• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ja sam u direktnom dosluhu sa režimom!

Started by Ghoul, 23-12-2007, 19:00:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

ja sam u direktnom dosluhu sa režimom!

zahvaljujući diskusiji pokrenutoj ovde http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=3461&start=350 , a naročito dimbovom argumentu kojim je raskrinkao kadiju kao poslušnika slobinog režima (pre nego što je sloba i došao na vlast!), osvrnuh se za sobom, i ozbiljno shvatajući taj njegov rezon (jer ipak, dimbo je ozbiljan analitičar naših političkih prilika), dođoh do zaključka da sam po toj analogiji i ja sam - u direktnom dosluhu sa režimom!

pogledajte samo ovaj track record:

-roman NAŽIVO objavila mi niška prosveta, društveno preduzeće pod kontrolom režima, a urednik knjige mi bio tikomir nešić, matori SPS-ovski kadar u direktnom dosluhu sa režimom! zar bi ta kuća i takav čovek odobrili knjigu za koju je autor naivno verovao da je subverzivna, drugačija, kritički intonirana prema aktuelnoj stvarnosti...? NARAVNO DA NE! objavili su je samo zato što je i autor u direktnom dosluhu sa režimom!

-studiju FAUSTOVSKI EKRAN objavila zaječarska narodna biblioteka 'Svetozar Marković': NARODNA = DRŽAVNA, na jaslama gradske i republičke kase, dakle – pod direktnom prismotrom režima! urednik te knjige, saša jelenković, ima prilično explicitne veze sa lokalnim strukturama, s kojima je u direktnom dosluhu (recimo, nakon promocije edicije 'Istok-Zapad' svi autori su vođeni na prijem kod gradonačelnika!), čime je i moja (za neke kontroverzna, anti-hrišćanska, anti-autoritarna) studija o đavolu na filmu zapravo objavljena u direktnom dosluhu sa režimom!

-studiju U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE objavio mi je Niški Kulturni Centar (bivši Dom kulture) – institucija koja je, kao i zaječarska narodna biblioteka - na jaslama gradske i republičke kase, dakle – pod direktnom prismotrom režima! što je još gore, urednik te knjige je zoran ćirić, dobitnik NIN-ove nagrade – a kao što vrlo dobro znamo, NIN-a dobijaju samo pisci i nosioci poetika koje su u direktnom dosluhu sa režimom! prema tome, i ovo navodno preispitivanje istorije srpskog filma zapravo je konformistička, podanička, ulizička tvorevina nastala u direktnom dosluhu sa režimom!

na sličan zaključak navodi i najpovršniji pogled na ostatak moje bibliografije: iza većine ostalih mojih objavljenih radova stoje režimski-finansirani časopisi: ULAZNICA, POLJA, SVESKE... sve su to časopisi u direktnom dosluhu sa režimom!

jebote, do juče sam verovao da sam nezavistan, nesvrstan, samosvojan itd.
sad shvatih da sam koštuničin PUPPET MASTER'S MARIONETTE!!!
na kraju krajeva, pošto radim u državnoj firmi (univerzitet u nišu) – koštunica lično me plaća da promovišem njegov režim nevinim dečjim dušama, koje naivno dolaze da nauče ponešto o američkoj književnosti, ne sluteći da je njihov teacher - u direktnom dosluhu sa režimom!
:cry:
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Ti si mali Beba za mene. Moj urednik iz BMG za knjigu "Sva vučja deca" je na tribini LK, povodom objavljivanja, izjavio da su njegovi omiljeni pisci Radmilo Anđelković i.... i.... Mira Marković! :roll:
Quote from: "Ghoul"jebote, do juče sam verovao da sam nezavistan, nesvrstan, samosvojan itd.
Sve bih mogao da poverujem ali da si nezavis(t)an... :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Usul

Quote from: "scallop"Ti si mali Beba za mene. Moj urednik iz BMG za knjigu "Sva vučja deca" je na tribini LK, povodom objavljivanja, izjavio da su njegovi omiljeni pisci Radmilo Anđelković i.... i.... Mira Marković! :roll:

U je' to mora da je baš bolelo. Da me neko uporedi sa njom rasplakao bih se od tuge...
God created Arrakis to train the faithful.

Mica Milovanovic

Quoteja sam u direktnom dosluhu sa režimom!

Imaš li nešto novo da nam saopštiš, ili samo prežvakavaš davno poznate stvari...   :evil:
Mica

Ghoul

pa imam, još par miliona ljudi koji su, po ovoj istoj logici - u direktnom dosluhu sa režimom!

