• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Aco Popara Zver

Quote from: Petronije on 29-03-2018, 23:44:22
I pustite te priče, tuku se oko međe i slično, uvek su se tukli, ali su radili kad im je bilo dozvoljeno da rade. I ja uopšte ne pričam samo o njivi, već i o uzgoju svinja radi mesa, krava radi mleka, tu su i koze, ovce...sve to može da funkcioniše i da svima bude mnogo bolje, i ovima što konzumiraju, i ovima što rade.

Sent from my Le X626 using Tapatalk

dobih slučajno jednu informaciju, ne škodi da je podijelim

jedna tovna svinja subvencija 30km
poljoprivrednici traže 60km

prodaje se poslije za 200km,

*prepoloviti za cijenu u evrima (1.954) i ne očekivati da će platiti pdv

aj sad riješi jel do miška ili čega...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Na tržištu je proizvođač ugrožen. Posebno proizvođač kvarljive robe. Zato sam uvek govorio da proizvođač mora da se bavi i preradom, tako je bezbedniji.

Subvencija treba da poveća konkurentnost proizvođača i da ga delom zaštiti. U tome mora da učestvuje i proizvođač. Ne idu puna nezavisnost i pomoć države zajedno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Palmer

Ja sam srećan zbog najave novih radnih mesta koje će Nevsun otvoriti kod Metovnice u Boru. 600 milki za 9 milijardi je dobra cost benefit projekcija nove fabrike. Svaka čast. Barem će ljudi imati šta da rade dok postojeću opravljaju Kinezi. Eno  sve više kosookih, Kanađana i Šveđana dole, konačno se sve pokreće. Još če mali privatnici da zarade kroz tercijalni sektor, 'vamo smeštaji, onamo vlaški sir iz Gornjana prodaš za debele pare, sve organski razumeš, kafane oživiš za radnike pregaoce  domaće i inostrane inženjere. Domaće inženjere direktor po običaju da šamara i gađa ih telefonom, a  strane u kafanu na sirac i pšenično Zaječarsko da izvodi.  xrofl

Deda mi je onomad pričao kako su radili razbijanje čeličnih pogača, sve ručno, tzv. ''zdravkova jaja'', pa kako je pamtio kao rukovalac manevra trista i nešto vagona pirita napamet. Sad, pored IT industrije i besplatnog Gugleta, mi tako razvijeni ne mož' da popamtimo ko se kolko i đe ugradio, a trudimo se, kao što se ne trudimo da ostanemo, pokrenemo nešto nego bežimo u nekakve SR Tehikse, NCR-ove za 800 evrića jerbo je njima ovde isplativije otvoriti takva radna mesta, a namaje 800 eur kuća... A ruda i zemlja idu li idu kroz ugovore...

Škripe sanduci  pokojnih rudara, zašta su kopali ja vas da pitam. Ako  popizde, neće se zadovoljiti samo obrtanjem u grobu nego eto nama zombi rudara sa pijucima u rukama pa ode sve ukurac...Možda se i popnu da provere za koga su glasali bez svog znanja.....Bolje i tako da makar dostojanstveno  umremo od njihove ruke nego što duhovno umiremo od srama, korupcije i slobodnog tržišta..

scallop

Svidelo mi se. Treba preživeti. Nek' preživaju goveda.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Palmer

Preživljavanje dostojanstva ove moje generacije je kao i preživanje... stvar rutine, zavisi ko se na šta navikne.  Svejedno, lepo bi bilo vratiti svom rodnom gradu (i gradovima kao i svojim precima) makar nešto u tom preživljavanju da se ne bismo i mi sami navikli na preživanje i nedeljni oporavak umesto odmora od prekovremenog izgaranja za tuđ ćar. I tako u krug..

