• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Alexdelarge

"Isplata po 100 evra penzionerima od 15. maja, ostali da se izjasne"

"Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra", rekao je on.

Ministar je dodao da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

On je napomenuo da je Srbija jedina zemlja koja je besplatno vratila svoje građane kad je počela epidemija, što je koštalo na desetine miliona evra i da je delimično zbog toga uništena Er Srbija.

b92
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Accuphase

Gde je ovo, jel negde u the metropoli odnosno bejogradu?

ALEKSIJE D.

Ovakva glupost samo može kod nas.

Aco Popara Zver

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

ALEKSIJE D.

A i on mi se više popeo na...

Aco Popara Zver

Pa jel on postavio bilbord?

Piše Novak dolje

Aco Popara Zver

samo za Trubu

džin tonik

jebo vam vrag mater vise i napretku jugoslavenskom. osvrnimo se na intelektualce i radnike: prve pobili, izbrisali, druge prodali kapitalizmu, afrikanca dovuki na megatrend da ljubicica bijela moze u lov na crnog slona kod kakvog kolege diktatora.

a group of yugoslav...

Aco Popara Zver

Accuphase

Quote from: Labudan on 24-04-2020, 20:19:40
samo za Trubu

Oduvek smo bili zakleti antirasisti, jel da?
Takođe smo oduvek tražili prijatelje daleko a sa najbližima "na krv & nož"...

mac

SFRJ ni sa kim nije bila na krv i nož. Naprotiv.

džin tonik

kako nije? bila je na krv i noz sa cjelokupnim gradjanstvom, sa inteligencijom, sa demokracijom, sa radnikom i sa bilo kojom osobom koja bi imala individualno misljenje ili stav, na krv i noz sa bilo kojom slobodom.

sad, sto je od opljackanog i kreditima u kapitalista, te novcem od prodaje radnika, jugokomunisticka sumska elita kupila zlatne proteze i cista odijela, izgradila narodne vile, narodne privatne parkove i lovista, kupila narodne limuzine, jahte, vlakove i avione, zajebavala se po narodnom safariju u kakvom narodnom kongu, sve uz uvoz tri crna studenta, ne cini je naprednom.

Accuphase

Quote from: mac on 24-04-2020, 22:37:30
SFRJ ni sa kim nije bila na krv i nož. Naprotiv.

Edi, jesi li ti to 90-te "prespavao" u hibernaciji?

Meho Krljic

Dobro, SFRJ je u devedesetima postojala samo do 1992. godine na papiru a u realnosti već 1991. nije postojala.

Aco Popara Zver

Quote from: džin tonik on 24-04-2020, 22:48:04
kako nije? bila je na krv i noz sa cjelokupnim gradjanstvom, sa inteligencijom, sa demokracijom, sa radnikom i sa bilo kojom osobom koja bi imala individualno misljenje ili stav, na krv i noz sa bilo kojom slobodom.

sad, sto je od opljackanog i kreditima u kapitalista, te novcem od prodaje radnika, jugokomunisticka sumska elita kupila zlatne proteze i cista odijela, izgradila narodne vile, narodne privatne parkove i lovista, kupila narodne limuzine, jahte, vlakove i avione, zajebavala se po narodnom safariju u kakvom narodnom kongu, sve uz uvoz tri crna studenta, ne cini je naprednom.

Accuphase

Mi smo to zvali "Droga Bljak".

Aco Popara Zver

Quote from: Meho Krljic on 24-04-2020, 22:54:40
Dobro, SFRJ je u devedesetima postojala samo do 1992. godine na papiru a u realnosti već 1991. nije postojala.

ko uopšte priča je li SFRJ bila savršena? Ili je li bilo neki debila među komunistima? I jel moglo bolje?

ali ta pitanja samo drogaši poput zoska postavljaju, jer ne kontaju osnovne stvari: ne postoji komunistički debil gori od nacionalističkog debila; ne postoji sfrj ekonomija gora od sadašnje kapitalističke nacionalne ekonomije; u poređenju s hrvatskom privredom danas sfrj je bogotac.

Prosto jer u principu komunisti >>> ustašečetnici

džin tonik

postoje tek dvije vrste naroda koji moze zagovarati nekakvu naprednu jugu:

a) oni sa povlasticama koji pripadali (=pripadaju) birokratskom pljackaskom aparatu
b) potpune budale

razumijem da ima mnogo potpunih budala, te je juga sustavno uzgajala. nije joj trebao nitko s mozgom, vec sluge.

