• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Anomander Rejk

Bura oko Beovizije, kažu da tekst poziva na nasilje prema ženama :
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=02&dd=19&nav_id=1656645
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

Dobro, realno, takav tekst, ma koliko bio utemeljen u nekakvoj tradiciji i bio šaljiv, verovatno nije nešto s čim bi čovek želeo da predstavi svoju zemlju u inostranstvu.

D.

Ali komentari na sajtu ispod teksta su pravo mizogino orgijanje.

Mada, ispravio je jedan komentator pesmu u:

QuoteПонео сам букет,
понео сам, драга,
јер те лудо волим.
...
Ако кажеш не, исплакаћу се
...
чик ми реци не, цвеће венуће.

Ali pretpostavljam da pravi Srbin ne plače, nego ponese bombu, ubije ženu zbog njenog prava na izbor i reši stvar.

Meho Krljic

Pa, da, imaju i Brejkersi ono "Kupio sam prsten, kupio sam pušku, jedno od ta dva baciću u reku". Imamo mi tu tradiciju u poeziji, jelte. Kako rekoh, ne deluje kao nešto što treba da potenciramo u međunarodnom kontekstu... A ni u domaćem.

Onaj stari Sendmen

A šta ako postoji i treći izbor? Recimo, "sudbina odvodi od Vas samo ljude koji Vam nisu više potrebni". Ni prsten ni puška, ne trošiš se na tugovanja, ne kažnjavaš nikog, pa ni sebe, već prihvataš, ideš dalje, i nađeš ono što ti pripada... to se, pretpostavljam, nikako ne uklapa u tradicije, nema puno drame i tripovanja, pa nikom nije zanimljivo...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Kimura

Quote from: Anomander Rejk on 19-02-2020, 17:51:00
Bura oko Beovizije, kažu da tekst poziva na nasilje prema ženama :
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=02&dd=19&nav_id=1656645

Mene tekst podseća na devedesete. Bomba, pazi molim te! Da li još neko opaža da priča izlazi van muško-ženskog odnosa, da je krajnje glupa i neukusna? U kojoj dimenziji obitava onaj ko je sastavio ovakvu stvar, šale radi?

Kimura

Quote from: Meho Krljic on 19-02-2020, 21:49:12
Pa, da, imaju i Brejkersi ono "Kupio sam prsten, kupio sam pušku, jedno od ta dva baciću u reku". Imamo mi tu tradiciju u poeziji, jelte. Kako rekoh, ne deluje kao nešto što treba da potenciramo u međunarodnom kontekstu... A ni u domaćem.

Možda sam u zabludi, ali ne mogu da ne napravim razliku između tipa koji ''kupuje pušku'' (kod Brejkersa mi je to nekako delovalo kao stilska figura, ne kao prava, materijalna puška) i onog koji nosi bombu da raznese sve. Ni puška ni bomba nisu namenjene vođenju ljubavi, naravno, niti mi deluju u tom smeru podsticajno, ali šta znam? Možda nisam u stanju da razumem sve nijanse sive.

Pre mnogo godina, tačnije mnogo pre našeg povlačenja iz tih igara, drugarica je odbila momka koji je došao po nju na motoru. Plašila se da sedne na Kawasaki (ili šta je već bilo, ne razumemo se ni ona ni ja), pa i tada je bilo žena kojima ne bi smetalo da udvarač raznese celu ulicu kako bi ispred njihove zgrade parkirao tenk.
Za mene je prvi slučaj malko kukavički (zatvorila bih oči, pa šta bude), ali ipak upada u granice duševnog zdravlja. Drugi je 100 % patologija.
I ne bi me toliko brinuo potencijalni uticaj umobolnog pesnika koliko činjenica da pesnik, zapravo, podilazi tržištu. Pesma o bombi je itakako ''namenjena''.Teško je naći noviju pesmu domaće produkcije koja ne opevava borbe za moć u ljubavi, sado-mazo momente, nadmetanje među muškarcima i ženama, uživanje u patnji i sl.
Ja to ne kapiram. Što bi rekla Kristina u ''Maratoncima'': nisam došla da se bijemo.

varvarin

Quote from: Kimura on 20-02-2020, 10:37:44
Za mene je prvi slučaj malko kukavički (zatvorila bih oči, pa šta bude)...

