• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Borilacke vestine

Started by vrana, 15-02-2008, 22:27:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vrana

Jel se ko bavi nekim borilackim sportom i kojim?

zakk

• Nindže (ne zezam se) su otišle sa foruma (ne zezam se). Ako ih još ima, kriju se.
  • Bilo je ili još ima tekvondista.
  • Boban je svojevremeno mogao da složi na patos pola Makedonije demonstrativnim jedenjem ćevapa. Da li se to računa?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

angel011

Da li se računa 6 meseci treniranja karatea, nekada davno?  :lol:
We're all mad here.

Tex Murphy

Ja sam nekada igrao Mortal Kombat 3, sa dosta promjenljivim uspjehom. Bio sam jedno vrijeme dobar sa Cyrixom, ali čim su protivnici našli lijek za moje teleportovanje, sve je otišlo dođavola.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ugly MF

Pet godina aktivnog treniranja...Dzudo.Kraj osnovne i pola srednje skole...

Raspala se dobra ekipa i ja zajebo.Bem ti provinciju.
posle toga sam slagao prazne pivske flase i udaro svalerske recke,
pa  je to postalo dosadno ,sad se sa zenom takmicim ko ce brze da presvuce pampers pelenu...I treniram svake zime lozenje kotla,
i ciscenje istog.Drva ,Ugalj i Pepeo!Dim da ne pominjem...
Dakle,kad usijam desnu ruku crtajuci ,relaksiram se sekirom i lopatom.

...Bem ti provinciju....

vrana

Nindjucu sam trenirao pre nekih 2-3 godine i nisam nimalo bio odusevljen  :( sve se to svodilo na neke nenormalne gardove koje po meni nemaju nikakvog smisla  :roll:

Taekvondo mi je trenirao mnogo dobar ortak i to je jako dobar sport...mada ne znam dosta o njemu  :oops:

evo nesto sto se tice Karatea:

Karate je japanska borilacka vestina koja koristi sve delove tela u svrhu samoobrane. Rec karate na japanskom jeziku znaci prazna ruka. Postojbina karatea je ostrvo Okinawa koje se nalazi juzno od Japana u skupu ostrva Ruy Kyu. Karate je posebno poznat kao udaracka borilacka vestina koja koristi sve delove tela,a posebno ruke, noge, laktove, kolena itd. Moderni karate se obicno deli na tri dela:
•   Kihon
•   Kate
•   Kumite(borba)

Kod osnovne tehnike uce se pojedinacni udarci, blokovi, stavovi itd. Kate su poseban skup tacno odredjenih pokreta (udaraca, stavova i blokova) koji se izvode, a pokazuju borbu sa zamisljenim protivnikom (jednim ili vise). Borba moze biti slobodna ili dogovorena (dogovori se koji ce se izvesti udarac, i kojim blokom se blokira taj udarac). U vezbanju se mogu primenjivati odredjena oprema kao naprimer makiwara, vreca za udaranje,fokuseri, tegovi,itd.iako karate doslovno oznacava praznu ruku neki stilovi uce i borbu oruzijem (kobudo)kao sto su kama, nuncake, bo , itd....    Ako zelite da saznate vise pogledajte ono sto vas zanima...
Gichin Funakoshi je rodjen u Suri, na Okinavi 1868 godine. Jos kao decaka uvezbavala su ga dva slavna majstora tog vremena. Od svakog je ucio razlicitu okinavljansku borilacku vestinu. Od Zatasune Azatoa ucio je Shuri-te, od Yatsune Itosua Naha-te od 1879 godine. Spajanjem ova dva stila nastalo je ono sto danas nazivamo Karateom a posebno Shotokan karateom.
Prvu formalnu privatnu demonstraciju karatea u istoriji dao je 1902. godine. Vec iduce, 1903. godine uveo je karate u javnom skolskom sistemu u Muskoj normalnoj skoli i Daiichi srednjoj skoli. 1906 je priredio prvi javni prikaz karatea na Okinavi. Tokom 1912 godine poceo je da uci karate u Carskoj Mornarici. 1914 godine drzao je prikaze karatea sirom Okinave.
Funakoshi-sensei je covek koji je karate doneo u Japan. Prve prezentacije je po pozivu izveo 1917 u Butokudenu u Kyotou, pa ponovo 1922. godine kada ga je pozvalo Japansko ministarstvo obrazovanja da prikaze karate na Zenskoj Visoj Normalnoj Skoli u Tokiju. Posle prikaza, Gichinu je prisao Jigaro Kano, osnivac Dzudoa. On je zamolio Funakoshia da ostane duze u Japanu i pokaze mu neke osnovne tehnike.
Posle vise meseci, kada se spremao da ode iz Japana, Funakoshiju je prisao slikar Hoan Kosugi, sa zahtevom da njemu i njegovim ucenicima da instruktazu iz karatea. Tako je Funakoshi jos jedanput odlozio svoj odlazak i poceo prvo organizovano obucavanje u karateu u Japanu, u Tabata narodnom klubu. U tom periodu doneo je odluku da ne napusta Japan. Prozivece ostatak svog zivota uceci karateu Japanski narod.
Treca zvanicna prezentacija, 1928. godine, bila je specijalna prilika da svoju vestinu prikaze carskoj porodici. Ovo je bila izuzetna cast, pogotovo sto je demonstracija izvrsena u okviru carske palate.
Gichin Funakoshi je umro 1957 godine u 88. godini zivota. Pored toga sto je stvorio savremeni karate i predstavio ga Japanu i svetu, napisao je i knjigu o karateu, "Rzukyu Kempo: Karate-do". Takodje je napisao "Karate-Do Kyohan" – osnovnu knjigu, prirucnik o karateu, te svoju autobiografiju, "Karate-Do: Moj nacin zivota." Ove knjige kao i njegova umetnost su odgovarajuce nasledstvo ovog skromnog i mirnog coveka
KARATE TEHNIKE

