• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najateističkiji film

Started by Truba, 15-05-2003, 00:11:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Koji je najateističkiji film po vama

Planet majmuna
2 (22.2%)
Wicker man
0 (0%)
Zardoz
0 (0%)
Noć živih mrtvaca
2 (22.2%)
neki drugi koji?
5 (55.6%)

Total Members Voted: 7

Voting closed: 15-05-2003, 00:11:12

Truba

Ja mislim da je to Planet majmuna mada ni Wicker man ne zaostaje
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

Puf, gomila, ali gomila njih. Na pamet mi padaju samo bezboznicki, recimo domaci Tockovi i, na nevidjeno ali pouzdano, Gospodar prstenova.
My trees...They have withered and died just like me.

SANdMAN

Lurd

I zasto Planeta, leba ti?

SANdMAN

sta zna majmun sta je KOMUNIZAM... :lol:

Truba

prvenstveno sam mislio da glasate za filmove koje ja smatram najateističkijim pa sam se sjetio da bi neko opet mogao prigovarati pa sam ostavio rubriku ostali

Planet majmuna eh

ona scena kada onaj majmun zgužva papirnati avion: U toj sceni je sadržana čitava kritika politike crkve kroz cijeli srednji vijek
zemlja je ravna ploča, samo ptice i anđeli mogu letjeti itd

također je u filmu kritiziran komunizam (citat: neki su majmuni jednakiji od drugih, kao u Životinjskoj farmi)

kritikovan je sistem u kome malo Židova drži u šaci čitavu populaciju (zapravo na planeti majmuna svu vlast drži elita)
itd

Wicker man

šta je više ateističkije od paganskog spaljivanja praktičnog katolika
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

Komunjaro,

Crkva NIJE Bog, crkva bi trebalo da bude Bozija kuca, a svi znamo sta je i kako je. Simboli nisu religija. Ono o cemu ti pricas bi trebalo da nosi naslov "Koji je film anticrkveni".

Truba

Quote from: "SANdMAN"el día de la bestia

jel to onaj Torov španski novi film (2001) u kome glumi onaj iz Open your eyes kad taslači onu bez noge :?  :shock:

tu se radi o duhovima
????????
zar to nije striktno religijski pojam

Truba

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Komunjaro,

Crkva NIJE Bog, crkva bi trebalo da bude Bozija kuca, a svi znamo sta je i kako je. Simboli nisu religija. Ono o cemu ti pricas bi trebalo da nosi naslov "Koji je film anticrkveni".

ne želim jake teološke rasprave
ali to je neko moje mišljenje

ipak ostaje Wicker man :D

taurus-jor

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Puf, gomila, ali gomila njih. Na pamet mi padaju samo bezboznicki, recimo domaci Tockovi i, na nevidjeno ali pouzdano, Gospodar prstenova.

Jos samo da Gospodara nisam gledao, pa da ti poverujem. A upravo sve je podredjeno tome da Frodo izgleda k'o Isus, a da ostali iz Druzine deluju k'o njegovi apostoli. Delovi radnje su promenjeni zbog toga! I katolicka i pravoslavna crkva ishvalise film zbog "religioznih kvaliteta". Licno sam radio prevod clanka u kojem katolici hvale "Druzinu prstena". Sem toga, imam oci - neki motivi uzasno upadaju u oci.

Najbezboznickija je meni Noc zivih mrtvaca... Dan mrtvaca je, medjutim, potpuna suprotnost. Kakav obrt kod Romera!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

taurus-jor

Sa Monsinjorom se slazem: ako si Planetu majumuna uvrstio, omasio si temu. Srednjevekovnu filozofiju po kojoj se sve vrti oko boga smenila je ona renesansna - da je covek u centru svega. Iz toga je izraslo materijalisticko shvatanje coveka kao "krotitelja prirode". Najgore sranje za koje sam cuo!

Vrati se sad na Planetu majmuna i seti se kraja filma. Majmuni su bili u pravu: egocentricni covek unistavo je sve oko sebe, i na kraju je gotovo unistio prirodu i samoga sebe. Igrao se boga, pa je prosao kako je prosao.

