• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Oj, NINo, NINo, NINo, uzeću te ja...

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 09-01-2008, 23:18:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

angel011

Sad vidim, i boki77 je u izboru!  :)
We're all mad here.

scallop

Ma, sigurno da jeste. Nisu samo lenčuge koje je mrzelo da podnesu prijavu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Kunac

Lista za 2012. godinu je svedena na 20-ak naslova (znači 100 je otpalo u prvom krugu)... Od pisaca koji delaju u domenu fantasike u igri su ostali Stojiljković i Sarajlija.
"zombi je mali žuti cvet"

Mme Chauchat

Što ne okači ceo spisak, pa da ga detaljno razmotrimo?

QuoteНа састанку НИН-овог жирија за избор романа године одржаног 17. децембра 2012.
којем су присуствовали: Љиљана Шоп, Владислава Гордић Петковић, Милета Аћимовић
Ивков, Мића Вујичић и Васа Павковић (председник), на основу читања 120 приспелих
романа, начињен је шири избор који доносимо у овом броју.

Драган
Великић, BONAVIA – Стубови културе, Београд
Мирко Демић, ПО(В)РАТНИЧКИ
РЕКВИЈЕМ – Агора, Зрењанин
Дејан Стојиљковић, ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ
– Лагуна, Београд
Бранко Анђић, PLAY-BACK – Агора,
Зрењанин
Адријан Сарајлија, ОГЛЕДАЛО ЗА ВАМПИРА – Аутор
Дејан
Вукићевић, ЦЕРЕБРУМ – Чигоја штампа, Београд
Вуле Журић, СРПСКА
ТРИЛОГИЈА – КЦ Новог Сада
Борислав Чичовачки, РАСКОВНИК – Архипелаг,
Београд
Александар Гаталица, ВЕЛИКИ РАТ – Моно и Мањана,
Београд
Сандра Петрушић, ПОНИЗНО ОДУСТАЈАЊЕ – Eвро Ђунти,
Београд
Светислав Басара, ДУГОВЕЧНОСТ – Лагуна, Београд
Енес
Халиловић, ЕП О ВОДИ – Албатрос Плус, Београд
Милен Алемпијевић,
ШЛУСТРИК – Албатрос Плус, Београд
Крста Поповски, СУДБИНЕ – Дерета,
Београд
Стеван Лазић, БЛУЗ ЗА ЛУЗЕРА – Плато, Београд
Мира
Оташевић, ЗОЈА – Геопоетика, Београд
Ратко Дангубић, MOVING DAY –
Архипелаг, Београд
Драго Кекановић, ВЕПРОВО СРЦЕ – СКЗ,
Београд
Данило Николић, СПИСАК БУДУЋИХ ПОКОЈНИКА – СКЗ,
Београд
Катарина Брајовић, ШТАМПАР И ВЕРОНИКА – Штампар Макарије и
Октоих, Београд и Подгорица
Љиљана Томановић Пономарев, УЧЕНИЦА ПРОФЕСОРА
ЏОЈСА – Лагуна, Београд
Иванчица Ђерић, НЕСРЕЋА И СТВАРНЕ ПОТРЕБЕ –
Ренде, Београд
Ана Вучковић, SURFING SERBIA – Лагуна,
Београд
Вук Драшковић, VIA ROMANA – Новости, Београд

У
броју НИН-а од 27. децембра 2012. објавићемо ужи избор романа.
Испали из
трке:
У конкуренцију нису ушле збирка прича Владимира Бараћа У
редоследу појављивања и збирка песама Бобана Адамовића Пуцањ из пенкала, као ни
друго издање романа Капетан Веса Томислава Милетића.

---

Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Mme Chauchat

Jeste, i mene to vrlo žalosti...

ginger toxiqo 2 gafotas

...na listi je jedan ipak ozbiljniji favorit, na prvi pogled an underdog, a, sva je prilika, sure shot... dve reči...a nije Vučina...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Novu Anu Vučković sam neuspešno pokušao da pročitam... Da li ima neko ovde na forumu ko nju baš voli, da mi objasni u čemu je čar...

ginger toxiqo 2 gafotas

...nažalost, sve priče o literarnom daru Ane Vučković onih koji su iz ovih ili onih pobuda čitali to što ona stvara (pa čak i oniih koji su je javno podržavali) počinju  glasnim naglašavanjem da je divna osoba, pa vi vidite, štonokažu, enough said..