STAVOVI
hachinoji-dachi – stav pripravnosti
zenkutsu-dachi – prednji stav
koh-kutsu-dachi – zadnji stav
kiba-dachi – stav konja / stav sedla
neko-dachi – stav macke
sochin-dachi / fudoh-dachi - sochin stav / "nepomeriv" stav
sanchin-dachi – stav "pescanog sata"
hangetsu-dachi – stav "polumeseca"
NAPADI RUKOM
tsuki - udarac
oi-zuki – udarac u pluca
gyaku-zuki – udarac unazad
kizami-zuki – udarac iz blizine
nukite – udarac ruke-koplja (odgurujuci)
ura-ken – bekhend udarac
empi – udarac laktom
NAPADI NOGOM
keri - udarac
mae-geri – prednji (lomeci) udarac
mawashi-geri – kruzni udarac ("oko kuce")
(yoko-geri) kekomi – odgurujuci udarac postrance
(yoko-geri) keage – lomeci udarac postrance
ushiro-geri - zadnji odgurujuci udarac
NIVOI NAPADA
joh-dan – "gonji nivo" / lice
chuudan – "strednji nivo" / stomak / solarni pleksus
gedan – "donji nivo" / donji stomak, genitalije
BLOKOVI
age-uke – podizuci blok
ude-uke – "blok rukom", obicno se podrazumeva blok prema vani (vanjski blok)
soto-uke – blok prema vani (vanjski blok)
uchi-uke – blok prema unutra (unutrasnji blok)
gedan barai – donji blok
shuto-uke – blok ruke-noza
nagashi-uke – odbijajuci blok
kakiwake-uke – "odvajajuci" blok sa dve ruke
juuji-uke - "ukrsteni" blok sa dve ruke

KATA
kata -- forma(forme)
heian shodan – "stabilno i sigurno" / "prvi nivo"
heian nidan -- "stabilno i sigurno" / "drugi nivo"
heian sandan -- "stabilno i sigurno" / "treci nivo"    
heian yondan -- "stabilno i sigurno" / "cetvrti nivo"
heian godan "stabilno i sigurno" / "peti nivo"
tekki shodan – "gvozdeni konjanik" "prvi nivo"
bassai dai – "unistavanje tvrdjave" "veca" verzija (*)
empi – "lastin let"
jion – "sazaljenje i naklonost" (budisticki termin, moguce ime nekog hrama)
kankuu dai – "posmatranje neba/praznine" "veca" verzija (*)
jutte / jitte – "deset ruku"
hangetsu - "polumesec"
tekki nidan
tekki sandan
nijuushiho – "dvadeset i cetiri koraka"
gankaku – "caplja na steni"
sochin [soh-chin] – "snaga i kontrola"
bassai sho [shoh] – "unistavanje tvrdjave" "manja" verzija (*)
kankuu sho [shoh] - "posmatranje neba/praznine" "manja" verzija (*)
unsu [unsuu] – "ruke oblaka"
gojuushiho (dai) - "cetrdeset i cetiri koraka" "veca" verzija (*)
gojuushiho sho [shoh] -- "cetrdeset i cetiri koraka" "manja" verzija (*)
meikyo [meikyoh] – "sjajno ogledalo"
ji'in – "sazaljenje i senka" (verovatno neki od hramova)
chinte – "poneka ruka"
wankan – "kraljeva kruna"
(*) Atribut kati "manja" ili "veca" ("sho" ili "dai") u stvari nema kvantifikativan karakter. To je samo nacin razlikovanja dve razlicite kate.
Transliteracije su priblizne znacenjima kineskih karaktera koji se koriste za oznacavanje naziva kata.
KUMITE
kumite - sparingovanje
(kihon) gohon kumite -- (osnovno) sparingovanje pet koraka
(kihon) sanbon kumite -- (osnovno) sparingovanje tri koraka
(kihon) ippon kumite -- (osnovno) sparingovanje jednog koraka
jiyuu ippon kumite – poluslobodno sparingovanje jednog koraka
(jiyuu) kumite – slobodno sparingovanje

