• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Aco Popara Zver

čovjek dobija subvenciju. Naravno da će jedna familija koja ima 500 hektara u Francuskoj da prihvati subvenciju 100 evra po hektaru ili toni nego što će to da uradi srpska familija koja ima 30-50 hektara

naravno, brojke lupetam, al inače pitanje za razmišljanje: da li je Tito davao takve subvencije?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Petronije on 29-03-2018, 22:53:22

I sve se mislim da neki seljak u Francuskoj mora da razmišlja o organizaciji i projektovanju, ili je njegovo da obezbedi proizvod koji zadovoljava određene standarde?

Eh, kad ja ne bih o svemu imao odgovarajuću knjigu. :)  Naprimer, kako to rade seljaci u Francuskoj.
FROMAGES ET FROMAGERS DE NORMANDIE, 1983. Ljudi misle da je kamamber zezanje, ali taj Pays d'Auge, deo Normandije, ima svoju teritoriju, svoju istoriju, svoje spomenike, sistem upravljanja, zakonodavstvo i šta ti ja znam šta još, pa kad kupiš Camembert ili Pont l'Eveque au lait cru, a to može samo u Francuskoj, onda je sve u toj kutiji provereno i zaštićeno. I najpre su se udružili, organizovali, standardizovali... Kad naš seljak odluči da se ponaša isto imaće šansu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

naši se još biju oko međe!

čak sam i prisustvovao kad im je geodeta mjerio, našao da je neki ušao pola metra drugome, ovaj drugi otišao, donio kolac metalni, ne čak ni drveni no metalni od dva metra i zakucao na među

epohalno bilo

Petronije

Naravno Bato da je poljoprivreda glavolomka  kad ubaciš u jednačinu Almex, Kostića, Matijevića, Ružicu Đinđić i njenu ekipu koja ima ekskluzivno pravo na uvoz/izvoz žitarica i diktiranje cena, Arape, Promist - najvećeg uvoznika veštačkog đubriva... pre njih sve perfektno funkcionisalo i svi imali mesa, mleka i paradajza. A tehnologija i tehnika od tada napredovale 3 svetlosne godine.

Skalope rakija je drugo, 90% Srba peče rakiju da bi imali da loču cele godine, a ne da bi živeli od prodaje.

Sent from my Le X626 using Tapatalk

Arm the Homeless

Petronije

I pustite te priče, tuku se oko međe i slično, uvek su se tukli, ali su radili kad im je bilo dozvoljeno da rade. I ja uopšte ne pričam samo o njivi, već i o uzgoju svinja radi mesa, krava radi mleka, tu su i koze, ovce...sve to može da funkcioniše i da svima bude mnogo bolje, i ovima što konzumiraju, i ovima što rade.

Arm the Homeless

scallop

Quote from: Petronije on 29-03-2018, 23:39:48

Skalope rakija je drugo, 90% Srba peče rakiju da bi imali da loču cele godine, a ne da bi živeli od prodaje.

Nažalost, to je prvo i jedino. Ko onaj Batin metalni kolac. Upoznao sam tipa iz Orlovata. Mašinski inženjer u penziji, još ima svoju alatnicu, drži vinograd i proizvodi izvrsno vino. Kad je pokušao da udruži Srednji Banat, da zaštite vinogorje i krenu u svet, nije uspe. Zašto? Zato što ima murdara koji u Subotici kupe grožđe od Makedonaca, pa prave kao svoje vino. Da se ne ponavljam, pre desetak godina sam se nadao da ću udružiti tri najvažnija mala izdavača fantastike, da mogu da stanu na liniju i - ćorak. Mi u Srbiji ne umemo da se udružimo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Quote from: Petronije on 29-03-2018, 23:39:48pre njih sve perfektno funkcionisalo i svi imali mesa, mleka i paradajza

Aco Popara Zver

Quote from: Petronije on 29-03-2018, 23:44:22
I pustite te priče, tuku se oko međe i slično, uvek su se tukli, ali su radili kad im je bilo dozvoljeno da rade. I ja uopšte ne pričam samo o njivi, već i o uzgoju svinja radi mesa, krava radi mleka, tu su i koze, ovce...sve to može da funkcioniše i da svima bude mnogo bolje, i ovima što konzumiraju, i ovima što rade.

