• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pomoć - braća Strugacki na srpskohrvatskom

Started by Bab Jaga, 02-01-2008, 11:14:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bab Jaga

Ima li možda netko informaciju što sve od braće Strugacki prevedeno na srpskohrvatski?

Unaprijed zahvaljujem
Ghoul fhtagn!

Boban

14 romana.
Sad će neka dobra duša da ispljune spisak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Bab Jaga

Da bude lakše, stavit ću svoj, pa ako netko zna više, neka nadopuni:
1.Tajanstveni svemirski gost / A. Strugacki, B. Strugacki; Prev. M. Colic. - Beograd: Vuk Karadzic, 1976. - 131 s. - (Bibl. Zlatna Grlica).
2. Tesko je biti bog / A. Strugacki, B. Strugacki; Prev. M. Colic. - Beograd, 1977. -
3. Пикник краj пута / Стругацки А., Стругацки Б.; Прев. М.Чолич. - Београд: Српска кн., 1979. - 225 с.
4. Golac na urvini / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Beograd: Jugoslavia, 1979. - 126 s. - dio.
5. Hotel "Kod poginulog alpiniste"/ A. Strugackij; B. Strugackij; Prev. D.Stojiljkovic. - Beograd: Prosveta, 1984. - 176 s.
6. Buba u mravinjaku/ A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Beograd, Gornji Milanovac: Narodna kniga, decje novine, 1988. - 240 s.
7. Milijardu godina do kraja sveta / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Beograd, Gornji Milanovac: Narodna kniga, decje novine, 1988. - 446 s.
8. Nastanjeno ostrovo / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Beograd, Gornji Milanovac: Narodna kniga, decje novine, 1988. - 433 s.
9. Planeta purpurnih oblaka / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Novi Sad: Dnevnik, 1988. - 181 s.
10. Puz golac na urvini / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Beograd, Gornji Milanovac: Narodna kniga, decje novine, 1988. - 270 s.
11. Talasi smiruju vetar / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Beograd, Gornji Milanovac: Narodna kniga, decje novine, 1988.
12. Tesko je biti bog / A. Strugackij; B. Strugackij. - Beograd: Narodna Knjiga, 1988.
13. Puz golac na urvini / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev. M.Colic. - Beograd, Gornji Milanovac: Narodna kniga, decje novine, 1990. - 270 s.
14. Piknik kraj puta / A.Strugacki, B.Strugacki; Prev.M.Colic. - Beograd, 1996. - 162 s. - (Filmovani romani: 2).
Ghoul fhtagn!

Boban

jah... evo, naterala si me da zavirim u svoju arhivu.
Ovo su naravno potpuno pouzdani podaci (osim poslednje knjige koju nisam uneo u spisak a negde mi je po policama, ne da mi se da je tražm):
(LEGENDA: edicija u kojoj je objavljeno, broj u ediciji - ako je broj u zagradi onda nije naveden u knjizi već predstavlja prost redosled na osnovu drugih parametara, zatim ide od koje do koje strane se delo prostire, koje godine je objavljeno, kako je potpisano i na kraju kako se zvalo:

Merkur (2) 13-302 1964 Arkadije Natanovič i Boris Natanovič...LET NA VENERU

Kentaur (6) stara serija 07-225 1967 Arkadij Strugacki i Boris Strugacki TAHMASIB

Zlatna grlica (16) 03-129 1976 Arkadij i Boris Strugacki TAJANSTVENI SVEMIRSKI GOST

Knjiga za decu i odrasle 8 13-225 1979 A. i B. Strugacki PIKNIK KRAJ PUTA

Kentaur (10) 03-155 1977 Anatolij i Boris Strugacki TEŠKO JE BITI BOG

Kentaur (45) 03-126 1979 Arkadij i Boris Strugacki GOLAĆ NA URVINI

Kentaur (67) 03-176 1984 Arkadij i Boris Strugacki HOTEL "KOD POGINULOG ALPINISTE"