Dakle, Planeta majmuna je sve suprotno od ovog sto si napisao.
Nije neka velika kritika, ali budi malo precizniji kad postavljas pitanja.
Ideja ti je dobra i osvezavajucha, ali...

Ghoul

Mnogo bre lupaš, komunjaro, jebote.

Ja se obično suzdržavam, ali sad si me, kao zadrtog ateistu i agnostika, tak'o u žicu.

Ti govoriš o anticrkvenim (antihrišćanskim) filmovima. Paganizam uopšte nije ateizam – u WICKERMANu postoji bog, SUNCE koje plamti u genijalnom završnom kadru filma. Možda to nije bog kakvim ga ti zamišljaš, ali za mnoge pagane (što je ionako hrišćanski termin, i obuhvata previše različitih drevnih religija) Sunce jeste bog.
Ili priroda, Pan, ili Boginja Majka, Magna Mater, ili štagod.

Od ponuđenih, glasao sam za NOĆ ŽIVIH MRTVACA jer ne postoji ateističkiji horor od njega.

Najateističkiji su oni filmovi u kojima bog čak i nije neka opcija, u kojima je bog toliko preživeo i jalov koncept da o njemu niko i ne razmišlja, a kamoli da ga parodira, ismeva kroz neki oblik Satanizma ili kroz alternativne religije ili štagod.

U tom smislu, nema ateističkijeg režisera od Kronenberga.
Romero je takođe tu negde, naročito u zombi trilogiji (ne mešati postojanje pozitivnih likova u 2. i 3. delu koji veruju u 'nešto' sa svetonazorom ispoljenim kroz te filmove), i u MARTINU.

Ukratko, ako ne želiš teološke rasprave, nemoj da pokrećeš ovakve teme.
https://ljudska_splacina.com/

Truba

knjiga postanka
poglavlje 1
podiok 27

I Bog stvori čovjeka na svoju sliku...

podiok
28
... množite se i napučite zemlju i potčinite sva živa bića sebi... (pa i majmune)

čitav film Planeta majmuna ruši koncepciju biblije - svete knjige

Truba

po meni nešto najateističkije jeste KANIBALIZAM

s tim da nisam gledao ni jedan film o tome (možda jesam ali se ne mogu sjetiti)
tako da nisam mogao postaviti još neki film

ipak ova tema mi se odavno vrzma po glavi
i usredotočio sam se na 4 filma koja sam nedavno pogledao

Truba

izvinjavam se ako sam ikoga uvrijedio
naslov je trebao glasiti
najateisticki film sa stanovista kršćanstva

još jednom: žao mi je

Ghoul

ma nikog bre nisi uvredio, sem samog sebe. :!:

u najvećem broju slučajeva gde kanibalizam postoji kao praxa, to je upravo u okviru nekog religioznog rituala ili je deo verovanja koje NEMA BLAGE VEZE SA ATEIZMOM! :?

e sad, kad neko kao Jeffrey Dahmer postane kanibal, to opet nema veze s tim da li veruje u boga ili ne, već s tim fali li mu neka daska u glavi. 8)

SANdMAN

Quote from: "komunjara"
jel to onaj Torov španski novi film (2001) u kome glumi onaj iz Open your eyes kad taslači onu bez noge :?  :shock:

ne, to de la Iglesia iz '95, bizarna prica o svesteniku koji je prinudjen da cini grehe ne bi li prizvao Sotonu i tako zaustavi apokalipsu...

inace komunjaro, ovaj tvoj topic je bio veliko iskusenje za mene. slicno kao ghoul, ponesen tvojom blistavom definicijom najateizma pitao sam se dal da cutim ili potrcim do najblize oaze, pa makar me sprzio vreli pustinjski vetar... you owe me one

SANdMAN

taurus-jor

Quote from: "komunjara"čitav film Planeta majmuna ruši koncepciju biblije - svete knjige

Pogledaj ovako: Nije bitno rusenje BIBLIJE/CRKVE nego rusenje COVEKA koji je digao ruku na prirodu/boga - i samoga sebe. Majmuni boluju od istih "bolesti" kao ljudi (majmunsko drustvo samo je iscaseno ogledalo ovog naseg drustva), ali se iza njihove vernosti slovu biblije nesto mnogo vaznije - strah od coveka bogoubice i samoubice.