Meho Krljic

Nego, prodali smo IMT. Indusima za manje od 600 hiljada evra. Stvarno me malo zaboli kad pomislim da je ovo firma koja je pre trideset godina izvozila mašine u, kažu, više od osamdeset različitih država.

scallop

A, zabole te? To je nama naša EU dala...

Meho Krljic

E, stvarno, da nisam nesmotreno doveo EU u Srbiju, sad bi naš IMT punom parom radio i izvozio. Ovi koji su devedestih bili na vlasti a i sad su, nemaju nikakve veze sa tim.  :lol:

scallop

Vreme čini istoriju tačnijom, pa ćeš sa podmetanjima sve teže prolaziti. Zna se na čemu je dojezdila EU i kako je razbijena SFRJ. Devedesete su bile posledica.

Meho Krljic

Svakako. I zauvek moramo biti svesni toga da smo glupo, jeftino i neodgovorno upropastili ono što smo imali a nismo znali da negujemo. Slovenci, recimo, nisu tako olako upropaštavali firme koje su imali i davali ih u tuđe ruke (videti da im, recimo, još uvek evropske institucije govore da moraju da ubrzaju privatizaciju) iako su u EU odavno. Ne kažem, naravno, da smo imali identičnu situaciju kao Slovenci, al da ne bude zabune - najkrivlji smo mi, pa tek onda Evrope i ostali.

scallop

Pisao sam već da su planovi o razbijanju SFRJ jasno postojali od ranih sedamdesetih. Žrtva zločina nikada ne može da bude trajno okrivljena. Samoodbrana je legitimna, a sramotno je biti kvisling. No, sve će doći na svoje mesto, nije nam prvina.

Meho Krljic

E, na kvislinštvo i ja smeram ovde. Prosto je bolno koliko se ovde "veruje" da su te mitske inostrane investicije panacea za privredu iako nam istorija pokazuje da nisu. Što ukazuje da je ova vrsta upropaštavanja i prodaje strateških industrijskih resursa korupcija od koje se ovdašnji donosioci odluka ugrađivanjem obogate a društvo dugoročno gubi. I tu, avaj, dosovsko-đinđićevsko nasleđe ima odlične nastavljače u aktuelnim vlastima.

scallop

Sad bismo mogli dugoročno da raspravljamo ko nam je šta ostavio u gorko nasleđe i ko šta danas pazari od onoga šta još nije izarčeno. Kad sam ja smatrao da je revitalizacija moguća, jer smo imali dobro školovanje, sjajne kadrove, izvozno sposobnu privredu i skoro urednu infrastrukturu, reci mi ko je kenjao o greenfield investicijama. Tako je prosveta dobila marginalnu Bolonju (nijedan važan univerzitet u svetu je ne praktikuje) i gomilu nefunkcionalnih privatnih "univerziteta". Stručnjaci su nestali u penziji bez naslednika, a pogoni zarasli u korov. Putevi i pruge su dovedene do pešačkih brzina, a izvozili smo ništa. Što nije samo propalo, izbombardovali su.
Danas baš i nemamo neki izbor. EU se pojavljuje sa investicijama tek kad su shvatili da nema više mufte i da su pozvani svi u svetu koji bi da nešto pokrenu. Sad bi i oni gradili pruge i puteve, stare fabrike i svašta nešto još, ali stigli su Kinezi i ko zna ko sve ne, pa su im interesi poremećeni.

Aco Popara Zver

Quote from: Meho Krljic on 03-04-2018, 10:41:26
E, na kvislinštvo i ja smeram ovde. Prosto je bolno koliko se ovde "veruje" da su te mitske inostrane investicije panacea za privredu iako nam istorija pokazuje da nisu. Što ukazuje da je ova vrsta upropaštavanja i prodaje strateških industrijskih resursa korupcija od koje se ovdašnji donosioci odluka ugrađivanjem obogate a društvo dugoročno gubi. I tu, avaj, dosovsko-đinđićevsko nasleđe ima odlične nastavljače u aktuelnim vlastima.