Kastor

ali za njih ne postoje fizički dokazi, to je elementari maj dier votson.  :evil:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

eh, fizički-šmizički!

nisu ništa fizičkiji od izjave nekog involviranog lika kao u inicijalnom 'argumentu' za ovaj topik.
reko vitezović 'dogodio se narod', prema tome, kadija - u direktnom dosluhu sa režimom!
prc!
:roll:

---

pa vidi, odmah si stao u gard i uhvatio se za reč "direktno", ali za mene u ovom kriplovom ima nečega.

hajde da manemo "direktan dosluh sa režimom" i razmotrimo da li sami, tak da kažem, tekstovi Karađorđeve smrti i serije Vuk Karadžić (i drugih Kadijinih radova u ovom periodu) sadrže u sebi elemente vladajuće ideologije u Srbiji. čisto da ostanemo u duhu marksističkih teza, i kažemo kako postoji velika mogućnost da u najvećoj seriji državne televizije ikada, koju je ta ista televizija finansirala baš kada je na vlast došao Sloba, i na kojoj rade reditelj Karađorđeve smrti i Vitezović, pisac "dogođenog naroda", što je tada vladajući zeitgeist - nosi u sebi elemente vladajuće ideologije, tj. ima neki tekstualni i kontekstualni dosluh sa režimom.

jer kad pogledaš s površine, ti u Karađorđevoj smrti imaš Danka Popovića za scenaristu, ovamo imaš Vitezovića, to je već simptomatično, a na nivou tematike imaš forsiranje srpske istorije i drugih nacionalnih tema, takozvane ćirilične poetike...

pa onda je zanimljivo kakav moral vlada u tim serijama, šta se tu poentira i na koji način, a tada se pojavljuje i famozni Boj na Kosovu... ne mislim da bi trebalo zatvarati oči pred tim, već razmotriti kako to sve korespondira sa ideologijom Miloševića koji dolazi na vlast.

i ako zaključimo da je Kadija bio subverzivan u tim filmovima, onda okej. ali ja na osnovu svog sećanja i površinskog pogleda ne bih rekao da je teza po kojoj se u Kadijinim poznim radovima provlači vladajuća nacionalistička i miloševićevska ideologija - bez osnova.

e, sad, ako se dokaže ta teza, samim tim postaje problematično da Kadiji neko nije "dao da radi". da, napisao je gomilu scenarija, i nijedan nije snimio... ali to ništa ne dokazuje. verujem da će razgovori sa Kadijevićem, kad budu objavljeni, otkriti mnogo šta na ovu temu. naročito između redova.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Ghoul

pa naravno da sam se 'uhvatio' za 2 ključne reči u toj tvrdnji: 'direktan' i 'režim'. za šta je trebalo da se uhvatim? ok, 'dosluh' je takođe fina reč za hvatanje...
mislim, to je ono što je dimbo napisao. njegove reči.

da je njegova teza glasila 'postoje izvesne korelacije između tretmana nacionalne istorije u kadijinim istorijskim projektima i vladajućeg političkog diskursa u srbiji tog vremena' – onda bih se, recimo, hvatao za 'korelacije' i 'vladajući'.
onda bih bio spreman da prihvatim da ta tvrdnja barem zvuči ozbiljno, da ima neko utemeljenje. MOŽDA.
za tvrdnju 'dadija je bio u direktnom dosluhu sa režimom' ja nikada i nigde nisam naišao ni na najmanji hint.
začuđen, tražio sam pojašnjenje, dokaz te tvrdnje.
jedini (najbolji) dokaz koji sam dobio je – pa radio je seriju koju je pisao čovek čuven (kasnije) po rečima 'dogodio se narod'.
sa implikacijom: treba li dalje išta kazati? zar nije sve jasno? zar to ne pokazuje da je kadija bio u direktnom dosluhu sa režimom?!

problemi koje ja vidim i sa dimbovom tvrdnjom, a i sa tvojim relativizovanjem toga, jesu:

