• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

scallop

Nisu mu rekli za Crnogorce.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Quote from: Truman on 24-12-2016, 22:19:27
Dobro, Srbi iz CG koji bi hteli da rade u državnoj upravi moguće da bi bili diskriminisani. No to ih opet ne čini nešto mnogo ugroženim.

Epohalno!

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Ja sam mislio da se Truki šali i malko nas troluje takvom izjavom.

Aco Popara Zver

Meho lako prepozna Trumanovo suptilno trolovanje, mene uvijek prevari!

Truman

Quote from: Meho Krljic on 25-12-2016, 07:39:31
Ja sam mislio da se Truki šali i malko nas troluje takvom izjavom.

Nije uvek lako razdvojiti šalu od istine. ;) Da, donekle su diskriminisani ali to ne daje pravo nekom balavcu da širi srpsku propagandu na času istorije. Nije ni taj mali naivan.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

scallop

Evo, i mi tebe puštamo, a nisi balavac.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Dybuk

Quote from: Truman on 25-12-2016, 19:47:45
Nije ni taj mali naivan.

Naravno da jeste. Inace bi jedno mislio, drugo govorio.

Truman

Pod naivnošću mislim na to da dete nije indoktrinirano nacionalnim identitetom kao što recimo ja nisam bio kao klican. Ali ovaj jeste, ne znam koliko je to dobro za njegov duhovni razvoj.

scallop

Quote from: Truman on 25-12-2016, 21:35:35
Pod naivnošću mislim na to da dete nije indoktrinirano nacionalnim identitetom kao što recimo ja nisam bio kao klican. Ali ovaj jeste, ne znam koliko je to dobro za njegov duhovni razvoj.

Da li si uopšte svestan šta napišeš?

Dybuk

Truki, uzmi samo to da su njegovi roditelji, njihovi roditelji ili da ne idemo tako daleko - starija braca ili sestre govorili i ucili drugi jezik, drugaciju istoriju, knjizevnost, nego sto on sad uci. Pa u kuci postoji jedna stvarnost i jedan identitet, a u skoli nesto sasvim drugo.

Ne znam da li Srbi uopste imaju status nacionalne manjine u CG, ili je to pak sve fluidno, neodredjeno, gurnuto pod tepih.

Pa onda imas ovakvu koliziju gde se od deteta ocekuje da podvoji svoj identitet pa da u javnosti bude jedno, a privatno nesto drugo. Ili, jos gore, da izbrise svoj identitet.
Meni i tebi je lako da kazemo, npr, sto nije naucio i prosto izrecitovao ono sto u udzbenicima pise, ali mislim da je u toj konfuziji i specificnom okruzenju jako tesko odrzati taj "dualitet". A strasti su jake na obe strane. Inace bi se i ovaj nastavnik poneo vise pedagoski a manje politicki, jer je i ova jedinica politicka izjava. Samo sto nastavnik nema 13 god, pa bi trebalo malo takticnije da pristupi situaciji. No, mozda se plasi da ce izgubiti posao ako ne kazni dete zbog "srbovanja".

Ja ovde najmanje krivim dete.

scallop

Nije u tome poenta. Na svetu trenutno imamo bar dve milijarde ljudi indoktrinirano svim mogućim "svesnostima" i samo taj klinac dobi keca! Crna Gora izmišlja čitav jezik i pismo, Njegoš se u grobu prevrće dok pretovaruju nanovo nacionalni identitet, a Truman opravdava keca! U Bosni je oko tri miliona indoktriniranih najimbecilnijim uverenjima i nema kečeva! U SAD nema srednješkolske ustanove gde ne poju nacionalnu himnu kad igraju fudbal, a oko ili u kući bar jedna zastava! Jednostavno, ne trpim da mi se ovde oporavdavaju kečevi zbog osećanja identita.

mac

Kad je rekao "dete nije indoktrinirano" hteo je da kaže "deca u principu nisu indoktrinirana". Ali ovo dete jeste...

scallop

Mac, ne tražim aboliciju klinca. Tražim izvinjenje za nedostojan komentar.

Aco Popara Zver

Pa stanbre mače, da je reko da je duklja crnogorska država to bi bilo tačno i ne bi bio indoktriniran?

Meho Krljic

Quote from: Dybuk on 25-12-2016, 22:24:17
Truki, uzmi samo to da su njegovi roditelji, njihovi roditelji ili da ne idemo tako daleko - starija braca ili sestre govorili i ucili drugi jezik, drugaciju istoriju, knjizevnost, nego sto on sad uci. Pa u kuci postoji jedna stvarnost i jedan identitet, a u skoli nesto sasvim drugo.

