• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Anomander Rejk

Tajno pišem zbirke po kućama...

JasonBezArgonauta

IMA SE, MOŽE SE "Elektrosrbija" naručila 100 pozlaćenih šoljica za kafu

"Elektrosrbija" iz Kraljeva koja je raspisala javnu nabavku vrednu 2,8 miliona dinara za vetrovke, kišobrane, punjače za mobilne telefone i, naročito, zlatne šoljice za kafu, pokušava na sve načine da se izvuče iz neugodne situacije.

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/514210/IMA-SE-MOZE-SE-Elektrosrbija-narucila-100-pozlacenih-soljica-za-kafu
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Truman

Danas nakon dužeg vremena uzeh Politiku i svaka im čast. Iako ne kritikuju direktno vlast navode gomilu podataka o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalazimo ( vezano za razne teme iz ekonomskog života )...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truman

Pogledati ovaj tekst, radi poređenja veličina: http://mondo.rs/a749176/Info/Ekonomija/Koliko-srpski-seljak-kaska-za-Evropom.html

I tamo gde bi trebalo da smo najjači mi smo daaaleko iza Jevrope...

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

O komadanju se radi, zar ne?

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

Andreja komada olujne vetrove

biće narodna pjesma za sto godina

scallop

Vučić i sa Izraelom dogovara ulaganja. Između ostalog i u Beograd na vodi. Ajd', sad! Bre, pomiriće Jevreje i Arape. Pa, šta? Ko je još video da politika utiče na ekonomiju? Sledeće godine Nobelova nagrada za mir i ekonomiju odjednom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

Meho, kako komentarišeš to što je ministar Vulin novac iz budžeda namenjen finansiranju NVO dao u fond za lečenje dece od retkih bolesti? I da li to ugrožava tvoju egzistenciju?

Meho Krljic

Ne ugrožava mi egzistenciju nikako jer sam ja dovoljno pametan ludo srećan da gledam da me finansiraju vlade ozbiljnijih država a ne one u kojoj jedan čovek odlučuje da novac građana namenjen jednoj svrsi onda iskoristi za sasvim drugu, bez ikakve rasprave, nakon što je javno optužen da je taj novac delio po netransparentnim kriterijumima.

Da se razumemo, fond za lečenje retkih bolesti je svakako plemenita ideja na papiru i svakako gomila NVO koje bi se kačile na državnu sisu nisu od neke preterane koristi. Ali, kao što bi hipotetička država koja kaže da pare namenjene kulturi mogu da budu korisnije u razvoju, recimo, sporta promašuje temu, tako i ovo deluje kao uvredljivo glupava i, ako smo neraspoloženi, malevolentna logika. Kao, što bih davao pare gomili građanista koji po ceo dan samo smišljaju kako da me kritikuju i rovare protiv režima kad mogu da ih ostavim na belom lebu a niko neće ništa da prisere jer pare idu u fond za lečenje dece od retkih bolesti?

To ima smisla samo u psihologiji onoga koji smatra da je uvođenje radne obaveze za primaoce socijalne pomoći napredna ideja, jelte.* Po mom mišljenju, odgovorna država podstiče odgovoran nevladin sektor. Ne zato što to tako mora zbog Evrope, nego zbog toga što nevladin sektor radi stvari koje država ne može ili ne može ekonomično da radi. Već samo licenciranje nevladinih organizacija da se bave određenim delatnostima iz sfere socijalne zaštite je donelo mnogo pozitivnih efekata na mestima gde se to desilo (pošto je na većini drugih mesta javni sektor to žestoko sabotirao, tako što centri za socijalni rad ujutro rade kao javna služba a popodne kao nevladina organizacija na projektu) a to je jedan mali primer pametne saradnje javnog i nevladinog sektora.

Ali i to na stranu, da pričamo samo o NVO koje se bave monitoringom ili javnim zagovaranjem, dakle koje su po definiciji "neprijatelji" vladi, jer se bave time da je hvataju u laži ili neefikasnosti, i tu odgovorna vlast ima koristi od kvalitetnih organizacija jer im one, na kraju dana daju legitimitet. Dakle, odgovorna vlast će NVO sektoru i novac da deli odgovorno - po jasnim projektima, koji pobede na transparentim konkursima, sa jasnim procedurama za nadgledanje potrošnje sredstava i učinaka projekta. Vulinova vlast će samo da kaže "Hahaha, ko jebe tvorce budžeta i vas, ja pare sad dajem u fond za decu a vi se jebte." i da misli da je obavila posao. Pritom, da ne bude i to nejasno, to sa retkim bolestima se zaista može tumačiti kao ciničan izbor jer donosi poene u javnosti ali je, u pogledu opštedruštvene koristi to jedna dubiozno smišljena stvar. U ovoj zemlji najviše predškolske dece umire od problema sa sistemom za disanje, a najviše školske od trovanja i povreda, što su sistemski problemi kojim treba nalaziti sistemsko rešenje** i država iako sebi ubire poen za posebnu pažnju time što osniva fond za lečenje retkih bolesti dece, deluje kao da joj je važniji lep naslov u novinama nego bavljenje sistemskim problemima zbog kojih i prevashodno postoji.