Mme Chauchat

A šta ja znam... -.-
Kad pažljivije pogledam ovu listu (ništa čitala!), ispada da su mi najzanimljivije knjige ljudi kojima je pisanje beletristike, aj da tako kažem, sekundarno u životu: Mire Otašević i Branka Anđića, i da od njih očekujem više nego od nekih profesionalnih pisaca sa spiska. Jer su ovo ljudi pismeni, pametni, obrazovani, uspešni na tim drugim  (srodnim) poljima, i sve i da nemaju neki neviđeno raskošan talenat, svakako imaju šta da kažu.

Kad izuzmemo ove starije i mahom već ninovane pisce (Basara, Velikić, Nikolić), na širem spisku svi autori srednje generacije meni su nekako neinspirativni, da ne kažem kako sam redom prestala da ih čitam pre desetak godina. :( Možda se npr. Vule Žurić u međuvremenu razvio i napredovao, najpre bih na njega tipovala u tom smeru iako nemam mnogo živaca da proveravam, ali za Gatalicu verujem da je i dalje na nivou kompetentnog drugorazrednog autora, i ako nemamo ništa bolje, a lako je moguće da je tako, to bi bila dosta tužna slika domaće književnosti...

Od Ane Vučković sam čitala prvi roman, koji je bio simpatičan kad se uzme u obzir da je delo gimnazijalke, ali kad sam počela Plišani soliter, učinilo mi se da joj u međuvremenu niko nije rekao da se od "odraslih" ipak očekuje nešto drugo.

ginger toxiqo 2 gafotas

...Otašević, Anđić, Gatalica, Žurić, Velikić, Basara, Nikolić, Vučković - sure shot kandidat i favorit žirija nije niko u okviru pomenute skupine...

---

ja sam pomislio da mirko demić ima velike šanse jer je pokupio andrićevu nagradu pre nekoliko godina (meni je ta zbirka priča bila prilično neubedljiva, ali ko sam ja da ti sudim, pitao se i điboni). ipak, nisam mogao da poverujem da će roman sa zagradom u naslovu, koja gradi prilino usiljenu i rogobatnu foru, dobiti nagradu.

međutim, ginger verovatno aludira na dragu kekanovića. srpski pisac u hrvatskoj, borhesovac, dobitnik pekićeve stipendije (i to, čini mi se, baš za nacrt ovog romana, pre ravno 13 godina), hemingvejevska priča pred raspad jugoslavije, lovci love veprove po slavoniji itd. zaista, on bi mogao da bude prihvatljiv svima u žiriju, iz raznih razloga. i to bi zaista lako mogao biti prosečni ukus svih članova žirija.

tako da je glavna borba gatalica vs. kekanović.

Melkor

NIN-ov žiri je na jučerašnjem sastanku izabrao 11 romana koji čine uži izbor u trci za prestižno književno priznanje. Odluka o dobitniku biće poznata 14. januara.
Žiri koji radi u sastavu Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, u uži izbor za prestižno književno priznanje, NIN-ovu nagradu za roman godine, uvrstio je 11 knjiga.

Među njima su ,,Dugovečnost" Svetislava Basare, ,,Bonavia" Dragana Velikića (,,Laguna"), ,,Veliki rat" Aleksandra Gatalice (,,Mono&Manjana"), ,,Posmrtna maska" Lasla Blaškovića (,,Arhipelag"), ,,Štampar i Veronika" Katarine Brajović (,,Štampar Makarije" i ,,Oktoih").

Ovogodišnja spisateljska, odnosno izdavačka romaneskna produkcija, bila je bogata, a u osvrtu na nju predsednik žirija Vasa Pavković kaže:

- Žiri je na čitanje dobio 150 romana. Nažalost, srpski izdavači vole da, nazovimo stvari pravim imenom, maltretiraju žiri, pa romane objavljene, na primer, u aprilu šalju na čitanje 25 decembra. U tom nizu knjiga, među kojima ima i onih koje možemo nazvati nepotrebnim, izdvojilo se nekoliko romana koji čine čast savremenoj srpskoj književnosti. Mislim na romane Aleksandra Gatalice, Lasla Blaškovića, Draga Kekanovića, Katarine Brajović, Ivančice Đerić, naravno Basare i Velikića, a ima ih još.

