• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Специјал Емитори

Started by zstefanovic, 10-02-2008, 21:30:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Редовни Емитори су у раду, али је и неких десетак специјала већ у поодмаклој фази продукције.

Хајде да причамо о специјалима, па прво цитирам http://www.lazarkomarcic.org.yu/2008-2012

Емитор специјал

Рекламни Емитор: ,,Српска фантастика • Друштво Лазар Комарчић"

24-48 страна, колорне корице, црно-бели лог унутра, дигитална штампа

•   Језици од приоритета: српски, енглески, мађарски, румунски, бугарски, шиптарски и руски
•   Чланци ,,Историја српске фантастике": (књижевност фолклорна и уметничка, драма, стрип, ликовне уметности, филм....
•   Чланци-одреднице о најпознатијима људима наше фантастике (мали ,,Ко је ко")
•   Историја друштва ,,Лазар Комарчић"
•   Шта људи мисле о друштву ЛК
•   Посебне одреднице: Емитор, Беокон, ФСФФ, сајт ЛК, трибински програм, радионице, водич кроз српски и регионални Интернет
•   Адресар људи и установа

Специјал: ПИСБ годишњи алманах

Идеја: у специјалним Емиторима уназад издати алманах вести са сајта ,,Поглед из свемирског брода" за претходне године

Ауторски специјали

Обим: 48-120 страна.

Садржај ауторских специјала: биографија, библиографија, интервју, део опуса, изводи из критика, фотографије, други о аутору

СМИСАО АУТОРСКИХ СПЕЦИЈАЛА: сабирање информација на једном месту о ауторским опусима и осветљавање места аутора у српској култури — да би фанови, истраживачи, медији и издавачи имали лакши приступ информацијама.

Специјали не морају бити ограничени на афирмисане ауторе, већ могу бити посвећени и млађим писцима (Павле Зелић, Адријан Сарајлија, Никола Смоленски...).

Пријаве за уреднике специјала су слободне, обратити се Управном одбору.

(Аутор не може бити уредник свог специјала.)

Предлози за ауторске специјале 2008-2012.

Књижевници и проучаваоци књижевности: Дејан Ајдачић, Радмило Анђелковић, Илија Бакић, Лидија Беатовић, Душан Белча, Стеван Бошњак, Љубомир Дамњановић, Милан Драшковић, Растислав Дурман, Зоран Живковић, ДРАГУТИН ИЛИЋ, Зоран Јакшић, Бојан Јовић, Бобан Кнежевић, ЛАЗАР КОМАРЧИЋ, Владимир Лазовић, Александар Манић Моња, Александар Марковић, Миодраг Миловановић, Јасмина Михајловић, Александар Б. Недељковић, Иван Нешић, Дејан Огњановић, Ото Олтвањи, Милорад Павић, Зоран Пешић Сигма, Љиљана Праизовић, Славен Радовановић, Ратко Радуновић, Даниел Рељић, Горан Скробоња, Горан Станковић, Слободан Ћурчић, Драган Р. Филиповић, Слободан Шкеровић итд.

Стрипари: Слободан Ивков, Драган Боснић, Владимир Весовић, Алекса Гајић, Добросав Боб Живковић, Зоран Јањетов, Бранислав Керац, Дејан Ненадов, Жељко Пахек, Дарко Перовић, Зоран Туцић, Александар Хецл, уметничке групе (БГ круг 1 и 2, Туш група, Баухаус 7, Момци, Космопловци) и други.

Синеасти и позоришници...

Ликовни уметници

Итд
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

zstefanovic

Моје питање је у ствари мала анкета читалаца:

КОЈИХ ПРВИХ ПЕТ СПЕЦИЈАЛ ЕМИТОРА БИСТЕ ВОЛЕЛИ ДА ИМАТЕ НА СВОЈИМ ПОЛИЦАМА?

Питам вас као читаоце, без обзира на "културне приоритете"...

cutter

Дај један о позоришницима, ал на шиптарском. Уз додатак о стрипарима.

zstefanovic

Quote from: "cutter"Дај један о позоришницима, ал на шиптарском. Уз додатак о стрипарима.

:lol: То ће бити врх, брате. Мојне нас пожурујеш овако младе.

zstefanovic

Ал кад је већ колега Катер направио пошалицу, да видимо како идеја са специјалима заиста функционише...

