• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Krenuo je Dilan!

Started by SuperGoof, 14-02-2008, 12:20:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SuperGoof

Izasao Carobni frulas. Strip izgleda odlicno. Zadrzan je originalni logo, ali smo se barem vratili na stotinu mi vampira, ili bar stotinu mu vampira, kao i na normalnu srpsku transkripciju imena.

Sto se samog stripa tice, u pitanju je italijanski broj 210. Po svemu sudeci, stripovi koji slede su iz boljeg perioda. Nakon ovoga sledi Kuca Duhova, pa Nekropolis.

Smesta trcite na kioske i svako sa Znaka Sagite nek kupi po jedan!

SUPPORTSUPPORTSUPPORTSUPPORTSUPPORTSUPPORTSUPPORT!
We ain't getting any younger, you know!

mac

Oću kupiću ga majke mi, ali što vratiste vampire, taman sam se navikao na plesače...

SuperGoof

Kad pomenu plesace, meni se odjednom igra od radosti :D

Jedva cekam sledece epizode!

DušMan

Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Loengrin

Tenks ju DušMan! :!:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

cutter

kada je ukinut juda plesac trebalo je ukinuti i Y
pracka u oku  :P

SuperGoof

Quote from: "cutter"kada je ukinut juda plesac trebalo je ukinuti i Y
pracka u oku  :P

Potpuno se slazem, al 'ajde, moze i ovako. Verovatno nisu hteli da se akaju i menjaju logo.

Man Of Steel

Ja kupio danas.
Stvarno kvalitetno izdanje.
Prica je sasvim pristojna, a sto se tice poveza to je posebna prica!
Skoro nisam cito stip sa OVAKO kvalitetnim povezom.
Pola familije ga je procitalo (stipse, nece da kupe sopstvene primerke) a stripu nije ni okrznuta, a kamoli istrgnula neka stranice.
Takodje se ni korice ne krive.
Stvarno dobra stvar za (skoro pa) atraktivnu cenu...
When ever you need hard center i will be there

Ser_Gile

Mislim da je crtez ocajan, ili sam ja navikao na crtez starog dobrog Dylan Dog-a

Alexdelarge

Mene je najvise fascinirao onaj uvodni tekst o DD, u kome majka nece da kupi sinu strip jer je jos mali a u stripu se pojavljuju zombiji,utvare,vukodlaci.99% majki/zena ni ne zna za ove entitete jer je poznato da su zene glupe i nemastovite i gledaju samo kako da se udaju i da se nekom jadniku natovare na grbacu.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: "Alexdelarge"99% majki/zena ni ne zna za ove entitete jer je poznato da su zene glupe i nemastovite i gledaju samo kako da se udaju i da se nekom jadniku natovare na grbacu.

ček ček, jel ovo citat iz tog uvoda ili tvoja extrapolucija? :?
https://ljudska_splacina.com/

Alexdelarge

Quote from: Ghoul
Quote from: "Alexdelarge"

Nisu oni tako slobodoumni kao ja; sedefasti ornamenti i inkrustacije su mog spolovila delo. :evil:

Inace, da se vratim na temu, kvalitet izrade je stvarno zadovoljavajuci, (pogotovo kad se imaju u vidu Abatonova izdanja), i slicni su Ludensovim.Crtez je mogao biti i bolji, dok je plot osrednji. Sve u svemu 150 din. je prihvatljivo za siroke narodne mase i nadam se da ce zaziveti i omasoviti se. Doduse za to je potrebno ulagati u propagandu. Ne znam zasto se ovdasnji strip izdavaci ne potrude oko reklame? Omot prodaje proizvod. Umesto da se u Politikinom Zabavniku reklamiraju stripovi, reklamiraju se  Pinkove tinejdz serije. :(

SuperGoof

Quote from: "Alexdelarge"Umesto da se u Politikinom Zabavniku reklamiraju stripovi, reklamiraju se  Pinkove tinejdz serije. :(

U Politikonom Zabavniku, barem onom kojeg ja skupljam, se itekako reklamiraju stripovi, jer je tamo stalno zastupljen Beli Put, a i edicija Veseli Cetvrtak, tj. najbolji predstavnici u nasem strip-izdavastvu.