X-100 SF 22 03-91 1987 A. i B. Strugacki STAŽERI

X-100 SF 29 03-89 1987 Arkadije i Boris Strugacki GRABLJIVE STVARI STOLEĆA

Naučna fantastika braće Strugacki 1 03-241 1988 Arkadij Strugacki, Boris Strugacki TEŠKO JE BITI BOG

Naučna fantastika braće Strugacki 2 03-270 1988 Arkadij Strugacki, Boris Strugacki PUŽ GOLAĆ NA URVINI

Naučna fantastika braće Strugacki 3 05-162 1988 Arkadij Strugacki, Boris Strugacki MILIJARDU GODINA DO KRAJA SVETA

Naučna fantastika braće Strugacki 3 0163-446 1988 Arkadij Strugacki, Boris Strugacki RUŽNI LABUDOVI

Naučna fantastika braće Strugacki 4 03-433 1988 Arkadij Strugacki, Boris Strugacki NASTANJENO OSTRVO

Naučna fantastika braće Strugacki 5 03-240 1988 Arkadij Strugacki, Boris Strugacki BUBA U MRAVINJAKU

Naučna fantastika braće Strugacki 6 03-198 1988 Arkadij Strugacki, Boris Strugacki TALASI SMIRUJU VETAR

Supernova 9 05-170 1988 Arkadije i Boris Strugacki PLANETA PURPURNIH OBLAKA

Filmovani romani 2 1993 A. i B. Strugacki STALKER

Mica Milovanovic

Naravno, ovo su samo romani... Ima i priča...
Mica

Boban

Ima nešto malo. Ona "Lutalice i putnici" izašla je 12x od Lukijana do Emitora...

Truba

Merkur (2) 13-302 1964 Arkadije Natanovič i Boris Natanovič...LET NA VENERU

:o  :o  :o  hm... kupljeno za odlicni uspjeh u gimnaziji 1997.
sam sebi kupio
:shock:

čitao iste godine...

a sada se sjećam nekog oklopnog transportera koji se prevrće pod uticajem neke sile  :idea:

jel to ta knjiga???
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Leon

Hocu samo da vam dam informaciju vjerovatno je vecina ne zna. Ove godine se pojavljuju dva filma po romanima brace strguacki

Nastanjeno ostrvo

http://www.imdb.com/title/tt0972558/

Tesko je biti Bog

http://www.imdb.com/title/tt0331012/

a prije dve godine

http://www.imdb.com/title/tt0439581/

Na Yuo Tube potrazite traielere

spale

Hvala na info-u i vidim da ce biti samo za Rusko trziste,pa mi se svidja sto nece biti maksimalno iskomercijalizovano.
Jedva cekam..
poz

Kler_Vojant

Je li je citao neko knjigu PLANETA PURPURNIH OBLAKA? Vredi li to da se uzima?

Berserker

Ne vredi. To im je jedna od ranijih knjiga, bez vecih literarnih vrednosti, uz obavezno velicanje socijalistickih vrednosti i coveka heroja koji osvaja nove prostore, tandara broc...

Bab Jaga

BTW, prije nekoliko tjedana konačno sam pogledala i drugi dio Nastanjenog ostrva i jako mi se svidio...
Ghoul fhtagn!

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

tomat

Quote from: Alexdelarge on 24-03-2010, 23:23:53
http://www.limundo.com/kupovina/Knjige-i-Casopisi/Naucna-fantastika/Arkadij-i-Boris-STRUGACKI-KOMPLET/1148443

skuplji je od onih lihvara što po sajmu knjiga prodaju ovaj komplet.

nego, propustio sam priliku da za na limundu za malo novca dođem do kopije Piknika pokraj puta, i sada se jedem, pa ako neko ima kopiju viška i pri tome bi da je se reši svoje po razumnoj ceni, rad sam da mu pomognem.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Melkor

Ovaj komplet od 6 knjiga se mogao naci po gradu za neke stvarno smesne pare. Pre neku godinu pazario sam ga u vrednosti 5 pakli cigareta (onih skupljih doduse)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Dobrotvor