Aco Popara Zver

i da dodamo četvrti lijek protiv narkomanije: što se korupcije tiče, ne postoji sfrj birokrata gori od današnjeg birokrate

džin tonik

iako je sfrj-birokrat i danasnji birokrat u pravilu jedna te ista osoba, postoji razlika:
za juge bi te ako ne platis mito posalo u zatvor zbog verbalnog delikta, homoseksualnosti ili cega god izmisljenog, a danas je to malo teze, iako mu je milo. ali i narodu je stosta milo oko tretmana jugokomunista, pa se suzdrzava.

Aco Popara Zver

Quote from: džin tonik on 24-04-2020, 23:13:21
iako je sfrj-birokrat i danasnji birokrat u pravilu jedna te ista osoba

kažu alkohol duplira i muti vid

pazi, hajde da se probam stavit u tu tvoju glavu izrovarenu višegeneracijskom konzumacijom narkotika i objasnim nešto što je u društvenim naukama, a bogami i u prirodnim naukama takođe jasno

zamisli imaš neki virus, npr SARS, i taj virus se, brate moj drogaški - mijenja. Evoluira. Imaš sad ovu epidemiju, za koju ne može biti kriv Sars1 iz 2003. godine, kad je ovo Sars2 sada. Jesu li ista familija virusa, pa jesu, jel imaju slične strukturne elemente, pa imaju, jel to znači da su isti - samo u drogaškom mozgu su isti.

I tako onda naučeno primijeniš u društvu. Jer ta dva društva nisu ista i ljudski molekuli se različito ponašaju jer se prilagođavaju različitim životnim sredinama i samim tim različito evoluiraju.

Adaptacija i selekcija u prirodnom okruženju je valjda jasna, ako koristiš palce prestaneš bit majmun, ako se počneš drogirat brzo degradiraš. Ako imaš socijalističku ekonomiju mogu se stvarati nekonzistentnosti u planu, viškovi ili manjkovi, može neko nešto da mazne ali sistem to generalno tretira na sasvim drugačiji način nego poslije 1990.

Pouka: ista osoba, imenom i prezimenom, jeste Sars1 i Sars2 u dva različita period svog života, ovisno o društvenom okruženju u kojem se nalazi. Ta osoba, makar bila neki zosko, očigledno je bila manje pogubna onda kada je neko pazi da ne čačka nos i jede što izvadi.

Misim, pričamo o imaginarnom zosku, jer realni zosko nije imao socijalističko vaspitanje, pa nikad nije ni bio Sars1. Zbog toga si vjerovatno tako nesretan, možda je to i veći razlog nego genetska šteta uslijed opijuma.

džin tonik

slicnu dijareju cuvaj za potencijalnu radionicu.

vidi, postavio si hvalospjev o tri crnca na jugokomunistickom megatrendu, dok milijuni jugoslavena nisu imali priliku posjetiti megatrend u toj dragoj sfrj, jer zavrsili pod zemljom, u logorima i inozemstvu, sto izbjegli od predivne juge, sto prodani kapitalizmu preko biroa za zaposljavanje jugokomunistickog raja.

a kad si obradio rasnu problematiku kao svijetli primjer jedne od najgorih diktatura, jugokomunisticke, sad bi trebao nastaviti sa homoseksualcima: sta je sa nekih 500 homoseksualaca koji su u sfrj dobili visoke dugogodisnje zatvorske kazne i kazne prisilnog rada po logorima raznim zbog "protuprirodnog bluda" kao poljupca ili napakiranog poljupca?

džin tonik

moze i meho: meho, kako idu usrani socijalizam i homoseksualnost pod ruku?

Aco Popara Zver

1958. su gejeve ubijali po zapadnoj Evropi, šta reći, sudili su Turingu u Britaniji i onda je ovaj popio cijanid pod misterioznim okolnostima

dakle, još jednom, totalno idiotski, u grčkom smislu riječi idiot, ne kužiš da se ovdje porede fenomeni iz pedesetih godina XX stoljeća, i s tim u poređenju crnci nisu bili u ljudskim zoo vrtovima kao u Belgiji, djeca nisu prodavana u roblje kao u Švicarskoj, žene su imale pravo glasa za razliku od Švicarske, nisu postojali fašistički režimi kao tamo gdje je tvoj dragi Pavelić obitavao

iliti pored svih nesavršenosti, u periodu svega 13 godina nakon oslobođenja od nadrogiranih NDH šimpanzi postignuti su veliki rezultati

samo malo konteksta zosko, samo malo

džin tonik

tja, sta reci: manje rijeci, vise djela. samo ti bato sjedni na tenk i iskusaj srecu pri "oslobodjenju" juge...  xyxy

Aco Popara Zver

kakvom oslobođenju juge, ti baš ništa ne znaš

znaš kako je Trocki reko kako će propasti kapitalizam, to jest ko će ga srušiti. Pa neće ga srušiti neki divni ljudi, u stvari revolucionari su manjina i ne mogu promijeniti opako društvo. Trocki smatra što se više približavamo krahu kapitalizma ljudi će biti sve ogavniji, sve zoskaviji, i teško je očekivati da će neke moralne gromade da se pojave i spase svijet. Upravo suprotno, ljudi će postati totalni egoistični malograđani da će iz sopstvenog sebičluka i nesojluka u jednom trenutku uništiti kapitalizam. Prosto, potrebno nam je više zoska da privedu kraju ovu pošast. Treba nam tih obrnutih Mojsija koji u stvari nikad neće vidjeti Izrael, ali će utabati stazu do tamo.

Aco Popara Zver

džin tonik

mogli bi se osvrnuti i na argumentaciju poput prava glasa zenama. to sam ucestalo cuo i od prividno inteligentnih osoba, ne tek bate. u sfrj je zena imala pravo glasa dok u svicarskoj nije.

sta je tu napredno? sfrj je prvo pobila sve koji ne bi glasovali za komuniste, pa je komunista, za svaki slucaj iako jedan kandidat na kojim god "izborima", prebio zenu kome dati glas.
dok je u svicarskoj zena 200 godina prije toga bila bog u svom mikrokosmosu, muskarac ne bi ni u ludilu glasovao kako zena ne kaze.

uopce govoriti o nekakvom glasovanju, izborima, u sfrj je beskrajno debilno. a pravo glasa je i stvar razvoja kulture, zena ga je u zapadnim demokracijama ostvarivala na nacin koji izmice kretenskom komunisticom mozgu, a iz pozicije koju u sfrj ne bi stekla ni za 300 godina. osim nekolicine onih "elitnih", ali to vrijedi za sve diktature sa odredjenom "klasom".

Aco Popara Zver

mogao bi se osvrnuti i na robovlasništvo nad djecom u Švicarskoj. I na nacističko zlato. Kontekst, zosko, kontekst.

i šta kažeš, žena bog u mikrokosmosu, opet se drogiraš?

džin tonik

a bato, ti si potegnuo pravo glasa. kontekst, jelte.

pa objasni, kakvo je to pravo glasa kad si pobio sve oponente, gradjanstvo, uveo jednopartijski sustav, imas politicku policiju, represivni aparat, verbalni delikt, a po razvoju preostale mase si na razini kakvog vilajeta, jer zatro svu kulturu.

ali uglavnom zakljucis: zene su imale pravo glasa, u svicarskoj nisu! kurac su imale, kao i danas, kad svaki drugi dan imate vijest o nasilju nad zenama, obiteljskom nasilju, seksualnom nasilju pri natjecaju kojem god. to je stvar kulture, civilizacije, a kulture i civilizacije u komunista nema, pa taman stavili na papir da zena ima pravo na dva glasa...

Aco Popara Zver

niko ti ne brani da kritikuješ praksu prava glasa u sfrj, samo kažem: kontekst. Ja nisam spomenuo samo jednu stvar, nego 10 povezanih stvari. Ti bi da po običaju ignorišeš 9 stvari, jer iz holističke perspektive znaš da mi cuclaš jaja. Sa stanovišta totaliteta izgubio si prošlog stoljeća sve rasprave, al ovi monotematski pokušaji su ti samo koprcanje.

šta podrazumijeva pravo glasa: npr pravo da budeš biran (jesu li žene u Švicarskoj birane za pozicije?), pa onda i da vršiš političke funkcije (opet, jesu li žene u Švicarskoj vršile pol. funkcije?). Je li postojao Antifašistički front žena u Švicarskoj?

Pa onda dođeš i do toga da su u Švicarskoj tolerisali robovlasničke odnose do 1980. Da su prva zemlja u Evropi gdje su se pojavili desni populisti. I šta ostane, to što je bogatija? Jeste, jer je pokrala zlato.

Vidiš kako se sve lijepo poveže. To ti je što se kaže analitičko-sintetička metoda, ali ne kokaina.

Aco Popara Zver

Dobro si me podsjetio, snimio sam ovo u Švicarskoj.

džin tonik

tvoja analiticko-sinteticka metoda zove se drobljenje ili zavijanje na mjesec u nedostatku kljucnih argumenata. vidi, kad ti lijepo u jednu recenicu sazmem zensko pravo glasa u sfrj, ti mozes pisati esej o bijelim pcelama, plus docrtati brkove na avatar.
zensko pravo glasa u sfrj:

zena u sfrj imala je pravo birati tocno jednog kandidata pri natjecaju izmedju jednog kandidata jedne partije, sve pod uslovom da je prezivjela komunisticke cistke, znaci mogla je birati kojem ce jednom kandidatu jedne partije dati glas za jednom kandidatu partijskim dekretom namjestenu poziciju, a s koje ce joj kandidat reci podigni suknju i rashiri noge ako zelis zadrzati posao ili biti birana u radnicki savjet.

to ti je prosti spoj komunizma i vilajeta, u ostacima zivis i danas.

Aco Popara Zver

tako mali zoskić zamišlja šta se dešavalo u sfrj. Sve mogu razumjeti sem tih čuvenih komunističkih čistki koje su spriječile Maspok, Tuđmana, Pirkera i tako to. Jesam li već reko: nismo ih dovoljno očistili.

https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Switzerland#Marriage_and_family_life

ko je dizo suknju, ko je širio noge i tako to

P.S. interesantno je tako kako konstantno dubiš na glavi. Pazi to zadnje "spoj komunizma i vilajeta", kao da komunizam u bilo kom smislu katalizira vilajet. Kolko moraš biti glup pa to tvrditi?

Trenutno si puko skroz, od čistki do ovakvog sljepila, što je sljedeće?

džin tonik

nista, ti moras sjesti na tenk i dovoljno ocistiti, jelte. jugovnoslavija ne postoji, bato.  xremyb

Aco Popara Zver

pričekaj s tim što postoji a što ne  :D

Accuphase

Lepi, stavi za početak na avatar sliku Borisa Dvornika umesto ove preispoljne komuno-zloslavne seljačine ako želiš da tvoji postovi imaju težinu i smisao.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

Ovaj pop misli da je Milanović ljevičar, epohalna glupost.

Al koliko predivnih naci momenata e tekstu, nema što, hunamizam i kršćanstvo.

džin tonik

prilicno racionalan clanak. no koji balansira izmedju dvije opcije od kojih jedna ne postoji. nije problem ni u kakvom pavelicu kojeg bi netko kao rehabilitirao, pavelic je bio sto je bio, poslije propasti ndh sveden na potpunu marginu, sve je kristalno jasno.

problem je rushenje demokratske revolucije 2000.
deset godina je trajala demokratska revolucija, 2000. urushena (povratak komunizma pod raznim krinkama diljem planete, nije tek lokalni fenomen), urushena, a nije privedena kraju, pa komunisticka mafija danas vodi drzave, institucije, udruge, medije, privredu, sve, i bori se protiv "revizionizma", znaci za odrzavanje komunistickih manipulacija i lazi koje im jamce polozaje. znanstvenike i istinu na sunce, komuniste i mentalne nasljednike u mirovine, kad smo vec zakasnili sa procesuiranjem. kraj price.

Aco Popara Zver

Narconazi racionalnost, naravno.

džin tonik

Kolektivno sjećanje na mračnu prošlost

QuoteU vrijeme karantene izazvane pandemijom, Srbiju je 6. travnja 2020. zahvatila moralna panika kakva odavno nije viđena. Dok su im suspendirana osnovna ljudska prava, ukinut parlament (jedini slučaj u Europi), devastirane institucije, ušutkani mediji i građani prepušteni na milost i nemilost autoritarnom vođi i njegovim nekompetentnim i bahatim suradnicima, lakajima i propagandistima, jedan se problem društvu učinio posebno teškim.