Upitana za osvrt na ovogodišnju produkciju romana u Srbiji i njen eventualni zajednički imenitelj, Vladislava Gordić Petković napominje:

- Godina 2012. donela je interesantnu tematsku slike srpske književnosti. Ona je, pre svega, prilično disperzivna; piše se o istoriji i pojedincu, o porodici, o egzilu i povratništvu... Piše se u maniru žanra, romana reke, tradicionalnog realističnog romana... Romani čiji su autori žene su, istina, malobrojni, ali su, moram reći, vrlo suvereni. Pomenimo ,,Štampar i Veronika" Katarine Brajović, ,,Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić, ,,Zoja" Mire Otašević... Ima ih još, ali toliko zasad.

Odluku o laureatu NIN-ov žiri doneće 14. januara u prostorijama kompaniji ,,Riniger Axel Springer", a svečano uručenje nagrade, čiji je novčani iznos milion dinara, je u 21 sat u Skupštini Beograda
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

ginger toxiqo 2 gafotas

...kakav košmar od ove nerazgovwetne vesti iz BLICa...

ginger toxiqo 2 gafotas

...nema, ali provreno je na visokim instancama da Sarajlija i Stojiljković nisu među tih jedanaestoro...

ginger toxiqo 2 gafotas

...to već ne znam... koliko sam shvatio, ni do leaka ove informacije danas nije trebalo da dođe... dama iz BLICa se zbunila...

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Kunac

Evo svih romana koji su ušli u uži izbor:

Dragan Velikić ("Bonavia")
Svetislav Basara (,,Dugovečnost")
Aleksandar Gatalica (,,Veliki rat")
Katarina Brajović (,,Štampar i Veronika")
Laslo Blašković (,,Posmrtna maska")
Enes Halilović (,,Ep o vodi")
Milan Alimpijević (,,Šlustrik")
Mira Otašević (,,Zoja")
Ratko Dangubić (,,Moving day")
Drago Kekanović (,,Veprovo srce")
Ivančica Đerić (,,Nesreća i stvarne potrebe")

ginger toxiqo 2 gafotas

...ovaj suženi izbor je kranje nemoralan i nelegalan potez, budući da, formalno gledano, konkurs još uvek nije zatvoren...

Kimura

Sumnjam da je žiri pročitao svih 150 knjiga. Šta je sa onima koje su dobili na čitanje 25. decembra?

Lord Kufer

Japijevski agresivna poza žiranata najviše od svega govori. Gde li su samo glancali gilje?

Josephine

Quote from: kimura on 26-12-2012, 16:04:18
Sumnjam da je žiri pročitao svih 150 knjiga. Šta je sa onima koje su dobili na čitanje 25. decembra?

Sprdnja od roka.

Mica Milovanovic

Mislim da možemo da ih tužimo za patentirano "napredno prelistavanje"...  :)
Mica

Ghoul

Quote from: Mica Milovanovic on 26-12-2012, 20:33:27
Mislim da možemo da ih tužimo za patentirano "napredno prelistavanje"...  :)

ma bre, njih petoro na knjigu od 250 strana - pa to se podeli, svako preleti preko drugih 50 strana, i eto gotova knjiga za sat vremena!

---

laslo blašković! pa kako sam njega zaboravio, vojvođanska struja naleće iz potaje, knjiga objavljena pre 10 dana i odmah, vuf, u uži izbor. pošto sam se pokazao kao vrhunski kladioničar NIN-a i predvideo gatalicu i kekanovića, evo i trećeg ozbiljnog kandidata za nagradu. zasad ostajem pri gatalici, mada kvote još nisu izašle

Ghoul

Quote from: Zika Kisobranac on 28-12-2012, 14:12:28
pošto sam se pokazao kao vrhunski kladioničar NIN-a

od kladioničara do klaoničara - sledeći korak je da uđeš u ninov žiri!

Kimura

Pa da mora da pročita samo pedeset strana iz sredine neke knjige !