Ali da ne cinizujem previše, da sam ja ministar možda ne bih osnivao takav fond (svakako ne u tom ministarstvu) ali opet, možda to spase neke živote i ti životi će biti zahvalni.

Takođe, ne znam koje će NVO ostati bez para zbog ovog preokreta, ali znam ko je najveći primalac budžetskih sredstava sa linije 481  (iz koje idu pare za NVO) - Srpska Pravoslavna Crkva. Ako njih lupi po džepu dokazaće da je u sebi sačuvao komunistu  :lol: :lol: :lol: :lol:

*Mala pomoć: ako na stranu stavimo sve moguće predostrožnosti koje bi se preduzele da se izbegne da tu neko bude diskriminisan tako što ga komisija proglasi sposobnim za rad iako on to objektivno nije, pa zbog "odbijanja" izgubi socijalnu pomoć, ostaje potpuno bizaran koncept da je faking ministar rada, zapošljavanja, socijalne politike (i boračkih pitanja) smislio kako da država bude poslodavac koji će radnike plaćati ispod zakonskog minimuma i bez osiguranja ili čak ikakvog ugovora kojim bi se ovaj odnos regulisao.

** Uključujući na primer široki informativni front javnih služni i nevladinih organizacija gde bi se stanovništvo naučilo da prepoznaje glavne simptome, glavne uzroke i glavne načine reagovanja na iste, pa bi preveniranje mnogih smrti dece bilo lakše.

Truman

Potpuno se slažem!

Son of Man

Par reči povodom "okupacije" bioskopa Zvezda

U startu ne želim da budem nit zloban niti ljubomoran jer i sam obožavam filmove a posebno one skrajnute, marginalizovane, tako da sa te strane skroz podržavam ovu akciju. Ono što mene buni je sam naziv projekta a bez da ulazim u to ko stoji iza akcije, mada mi se javlja, no možda i grešim, te me ispravite. Dakle, razmišljajmo racionalno. Taj bioskop je privatno vlasništvo, i logično bi bilo da čim neko (bilo ko) izvrši upad na takav jedan privatan posed pa makar bio on i u ruinama da će policija reagovati i da će biti bahatog belaja, te da će ovi biti isterani u roku od odma' pa makar i šok bombama, suzavcem i palicama. Ali jok, policija je to skroz iskulirala, tako da ova priča oko OKUPACIJE bilo čega u startu pada u vodu, a ja čak kontam da su akcijaši taj naziv "okupacija" iskoristili u čisto marketinške svrhe, da bi sebe predstavili ko nekakvu urbanu gerilu, jer mladi se danas (ko i nekad) žešće primaju na to, i meni je najiskrenije drago što su uspeli jer je to u svakom slučaju jedna pozitivna i lepa stvar u ovom okeanu ludila čiji talasi nas zasipaju sa sviju strana. Dakle, nadam se da nema potrebe da više govorim o terminu OKUPACIJA, mada ko zna, možda i ja grešim, možda sam ja taj termin skroz ali naskroz pogrešno skontao?
E, tek sad dolazimo do poente, jer postavlja se pitanje, šta se to zapravo dogodilo da su "okupatori" tako olako ušli u bioskop bez imalo straha da će ih neko otalen isterati pendrecima, pa su ih još neki glumci i reditelji koje i sam duboko poštujem u tome svesrdno podržali i to javno po svim medijima? Ovako sam ja to skontao, a opet ponavljam, ispravite me ako grešim, jer ovo nisu nikakve insajderske informacije, no samo usporedba sa brutalnim "okupacijama" u Grčkoj i Španiji i ovom hipi kod nas. Znači, da predpostavimo da akcijaši i te kako dobro znaju ko je trenutni vlasnika svih tih bioskopa (a znaju), i da su ga najkulturnije jednostavno unapred zamolili da im ustupi na korišćenje par bioskopa na neko vreme dok on konačno ne odluči šta će sa njima, jer to jbga traje već godinama. Naravno, ja da sam na mestu vlasnika na keca bi pristao na ovaj DIL, jer što uskratiti omladini da se zabavlja, da se zanima kad ti prostori ionako zvrje prazni, a još plus ova deca će da ih urede, da ih srede, a bez da je tajkun i jedan dinar potrošio. Znači svima dobro, i deci revolucionarima, i ljubiteljima filma u koje i ja spadam, i tajkunu. Šta reći osim DOJAJA!