U pravu su, zar ne?

Truba

dobro dobro

:x

moja greška

sa mon stanovišta Planet majmuna je heretički ateističi film

možda,
kada sakupim još iskustav koje će doći sa godinama,
ću promijeniti mišljenje

Lurd

Jore, i nesvesno si potvrdio ono sto sam ja rekao:  Gospoar je bezboznicki film. Naglasio sam gore simboli NISU vera, a vera je osnova svake religije. To sto Frodo i druzina izgledaju kao Isus i apostoli uopste ne znaci da je film religiozan ili, da tako kazem, Bogougodan. To sto ga Crkve hvale (da ti verujem za Pravoslavnu) tek ne mora nista da znaci.

Bezboznicki je utoliko sto izvrce osnovu romana gde su glavne vrline koje neko moze da ima Vera i Istrajnost. Naravno da Frodo i druzina mogu da lepo izgledaju ako Nazgule mozes da oteras tucnjavom ili ako se primas na glupe prozivke neke ribe-elfa.

Tada mozes lepo da izgledas i da licis na koga hoces i da se cepis bilo kome ko ce te kasnije pohvaliti i naterati jos gledalaca u bioskope/dolara u novcanike.

Seti se samo kako se zaista izlazi na kraj sa Nazgulima - to je nesto sto ima veze sa Verom.

I da, jako se dobro secam tog clanka. I jos jednom da naglasim da crkva nije bog.

I jos jednom da. Kronenberg je stvarno veliki, a mozda i najveci ateista, a Crash je mozda najateistickiji film.

Mada se zna da je najveci ateista ikada bio Luis Bunjuel, mada njegovi filmovi govore samo o sprdnji na racun crkve, a ne na racun Boga ili vere.

Spider Jerusalem

Heh, to za Crash je cudno.

Posle projekcije u Kanu (valjda), Bertoluci je pozvao Dejvija telefonom i rekao mu kako je film prelep i strasno religiozan.

Truba

osobno sam čuo jednog svećenika koji je hvalio
Gospodara prstenova:

Klasična borba dobra i zla
svi znamo da će dobro pobijediti

Ghoul

Aha, LOTR ima borbu dobra i zla? E pa, onda mora da je religiozan! :o

Bunjuel je suviše preokupiran, da ne kažem opterećen, religijom (katoličanstvom) da bi bio ateista u punom smislu reči. Pravi ateista nema potrebu da se ismeva, da kritikuje, da parodira, da preispituje nešto što, po definiciji, treba da smatra mrtvim, nepostojećim, jalovim, itsl. :roll:

Pravi ateista nema šta da parodira Poslednju večeru (kao u VIRIDIJANI), niti da pravi film kakav je MLEČNI PUT. Za njega (pravog ateistu) te priče i ti simboli nemaju NIKAKVOG značaja. :evil:

Na žalost, izgleda da važi pravilo - jednom katolik, uvek katolik, čak i onda kad rečena osoba postane, šta ja znam, jeretik, nabeđeni 'ateista' ili čak Satanista (Satanizam je, uostalom, katolička tvorevina, i naravno nema nikakve veze sa ateizmom, već je samo izokrenuta Vera, koja ne negira boga već ga na svoj način POTVRĐUJE).

Najbolji ateisti su jevreji i pravoslavci (mislim na background). Oni se nekako lakše oslobađaju tereta tradicije i vaspitanja.
S druge strane, likovi poput Skrosezea, Ferare, Šredera (OK, kalvinista, nema veze), itd. su vernici, iako često optuživani za blasfemiju, antihrišćanstvo itd.
Čak i de la Iglesija mi je malo problematičan - ne verujem da neki Španac može da do kraja i bez zadrške bude ateista.