Ghoul

Quote from: kimura on 28-12-2012, 15:15:37
Pa da mora da pročita samo pedeset strana iz sredine neke knjige !

za 95% tih knjiga, i to je mnogo!

Mme Chauchat

Mrh. Šta ste se ozlobili, kao da je ranijih godina žiriju bilo davano više vremena za čitanje.
a) Šta god mislila o članovima žirija, to su sve profesionalni čitaoci, valjda su bar neke od ovih knjiga čitali tokom godine, kako su izlazile
b) Verujmo Bobanu za ono štih-čitanje, 50% knjiga može se pouzdano otpisati kao škart na osnovu par strana
c) ja sam naivno kupila i pročitala "Zoju" i majko moja, ni boljeg koncepta, ni osrednjijeg izvođenja :( Kako bih samo volela da je ovo super napisano! Ali nije :cry:

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Alexdelarge

šta se bečiš? basara treba da dobije sve ninove nagrade! :mrgreen:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zakk

Nekako nisam to od tebe očekivao!  :!:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

---

Quote from: Jevtropijevićka on 29-12-2012, 11:21:04
c) ja sam naivno kupila i pročitala "Zoju" i majko moja, ni boljeg koncepta, ni osrednjijeg izvođenja :( Kako bih samo volela da je ovo super napisano! Ali nije :cry:

jeste, baš osrednje. pomalo i konfuzno, neretko su visokoparni dijalozi a postoji i neko malo neugodno, skoro patetično oduševljenje velikim imenima. džabe ti što se kao likovi pojavljuju jonesko i suzan sontag ako me priča i stil ne voze... s druge strane, "leica format" daše drndić, "čovjekova porodica" tvrtka kulenovića, i, ako se ne varam, "kuvarove kletve i druge gadosti" srđana v. tešina - svi ti romani bave se temom fotografije i njenim vezama sa XX vekom ratova, zločina, holokausta... hoću reći, ni koncept "zoje" nije mi previše originalan, da ne pričam kako je cela zamisao u "leica format" izvedena raspisanije, baroknije, ubedljivije nego u "zoji". roman mire otašević mi je na nivou ideje kao osiromašena daša drndić koja je srela vudija alena iz "midnight in paris" i krenula stranputicom lirike. mislim, sve je to načelno u redu, ali nekako bih više voleo da sam čitao starinski, subjektiviziran esej o svemu tome nego roman.

ginger toxiqo 2 gafotas

laslo blašković! pa kako sam njega zaboravio, vojvođanska struja naleće iz potaje, knjiga objavljena pre 10 dana i odmah, vuf, u uži izbor. pošto sam se pokazao kao vrhunski kladioničar NIN-a i predvideo gatalicu i kekanovića, evo i trećeg ozbiljnog kandidata za nagradu. zasad ostajem pri gatalici, mada kvote još nisu izašle

...nadam se da je ovaj tvoj post pisan sa tačke gledišta šansa koje blašković u nestetskom smislu ima da sada ugrabi nagradu... ja sam pročitao samo dva romana (mada iz tog ključnog mu perioda karijere), ovaj najnoviji nisam, a sva je prilika da ni neću, i smatram da bi Blašković mogao da bude ozbiljan kandidat samo, u šta čisto sumnjam, ako je u međuvremenu naučio da piše i drastično doterao svoj agresivno-nekonsekventni 2stil" koji mi je onomad teško pao u slučaju ta dva ranija romana...

...ovih dana sam pročitao i Dragu Kekanovića i Ivančicu Đerić (koja jeste upadljivo napredovala, mada se i ovom njenom roman dovoljno toga ima zameriti), i ostajem pri ranijem predviđanju da će Kekanović (koji se ove godine žestoko kompromitovao po više (estetsko, ideološko, moralnih...) aspekata kao koscenarista filma LEA  I DARIJA, ali to je već neka četrnaesta, recimo, priča)...

Kunac

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 30-12-2012, 15:27:01ostajem pri ranijem predviđanju da će Kekanović...
I ja mislim da će Keka... Mada, Gatalicu ne treba lako otpisivati. Verziran je to igrač.