Sto se tice Dilana, mozda ga ne pratis u poslednje vreme, jer je ova prica odlicna.

U pogledu crteza, jeste da nisu Montanari i Grasani ili bar Brindisi, ali je ok.

Alexdelarge

Quote from: "SuperGoof"

U Politikonom Zabavniku, barem onom kojeg ja skupljam, se itekako reklamiraju stripovi, jer je tamo stalno zastupljen Beli Put, a i edicija Veseli Cetvrtak, tj. najbolji predstavnici u nasem strip-izdavastvu.

Sto se tice Dilana, mozda ga ne pratis u poslednje vreme, jer je ova prica odlicna.

U pogledu crteza, jeste da nisu Montanari i Grasani ili bar Brindisi, ali je ok.

Drago mi je, ako je tako, posto u poslednje vreme nisam kupovao PZ.

Pratim Dilana, ne bih se bas slozio da je prica odlicna, ali zadovoljavajuca svakako jeste. :wink:

Loengrin

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Alexdelarge"99% majki/zena ni ne zna za ove entitete jer je poznato da su zene glupe i nemastovite i gledaju samo kako da se udaju i da se nekom jadniku natovare na grbacu.

Zaboravio je i: "...da ga iskoriste, iscede svaku paru i kap života, a onda odbace njegovu ljušturu zarad nove žrtve."

Alexdelarge tebe baš drma iskonski strah od modernizovane sukube. Da se nisi malo previše uživeo u neku od Dilanovih avantura?
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

mac

Dilan se obično ne plaši modernizovanih sukuba... Zapravo je vrlo prijateljski nastrojen prema svim entitetima ženskog pola...

Alexdelarge

Ako odgovorim na pitanje bicu lascivan, a ne zelim da kvarim temu i idem u OT.

mick_rider

150 kinti?! Lešenje. Dva evra, baćo. Bolje da bude soc izdanje tipa Horus i da košta 80 kinti. 'Beš formu i kvalitetne korice. Ionako naslovne strane za Dilana rade u Photo Shopu. Bolje smo živeli dok je izlazila ona čuvena, novosadska "crvena serija". :) Bolje da Dnevnik ponovo izdaje ako u međuvremenu nije propao ili prodat za bam badava. Nisam upućen.

BornToRun

Ja dosao u trafiku da kupim i kaze mi zena :
"Taj roman ne mogu da vam prodam"Ja reko "Molim !"
Kaze da nesto nije u redu sa bar kodom pa nece da ga prihvati aparat , tako da ne sme da ga proda.Na drugoj trafici takodje ne privata ,  ali mi je prodala strip.
U svakom slucaju o tim  bar kodovima treba povesti racuna , posto tamo cuce stripovi u trafici a ne mogu dA se kupe.

CorwinM

Ovo su stvarno dobre vijesti, ali šta je sa epizodama između broja 60 i ovog sad? Muku mučim da pronađem makar skenirane verzije onoga što su Hrvati objavili, ali zasad mrka kapa. Mislim da im preskakanje 150 brojeva i nije neka fora.
There are no desperate situations, there are only desperate people.

SuperGoof

Quote from: "CorwinM"Ovo su stvarno dobre vijesti, ali šta je sa epizodama između broja 60 i ovog sad? Muku mučim da pronađem makar skenirane verzije onoga što su Hrvati objavili, ali zasad mrka kapa. Mislim da im preskakanje 150 brojeva i nije neka fora.

Osim sto su dosta izdali Hrvati, "rupu" posle sezdesetog su popunjavali Vanini, Abaton i Sistem (jedva, zajednickim snagama) tako da nema mnogo smisla da se krece od br. 60 ponovo, jer je sve to jos uvek manje/vise dostupno.

Inace br. 60 je izasao jedino u piratskom izdanju.

Nightflier

Mislim da bi bilo veoma zanimljivo da se prvih 60 Dilana objavi u nekoj trejd varijanti, sa novim prevodom i u boljoj opremi. Jos kad bi to bilo u boji... I-ha! Sve mislim da bi bilo vise kupaca za takav ograniceni tiraz (1000 kom. recimo), negoli za kojekakva kiosk-izdanja.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Axle Munshine

Quote from: "nightflier"Mislim da bi bilo veoma zanimljivo da se prvih 60 Dilana objavi u nekoj trejd varijanti, sa novim prevodom i u boljoj opremi. Jos kad bi to bilo u boji... I-ha! Sve mislim da bi bilo vise kupaca za takav ograniceni tiraz (1000 kom. recimo), negoli za kojekakva kiosk-izdanja.