Quote from: tomat on 25-03-2010, 00:02:52
http://www.limundo.com/kupovina/Knjige-i-Casopisi/Naucna-fantastika/Arkadij-i-Boris-STRUGACKI-KOMPLET/1148443

skuplji je od onih lihvara što po sajmu knjiga prodaju ovaj komplet.

nego, propustio sam priliku da za na limundu za malo novca dođem do kopije Piknika pokraj puta, i sada se jedem, pa ako neko ima kopiju viška i pri tome bi da je se reši svoje po razumnoj ceni, rad sam da mu pomognem.
Za ovaj komplet je pre neki dan tražio 10 ili 12.000 ne mogu da se setim, a sad vidim da je 5.000. Izgleda da je rešio da malo smanji doživljaj...
Razum mora pobediti.

Джон Рейнольдс

Ne za taj komplet, nego za komplete Asimova i Dine.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

tomat

Quote from: John Reynolds on 25-03-2010, 12:11:59

mislim da su cene sva tri kompleta preterano optimističke.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dobrotvor

Moguće, verovatno sam pomešao.
Nego, jel vredi čitati Milijardu godina do kraja sveta i Ružni labudovi? Video kod uličnog prodavca, traži 500 kinti za knjigu.
Razum mora pobediti.

tomat

Quote from: todorko on 25-03-2010, 17:43:45
Moguće, verovatno sam pomešao.
Nego, jel vredi čitati Milijardu godina do kraja sveta i Ružni labudovi? Video kod uličnog prodavca, traži 500 kinti za knjigu.

vredi. čitav komplet je odličan, a ružni labudovi mi se posebno dojmila. pre neku godinu je i film snimljen.

viđao sam u antikvarnici dveri tu knjigu za manje novca, pa pogledaj tamo.

tomat

danas sam video ovaj komplet na sajmu u domu sindikata za 3000. i dalje skupo ako mene pitate, a kod tih likova ga viđam već godinama po sajmovima knjiga pa to što ne može da se proda verovatno govori i o ceni.

Mr. Hyde

Quote from: tomat on 25-03-2010, 15:32:06

mislim da su cene sva tri kompleta preterano optimističke.

Čovek je danas prodao jedan od tih "kompleta", tačnije Asimova za 12.000!
Na limundu, naravno.

mac

Može on to da proda nekom paceru za toliko, ali to toliko ne vredi.

Mr. Hyde

Ma naravno, mada kada pogledam za koje pare su prodate neke knjige u poslednjih par meseci na limundu, ova cena od 12000 za nekih 20-ak knjiga je još i dobra. Recimo, "Trilogija o Carstvu" - 3000, Sabrani roboti - 3000, i još po neka od 1500 din..

Alexdelarge

Quote from: tomat on 25-03-2010, 00:02:52

evo, jopet imas ponudu...

http://www.limundo.com/kupovina/Knjige-i-Casopisi/Naucna-fantastika/braca-STRUGACKI-piknik-kraj-puta/1191664

Dobrotvor

Quote from: Boban on 02-01-2008, 18:36:42
Kentaur (6) stara serija 07-225 1967 Arkadij Strugacki i Boris Strugacki TAHMASIB

Jel zna neko da mi kaze da li je ovo ista knjiga sa drugacijim naslovom? Videh malopre na Polarisovom cd-u da se TAHMASIB u originalu zove STAZERI.
Razum mora pobediti.

Mr. Hyde

Quote from: Dobrotvor on 05-09-2010, 22:06:03
Quote from: Boban on 02-01-2008, 18:36:42

Jel zna neko da mi kaze da li je ovo ista knjiga sa drugacijim naslovom? Videh malopre na Polarisovom cd-u da se TAHMASIB u originalu zove STAZERI.

To je ista knjiga.

Dobrotvor

Razum mora pobediti.