Од 52 ауторско-групна специјална броја које бих ја волео да видим објављено за следеће четири године, више од 10 бројева је скоро припремљено за ове две недеље.  

Дакле, преко 20% плана је скоро пред финализацијом и објављивањем. И то је све добар материјал, одличан.

Очигледно, материјал нам није проблем. Више ће бити проблем буџет за штампу и уједначено појављивање, да не сагоримо брзо.

Све у свему, нека прође сто дана, па ћемо се сви смејати као на физичком.

Ајде сад, после комичног предаха, гласајте за своје фаворите.

Alex

Quote from: "zstefanovic"
Стрипари: Слободан Ивков, Драган Боснић, Владимир Весовић, Алекса Гајић, Добросав Боб Живковић, Зоран Јањетов, Бранислав Керац, Дејан Ненадов, Жељко Пахек, Дарко Перовић, Зоран Туцић, Александар Хецл, уметничке групе (БГ круг 1 и 2, Туш група, Баухаус 7, Момци, Космопловци) и други.

Ne bi li bilo bolje da, pošto u zemlji imamo zanemarljivo malo strip revija (Strip Presing, Eon) u kojima domaći autori (posebno nove snage i oni koji nisu etablirane svetske zvezde poput Janjetova, Paheka itd) mogu da objavljuju, da se rade strip specijalci, povremeno, sa SF & F stripom?

Mogu se organizivati konkursi, kao u slučaju Dilan Dog Emitora, pa da se nagrađeni/najbolje plasirani stripovi objave ili da autori uvek mogu da pošalju neki svoj strip, a da redakcija posle vrši selekciju šta zadovoljava kriterijum za objavljivanje.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

zstefanovic

Quote from: "Alex"Ne bi li bilo bolje da, pošto u zemlji imamo zanemarljivo malo strip revija (Strip Presing, Eon) u kojima domaći autori (posebno nove snage i oni koji nisu etablirane svetske zvezde poput Janjetova, Paheka itd) mogu da objavljuju, da se rade strip specijalci, povremeno, sa SF & F stripom?

Специјале већ ради неколико редакција и уредника, тако да списак који си видео ("етаблирани") представља део парцијални део интересовања, а не свих планова од свих људи.

Душман и други људи ће сигурно имати своје пројекте, који ће вероватно бити усмерени на "нове" ауторе, као што Јелена и друштво припремају "испод 18" Емитор.

Ми нисмо затворена кафкијанска установа, већ удружење, које паралелно поштује етаблиране опусе, али и стално тражи нове или недовољно препознате ауторе.

Quote from: "Alex"Mogu se organizivati konkursi, kao u slučaju Dilan Dog Emitora, pa da se nagrađeni/najbolje plasirani stripovi objave ili da autori uvek mogu da pošalju neki svoj strip, a da redakcija posle vrši selekciju šta zadovoljava kriterijum za objavljivanje.

Мени је то супер. ДД је најбољи пример да то има смисла.

Чућете још о томе, и од газде Душмана, и Владе Весовића који је у Програмском савету, и од нас из Управе.

Још месец-два ћемо хватати залет, а после ће ваљда бити релативно стабилно.

Такође скрећем пажњу да ако имате иједан већи фантастични стрип регуларно објављен (или више мањих), можете послати на мејл своје биографије за сајт друштва. Морају бити језгровите и у Википедијином формату. Неће бити одмах стављене, али је то такође битна ствар да се има јавно. Иа ли неки добровољац који би био уредник стрипарских биографија на сајту?

scallop

Ako iz strip-sekcije već dolaze ideje, ja bih predložio da se mladi autori okušaju i sa setovima ilustracija za Emitore, redovne i specijalne. Uredništvo je tu sigurno deficitarno. Tu praksu smo imali kada su BoB Živković i Vlada Vesović bili mladi autori. :!:
Na primer: mladi autor može da konkuriše sa setom od tuce ilustracija sa slobodnom SF temom + ilustracija za naslovnu stranu. Izuzetno kvalitetne naslovne ilustracije dobile bi kolor stranu (to je veći trošak za Emitor).
To je jedan od dobrih puteva za upoznavanje sa LK, ali i za širu afirmaciju, jer će Emitori biti dostupni i van Srbije (štampani primerci) i integralno na našem sajtu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zstefanovic

