• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ugly MF

Quote from: mac on 19-09-2018, 12:02:43
Ne postoji "mi" koje može da odlučuje o svojoj budućnosti. O nama odlučuju drugi, ponajpre naši političari. Pokazalo se da političari rade u interesu svoje partije, a za narod ako bude nešto preko to je samo nenamerni plus. A "mi" glasamo, a pošto smo slabo informisani i obrazovani, a jako pristrasni, i to glasanje nam ne ide u korist.
Ja nikad ne glasam.

scallop

Quote from: mac on 19-09-2018, 12:02:43
Ne postoji "mi" koje može da odlučuje o svojoj budućnosti. O nama odlučuju drugi, ponajpre naši političari. Pokazalo se da političari rade u interesu svoje partije, a za narod ako bude nešto preko to je samo nenamerni plus. A "mi" glasamo, a pošto smo slabo informisani i obrazovani, a jako pristrasni, i to glasanje nam ne ide u korist.

Za razliku od svih drugih država na svetu mi smo jedini uskraćeni da kreiramo svoju budućnost? Eto, ni u fudbalu ne utičemo na sastav državnog tima. Mislim da jedan inženjer treba da ima pametnija posla nego da se bavi "pravdom". Ugly može da se "bavi", njemu je i Zemlja ravna.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

Svima je, samo niko ne veruje!

mac

Pa čekam da mi se uključi jedan kompjuter koji mi baš sad treba. https://xkcd.com/303/

scallop

Quote from: mac on 19-09-2018, 12:11:41
Pa čekam da mi se uključi jedan kompjuter koji mi baš sad treba. https://xkcd.com/303/

Javi kad se uključi. Za sada, kao inženjer, reci mi šta za tebe znači jaka vojska.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Serbia is compiling, reko bih... al kad program bude završen, biće totalni neoliberalizam.

Problem nije do građana već što je protivnik neoliberalu na vlasti neoliberal u opoziciji.

Circle jerk klasični.

Jedino ako Tramp spasi planetu.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

Ja sam za Švajcarski koncept. A čak ne znam ni šta to tačno znači.

Naši vojnici su slabo plaćeni, jer nema se para. Kad je država jaka onda je lako da i vojska bude jaka. Naša država je slaba, jer se sredstva troše nenamenski, i društvena kohezija je slaba. Jedno vodi u drugo, i pitam se kako ćemo to vrzino kolo da razbijemo. Kad ojačamo državu možemo da pričamo o vojsci.

Aco Popara Zver

pa kad je onda vojska bila jaka? Nije ni 1991...

Ugly MF

U kraljevini, druže neoliberalu!

scallop

Što priliči Jupiteru... Sasvim je neprimereno pomišljati na švajcarski koncept jer ničim ne sličimo Švajcarskoj.

Više me potiče priča o vojsci. Nije džabe što je toliko truda uloženo u uništavanje JNA. Kasnija naziv VJ je već deo razaranja. Kad ja razmišljam o vojsci ne isključujem nijedan faktor uticaja. Nije vojska samo oružana sila i nikada u konceptu JNA nije ni bila. Vojska je, pre svega bila obrazovni centar za sve one koji nisu imali bolju priliku da postignu nešto u životu. Neću davati primere, nego samo podsetiti na efekte IWW u SAD posle demobilizacije. Povratnici su doprineli razvoju niz tehnologija, posebno u tvom tehničkom profilu. Usput, novi, opismenjeni čitaoci su bili nosioci uspeha naučne fantastike. :|

U SFRJ su inženjerci gradili manje mostove i puteve ka teško dostupnim krajevima, koji su opusteli jer decenijama nismo gradili ništa. Da li ti je poznato da su vojna poljoprivredna dobra opskrbljivala hranom ne samo vojsku. Tehnologija konzerviranja je dostigla takav kvalitet, da još ima tih starih vojnih konzervi koje se mogu bezbedno pojesti. Vojska je intervenisala i kod vremenskih nepogoda, pa da je bilo vojske ni Obrenovac ne bi toliko stradao.