pa i ja ne pričam o njivi. Rekoh da bi to meso bilo skuplje

al teško ćemo sad da dokažemo koliko visoka subvencija treba da bude i koliko jedna farma treba da proizvodi da bi to bilo isplativo

akhnaton

Quote from: Petronije on 29-03-2018, 23:44:22

Možda. Poljoprivreda je jedina grana privrede gde je državni uticaj ne samo poželjan, nego neophodan. Što se tiče lupetanja aktuelne vlasti, ona je na liniji komunističkog pretvaranja svih i svakoga u proleterijat, u zemlji koja nikada nije imala neku zavidnu industriju. A nije je imala, jer je gomile seljaka pretvarala u radnike, koji su jedva čekali da uzimaju bolovanja da bi radili poljske radove. Ono malo seljaka je takođe usitnjavano odlaskom u Nemačke, Švecke, Austrije i ostale destinacije i poljoprivreda je zamirala do stepena da danas uvozimo jebeni beli lukac, kupus, krompir... name it. A kada ne uvozimo, domaći nas seljaci deru, jer i oni moraju ne da zarade, nego da podignu još jedan sprat na kuće, popločaju avliju... najočigledniji primer su malinari, koji žele "svoj deo kolača" cene maline u supermarketima EU. Neobrazovana, muljatorski orijentisana masa alavih ne može da se takmiči sa onima koji su svesni da moraju da proizvode i da prodaju jer im u suprotnom ode sve. Ako se na to dodaju muljatori iz države, deca komunizma, raznorazne "korporacije" eto recepta za katastrofu i popločanog puta za prevaranta koji na usta sere o IT industriji.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

scallop

Danas ćemo opet tandara-mandara-broć filozofiju? Treba nešto i pouzdano znati da bi se dovelo u pitanje. Jest' da mi je selo duboko posađeno u dušu i da sam se time periferno bavio, ali sam u industriju bolje upućen od bilo koga na ovom forumu. Tvoje interpretacije su na nivou Denikena, moglo bi da bidne, ali ne mora da znači.

akhnaton

Quote from: scallop on 30-03-2018, 10:53:57
Danas ćemo opet tandara-mandara-broć filozofiju? Treba nešto i pouzdano znati da bi se dovelo u pitanje. Jest' da mi je selo duboko posađeno u dušu i da sam se time periferno bavio, ali sam u industriju bolje upućen od bilo koga na ovom forumu. Tvoje interpretacije su na nivou Denikena, moglo bi da bidne, ali ne mora da znači.

Da pojasnim. Nisam protiv industrije kao takve, niti protiv emancipacije koju je ortodoksni marksizam primenjen nakon drugog svetskog rata ovde doneo industrijalizacijom. Problem je nastao što su mnogi hteli da sede na dve stolice, tj da budu polutani, pa je trpela i jedna i druga grana privrede. Mada i pored tog trpljenja i polutanisanja bilo je bolje tada. Svi proizvodi su bili jeftiniji i bilo ih je (govorim o poljoprivrednim proizvodima) u velikim količinama, uz to su se i izvozili, pa ipak nije bilo nestašica i poskupljenja zbog izvoza.  Danas? Izvoz poljoprivrednih proizvoda izaziva eksponecijalni rast cena na domaćem tržištu ma koliki da je rod, što se može videti svake sezone.   

scallop

Ortodoksni marksizam doneo u Jugoslaviju? Preuveličavanje ne menja činjenice. A činjenica je da se Jugoslavija tri godine posle oslobođenja posvađala sa SSSR. Dve godine kasnije uvedeno je "radničko samoupravljanje", što je mnogo kasnije bilo primer za uvođenje "participacije" u Evropi. 1965. godine su ozakonjeni principi tržišne privrede.

Kakva je to "slaba industrijalizacija", ako smo gradili najveću hidroelektranu u Južnoj Americi, ako smo izvozili prekookeanske tankere iz Pule, ako smo gradili avio baze vredne po milijardu dolara svaka, ako smo osamdesetih godina izvozili najbolje tenkove na svetu. MZT u Skoplju je izvozio satelitske antene u Kanadu, Gorenje je sa belom tehnikom davio Nemačku privredu, Kikindi su Ameri stalno bili dužni za delove General Motorsa, Utva i još neki centri su proizvodili vojne avione do mlaznjaka, a privredne avione da ne pominjem.

A polutani nisu bili samo seljaci. Svi mi smo se uz redovan posao bavili i nečim privatnim. Radno vreme je to tako lepo omogućavalo. Tako smo i izazvali sve ovo šta nam se dogodilo.

akhnaton

Quote from: scallop on 30-03-2018, 12:30:43
Ortodoksni marksizam doneo u Jugoslaviju? Preuveličavanje ne menja činjenice. A činjenica je da se Jugoslavija tri godine posle oslobođenja posvađala sa SSSR. Dve godine kasnije uvedeno je "radničko samoupravljanje", što je mnogo kasnije bilo primer za uvođenje "participacije" u Evropi. 1965. godine su ozakonjeni principi tržišne privrede.