Ponovno napadnuti

Kičerska, "pjevajuća" fontana na beogradskom Trgu Slavija, nasađena na mjestu nekadašnjeg spomenika Dimitrija Tucovića, iz večeri u večer u znak solidarnosti mijenjala je boje zastava država pogođenih koronavirusom. I baš 5. travnja uvečer došla je na red zastava SR Njemačke. Međutim, sutradan 6. travnja, na dan nacističkog bombardiranja Beograda i ostalih jugoslavenskih gradova u Drugom svjetskom ratu (1941.), eksplodirale su društvene mreže i pravednički gnjev rasrđenog srpstva izlio se u javni prostor.

Postavljalo se pitanje je li uz zastavu SR Njemačke išla i pjesma "Lili Marlen", koju su nacistički vojnici slušali na bojištu; "čestitana" je godišnjica bombardiranja; poručivano je vlastima da će se "pržiti u paklu". Jedan od komentara doslovno je glasio: "A Beograd svijetli u znak solidarnosti s tom istom državom koja nas je bombardirala? I to na današnji dan?" Drugi je pisao: "Ovo je izvan svake pameti... na noć bombardiranja i ubijanja od strane te iste države..." Dok je treći pitao jesu li mostovi u prijestolnici "sijali u bojama zastave potomaka onih istih koji su Beograd sravnili sa zemljom na današnji dan".

Sumarno, neki od karakterističnih komentara izgledali su ovako: "Još samo da se odviknemo od grljenja i ljubljenja i da počnemo pozdravljati dizanjem desne ispružene ruke pod kutom od 45 stupnjeva; Mi smo ponovno napadnuti i ponovno imamo kvislinge; Beograd bi svakoga šestog travnja trebao postaviti zastave na pola koplja, u znak sjećanja na zločin koji nam je napravila fašistička Njemačka (istini za volju, ni ova danas nije ništa bolja); Mislim da je ovo skandalozno i neviđeno poltronstvo i poniženje Srbije... u tom istom Beogradu, ističe se zastava zahvalnosti agresorskoj Njemačkoj..."

Tako unedogled, tisuće komentara prepunih mržnje prema Europi, Njemačkoj i onima koji su se usudili istaknuti zastavu te mrske i neprijateljske države.

Fašistička ili demokratska Njemačka?

Zajedničko svim komentarima bilo je to da je riječ o istoj državi koja "nas" je bombardirala. I kao što u glavama prosječnoga nacionalističkog i mitomanski orijentiranog čovjeka – Srbi, esencijalizirani, moraju biti promatrani kao jedna cjelina, zauvijek zadana i kroz povijest nepromjenjiva kategorija, tako su i Nijemci, organicistički promatrani jedna cjelina, isti onaj subjekt koji je "nas", ovakve i nepromjenjive u vremenu, bombardirao te 1941. godine. Međutim, današnja SR Njemačka utemeljena je na principima antifašizma, široke decentralizacije, stroge podjele vlasti i na demokratskom uređenju. U tom smislu ona predstavlja ne samo antipod, nego i najsnažniju negaciju svega onoga što je predstavljao i simbolizirao Treći Reich.

Zašto su građani Srbije reagirali kao da je gradska vlast obojila prijestolničke znamenitosti u nacističke simbole Reicha?! Razlikuju li građani Srbije demokratsku i antifašističku SR Njemačku – stup EU-a prema kojoj srpsko društvo nominalno teži, od nacističke tvorevine pod vlašću Adolfa Hitlera i znači li to da se proces pridruživanja EU-u u većem dijelu javnosti tumači kao pristupanje Trojnom paktu iz 1941. godine?! Vide li građani Srbije razliku između trenutačne predvodnice demokratskog svijeta Angele Merkel i najmonstruoznije ličnosti u suvremenoj povijesti svijeta – Hitlera?!

Najzad, kako prosječni Srbi reagiraju na njemačku pomoć i podršku od koje, uglavnom, žive izravno ili neizravno već desetljećima. Stotine tisuća građana Srbije u prethodnom je razdoblju otišlo na "privremeni" rad u SR Njemačku i prije i poslije pada Berlinskog zida. Zapadna Njemačka je od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća do danas, uz Italiju, najveći vanjskotrgovinski partner Srbije i prije toga Jugoslavije. Više od sedam desetljeća ta se činjenica nije promijenila. A kada pogledamo samo posljednja dva desetljeća srbijanske tranzicije – njemačka financijska pomoć, bespovratna i u kreditima i u investicijama premašuje bilo koju pojedinačnu zemlju na svijetu.

