• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

zašto ću glasati za tomu nikolića?

Started by Ghoul, 19-01-2008, 14:51:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

milan

Ovaj topik i ova rasprava su bas smesni. Na zalost ne ha-ha smesni.

Ne mogu da zaboravim devedesete, ni politiku koju su vodili SPS i radikali, ni Seselja, ni sve to sto se kao teret i dalje vuce za njima. Takodje, ne zelim da ova zemlja bude jedina izolovana rupa govana, i nikako i nikada nisam verovao u price o tome da ce pobediti oni koje postave mastermajndovi iz inostranstva, Vatikana, SADa, Putin ili EU.

Takodje, ne glasam za manje od dva zla. Nije da verujem u postenje politicara, daleko bilo, ali svakako mogu da zamislim kakva ce Srbija biti pod jednima, ili pod drugima. Ako uporedim devedesete i vreme od 5. otkobra na ovamo - meni se nekako vise dopada ovih poslednjih osam godina, nego onih deset pre njih. Ja sigurno zivim mnogo, mnogo bolje nego petog oktobra, i trenutno mi je to jedino merilo. Zelim da nastavim da zivim dobro. Ne zelim da zivim u Srbiji kojom ce radikali vladati, i ne zelim da mi onaj covek koji mi uteruje strah u kosti bude predsednik. Secam se kako sam za vreme vladavine njegovih jurio pelene za sina po celom Beogradu, kako sam jurio po dvoristima preprodavaca benzin i kako sam cekao da mi RTS plati honorare vise od tri godine, a u medjuvremenu sam radio kao pomocnik sefa obezbedjenja u Hali I Brogradskog sajma da bih, nekako, obezbedio pare za svoju porodicu.

Svako, naravno, ima pravo da misli sta hoce i da postupa kako hoce. Ja nemam taj luksuz da kazem "zabole me za sve, i sve treba da ode u kurac" iz prostog razloga sto imam dvoje dece i ne zelim da sutra dodjem u situaciju da cekam u redovima za hleb ili mleko, bas kao nekada.

Meho Krljic

Ispravno rezonovanje.

Opet, u kontekstu toga, zanimljivo bi bilo raspravljati o tome koliko su radikali danas oni radikali koje poznajemo iz devedesetih godina kao i koliko seu demokrate danas one demokrate iz devedesetih. Naravno, to bi morao da promisli neko informisaniji i pametniji od mene.

Ja ću ovde samo da zabeležim da sam sinoć prolazeći pored televizora video dve slike:

1) Toma Nikolić u svom izbornom štabu na polupitanje-poluprovokaciju : 'Neki vele da su ovo izbori između evropske unije i rusije' odgovara sa 'ne, ovo su izbori i za evropsku uniju i za Rusiju', što, bila fraza ili ne, zvuči na mestu da se kaže.

2) U kontrastu sa njim, Tadić u svom izbornom štabu priča o tome kuda će da odvede Srbiju nošen talasom narodne podrške, pa između ostalog nejmdropuje Novaka Đokovića, Anu Ivanović itd. kao nosioce tog nekog preporoda. Voleo bih da me neko informiše jel' Tadić možda sponzorisao Đokovića i Ivanovićevu? Jel' su mu oni dolazili na predizborne mitigne? Jel' su mu izjavili zvaničnu podršku? Primetio sam da Toma NIJE pomenuo Mariju Šerifović iako je na to imao moralno pravo...

Dobro, možda sam samo sitničav.

Mixitron M. Storm

Ja sam video dečicu oko Tadića, naročito s leve strane (naše) neku ribicu kako na prstima viri iz zadnjeg reda da se bolje vidi na TV i ortaka ispred nje koji samo što ne umre od smeha. Baš su me zabavili.

Ovde ću citirati poslednju rečenicu iz opakog stripa Maxmagnus: "Mijenjaju se svirači, mijenjaju se instrumenti, ali muzika je uvijek ista!" (Seljak drugom seljaku, u redu za plaćanje poreza)

Chi(a)na

Quote from: "Milosh"a (kao) ozbiljno govoreći, zašto uopše glasati za bilo koga, a onda to pravdati kao nekakvu ironičnu pobunu, konceptualnu umetnost ili whatever... ne kapiram.

Quote from: "Milosh"ko pametan još daje pet para kad su izbori u pitanju, čak i na nivou sprdnje...

Da bolje je ne glasati pa to proglasiti nekakvom pobunom ili jos bolje dokazom inteligencije!?
"Sorry I'm late. Oh God, that sounded insincere... I'm late!"

Chi(a)na

Quote from: "Boban"Neizlaskom na izbore poruka je samo jedna: ja nemam svoje mišljenje, prepuštam šačici onih kojima je stalo da izaberu koga hoće, ja ću prihvatiti te rezultate kakvi god budu.

Slazem se!
I da Milose svi oni koji ne izadju ne izbore spedaju u isto krdo - krdo onih koji dozvoljavaju da drugi odlucuju u njihovo ime!

Milosh

Quote from: "China"
Quote from: "Milosh"a (kao) ozbiljno govoreći, zašto uopše glasati za bilo koga, a onda to pravdati kao nekakvu ironičnu pobunu, konceptualnu umetnost ili whatever... ne kapiram.

Quote from: "Milosh"ko pametan još daje pet para kad su izbori u pitanju, čak i na nivou sprdnje...

Da bolje je ne glasati pa to proglasiti nekakvom pobunom ili jos bolje dokazom inteligencije!?