Idi begaj,al si se razmastao...podsecas me na mene... :wink:  :lol:  :lol:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Nightflier

Pazi, zaista mislim da bi to bilo komercijalno. Sto se mene tice, najbolje epizode Dilana Doga upravo se tu negde kriju. Svi znamo kakva je bila stampa tih Dnevnikovih izdanja, a ni prevod bas nije bio za pohvalu. Kada bi to ponovo uradili profesionalni prevodioci sa italijanskog, koji imaju iskustva sa hororom (Sale M, na primer), i kada bi se odstampalo na nivou trejdova BP, mislim da bi svoju publiku naslo najpre kod kolekcionara - a onda i kod nekih novih klinaca, koji bi mogli da otpocetka prate serijal, a ne da hvataju konde od dvesta i nekog broja. Ovako, DD je ogranicen na stare citaoce, od kojih su mnogi mog misljenja, pa nece da kupuju te nove epizode.
First 666

angel011

Quote from: "Loengrin"
Quote from: "Ghoul"

Zaboravio je i: "...da ga iskoriste, iscede svaku paru i kap života, a onda odbace njegovu ljušturu zarad nove žrtve."

Alexdelarge tebe baš drma iskonski strah od modernizovane sukube. Da se nisi malo previše uživeo u neku od Dilanovih avantura?

Modernizovane sukube? Kakve veze ovaj opis ima sa sukubama, modernizovanim ili ne? Sukube nit' su glupe niti nemaštovite, udaja im na pamet ne pada, a onaj kome se nakače sebe nekako ne smatra jadnikom (objašnjavanje bi bolje bilo cenzurisati, možda neko dete čita ovo... :evil:  :twisted: ).
We're all mad here.

Alex

Quote from: "nightflier"Pazi, zaista mislim da bi to bilo komercijalno. Sto se mene tice, najbolje epizode Dilana Doga upravo se tu negde kriju. Svi znamo kakva je bila stampa tih Dnevnikovih izdanja, a ni prevod bas nije bio za pohvalu. Kada bi to ponovo uradili profesionalni prevodioci sa italijanskog, koji imaju iskustva sa hororom (Sale M, na primer), i kada bi se odstampalo na nivou trejdova BP, mislim da bi svoju publiku naslo najpre kod kolekcionara - a onda i kod nekih novih klinaca, koji bi mogli da otpocetka prate serijal, a ne da hvataju konde od dvesta i nekog broja. Ovako, DD je ogranicen na stare citaoce, od kojih su mnogi mog misljenja, pa nece da kupuju te nove epizode.

Dilana možeš da čitaš od 26-og, 112-og, 67-og, 173-eg, 229-og broja, možeš da ga čitaš od bilo kog broja unazad, možeš samo parne, samo neparne, svaki šesti, 2-3 proizvoljno izabrana broja godišnje - svejedno je! Epizode su za sebe, ne postoji priča koja ide kroz više ili kroz sve epizode, nema razvoja likova, sve je (kao kod svih bonelijevaca) status qo, po tom pitanju.

Što se tiče trejdova - i jedan Boneli strip je dosta debeljuškast (100-ak strana), a trejd od desetak epizoda bi bio deblji nego duži/širi.

Po max 3 epizode može (valjda već ima takvo italijansko izdanje), ali za to imamao stari naš izraz KOMPLET od 3 ep. - TROBROJ (jok trade).
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nightflier

Pa bas i nije tako. Stoji da je vecina epizoda sama za sebe, ali u onih prvih 60 ima nekoliko prica koje se nastavljaju i nekoliko likova koji se ponavljaju. Sve i da jeste kako kazes, svejedno bih pozdravio priliku da kupim omiljene brojeve DD, ljudski prevedene i odstampane - pa neka bude i u varijanti trobroja. 'Ajd' i od boje bih odustao - nije bas toliko bitna - ali mislim da se zasigurno moze probrati tridesetak epizoda, medju tih prvih sezdeset, koje zavredjuju luksuznije izdanje/
First 666

SuperGoof

Sto se same boje tice, ne verujem da bi bilo moguce jer taj strip nije pravljen za boju. Sto jes' jes', cuo sam da se sada u Italiji kolorisu neke epizode, ali bi to neko trebalo prvo da odradi (i to ne ovde vec u maticnoj zemlji).