Bravo!!   :lol:

Meho Krljic

Verovatno ima razlike, ipak su to nešto drugačije poetike. Ali imaju slične mentalitetske korene. Tekst Brejkersa, ako se podsetimo, uopšte nije bezazlen, bavi se vrlo jakom, posesivnom ljubomorom, čak, usudiću se da kažem, takođe solidno patološkom. Narator kaže da je ona "mogla da bude njegova ali nije smela" dakle, ima taj osuđujući ton od početka, kako je, eto, "ona" popustila pred nekakvom malograđanštinom ili staromodnim shvatanjima, a sada je "sama i ničija" i "svi imaju pravo na nju". Ali eto, on joj daje pravo na još jednu šansu da bude njegova, pa ako i to propadne, proradiće puška.

Dakle, može da se čita kao da jedan posesivni, navalentni siledžija ne ume da prihvati "ne" kao odgovor, onda se naslađuje time da predmet njegove želje samuje i ne pripada nikome - tu imamo prilično naglašeno shvatanje intimnog odnosa kao svojinskog ("mogla si da budeš moja", "sada si sama i ničija") umesto uzajamno podržavajućeg, onda imamo "slut shaming" ("svi imaju pravo na tebe") za koji opet ne znamo da li za osnovu uzima stvarno stanje stvari ("ona" stupa u intimne odnose sa više partnera bez kriterijuma da to mora biti romantična veza) ili je samo u pitanju naratorova projekcija u kojoj žena koja nije ni sa kim (a prevashodno njim) u intimnoj vezi mora biti promiskuitetna i opsednuta seksom što i objašnjava njeno zaziranje od emotivnog vezivanja. Koji god da je od ova dva scenarija tačan, narator nudi veoma patrijarhalno (u najnegativnijem smislu) "rešenje" u kome će on "njoj" oprostiti njena sagrešenja (koja, čak i da su stvarna a ne samo njegova fikcija, ne bi trebalo da u današnje vreme tretiramo kao zločin koji se kažnjava puškom) pod uslovom da ona stupi s njim u brak, odnosno da postane "njegova".

Brak sklopljen uz pretnju smrću, naravno, nije neki ideal kome bi trebalo da težimo, ali čak i da kažemo da je sve to pesnička sloboda, dakle, da nema puške, itd. ostaje jedan vrlo negativan, skoro stereotipno "toksično maskulinistički" diskurs o tome da je žena imala izbor, ali da nije bila zaista slobodna da ga napravi i kada je odabrala "pogrešno" ne samo da je kažnjena emotivno, nego je i sama pokazala dalju slabost karaktera i pretvorila se u promiskuitetnu moralnu nakazu koju će narator ipak, jer je po prirodi stvari dobar (dakle, paternalistički karakter, da ne kažem patrijarhalan) da "spase", ali samo ako ona otvoreno pristane da bude njegova svojina. U protivnom, sledi ultimativna kazna, ma šta ona bila.

Ukratko, ne bih ja ni to slao na Evroviziju  :lol:

Onaj stari Sendmen

Kad Meho opiše pesmu ona zvuči smislenije i daleko manje bezvezno od originalnog teksta koji zvuči kao gomila slučajno nabacanih rečenica, pri tome kontradiktornih (sad si sama... sada vidim šetaš drugoga).  :|

Meho Krljic

Dobro, poezija stvar sažima u slike koje ne moraju da budu dosledne po nekakvoj svakodnevnoj logici. Te slike operišu mnogo više u simboličkom prostoru nego u "normalnoj" jezičkoj apstrakciji koju imamo u govoru ili čak u prozi. Plus, svakako, kad oni tu stvar izvode, to zvuči mnogo dobro, dakle, mnogo toga je i u deliveriju.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 20-02-2020, 11:58:44
Dobro, poezija stvar sažima u slike koje ne moraju da budu dosledne po nekakvoj svakodnevnoj logici. Te slike operišu mnogo više u simboličkom prostoru nego u "normalnoj" jezičkoj apstrakciji koju imamo u govoru ili čak u prozi. Plus, svakako, kad oni tu stvar izvode, to zvuči mnogo dobro, dakle, mnogo toga je i u deliveriju.