Alexdelarge

izašlo je novo izdanje romana PIKNIK PORED PUTA, izdavačke kuće naš dom, prevodilac je andrij lavrik, cijena je 540 dinara u dereti, recimo.

tomat

da li je neko overio ovaj novi prevod, ili ima nekih ranijih iskustava sa prevodiocem? platoov prevod mi se čini pristojnim (ne znam ko je tačno prevodio), a prevod SKZ mi se činio neobičnim (možda zato što sam prvo čitao platoovo izdanje). čini mi se da su "stalkere" preveli kao "muljatore" ili tako nešto.

Mme Chauchat

Do sada je kod nas bio samo prevod Milana Čolića, koji je meni bio ok. "Stalker" je preveden, mislim, kao "valjator"; valjda je prevodilac hteo da očuva žargonski prizvuk a da bude jasnije da se radi o nelegalnom poslu koji ima veze sa švercom. Da li si siguran da se prevodi koje si čitao razlikuju? Ako jesu, onda je neko menjao između dva izdanja (ili tri, ima i ona izabrana dela).
Andrij Lavrik je baš dosta prevodio, ali imam samo njegove prepeve Visockog koji su, jelte, prepevi, pa ne mogu da sudim o kvalitetu proznih stvari.

tomat

pa zakleo bih se da je u izdanju platoa (sa naslovnicom iz filma Stalker) stakler preveden kao stalker, mada nije nemoguće da grešim, davno je bilo.

angel011

Quote from: tomat on 23-11-2011, 22:41:33
pa zakleo bih se da je u izdanju platoa (sa naslovnicom iz filma Stalker) stakler preveden kao stalker, mada nije nemoguće da grešim, davno je bilo.

Sećam se i ja tog izdanja, knjiga se zvala Stalker, samo se ne sećam da li je i unutar knjige prevođeno kao stalker.
We're all mad here.

Mme Chauchat

Možda su promenili zbog filma. Znam da su promenili naslov knjige Harper Li, a da nisu pitali prevodioca - prvo izdanje, valjda Nolit, bilo je "Kao da ubiješ drozda" a oni su stavili "Ubiti pticu rugalicu" da bi se ljudi odmah setili filma.

Alexdelarge

Quote from: angel011 on 23-11-2011, 22:43:54

Sećam se i ja tog izdanja, knjiga se zvala Stalker, samo se ne sećam da li je i unutar knjige prevođeno kao stalker.

angel011

Quote from: Alexdelarge on 23-11-2011, 23:14:45

To je to. Zašto li sam upamtila da je naslov promenjen u Stalker, osim ako nije bilo trake preko, a na traci to pisalo?  xrotaeye
We're all mad here.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Bab Jaga

Što je posve logično jer stalker nije ruska riječ, i nema nikakve potrebe da se prevodi.
Ghoul fhtagn!

Berserker

"Stalker"  se od Tarkovskog do danas odomacila u ruskom, pa se srece kao pojam za sebe. Npr, u "Metrou 2033" Gluhovski upotrebljava taj izraz za sve one koji riju po zabranjenim zonama, mada se kao satro pita sto koriste engleski izraz za ljude koji su rusi i ne znaju rec engleskog :)

PS
Ne zaboravite video igru "Stalker: shadow of Chernobyl" koja je takodje dosta doprinela sirenju popularnosti tog pojma.

tomat

čini mi se da je neko (možda ADL?) na nekoj drugoj temi pominjao novo izdanje "Piknika...", ali ja to sada ne mogu da nađem, pa molim neku dobru dušu da me uputi da me uputi na taj topik, ili da ovde napiše ko je izdao (ukoliko sve ovo nisam sanjao  :( )

Mme Chauchat

COBISS daje tri srpska izdanja:

Аутор Стругацкий, Аркадий Н., 1925-
Стругацкий, Борис Н., 1933-
Наслов Пикник поред пута : роман / Аркадиј и Борис Стругацки ; превео са руског Андриј Лавирик
Врста/садржај  роман
Језик српски
Година 2011
Издавање и производња Београд : Наш дом, 2011 (Београд : Зухра)
Физички опис 203 стр. ; 19 cm
ISBN 978-86-7268-053-9 (брош.)
COBISS.SR-ID 186871052