Quote from: "scallop"Ako iz strip-sekcije već dolaze ideje, ja bih predložio da se mladi autori okušaju i sa setovima ilustracija za Emitore, redovne i specijalne. Uredništvo je tu sigurno deficitarno. Tu praksu smo imali kada su BoB Živković i Vlada Vesović bili mladi autori. :!:
Na primer: mladi autor može da konkuriše sa setom od tuce ilustracija sa slobodnom SF temom + ilustracija za naslovnu stranu. Izuzetno kvalitetne naslovne ilustracije dobile bi kolor stranu (to je veći trošak za Emitor).
To je jedan od dobrih puteva za upoznavanje sa LK, ali i za širu afirmaciju, jer će Emitori biti dostupni i van Srbije (štampani primerci) i integralno na našem sajtu.

АПСОЛУТНО је то пут прављења нових имена и каријера. Хвала.

DušMan

Da, svi trče da nacrtaju tuce ilustracija, pa da im se možda jedna objavi u fanzinu. Ne ide to tako lako.
Što se tiče Strip Emitora, na sve strane pričam kako je moj plan da se rade dva broja godišnje: prvi prolećni i drugi jesenji. Emitor ima celogodišnji konkurs za strip i ilustraciju na temu fantastike, ali se uglavnom sve svodi na vučenje za rukav.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

zstefanovic

Quote from: "DušMan"Da, svi trče da nacrtaju tuce ilustracija, pa da im se možda jedna objavi u fanzinu. Ne ide to tako lako.

На Факултету примењених уметности постоје читаве необјављене мапе, и то одличног квалитета. Можда и у школи "Ђорђе Лобачев". Разговараћемо са Растком Ћирићем и са Владом Весовићем.

Већ смо слично нешто радили за Књижевну реч у 1990-им.

Quote from: "DušMan"Što se tiče Strip Emitora, na sve strane pričam kako je moj plan da se rade dva broja godišnje: prvi prolećni i drugi jesenji. Emitor ima celogodišnji konkurs za strip i ilustraciju na temu fantastike, ali se uglavnom sve svodi na vučenje za rukav.

За велике Стрип Емиторе је то реалан план, јер је у питању новостворени материјал.

А за рукав се мора вући, то је тачно. Таки је пос'о.

DušMan

Posao jeste takav, ali mislim da ga za sad ne bih menjao za onaj drugi, gde me autori jure da im objavljujem stvari.  :)

Boban

ja se nadam da će ti specijal Emitori daimaju redovne brojeve, a ne neke svoje. 80% svega što je ikada izdato pod etiketom Emtiro su specijali na ovaj ili onaj način.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

Quote from: "Boban"ja se nadam da će ti specijal Emitori daimaju redovne brojeve, a ne neke svoje. 80% svega što je ikada izdato pod etiketom Emtiro su specijali na ovaj ili onaj način.

Имаће редовне бројеве.

Била је дилема да ли засебна едиција, али из више разлога то не би било добро решење: црпело би снагу од Емитора, Емитор би имао мањи рејтинг, конкурисало би се издавачима (које треба подржавати овим, а не ометати)...

Пре сат времена су закључени комплетни рукописи за четири броја: зборник, новела, драма и збирка прича. Још једна коректура и пар белешки остаје да се напише.

Биће преломљени до краја месеца, а Управа ће до тада одлучити са редакцијом редовног Емитора кад се шта појављује.

marlowe

Ja bih voleo E. specijal sa svim kratkim stripovima i izborom tematskih ilustracija D. Boba Zivkovica.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Quote from: "marlowe"Ja bih voleo E. specijal sa svim kratkim stripovima i izborom tematskih ilustracija D. Boba Zivkovica.

Ценим да си аутентични српски стрипољуб, те бих ти понудио да будеш уредник дотичног броја...  :lol:

scallop

Quote from: "DušMan"Da, svi trče da nacrtaju tuce ilustracija, pa da im se možda jedna objavi u fanzinu. Ne ide to tako lako.
Što se tiče Strip Emitora, na sve strane pričam kako je moj plan da se rade dva broja godišnje: prvi prolećni i drugi jesenji. Emitor ima celogodišnji konkurs za strip i ilustraciju na temu fantastike, ali se uglavnom sve svodi na vučenje za rukav.
Da pojasnim:
Tuce ilustracija je potrebno da bi se opremio Emitor između korica. Naslovna strana za naslovnu stranu. Nema drugih ilustracija u broju. Takav Emitor je likovno autorski.
Ko koga vuče za rukav? Voleo bih da se vidimo u LK. S DušManom ne želim nesporazume.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Mali predlog: kad sastavite bio- i bibliografiju nekog autora stavite je automatski i na Vikipediju.