---

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 30-12-2012, 15:27:01

...nadam se da je ovaj tvoj post pisan sa tačke gledišta šansa koje blašković u nestetskom smislu ima da sada ugrabi nagradu... ja sam pročitao samo dva romana (mada iz tog ključnog mu perioda karijere), ovaj najnoviji nisam, a sva je prilika da ni neću, i smatram da bi Blašković mogao da bude ozbiljan kandidat samo, u šta čisto sumnjam, ako je u međuvremenu naučio da piše i drastično doterao svoj agresivno-nekonsekventni 2stil" koji mi je onomad teško pao u slučaju ta dva ranija romana...

da, da, ja sve ovo nagađam samo na osnovu prosečnog ukusa žirija i statusa pisaca, tu kvalitet pisanja nema (skoro) nikakve veze.

Mme Chauchat

Quote from: Zika Kisobranac on 30-12-2012, 15:08:10
Quote from: Jevtropijevićka on 29-12-2012, 11:21:04

jeste, baš osrednje. pomalo i konfuzno, neretko su visokoparni dijalozi a postoji i neko malo neugodno, skoro patetično oduševljenje velikim imenima. džabe ti što se kao likovi pojavljuju jonesko i suzan sontag ako me priča i stil ne voze... s druge strane, "leica format" daše drndić, "čovjekova porodica" tvrtka kulenovića, i, ako se ne varam, "kuvarove kletve i druge gadosti" srđana v. tešina - svi ti romani bave se temom fotografije i njenim vezama sa XX vekom ratova, zločina, holokausta... hoću reći, ni koncept "zoje" nije mi previše originalan, da ne pričam kako je cela zamisao u "leica format" izvedena raspisanije, baroknije, ubedljivije nego u "zoji". roman mire otašević mi je na nivou ideje kao osiromašena daša drndić koja je srela vudija alena iz "midnight in paris" i krenula stranputicom lirike. mislim, sve je to načelno u redu, ali nekako bih više voleo da sam čitao starinski, subjektiviziran esej o svemu tome nego roman.
Eh, Lajka format je meni bio super ali ta knjiga je prosto... mnogo bolja od Zoje, temeljno i ozbiljno napisana, sad kad si je pomenuo još sam se više smorila :( I što je vrlo važno, pripovedno Ja je u Formatu dobro ocrtano, živo, na mahove krajnje iritantno i drndavo, a Zoja malne ne postoji kao lik.

Nego, razumem ja kako je zabavno nagađati ko će nagradu dobiti, ali može li se meni kao potencijalnom i krajnje neobaveštenom čitaocu reći ko je zaslužuje? Onako, po vašim ličnim estetskim kriterijumima?

---

a ne znam šta da ti kažem. u stvari znam, nego počinjem retorički izlizano i okolišno, a istina je: po mojim ličnim estetskim kriterijumima, NIN-ova nagrada nema estetskog značaja, već ekonomskog, pa su takva i nagađanja, predviđanja i podjebavanja.

jedino mi drago što je te švapske pare dobio slobodan tišma prošle godine da ima da kupi tofu, rižu, kupus i azuki pasulj. mislim da ni tu estetika nije presudila, i da je tišma, po tipu pisaca koji dobijaju NIN-ovu nagradu u zadnje vreme, i po načinima i kriterijumima dodele, eksces, jedan čudan splet okolnosti. i baš zato kažem: drago mi da je dobio pare, a kako je ušao u to kolo tako je i izašao, i nikom ništa. jedino mu sad preštampavaju knjige u KC Novog Sada, pa kontam da je dobio i neke honorare od državnih para, ali zaista nemam ideju ko to kupuje i i kakva je tržišna logika da objaviš ponovo "quattro stagioni", koji je već objavila laguna pre samo tri godine. mislim da te logike i nema, u pitanju je logika simboličkog kapitala: objavljujemo tišmi sabrana prozna dela (sva tri!), jer je dobio NIN-ovu nagradu. dakle, opet nema nikakvih estetskih niti unutarknjiževnih razloga, tipa, pravimo kritičko izdanje, ili sabrana dela sa autorskim komentarima jer su tišmu počeli mnogo da proučavaju širom slavističkih katedara, ili jer ga navode kao veliki uticaj mnogi važni savremeni autori. to prosto nije to, već eksploatacija imena koje je dobilo NIN-ovu nagradu. i dobro za njega, mislim, možda mu i poraste status u kanonu pa ga deca u školi po kazni budu učila napamet (što reče balašević da se smatra vrhunskim dometom pesništva), ali za mene lično ta nagrada/nagrade ne utiču na estetiku niti služe procenjivanju estetskih vrednosti, već uspostavljanju vrednosti samog pisca na tržištu kapitala (simboličkog, ekonomskog i kulturnog).