misliš, što uvijek izaberemo najgoru podvrstu aktuelne doktrine haha

ima tu i jedno tipično srpskog detalja, koji nije vezan za kriminal, iako je i to razlog sranju

a to je da neki umisle da će jača reforma, šok terapija ovog ili onog tipa, ubrzati stvari i približiti nas drugim ekonomijama za najkraće vrijeme

i onda sipaš duplu ili troduplu dozu u svinjče, a ono lipše

i svaki put ista priča, bilo da počne 1990, 2001. ili 2012. Početkom svake decenije pojavi se neki pametnjaković da oporavlja ekonomiju.

sad procijenite popravljamo li se svake decenije ili su konstantno loši

scallop

Quote from: Pizzobatto on 03-04-2018, 12:05:03

i svaki put ista priča, bilo da počne 1990, 2001. ili 2012. Početkom svake decenije pojavi se neki pametnjaković da oporavlja ekonomiju.

Propustio si finije detalje.
1990. je, kao doprinos kapitalizmu, uništen društveni kapital;
2001. su uništene prosveta i privreda;
a od 2012. jašemo bastardnu formu neoliberalizma.

Anomander Rejk

Quote from: Meho Krljic on 03-04-2018, 10:22:39
Svakako. I zauvek moramo biti svesni toga da smo glupo, jeftino i neodgovorno upropastili ono što smo imali a nismo znali da negujemo. Slovenci, recimo, nisu tako olako upropaštavali firme koje su imali i davali ih u tuđe ruke (videti da im, recimo, još uvek evropske institucije govore da moraju da ubrzaju privatizaciju) iako su u EU odavno. Ne kažem, naravno, da smo imali identičnu situaciju kao Slovenci, al da ne bude zabune - najkrivlji smo mi, pa tek onda Evrope i ostali.
Slovenci za početak, nisu imali sankcije kojima je nepovratno
uništena i oštećena srž naše privrede.
A sankcije su nam uveli oni koji su razbili SFRJ.
Zanimljivo, isti oni koji su svesrdno podržali ujedinjenje Nemaca,
podržali su rastakanje SFRJ na gomilicu državica...
Tajno pišem zbirke po kućama...

mac

Da Zapadni ili Istočni Nemci nisu hteli ujedinjenje moguće je da ti svesrdnici ne bi podržali nasilno ujedinjenje. Ali pošto su obe strane htele ujedinjenje onda nema realno razloga da se iko tu išta protivi, a ni načina da ih spreči, osim jakom silom.

Da su i Srbi želeli razdvajanje onda realno niko ne bi imao razloga da se tu išta protivi, kao što se nisu protivili raspadu Čehoslovačke. A ni načina da to spreči, osim velikom silom. Ali pošto smo u raspadu SFRJ imali strane koje nisu želele istu stvar onda važi parola snađi se, svako za sebe, i ima logike što su svetski akteri počeli aktivnije da aktuju na zastupanju svojih interesa.

Kako ti nije očigledno da ta dva primera nisu ni nalik, i da ne mogu da se porede?

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 03-04-2018, 19:19:00

Kako ti nije očigledno da ta dva primera nisu ni nalik, i da ne mogu da se porede?

U jednom slučaju je poštovana narodna volja a u drugom nije. Eto poređenja.

mac

U jednom slučaju imaš jedan narod s jednim ciljem, a u drugom više naroda s različitim ciljevima. Volja svih naroda osim srpskog je poštovana. A volja srpskog naroda je bila da prekraja granice republika.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 03-04-2018, 19:51:17
U jednom slučaju imaš jedan narod s jednim ciljem, a u drugom više naroda s različitim ciljevima. Volja svih naroda osim srpskog je poštovana. A volja srpskog naroda je bila da prekraja granice republika.
Pa?

mac

Ne samo da svetska zajednica nije bila na našoj strani, nego ni svetsko pravo nije bilo na našoj strani. Niko normalan nas ne bi podržao u prekrajanju granica.