Ne znam da li Srbi uopste imaju status nacionalne manjine u CG, ili je to pak sve fluidno, neodredjeno, gurnuto pod tepih.

Imaju nacionalni savet, dakle, tretiraju se kao nacionalna manjina, mada sa skoro 30% udela u stanovništvu možda treba da imaju status konstitutivnog naroda. Ali naravno, nije da se ja baš razumem u tu vrstu prava.

Aco Popara Zver

Imaju neke savjete, da, ali za razliku od drugih nacionalnih manjina nemaju manji cenzus, što je u redu, jer ih ima 30%, ali favorizuje postojeće srpske partije, teško da se pojavi nova, mada je opšti cenzus 3%

No, dok druge manjine obavezno participiraju u vlasti, srpska je zadnji put bila u Vladi za vrijeme Slobe. Dakle, što se tiče donošenja odluka, srpske partije niko ništa ne pita 15 godina. Neće ih pitati ni za Nato, jelte, pošto traže referendum.

Tramp jedina nada!

S.U.B.A.

Iz preambule važećeg Ustava Crne Gore(izbegnuto je da se precizira da li su Srbi ovde narod ili nac.manjina):

"...odlučnosti da smo kao slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi, privrženi demokratskoj i građanskoj crnoj Gori."

mac

Mislio sam da je scallop pomislio da je Truman sastavio dve rečenice koje protivureče jedna drugoj na čisto semantičkom nivou (dete prvo nije, pa onda jeste), pa sam zato ispravio Trumana tako da misao glasi da deca u principu nisu, ali ovo dete jeste, tako da na čisto semantičkom nivou tu postoji nekakava misao. Moja greška, ali to biva kad scallop ne kaže šta misli nego moraš da mu čitaš misli iz izjava tipa "jes ti bre normalan".

Postoji državno propisana indoktrinacija koja se sprovodi u školi, i postoji sve ostalo. Ali postoji i pravo na samoopredeljenje. Bilo bi zanimljivo kad bi ovaj kec došao do Strazbura.

Aco Popara Zver

Postoji državno propisana indoktrinacija, i Suba ju je plasirao ovdje.

Dakle, kada klinac kaže da je Duklja srpska država, nastavnik je mogao samo da mu postavi podpitanje: i čija još?

Tada bi propisana indoktrinacija imala smisla. Kec je diskriminacija

S.U.B.A.

Kratko i jasno, današnja Crna Gora je antisrpski projekat, to joj je svrha i cilj. Ne ispuni li to, ugasila je.

Truman

Quote from: mac on 25-12-2016, 22:38:34
Kad je rekao "dete nije indoktrinirano" hteo je da kaže "deca u principu nisu indoktrinirana". Ali ovo dete jeste...

Da, tačno. A ako u udžbeniku nije pisalo da je CG srpska onda se detetov komentar nekako nameće kao bespotrebno kurčevit.

Dybuk, slažem se da vlada velika konfuzija.

scallop

Mac, prečesto misliš šta ja mislim. Truman je jasno napisao šta misli i ja sam jasno postavio pitanje. Bati je jasno, Subi je jasno, samo ti misliš da možda meni nije bilo jasno. Opravdavati šikaniranje deteta floskulom indoktrinacije nacionalnim identitetom kod mene ne prolazi.

Trumane, očekujem izvinjenje.

Aco Popara Zver

Quote from: Truman on 26-12-2016, 00:33:29ako u udžbeniku nije pisalo da je CG srpska onda se detetov komentar nekako nameće kao bespotrebno kurčevit.

Trumane, jel to znači da ponovo podržavaš Vučića!?!

Truman

Quote from: scallop on 26-12-2016, 00:37:49
Trumane, očekujem izvinjenje.

Nemam za šta da se izvinjavam. Nije bilo uvrede na ličnoj osnovi. Imam svoje pravo da kažem šta mislim, makar bilo i pogrešno!

Aco Popara Zver

Klinac da se izvini!

varvarin

Quote from: scallop on 25-12-2016, 22:35:13
Nije u tome poenta. Na svetu trenutno imamo bar dve milijarde ljudi indoktrinirano svim mogućim "svesnostima" i samo taj klinac dobi keca!... Jednostavno, ne trpim da mi se ovde oporavdavaju kečevi zbog osećanja identita.

BRAVO!

džin tonik

meni nije jasno zasto nemaju odgovarajuce udzbenike i nastavu za nacionalne manjine.
i onda djeca uce isto i u skoli i u domu i ne moze doci do slicnih problema.