Джон Рейнольдс

Сине, ја те исправљам. Пошто су обе особе које ћу овде споменути давале изјаве за јавност, не сматрам да спомињањем њихових имена икакву штету правим.

Дакле, упознат сам с овом акцијом од самог свог почетка, мени је о њој још летос причала Маја Тодоровић, питала за мишљење, како би то могло, кога бих могао да исцимам да подржи, итд. Том приликом ми је послала текст Луке Бурсаћа о биоскопима (на другом ми је компу па не знам тачан наслов) који је он сасвим отворено писао као семинарски на ФДУ или тако нешто. Њих двоје учествују у овоме као наставак акције неке екипице око Срдана Голубовића која је својевремено постављала оне крстове с именима биоскопа.

У свом тексту Бурсаћ врло детаљно наводи како је покушавао да контактира власнике простора, пошто их је Ђикановић продао Хрватима, конкретно фирми која стоји "Идеа" - то су они супермаркети у којима никад ништа не купујем. Наиме, желео је да прикаже свој филм "Тмина" у неком од биоскопа, конкретно се највише интересовао за "Партизан" јер је био унутра и видео да је простор реално функционалан. Ушао је тако што је намолио радника обезбеђења. Лука делује као тврдоглав тип јер је дуго слао мејлове и вртео телефоне док није дошао до надлежног за простор и овај га је ладно откачио.

Прва варијанта за упад био је биоскоп "Партизан". Ја сам био против тога баш због обезбеђења јер се није знало како ће полиција и власници реаговати, да не најебе неки несрећни радник безвезе. Не знам да ли је баш то било пресудно, али после су се ипак одлучули за "Звезду"; како је пресуђено, рекох, тачно не знам, али није ни битно. Верујем да је значајно и то што је "Звезда" небрањена усред центра града. Људи су пре акције ископали чак и планове објекта, читав Оушн 11 трип и ушли док сам ја с браћом Грцима подржавао брата Еверласта, али сам бар унапред јавио шта ће бити да РТС сними прилог.

Нема никакве приче ни о каквим диловима, њих су "Идејци" у старту откачили.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Son of Man

OK, samo mi reci koja je to ekipa, jel to ekipa sa FDU?

Ako jeste ta ekipa, evo samo na uvid šta je sve prošlo na prijemnom ove godine za taj fax, dakle kakve su to vezare, naši budući reditelji:

http://youtu.be/4MNufbk1H_4

http://youtu.be/btSO4MU04bk

Znači, završavaju fakultet samo zato jer su im roditelji režiseri, glumci i producenti, dok prava talentovana ekipa ni ove godine nije mogla ni da prismrdi...i sad mi treba da se divimo njihovoj urbanoj gerili....revolucionarna deca bogataša...

Джон Рейнольдс

Да, ово двоје које споменух јесу завршили ФДУ, али немају педигре из филмског света, нити су им родитељи богаташи.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Truman

Odgledao Ožiljak. Ne razumem smisao postojanja tog filma, nije valjda autorka primljena na FDU?

mac

Ti studentski radovi se ne prave zbog dobre priče, nego da se pokaže da je student savladao potrebnim veštinama. Ako film pritom ima i smisla onda fino, ali to zapravo nije neophodno. Osim ako je student koji pravi rad zapravo scenarista...

Truman

Ovde je to slučaj...Mada, možda grešim dušu što se tiče moje prethodne poruke.

Son of Man

Rejnoldse, nisam ja rekao za to dvoje nego za ovo dvoje čije sam filmove postavio. Ti će da vam budu režiseri sutra, a kako su se upisali zna se.

Son of Man

Ovo nisu studentski radovi no filmovi ljudi koji su prošli na prijemnom, dakle sa prijemnog. I OK, ako ti već tamo neki profesor kaže nije bitan tolko sadržaj daj uradi te kadrove i ostala sranja kako valja, pa šta te onda to goni da napraviš totalno debilan i scenario i glumi i sve ostalo, zar ne možeš ni toliko da se potrudiš da bar tih 5 minuta izgleda kolko tolko solidno?

mac

Ako se ne varam FDU zapravo ne voli da ti studentski radovi izlaze u javnost. Profesori očigledno gledaju jedno, a publika drugo, pa se onda publika čudi kako to može tako. Mnogo mi pridajemo značaja tim radovima, a oni su podjednako značajni kao recimo one kartonske makete što ih buduće arhitekte stalno prave. Namena im je da pokažu određene stvari, i ništa drugo, i vek trajanja im je dok ih profesor ne oceni.