Trobroje maksimalno podrzavam. Italijani ih vec dosta izdadose (Grande ristampa) sa novim naslovnicama koje radi Roi (mada nisu ni prineti Vilji i Stanu).

Djole

Quote from: "Alex"Epizode su za sebe, ne postoji priča koja ide kroz više ili kroz sve epizode, nema razvoja likova, sve je (kao kod svih bonelijevaca) status qo, po tom pitanju.

Pa neće biti, ne više, čak ni kod Dilana. Otkad ga Paola Barbato radi, svojski se trudi da uvede neki kontinuitet u epizode, uprkos željama uredništva. Dal' je kontinuitetu mesto u Dilanu druga je priča.

A za ostatak Bonelija to tek ne važi. Uporedi Nathan Nevera broj 1, pa broj 110, pa broj 201. To je sasvim različit strip, kako po pitanju glavnog lika, njegovih motiva i njegove ličnosti, tako i po pitanju sporednih likova, sveta po kome se kreću, pa čak i grafičkog dizajna tog sveta.

Slično je i sa Magičnim vetrom, a kad je u pitanju Gea Luke Enoha, cela poenta serijala je evolucija glavne junakinje i razvoj njene ličnosti, kao i njenog pogleda na svet i samog sveta.

To o čemu pričaš je bio Boneli pre dvadeset (i kusur) godina, ne danas, kada jedino Teks i Zagor nemaju nikakve promene stusa quo.
"THAT is why they call me The Decorator."

CorwinM

Juče sam, posle sto godina, posjetio www.stripovionline.com i bio prijatno iznenađen. Sajt je updatovan i gotovo svi brojevi Dilana objavljeni na ex-YU tržištu su postavljeni.

Man Of Steel

Quote from: "CorwinM"Juče sam, posle sto godina, posjetio www.stripovionline.com i bio prijatno iznenađen. Sajt je updatovan i gotovo svi brojevi Dilana objavljeni na ex-YU tržištu su postavljeni.
Posetio sam ga sada prvi put i nije los...
When ever you need hard center i will be there

Alex

Quote from: "Djole"
Quote from: "Alex"Epizode su za sebe, ne postoji priča koja ide kroz više ili kroz sve epizode, nema razvoja likova, sve je (kao kod svih bonelijevaca) status qo, po tom pitanju.

Pa neće biti, ne više, čak ni kod Dilana. Otkad ga Paola Barbato radi, s  u epizode, uprkos željama uredništva. Dal' je kontinuitetu mesto u Dilanu druga je priča.

A za ostatak Bonelija to tek ne važi. Uporedi Nathan Nevera broj 1, pa broj 110, pa broj 201. To je sasvim različit strip, kako po pitanju glavnog lika, njegovih motiva i njegove ličnosti, tako i po pitanju sporednih likova, sveta po kome se kreću, pa čak i grafičkog dizajna tog sveta.

Slično je i sa Magičnim vetrom, a kad je u pitanju Gea Luke Enoha, cela poenta serijala je evolucija glavne junakinje i razvoj njene ličnosti, kao i njenog pogleda na svet i samog sveta.

To o čemu pričaš je bio Boneli pre dvadeset (i kusur) godina, ne danas, kada jedino Teks i Zagor nemaju nikakve promene stusa quo.

Pa dobro - to što si rekao je, verovatno, tačno i nije u kontradikciji sa mojim mišljenjem.

Sam si upotrebio izraze "ne više", "čak ni kod Dilana", "svojski se trudi da uvede neki kontinuitet" - znači u postupku je promena, a ja sam odgovorio na Nightflierovu pretpostavku da je mladima teško da se uključe u poslednja objavljivanja DD-a kod nas, zbog nemogućnosti praćenja epizoda od početka (dakle, ranije epizode!) i uključivanja u "kontinuitet", kao da se radi o američkom serijalu.