sad znam da ćeš mi postaviti pitanje: zar nisu sve nagrade takve? i mada nisam radio statistiku i istraživanje, sklon sam da se složim s tim (iako kad uzmeš glavna dela dobitnika nobelove nagrade, ili o'henrijeve, ipak možeš da očekuješ dobre knjige/priče). zato sad kontam da gatalica i kekanović zapravo i zaslužuju NIN-ovu nagradu.

mislim da su gatalici veće šanse, ali ako mene lično pitaš, srce mi malo više navija za kekanovića, jer je iz zagreba (mislim, šta, pa zar su potrebni neki racionalni razlozi nakon svega?).

Father Jape

Nisi odgovorio na pitanje.  :lol: Ali lepo te je i tako čitati. : *
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Lord Kufer

Pročito sam prvi pasus Gataličine knjige - ubibože dosadno. Al, neka. Nek dobije.
A iduće godine, nek onaj polupismeni idiot Murakami dobije Nobelovu nagradu za književnost, i na ovom svetu će proglasiti da je entropija konačno pobedila.

Mica Milovanovic

Kad jedan bišvi sekretar Lazara Komarčića dobije NIN-u, gde će nam kraj biti... :)
Mica

---

Quote from: Jevtropijevićka on 22-12-2012, 13:52:16
Možda se npr. Vule Žurić u međuvremenu razvio i napredovao, najpre bih na njega tipovala u tom smeru iako nemam mnogo živaca da proveravam

ovo zaboravih da ti kažem da ne proveravaš, čisto da ti uštedim vreme. :)

Mme Chauchat

Quote from: Zika Kisobranac on 31-12-2012, 15:34:37
sad znam da ćeš mi postaviti pitanje: zar nisu sve nagrade takve? i mada nisam radio statistiku i istraživanje, sklon sam da se složim s tim (iako kad uzmeš glavna dela dobitnika nobelove nagrade, ili o'henrijeve, ipak možeš da očekuješ dobre knjige/priče). zato sad kontam da gatalica i kekanović zapravo i zaslužuju NIN-ovu nagradu.

mislim da su gatalici veće šanse, ali ako mene lično pitaš, srce mi malo više navija za kekanovića, jer je iz zagreba (mislim, šta, pa zar su potrebni neki racionalni razlozi nakon svega?).
Možda je ovo gledanje u bob, ali imam nekakav prostoseljački utisak da si mi na fino i izokola priopštio kako se prošle godine nije pojavila nijedna domaća knjiga kojoj si se od srca obradovao  :lol:  Želim ti bolju književnu sreću (& sve ostale sreće) u ovoj godini!

---

:)

a, gle, bilo je knjiga... najviše sam se obradovao jednoj koju ovi naši, za razliku od mene, ne vode u domaće: http://www.fraktura.hr/knjige.aspx?knjiga=654

zakk

Lord Kufer

Naročito mi se ovo dopada, a posebno ono boldovano:
8-)

Pisac/spisateljica koji se poduhvate ovako velikog narativa trebalo bi da imaju jasnu motivaciju zbog čega to čine. Naime, u idealnim uslovima pisanje počinje kao potreba da se neke stvari saopšte, dakle kao vid komunikacije između autora i zamišljenog čitaoca. Ono što po mom mišljenju nedostaje iza romana Veliki rat jeste što se ne vidi zbog čega je on napisan. Ne oseća sa unutrašnja potreba da taj tekst izgleda ovako kako izgleda i zbog toga u tekstu nema nikakvog prostora za identifikaciju. U tom smislu je to bespotrebna knjiga, ona je bez ikakvih problema mogla da ostane nenapisana jer ne predstavlja ništa više od stilske vežbe u relativno velikoj formi. Pompeznost i šepurenje su jedino što ovaj tekst zaista krasi, ali to ne bih nazvao vrlinama.