Nije problem raspad SFRJ, nego posle otcepljenje Kosova. Tu se već vrši nasilje na Srbijom. Ali raspad je završena priča.

Aco Popara Zver

Kakvo svjetsko pravo? Jugoslaviju su stvorila dva međunarodna subjekta: kraljevina srbija i država srba, hrvata i slovenaca.

mac

akhnaton

Quote from: mac on 03-04-2018, 19:51:17

Ovo poslednje je i razlog ubistva SFRJ.

Quote from: mac on 03-04-2018, 19:57:57
Ne samo da svetska zajednica nije bila na našoj strani, nego ni svetsko pravo nije bilo na našoj strani. Niko normalan nas ne bi podržao u prekrajanju granica.

Nije problem raspad SFRJ, nego posle otcepljenje Kosova. Tu se već vrši nasilje na Srbijom. Ali raspad je završena priča.

Kosovo je samo posledica....
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Aco Popara Zver

Pa nisu republike subjekti međunarodnog prava pa da furaju otcjepljenje kad im dune. Bilo je tu i pokrajina i banovina i granice su se pešest puta mijenjale.

No, o čemu pričamo, nekima je i EU demokracka, pa što ne bi i ovo bilo.

Ono kad u njemačkom parlamentu odlučuju o Grčkoj i njenom suverenitetu, to su ti hitovi.

A socijalistička republika hrvatska je međunarodni subjekat koliko i katalonija

Anomander Rejk

Da Zapadni ili Istočni Nemci nisu hteli ujedinjenje moguće je da ti svesrdnici ne bi podržali nasilno ujedinjenje. Ali pošto su obe strane htele ujedinjenje onda nema realno razloga da se iko tu išta protivi, a ni načina da ih spreči, osim jakom silom.

Da su i Srbi želeli razdvajanje onda realno niko ne bi imao razloga da se tu išta protivi, kao što se nisu protivili raspadu Čehoslovačke. A ni načina da to spreči, osim velikom silom. Ali pošto smo u raspadu SFRJ imali strane koje nisu želele istu stvar onda važi parola snađi se, svako za sebe, i ima logike što su svetski akteri počeli aktivnije da aktuju na zastupanju svojih interesa.

Iskreno ne razumem šta hoćeš da kažeš.
Primeri su vrlo jasni, i uopšte nije slučajno što ubrzo nakon
ujedinjenja Nemačke, sledi raspad SFRJ. Valjda znamo svi kakvu je ulogu
u tom raspadu imala ujedinjena Nemačka, o tome su govorile i evrpske diplomate,
koliko ih je Nemačka pritiskala da priznaju Sloveniju i Hrvatsku.
Raspad SFRJ je itekako u vezi sa ujedinjenjem Nemačke.

mac

Republike su imale pravo na otcpeljenje i međunarodna zajednica im je usvojila to pravo. Srbija je zvanično prihvatila suverenitet države Hrvatske u granicama republike Hrvatske još od 1992. godine. Od tada Srbi u Hrvatskoj vode praktično borbu za otcpeljenje dela Hrvatske, a JNA im je polu-prikriveno pomagala u tome. Kako nismo još pre dvadeset godina apsolvirali ove opšte poznate stvari, nego se stalno vraćamo na staro, a nebitno.