Аутор Стругацки, Аркадиј
Стругацки, Борис
Наслов Piknik kraj puta / STRUGACKI Arkadij ; STRUGACKI Boris
Врста/садржај  (научно)фантастична проза
Језик српски
Година 1996
Издавање и производња Beograd : Plato : Flamarion, 1996 (Beograd : Fond Kapetan Dragan)
Физички опис 161 str. ; 20 cm.
COBISS.SR-ID 512002399

Аутор Стругацки, Аркадиј Натанович
Наслов Пикник крај пута / А. и Б. Стругацки ; [превео Милан Чолић]
Врста/садржај  књига
Језик српски
Издавање и производња Београд : Српска књижевна задруга, 1979
Физички опис 227 стр. : илустр. ; 22 cm
COBISS.SR-ID 13367047

Alexdelarge

Quote from: tomat on 25-01-2012, 12:38:31
čini mi se da je neko (možda ADL?) na nekoj drugoj temi pominjao novo izdanje "Piknika...", ali ja to sada ne mogu da nađem, pa molim neku dobru dušu da me uputi da me uputi na taj topik, ili da ovde napiše ko je izdao (ukoliko sve ovo nisam sanjao  :( )

pa to obaveštenje je na ovom topiku, samo pažljivije pogledaj. :roll:

Perin

Quote from: Alexdelarge on 23-11-2011, 20:53:35
izašlo je novo izdanje romana PIKNIK PORED PUTA, izdavačke kuće naš dom, prevodilac je andrij lavrik, cijena je 540 dinara u dereti, recimo.

tomat

Quote from: Alexdelarge on 25-01-2012, 14:44:44
Quote from: tomat on 25-01-2012, 12:38:31

pa to obaveštenje je na ovom topiku, samo pažljivije pogledaj. :roll:

ne znam da li da se poradujem što nisam potpuno izlapeo, ili da se zabrinem što sam potpuno slep :(

hvala u svakom slučaju.

zakk

Quote from: Warren EllisZONA by Geoff Dyer February 12th, 2012 | stuff2012

ZONA is a book about a man sitting in a room watching a film about a man going to sit in a Room.  The film is STALKER, Tarkovsky's masterpiece, based upon the sf novel ROADSIDE PICNIC by the brothers Strugatsky.  (I like STALKER.) The man is Geoff Dyer, a man who has watched STALKER so often that he is compelled to write a book about it.  A book about the film STALKER, and a book about the act of watching STALKER, and a book about him watching STALKER and all the times he's watched STALKER.  Which probably sounds appalling.  But, even as the story of STALKER unfolds as a journey into the deepest core of the characters, ZONA becomes a ride into the depths of the film, and of the nature of cinema, and, often quite affectingly, into Dyer's own life.  I must've watched STALKER half a dozen times, but Dyer teased new angles out of the film for me, with clear sight and cranky humour, and I'd recommend it just for that – but there is a lot more to like in ZONA.
on Amazon.co.uk | on Amazon.com
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

GodNalyd

Zanima me gde ima da se kupi novo izdanje "Piknik pored puta"?
Only Gore is Real & Death is no Escape

HAL

Naš dom je izdavač tog naslova, ili sam pobrkao?

GodNalyd

Gore je spomenuto "Издавање и производња Београд : Наш дом, 2011 (Београд : Зухра)", a dje ima da se pazari :) ?
Only Gore is Real & Death is no Escape

Perin

Quote from: Perin on 25-01-2012, 14:54:17
Quote from: Alexdelarge on 23-11-2011, 20:53:35

Ccc...pa da li vi uopšte čitate postove?

HAL

Biće Naš dom gotovo sigurno na uskršnjem sajmu u Domu Sindikata, kao i na svakom sajmu koji se tu održava. Čim se uđe, pa levo. Verujem da će cena biti duplo manja nego ona u Dereti.