1.   ti impliciraš da je bavljenje nacionalnom istorijom automatski nacionalizam (in a bad way), tj da je već samo snimanje projekata o karađorđu i vuku – nekakav reakcionarizam ili šta već. po čemu je 'forsiranje srpske istorije i drugih nacionalnih tema' automatski 'takozvana ćirilične poetike'?
2.   tvrdiš da je 'ta ista televizija finansirala (VUKA) baš kada je na vlast došao Sloba.' molim te podseti me koje je godine na vlast došao sloba. meni se javlja da je to bilo 88me ili 89te. vuk je počeo da se snima 1985. a premijerno je prikazan 1987. dakle...? je li stambolić takođe bio sledbenik nacionalističke ideologije? javlja mi se da nije, kolko se ja sećam, al stariji nek me isprave ako grešim. s KOJIM je to režimom kadija bio 'u dosluhu'?
3.   KOJI je tačno bio vladajući politički diskurs 1983. kada je nastala Karađjorđeva smrt a koji 1985. kada je napisan i počeo da se radi VUK?

ono što je vredno u tvom napisu jeste:

hajde da analiziramo 'vladajući zeitgeist' i vidimo da li sami ti projekti, pre svega njihovi scenariji, 'nose u sebi elemente vladajuće ideologije, tj. imaju li neki tekstualni i kontekstualni dosluh sa režimom'. dakle, to je hipoteza, koju tek valja dokazati – i ja sam prvi koji bi to voleo da vidi objektivno urađeno, jer – ponavljam- ja nemam nameru NIKOGA da branim, a najmanje neke tamo poslušnike režima! dakle, close reading tv drame i tv serije, pa da vidimo! ' kakav moral vlada u tim serijama, šta se tu poentira i na koji način'. e, to je već SMISLEN, ozbiljan razgovor odraslih i odgovornih ljudi.

paušalne ocene tipa 'X je bio u direktnom dosluhu sa režimom' ne služe na čast nikome, a najmanje onome ko ih tako olako iznosi.

varvarin

Čekaj, bre,  a šta fali drami KARAĐORĐEVA SMRT??
I seriji VUK KARADŽIĆ ???
Jer to je onda direktna primena teze iz Titovog vremena, da ne valja govoriti o nacionalnim istorijama, u višenacionalno državi. (Jebi ga, ne vidim ko je od bratskih nacija bio prozivan u KARAĐORĐEVOJ SMRTI?)
Bio sam dovoljno veliki, da se sećam nekog škrgutanja zubima u štampi, pred premijeru filma MARŠ NA DRINU, tipa: Pa, koga danas to zanima, kome to treba???
Govorimo o sredini šezdesetih...

---

ma ništa im ne fali, štaviše, to su verovatno jedna od najboljih TV drama i najboljih serija na našoj televiziji ikada.

ja sam samo naveo kao hipotezu ovo što i ghoul veli na kraju, s tim što je meni srpski kulturni mejnstrim pre Slobe, u koji su uključeni i poetska edicija SKZ-a, i Nož Vuk Draškovića, i buđenje crkvenog izdavaštva, i "događanje naroda", pa čak i Hazarski rečnik, dakle - čitava ta vladajuća DUHOVNA KLIMA tog vremena, sa svojim bavljenjem nacionalnim temama (dakle: nije problem a priori u bavljenju nacionalnim temama, nego je problem u nacionalnim temama tada, u to vreme), priprema za Slobu i devedesete.

sad se ostalo podrazumeva... nije isključeno da je Kadija tada iskreno, iz najdubljih ličnih umetničkih pobuda, želeo da se bavi nacionalnom tematikom, ali društveni odnosi i ideološki vjeruju tog vremena ipak je uticao na njega bla bla bla...

a ovo za direktan dosluh... jebi ga, valjda je jasno da mi ne znamo je li Kadijević bio u dosluhu sa Slobom i Stambolićem i glasao za SPS i organizovao izložbe julovskim kadrovima da bi podržao miru marković.

ali mene od te prazne priče zanima šta Kadija misli o gornjim hipotezama (naravno, ne o ovim o direktnom dosluhu). jesi li ga pitao tako nešto?

Ghoul

pazi sad, 'duhovna klima' je jedna stvar, REŽIM druga, veza između režima i te klime treća, a sasvim četvrta - koju treba dokazati - jeste veza KONKRETNOG ARTEFAKTA (kadijine TV drame KARAĐORĐEVA SMRT, i serije VUK KARADŽIĆ) sa tom klimom, i s tim tada aktuelnim režimom.
ali veza ne u smislu 'osoba A se družila sa B-om, išla na čajanke kod C-a ili glasala za D-a', jer me to ne zanima.
uopšte ne želim da se bavim tim paušalnim tvrdnjama i 'vezama' po sličnosti.