Truman

Ne sporim. No, činjenica je da su filmski reditelji koji izlaze sa FDU poslednjih 20-ak godina jednostavno loši...

Truman

Zanimljiva vest: http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/nesposobni-kandidati-za-direktora-zeleznice-pali-na-testu-inteligencije-clanak-1628916

Čuo sam da svojevremeno Nebojša Čović nije uspeo da položi test kada se kandidovao za Vodovod.

tomat

kako su pali na testu inteligencije?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Pa nisu zadovoljili...

Milosh

To da li su zadovoljili nečije kriterijume je druga stvar, ali na testu inteligencije ne može da se padne, čak i ako ga polaže novinar Kurira...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Truman

Dobro de, poenta je jasna...većina kandidata nema elementarne sposobnosti a hoće da vode ozbiljan sistem.

Джон Рейнольдс

И за неограничено постовање на Сагити би могло да се уведе тестирање интелигенције.

#Τζούτσε

DeHickok

Quote from: Truman on 04-12-2014, 15:16:12
Ne sporim. No, činjenica je da su filmski reditelji koji izlaze sa FDU poslednjih 20-ak godina jednostavno loši...
E da su mene primili tamo neke 93,94,95,96,97 imali bi Srbija vec 8 Zlatnih palmi, 3 Lava, 2 medveda, 4 oskara i 29 zlatnih malina...a ja, kucu sa bazenom i non stop kasting sa mladim i talentovanim glumicama u privatnim prostorijama

:wink: :-| xcheers xdrinka :-x
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

Truman

Onda nek nastave da primaju preko veze. :-x

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Mica Milovanovic

Quote from: DeHickok on 05-12-2014, 00:02:42
Quote from: Truman on 04-12-2014, 15:16:12
E da su mene primili tamo neke 93,94,95,96,97 imali bi Srbija vec 8 Zlatnih palmi, 3 Lava, 2 medveda, 4 oskara i 29 zlatnih malina...a ja, kucu sa bazenom i non stop kasting sa mladim i talentovanim glumicama u privatnim prostorijama

:wink: :-| xcheers xdrinka :-x

kakva simbolika... Palma i zoološki vrt...
Mica

Mark

Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Truman

scallop

Kad saznaš onda su se već izfiltrirali.

Truman

JasonBezArgonauta

Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Anomander Rejk

Truman

Albedo 0

eo i nekih lijepih vijesti

Nakon što je Dara Bubamara kroz prozor od stana bacila đubre, komšije rešile da unište njen ,,porše"

http://www.alo.rs/v-i-p/estrada/seljancura-sa-dedinja-ne-bacaj-dubre-kroz-prozor-da-ne-prodes-ko-dara-bubamara-foto/77610

Petronije

Izem ti drzavu u kojoj DB vozi porse...
Arm the Homeless

scallop

Albedo 0

Quote from: Petronije on 14-12-2014, 07:16:54
Izem ti drzavu u kojoj DB vozi porse...

ali dojčerski je porše 8-)

Ghoul

SRPSKE PRUGE: Voz išao 20 na sat, pa iskliznuo iz šina

Jedan vagon međunarodnog brzog voza 337 iskliznuo je danas iz šina u Grdeličkoj klisuri, a nijedan od 50 putnika nije povređen, izjavio je direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.
Voz je, rekao je on, stao na mostu iznad Južne Morave oko 14.45 sati, kada je ispao jedan od tri vagona.
"Sve ekipe i stručne službe Železnica Srbije su izašle na teren i u 18.45 je lokomotiva sa prvim vagonom nastavila dalje put ka Solunu, a na mestu iskliznuća su ostali su drugi i poslednji vagon. Večeras oko 20 sati je pomoćni voz izašao na teren i počelo se sa podizanjem vagona na koloseke", rekao je Stanisavljević.
Stanisavljević kaže da su svi putnici nastavili dalje putovanje sa prvim vagonom, a procena je da će tokom noći drugi vagon biti podignut na kolosek.
Voz je na ovoj lošoj deonici išao izuzetno sporo, 20 kilometara na sat.
https://ljudska_splacina.com/

Anomander Rejk

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"