Aco Popara Zver

Pa zato što ne žele da imaju nacionalne manjine

Misim, ša reći o ovom ludlu oko jezika i nacionalne pripadnosti

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/923148/rezultati-popisa-u-crnoj-gori.html

džin tonik

nisam se nikad pozabavio crnom gorom. zanimljivo koliki postotak srba, iako cg ima svoju pravoslavnu crkvu.
hrvatska nikad nije uspjela progurati pravoslavnu crkvu, pa srpska metastazirala i pokupila vlahe pod svoje okrilje, da se ne daj boze ne bi integrirali u hr. cg je to bolje odradila, ali, kako izgleda, nekako bez efekta...

scallop

Eto, Zosko ima nimalo indoktriniran nacionalni identitet. Sve je politkor. Ne sećamo se da je njegova germanska domovina proglašavala Crnogorce Crvenim Hrvatima. A srpska pravoslavna crkva u svoje okrilje pokupila Vlahe! I sve to otkako je neko prokljuvio da jezik može odlično da se (zlo)upotrebi kao državni identifikator. Na primer, niko nije govorio ilirski, dok se Iljiri nisu dosetili da je termin "na izvolte". Naval'te narodi na krčmljenje jezika! A istina je vrlo jednostavna: zidovi razdvajaju jezike, a nepostojanje istih ih spaja. Da Mac ne bi ponovo ostao u dilemi šta mislim, evo eksplicitno: Jezički diverzitet je obrnuto proporcionalan komunikaciji. Prosto ko pasulj.

Truman ne mora nikom da se izvinjava, ali to znači i da se mi nećemo izvinjavati njemu. Da li je nešto lično zavisi od ličnosti. Da se razumemo, ne osećam se Srbinom i nikakav sam pravoslavac, ali sam punom merom Balkanac, ako se može biti balkanac. I povređuje me kad drugi balkanci izvaljuju izjave neprimerene za Balkan.

Ugly MF

scallop

Tačno. Sva balkanska predanja su moja predanja. Voleo bih kad biste svi bili bogati kao ja.

Aco Popara Zver

Možda je scallop balkan boy (a može i hemus, pošto je balkan turska riječ), ali Truman je kosmopolita!

S.U.B.A.

Optimista sam, napadi na Srpstvo u Crnoj Gori su sve gluplji i neusklađeniji. I agresivniji, naravno. Sve odaje utisak žurbe i panike zbog nezavršenog posla. Kada sam davno video koliko su Montenegrini, Dukljani i Milogorci ideološki spremni, potkovani i napaljeni a naši po običaju rastureni, nespremni i zbunjeni bio sam se usrao. Stvarno sam mislio da je gotovo. Međutim...

Po mom skromnom mišljenju(nisam ni sam potpuno ubeđen), Milu se sprema žešći odlazak, nimalo prijatan. Baš zbog ovoga. Nije skenjao Srbe ni ruski uticaj.

Truman

Quote from: scallop on 26-12-2016, 08:43:00
Truman ne mora nikom da se izvinjava, ali to znači i da se mi nećemo izvinjavati njemu. Da li je nešto lično zavisi od ličnosti. Da se razumemo, ne osećam se Srbinom i nikakav sam pravoslavac, ali sam punom merom Balkanac, ako se može biti balkanac. I povređuje me kad drugi balkanci izvaljuju izjave neprimerene za Balkan.

Meni uopšte nije jasno ko vas tera da mi se izvinjavate, jesam li ja to možda tražio?! I kakve veze ima ovo što ja pišem sa balkanskim identitetom?

scallop

Mnogo toga tebi nije jasno, pa idemo dalje.

Scordisk

U duhu sveopšteg srpskog naoružanja, jedan SERBIA TODAY video:

https://www.youtube.com/watch?v=L3OCGzoLVNc

Aco Popara Zver

Filaret

Али, исто име и исто годиште. Још обе близу 100 година. Невероватно. Хвала, испаде да ширим дезинформације.  :)

Сад видим да је и Политика повукла текст са оног горе линка.

Aco Popara Zver

Al je odličan primjer da mac vidi kako funkcioniše simulakrum!

mac

Ne razumem. Razumem da postoji stvarnost i naša percepcija stvarnosti, i da je moguće iskriviti tu percepciju, ili s tuđim podsticajem, ali i bez njega. Pošto smo nesavršena bića naša percepcija stvarnosti je po prirodi stvari uvek malo iskrivljena, ali da bismo adekvatno uticali na svet oko nas potrebno je da ta iskrivljenost bude što manja. To je u našem interesu.