Da se vratim nečemu što ti je bliže struci. Vojska je imala takozvane pogone namenske proizvodnje u gotovo svim većim fabrikama SFRJ zbog tzv. sistema reciprociteta. Kroz te pogone je uvedena kontrola kvaliteta, standardizaciju i metrologije. Vojnotehnički institut sa oko hiljadu doktora nauka, inženjera i tehničara bio je najjača naučna institucija u SFRJ, tako da je omogućavala trećinu državnog izvoza. I kad govorimo o uvozu i rekonstrukciji tuđe vojne opreme, ne smemo misliti da je to naoružavanje, nego da se revitalizuje proces održavanja i samim tim novih istraživačkih procesa.

scallop

Quote from: Pizzobatto on 19-09-2018, 12:28:15
pa kad je onda vojska bila jaka? Nije ni 1991...

Proces razbijanja JNA je započeo početkom osamdesetih godina. Pojedine republike odjednom nisu želele da učestvuju u zajedničkim projektima. Sećam se kad je udareno na institut u Vinči. Postavljeno je pitanje opstanka i sve se svalilo na VTI. Ja sam pripremao njihova istraživanja koja bi predstavljala kakav takav nastavak za decenije koje su prethodile, a jedino što se ne sme bacati je kadrovsko iskustvo. Posle je udareno na razvoj tenka M-84 ali sam o tome već pisao. Razbijali su i sopstveno učešće samo da nanesu što veću štetu.

Васа С. Тајчић

Бартер аранжман са Кином: свињске главе и папци за роботе, технологију за летеће аутомобиле, дронове бомбардере, супер тенкове итд.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

scallop

Šta fali svinjskim papcima? Nema poštovanja za pihtije? Vučić ima senzibilitet za zajebavanje naivnih. Uve se navuku.

varvarin

Borba za duše uveliko je počela.
Rat je mir.
Crno je belo.
Mi smo neobavešteni.

http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=8&idnovost=113778&RT:-%E2%80%9EBorba-za-javno-mnjenje%E2%80%9C:-Kako-ce-SAD-nauciti-Srbe-da-citaju-prave-vesti

РТ: ,,Борба за јавно мњење": Како ће САД научити Србе да читају праве вести

...Америчка владина агенција за међународни развој у децембру 2018. планира да покрене нови пројекат у Србији који се односи на рад са медијима. У оквиру њега, Вашингтон намерава ,,да научи Србе да разумеју локални медијски пејзаж".
...Заузврат, Вашингтон настоји да пружи Србима ,,поуздане информације". Аутори документа инсистирају на томе да су ,,тачне и објективне информације" сада важније за ,,развој стабилних и демократских друштава" него икада раније.
...Владина америчка агенција намерава да издвоји три милиона долара за ову иницијативу, а њен почетак заказан је за децембар 2018. године.
...,,Америчка агенција за међународни развој заинтересована је за рад са јавним организацијама, медијима, организацијама за подршку медијима, представницима приватног сектора и научном заједницом како би помогла српској заједници у решавању горенаведених проблема. Приступи који ће се за то користити могу да обухвате изградњу коалиција, партнерстава, конзорцијума, мрежа и других организација (формалних и неформалних) уз учешће медија, организација цивилног друштва, приватног сектора и других", наводи се у документу.

I tako, dok ne poželimo da se izvinimo NATO-u što nas je bombardovao.

scallop

Quote from: varvarin on 21-09-2018, 10:49:16
Borba za duše uveliko je počela.
Rat je mir.
Crno je belo.
Mi smo neobavešteni.

I tako, dok ne poželimo da se izvinimo NATO-u što nas je bombardovao.

Све си рекао. Ови наши никако да нас науче.

Aco Popara Zver

vidite da piše da možete da im se javite i platiće vam da otvorite portal ili tako neki sajt i sipate tačne informacije

Što da ne? :)

mac

Nije problem što smo neobavešteni, nego što smo nezainteresovani. A nezainteresovani smo jer od nas malo šta zavisi. Vlast se pobrinula za to. Svaka vlast to želi, i ja ne kritikujem samo trenutnu vlast. Nijedna vlast ne voli da joj se narod meša u vlastovanje. Dokle god se ne krade na izborima ponašanje vlasti je u granicama civilizovanog. E sad, da li se kralo, pitanje je sad..

scallop

Сад ме подсећаш на колегу Акхнатона. Једино је он чешће у делиријуму.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 21-09-2018, 11:16:39
Nije problem što smo neobavešteni, nego što smo nezainteresovani. A nezainteresovani smo jer od nas malo šta zavisi.

nezainteresovani smo jer je neoliberalizam razbucao sve oblike kolektivnog djelovanja i pravno ustoličena rješavanja sukoba interesa, npr između sindikata i poslodavaca pa nadalje

vladaju samo investitori dok ih neka baba ne smakne

a oni koji se smatraju opozicijom furaju neoliberalizam, takođe

mac čak oće duništi i nauku!

varvarin

Quote from: Pizzobatto on 21-09-2018, 11:09:19
vidite da piše da možete da im se javite i platiće vam da otvorite portal ili tako neki sajt i sipate tačne informacije

Što da ne? :)

Pa u tome je lepota ovog programa!

scallop

Quote from: Pizzobatto on 21-09-2018, 11:36:18

nezainteresovani smo jer je neoliberalizam razbucao sve oblike kolektivnog djelovanja i pravno ustoličena rješavanja sukoba interesa

Коначно!

mac

Znači neoliberali su krivi što se kralo na izborima?

Aco Popara Zver

ko je krao na izborima, ovi što kupuju glasove za 100 dinara, pa kako je to krađa?

to je tržište!

Ugly MF

Pa danas su svi onda neoliberali... Čak ću i ja da ispadnem neoliberal...

Aco Popara Zver

skoro svi!

svuda se uvuklo, svako izmišlja neke fazone o spontanom razvoju pod kibernetičkim nadzorom, svuda neki feedbackovi, algoritmi, sve bojler do bojlera!

varvarin

Ili bRojler do bRojlera...

Aco Popara Zver

bojler, to je mac u malom, realno, bojler ima samo dva algoritma

prvi, ako je hladna voda uključi bojler
drugi, ako je vruća voda isključi bojler

sve ostalo je samo komplikovanija verzija bojlera

mac mu onda zaista dođe ko neki brojler, pošto tu već ima dosta matematičkih feedbacka, ali princip je isti

Аксентије Новаковић

Quote from: mac on 21-09-2018, 11:16:39
Dokle god se ne krade na izborima ponašanje vlasti je u granicama civilizovanog. E sad, da li se kralo, pitanje je sad..

Замисли само колико се крало по демокрацкој Швецкој,  да демокрацким средствима десница не би дошла  на власт!

Izbori u Švedskoj: Međunarodni promatrači i švedski glasači požalili se na veliki broj prijevara i neregularnosti

https://tribun.hr/izbori-u-svedskoj-medunarodni-promatraci-i-svedski-glasaci-pozalili-se-na-veliki-broj-prijevara-i-neregularnosti/

Quote from: Pizzobatto on 21-09-2018, 11:36:18
nezainteresovani smo jer je neoliberalizam razbucao sve oblike демокрацког kolektivnog djelovanja i демокрацким методама pravno ustoličena rješavanja sukoba interesa

Исправљено.

T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Аксентије Новаковић

Секундарци, припадници једне "мањине", опет ударају на наше наслеђе!

Вандализам: Уништавање спомен-обележја руским и српским ратницима из Првог светског рата

На Калемегданској тврђави забележен је нови случај вандализма и уништавања споменика културе. Овога пута мета је било спомен-обележје руским и српским ратницима из Првог светског рата, које је свечано откривено 2014. године.

,,Полиција је обавештена и чека се увиђај", рекли су из ЈП ,,Београдска тврђава".

Лопови су из гранитног крста извалили и однели скулптуру Светог Ђорђа Победоносца, извајану у бронзи. Овај споменик био је донација руских друштвених организација ,,Центар националне славе" и Фонда Андреја Првозваног граду Београду. Постављен је пре четири године у склопу манифестације обележавање стогодишњице од почетка Првог светског рата. Осветио га је патријарх српски Иринеј уз саслужење представника патријарха Московског и све Русије Кирила, његовог преосвештенства епископа кронштатског Назарија, пренео је портал ,,Србија данас".

Висина спомен-обележја је 2,7 метара и красе га традиционални хришћански симболи, крст и, бар до данас, лик Светог Ђорђа на коњу, покровитеља руске и српске војске, као подсећање на жртву коју су војници руског и српског народа положили за слободу.

По свему судећи, ради се о класичној крађи у коју су укључени препродавци секундарних сировина.

https://rs.sputniknews.com/vesti/201809171117210002-vandalizam-kalemegdan/
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

varvarin

Davno su rekli: Ne boji se svaka šuša Boga, neg' batina!
Ništa bez bičevanja.

Truman

Ja da valjam ne bih bio ovde.

Meho Krljic

Nego, stalno zaboravljam da linkujem Katićevu najnoviju kolumnu za Politiku u kojoj diskutuje o tome da strane investicije i njima uzrokovan rast BDP ne moraju nužno da se pretoče u boljitak za građane Srbije:

STRANE INVESTICIJE, DOMAĆE ILUZIJE I BDP – objavljeno u dnevniku ,,Politika" od 12.09.2018.

Pre nedelju dana je Vojislav Guzina reagovao na ovaj tekst, takođe u Politici, pohvalio ga i razložno dopunio, ali kako ovaj tekst ne može da se vidi bez pretplate na digitalno izdanje, ako se sutra setim da ga skeniram, okačiću ga.

U globalu, pak, reklo bi se da ova dvojica misle kako naše, jelte, političko rukovoctvo, prati globalističku, Skalop bi rekao neoliberalnu, filozofiju da su strane investicije ključni faktor razvoja države iako to, misle oni, nije dobar pravac razmišljanja...

scallop

Da ukratko ponovim:

Napisao sam da Vučić fura sirotinjski NewDeal, budući da oni koji su u Srbiji maznuli pare neće da ih u regularnu formu Deala ulože.

Napisao sam da Vučić kasni sa globalističkim, neoliberalnim konceptom, jer je taj koncept pod velikim pritiskom velikih protivnika (da ih ne nabrajam).

Najviše kasne analitičari kojima su mediji dostupni, jer je dug put iz dupeta u glavu. No, šta je tu je, pa je bolje da budemo posmatrači, nego podupirači ili podmetači čivija u točkove.

Aco Popara Zver

čak i MMF tvrdi da strane investicije čine privredu nestabilnijom, nači ekonomisti MMF-a odavno pisali radove o tome

niko nije lud da samo privatizuje i unosi strani kapital kao mazga

al kao što kaže Hajek, u naprednom društvu neki su napredniji i njih treba pustiti da prednjače kako bi od toga i oni koji nisu napredni imali koristi dugoročno

Meho Krljic

Mi smo se tu obezbedili glasanjem za napredne  :lol: :lol: :lol:

S druge strane, možda je sve ovo neki genijalni Vučićev gambit: privučeš sve moguće strane investicije, daš neke nenormalne uslove, ono, radnici će VAMA da plaćaju da ih pustite da uđu u fabriku, porez, kakav porez, dogovorićemo se, a onda, kad nam ovi sve sagrade i otvore, PLJAS, nacionalizacija, bato, mrš napolje profiteri i eksploatatori, nismo mi ovo gradili da vi iznosite iz zemlje nego da narod ima, Venecuela forevr i tako to.

Nikad se ne zna.

Aco Popara Zver

zvali bi ga Vučiću Šešelju haha

scallop

Naravno da su strane investicije nestabilne. Ako je veslanje sporo dobro je da ti vetar duva i kroz dronjave gaće. Vučićev gambit je da ako EU i SAD neće da ulože ima ko hoće. Šareno na radost, a mogu privremeno da odu samo poslovni ugovori, ali sve drugo ostaje u Srbiji. A nacionalizaciju ne pominjite, ona uvek ide uz globalne ratove.

Aco Popara Zver

Quote from: scallop on 24-09-2018, 11:53:48
Šareno na radost, a mogu privremeno da odu samo poslovni ugovori, ali sve drugo ostaje u Srbiji.

Kako more?

scallop

Kako ne kako na tebe loše deluje tvoj avatar. Bata je bio moj statista, a ne ja njegov.

Aco Popara Zver

likovi iznose profit as we speak

svake godine

da bilo ko nacionalizuje nešto 2020. pa šta će da nacionalizuje

sigurno ne ono što je izneseno prije 2020.

pobogu, u zadnjih 15 godina mi smo imali neki rast od 70% a inflaciju od 400% i pričamo da nešto ostaje u zemlji

scallop

Tvoji pokazatelji su kao otapanje leda na polovima, mogu da bidnu ali ne mora da znače. Ja sam uvek imao uvrnutije pokazatelje. Recimo, u najboljim danima SFRJ sam za svoju platu mogao da kupim 100 kila teletine ili 1000 litara benzina, pa ti vidi koliko sam i kada pukao.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 24-09-2018, 11:18:38
Nego, stalno zaboravljam da linkujem Katićevu najnoviju kolumnu za Politiku u kojoj diskutuje o tome da strane investicije i njima uzrokovan rast BDP ne moraju nužno da se pretoče u boljitak za građane Srbije:

STRANE INVESTICIJE, DOMAĆE ILUZIJE I BDP – objavljeno u dnevniku ,,Politika" od 12.09.2018.

Pre nedelju dana je Vojislav Guzina reagovao na ovaj tekst, takođe u Politici, pohvalio ga i razložno dopunio, ali kako ovaj tekst ne može da se vidi bez pretplate na digitalno izdanje, ako se sutra setim da ga skeniram, okačiću ga.

U globalu, pak, reklo bi se da ova dvojica misle kako naše, jelte, političko rukovoctvo, prati globalističku, Skalop bi rekao neoliberalnu, filozofiju da su strane investicije ključni faktor razvoja države iako to, misle oni, nije dobar pravac razmišljanja...

Као и увек добар. Лепо што је споменуо заборављени Бруто национални производ. Ко није студирао економију по правилу није чуо за тај концепт.
Такође, мало ме изненађује да режимски медиј допушта независном Катићу да пише шта хоће.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Aco Popara Zver

Quote from: scallop on 24-09-2018, 12:26:01
Tvoji pokazatelji su kao otapanje leda na polovima, mogu da bidnu ali ne mora da znače. Ja sam uvek imao uvrnutije pokazatelje. Recimo, u najboljim danima SFRJ sam za svoju platu mogao da kupim 100 kila teletine ili 1000 litara benzina, pa ti vidi koliko sam i kada pukao.

kako to pokazuje bilo šta suprotno od onog što sam reko?

scallop

Misliš da ne mogu da kupim 100 kila teletine ili naspem 1000 litara benzina mesečno?

mac

Relevantniji podatak je koliko procentualno građana je moglo da kupi 100kg teletine tada, a koliko procentualno može sada.

A postoji i onaj pojam potrošačke korpe, koji je još relevantniji. Niko neće zaista da kupi 100kg teletine, nego neke druge stvari. Koji procenat građana je mogao da priušti tu potrošačku korpu tada, a koji procenat može sada?

Aco Popara Zver

lijepo piše "u najboljim danima SFRJ"

čak i SFRJ im se igranje sa stranim parama obilo o glavu

to su samoočigledne stvari, ne znam čemu rasprava

mac

Ako sam dobro razumeo scallop kaže da nam sad nije toliko loše, jer nam je slično kao u najboljim danima SFRJ.

Ti kažeš da to što nam je tad bilo dobro je u stvari bilo loše, pa ako nam je i sada dobro to je zapravo loše. Da li po tebi znači da bi bilo bolje da nam je sad loše?

Meho Krljic

Ja nešto ne verujem da Skalop ima penziju 150 hiljada dinara pa nisam siguran šta hoće da kaže. Možda da inženjer koji je radio poslove koje je on radio danas ima toliku platu.

scallop

Razlika je što sam ja živeo u tim "najboljim danima", a vi niste ili ste bili zavisni klinci. Sa druge strane, država nikada nije bila dužna onoliko koliko bi vašim uverenjima odgovaralo. Ustvari, gaf je kratkoročno napravio Veselin Đuranović besmislenim zaduživanjem, to je bio prvi konkretan udar na SFRJ, i još besmislenijim trošenjem na koješta. Setite se kredita za vikednice. Sve to je rešila već Milka Planinc i dugova je nestalo.

Meho, u pravu si. Naravno da nemam, ali je moja prva penzija bila 2 prosečna lična dohotka, a sada je manja od jednog. Toliki je ceh razbijanja SFRJ, ali nije posledica neke dnevne politike, današnje ili neke prethodne već udara koji manje vitalne države ne bi preživele. I, naravno, Mac nikada ništa ne razume, jer prati nemoguću viziju.