Ukratko, nešto od toga silnog njemačkog novca moralo je doći i 6. travnja – jesu li ga osiromašeni građani Srbije ponosno odbili primiti? Nije zabilježeno! Dakle, kada je riječ o njemačkom novcu – srpski će građani smatrati da je to jedna nova Njemačka i neće biti nikakva prosvjeda. Ali kada treba izraziti solidarnost s Njemačkom koja se, kao i ostatak svijeta bori protiv opasne zarazne bolesti, za veliki broj Srba ‒ u Berlinu, očito, još stoluje Hitler, a između nacističkog Trećeg Reicha i demokratske i europske Njemačke nema nikakve razlike.

"Naša njemačka odgovornost ne prestaje"

Koliko je navedena perspektiva besmislena i pogrešna svjedoči i činjenica da je istog dana, 6. travnja 2020. njemački veleposlanik u Beogradu Thomas Schieb uputio poruku u kojoj stoji: "Na današnji dan prije 79 godina, njemački Luftwaffe je bombardirao Beograd. Time je za Srbiju otpočeo Drugi svjetski rat, vođen u ime Njemačke i Nijemaca. Danas se sjećamo srpskih žrtava i klanjamo im se." Jasniju i precizniju samorefleksiju teško je jedan njemački diplomatski predstavnik mogao dati. I to je za današnju Njemačku standard, dio njezina identiteta i temelj europske politike koju ova država vodi. Trebalo bi se sjetiti i potresnog i planetarno prenesenog govora njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera u Memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu iz siječnja 2020. u kojem je rekao: "Kao njemački predsjednik stojim pred svima vama, opterećen golemom povijesnom krivnjom... naša njemačka odgovornost ne prestaje i prema njoj nas mjerite..."

Predsjednik Steinmeier upozorio je i da se "ne smije podvlačiti crta ispod sjećanja", jer sjećanje na zlo mora ostati živo kao opomena na "najgori zločin" koji je počinila "moja zemlja", rekao je on. Poruka njemačkog predsjednika ili veleposlanika Schieba do većine građana Srbije nije stigla, zbog toga je njihova percepcija da u Berlinu još "vladaju" Hitlerovi nacisti. Snažni i do danas neponovljivi njemački diskontinuitet sa zločinačkom prošlošću, većina Srba ne prihvaća kao stvaran i realan. U svakoj povijesnoj lekciji, pojedinac ili društvo polaze od vlastitog iskustva.

Simbolika datuma i tragična kultura sjećanja na postjugoslavenskom prostoru ovdje ne završava. Početak travnja povijesni je datum urezan u kolektivnom sjećanju ne samo po početku nacističkog bombardiranja Kraljevine Jugoslavije. Peti travnja ostat će upamćen po tome što je 1992. počela opsada Sarajeva, glavnog grada tada suverene Republike Bosne i Hercegovine – u svjetskoj povijesti usporediva samo s nešto kraćom nacističkom opsadom Lenjingrada.

Opsada Sarajeva trajala je 1425 dana; tijekom opsade ubijeno je 14.011 ljudi, od toga 1601 dijete. Prema podatcima, tijekom četverogodišnje opsade ranjeno je više od 50.000 ljudi, a velik broj stradalih bili su žrtve snajperista, koji su pucali na čak 40 % sarajevske djece. U granatiranju grada, ratni zločinac Ratko Mladić bi rekao, raspamećivanju – uništena je zgrada Vijećnice, jedinstven spomenik kulture, a u njoj je izgorjelo 80 % knjižnog fonda i arhivska građa neprocjenjive vrijednosti. Tijekom opsade Sarajeva na grad je ispaljeno gotovo pola milijuna projektila. U opsjednutom gradu vladala je glad, a Sarajlije su dnevno imali oko 150 grama hrane po osobi. Opsada Sarajeva okončana je posljednjeg dana veljače 1996. poslije 44 mjeseca i predstavlja najdugotrajniju opsadu jedne prijestolnice u ljudskoj povijesti.