uostalom, žiko, po ovoj istoj dimbovoj logici, moglo bi se za tebe reći da si dokazani neprijatelj i IZDAJNIK srpskog naroda.
kako to, pitaš se ti!
pa lepo, kažem ja.
jesil bio godinu dana u americi?
jesi!
ko te je tamo poslao? ko ti troškove platio?
SOROŠ!

soroš, je li! pa jel tako, tico! pa to nam reci!
PA SVE NAM JE JASNO!
NEED WE SAY MORE?!

dakle, nepobitno smo dokazali da je žika - neprijatelj i IZDAJNIK srpskog naroda!
:roll:

PS: NARAVNO da sam kadiju pomno ispitao o ovim stvarima! you can bet your sweet ass da kad ghoul ispituje, tu nema uvlačenja i dodvoravanja, nego i prijatne i neprijatne stvari na sto, pa kom opanci tome i obojici!

pored ostalog sam i zato zapanjen optužbom da je kadija bilo šta radio 'u direktnom dosluhu sa režimom'!  :shock:

DušMan

Quote from: "Ghoul"nepobitno smo dokazali da je žika - neprijatelj i IZDAJNIK srpskog naroda!
To smo znali. Koji normalan Srbin studira dva fakulteta istovremeno? Ua... izdajnik, strani placenik, soroshevac i second hand kradljivac strugacha za led.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Alexdelarge

Koga su pare toga je i muzika
Besplatan je samo sir u misolovci
Od pamtiveka je tako bilo i dok je sveta i veka bice
I sta vam tu nije jasno?
Od 1945-1990 odnosno 2000. godine bila je poludiktatura odnosno vladao je autokratski rezim.Ko je u takvim uslovima bio nezavisan,suberzivan u svom radu?Pa i od 5.oktobra pa naovamo pare se dele po partijskom kljucu;blizi stranci blizi parama.Sto Nesa Galija sad ne pravi besplatne koncerte po trgovima po Srbiji?

90% ljudi u Srbiji su bili nacionalisti u drugoj polovini 80-ih.Nije SM stvorio takvu klimu,nego je takva klima izbacila njega na vrh.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

DušMan

Quote from: "Alexdelarge"Sto Nesa Galija sad ne pravi besplatne koncerte po trgovima po Srbiji?
Zato sto smo ga primili u urednistvo Emitora i covek ne moze da postigne nista pored spremanja crkvenog specijala.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

crippled_avenger

Uh, Ghoula je baš potresla jedna od brojnih rečenica koje sam u prethodnom periodu nakucao na Forumu.

Štaviše, toliko ga je uznemirila da je pokrenuo i topik na kome želi da se dalje o njoj diskutuje. Moram priznati da sam polaskan što sam se našao u centru Ghoulove pažnje, ali se nadam da neću dugo biti Ghoulova fiksacija, i da će nam njegova knjiga razgovora sa Kadijevićem dati sve odgovore na sva pitanja, i da će konačno, baš kroz tu knjigu moći da se sazna ko je i šta je Kadija.

U dalju polemiku o svojoj prethodnoj izjavi neću da ulazim, pošto, da citiram pokojnog predsednika "svakom dobronamernom čoveku" je jasno šta sam hteo da kažem, a što je i potvrdio Žika K.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

kako reče kripl jednom, ne može ova zemlja biti toliko mala koliki ja mogu biti izdajnik.

ja kad bih vam sada rekao šta sam sve radio za Soroša, vi biste prestali da se družite sa mnom, a Boban bi me banovao sa foruma.  :wink:

a izdajnike na stranu, meni je zanimljivo i intrigantno šta kadija ima da kaže na sve ovo, jer postoje već knjige sa argumentacijom ozbiljnijom nego što sam ja sposoban da ponudim, koje dokazuju vezu između jednog - duhovne klime u Srbiji osamdesetih godina, drugog - režima devedesetih, i trećeg, četvrtog - artefakata u kojima se može pročitati ta veza. evo, na primer., od onoga što se može naći na internetz+u: http://links.jstor.org/sici?sici=0037-6752(199724)1%3A41%3A4%3C627%3APANMPL%3E2.0.CO%3B2-S , zatim zanimljivo mada problematično na http://www.eurolang.mq.edu.au/croatian/skvorc.htm odakle se mogu pratiti dalji linkovi...

sad, moj prijatelj siniša jelovac bi verovatno rekao da veza postoji, i da služi na čast tim umetnicima koji su podržali jednog velikog vladara, slobodana miloševića, i njegovu borbu protiv imperijalizma.  :idea:

---

a iskreno mislim da je najzanimljivije šta kadijević ima da kaže u knjizi KADIJEVIĆ ON KADIJEVIĆ!

on je izvanredan intelektualac, i nije nimalo mutav, te će verovatno biti pravi zemljotres, da ne kažem zemljopis, čitati šta on veli na ovu temu.