Koliko sam shvatio danasnji karate se sve vise bazira na katama???

vrana

Inace ja treniram EFS - Eclectic Fighting System je borilačka veština bazirana na više borilačkih sistema. To su:  Wing Chun, Filipinoindonežanski sistemi, Judo, Box, Thai Box, Savate, Brazilski Jiu-Jitsu.

EFS je nastao kao rezultat dugogodišnjeg praktikovanja i usavršavanja više borilačkih sistema. Svaki od tih sistema ima svoje dobre i loše strane, a potreba za efikasnijim pristupom je bila velika baš zbog toga što tradicionalna veština u savremeno doba ne može da se primeni u potpunosti. Realan pristup traži izvestan stepen modifikacije, ali u pozitivnom smislu. rešenje je nađeno u pokrivanju svih postojećih distanci borenja - a to je: od duge kick box distance, preko bliske trapping distance (Wing Chun distanca), na kojoj se "vezuju" ruke, a glavno oružje su laktovi i kolena preko klinča do dovođenja na tlo i završavanja borbe na tlu.

Sistem je po principu distanci zaokružen. Borac ima mogućnost da odabere u kojoj će distanci da završi borbu. Podjednako efikasno i praktično primenjuju se elementi Wing Chun-a, Kick box-a, Judo-a i Filipinoindonežanskih sistema.

Ja sam na EFS-u vec nekih 6 meseci i mogu reci da sa ovo malo znanja koje posedujem mogu itekako da se snadjem na ulici...
I jedna vrlo zanimljiva stvar je to sto EFS moze da se nadje samo kod nas...
Toplo preporucujem svima koji zele da idu na neki borilacki sport, ovo je prava stvar za vas  :twisted:

angel011

Ne znam za "današnji karate", ja sam ga trenirala pre 19 godina i tada smo ravnopravno radili sva tri dela.
We're all mad here.

zakk

Quote from: "Harvester"Ja sam nekada igrao Mortal Kombat 3, sa dosta promjenljivim uspjehom. Bio sam jedno vrijeme dobar sa Cyrixom, ali čim su protivnici našli lijek za moje teleportovanje, sve je otišlo dođavola.
E! Kad naiđeš, moramo da opletemo koju partiju!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

vrana

Quote from: "SVAROG"Pet godina aktivnog treniranja...Dzudo.Kraj osnovne i pola srednje skole...

pa  je to postalo dosadno ,sad se sa zenom takmicim ko ce brze da presvuce pampers pelenu...I treniram svake zime lozenje kotla,

...Bem ti provinciju....

Ako ti nije problem reci mi malo nesto o dzudo-u...

vrana

Quote from: "angel011"Ne znam za "današnji karate", ja sam ga trenirala pre 19 godina i tada smo ravnopravno radili sva tri dela.

iskreno se nadam da je i sada tako... mada sam cuo kako se sada manje vise svi okrecu katam zbog toga sto im donosi dosta poena na takmicenjima  :(
Sto je po meni totalna glupost, jer ako se pojavis na ulici sa samo katom...neces bas mnooogo dobro proci  :P
barem je to moje misljenje...ispravi me ako gresim...

Tex Murphy

Quote from: "zakk"
Quote from: "Harvester"Ja sam nekada igrao Mortal Kombat 3, sa dosta promjenljivim uspjehom. Bio sam jedno vrijeme dobar sa Cyrixom, ali čim su protivnici našli lijek za moje teleportovanje, sve je otišlo dođavola.
E! Kad naiđeš, moramo da opletemo koju partiju!