Truba

Quote from: "ghoul"Aha, LOTR ima borbu dobra i zla? E pa, onda mora da je religiozan! :o

ko je to rekao
ja sam rekao da svećenik hvali Gospodara prstenova

a da se zgranut i očajan nakon što je pogledao Vještice iz istvika (nemam pojma kako se speluje ni kako se zove film na originalu ali mislim da glumi jack Nikolson)
a o hariju poteru da i ne govorimo (pravi sektaški film)

Star Wars new age movie i kao takav je za tog svećenika film grozan okrutan...

Unicorn

:?  :shock:  :(  :cry:  :x  :x  :x  :x  :x  :x

E, super! Vidim da ce biti posla za ornitologa, jerbo su ovde nekom svrake popile mozak.
NE POSTOJI GRADACIJA OD "ATEISTICHKI/O" - to je onaj/ono shto pripada ili se pripisuje ateisti, a neko ne mozhe biti ateista manje ili vishe, nego to JESTE ILI NIJE. Kao shto se ne mozhe biti malo trudna. Prema tome, chista je glupost uopshte prichati o "najateistichkijem"... nechemu, a o takvom filmu josh gluplje. Pogotovu ako se ima u vidu da se kvalifikacija "ateistichki" pripisuje svemu i svachemu, a pre svega "zlu". Linch i  inkviziciju i pogrome i Kju Kluks Klan nisu izmislili ateisti. A, bogami, ni pagani ni mnogoboshci.
Ateizam je ubedjenje, a ne "zlo". Ljudi, vredjate ateiste, koji nisu to zasluzhili a priori. Ateista NIJE isto shto i komunista. Manite se jeftinih, zastarelih, propagandnih sranja - barem na ovom forumu.
Kanibalizam, takodje, nema nikakve veze sa ateizmom. Chak se ne mozhe povezati ni sa paganstvom. To su jednostavno "babe i zhabe".

MNOGO STE, BRE, PROLUPALI!
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Boban

Ja sam ateista i tim se dicim.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Truba

Unikorne
fino sam se izvinio i objasnio problem

postavio sam POGREŠNU hipotezu da smo svi kršćani i šlampavo traljavo glupo sam se izrazio UKRATKO POJO SAM GOVNO :x  :x  :x  :x

oprostite još jednom Imate pravo da ne otvarate ovaj topik
da mogu izbriso bih sve pa ako nekom smeta molim administratora da izbriše ovaj topik

PS.
imao sam 8 iz novinarske stilistike i imam pravo da sebe smatram prosječno pismenim
mislim da mogu uzeti sebi toliko slobode da napravim komparaciju
zlatan zlatniji najzlatniji
kamen kameniji najkameniji
itd

Truba

Quote from: "Unicorn"Kanibalizam, takodje, nema nikakve veze sa ateizmom. Chak se ne mozhe povezati ni sa paganstvom. To su jednostavno "babe i zhabe".

hvala za to prolupali
:cry:

a što se tiče kanibalizma

nisam vidio da ijedan vjernik jede ljude za doručak (opet govorim o monoteistima)

Unicorn

Ma, neee, nikako! Samo kad se s vremena na vreme surva neki avion u nepristupachnu nedodjiju, pa gladuju par meseci. E, onda hoce da chalabrcnu nekog od prezhivelih, pa potom umrlih (od gladi). Ali to uopshte nije kanibalizam. A ni ti jadnici nisu vernici. Ni sluchajno.

Unicorn

A, ako bash insistirash na nepostojecoj vezi kanibalizam-ateizam-film, glasam za "Rapa Nui".

Truba

očito je da si upoznala nekog vjernika-kanibala
imaš neoborive materijalne dokaze :D

ali kanibalizam im nije dnevna praksa u NORMALNIM uvjetima

a samo sam tražio da navedete neki film
što bi mi poslužilo kao baza za traženje novih filmova

evo recimo Reanimator mi se pravo dojmio

Unicorn

I, da! Kanibalizam kod nekih primitivnih, paganskih naroda nije bio u funkciji ishrane, nego rituala i verovanja da se sa srcem (ili nekim drugim delom tela) pobedjenog protivnika njegova hrabrost prenosi na konzumenta. Znachi, nisu ubijali ljude da bi ih jeli. O kanibalizmu kao mentalnom poremecaju neka te obavesti neko kompetentniji od mene.