Svojevoljno iskrivljenje percepcije stvarnosti je moguće, i ponekad ne ostavlja posledica, ali što je veće i masovnije i posledice su veće.

džin tonik

legendarno, a svakodnevno. znaci, da nema srbije i sanu, meni bi nesto nedostajalo. nije mi poznata slicna zajednica, u sadasnjici, a ni kroz prostor i vrijeme. unikat, biser, staviti pod zastitu uneska i naplacivati ulaz kao u piramide...

SAMO U INFORMERU! Hrvatski plan: "BLEK HOK" HELIKOPTERIMA NAPASTI SRPSKU!

QuotePrema planu u čijoj je izradi učestvovao i zloglasni Ante Gotovina, kao povod za udar na Republiku Srpsku bio bi iskorišćen inscenirani napad na Hrvate u okolini Prijedora! Hrvatima jedini strah da li će Vučić braniti RS, jer u sudaru sa našim "migovima" nemaju nikakve šanse!

Dybuk

"Samo u Informeru" indeed. To je bre smece od novine, ne treba uzimati ozbiljno to sto pisu....

scallop

Zosko, znam da ti nedostaje Srbija i da ne možeš bez nje. Mi ćemo se i dalje truditi da tvoja čežnja potraje.

džin tonik

@dy: ma dobro, smece od novina, ok.
samo: eto, svako drustvo sastoji se od razlicitih "klasa". i smece-novine imaju svoje opravdanje. boulevard-tisak ima svoju publiku, velike naklade i nuzan je.
gomila manje obrazovanog naroda, koja uglavnom ne cita nista sto zahtijeva odredjeno bogatstvo rjecnika, obrazovanje, strane termine, pa i intelektualni kapacitet, treba slicne novine. ne citaju svi sekspira, niti mogu, niti zele.

i stil je ok, prenategnut, izrazajan, kratak, jasan, uz mnostvo slika. prilagodjen ciljnoj publici.
narodu koji to izdaje, urednistvu, sve je to poznato.
no koja tu zloba izviruje kroz odabir tema, kreaciju lazi, nacin modifikacije vijesti, to je jedinstveno na planeti.

Ugly MF

Zole, razumi Srbiju.
Još se nije oporavila od vladavine Hrvata iz Bijelog Dvora , koji počiva u Kući Cvijeća.
Njegov uticaj je toliko zastupljen ovde, da moraju sva zla da isplivaju i istroše se, prije no što se ovde izrode normalne generacije.
Komunisti su ovde jaki, njihova demagogija mutira u glavama ovdašnjih Titića, a ti je čitaš čak i u informeru.
Nekad smo imali poštene novine Treće Oko i Zonu Sumraka, gde si znao na čemu si.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 27-12-2016, 14:42:55
Ne razumem. Razumem da postoji stvarnost i naša percepcija stvarnosti, i da je moguće iskriviti tu percepciju, ili s tuđim podsticajem, ali i bez njega. Pošto smo nesavršena bića naša percepcija stvarnosti je po prirodi stvari uvek malo iskrivljena, ali da bismo adekvatno uticali na svet oko nas potrebno je da ta iskrivljenost bude što manja. To je u našem interesu.

Svojevoljno iskrivljenje percepcije stvarnosti je moguće, i ponekad ne ostavlja posledica, ali što je veće i masovnije i posledice su veće.
Kao npr iskrivljena percepcija da će u narednim godinama biti potopljena obala Bangladeša!

Kad visoka temperatura, izmjerena i prije 7000 godina, postane pogrešna Smilja Avramov!

džin tonik

Quote from: Ugly MF on 27-12-2016, 16:43:37
Zole, razumi Srbiju.
Još se nije oporavila od vladavine Hrvata iz Bijelog Dvora , koji počiva u Kući Cvijeća.
Njegov uticaj je toliko zastupljen ovde, da moraju sva zla da isplivaju i istroše se, prije no što se ovde izrode normalne generacije.
Komunisti su ovde jaki, njihova demagogija mutira u glavama ovdašnjih Titića, a ti je čitaš čak i u informeru.
Nekad smo imali poštene novine Treće Oko i Zonu Sumraka, gde si znao na čemu si.

dobro, pa nije tito opet popio mozak bas u tolikoj mjeri. nemoguce. to jednostavno nije izvodivo.
ovaj clanak je toliko glup, svaka rijec, svaki zarez i svaka tocka, da prosto nemam ideju, ne mogu procijeniti, sprda li se to urednistvo, ako, s kim, je li to neka autoagresija ili ozbiljno vjeruje da postoji individua koja bi slicno procitala kao vijest. toliko zaostali inividualci ne citaju ni informer. ne citaju nista.