Srbija ne vjeruje u povijesne diskontinuitete

Pitanje je koliko ovih podataka građani Srbije znaju i što se sačuvalo u kolektivnom sjećanju na najdužu opsadu u suvremenoj povijesti Europe. Realnost je porazna. Odbacujući vlastitu odgovornost i činjenicu da je današnja Srbija, promatrajući dominirajuće ideološke matrice, slična onoj Srbiji koja je prije četvrt stoljeća financirala, naoružavala i propagandno poticala barbare koji su Sarajevo držali pod opsadom, srpsko društvo je svoju nepromjenjivost i vrijednosne konstante nacionalizma i šovinizma projiciralo na Njemačku.

Uostalom, ne samo kada je riječ o opsadi Sarajeva, dovoljno je pogledati beogradski tisak ili najgledanije fašistoidne brbljaonice na režimskim televizijama s nacionalnom frekvencijom. Za razliku od Njemačke koja je raskidom sa zločinačkom prošlošću, suočavanjem i preuzimanjem odgovornosti, postala razvijeno, demokratsko i uspješno društvo, lišeno frustracija poraženoga, građani Srbije procesima nijekanja odbijaju svaku mogućnost osvrtanja na zlo počinjeno u njihovo ime. Naprotiv, velikodržavna ideja koja je bila u osnovi agresivnih ratova protiv susjeda živi i danas, sa zavidnom mobilizacijskom snagom, gotovo kao i prije dva i pol desetljeća.

U toj konstanti, u toj nepromijenjenoj konstelaciji treba tražiti uzrok masovnog poistovjećivanja demokratske i antifašističke Njemačke s Trećim Reichom. Ljudi u Srbiji ne vjeruju u povijesne diskontinuitete, vjeruju u žilavost i nepromjenjivost ideologije nacionalizma. I tu nema nikakve razlike između autoritarnog režima preodjevenih radikala, koji su se politički izgrađivali u zlikovačkim paravojskama, obilazeći položaje snajperista iznad Sarajeva i lažne opozicijske alternative okupljene oko raznih saveza za (veliku) Srbiju i sličnih tajkunsko-nacionalističkih grupacija.

Rusija i kultura sjećanja u Srbiji

Naposljetku, puno je teških riječi i tiskarske boje potrošeno u Srbiji da se diskreditira Europska unija i uopće zapadni svijet zbog odsutnosti solidarnosti u vrijeme pandemije. Prednjačili su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, kojima je taj narativ bio u funkciji udaljavanja Srbije od Europe i priklanjanje ruskim i kineskim autoritarnim režimima. Ipak, postavlja se pitanje je li i s kim većinska Srbija bila solidarna posljednjih desetljeća? Je li bila solidarna s umirućim građanima opsjednutog Sarajeva ili s onima koji su ih s brda ubijali?!

Njemačka je danas najrazvijenija država Europe, Srbija spada u najmanje razvijene. Hoće li i kad srpsko društvo uspostaviti vezu između uređene zajednice, zasnovane na antifašizmu, koja prihvaća odgovornost za zlo učinjeno u njezino ime i ovoga u čemu danas živi – pitanje je koje će riješiti i enigmu budućeg života u Srbiji.

Kultura sjećanja ponajmanje je važan element u pogledu na prošlost. Ona je konstitutivni čimbenik u oblikovanju sadašnjosti i budućnosti. Da nije tako, ne bi bilo moguće da NATO-ovo bombardiranje iz 1999. danas, dvadeset godina poslije, ima u Srbiji jače negativno društveno i političko značenje nego godina poslije. Naime, promjene 2000. izvodila je naglašeno prozapadna koalicija DOS. A danas se u Srbiji svaka vrsta prozapadnoga političkog ili intelektualnog angažmana, uzima kao dokaz nacionalne izdaje i odlazi na marginu.

Polazeći od činjenice da je središnji ne samo vojni, nego i politički simbol Zapada ‒ Sjevernoatlantski savez, ne čudi da je upravo Rusija uložila i ulaže ozbiljne resurse u njegovanje kulture sjećanja na nekadašnje sukobe Srbije sa zemljama Zapada, kao i u nemirenje srpskog društva s nedavnom ratnom prošlošću. Samo tako se Srbija i dalje može držati podalje od EU-a i od svojega regionalnog okružja.
Iz njemačkog iskustva ništa se nije naučilo.

Milivoj Bešlin
(Autor je povjesničar iz Srbije, doktorirao na Sveučilištu u Novom Sadu)

bato, reagiraj! srbin na portalu hrvatskog kulturnog vijeca ne razumije tekovine...