Ghoul

''Ja sam ateista i tim se dicim.''

Iz tvojih usta u Božje uši! :evil:

Draga jednorogice, u principu, ti si u pravu, dakle, ako se strogo pridržavamo značenja reči, tvoje poređenje s trudnoćom stoji - ili jesi ili nisi, i nema tu stepenovanja. I ja sam bio na ivici da skrenem pažnju na to - ali onda se sjetih da stvari u životu ipak nisu tako jednostvane, a u umetnosti čak štaviše. 8)

Elem, baš zbog toga što mnogi imaju prilično ambivalentan odnos prema bogu (poput režisera koje sam nabrojao gore), ima donekle smisla govoriti o tome koji je od njih više ateista.

Međutim, tema glasi ''najateističkiji FILM'' - a tu su stvari još komplikovanije, jer u pravoj umetnosti stvari nisu tako crno-bele, već je najčešće moguća i drugačija interpretacija. Dakle, naumi čovek da napravi film koji u suštini prezentuje ateistički svetonazor, ali art being what it is (and HIM being an artist and not some fucking PREACHER), ispadne delo koje neki mogu da shvate i kao ne-baš-ateističko. Primer koji Spajder pominje, sa CRASHOM, odličan je i vrlo ilustrativan za ovo o čemu govorim. Iako je za mene to film koji bez ikakve sumnje govori o (eventualnoj, i krajnje idiosinkratično shvaćenoj) transcendenciji STROGO U OKVIRIMA LJUDSKE SVESTI I MAN-MADE REALNOSTI (odnosno:Thou art the maker of Thy kicks...), eto vidiš Bertoluči video religioznu komponentu u (bukvalno posmatrano) krajnje nereligioznim pokušajima Vaughana & Co. da se izbore sa svojom egzistencijalnom situacijom i dostignu neku svoju vrstu Prosvetljenja. I ne možeš poreći da nekakav specifičan oblik religioznosti postoji u većini Kronenbergovih filmova, ali ne u smislu konvencionalno shvaćenog pojma, već u smislu novih načina zadovoljenja i ispunjenja onoga što je nekada u ljudskim životima ispunjavala vera u boga (nešto što je inteligentnom čoveku danas nemoguće, ili barem veoma teško).

Religiozni aspekt se ne može poreći filmovima kakvi su SCANNERS (duhovno bratstvo skenera...), VIDEODROME (the whole 'New Flesh' thing...), DEAD ZONE (moguće su paralele između Johnny Smitha i Hrista...) itd itd. sve do EXISTENZA gde su game-designeri kao pružaoci svojevrsne transcendencije 'patetičnih vidova stvarnosti' - mali bogovi; gde se promocije igara održavaju u napuštenim crkvama, i gde postoji nekoliko dobrih šala sa onim Gasom (God... The Mechanic...).

Sve to postoji u tim filmovima - a opet ja tvrdim da je Kronenberg veliki ateista. Vernik poput Bertolučija će se u njegovim filmovima usredsrediti na pomenute aspekte, a zanemariće činjenicu da ni iz jednog od njih ne proističe čak ni najmanja mogućnost postojanja nekakve čoveku nadređene više sile koja njime upravlja ili od koje njegova sudbina zavisi.

Dakle, mislim da kad govorimo o filmovima (i dr. umetničkim delima) nije sasvim besmisleno govoriti o gradaciji.

Postoji, recimo, meni veoma drag pisac - Leonid Andrejev. Zamislite stavove najextremnijih likova Dostojevskog, poput Stavrogina, Ivana Karamazova, ili gl. lika ZAPISA IZ PODZEMLJA, bez ikakve protivteže Aljoše, Miškina, i drugih nosilaca klasične Vere - i dodajte tome najcrnji lavkraftovski nihilizam kosmičkih razmera, pa to dignite na kub, i eto vam Andrejeva. Reklo bi se, ne može čovek da bude veći ateista od njega. Maybe so.
Ali opet, niko ne može da spreči i mogućnost drugačijeg tumačenja, tj. da se celo njegovo (užasno mračno i deprimirajuće) delo shvati kao svojevrstan izazov bogu da se probudi, prodrma otuda gdegod da je, da mu se svom tom blasfemijom nekako skrene pažnja i da se natera da se konačno ispolji pred onim kome je bog - NEKI OBLIK BOGA - nasušno potreban.

Nadam se da sam bio jasan.

(komunjaro, preklinjem te da ne komentarišeš ništa od ovoga!)

Unicorn

Osim toga, tvoj redovni izveshtaj o tome shta te se dojmilo, bez ikakvog pametnog obrazlozhenja zashto, mene lichno se uopshte ne dojmi. Medjutim, ovde svashta prolazi i za sve postoje verni chitaoci, te tako: samo se ti ne deranzhiraj zbog mojih reakcija i pishi shta god ti padne na pamet.

"Sa mnom nema cile mile
shto na um - to na drum!
Al` s tobom cu sve polako-
Cogito, ergo sum!"

:!:

Truba

Quote from: "ghoul"Religiozni aspekt se ne može poreći filmovima kakvi su SCANNERS (duhovno bratstvo skenera...), VIDEODROME (the whole 'New Flesh' thing...), DEAD ZONE (moguće su paralele između Johnny Smitha i Hrista...) itd itd. sve do EXISTENZA gde su game-designeri kao pružaoci svojevrsne transcendencije 'patetičnih vidova stvarnosti' - mali bogovi; gde se promocije igara održavaju u napuštenim crkvama, i gde postoji nekoliko dobrih šala sa onim Gasom (God... The Mechanic...).

eto ponosan sam što sam pogledao sve te nabrojane filmove :D

a samo sam tražio da navedete film

recimo sada sam se zapalio na Canibal holokaust

Lurd

Jebote, Unicorn, u cemu je tvoj problem? Izadji malo i prosetaj...

Truba

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Jebote, Unicorn, u cemu je tvoj problem? Izadji malo i prosetaj...

ma pusti ga

nego zanima me ko je još glasao za plenatu majmuna

Unicorn

Jebo te, Monsinjore, ja nemam problem - imate ga vi. Ja samo ne mogu uvek da se uzdrzhim od reagovanja na zaglupljujucu povrshnost. Jel` reagovanje nepozheljno na ovom forumu? Treba li da se slazhem sa svime sho se kazhe? Da ne talasam? Samo kazhi Unicorn shta ce te  usreciti. Mozhda te i poslusham.

Lurd

Usrecice me ako se malo kultivises i pokusavas da izbegavas malo teze kvalifikacije. Meni pisanje nije jaca strana, ali smem da se kladim u sta god zelis da uzivo mogu da dokazem da je svaka teza koju ti izneses budalasta.

Vrtimo se manje vise na ovom forumu oko jedne teme, pa je malo-malo neko takne, a to je upravo religija, bez koje umetnost tesko da moze i koja se jos kroz umetnost ispoljava. I da, ateizam je takodje religiozni stav.

E, vidis, ja sam misljenja da  pravi ateista ne postoji, da postoji covek koji je samo manje vise u zabludi ili koji je daleko od sebe. Ja ne znam da li si ti primetila, ali poceli su ljudi malcice da se opustaju po ovom pitanju, kad eto ti ozbiljne-suzdrzane-obrazovane-ozbiljne rasprave zeljne i krajnje argumentovane Unicorn, koja krece da sipa recenice sa taktom drogiranog medveda na izlozbi origamija i da napusava sve okolo, ne videci pravac kuda bi to moglo da ode, i koja apsolutno ne dovodi u pitanje svoj stav (pravi pravcati naucnik u negativnom smislu).

Sta hocu? Ako neces da raspravljas, nemoj. Ako hoces, budi dosledna: Vredjaj, ali nemoj da pravis dramu kada tebe neko vredja.

Boban

Quote from: "Unicorn"E, super! Vidim da ce biti posla za ornitologa, jerbo su ovde nekom svrake popile mozak.
NE POSTOJI GRADACIJA OD "ATEISTICHKI/O" - to je onaj/ono shto pripada ili se pripisuje ateisti, a neko ne mozhe biti ateista manje ili vishe, nego to JESTE ILI NIJE. Kao shto se ne mozhe biti malo trudna. Prema tome, chista je glupost uopshte prichati o "najateistichkijem"... nechemu, a o takvom filmu josh gluplje.
..................

hm... neki jesu prolupali, ali ni oni koji se dice brzopletoscu nisu u prevelikom zaostatku.

Vec je neko gore pisao o ovome, al' ajde da ga pocrtamo: ateista nema gradaciju, istina, ali ovde se i ne trazi gradacija u tom smislu, nego koji je film posvetio veci deo svoje poente (smisla, prostora...) ateizmu, koji film predstavlja pojam ateizma na sveobuhvatniji nacin.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Truba

imena drugovi

ko je prolupo i ko je još glasao za planet :D

Unicorn

Mene niko nije uvredio, jerbo ja nisam ateista. Medjutim, to ne znachi da ateiste treba vredjati. Moja reakcija jeste upravo pobuna protiv:
1) meshanja stvari koje se ne meshaju
2) neadekvatnog korishcenja izraza "ateistichki"
3) pripisivanja raznoraznih kvalifikacija nechemu shto ste okarakterisali kao ateistichko
i
4) vredjanja ateistichkog ubedjenja
Ne insistiram ja na raspravama o religiji, nego oni koji upotrebe rech kao shto je "ateistichki".
Smeta mi manir: sve sme da se kritikuje, osim nechijeg verskog ubedjenja, a narochito ateizam koji = sve najgore.
Shta uopshte znachi "najateistichkiji film"? Jel` to film koji je pravio najveci ateista ili film koji u najvecoj meri odslikava ateistichko ubedjenje? Bez obzira na to da li je rech o prvom ili drugom, NIJEDAN od ponudjenih filmova ne zadovoljava definiciju. Iz dva razlichita razloga: po prvom kriterijumu - teshko je "izmeriti" ko je veci ateista, ili vernik, svejedno; po drugom kriterijumu - navedeni filmovi uopshte za temu nemaju ateistichki pogled na svet, oni koji su ushli u raspravu PRISHILI su nekim stvarima u tim filmovima rep ateizma (kazhem rep, jer je konotacija upotrebe rechi "ateistichki" u vashim komentarima negativna, verovatno zbog vashih predrasuda). Prema tome, krenuli ste u raspravu k`o guske u maglu. I lepo se nagakali.
Ateisti postoje, veruj mi, i ljudi su isto kao i mi. To shto ti ne mozhesh da zamislish da neko mozhe da ne veruje ni u jednog boga, to je tvoja ogranichenost, a ne "neiskrenost" ateista.
Ako si mislio da sam ja vernik nauke, zeznuo si se. Mozhesh me nazvati skeptikom u svakom pogledu, a da me ne uvredish.
O kultivisanju necu da raspravljam - nisam ja prva upotrebila psovku kao prvu rech u poruci.
Shto se medveda i origamija tiche: mozhda ja jesam medved (hvala na komplimentu!), dodushe ne drogiran, ali ovaj topic je VEOMA daleko od izlozhbe origamija - pre lichi na izlozhbu karikatura.
Mislim da komunjari nisu potrebni drveni advokati, ume i sam da se brani, a za tebe, Monsinjore, mogu da kazhem samo to da, koliko vidim, brkash suptilnost i emocionalnost sa POVRSHNOSHCU, te da chisto sumnjam da bi me pobedio u bilo kojoj argumentovanoj raspravi, uzhivo ili u pisanoj formi, osim ako ne mislish da primenjujesh silu & snagu, u chemu po prirodi stvari prednjachish.
Toliko od mene za sada. Prijatna shetnja!