zakk

Већ и иде тако.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

DušMan

Quote from: "scallop"Ko koga vuče za rukav? Voleo bih da se vidimo u LK. S DušManom ne želim nesporazume.
Uredništvo mora da vuče crtače za rukav, pošto se u suprotnom niko ne javlja.
Ko bi želeo DušMana za neprijatelja?  8) Nema nesporazuma, samo imam već nekog iskustva sa jurenjem ilustratora za Emitor.

scallop

Quote from: "DušMan"
Quote from: "scallop"Ko koga vuče za rukav? Voleo bih da se vidimo u LK. S DušManom ne želim nesporazume.
Uredništvo mora da vuče crtače za rukav, pošto se u suprotnom niko ne javlja.
Ko bi želeo DušMana za neprijatelja?  8) Nema nesporazuma, samo imam već nekog iskustva sa jurenjem ilustratora za Emitor.
Imam i ja. Hajde da razmenimo iskustva! :!:

DušMan

scallop

marlowe

Koliko tacno zanrovskih ilustracija je predvidjeno za ne-strip specijale? Naslovna i sta?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Quote from: "marlowe"Koliko tacno zanrovskih ilustracija je predvidjeno za ne-strip specijale? Naslovna i sta?

Бојим се да специјали захтевају наменске илустрације или велику колекцију већ постојећих, па да се пробере нешто можда слично.

Што се редовних бројева тиче то би требало видети са Милошем. Претпостављам да ће њиховој редакцији одговарати две варијанте:
1) илустровање појединачних текстова, или
2) стављање заједно као ауторску галерију (што је по мени исто добра идеја).

zstefanovic

Сад ми паде на ум... Зашто не би и старији и млађи аутори подизали своје галерије на Лазин сајт, у већој резолуцији?

Одатле би редакције лако могле да узимају за Емитор.

Тиме спајамо лепо и корисно. Јавност види, ми имамо базу.

Жарко, има ли неки згодан галеријски модул за Медијавики?

zakk

Gallery се мислим може директно интегрисати са МедијаВикијем. Мада ни постојеће вики решење није лоше за прву помоћ.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zstefanovic

Quote from: "zakk"Gallery се мислим може директно интегрисати са МедијаВикијем. Мада ни постојеће вики решење није лоше за прву помоћ.

Отвориш једном у будућности топик и даш људима инфо како да подигну галерије?

zstefanovic

Унутар специјала Емитора од посебне важности су они посвећени добитницима награда "Лазар Комарчић" и "Љуба Дамњановић", а ако се екипа "Икебане" сложи, и "Миодраг Јанковић - Бели".

Да кренемо од најновијих добитника.

Елем, Радмилов и Шкеровићев број ја већ приређујем, а са Гораном ћу се чути око његовог.

Икебане нека кажу ко ће да уреди њиховог лаурета.

Потребан нам је уредник за Мирну Закић и Зорана Пеневског (да узме прилоге и био-библиграфију од њих, направи интервју). Јављајте се млади и полетни уредници. Рок за закључивање рукописа: 30. април 2008.

zstefanovic

Имам част да вас обавестим да је клуб добио ауторска права на неколико битних научних и уметничких рукописа, плус фајлове истих.

Намена: објављивање као монографијице у Специјал Емиторима.

Loengrin

Vidim ja da će tih stvari biti i u redovnim Emitorima, mislim, ovako ćemo imati više specijala od redovnih, a redovnom ne bi falilo da objavi i nešto 'specijalno'  :wink:

Hm, zapetljah se, ali valjda si me razumeo.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

zstefanovic

Quote from: "Loengrin"ali valjda si me razumeo.

Јесам, али ајде да првих пар специјала изађе, да сви станемо на чврсто тло. Па ће онда редовни Емитор видети ситуацију и рећи шта би им пријало и у њиховој концепцији.

Начелно, сваког можемо добити било кад. На располагању сам Милошу за све такве контакте.

zstefanovic

Три прва специјала спремна. Само је здравствено стање Управе спречило да неке већ читате.

Више вести за који дан.

zstefanovic

Одужио се "који дан". Ево информације о првом: http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=5731

(извињавам се због унакрсног постовања)