Ima tu i drugi moment. Jedno od mojih većih razočaranja vezanih za tekstove ljubavnih balada je da zapravo ti tekstovi uopšte ne govore o ljubavi i muško-ženskim odnosima već nečem sasvim drugom, najčešće opsesivnom odnosu umetnika prema drogi, kriziranju i sl. Ili potupno treća tematika. Npr, "Dance Me to the End of Love" je Koenova pesma o smrti i holokaustu.

Ja za ovu pesmu Partibrejkersa nisam sasvim spreman da se opkladim da i ona nije o drogi i kriziranju. Vidi drogu kod dilera na stolu "sad si sasvim sama", vidi nekog ortaka da konzumira "sada vidim šetaš (radiš) drugoga" i sl... nasumične nabacane slike o ludilu kriziranja... prsten kao simbol plaćanja, venčanje kao simbol sledećeg fiksa, puška kao simbol nasilnog otimanja, jer nije siguran da će nabaviti dovoljno para za sledeći fiks... "ona" je tretirana kao stvar, jer naprosto jeste stvar, tj. droga...

Kimura

Quote from: Meho Krljic on 20-02-2020, 11:32:10
Verovatno ima razlike, ipak su to nešto drugačije poetike. Ali imaju slične mentalitetske korene.

Da, jesu različite poetike.
Ne, ne mogu da verujem šta sve nećeš iskoristiti za odbranu svojih teza!

Nasilnički odnos prema ženama nije naša osobenost ni mentalitetska karakteristika. ''Zločin iz strasti'' je Evropi itekako poznat. I kao tema za umetničke tvorevine i kao pravna kategorija (olakšavajuća okolnost u jednom periodu francuske pravne istorije, na primer xrofl ). A da ne pominjem neke momente iz prošlosti kao što udaja škotske kraljice Meri za grofa od Botvela! Grof je bio kraljičin ljubavnik, ali je bračna veza bila politički neprihvatljiva, pa je lukavi par pronašao ''rupu'' u tadašnjem zakonu - žena se mogla udati za svog napasnika ukoliko je silovana. Čini mi se da sam negde videla kao sličan propis pokušava da progura jedna od muslimanskih zemalja - danas!

Što se tiče Partibrejkersa, to je samo pesma, naravno, pa daje slobodu tumečenja.
Meni se uvek činilo da je to zapravo rugalica na račun nesrećnika kog je cura s pravom ostavila.

Meho Krljic

Ma, ja sam priznati mlatilac prazne slame a kad me na poslu nerviraju, rađe ću pisati o Brejkersima na Sagiti nego nervirati ja njih zauzvrat.

I ne mislim da je nasilnost (ili posesivnost) u odnosu na žene ekskluzivno srpska ni balkanska, ni slovenska niti bilo šta slično. Kod Brejkersa se svakako može raditi i o pripadanju rokenrol kanonu gde ta vrsta mačo sentimenta nije bila generalno pravilo ali ni neki dramatični izuzetak.

I svakako, sve je u tome kako ko tumači poeziju, evo, ja ovako, ti onako, Linkin kao metaforu za droge. Siguran sam da bi Cane, da ga neko eksplicitno pita vrlo eksplicitno osudio bilo koju vrstu nasilničkog ponašanja prema ženama, ucene ili pretnje vezane za ulazak u vezu ili izlazak iz nje. No, postoji ta crta posesivnosti i ucene i to tumačenje koje ja dajem nije ekscentrično. Setimo se da su Brejkersi na istom tom albumu imali pesmu - doduše pevao je Anton a ne Cane - o tome da "nema cure koja ne voli da svoga dečka prevari", dakle, ta vrsta muške paranoje je bila deo njihove poetike u to vreme.

Kimura

Mislim da je prava šteta što ne možemo dobiti objašnjenje od samog Caneta. xrofl

Onaj stari Sendmen

Meho Krljic

Ah, skoro tačno na vreme. Nekoliko dana slušamo na televiziji kako migranti čine kraj oko (bivše) Železničke stanice nebezbednim, otimaju ženama (mostly ženama) tašne, pare, itd. i kad smo dovoljno izparanoisani, stižu narodne patrole da spasu stvar.