Truba

Quote from: "Unicorn"Osim toga, tvoj redovni izveshtaj o tome shta te se dojmilo, bez ikakvog pametnog obrazlozhenja zashto, mene lichno se uopshte ne dojmi. Medjutim, ovde svashta prolazi i za sve postoje verni chitaoci, te tako: samo se ti ne deranzhiraj zbog mojih reakcija i pishi shta god ti padne na pamet.

guzili su me u osnovnoj školi
na ekskurziji su najbolji učenici svako jutro dizali zastavu a ja sam kao trojkaš sa strane posmatrao
već tada sam shvatio da ću biti mediokritet

guzli su me u starijim razredima osnovne zbog nacije

guzili su me u gimnaziji (katolička gimnazija) jer sam bio malo više mediokritičan

guze me na faksu zbog vjere i nacije

guze me na poslu jer sam ispod nivoa mediokriteta i zbog nacije

fino nađem forum na kojemu ljudi gledaju ŽEŠĆE filmove od mene, (KONAČNO MOGU KOMUNICIRATI S LJUDIMA)
filmove koje mogu samo sanjati da ću pogledati u sljedećih 5 godina

i fino kažem da me se dojmio neki film
nisam doktor Sf-a da napišem 100 strana o tom filmu

jednostavno me jebu gdje god stignu u realnom životu i onda postavim pogrešan topik i kulminacija predstoji

OPROSTITE JOŠ JEDNOM

Unicorn

Nema potrebe da se toliko izvinjavash. Izvini ti, shto sam reagovala tako da to dozhivish kao guzhenje. Mada ovde "guzimo" jedni druge sve u 16, pa u krug.  :wink:
Super je dok se zavrshava samo na rechima  :lol:

Truba

Quote from: "Unicorn"
Super je dok se zavrshava samo na rechima  :lol:

u pravu si :D  :lol:

Unicorn

A kad smo vec kod rechi, SVE bi na ovom topic-u bilo mnogo jasnije da je rech najateistichkiji stavljena pod navodnike ili da je topic bio Ateizam u filmovima. Mozhda je to moja profesionalna deformacija, pa suvishe insistiram na preciznosti i jasnoci, ali ... niko nije savrshen.
Naravno, to josh uvek ne znachi da je prihvatljivo i pripisivanje sopstvenih predrasuda nekom drugom, chime odishu neke poruke. Ako vec hocete da budete "na nivoju", onda ne smete u diskusije da unosite previshe subjektivnog, jer, ako je sve subjektivno, O CHEMU ONDA IMA DA SE RASPRAVLJA?
Shto se Planete majmuna tiche, zar oni tamo ne otkopavaju neku Bibliju?
Po meni, poenta tog filma nije u ateizmu, nego u ponavljanju istih greshaka prethodne civilizacije, uprkos ogromnom trudu da se sve shto iz te civilizacije potiche sakrije i uchini tabuom. Pritom, film ne prati sopstvenu logiku, jer ... da li ste se zapitali zashto su majmuni obucheni i zashto govore ? Te stvari su tako LJUDSKE. Zato taj film smatram loshim i antropocentrichnim. Sigurna sam da bi civilizacija majmuna bila sasvim drugachija od ljudske i zasnovana na nekom drugom nachinu komunikacije, a ne na govoru. To vam je isto, gospodo, kao kad biste delfinima obukli ronilachka odela i uchinili da se sporazumevaju grgotanjem.

Spider Jerusalem

Okej.

Ako pricamo o najateistickom filmu u smislu da Bog kao koncept, pa i sve sto iz njega proizilazi, ne postoji, onda bi to bio The Shining.

Ako pricamo o filmu koji je ateistican u smislu da je utomljen u hriscanski simbolizam (i njime se, cak, neposredno bavi) a dokazuje da Boga nema, onda bi to bio Se7en.

Truba

kako to da
isijavanje
sedam

dokazuju da nema Boga

daj molim te jedan ubica ubija ljude i to dokazuje da nema Boga dajte molim vas

ili sam nešto propustio

volio bih da me prosvjetlite zato sam na ovom forumu
ne da čitam vaša mišljenja o mom mišljenju već da date svoju misao o filmovima za koje mislite da su

Spajder molim objašnjenje
ništa sporno nisam našao u tim filmovima

ako patnju na svijetu (i ubijanja) opravdavaš nepostojanjem Boga onda se grdno varaš

Spider Jerusalem

Mozda si ti nesto propustio, komchi, a mozda je i nesto propustilo tebe.

Avaj, nikad necemo saznati.
(A i zasto bi?)