Kakva je to "slaba industrijalizacija", ako smo gradili najveću hidroelektranu u Južnoj Americi, ako smo izvozili prekookeanske tankere iz Pule, ako smo gradili avio baze vredne po milijardu dolara svaka, ako smo osamdesetih godina izvozili najbolje tenkove na svetu. MZT u Skoplju je izvozio satelitske antene u Kanadu, Gorenje je sa belom tehnikom davio Nemačku privredu, Kikindi su Ameri stalno bili dužni za delove General Motorsa, Utva i još neki centri su proizvodili vojne avione do mlaznjaka, a privredne avione da ne pominjem.

A polutani nisu bili samo seljaci. Svi mi smo se uz redovan posao bavili i nečim privatnim. Radno vreme je to tako lepo omogućavalo. Tako smo i izazvali sve ovo šta nam se dogodilo.

Hvala na pojašnjenju. Dodao bih da smo doživeli ono što smo doživeli zahvaljujući Miltonu Fridmanu, njegovoj Čikaškoj školi, i odluci da se sredstva koje je SFRJ dobijala kroz "Alijansu za Progres", inače osnovi na kojoj je i formiran pokret Nesvrstanih, od nepovratnih grantova pretvore u dug. To će slamanjem Kejnzijanske verzije kapitalizma, i uspostavljanjem Fridmanove, koja je i danas na snazi dovesti do svega onoga što smo imali početkom 80-ih.

scallop

Znamo razliku između kenzijanske i fridmanove škole i kako se odrazilo na svet. Sa druge strane sredstva "Alijanse za progres" i nesvrstanost nemaju nikakve veze. Ni ne postoje. To je izmišljotina.

Scordisk

"Građani Požege zatražili su ponovo danas, sa trećeg protesta, da lokalna vlast ukine odluku o kupovini parcele od četri ara i nelegalnog objekta od oko 400 kvadara, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović, predsednice SO Požega."

al znamo kako se to po kratkom postupku rešava. jedan od vođa protesta je dobio sledeće pismo:

scallop

Da fotošopujem ili prekucam, bez tipfelera?

Scordisk

radi šta 'oćeš  xfrog

Aco Popara Zver

scallop

Jel' možeš da dokažeš da nije fejk?

Aco Popara Zver

Iz crkvenog kalendara

scallop

Pa, molite se, onda. :?

Truman

5. Молити се Богу за оне који су на власти.
Можда значи да се моле да дотични доносе мудре одлуке у интересу народа?
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Aco Popara Zver

Molite se za njihovu dušu!

scallop

Jutros nađoh tekst o prilogu CNN o intelektualnim uspesima srpske dece u svetu. Odakle nam onda tolike budale?

akhnaton

Quote from: scallop on 31-03-2018, 09:48:18
Jutros nađoh tekst o prilogu CNN o intelektualnim uspesima srpske dece u svetu. Odakle nam onda tolike budale?

Namnožili se, kao zecovi

scallop

Quote from: akhnaton on 31-03-2018, 10:35:16
Quote from: scallop on 31-03-2018, 09:48:18

Namnožili se, kao zecovi

Živa istina. Ko prca taj se i množi.

Meho Krljic

Pa, nije ni neka tajna da se odavde dosta odlazi na taj neki zapad, nakon sticanja znanja iz struke... Tako da ostajemo samo mi - budale end neznalice.  :lol:

Nego pustite to, evo da vidimo kako se vojni sindikat opet svađa s Vulinom:

Vojni sindikat Vulinu: Skinite crnu uniformu, brukate nas

scallop

Nisam znao da si i subotom na zadatku. :?

Meho Krljic

Nisam, ovo radim iz osećaja građanske dužnosti  :lol: :lol:
Butt seriously, čovek je civilno lice koje nosi uniformu koju je valjda sam dizajnirao. D.N.O.

scallop

Šta je tu serijozli? Kako se čovek oblači? I njihovo i tvoje pitanje su toliki nonsens da se ne čudim što deca odlaze. Alternativa koju vi nudite još je neozbiljnija. Uostalom, šta vi uopšte nudite? I nemoj mi trućati o vladavini prava.

Meho Krljic

Skalope, sto puta smo rekli, nema "vi", ja govorim samo u svoje ime, nisam pripadnik ni jednog prepoznatljivog političkog pokreta.

Drugo, alternativa Vulinu bi bio ministar odbrane koji ne nosi izmišljene uniforme - valjda je to jasno?

mac

Ja evo nudim ideju da niko osim Angele Merkel ne treba da bude na vrhu vlasti više od deset godina. Tu računam predsednike vlade i države, i ministre. To je dosta i previše. Pusti malo druge majstore.

scallop

scallop

Quote from: mac on 31-03-2018, 12:18:30
Ja evo nudim ideju da niko osim Angele Merkel ne treba da bude na vrhu vlasti više od deset godina.

xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl

Aco Popara Zver

Dybuk

Quote from: scallop on 31-03-2018, 11:36:27
Šta je tu serijozli? Kako se čovek oblači? I njihovo i tvoje pitanje su toliki nonsens da se ne čudim što deca odlaze.

xrofl xrofl

scallop

I sad si mi odgovorila? Bre, vi na ovom forumu ne znate da pitate i imate samo odgovore. Naučene kao i klinac u filmu koji nije imao prilike da oseti život. Šta je, na primer, oblačio Boris Tadić u prilikama kad je nastupao kao ministar odbrane? Ja sam skoro čitav radni vek proveo u tom okruženju, pa bih mogao da vam kažem. Ili, pitajte šta ne valja kod Škripalja. Možda znam ako mi je struka.