Što se tiče novijih Bonelijevih stripova i naslova (a ja tu računam i NN), uvek sam tvrdio u raspravama Boneli-za/protiv da je novija generacija stripova i autora ove kuće donela kvalitativne promene (što je i očigledno), ali još uvek je najpoznatiji Boneli kod nas (u Srbiji) klasičan Boneli.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nightflier

Mislim da nisam najbolje preneo ono sto sam hteo da kazem. Naime, omladinu DD i slicni stripovi jednostavno ne zanimaju, niti imaju bilo kakvog izgleda da ikako prodju na trzistu (secate se ispitavanja u srednjim skolama, koje sam svojevremeno pominjao?). Moja prica o luksuznim trobroj - ili vec kakvim - izdanjima odnosi se na matorije nostalgicare, koji su zapravo ciljna publika ma kakvog izdanja DD, ili nekog drugog bonelijevca. Tim stripovima nema zivota kada je rec o publici od devedestog godista, pa dalje.
First 666

Tex Murphy

Kako vrijeme leti... Tužno je što uopšte možemo da govorimo o "devedesetom godištu". A eto, djeca rođena devedesete ne samo da već jedu jaku hranu, nego već uveliko piju, puše, drogiraju se i vode ljubav. A sjećam se kao da je juče bilo kad sam se radovao Piksijevom rasturanju Španaca, primanju lopte na grudi, slanja Martina Vaskeza po ćevape, pa onaj felš iz slobodnog...  :(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Djole

Quote from: "Alex"Pa dobro - to što si rekao je, verovatno, tačno i nije u kontradikciji sa mojim mišljenjem.

Moj post se više odnosio na onaj boldovani deo i tvog - "kao i ostali Boneli".

Bilo nekad. Nije više.
"THAT is why they call me The Decorator."

risar_69

Jedva čekam, da stigne i do nas.
Kakve su prve dve priće?

Kunac

Da li ste primetili koliko su loše prve 4 epizode koje je objavio VESELI ČETVRTAK? I scenaristički i crtački...

Čarobni frulaš je još bio đene-đene (volim Pikata čak i u dekadentnoj fazi, a scenario je bio koliko/toliko originalan), a i Kuća Duhova se mogla progutati; ali poslednje dve...

Užas!

Juče sam pročitao Ubicu veštica, protraćio 150 dinara i pola sata svog života... Dall'Agnolov crtež je ispod svakog nivoa, prosto ne mogu da verujem a je isti čovek nekada crtao Goblina i druge kultne epizode.
"zombi je mali žuti cvet"

Boban

možda si samo odrastao...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alex

Quote from: "Kunac"
Juče sam pročitao Ubicu veštica, protraćio 150 dinara i pola sata svog života... Dall'Agnolov crtež je ispod svakog nivoa, prosto ne mogu da verujem a je isti čovek nekada crtao Goblina i druge kultne epizode.

To se zove stilizacija.

Ali ne ona lažna stilizacija kakvu koriste crtači početnici koji ne znaju da crtaju, a kriju se iza stilizovanja. Nego stilizacija kao vid uprošćavanja nastao dugogodišnjim radom, sazrevanjem i stečenim iskustvom jednog kvalitetnog crtača kakav je Dall'Agnol ali i pod uticajem ljudi kao što su Mikeluci, Milaco, Aleks Tot.

Rezultat (crtež epizode Ubica veštica) je dosta dobar, ali, uvek će ovakav pristup crtežu biti neprihvatljiv ukusu jednog dela publike.

Kunac

Ako stilizacija podrazumeva ukočenost pokreta i na brzinu skicirane prizore, onda je Dall'Agnol postao vrhunski stilizator.