Unapred se izvinjavam što ne ostavljam link ali nećemo valjda da linkujemo propagandno smeće kao što je srbin.info? Kome treba original lako će ga izhuhlati a evo citata:

У петак увече група младих људи окупљења око народне иницијативе, ,,Нема предаје Косова и Метохије", кренула је у обилазак централних београдских улица да би у разговору са интерно расељеним лицима из Трећег света, који тренутно бораве у Србији, поделила памфлет на српском, енглеском и арапском језику, на којем је писало: ,,Због учесталих болесних напада на српске жене и девојке, забрањено вам је кретање ван мигрантских центара од 22 часова до 6 часова ујутру. И кретање више од три особе у групи током дана. Напади на наше грађане вам неће проћи некажњено."
На простору од Зеленог венца до аутобуске станице ова група младића је срела више мигрантских група, са којима је разговарала и којима је уручила споменути памфлет.
,,Ми знамо да сте овде у Србији на пропутовању ка ЕУ и да не желите се да дуже задржавате у нашој земљи. Док сте овде не дирајте наше жене, нашу децу и грађане и нико ни вас неће дирати. Уколико неког нападните, ми ћемо одговорити. Ми нисмо држава, ни полиција, ми смо народ. И наш одговор ће бити жесток. Наше патроле ће од сада повремено патролирати Београдом, тамо где ви будети и реаговати ако буде насиље са ваше стране. Не дирајте нико и у миру можете да наставите свој пут. Као што ми у вашој држави морамо да поштујемо ваше законе и обичаје, поштујте и ви наше или ћете се суочити са одговором који бисте и ви дали нама у вашој земљи када би вас ми малтртирали. Раширите ову нашу поруку и својим сународницима. Желимо вам све најбоље и срећан пут", казао би неко из народне иницијативе, ,,Нема предаје Косова и Метохије" приликом сусрета са мигрантима.
Након патроле, ексклузивно за Србин.инфо, у име народне иницијативе ,,Нема предаје Косова и Метохије" и њихових пријатаља, Дамњан Кнежевић је изјавио:
,,Ми смо данас братски прошетали улицама Београда. Хтели смо да видимо каква је ситуацију у граду пошто је било много проблема како у београду тако и у другим местима у Србији везано са мигрантима. Ми нисмо овде дошли како би радили кампању против миграната, већ против мигрантског насиља. Нико нема право да изазива насиље у нашим градовима и у нашој земљи. И оно што смо обећали мигрантима у непосредном контакту са њима је то да ћемо ми ове вечери, и свих наредних вечери, бити на овим улицима, ппоручивши им да им се не исплати да праве глупости – да дирају наше жене, децу и људе – јер ми ћемо одговорити. Ми нисмо Влада, нити смо полиција. Одговорићемо народски, а то никоме не иде у прилог. Надам се да ће они схватити поруку, да ће бити мање проблема у наредном периоду и да ће органи реда радити свој посао. Али, ако они не могу или неће да раде посао за који су плаћени, ми нећемо седети скрштених руку, него ћемо бранити овај град, нашу земљу и наше грађане".
А шта се све збивало током патроле народне иницијативе, ,,Нема предаје Косова и Метохије", погледајте у видео прилогу горе.

Dakle, prvo ona goveda iz Levijatana sa svojim prevaspitavanjem nesavesnog vlasnika konja, sada ovi. A država šuti.

Mislim, država koja bi i trebalo da garantuje bezbednost, osvetljenost, pristupačnost itd. centra glavnog grada.

Ali, mislim, aurotitarni režimi vole ovakve narodne inicijative, čak bi se, istorijski gledano, moglo reći da ih neguju...

Kimura

Quote from: Meho Krljic on 23-02-2020, 07:20:12

Dakle, prvo ona goveda iz Levijatana sa svojim prevaspitavanjem nesavesnog vlasnika konja, sada ovi. A država šuti.

Mislim, država koja bi i trebalo da garantuje bezbednost, osvetljenost, pristupačnost itd. centra glavnog grada.

Zgradu MUP-a u Ulici Kneza Miloša čuva privatno obezbeđenje. Nisam to pročitala u nekim đubre-novinama nego videla rođenim očima. Smejurija od države, vlasti, režima! Ko da ti garantuje bezbednost? Grupe ''mladih ljudi'', ''narodna inicijativa''?
A narod, kako ti kažeš, šuti.

Meho Krljic

Kako rekoh na jednom drugom mestu, kad nekoliko decenija prdimo o narodu i koristimo ga kao izgovor za sve što bismo da učinimo, a zatomljujemo građane koji TREBA da imaju aktivan stav prema dnevnoj politici i korektivnu ulogu spram postupaka vlasti - onda dobijamo ovo. Vlast koja ne vlada nego samo deli i pučinu koja se gubi na svakom putu kojim krene.

Accuphase

Treba neko da polomi ove balavce, kakvi razgovori, edukacija, kurci-palci.
Za primer drugima pa neće slediti njihov "pogled na svet"...

https://www.youtube.com/watch?v=T4P_l6pvUmA

Kimura

Quote from: Meho Krljic on 23-02-2020, 22:31:02
Kako rekoh na jednom drugom mestu, kad nekoliko decenija prdimo o narodu i koristimo ga kao izgovor za sve što bismo da učinimo, a zatomljujemo građane koji TREBA da imaju aktivan stav prema dnevnoj politici i korektivnu ulogu spram postupaka vlasti - onda dobijamo ovo. Vlast koja ne vlada nego samo deli i pučinu koja se gubi na svakom putu kojim krene.

Pre nego što kažeš: jao, fuj! Fašističke falange krstare Beogradom, pomisli šta im je ostavilo prostor i kako je došlo do ovakve pojave. Voliš da pratiš društvena kretanja, dakle izvoli!

Meho Krljic

Ma gde volim, ne volim, nego se to samo nameće iz nužde.

I, mislio sam da sam gore već napisao ko im je ostavio prostor i kako je do ovoga došlo???

A linkove na sajtove koji se zovu "istinomprotivlaži" i na kojima se piše o tome da je "Švedska na rubu masovnog građanskog rata", a i "mi" ćemo biti kad "izdajnička vlast" potpiše sporazum bih očekivao od nekih drugih članova foruma, a ne od tebe  :lol: :lol: :lol: :lol:

scallop

Ni ja. Već nekoliko godina upozoravam da će institucija države, bilo gde, početi da se brani od nasrtaja neoliberalizma, da će to podstaći desnicu jer je levica potpuno devastirana.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Quote from: Meho Krljic on 24-02-2020, 08:59:14

A linkove na sajtove koji se zovu "istinomprotivlaži" i na kojima se piše o tome da je "Švedska na rubu masovnog građanskog rata", a i "mi" ćemo biti kad "izdajnička vlast" potpiše sporazum bih očekivao od nekih drugih članova foruma, a ne od tebe  :lol: :lol: :lol: :lol:

Što? Greška je što sam linkovala umesto da kopiram tekst kao ti? Preterano čistunstvo, ali dobro. Svakako mi nije bila namera da reklamiram sajt, ali neću da se pretvaram da tako nešto ne postoji. I da jednog dana kažem: ju, otkud ove fašističke bande u mom gradu?!

Meho Krljic

Pa, ja sam sad malo konfjuzd, obično mi se prebacuje da vidim fašizam i gde treba i gde ne treba, a ti sad kao da sugerišeš da sam ja iznenađen ovim ružnim razvojem situacije. Da ponovimo, odgovornost je države i grada da deo grada (u strogom centru, pritom) bude osvetljen, bezbedan i obezbeđen i ako država ovaj posao ne radi kako treba, nije neočekivano da se pojave neki bilmezi da zavode red. To je tipično za vakuum moći, cenim.

Kimura

Izvini, neprecizna sam. Ti se pitaš: gde je država da nas brani od bilmeza? I gde je, šta misliš?

Meho Krljic

Pa, nažalost, verovatno odmah iza njih, ali pokušavam da ne širim defetizam  :lol: :lol: :lol:

scallop

Quote from: Kimura on 24-02-2020, 11:06:58
Izvini, neprecizna sam. Ti se pitaš: gde je država da nas brani od bilmeza? I gde je, šta misliš?

Quote from: Meho Krljic on 24-02-2020, 11:41:19
Pa, nažalost, verovatno odmah iza njih, ali pokušavam da ne širim defetizam  :lol: :lol: :lol:

Stvarno! Kako pomisliti na drugog krivca? Zašto bismo se služili logikom ako imamo servirano rešenje? Država je garantovala bezbednost migranata, a onda organizovala protiv njih "fašističke patrole".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Paradoks je što to ne može da bude država. Ako jeste, samim tim kao država prestaje da postoji.

Meho Krljic

Pa to je valjda upravo ono o čemu pričamo poslednjih dana, da je partijska struktura zamenila državnu? I otud i objašnjenje za ovakve pojave. Ti isti likovi su oni što izlaze iz džipova po opštinama koje imaju vanredne izbore i zastrašuju glasače.

scallop

Ma, nije moguće! Hoćeš ja da ti kažem šta se dešava? Dešava se da je Vučić namirio 48,2%. Dačić će da drpi nešto više od 10%, jer mnogima odgovara akcija poništavanja priznanja. Prava opozicija je u prašini od silnog trešenja tepiha, što će shvatiti tek na izborima. Kao i svuda po Evropi, desnica se konsoliduje da uskoči u prazan prostor. Tako je "ćar jebo fajdu pa će se roditi šteta". Dobra strana je što će Šešelj i Vacić da podele glasove, pa im se isplatiti, kao i partijama koje su propale udružujući se sa pravim fašistom Obradovićem. Sic dicit Baba Vanga.

Kimura

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/fasisticki-ispadi-u-centru-beograda-grupe-ekstremista-presrecu-migrante-prete/8pyte2x

Da li je problem što sam linkovala teks iz ''Blica''?

''U policiji je rečeno da se već procesuiraju famozne naronde patrole.''
Kakva brzina. Impresivno!

Meho Krljic

Dobro, da imamo barem utisak da institucije rade.

Kimura

Poznato je da iste institucije umeju itekako da uspore ili zakažu, tako da se ne mora imati baba Vangin proročki dar za dalje zaključivanje.

scallop

Teši me da ćete se dogovoriti.

džin tonik

licemjerni ste.
u svemu sto je kao, bilo stvarno, bilo konstruirano proglaseno retrogradnim, vidite fasizam. sve to samo u jednom pravcu.

primjer: nedavno je u hr vrlo istaknuti i poznati ljevicarski aktivista, cetrdesetak godina, svijetle novinarske buducnosti u sorosevim medijima, raznim udrugama i po drustvenim mrezama, ubio curu od 16 godina. muk. samo je nestao iz "javnog zivota", nista medijska hajka, nista zgrazanje, nista osuda, ni spomen crvenog fasiszma, kao ni cjelokupnog slucaja.

pa neki dan psihicki tesko oboljeli covjek kod ffm-a ubio desetak naroda migracijske pozadine. the vijest: fasizam, rasizam, nacizam, ovo-ono. slican slucaj ulazi u vrlo dobro doslu politicku i medijsku obradu.

paralela sa "narodnom patrolom": tko bi od vas ovu pojavu registrirao da je iz ljevicarskog/naprednog/sorosevog teroristickog tabora "otvorenog drustva"? a isto je.

scallop

Soroš i levo nisu ni u kakvoj vezi. Samo za debilne ustašoide.

mac

Bilo bi lepo kad niko nikog ne bi ubijao.

U nedostatku podataka pretpostavljam da je ubistvo devojke od 16 godina zločin iz strasti. Nema blage veze sa ikakvnim -izmom. Ako ti tu vidiš fašizam, makar i crveni, ja ga ne vidim. Pretpostavljam da ga ni javnost u Hrvatskoj ne vidi, jer kako kažeš niko se ne zgražava niti osuđuje. To ima i smisla, pod uslovom da jadna devojka nije bila zakleti anti-fašista, a ubica tu informaciju primio previše lično.

džin tonik

Quote from: mac on 24-02-2020, 14:59:54
Bilo bi lepo kad niko nikog ne bi ubijao.

U nedostatku podataka pretpostavljam da je ubistvo devojke od 16 godina zločin iz strasti. Nema blage veze sa ikakvnim -izmom. Ako ti tu vidiš fašizam, makar i crveni, ja ga ne vidim. Pretpostavljam da ga ni javnost u Hrvatskoj ne vidi, jer kako kažeš niko se ne zgražava niti osuđuje. To ima i smisla, pod uslovom da jadna devojka nije bila zakleti anti-fašista, a ubica tu informaciju primio previše lično.

naravno. no izmice ti bitno: da ubojica nije bio ljevicarski, sorosev aktivista, vec desnicarski, politika i mediji bi slucaj na matrici fasiszma podigli u nebesa. on bi, naravno, ubio curu jer desnicar, desnicarenje bi ga ucinilo takvim, ako ne bi postojala izravna ideoloska veza kontra zrtvi.

Quote from: scallop on 24-02-2020, 14:59:10
Soroš i levo nisu ni u kakvoj vezi. Samo za debilne ustašoide.

niste ni ti i knjizevnost, pa te ne prozivam debilnim. tek si smijesan u toj umisljenosti.

Meho Krljic

Dario Hajrić:

Kukaste patrole – zašto su odjednom migranti na meti? 
U paralelnoj realnosti, migranti u Srbiji pljačkaju, napadaju žene i bodu noževima. Nema veze što ništa od toga nije istina – sateliti vlasti i deo opozicije misle da im se priča isplati. Tako se normalizuje fašizam.

džin tonik

evo, dw, let's the hajka begin.

a sto ova pojava ne bi bila iz potrebe sigurnosti naroda koji se definitivno ne osjeca prijatno dok gradom kruze grupacije mladica za koje ni bog ni vrag ne znaju ni tko su, ni sta, ni otkud, sustav zakazao i ne provodi izbornu volju naroda, vec naloge feuda tipa sorosa?
zna se tek da dolaze iz jednog primalnog okruzenja gdje ne postoji ni trunka svijesti koju europa stoljecima razvijala, dolaze iz kulture gdje, primjerice, zena vrijedi nesto kao pticji drek. sto bi ova pojava bila neki neutemeljeni fasiszam? kako netko moze upasti preko granice bez dokumenata i setati gradom, sve uz neka prava?!

u biti, tek je steta sto slicne reakcije. doslovno se treba organizirati i krenuti sa migracijama u stanista feuda, beogradske vile. no da sad krene tisucu domacih ekonomskih migranata na kakvu vilu, sistem bi ekspresno profunkcionirao, a hajric trubio o nuznoj zastiti osobnog vlasnistva.

scallop

Quote from: džin tonik on 24-02-2020, 15:06:25

niste ni ti i knjizevnost, pa te ne prozivam debilnim. tek si smijesan u toj umisljenosti.

Naravno! Pojma ja nemam o književnosti, ali se razumem u ustaše. Jedino ne razumem dokle će ti ZS biti gajba.

džin tonik

naporan si kao dijareja.

Onaj stari Sendmen

Kad će ustaše više da sednu, pošto su dokazale da mrze hrvate jednako koliko i srbe, proteravši zadnjih godina više hrvata iz Hrvatske nego što su srba u zadnja tri veka?

džin tonik

ajd, kad vec razvodnjavate vrlo zanimljivu temu, volite palamuditi... a koji bi to ustase bili u hr, onako poimenice?

Onaj stari Sendmen

Teško pitanje. Više ih nema toliko u hr. Svi ustaše i odoše... što bi rek'o Miljenko Smoje, adio i nikad više...  :(

džin tonik

da nemas neki problem sa elementarnom logikom? vidi, u prvoj recenici si postavio tvrdnju da ustase protjerali masu hrvata iz hr, dok se u drugoj pobijas, tvrdis da ustase ti koji otisli?

ako tvrdis da ustase protjerali hrvate, pa te pitam tko konkretno, moras navesti premijera, plenkovica ili bivseg premijera, el prezidentea milanovica i slicne. pa ti odgovorim da su oba sinovi visoko pozicioniranih oficira udbe i kos-a, ne ustasa. pa ti moras navesti neke druge, pa te ja pitam kakve veze ti drugi imaju sa vlascu, itd.
ali ne, samo mlacenje prazne slame, ponavljanje sorosevskih podvala.

Onaj stari Sendmen

Ali nema nikakve logičke protivrečnosti, i jedna i druga tvrdnja važe, jer nije reč o istim ustašama.

Što bih morao da navodim ustaše na vlasti poimence, pa nije ih navodio ni Milanović kad je pričao o ustašama na vlasti 2015-te... pa vam je danas predsednik...

"Dotakli smo dno. Ustaše došle na vlast u Hrvatskoj"