Meho Krljic

Pa i pisanje ti je neka struka pa se smeješ kad neko upotrebi plural da bi izrazio poštovanje. Al dobro, nema veze, slušamo: šta je nosio Tadić i jesu li nekada ministri sami sebi dizajnirali uniforme?

scallop

Pogledaj ponovo taj plural i predomisli se dok ti ne objasnim.

Bilo koje civilno lice izlaskom u vojno okruženje menja odeću. Obično je to poluvojni komplet bez oznaka i posle ide u zajedničku praonicu. Moguće je da svoju odeću Vulin nosi na pranje kući. Naterala ga žena, šta li? Bezvezno je upotrebljavati zlurade denominacije. Ne pale.

Meho Krljic

Ali pazi, ajde da se bunim ja, al buni se neki vojni sindikat. Neki, možda to nije THE sindikat, ne umem da kažem, niti mi je mnogo bitno, samo jeste smešno kad vidiš ministra u uniformi koja nema veze ni sa čim. Ako je tako i Tadić radio, šejm on him.

Aco Popara Zver

kako nema veze ni sa čim? Pa eto slike mornaričke uniforme. Vulinova inače nije crna no tamno plava.

No, nebitno, pitate nekog ko voli Če Gevaru i tako te zašto nosi unikatnu uniformu. A ono i Kim Džong nosi uniformu. I Staljin.

pa to je najsimpatičniji aspekat Vulina!

Meho Krljic

Meni je najsimpatičniji aspekt Vulina to što dok je bio Ministar Rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike actually učestvovao na događajima koje je moja firma organizovala, smisleno pričao o starenju i povlačio neke konkretne poteze da poboljša socijalnu inkluziju starijih. Ovo sa vojskom je... parodija.

Dybuk

Bato

Pa Mirin mali. U dobrom je društvu. :lol:

Meni su smešne te relativizacije i poređenja sa drugima, kad se jasno vidi razlika u sklopu ličnosti i karakterima. Vulin je očito težak kompleksaš u tom nekom power tripu. Što ne bi bilo strašno da nije ministar vojni i povremeni ratni huškač.

A smejem se, scallope, i izjavi da deca odlaze zboh Mehovih i pitanja predstavnika Vojnog Sindikata :lol:

scallop

Quote from: Гражданка Шульц on 31-03-2018, 14:37:25

A smejem se, scallope, i izjavi da deca odlaze zboh Mehovih i pitanja predstavnika Vojnog Sindikata :lol:

E, smej se, smej... Jednom ću pisati o svim odlascima, počev od godine 1948. kad sam sa dokumentima bio na granici "ako Rusi uđu..."

Naravno, prepovezivanje onoga šta sam napisao onim šta vi pišete je sramotno.

Petronije

Da malo razveselimo temu. [emoji38]

Arm the Homeless

scallop

Pa, već je veselo. Odeću dizajnirao Vulin. Nova modna linija.

Meho Krljic

U Nišu protesti zbog najave gradske vlasti da se aerodrom pokloni državi da njime upravlja. Naravno, ne verujem da je građen samo niškim novem, ali ipak, zanimljivo pratiti.

scallop

Prati i pamti.

akhnaton

Quote from: mac on 31-03-2018, 12:18:30
Ja evo nudim ideju da niko osim Angele Merkel ne treba da bude na vrhu vlasti više od deset godina. Tu računam predsednike vlade i države, i ministre. To je dosta i previše. Pusti malo druge majstore.
Ona tek posebno ne bi smela da bude na vlasti ni dan više, nakon svega što je uradila kada su je raspekmezile "suze" one male arapke koja je "uplakana" pitala zašto ne sme da se od "zlog" Izraela skloni u Das Fatherland i tamo pravi Palestiniju u kompletu sa šarijom.
Inače, najviša funkcija samo dva puta po četiri godine, i nikako da proizilazi iz svinjca koji se naziva skupštinom, parlamentom, saborom, kongresom. Kakvih deset godina, dva puta po 4 und schluss. Oćeš više? Nema. A ako si zabrljao, kao na primer ova što bi je držao duže na vlasti, e onda smena i sud.