Kunac

Quote from: "Boban"možda si samo odrastao...
Eh, I wish... :)

Truba

kod nas je došla tek druga epizoda

ajde prva je onako ni tamo ni ovamo... druga epizoda je u prvom dijelu sjajna... i svidja mi se crtež iako samo volim M&Ga
međutim kraj je tako smrljan da je za ne povjerovati... dok je posljednja stranica već tradicionalno dylandogovski šok... koji je prestao djelovati na mene tamo 1999. ili ranije... jednostavno ne pije vode više... radna predvidljiva... čim počne batler monologe svoje

treću nisam čitao još... ali svugdje je hvale... ne mogu vjerovati da je tako kontradiktorno...vele da je jedna od najboljih novijih epizoda... poslje broja 200
tako vele ovi što čitaju origigi na talijanskom
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

SuperGoof

Cetvrta epizoda ima pogresnu najavu! Naslov br. 5 je "Manila", sto je u redu, ali je naslovna strana u stvari za br.6, nesto sa bunarom, sta li...

Zasto bre ljudi ne paze na takve stvari! :x

ninel

Quote from: "Kunac"Da li ste primetili koliko su loše prve 4 epizode koje je objavio VESELI ČETVRTAK? I scenaristički i crtački...

Čarobni frulaš je još bio đene-đene (volim Pikata čak i u dekadentnoj fazi, a scenario je bio koliko/toliko originalan), a i Kuća Duhova se mogla progutati; ali poslednje dve...

Užas!

Dok je crtao Goblina, DalAnjol je bio samo vešt Zanatlija,
a kod Ubica veštica on je Umetnik.

CorwinM

Najiskrenije, i meni se više sviđao zanatlija.

Kunac

VELIKI SAN (DD:VČ:br. 8) je crtao Angelo Stano! Kako samo taj čovek dobro crta, neverovatan je. Nisam još pročitao epizodu, ali obećava dobru zabavu. Ma, samo je crtež dovoljan razlog da kupite ovaj broj.

mick_rider

Lepa vest. Stano je stvarno genije. Kupovina ne gine.
Btw, gore pomenuti Dall'Agnol je nadmasio samog sebe u epizodi Granica. Ne znam sta se dogadjalo sa njegovim crtezom kasnije. Moguce da je zglajznuo.

Kunac

Quote from: "mick_rider"Lepa vest. Stano je stvarno genije. Kupovina ne gine.
Stano je izuzetan. Svi fanovi (makar i povremeni) DD-a moraju kupiti ovu epizodu.
Quote from: "mick_rider"Btw, gore pomenuti Dall'Agnol je nadmasio samog sebe u epizodi Granica. Ne znam sta se dogadjalo sa njegovim crtezom kasnije. Moguce da je zglajznuo.
Uvek ćemo imati njegove rane epizode.

Ghoul

posle dugo vremena kupih dilana doga, zato što je ovu epizodu crtao stano.

pa... niti se kajem što sam se s DDom rastao, niti nakon ovog nostalgičnog gesta nameravam da dalje kupujem taj strip.
od stare magije nije ostalo skoro ništa, a ova konkretna epizoda izrazito je bezvezna, iako se tokom većeg dela čini da ide u nekom zanimljivom pravcu – samo da bi se srozala na sramno niske grane u poslednjih 20ak stranica, koje su sušta nebuloza za koju više nemam strpljenja ni tolerancije.
čak ni crtež nije nešto posebno, jer je u službi mahom bezvredne priče.
ovo bi i neki rutineri poput montanarija i grasanija odradili po PS-u, nisu morali stana da potežu...
slabo...
:(
https://ljudska_splacina.com/

buruchaga

lose su ove novije epizode..jedino paola barbato ipak drzi tu neku liniju, nekropolis je najbolja epizoda sto je do sad objavljena u VC ediciji.
ova sa titom faracijem poslednja je dno dna...uskoro VC pocinje sa objavljivanjem faracijevog stripa brad baron...videcemo na shta ce to da lichi...

inace, skoro procitah fenomenalni jubilarac 250..mada je sklavi dobro poktachio paolu tu , uzivanje je....sukob dva ega od kojih je jedan genije i tvorac, a druga osoba nastavljac tog dela, ali sa sopstvenim artworkom i senzibilitetom-moze samo da sluzi na uzivanje citaocima...bilo bi divno kad bi ovo dvoje (sklavi i paola) nastavili da "ratuju" preko dilana jer je to uzitak...a ovi faracci, bruno ena, cak i ruju i ostali vise manje nebitni likovi sa jednim do dva (neki ni toliko) uspela DD scenarija-da lepo se presele u juznu italiju i uzmu da gaje nindze na plantazama...
toliko.