Anomandere, ja sam lepo rekao su svi narodi u SFRJ osim jednog želeli otcpeljenje, i da zbog toga to nije ista situacija kao situacija sa Nemačkom. Ti sad ne osporavaš činjenicu da situacija nije ista, nego kažeš da su Nemci krivi. Šta, da se Nemci nisu umešali onda bismo uspeli vojskom da očuvamo SFRJ? Otkud ta volja da se prosipa tuđa krv? Ako Hrvati neće s nama onda neće, i Srbija nije to sporila, nego je samo htela da štrpne parče Hrvatske. To već nema veze sa Nemačkom. Niko to nije dao, a ne samo Nemačka.

scallop

Da su i Srbi želeli razdvajanje onda realno niko ne bi imao razloga da se tu išta protivi

Jel' to znači da si shvatio ko je razbijao SFRJ?

scallop

Izvinjavam se, malo kasnim. Mac ništa nije shvatio.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 03-04-2018, 20:39:27
Republike su imale pravo na otcpeljenje i međunarodna zajednica im je usvojila to pravo. Srbija je zvanično prihvatila suverenitet države Hrvatske u granicama republike Hrvatske još od 1992. godine. Od tada Srbi u Hrvatskoj vode praktično borbu za otcpeljenje dela Hrvatske, a JNA im je polu-prikriveno pomagala u tome. Kako nismo još pre dvadeset godina apsolvirali ove opšte poznate stvari, nego se stalno vraćamo na staro, a nebitno.

Opštepoznate stvari?

Prema Ustavu SR Hrvatske, DVA su SUVERENA NARODA na njenoj teritoriji. Samo ODLUKOM DVA NARODA SR Hrvatska može da promijeni državno-pravni status.

Takoe, SR Hrvatska ima pravo na otcjepljenje, al to pravo ima DVA NARODA. U BIH TRI NARODA.

ovo je opštepoznata stvar. Ili nije?

Nema preglasavanja, nema pravnog nasilja, ne može ustav da se mijenja bez potvrde svakog suverenog naroda, niti može nezavisnost da se proglašava bez potvrde svakog nosioca suverenosti.

O čemu bre pričaš? Nezavisnost SR hrvatske je kao iseljavanje one familije iz stana u Bulevaru Revolucije u Bg, jer im je podstanar FALSIFIKOVAO DOKUMENTA!

E to bi trebalo da bude opštepoznata stvar, a ne furanje da je "međunarodna zajednica" nešto prepoznala (koja zajednica? to ne postoji u međ. pravu), priznala, prihvatila, odredila, šabilo...

Rekoh, dva subjekta međ prava su k. Srbija i Država SHS. Raspad Jugoslavije može da se izvrši samo tako. Prvo se odvoje na ta dva dijela, a onda se unutar dijelova dalje dogovaraju oko granica.

A po avnojevskim granicama, koje NISU DEMOKRATSKI ni donesene, a opet su USTAVOM GARANTOVALE kako se otcjepljenje pošteno može izvršiti, e pa to stvarno treba prelomiti mozak pa pričati da je opštepoznata stvar.

Gdje je opštepoznata, na neoliberalnoj wikipediji?

Dakle, jednom za svagda: SR Hrvatska je prekršila međunarodno pravo. SR BiH je prekršila međunarodno pravo. Srušila je jedini garant mira bilo gdje na planeti: ustavno-pravni poredak. Srušiš institucionalni okvir - dobijaš rat.

Dal je Milošević priznavao onaj kurac ili onaj palac 1992. pod pritiskom, silom i koznačime se računa u šta - brižnu odluku međ. zajednice o kurcima i palcima? Daj bre...

mac

Pišeš velikim slovima o suverenim narodima, ali gde u ustavu piše da Srbi treba da se slože s tim šta građani Hrvatske izglasaju?

scallop

Mac, ako nikad nisi čuo za KONSTITUTIVNI narod, onda nemamo o čemu da pričamo. Ali, pošto jesi, onda samo lažeš.

Aco Popara Zver

Stvarno ne znam šta očekuješ da treba da piše u ustavu.

https://www.pravo.unizg.hr/_download/repository/Ustav_NRH_1947.pdf

član 11 npr. Po jugoslovenskoj teoriji suverenosti naroda, nemoguće je otcijepiti republiku bez potpune saglasnosti svakog naroda koji je nosilac suverenosti u toj republici.