Mada je ovo drugocitirano, priznajem, prejaka generalizacija s moje strane, iz ovog prvocitiranog apsolutno ne sledi ovo što ti pitaš/konstatuješ.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

Quote from: "China"I da Milose svi oni koji ne izadju ne izbore spedaju u isto krdo - krdo onih koji dozvoljavaju da drugi odlucuju u njihovo ime!

Zapravo, to smo SVI mi koji živimo u ovoj državi (glasali ili ne) pošto na kraju uvek neki drugi odlučuju u naše ime, a da li će se to prethodno proturiti kroz nekakvu formalnu društvenu mašinu ili ne, mene više nije briga. Cinizam? Nihilizam? Fatalizam? Realizam? Kako god...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

Milosh i ja smo potpuno u pravu, to može da se pokaže matematičkim putem, uz pomoć predikatskog računa prvog reda. Prema tome, smatram da dalju diskusiju možemo da obustavimo.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mixitron M. Storm

Quote from: "China"krdo onih koji dozvoljavaju da drugi odlucuju u njihovo ime!

Da, da, glava u oblacima, ja se zapravo pitam za nešto, kako sam samo važan, njima se tresu gaće od brige kome ću da dam svoj glas...

Za izbore ja ne znam, kome treba ja da dam/Ja te pitam boga ti, za koga ćeš glasati/Ti se nemoj nadati od glasanja mog...

BladeRunner

Harvester
QuoteMilosh i ja smo potpuno u pravu, to može da se pokaže matematičkim putem, uz pomoć predikatskog računa prvog reda. Prema tome, smatram da dalju diskusiju možemo da obustavimo.

Čikam te da to uradiš! Nisi jedini PMF-ovac forumu, remember :).

Uzgred, ono Milanovo odozgo je za mene esencija onoga što bi napisao da nekim čudom živim u Srbiji. Ovako se samo zadržavam na tome da govorim o potrebi da se glasa, a ne o tome za koga glasati i zašto baš za njega. Inače sam već napisao ono što sam imao - to je manje više to, nisam vidio da je iko osporio napisano na nivou koji bi me zamislio, a kamoli pokolebao. Prosto: sva filozofija o neizlasku kao vrsti otpora, unutrašnjem urušavanju sistema koji se transformiše u ne-sistem, i još tisuću i hiljadu filozofsko/političkih bravura su mi zanimljive isključivo na nivou jedne lagodne salonske rasprave koju ćemo voditi sa čašom bijelom vina u desnoj ruci. Kada dođe do STVARNOG života kao što su prizmena pitanja plate koju ću da primim, kvaliteta zdrastvenog i školskog obrazovanja i ostalog, ja ne vidim nijedan razlog da ne glasam. Nije svejedno, kako to već rekoše u reklami za Next. A kad ovo napiše neko ko živi u državi koja nije promijenila vlast u poslednjih 19 godina, u kojoj kultura stafilokoka na stolu ima veću tradiciju od političke kulture građana, u kojoj su oni koje sam podržavao izgubili apsolutno svake izbore na koje sam do sada izašao, to valjda ima neku težinu. Htjeli su apatiju? Fakof. Izgubićete već nekad, a ja ću biti tu da dam svoj mali doprinos forever... and ever... and ever. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

pilot babo

Quote from: "Harvester"smatram da dalju diskusiju možemo da obustavimo.

Ne. Nikako. Ja se nadam da će diskusija tek da se rasplamsa jer ću upravo objaviti informaciju koju niste mogli da čujete/vidite/pročitate ni u jednom mediju koji je objavljivao preliminarne rezultate izbora, a koja nas uči da svako ko ne veruje nikom od predloženih kandidata treba da dopiše svog na glasački listić i onda ga zaokruži.

Naime, na izbornom mestu na kome sam bio član proširenog sastva biračkog odbora, u glasačkoj kutiji smo pronašli listić na kome je glasač dopisao još jednog kandidata:

Dart Vejder koga predlaže Savez džedaja Srbije. Neka sila bude s nama!

i, naravno, glasao za Darta Vejdera. Drugar koji je i na prošlim izborima bio u biračkom odboru na istom glasačkom mestu kaže mi da je Dart Vejder i tada dobio jedan glas. Sudeći po rukopisu kojim je dopisan na glasački listić, i tada ga je dobio od iste osobe. To znači da predstavnik SDžS-a Dart Vejder ima stabilno glasačko telo na Novom Beogradu.

Dakle, svi vi apstinenti, nemojte kukati da biste bili prinuđeni da birate izmešu dva zla ako biste izašli na drugi krug glasanja, nego počnite da razmišljate koga ćete da dopišete i zaokružite pod rednim brojem 3

A kad se setite, javite ostalima ovde, možda se složimo p i mi glasamo za vašeg kandidata!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Alexdelarge

Quote from: "pilot babo"

A kad se setite, javite ostalima ovde, možda se složimo p i mi glasamo za vašeg kandidata!

Moj kandidat je Tony Clifton.Vise o njemu:
http://www.youtube.com/watch?v=c7JcKKej0DI
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Tex Murphy

Ako bih izlazio na izbore, glasao bih za Darta Vejdera.
Genetski četnik

Tex Murphy

QuoteDakle, svi vi apstinenti, nemojte kukati da biste bili prinuđeni da birate izmešu dva zla ako biste izašli na drugi krug glasanja, nego počnite da razmišljate koga ćete da dopišete i zaokružite pod rednim brojem 3

S tim u vezi, ne mogu a da ne razmišljam o potencijalno genijalnom događaju da (nekandidovani) Dart Vejder u drugom krugu izbora sredi i Tomu i Tadića, ali bi to bilo sjajno!  :!:
(Doduše, nekako mi je bizarno da Džedaji predlažu Vejdera, pošto su oni Svijetla Strana, a on Tamna, ali meni je nevertheless mnogo bliža filozofija Tamne Strane od licemjernog i podmuklog džedajstva).
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: "BladeRunner"Harvester
QuoteMilosh i ja smo potpuno u pravu, to može da se pokaže matematičkim putem, uz pomoć predikatskog računa prvog reda. Prema tome, smatram da dalju diskusiju možemo da obustavimo.

Čikam te da to uradiš! Nisi jedini PMF-ovac forumu, remember :).

Dokaz se izostavlja zbog jednostavnosti  :twisted:
Genetski četnik

pilot babo

Quote from: "Harvester"
(Doduše, nekako mi je bizarno da Džedaji predlažu Vejdera, pošto su oni Svijetla Strana, a on Tamna, ali meni je nevertheless mnogo bliža filozofija Tamne Strane od licemjernog i podmuklog džedajstva).

U Srbiji je sve moguće.

pilot babo

Idealan predsednik bilo koje države, pa i Srbije, bio bi velečasni Džesi Kaster. Njega bi svi slušali. Kada bi organizovao izbornu kampanju mogao bi da koristi samo jednu rečenicu: ''Glasajte svi za mene'' i dobio bi 100 odsto glasova.

Mada, pitam se da li bi božja reč delovala na Srbe. Ipak smo mi nebeski narod...

E, da, Toni Klifton je odličan predlog!

PTY

Quote from: "PingvinPatuljak"
Quote from: "libeat"
Ali koncept kao takav jeste vredan poštovanja, čak i za mene, koja prezirem demokratiju iz dna duše.

ha, tko bi ga znao...

možda je 'koncept prezrene demokracije vrijedan poštovanja' više vrijedan poštovanja kao konačni paradoks; manjkavost je već uračunata, nužna (kad bismo odstranili manjkavost ---iz razloga kojih mu drago nepodobne birače: morone, psihotične, sluđene, nesretne, prepametne, zajebante, stare, mlade i t d--- odstranili bismo i sam koncept) ----- i: mi to sve jako dobro znamo, ali iz nekog razloga ne odustajemo od koncepta! ("demokracija je najgori od svih oblika, ali trenutno nemamo bolji")

Ne bi trebalo smetnuti sa uma da upravo "nepodobne manjkavosti" koje navodiš sačinjavaju 90% populacije svake zemlje. Svake.
Otkud onda pravo na toliku rezignaciju? Danas, i to uglavnom od onih koji su milošću gospodnjom izbegli 90-te?
A ako je potpuno disbitno glasalo se ili neglasalo, čemu onda praviti toliki point od neglasanja?
Ne bi li bio veći poduhvat da onih 10% donekle utiču na trajektoriju?  
Il' barem časno crknu trudeći se.
jel' crknuće svejedno, nema tu dileme; vegetativno stanje koje si onako surovo opisao i nije ništa drugo do sinonim za crknutost.

Franz Xaver von Baader

Quote from: "libeat"Ne bi trebalo smetnuti sa uma da upravo "nepodobne manjkavosti" koje navodiš sačinjavaju 90% populacije svake zemlje. Svake.

ne znam da li si dobro shvatila: upravo to sam i kazao - manjkavost koncepta je već koncept sam i otud je ta manjkavost ujedno i konstitutivna; tj. ne da se odstraniti

i još: ja se ne postavljam u poziciju Vrhovnog Suca, Boga; nego kažem iz razloga kojih mu drago nepodobni ; tj.  razni ljudi će smatrati razne nepodobnosti (bedastima neće pasati pametni, obrazovanima neobrazovani, fašistima komunisti i t d. u beskraj)

... što u praksi znači: nekome će uvijek netko ili nešto smetati, a nema krajnjeg razloga da mu se pokaže (ili dokaže) da nije on taj koji je u pravu (tj. glasa za pravu opciju)

...tj. ovdje se svi postavljaju kao da su oni ti koji znaju što je prava opcija i još pretpostavljaju da bi i drugi također to trebali prepoznati (pa izaći i glasati ... za tu 'pravu' opciju koja će donijeti 'pravu' promjenu)

... tj. ovi 'huškači' na glasanje zapravo žele da oni koji ne idu glasati - izađu i glasaju ali -podrazumijeva se- za istu opciju, za koju se prešutno pretpostavljava da je 'ona prava' (u protivnom, nema neke koristi od dovedenih ne-glasača, nego više štete --- ako će glasati suprotno od nas)

itd.

QuoteA ako je potpuno disbitno glasalo se ili neglasalo, čemu onda praviti toliki point od neglasanja?

ako pitaš baš mene, onda kažem: uopće ne pravim nikakav point. Jednostavno odgovaram diskurzivno; tj. ljudima koji prave point od glasanja i pri tome prozivaju ne-glasače i prišivaju im kvazi-intelektualnost, ravnodušnost, kontemplaciju u mikrokozmosu i sl.

ili narodskije: zaboli me za glasanje ili ne-glasanje. U trenutnom stanju države u kojoj živim (Hrvatska), glasanje vidim kao praznu gestu: stvari su podnošljive, guraju se, nema despota, nema svirepog suverena, nema Zbiljske Prijetnje, pa bilo tko obnašao prava i dužnosti (i naravno, više si koristio prava).

Štoviše, smatram to tako (kao praznu gestu) u većini slučajeva i država.

Prihvaćam da čovjek priželjkuje (kao što reče) bolju plaću, kvalitetnije zdravstvo i školstvo itd, ali ujedno i smatram da si on samo utvara: da to ovisi o rezultatima izbora, držim fantazmom... tj. bilo koja vlast će to popraviti - kada bi mogla, koliko je do nje...

...ionako je to: bolja plaća, bolje zdravstvo, bolje školstvo, bolje nešto - prazno; to je prazan označitelj.
Tj. čovjek zapravo ne želi bolju plaću  radi bolje plaće, nego jer misli da ga to zadovoljava, čini sretnijim itd. Rješenje može biti da on bude zadovoljan s onakvom količinom plaće kakvu ima, ne samo i nužno povećanjem plaće... plaća može rasti unedogled, a čovjek ne mora samim time odmah biti i zadovoljan (ili zadovoljen): on i dalje može smatrati da treba još veću plaću itd...

Uglavnom, veća plaća (ili velika), tj. novac uvijek dobro dođe, i bolje ga je imati, ali to ipak nije nužno - ekvivalent sreće ili zadovoljstva ili čega već takvog

No, najbitinije za ovu temu: tko god obnašao vlast, neće izvesti mađioničarski trik: plaća će ti biti ista (ili gotovo ista) kakva bi bila i da je onaj drugi dobio izbore; ili, ako se baš radi o nekoj spec. profesiji pa dobiješ neke pogodnosti, utoliko će to drugdje srezati pa će taj drugi izgubiti = to su ljepote simboličke mreže stvarnosti, intersubjektivnih odnosa i t d ...

ili kao što onaj reče: kada dođe do STVARNOG života, onda baš jest svejedno tko je dobio izbore...
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Meho Krljic

Apropo Darta Vejdera: s obzirom da je proveo nekoliko filmova boreći se na strani imperije, a protiv republikanski nastrojenih pobunjenika, nešto ne mislim da je idealan kandidat za demokracke izbore...

Mixitron M. Storm

Savršen je. Osvedočeni preletač, poslednji put viđen na strani aktuelnoistorijskih dobrih momaka.

Meho Krljic

Ma to ga je samo ponela porodična veza, nisam siguran da je svim srcem prigrlio demokratiju.

crippled_avenger

Problem sa glasanjem za Tomu je u tome što je u suštini samo prvi put slatko i neponovljivo. I negde zavidim Ghoulu što je upravo to okusio sad u nedelju. Sećam se kada sam prvi put glasao za Tomu, taj istovremeni osećaj zadovoljstva i svesti da sam učinio nešto zabranjeno, nepoželjno, nezamislivo, ima nesumnjivu seksualnu konotaciju.

Nažalost, više se i ne sećam kada je to bilo, može biti na onim izborima kada je kandidat DOSa bio Mićunović koji nisu priznati. Svaki put posle toga, osećaj je bio sve slabiji.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Boban

da li je nekome promaklo da su u Americi većinu ratova započinjali ili krvavo eskalirali upravo demokrate, a ne republikanci?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Rile

Quote from: "Boban"da li je nekome promaklo da su u Americi većinu ratova započinjali ili krvavo eskalirali upravo demokrate, a ne republikanci?

Ja samo znam da su nas američke demokrate u prošlosti mnogo toga dobrog rešili - šta beše onaj naš veliki dobrotvor milosrdni Klinton!

angel011

Kriple, tebe seksualno zadovoljava izlazak na izbore? :?  :lol:
We're all mad here.

Tex Murphy

Quote from: "angel011"Kriple, tebe seksualno zadovoljava izlazak na izbore? :?  :lol:

Samo glasanje za Tomu Nikolića. Ja doduše nisam bio u prilici da glasam za Tomu, ali uradio sam ekvivalent toga svojevremenim glasanjem za Nikolu Poplašena. To je bio prvi i jedini put da sam izašao na izbore i sada iz teorije koju je cripple iznio vidim da sam bio u pravu.
Genetski četnik

Kastor

Blago vama što živite u ovom trusnom području gde su izbori svake godine - nema brige o nagomilavanju seksualnog nezadovoljstva.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

PTY

Quote from: "PingvinPatuljak"
Quote from: "libeat"Ne bi trebalo smetnuti sa uma da upravo "nepodobne manjkavosti" koje navodiš sačinjavaju 90% populacije svake zemlje. Svake.

ne znam da li si dobro shvatila: upravo to sam i kazao - manjkavost koncepta je već koncept sam i otud je ta manjkavost ujedno i konstitutivna; tj. ne da se odstraniti ..

Da, priznajem, imam problema sa sintaksom... zahtevna ti mnogo a meni se srozali komunikativni standardi, skroz.  :oops:
U redu, sad kapiram tvoj stav. Pazi, ja se čak intimno ni ne protivim tvom stavu, nego prosto, uklopila sam tvoje izjave sa ostalim stavovima ovde iznesenim. A ispada da nije trebalo.
Jer, sad uviđam, ti si ipak dobrano pragmatičniji od ostalih i ono što ovde tvrdiš nije uslovljeno rezignacijom nego naprosto procenom da neke stvari nisu vredne truda i tačka.

Šta ja znam, možda si u pravu.

Ali. da pojasnim. Ja ne huškam na glasanje. To ni u ludilu.
Samo, nekako mi stvarno ne leže svi ovi argumenti protiv glasanja, bar kad su ovako temeljno prožeti rezignacijom. Prosto, čini mi se da zaboravljamo ko smo i šta smo. (Pazi, ovo MI je skroz kolektivno, jer sve ti je to isti andrak, od Đerdapa pa do Triglava, da se razumemo.)
I čini mi se da je sva ta ogorčenost dobrim delom neosnovana. Mislim, alo, nismo li dočekali smenu milenijuma ko zadnja đubrad, u ubijanju i klanju, pljačkajući, paleći, silujući i proganjajući sopstvene komšije i kumove?? Nismo li se ponašali ko zadnja stoka i varvari, i nismo li zauzvat tako bili i tretirani? I sve je to još sveže iza ćoška, gde god se osvrneš vidiš nekakav trag tog bezumlja. I otkud onda ljudima pravo na rezignaciju i pljuvanje kako, eto, sad je život u zemlji golo govno, makar zato jer nemamo bar soma eura po glavi? A kad je pa to Balkan imao? Ili bolje – a kad je pa to Balkan umeo da svojim narodima obezbedi situaciju koja nije bila uglavnom crna i smradna?? Ili, još bolje – a kad je iko na Balkanu bolje od ovoga danas i zaslužio??

I ne mogu a da ne osetim koliko je Milan zapravo u pravu kada polaže više nade u ono što će preostane za njegovu decu nego u ono što će ostane za nas. A u tom kontekstu, jednostavno ne možeš da me sad i ovde ubediš kako je sve to svejedno i isto, kako nema nikakve razlike između ovog ili onog čoveka na čelu države. Jebote, znaš koje nam je razlike itekako bilo kad su na vlast došli Milošević-Tuđman-Alija-Karadžić smradovi? I onda su ljudi isto tako govorili u početku – u fazonu, ma sve je to isto sranje, da nije ovaj/onaj/on, već bi se našao neko njemu sličan.
Well, možda bi a možda i ne bi.
Ali fakt ostaje da ljudi na čelu države itekako MOGU da uslove neke promene. samo, jebiga, mi volimo da patimo od selektivne amnezije, pa to ti je.

A ostalom, čak i da jesi u pravu kad tvrdiš "ili kao što onaj reče: kada dođe do STVARNOG života, onda baš jest svejedno tko je dobio izbore..." garantujem ti da ostatak sveta to ne vidi tako. A svaka zemlja ipak mora da živi u istom tom svetu, zar ne?
a ja ne shvatam zašto bi ikoga u svetu bilo briga za zemlju za koju ne mari ni njen vlastiti narod, pa makar i tim simboličnim činom glasanja.
I zato – definitivno NE huškam na glasanje i definitivno NE zastupam opciju za koju upravo mislim da je najbolja; ali definitivno se NE slažem sa ovako totalnim odbacivanjem interesovanja.

I ako se baš sve to svede na banalizaciju DA ili NE izaći na izbore – onda, čini mi se, odgovor je DA. Makar zato što to instinktivno vidim kao zahtevniju, težu opciju.
A fakt je da, u dilemi, ispravan potez bude uglavnom onaj koji te manje privlači i teže ti padne. (nije li?)
no okej, lec agri to disagri... bladi najs tokin tu ju, enivejz...
 :wink:

Franz Xaver von Baader

Quote from: "libeat"... zahtevna ti mnogo ...

ma to ti se ja volim zezat (a kad mi je dano)... svi ti filozofi (a neki su baš dobro znali zaplesati sa svijetom) me zabavljaju - svaki sa svojom terminologijom i blefovima... ma baš su dražesni

no, kad se ovako popričamo ko ljudi, onda se, ako je potrebno, potrudim i pojasnit

...

kakogod,
dobro to vidiš instinktivno - otići glasati jest zahtjevnija opcija, utoliko što, kad ti je baš potpuno svejedno (izaći ili ne), trebaš učiniti tu formalnu gestu (protokol glasanja, umjesto da se doma izležavaš ili što već) ----- no, ovo bi važilo samo za one potpune ravnodušne, skroz rezignirane na kakve se ovdje mislilo

s druge strane, imaš jedno zanimljivo načelo za dileme: Occamova britva - kad ti se obje teorije čine podjednako valjane, ispravnija je ona za koju treba manje pretpostavki (a to je obično ona koja ti prvo padne na pamet, zdravoseljački rečeno)

koliko je do Britve, ona uvijek kaže: ne ići glasati! (tj: subjekt se pita idem niz stubište, šetam, jedem sladoled i idem glasati; ili idem niz stubište, šetam, jedem sladoled; Britva kaže: idem glasati prekriži)

Britva je zakon  8)

ps - najpoštenije su se izrazili ovi koji žele poboljšati stvari za sebe i svoju djecu = to je dovoljan razlog za glasanje; (ja to vidim kao iluziju, ali barem - vrijednu iluziju)
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Chi(a)na

Quote from: "Harvester"Milosh i ja smo potpuno u pravu, to može da se pokaže matematičkim putem, uz pomoć predikatskog računa prvog reda. Prema tome, smatram da dalju diskusiju možemo da obustavimo.

Nemoj meni da pretis matematikom

Mixitron M. Storm

Quote from: "libeat"– a kad je pa to Balkan umeo da svojim narodima obezbedi situaciju koja nije bila uglavnom crna i smradna??

kada polaže više nade u ono što će preostane za njegovu decu nego u ono što će da ostane za nas.

kada dođe do STVARNOG života, onda baš jest svejedno tko je dobio izbore..

pasus 2 - Za tu NAŠU decu će da preostane (velikim slovima) ##### jer će oni za koje (ni)smo glasali SVE da ostave SVOJOJ deci pod uslovom da NJIMA nešto pretekne od onoga što NAMA uzmu.

što nas dovodi do

pasus 3 - da će đoku klembešenog iko da mrdne prstom za tebe osim tebe (ili ljudi kojima držiš muda u šaci, što si opet svojim preganjem postigla)

čime se vraćamo na pasus 1, jer je očigledno da si ti, nakon konstatacije istog (što se desilo mnooogo ranije od ove rasprave) ispoštovala tezu navedenu u mojoj tezi 'pasus 3' time što si odlučila da zajebeš koji čoban će da te šiša i muze i zapalila tamo gde je trava nešto sočnija i zelenija.

The Rezume:

Glasa se kad imaš za koga - da je onomad Slobin protivkandidat bio Pera Ložač, opet bi ga glasali. Ne bi tu niko glasao za Peru, nego protiv Slobe. Kome treba da se crta zašto, nek' traži da mu oduzmu pravo glasa.

A za koga ja sad da glasam i mogu da kažem 'Glasao sam ZA SEBE jer će meni da svane kad on dođe?' A?

Znam!

Pošto se kod nas predsednik ne skida sa TVa, birao bih neku ribicu sa opako jebozovnim glasom. Da mu ga da po atmosferi još od jutarnjeg programa. I još bi mogli da se kurčimo da nam je preCednik žensko, i to još mlado i jebozovno, a ne neka isušena haringa.

DušMan

Ali onda bi tek svi jebali Srbiju. A i predsednicu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Mixitron M. Storm

Ako uvedemo tarifu za to, imaćemo i profit, što ranijih godina nije bio slučaj, tj svi su protivprirodno bludili i još im je plaćeno.

PTY

Mirza, bre... sunac kaurski ima da ti se suneti zbog ovako besramnog ufuravanja u deklarativnu elitu!!!!!!!  xmgw  xknuddel

PTY

@pingvinpatuljak; Balkan je tlo seljaka i od toga se pobeći nemože. Ali ima bar tona-i-po mimikrije između seljaka i seljačine, složićeš se.

shahovnichar

David

Samo nemojte glasati sada u II krugom, ako je vec tako zanemariv u razlici i nategnut score (i ako, i iako vam se Tadicka cini ljigavom), pa ce vam tzv. "Zivot" narednih godina odredjivati nenad@ebiv trojac - Grobar, Kostunjavi i pijana bitanga Selja Ilic...
(Flash Royal, dobitna koNJbinacija ekipe koja moze jedino da znaci Izolaciju.)

Ja sam, inace, samo jednom u BAsni nam glasao, protiv troglavonacioinalne azhbahe (tada 'koalicionih partnera'), i iz razloga samo da rata ne bude (nije bilo tesko imati crne slutnje pored ove pobjednicko-koalicione konstelacije), ali, away, bio sam mlad i mislio sam da ce u Bosanaca&Hercegovaca prevladati razum a ne podlöoznost nacional-toksikomaniji. Znaci, moze se reci da je to bilo krizno glasanje, tj. jedino u tom slucaju glasam (kada danfa realna opasnost).
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

BladeRunner

Oduvjek sam paranoicno smatrao da zapad, u stvari, podrzava Tomislava Nikolica. Kako drugacije objasniti da (proslog puta) Havijer Solana zvani Bomba, vjerovatno najomrazeniji covjek ovog djela Balkana, podrzi DS i time im zarije noz u ledja? Nekako pocinjem da vjerujem u svjetsku zavjeru zlih sila Mordora koje zele da skrajnu Srbiju, a najbolji nacin da to urade je da podrze snage koje (paradoks!) vjeruju u tu istu zavjeru i nemaju nista protiv da izvan te Evrope i ostanu. Najbolji nacin da se podrzi Nikolic u ovom trenutku je da, recimo, NATO podrzi Tadica. Prosto, narod vise mrzi NATO, nego sto voli Tadica. Slicno je i kada hrvatski ili crnogorski politicari iz svog Panteona demokratije drze Srbiji lekcije o istoj (jucerasnji 'Vijesnik', zamalo da povratim za doruckom).

Sto se mene tice, ja stvarno ne vidim na koju foru je HDZ u Hrvatskoj vise demokratska stranka od SRS u Srbiji. Obadvije su nacionalisticke stranke potpuno istog profila, pri cemu ova u Hrvatskoj ima i jedno etnicko ciscenje koje je dobilo status lokalnog 4-og jula. Isto tako, u Crnoj Gori na vlasti je i dalje vjecni DPS, i ne znam zašto bi oni strahovali od radikala, kada su sa njima, u SRJ i SCG, veoma uspjesno djelili vlast bez ikakvih problema? Kako su to odjednom radikali postali nedemokratski, a HDZ, DPS i sve ostale jadne stranke iz jadnog okruzenja postale demokratske, a da im se stranacki program nije promijenio ni za milimetar?

Sve u svemu, u ovom krugu je Nikolic favorit jer mi djeluje da svi navijaju za njega. Mislim da spomenute stranke (HDZ, DPS) ili organizacije (NATO) veoma dobro znaju kako prosjecno srpsko tijelo reaguje na njihovu podrsku Tadicu u drugom krugu, pa mu je bas zato i daju. Oni cija mu podrska zaista treba (DSS, NS, LDP) mu istu ocigledno ne daju. Mislim da je blizi porazu nego pobjedi, ali u svakom slucaju bice zanimljivo vidjeti rasplet. Pozdrav.

ginger toxiqo 2 gafotas

EU ispituje političke izjave Marije Šerifović

Evropska unija će ispitati da li je pobednica "Evrovizije" Marija Šerifović tokom predsedničke kampanje u Srbiji davala političke izjave koje su suprotne ciljevima programa "Godine interkulturalnog dijaloga", u okviru kojeg je imenovana za jednog od ambasadora Evropske unije.

"Njeno političko mišljenje ni na koji način ne odražava politički stav EU u kontekstu srpskih predsedničkih izbora", izjavio je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare u Briselu.
"Evropska komisija će ispitati da li je gospođica Šerifović davala izjave koje su suprotne ciljevima 'Godine interkulturalnog dijaloga' u kom slučaju bi preispitali njene dalje aktivnosti kao ambasadora EU", izjavio je portparol EK na pitanje novinara o podršci pobednice "Evrovizije" predsedničkom kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću.
On je podsetio da je Marija Šerifović u decembru prošle godine izabrana za jednog od 15 ambasadora EU za program "Godina interkulturalnog dijaloga".
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ghoul

Quote from: "BladeRunner"Nekako pocinjem da vjerujem u svjetsku zavjeru zlih sila Mordora koje zele da skrajnu Srbiju, a najbolji nacin da to urade je da podrze snage koje (paradoks!) vjeruju u tu istu zavjeru i nemaju nista protiv da izvan te Evrope i ostanu.

dozvoli da parafraziram: mi ne želimo da prihvatimo da postoji neka zavera, jer bi to dalo za pravo onima koji sve vreme govore da zavera postoji, a koji nama nisu simpatični.
odnosno, bojimo se situacije u kojoj bi belosvetski zaverenici svojim konkretnim akcijama potvrdili da su oni koji nam nisu simpatični - zapravo bili u pravu, a da su oni kojima smo deklarativno okrenuti i u čije okrilje hrlimo - ti isti zaverenici koji nam ne misle dobro?!

a gornji citat vezan za preispitivanje 'aktivnosti' šerifice KAO DA potvrđuje da su oni koji nam nisu simpatični - u pravu, i da ta zapadna demokratija MOŽDA uopšte nije tako bajoslovna kako nam je LDP, a donekle i tadić, prikazuju i da MOŽDA čak MALKICE nalikuje nekoj vrsti tiranije, jednoumlja i netolerancije...  :idea:
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Pa dobro sad, deluje tako, kao, šta koga u EU  zabole kuras šta priča građanka Srbije sa pravom glasa u okviru predizborne kampanje u svojoj zemlji. S druge strane, ako si ambasador nekoga i nečega obično se očekuje da deklarativno propovedaš vrednosti tog nekog nekoga ili nečega u svakoj situaciji...

BladeRunner

QuoteEU ispituje političke izjave Marije Šerifović

Exactly my point!

Quotea gornji citat vezan za preispitivanje 'aktivnosti' šerifice KAO DA potvrđuje da su oni koji nam nisu simpatični - u pravu, i da ta zapadna demokratija MOŽDA uopšte nije tako bajoslovna kako nam je LDP, a donekle i tadić, prikazuju i da MOŽDA čak MALKICE nalikuje nekoj vrsti tiranije, jednoumlja i netolerancije...
Da ne bude zabune, mislim da zavjere nema, ali ajde da analiziramo šta ako je ima:

Šta bi bio cilj (fiktivne) zavjere, bazirano na zdravorazumskoj paranoji? Cilj je da se Srbija ekonomski i vojno drži van Evrope, zato što jaka Srbija ugrožava nečije planove na Balkanu (recimo da je to). E sad, da bi se Srbija držala izolovanom, ona ne smije da bude demokratska. Naime, demokratsku Srbiju je mnogo teže (ako ne i nemoguće) izolovati u odnosu na demokratsku Evropu. Dakle, ljudima koji mrze Srbiju (a koji su u Vatikanu, spejs šatlu, templari, Opus Dei...), upravo zato odgovara nedemokratska Srbija. To je cilj i to svaki pravi paranoik zna.

E sad, ako demokratska Srbija prizna da zavjere ima, time posljedično priznaje da u Evropi postoje nejednakosti i da nije sve bajno, kako je već napisano gore. Sa druge strane, okretanje leđa toj istoj nedemokratskoj Evropi dovodi do izolacije, što pokazuje jedan kratak pogled na geografsku kartu. Zbog toga se demokratska Srbija pravi da te zavjere nema. Međutim, zavjerenici suočeni sa planom da demokratija uprkos bombardovanju i ostalim kosmičkim nepravdama, uspije, idu na plan B: ajde da učinimo zavjeru javnom. Ajde da napadnemo Mariju Šerifović kao da je nacista. Ajde da mi, koji smo bombardovali tu nesretnu zemlju, sad podržimo demokratske snage, jer znamo da nas narod mrzi, pa će to valjda da im otkine neki poen.

E sad, Ghoul, kao stari paranoik, kaže: 'mi ne želimo da prihvatimo da postoji neka zavera, jer bi to dalo za pravo onima koji sve vreme govore da zavera postoji, a koji nama nisu simpatični.' Jeste, ali ovi što nam nisu simpatični tvrde da je jedino normalno reagovanje na zavjeru da se uradi upravo ono što zavjerenici hoće - da im se okrenu leđa. Ko ih jb. Međutim, izolovati se na taj način je ekonomski pogubno, a geografski neizvodljivo, kao što je pokazala bliska istorija. Ovi što nam kao jesu simpatični kažu da zavjere nema (lažu!), jer jedini način da pobjede zavjerenike je da se prave kao da ovi ne postoje. Dakle, oni znaju da zavjere ima i da je sve to nepošteno, ali se prave da to ne vide, jer su svjesni da bi im u suprotnom slučaju retorika opasno ličila na ove koji su svoj politički program bazirali na kosmičkoj zavjeri. Jednostavno - oni misle da se na zavjeru može i drugačije reagovati nego što reaguju ovi manje simpatični. Međutim, zavjera je postala sastavni dio manje simpatičnih i nezamislivo je priznati da zavjere ima, jer bi to bilo političko samoubistvo. Zato se prave kako zavjere nema, iako upravo slučaj sa Marijom Šerifović pokazuje da neprijatelj nikada ne spava! To bi bio i kraj paradoksalne priče o paranoji.

