• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Позив ауторима (Пројекат Растко)

Started by zstefanovic, 19-01-2008, 17:39:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Библиотека савремене српске и јужнословенске фантастике на Пројекту Растко у новој фази објавиће током 2008. ауторске колекције за прозу, поезију, есеј, стрипове и драму.

Пројекат Растко има око 100.000 појединачних посетилаца месечно (укључујући и многе слависте, критичаре, уреднике, издаваче, новинаре и преводице), а од тога одређен промил/проценат чита и фантастику.

Позивају се сви аутори који су:

* Добитници награда Лазар Комарчић
* Добитници награда Сфера
* Добитници награда Љубомир Дамњановић
* Победници конкурса Знак Сагите
* Победници конкурса друштва Лазар Комарчић
* Добитници главних еснафских награда у области драме, књижевности, стрипа и ликовних уметности (у земљама где се говоре јужнословенски језици)

да приложе 10 или више својих радова у 2008.

Сви прилози морају бити у електронском облику, кориговани и лекторисани. Пожељно је да радови из Македоније, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине буду на ћирилици, а латинична верзија ће се аутоматски конвертовати из основне. Сви језици су добро дошли, укључујући и језике мањина у екс-Ју и Бугарској као и стране језике.

Текстови се дају у форматима: Ворд, ПДФ и ХТМЛ, а стрипови и каталози изложби у ПДФ-у.

Аутори могу приложити и своју детаљну биобиблиографију, као и стручно-научне текстове о свом опусу.

Ауторска колекција која у будућности има више од 50 објављених радова добиће и свој засебан дизајн, постајући тиме е-библиотека.

Редослед објављивања зависи од комбинованих критеријума: годишта аутора / релевантност опуса, о чему одлучује редакција.

Прилози се не хоноришу, а биће објављени током 2008, најчешће у року од неколико дана до неколико недеља, зависно од техничког стања рукописа.

Библиотека основана 26. 2. 1998. • Сарадници: Дејан Ајдачић, Бојан Јовић, Бобан Кнежевић, Миодраг Миловановић, Александар Б. Недељковић и други • Редакција: Жарко Милићевић, Ненад Петровић (техн. уредник), Зоран Стефановић (гл. уредник) и Споменка Стефановић-Пулулу • У сарадњи са: едиција ,,Знак Сагите", Друштво љубитеља фантастике ,,Лазар Комарчић", Српско друштво за научну фантастику, Институт за књижевност и уметност из Београда и издавачком кућом ,,Тардис"

http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/fantastika/index_c.html

Контакт: zstefanovic (at) rastko (tačka) net
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

zstefanovic

Бобан је приметио да нисам овде изричито навео македонске и словеначке награде (Пулсар и Блодњак?), али се оне подразумевају.

scallop

Ваљда је добродошао свако ко зна да чита овај сајт.
Valjda je dobrodošao svako ko zna da čita ovaj sajt.
(Јел' добар превод?)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zstefanovic

Quote from: "scallop"Ваљда је добродошао свако ко зна да чита овај сајт.
Valjda je dobrodošao svako ko zna da čita ovaj sajt.
(Јел' добар превод?)

Као што знаш, на томе се ради, те се ради, али је важно да буде оглашено и овде на форуму, као неком нашем градском фантастичарском тргу.

И да, по наведеним параметрима сви су добродошли, без обзира на језик и друге детаље. (С тим што ће се, рецимо, македонски прилози појављивати паралелно и на Пројекту Растко Македонија http://makedonija.rastko.net/default.html  итд.) Израз јужнословенски схватите као културни, а не етнички ареал.

А циљ мислим да је свима очигледан:
На једном месту имати брзи увид у врхове опуса најбитнијих играча, што је од крајње важности за слависте, преводиоце и ширу публику.

Библиографије и критичка рецепција (али права, не ортачка) су такође добро дошли.

Bilja

Hm, malo kasnim, ali sam zainteresovana. Imam nesto ali iz iskustva znam da je stampa tolikog obima strana veoma skupa pa se pitam imam li uopste sanse, ako ne, ne zelim ni da pokusavam. Vec sam par puta prosla ovakve tipove konkursa ali iako je rukopis uvek prosao kao dovoljno kvalitetan, od stampe nije bilo nista jer je ispalo preskupo. Rec je o otprilike 350 kucanih strana A5 formata, po proceni izdavaca, ali ja vec imam prelom u pdf na ispod 220 strana A5 formata pa nisam sigurna da li sam mozda negde u prelomu nesto pogresila (mali font, premale margine itd) ili je procena izdavaca mozda malo preterana. naravno, za ovako nesto kao neafirmisan autor morala bih sama da platim stampu (prelom, lektura su odradjeni). Ja taj novac naravno nemam, osim ako bih placala za tiraz od 50-100 komada sto je besmisleno.
I takodje, nije data e-mail adresa na koju se salje pdf...
pozdrav
Bilja
Bilja
----------------------------------------@

angel011

Jesi li sigurna da si na pravom topiku? U koju od boldovanih kategorija spadaš?

Uzgred, ovo je objavljeno dok je Zoran bio predsednik LK, ne znam kakvi su mu sada planovi.

"Projekat Rastko" je sajt, i govori se o objavljivanju na sajtu, ne o štampi.

Data je kontakt e-mail adresa, piše ti na kraju prvog posta, samo nije data kao direktan link.
We're all mad here.

Bilja

Zao mi je, onda sam pogresno razumela. Ovde stoji da se "pozivaju autori koji su..." a ne da je "dozvoljeno ucesce samo autorima koji su". Meni se cini da je steta praviti tako veliko ogranicenje, no to je definitivno njihovo pravo pa se ne bunim.
Sto se tice onog elektronskog dela izgleda da sam i tu malo pogresno shvatila (kad nemam vremena da citam pa sve zbrzim), i mada je elektronski oblik stampe takodje ok, pogotovo na renomiranom sajtu, i dalje mislim da je papirna stampa superiornija. Ali to je nebitno posto svakako nemam kvalifijacije za ucesce na ovom konkursu, ukoliko on jos traje.
Bilja
----------------------------------------@

scallop

Quote from: "Bilja"Ali to je nebitno posto svakako nemam kvalifijacije za ucesce na ovom konkursu, ukoliko on jos traje.

Ne traje. I nije bio konkurs. Samo lepe želje. Nemoj da se ždereš zbog toga. Teško da je neko nešto poslao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.