Ovo znači može sto posto Srba ili sto posto Hrvata da bude za nešto, ako druga strana ne potvrdi mora se pregovarati, a ne otimati.

mislim da ne razumiješ zašto uopšte stoji ta rečenica u ustavu SR Hrvatske: zato što Hrvatska 1945. ne bi ni postojala bez tog uslova. Ili bar ne bi postojala u tim granicama

Sad odjednom će zaboravimo da tek što su stavili katanac na Jasenovac neko misli to je njegova teritorija? Ti mora da se šališ.

Za početak kreni od još jedne opštepoznate stvari da Sr Hrvatska u tim granicama ne bi ni postojala bez tog uslova.

Jel moguće da se mi raspravljamo oko toga da npr od 1200km obale SFRJ, 100 dobije CG, 30 Slovenija a 40 biH, to jest tisuću Hrvatskoj, i da neko misli da to pripada samo Hrvatima?

A što nije BiH dobila ono 500km obale? bratstvo i jedinstvo i ti fazoni?

dakle, hajd malo sagledaj šumu, smeta ti drveće

akhnaton

Vidi, vidi, neomarksisti i marksisti se raspravljaju oko međunarodnog prava. Idem po kokice. Još kad počnu da brane neodbranjivo, ima da bude super spektakl u tehnikoloru, dolbi digital THX.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

mac

Lep taj hrvatski ustav iz 1947. godine. A šta piše u tada aktuelnom ustavu?

scallop

Quote from: mac on 03-04-2018, 22:26:03

Ne postoji hrvatski ustav iz 1947.

Akhnatone, nosi se!

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 03-04-2018, 22:26:03

isti đavo. Traži svaki ustav SR H i pisaće isto ili slično. Uostalom, rekoh da je vezano za jugoslovensku pravnu teoriju, misim KAKO TUMAČIMO USTAV nego po onome što su pravnici u SFRJ odredili.

Samo šta je "aktuelan ustav", kada je 1990. godine Tuđman nezakonito promijenio ustav? Dakle, on je po tom novom ustavu, koji nije donijet prema proceduri iz prethodnog ustava, proglasio nezavisnost.

rekoh, falsifikovanje dokumenata kao banka što iseljava porodicu zbog podstanara.

Šta god da misliš da je riješeno, riješeno je silom i zločinom. Možda je gotovo i nepovratno, kao što kažeš, al reći da je međ. pravo u skladu s tim, da nije ustav prekršen, da međ zajednica sve to liberaldemokracki radi, s najboljom namjerom, pa to je već niz besmislica za pamćenje

znaš kako Ulrih Bek zove tvoju dragu Angelu

Merkiavelli

e tako ti je to, kad nam Helmut Kol, Helmut Šmit i ostali bivši nacisti rade o glavi i još uče demokratiji i demokraciji. Danke Deutschland!

Anomander Rejk

Anomandere, ja sam lepo rekao su svi narodi u SFRJ osim jednog želeli otcpeljenje, i da zbog toga to nije ista situacija kao situacija sa Nemačkom. Ti sad ne osporavaš činjenicu da situacija nije ista, nego kažeš da su Nemci krivi. Šta, da se Nemci nisu umešali onda bismo uspeli vojskom da očuvamo SFRJ? Otkud ta volja da se prosipa tuđa krv? Ako Hrvati neće s nama onda neće, i Srbija nije to sporila, nego je samo htela da štrpne parče Hrvatske. To već nema veze sa Nemačkom. Niko to nije dao, a ne samo Nemačka.

Karikiraš, i svodiš na crno bele slike prošlosti.
Gde je brisanje statusa naroda Srba u Hrvatskoj, prevođenje u nac.manjinu, gde je sveopšta ustašizacija i nacionalizam u Hrvatskoj 90te, povratak istih iz inostranstva, naoružavanje?Gde su napadi na vojsku i kasarne, ubijanje vojnika, oficira, zauzimanje stanova?Ničeg toga nije bilo, nego JNA nagrnula iz Srbije ničim izazvana da ruši po Hrvatskoj?
JNA koja je pravila, po tebi ,,Veliku Srbiju'', dopustila da bude zarobljena i odsečena u garnizonima i gradovima, i da joj ginu oficiri i vojnici?I tek posle silnih gubitaka i tehnike i ljudstva, setila se da
pomaže ,,pobunjenike'' i crta granice?
Ajde, možeš ti to bolje.

mac

Ne moram bolje. Ti Anomandere pričaš o nekakvom dobru i zlu, ili u najboljem slučaju o zločinima koje treba pravno precesuirati. Ja pričam o međunarodnom pravu. Dve različite stvari, pa bilo šta što ja kažem nema veze s bilo čime što ti kažeš.

Procedura menjanja ustava iz 1974. je verovatno prekršena ali Hrvati bi rekli da se gori incident desio pre, kada je Srbija naprasno odlučila da Vojvodina i Kosovo više ne budu socijalističke autonomne pokrajine. Srpski ustav koji to potvrđuje donet je par meseci pre hrvatskog ustava 1990. godine. Mi smo prvi počeli s obaranjem ustava.

scallop

Mac, ovo što pišeš počinje da bude prljavo.

mac

Mene brine samo da li sam nešto slagao.

scallop

Jesi. Stalno prikazuješ krivu sliku. Nije Srbija prouzrokovala hrvatski ustav nego je reagovala na kampanju denominiranja Srbije u SFRJ. Ti si neprijatelj Srbije sa svojim izjavama.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 04-04-2018, 00:03:04
Ne moram bolje. Ti Anomandere pričaš o nekakvom dobru i zlu, ili u najboljem slučaju o zločinima koje treba pravno precesuirati. Ja pričam o međunarodnom pravu. Dve različite stvari, pa bilo šta što ja kažem nema veze s bilo čime što ti kažeš.

Procedura menjanja ustava iz 1974. je verovatno prekršena ali Hrvati bi rekli da se gori incident desio pre, kada je Srbija naprasno odlučila da Vojvodina i Kosovo više ne budu socijalističke autonomne pokrajine. Srpski ustav koji to potvrđuje donet je par meseci pre hrvatskog ustava 1990. godine. Mi smo prvi počeli s obaranjem ustava.

I, kad ćeš da počneš da pričaš o međunarodnom pravu?

nači ne moram ni da komentarišem dal je to tačno ili ne u vezi pokrajina (koje Hrvatska nije imala, jelte, al je zato konstantno od 1981. pomagala jednu pokrajinu, zar ne)

već što to nije međunarodno pravo, pa ne može ni da ga krši

Hrvatska, s druge strane, zajedno s Njemcima - može

mjesec dolje, mjesec gore, a Tuđman na vlasti. Glavom i bradom. Najbitnije je kad je donio ustav, ne šta je radio čitave osamdesete. Ne maspok i proljeće, kad je Sloba još bio mali

ko je izbosne, ja il ti?

mac

Pa to je problem sa Srbima i istorijom, stalno mora unazad, i nikad se ništa ne razrešava. Međunarodnu zajednicu ne interesuje mnogo što su Srbi promenili svoj ustav, i Hrvati svoj. Bitne su granice država. I zato se vraćamo na to što su Srbi iz Hrvatske hteli da se otcepe od države Hrvatske, a Srbi iz Srbije im pomagali u tome. I onda što ne bi Amerikanci reagovali. Imaju volje i želje, a mi im dali i povod.

Aco Popara Zver

pa ono, bar si malo napredovao u odnosu na ovo

Quote from: mac on 03-04-2018, 19:57:57
Ne samo da svetska zajednica nije bila na našoj strani, nego ni svetsko pravo nije bilo na našoj strani.

Republike su imale pravo na otcpeljenje i međunarodna zajednica im je usvojila to pravo.

pošto je ono gore apsolutno netačno, a ovo sada podložno dvosmislenom tumačenju, računaću da si nešto naučio

Naravno, Amerima je lakše da kontrolišu patuljke i banane nego ozbiljne države, pa lako dozvoljavaju sranja, al ne u svojoj zemlji ili svojih saveznika. To nema nikakve veze s međunarodnim pravom, jer ono ne cilja da uvećava globalni haos kao Ameri.

mac

Kako netačno, evo ponovo: Levodrinski Srbi hteli da štrpnu deo Hrvatske, desnodrinski Srbi pomagali, međunarodno pravo kaže da to ne može tako. Mi kršimo to pravo. Pravo nije na našoj strani. S druge strane, ustav SFRJ daje pravo republikama da se otcepe, Hrvatska organizovala referendum, nigde u aktuelnom ustavu ne piše da druge republike moraju da se slože (ili "konstitutivni narodi", što ne znam ni kako bi se organizovalo), Hrvatska se otcepi, međunarodno pravo kaže da to može tako. Hrvatska ne krši pravo.

Aco Popara Zver

sve živo netačno. Jel ovo trolanje neko ili je mac baš toliki drugosrbijanski neznavenko?

realno, em nema veze s mozgom em ni scenoslijed nije ispoštovan, kao da je međunarodni problem to postalo 1. januara 1992, pa da pričamo o štrpanju, koje nikad Srbija nije podržala, nego gurala sporazume koje su u Krajini odbacivali.

Čak ih je i Đinđić odbacivao, jedino Sloba prihvatao. Z4 je posljednji u nizu.

"ustav SFRJ daje pravo republikama da se otcepe" netačno, republike nisu bića sa pravima, no narodi

"nigde u aktuelnom ustavu ne piše da druge republike moraju da se slože"
kake sad druge republike, rekoh da su dva naroda konstitutivni narodi sr hrvatske. Srbi u Hrvatskoj su konstitutivni narod SR Hrvatske

"Hrvatska se otcepi, međunarodno pravo kaže da to može tako. Hrvatska ne krši pravo."

mda, ne krši ga ko Jeremić na Kosovu, jel taj fazon?

mac

Pa ne otcpeljuju se ljudi nego površine. Mislim, može pretežno srpska opština da kaže mi se otcepljujemo, pa onda pretežno hrvatsko selo u toj opštini da kaže onda se i mi otcpeljujemo, pa onda pretežno srpska avlija kaže e pa onda se i mi otcepljujemo, pa onda jedna hrvatska kuća u avliji kaže e pa onda se i mi otcepljujemo. Ali koliko god apsurdno da ideš, na kraju se to svodi na neku zemlju, nešto što se mora premeriti, i ne može pomerati. Tu negde moraju da postoje granice. I te granice već postoje, to su bile granice republika.

Alternativa je dve države sa rupama posvuda. Kakva bi to glupost bila. To može samo ako se te dve države slože da tako urade. Postoje slučajevi tih enklava, između Omana i  Ujedinjenih Arapskih Emirata, i bilo je na granici Indije i Bangladeša, ali ovi drugi su se svojih enklava oslobodili, jer je bizarno. I Belgija i Holandija su se oslobodili nekih svojih nepraktičnih enklava, ali neke su zadržali, možda zbog turista, bemliga.

scallop

Quote from: Pizzobatto on 04-04-2018, 03:01:38
sve živo netačno. Jel ovo trolanje neko ili je mac baš toliki drugosrbijanski neznavenko?

Još je gore. Konstitutivnost se namerno previđa. Pogledati grb SFRJ i shvatiti da je konstitutivnost princip Ustava. Usput, pogledati Deklaraciju o nezavisnosti SAD i osnov za rat protiv otcepljenja Juga. Slučaj SFRJ je presedan kojim je derogirano međunarodno pravo.