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"U dalju polemiku o svojoj prethodnoj izjavi neću da ulazim

jeftino vađenje kakvo se i moglo očekivati od čoveka čiji je direktni dosluh sa režimom (kroz saradnju sa pinkom, itd.) notorno opšte mesto!  :lol:  :!:

---

u svakoj šali ima tek malo šale, i mislim da smo do sada utvrdili kako svi sarađujemo s režimom. samo je pitanje sa kojim.

ghoul prati nacionalnu liniju SPS-a koja vodi do koštunice, kripl je već naslednik tvrde julovske linije, meho, nepravedno zaboravljen, jeste strani plaćenik, zastupnik Pax Americane i špijun u najboljem maniru NGO klike, ja sam draškovićevski izdajnik kog plaćaju skriveni i otvoreni neprijatelji ove zemlje.

sad ti reci da je sve ovo šala. meni nije nimalo smešno.

crippled_avenger

Pazi, za mene si omašio, ja sam stari nacional-boljševik, horoskopski rečeno znak DSS, podznak radikal, jedan od onih ljudi koji su zastupanjem nacionalnih i radničkih interesa godinama radili u svoju korist, Pink je sinekura koju su mi obezbedile nerazmontirane snage Državne bezbednosti, a ja u zamenu za to, zamećem njihove tragove.

Šalu na stranu, Miša Radivojević je meni jednom rekao kad sam baš bio u nekoj političkoj dilemi da li da prihvatim neki posao ili ne da sama činjenica što imaš ličnu kartu neke zemlje znači da si na neki način u dosluhu sa vlastima i da si pristao da ti Sloba ili ko god bude predsednik.

Kad je o Kadiji reč, nemam šta da se jeftino vadim, mislim da je Žika još dodatno objasnio sve što sam želeo da kažem, Kadija je u jednom autoritarnom režimu kontinuirano radio za državnu televiziju koja je režimu bila od najvećeg značaja i vodilo se računa o tome šta se snima i plasira na njenim kanalima. Činjenica je da ponešto što je radio, kao što je DEVIČANSKA SVIRKA, nije prikazano na televiziji iz političkih razloga, ali to nije bilo zbog Kadije već zbog Raosa i nije ostavilo značajnije posledice na kontinuitet njegovog rada. U okvirima te ideologizovane institucije u jednom trenutku Kadijeviću je prepušteno da radi najskuplji i najambiciozniji projekat u to vreme što znači da je morao biti u intenzivnoim kontaktu sa samim vrhom televizije koji je istovremeno bio u vrhu ideološke piramide u toj instituciji i da je Kadija bio njihov čovek od poverenja. Ne znam pouzdano, ali siguran sam da je VUK KARADŽIĆ kao projekat kontrolisan sa samog vrha televizije, i da se sigurno nije oblikovao na nivou Redakcije dramskog programa. Neke od stvari koje je u tom periodu uradio očigledno su se ispostavile kao deo medijske slike koja je mogla povoljno uticati na razvoj određenih nacionalističkih sentimenata.

Međutim, ono što je mnogo zanimljivije, to je činjenica da je u jednom režimu Kadija bio ne samo čovek od poverenja da radi tako ozbiljan projekat, da se zna da u njemu neće na neki način omašiti u kreativnom, poslovnom ili ideološkom smislu, već je važno i to da je Kadiji prepušteno da za jedan režim uradi istorijsku fresku od nesagledivog uticaja, istorijsku fresku koja je apsolutno definisala niz istorijskih ličnosti za najšire mase, koja je učinila da se Karađorđe poistoveti sa Markom Nikolićem, itd. S jedne strane, naravno, to su sve neki nusproizvodi određenih problema u percepciji medija itd. ali s druge strane, hegemonija RTB je bila vrlo jasna ljudima koji su na njenom čelu.

Kao što znamo, u smutnim vremenima, budućnost je nepredvidljiva a prošlost je još nepredvidljivija, tako da je Kadija bio zadužen za jedan ozbiljan zadatak formiranja vrlo živopisne pokretne slike o prošlosti koja će imati dalekosežne posledice. To je posao koji se čak ni u neozbiljnijim režimima ne daje neozbiljnim ljudima a naročito ne ideološkim protivnicima.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam