sin-u-Srbiji-gubi-vreme
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

JasonBezArgonauta

Još jedan detalj

Quote...Dečak bi trebalo da bude upućen na lečenje u bolnicu 'Schulthess klinik' u Cirihu u Švajcarskoj", napisao je Babić komisiji. Inače, direktor RFZO je poslao molbu, iako je pre toga lično potpisao izveštaj RFZO u kome se malenom Jovanoviću odbija lečenje u inostranstvu i to uz objašnjenje da lekari Instituta za hirurško-ortopedske bolesti Banjica nisu naveli da bi se to lečenje trebalo sprovesti na teret RFZO?! Dok se lekari prepucavaju, malom Aleksandru je stanje sve teže i vreme za hiruršku intervenciju ističe...

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/mali-aleksandar-vene-zbog-komisije-rfzo/57949
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Anomander Rejk

Tajno pišem zbirke po kućama...

Ghoul

Albedo 0

imovina u Srpskoj se odavno oduzima ako ne plaćaš pretplatu, ja lično znam pajkana koji svaki dan odlazi kod neplatiša i konfiskuje TV aparate

Anomander Rejk

Ako ovo imaju petlje da izvoze, šta li tek mi ,,domaći'' jedemo? Šta li tek nama poturaju?
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/473449/SRAMOTA-Meso-za-izvoz-u-Rusiju-kontaminirano-crvima-i-fekalijama
Tajno pišem zbirke po kućama...

Albedo 0

možda i nije toliko loše, ali u posljednje vrijeme svašta čine da se ogade Rusiji

Kimura

Imam jednu ružnu priču iz života malih ljudi. U petak sam slučajno prisustvovala odvratnoj sceni u jednoj prodavnici u centru Beograda. Mali žuti poslodavac zahtevao je od radnica da potpišu ugovor po kom će do kraja leta raditi deset sati dnevno uz pauzu od 15 (!) minuta. Radnice (sve su žene, da) su se malo bunile, stidljivo pominjale Inspekciju, a onda su, nakon primedbe na dosta dobrom srpskom da će ih Inspekcija zatvoriti i ostaviti bez plate, jedna po jedna odlazile u neku prostorijicu da potpišu izrabljivački ugovor.
Ja sam se iznervirala i, naravno, ništa nisam kupila, a bes me nije do danas pustio. Užasava me naša opšta, zajednička nesposobnost da se odupremo zlu.
Zato imamo prodavnice šnalica i jeftinih đinđuva koje rade 24/7! :(

Meho Krljic

Oh, pa to je samo varijacija na opštu priču.

Na primer, pre nekih 16 godina kada sam radio u prodavnici u Čumićevom sokačetu, jedna koleginica je ostala u drugom stanju i, pošto je pre toga već gubila bebu doktor joj je rekao da mora da odmah ide na bolovanje i otvorio joj bolovanje. Sutradan je gazdarica, inače majka dvoje dece, o kojoj je ta koleginica uvek govorila sve najbolje, jer joj je, njoj, izbeglici iz Krajine, dala posao i omogućila joj da radi, dakle, sutra je gazdarica ovoj na gajbu poslala svog muža koji je koleginicu "ubedio" da potpiše izjavu o sporazumnom raskidu radnog odnosa. Prekosutra je doneo iste takve blanko izjave za sve ženske zaposlene da ih potpišu uz objašnjenje "Ma, nije to ništa, to nešto treba nama", pa sam im ja posle objašnjavao šta su potpisale. Ta gazdarica i taj njen muž su Beograđani iz strogog centra grada - odrasli neku desetinu koraka od tašmajdanskog stadiona, recimo - ali ih to nije sprečilo da se tu prema ljudima ponesu kao svinje.

mac

Kad bismo svi imali ono što zovu augmented reality, recimo Google Glass, onda bi nas lični asistent obaveštavao svemu što nam je bitno u okruženju. Ako je nekome bitna ta sindikalno-socijalna dimenzija onda bi mu asistent za prodavnicu na konkretnoj lokaciji dao obaveštenja skupljena od drugih korisnika. Vidim da se u prodavnici loše postupa s radnicima, i onda odlučim da tu ne kupujem.

S druge strane ako već sada ima razloga za zvanje inspekcije onda inspekcija mora sad odmah da se zove, jer će u budućnosti stanje u prodavnici biti sve gore. Nema razloga da stanje bude bolje, a ima interesa da se radnici izraube do maksimuma. Možda bi mi mogli da zovemo inspekciju i prekinemo muke ženama, samo ne znam po kom osnovu bi oni izašli na teren.

Kimura

Meho Krljic

Istorijski gledano, inspekcija rada u Srbiji je understaffed i nema mnogo veliki uticaj na stanje na ovom polju. Bio je period od nekoliko godina, recimo od dvehiljadeprve ili druge do dvehiljadeosme (kad je krenuo sunovrat) gde je makar u Beogradu, makar u centru, makar u lokalima u Knezu, inspekcija ulazila, nalazila nepravilnosti (radnici nisu uredno prijavljeni) i zatvarala te lokale na nekoliko dana. Ali to je bila finansijska policija i osnova kažnjavanja je bila neplaćanje poreza i doprinosa u adekvatnom obimu. Inspektora rada ima premalo, nemaju dovoljnu podršku ostatka sistema i, slutim, skloni su i koruptivnom ponašanju. Maltene svako koga ja znam a ko radi u nekoj privatnoj varijanti, gde nije u pitanju baš velika strana firma (a ponekad i kod njih), je prijavljen na manje para nego što dobija itd.

Što ne znači da ne treba prijavjivati nepravilnosti ali verujem da bi za tim rešenjem posezali gnevni zaposleni da se ono pokazuje kao efikasno. Bojim se da ne i da je sindikalno organizovanje mnogo pametniji izlaz, ali to sad zahteva čitavu novu filozofiju itd.

mac

A ti što su understaffed, da li bar idu po terenima, ili su understaffed u sigurnosti svoje zgrade?

Meho Krljic

Pa, išli su u neko moje vreme, povremeno, pa slutim da idu i sada, ali, generalno, ako je upao u jedan lokal u tržnom centru, svi ostali lokali u tom trenutku više ne rade dok ne ode itd. Sprdnja je vazda bila ta inspekcija rada.

scallop

Sve je to posledica procvata neoliberalnog kapitalizma i odsutnosti država socijalističkičkog uređenja. Ustajte, vi zemaljsko roblje!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

možda inspekcija nema osoblja i apatična je, al to što ovdje još nema neke krvničke NVO za zaštitu potrošača, zaposlenih itd, to nije normalno...

Джон Рейнольдс

Quote from: scallop on 23-06-2014, 17:26:40
Sve je to posledica procvata neoliberalnog kapitalizma i odsutnosti država socijalističkičkog uređenja. Ustajte, vi zemaljsko roblje!

Argh! Немој ми рећи да смо узалуд лупали у шерпе, лонце и дували у пиштаљке и да ћемо морати опет? Само фали визионар, јбг, онај први брзо прдно у чабар.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Lepo uzmi "Ime ruže" i pročitaj poglavlje o Maloj braći (franjevcima) i raznim katarima i albigenima. Uvek se bunila i ustajala sirotinja tražeći ravnopravnost. Onda ih podrže vođe i vizionari, pa se nagode sa drugom stranom i pomlate sirotinju raju koja globa davati ne može, ni trpeti razna nečovještva... Ups! To je ona druga priča. A možeš da gledaš i kanale NG i Viasat. Ili da pročitaš Škrbinu i moju priču "Violončelska i kontrabasna". On je lupao u šerpe, a ja sam pričao o tome šta bude kad nestanu lavovi. xfrog
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

Ovi otkrili toplu vodu. Francuski putopisci još u 15 veku uredno zabeležili sve rudnike i mesta sa zlaom i srebrom, od 12 veka se vrše iskopavanja i sad je to novo...
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:497670-Medvedja---grad-koji-lezi-na-547-miliona-tona-zlata-i-bakra

scallop

Naravno, u tom regionu rudarstvo i metalurgija traju preko 7000 godina, samo, tada je bakra bilo na lopatu, a sad na pincetu.

Kimura

O našim rudnicima se stalno ispredaju priče. Ležimo na zlatu ili zapravo ništa nemamo, zavisno od toga šta kojoj vlasti odgovara. Međutim, niko da se ozbiljno prihvati posla i okruni taj kukuruz (ako ima šta da se kruni).
Pre nekoliko meseci sam prošla kroz žalosno zapuštene Bor i Majdanpek, a poseban utisak mi je ostavio Blagojev kamen. Mestašce je gotov dekor za horor film. Napuštene kuće, ruševine iz raznih perioda, a i priroda je nekaku drugačija.Najsitniji list na grani ne izgleda obično.
Sedamdesetih je Blagojev kamen imao 5 do 6 hiljada stanovnika, a sad ni sto.
Stvarno me zainteresovalo, pa ako znate za neku nepropagandnu litereturu o ovom mestu, molim da mi preporučite šta da pročitam.

Джон Рейнольдс

Валтер, Идриз и Ал Капоне? Па ово је урнебес чак и за "наше комшије". :)
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

http://www.masina.rs/spreciti-ili-leciti-‒-sta-gubimo-privatizacijom-zdravstva/#refX

Borise, ajd reci šta misliš

Meho Krljic

Da, ovo je razborito napisan tekst koji, naravno, ne mora da bude i potpuno tačan, iako je razborit, ali verujem da u dobroj meri predviđa realnost ako se bude išlo na neku širu privatizacviju zdravstva jer imamo veoma dobre primere, prevashodno iz SAD, na šta to liči.

mac

Lekari ne treba da dobiju pare za lečenje pacijenta, nego treba da dobijaju pare dokle god je pacijent zdrav.

Meho Krljic

Pa, sad... trenutno ih dobijaju i za jedno i za drugo, tako da bih rekao da su obe aktivnosti važne.

mac

Dokle god je pacijent bolestan lekar treba da gubi pare...

Albedo 0

ne može baš tako, jer ko je kriv nekome ko ima visok pritisak a krka slaninicu, ne može doktor da ga prati u stopu

inače, veći je problem što se ljekarske greške ne kažnjavaju, male su šanse da se dobije odšteta i slično...

u svakom slučaju, i preko toga bi se prešlo kada bi ostatak zdravstva napokon proradio

Meho Krljic

Ma, mac samo testira ideje koje su već testirali pre nas malo ozbiljniji igrači.

Ima razloga što ne plaćamo doktore samo kad su 100% uspešni, kao što ima razloga što plaćamo i fudbalske igrače koji ne postižu golove, prave prekršaje, daju autogolove itd. Meritokratski princip po kome se samo apsolutni uspeh plaća je prikladan za poker-igrače ali svakako ne za javne službe ili uostalom bilo koga ko treba u svom poslu da prati rutinu, pravila i protokole. Jer statistika pokazuje da to spasava više života nego briljantnost ili fokusiranje svih napora na spasavanje jednog života koji je trenutno ispred nas.

-_-

Quote from: Pizzobatto on 25-06-2014, 13:56:00
http://www.masina.rs/spreciti-ili-leciti-‒-sta-gubimo-privatizacijom-zdravstva/#refX

Borise, ajd reci šta misliš

Tja, posle 'visoko-obdarenog skrolovanja', rekao bih nekako mi je slaba veza da su privatne klinike unistile zdravlje gradjana.
Ne vidim problem u tome da postoje i privatne i drzavne klinike.
Sad, druga je prica kako to sprovesti u delo (tipa, da li lekari mogu da rade na oba mesta i sl).

Zanimljiviji mi je ovo sto spominju "O masini".
Evo protiv cega se oni bore:

U javnom diskursu isključivo su prisutni zahtevi za uspostavljanje liberalne demokratije, građanskog društva, poštovanje ljudskih prava, uvođenje tržišne ekonomije, zaštite privatne svojine, itd.

Ma kakav je uzas u Srbiji, ovo sto su pobrojali je sve gore od goreg!  :-?

Quote from: Meho Krljic on 25-06-2014, 14:11:09
Da, ovo je razborito napisan tekst

Jedino se slazem sa ovim sto su spominjali o kartelu, mislim da su tu uboli,
ali zato i sluzi zakon o zastiti konkurencije.

Quote from: mac on 25-06-2014, 14:14:40
Lekari ne treba da dobiju pare za lečenje pacijenta, nego treba da dobijaju pare dokle god je pacijent zdrav.

Ne secam se gde sam cuo - medicina je toliko napredovala, da danas na svetu ne postoji ni jedan zdrav covek!  :?:

Albedo 0

Meho Krljic

Ako je ovo stvarno u današnjem Informeru, ti ljudi samo potvrđuju da su brutalna fabrika laži. Ali naravno, ne nameravam da ih kupim da bih to proverio.  :lol:

-_-

Izaslo je (deo regionalnog tiraza), na Tviteru se izvinjavaju zbog greske.
Iskreno, nije me zacudilo.
Ima jedan fin komentar - nije vam ovo greska, nego modus operandi.

Meho Krljic

Hahah, Vučićević je jegulja  :lol: Ali, eto, izvinio se čitaocima. Ljudski je to.

ALEKSIJE D.

Čovek živi u paralelnom svetu. U njegovoj Srbiji sija sunce... Vrućina.
To, što se ofirao kako pišu novine, da već imaju u četvrtak spremljene vesti za budući ponedeljak, to je sitnica.

tomat

u primerki Informera koji sam danas propustio kroz šake piše da je koncert pomeren za danas.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

imaš večernje izdanje što izlazi u 22h, vjerovatno je to

pa onda jutarnje izdanje da se isprave greške

mada je fascinantno da Informer to radi, to čak djeluje donekle profesionalno

Meho Krljic

Evo šta jedan od profesora Ekonomskog Fakulteta BU veli na ime neoliberalnog ukusa predloga novog zakona o radu u Srbiji. Naravno, posve je moguće da je čovek samo konzervativan i da u nekim stvarima priča ideološki, ali nije da mu mnogo praktičnih primera ne daje za pravo:
Нови терет кризе радницима

Дужничка економија разоткрива неистину неолибералних тврдњи да ће либерализација и флексибилност рада привући инвестиције и повећати конкурентност и запосленост. Тиме би се, тврди се, смањио терет дугова и дефицита. Неолиберални модел игнорише чињеницу да капиталне инвестиције не зависе превасходно од ниске цене рада и да већи значај имају: величина тржишта, његова удаљеност, висина профитне стопе, трошкови енергије, транспорта и сировина, трошкови основног капитала, модерна технологија и организација, сигурност пласмана профита и др.
Досадашњи модел развоја, заснован на погубној концепцији: распродај – позајми – потроши, а пре свега распродај (кроз приватизацију) све вредно у привреди, довео је до економско-финансијског суноврата и социјалног слома друштва сa огромном незапосленошћу. Сада се предлаже усвајање Закона о раду, који додатно одузима највећи део деценијама стечених права запослених. Закон се као нови хит либералног капитализма, експлоатације и обесправљења радника, без обзира на погубне ефекте на запослене и уз велике отпоре сличним прописима у ЕУ, гура и даље, мада је јасно да нема позитиван ефекат на економски раст и запосленост.
А сигурно је у томе само следеће – велики губитак права, несигурност и неизвесност запослених.
То је подручје офанзиве наведеног неолибералног модела и пребацивања терета кризе на радничку класу, уз даље губљење њихових права и учешћа у расподели новостворене вредности. Синдикати остају изненађени,па тврде: ,,Народ није знао да ће се реформе ломити преко њихових леђа". Флексибилизација рада и запослености, коју доноси закон, јесте или некритички прихваћен концепт од стране наших политичких структура на власти или је наметнут од стране ЕУ (Европске комисије), који се мора спроводити на нашем ,,путу ка ЕУ".
Комисија Европске уније тражи пораст флексибилности тржишта рада уз замрзавање плата, смањење пензија и повећање старосне границе за пензионере (као и ММФ). Регулација се уводи ради лакшег отпуштања, ограничавања накнада и права, а то значи даље слабљење социјалног модела друштва и социјалне државе.
И страни инвеститори траже да се усвоји нови закон о раду и укину бројне пореске олакшице за незапослене. Вероватно им треба не само јефтина, већ малтене бесплатна радна снага, да би били профитабилни и заинтересовани за улагања. Нормално је да су радници против Закона о раду, штрајку и стечају, уз то оправдано траже да буду укључени у процес опоравка својих предузећа. Синдикати с правом истичу да је власт изиграла раднике и већ договорене принципе, а уз то обмањује јавност да је усаглашено 90 одсто текста.
Овде се поставља и животно питање – какав и за кога градимо привредни систем: за ЕУ, за домаћи спекулативни (непроизводни) капитал или за нацију и сопствени пут развоја.
Из наведеног предлога закона јасно је да се власт одлучила да драстично скреше права запослених, уз безрезервну подршку послодавцима, који су богатство стекли углавном кроз пљачкашку приватизацију и шверцерском економијом, пошто су реална економија, инвестиције и производња готово уништени.
Обарање цене рада, трошкова рада, права радника, не води порасту запослености, већ у несигурност запослених, уцене, губитак највећег дела стечених права. То је пут у лакше отпуштање запослених, политика притиска на наднице и услове рада, још већег удаљавања запослених од одлучивања.
Ради се о измени Закона о раду да би се ,,омогућило флексибилније запошљавање и отпуштање". ,,Позајмљено" је решење из ЕУ, које углавном омогућава лакше отпуштање, а затим увођење разних изведених облика запослености, попут уговора на одређено време, за одређене послове, привремено, на лизинг, на пробу и слично слабљење положаја запослених. Зар се не види да је то животна борба између рада и капитала, која пламти и у Европи и у САД?
Неће смањење пореза и доприноса на рад, а ни ,,флексибилније запошљавање" повећати запосленост. Напротив, доћи ће до пораста незапослености и раста неизвесности. Завладаће страх, а међу запосленима ће се формирати огромна маса ћутљивих и трпељивих.
*Економиста, професор универзитетаСлободан Комазецобјављено: 27.06.2014

Albedo 0

Borisov arhineprijatelj

Meho Krljic

Pa, možda mu je i predavao, da vidimo šta Boris kaže!!!!!!!!!

-_-

Quote from: Pizzobatto on 27-06-2014, 21:20:32
Borisov arhineprijatelj

Hocu li pogresiti ako ovo shvatim ako kompliment?  :mrgreen:

Quote from: Meho Krljic on 27-06-2014, 21:23:10
Pa, možda mu je i predavao, da vidimo šta Boris kaže!!!!!!!!!

Za pocetak, mogu da kazem da mi nije predavao, niti sam cuo da je predavao ranije, pa me bas zanima izvor te informacije.
Meho, da ti nisi napravio gresku, pa si BU povezao sa Ekonomskim?
Ne mogu na netu da nadjem njegovu biografiju, samo da je predavao na Visoj poslovnoj.

Elem, nisam guglovao zbog toga, vec me je zanimalo koji fax je zavrsio.
Nesto me je podsetio na Labusa, koji se isto tako prepoznaje kao ekonomista, a on zavrsio prava (ekonomiju je doktorirao).
(Naravno, to ne znaci da su mu stavovi nuzno ispravni/pogresni, vec me eto zanima, pa onda mozemo dalje da teramo).