Nevezano za priču, čovjek koji misli da je demokratija savršena ima ozbiljan problem, ali još veći ima onaj ko misli da je tiranija bolja. Pozdrav.

ginger toxiqo 2 gafotas

...za ovu noc samo kratka vest, vise u sutrasnjem Pressu...

SMEŠNA STRANA IZBORA
SEKS NA GLASANJU!

Član biračkog odbora iz SPS-a i mlada LDP-ovka zatečeni u ljubavnom zanosu u školskom toaletu na biračkom mestu 11 na Voždovcu tokom glasanja na predsedničkim izborima.

Ghoul

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"Član biračkog odbora iz SPS-a i mlada LDP-ovka zatečeni u ljubavnom zanosu u školskom toaletu

POLITICS REALLY MAKES SOME STRANGE BED-FELLOWS!
OR, IN THIS CASE, TOILET-FELLOWS!!! :!:
https://ljudska_splacina.com/

Kastor

"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

DušMan

Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

crippled_avenger

Sva sreća da se LDPovka nije u ključnom trenutku ispostavila da je LDPovac, znamo mi kakva je to stranka... :)

Tako se ponašaju članice stranke u čijem je Političkom savetu Olivera Ježina a među otvorenim simpatizerima su barem dve koje su se slikale za PLAYBOY.

crippled_avenger

Inače, samo da se zna, SPS je imao podršku SUBNORa, tako da...

ginger toxiqo 2 gafotas

...evo i pojedinosti, bez fotografija, nazalost...

SMEŠNA STRANA IZBORA
SEKS NA GLASANJU!

Član biračkog odbora iz SPS-a i mlada LDP-ovka zatečeni u ljubavnom zanosu u školskom toaletu na biračkom mestu 11 na Voždovcu tokom glasanja na predsedničkim izborima

Glasanje u prvom krugu predsedničkih izbora na biračkom mestu 11 u Osnovnoj školi ,,Filip Filipović" na Voždovcu umalo je poništeno, i to ne zbog izborne krađe ili sličnih nepravilnosti, već zbog seks-skandala na ovom glasačkom mestu! Kontrolor glasanja iz SPS-a i devojka koja je u ime LDP-a pratila glasanje zatečeni su potpuno goli u ljubavnom zanosu u toaletu na ovom biračkom mestu!

Jedan od članova biračkog odbora sa ovog glasačkog mesta koje se nalazi u Bulevaru oslobođenja 317, koji je želeo da ostane anoniman, ispričao je Pressu da je tokom glasanja ,,između predstavnika SPS-a i predstavnice LDP-a izbila prava ljubavna strast, koja je završena u školskom toaletu"!

- Dvoje mladih ljudi iz proširenog sastava biračkog odbora, momak socijalista i devojka iz LDP-a, koji imaju između 25 i 30 godina (imena poznata redakciji), izgubili su se s glasačkog mesta u nedelju po podne. Izašli su odvojeno i nije ih bilo neko vreme. Ostali članovi odbora počeli su da se raspituju za njih iz proceduralnih razloga kako posle ne bi bilo primedbi na regularnost izbora - navodi naš sagovornik.

On dodaje da su pojedini članovi posumnjali da članovima SPS-a i LDP-a nije pozlilo, pa su krenuli da ih traže.

- Ljubavni par pronašla je gospođa srednjih godina iz DSS-a potpuno gole u školskom toaletu. Što se kaže, baš ono, u akciji! I gospođa je doživela pravi šok. Kada je otvorila vrata žena se sablaznila, a posle smo videli da ni njima nije bilo prijatno. Kada su se vratili na mesto, počele su šale tipa ,,što niste rekli da vas pustimo kući", ,,ljubav i strast ne poznaju partije" ili ,,možda su se tukli 5. oktobra, a sada..." - navodi sagovornik Pressa.

Ovakav neobičan ljubavni rasplet između predstavnika SPS-a i LDP-a, kako tvrde posmatrači, uticao je i na prebrojavanje glasova, koje je nekoliko puta ponavljano, iako je trebalo prebrojati tek nešto više od hiljadu listića.

- Svi smo bili zbunjeni i dekoncentrisani, tako da nam se nikako nije slagao ukupan broj glasova. Ipak, nekako smo složili listiće, potpisali smo zapisnik i niko od stranaka koje su kontrolisale izbore nije uložio prigovor. Pa, zar zbog seksa da nam ponište glasanje, to bi tek bila bruka - zaključuje izvor Pressa. U RIK-u i CeSID-u Pressu je juče rečeno da nisu čuli za ovakav incident na biračkom mestu 11 na Voždovcu.

Bod u gostima

Na ovom biračkom mestu od 1.172 birača upisanih u birački spisak u nedelju je glasalo njih 668. Od tog broja bilo je 29 nevažećih listića. Najviše glasova dobio je Boris Tadić (277), gotovo 50 glasova više od Tomislava Nikolića. Kandidati ,,golupčića" Čedomir Jovanović i Milutin Mrkonjić bili su treći i četvrti sa 63, odnosno 33 glasa. Velimir Ilić je takođe osvojio 33, ali je član biračkog odbora ,,socijalistima" ipak upisao ,,bod u gostima"! Ostali kandidati osvojili su mnogo manje.