Aco Popara Zver

Bešlin je obični ćata, ne vrijedi čitati. Iskreno, mene više zanima ona maestralna podjela na komunizam i vilajet, elaboriraj.

Aco Popara Zver

Quote from: Black swan on 25-04-2020, 15:05:08
Ni tito ni pavelic
https://www.nedjelja.ba/hr/komentari/bogoslovlje-u-praksi/hrvati-bi-trebali-shvatiti-da-im-uzor-ne-mogu-biti-ni-tito-ni-pavelic/15367

sve više sam oduševljen ovim tekstom, njegovom strukturom, mislim jasno je da je zaostalo u prostoru i vremenu ali nekako je kao izvajana skulptura, ideološko govno ali savršeno urolano

pokušaću s vremena na vrijeme da pobijam red po red, za početak samo prvi

"Po tko zna koji put se pokazuje istinitom tvrdnja, koju sam u nekoliko navrata zastupao i sam, da Tuđmanova ideja o ideološkoj pomirbi unutar hrvatskoga društva neće kratkoročno imati uspjeha. Uvjerenje kako će ekstremno lijeva, Titovim komunizmom zadojena, ideologija i ona politički neprosvijećena desna prestati zaoštravati situaciju nakon stvaranja samostalne Hrvatske,te prihvaćajući realnost zbivanja u Europi, raditi zajedničkim snagama na budućnosti hrvatskoga naroda, se pokazala iluzornom. Krivicu da tog pomirenja nije došlo snose zasigurno i jedna i druga strana svojom nekritičnošću naspram propalih ideologija."

Prvo je, naravno, neistina. Zamislite to ludilo da neko misli da je Tuđman htio da pomiri ustaše i partizane. Pa hajde da je to negdje i izjavio, to su izjavljivali i za četnike i partizane, ali - niko to stvarno nije mislio, ni Tuđman ni Karadžić niti bilo ko drugi. Pa Alija Izetbegović u Islamskoj deklaraciji piše da su islamizam i socijalizam kompatibilni. Ovaj fra Marković ne konta osnovnu stvar: da svi oni lažu.

Drugo, zanimljiv izbor riječi, Tito je "ekstremno lijeva" opcija, Pavelić je samo "neprosvijećena desna". Već što bi se reklo mu je lopta u moždanom autu a tek je počeo. Hajde da je reko obrnuto, neprosvijećena lijeva i ekstremna desna pa i da razumijem, ali ova permutacija je namjerno retardirana, što se vidi i iz ostatka teksta.

Treće, Milanović nije nikakav baštinik partizana i komunista. On je desničar, kao i čitav SDP. HDZ je ekstremna desnica, naravno. Kako se to dokazuje, vrlo jednostavno, odete na sajt SDP, otvorite program SDP i unutra možete pročitati razne desničarske koncepte na čelu sa "socijaltržišnim gospodarstvom", što je čisti nepatvoreni neoliberalizam ili žestoka desnica.

Nebitno što mu je jedan dan djed ustaša a drugi dan neće u Blajburg, to igra za raju i izjavljuje šta hoće. Milanović ljevičar nije, a kamoli da pripada socijalističkoj ideologiji. Ako kojim slučajem ima nešto partizanskog, onda je zadržao samo nešto najgore partizansko, koje uopšte nije socijalističko. A on suštinski to nije. Klasična prevara kao fejk-ljevice svuda, od Hilari, Blera, Olanda itd...

Accuphase

Njegov deda bejaše naš veliki (ne)svrstani prijatelj, sećaš li se druže Bato?

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=04&dd=25&nav_category=78&nav_id=1678348

Truba

Ne citam ljude koji sami sebe citiraju...fra luka, ghoul, boban, tito, naser, trump, angela merkl i naravno putin
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Accuphase

Accuphase

Quote from: Accuphase on 26-04-2020, 22:13:35
Strašno koliko gamadi ovde obitava sudeći po komentarima...

https://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2020&mm=04&dd=26&nav_id=1677383

Ko je više kriv za ovakve svinjarije, gamad koja piše ovakve komentare ili još veća gamad koja takve komentare ovjavljuje?

Vojnicki pasulj
Moj pradeda jeo
(stogodisnjak, 26. april 2020 17:29)