Može! Nadam se da nećeš uspjeti da nađeš lijek za moje teleportovanje i raketle!  :evil:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

blasphemer

Pre jedno pet godina sam malko trenirao realni aikido (hteo tradicionalni ali mi ni jedan klub nije bio u blizini). Vrlo brzo zavrsio "bez ruke" (gadna luksacija ramena) pa batalio. Jos od kada sam se "oporavio" (imao posle toga jos par gadnih povreda i jednu nezgodnu saobracajku) planiram da krenem na Sistem.
Inace, neko duze vreme se samostalno zamlacujem sa Tai Chi Chuan-om (to nije borilacka vestina, al' tek da pomenem), tek onako pomalo, lenj sam da odem do nekog kluba.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

smrklja

bio sam i ja na tom efs-u,gde sad ćosa drži to?

vrana

Quote from: "smrklja"bio sam i ja na tom efs-u,gde sad ćosa drži to?

opa! Retko kad naletim na ljude da znaju za EFS  :twisted:

Treninzi se drze na Konjarniku....treninge imamo cetri puta nedeljno ( ponedeljkom, sredom, petkom i subotom )

Ti si verovatno bio u onom obdanistu?

vrana

Quote from: "blasphemer"Pre jedno pet godina sam malko trenirao realni aikido (hteo tradicionalni ali mi ni jedan klub nije bio u blizini). Vrlo brzo zavrsio "bez ruke" (gadna luksacija ramena) pa batalio. Jos od kada sam se "oporavio" (imao posle toga jos par gadnih povreda i jednu nezgodnu saobracajku) planiram da krenem na Sistem.
Inace, neko duze vreme se samostalno zamlacujem sa Tai Chi Chuan-om (to nije borilacka vestina, al' tek da pomenem), tek onako pomalo, lenj sam da odem do nekog kluba.

pa ako ti je blizu Konjarnik mogao bi da svratis da pogledas sta se radi pa ako ti se svidi i da nastavis ;)

smrklja

da pošto mi je obdanište bilo na 2 minuta od kuce

angel011

Quote from: "vrana"
Quote from: "angel011"Ne znam za "današnji karate", ja sam ga trenirala pre 19 godina i tada smo ravnopravno radili sva tri dela.

iskreno se nadam da je i sada tako... mada sam cuo kako se sada manje vise svi okrecu katam zbog toga sto im donosi dosta poena na takmicenjima  :(
Sto je po meni totalna glupost, jer ako se pojavis na ulici sa samo katom...neces bas mnooogo dobro proci  :P
barem je to moje misljenje...ispravi me ako gresim...

Pa, ako je ono što te zanima da se takmičiš, kate su super, znatno su manje šanse da se povrediš, a možeš da postigneš dobar uspeh.

Ako ti treba nešto za ulicu, sumnjam da će nalickana koreografija mnogo da pomogne. Mada ja nisam prava osoba da odgovori na to pitanje, sa tehnikom mi je dobro išlo i nakon pomenutih 19 godina mi je ostalo par upotrebljivih refleksa, a kate su mi slabo išle.
We're all mad here.

Ugly MF

Quote from: "vrana"
Quote from: "SVAROG"Pet godina aktivnog treniranja...Dzudo.Kraj osnovne i pola srednje skole...

...Bem ti provinciju....

Ako ti nije problem reci mi malo nesto o dzudo-u...

Nema tu mnogo da se kaze.
Nastao sportizovanjem nekakvog realnog dzudoa,koji je bio baziran na tome da kad god se neko potuce,mora da dodje do hrvanja,pogotovu u navalama i borbama ,ratovima statijaznam.
E,posto su ga smisljali ljudi koji nisu bili danceri kao morihei Ujesiba sa Aikidoom, ili neki karatisti koji su se tukli sa zamisljenim vetrovima pa izmislili kate da im nije dosadno,pa kad odes na trening,mlatis tamo i vamo,a mislis de ti je cura itd.

Sportizovani dzudo.Ublazen da se to fino i sportski takmici i podeli na poene u petominutnoj borbi.(dok nije bio sportizovan,bio je krsenje kostiju kicme,gleve i sl.)

Tamo me odusevilo sto ti trening NE SMES da pocnes bez pola sata takvog zagrevanja da mozes posle toga komotno da si ides kuci,jer ti nista vise ne treba.Sav si preznojen,zadihan i jedva stojis.
E tek tada,kad su ti koske elasticne od zagrevanja POCINJE trening,de se bacate o patos.(ako padnes na patos nezagrejan,
...juz jor imadzinejshn!) :cry:

Naravno ide prvo uvezbavanje zahvata ,bacanja ,raznih tehnika ,pa na kraju kratke sparing borbe.Glavna fora je bila nauciti da padas,a pogotovu da cuvas i pridrzavas onoga koga bacas!
Moz ti da ga bacis i slomijes,ali nisi zato otiso,jebi ga.
Inace meni kao crtacu koji non stop savijen za stolom kicma mogla da bude sad ko grafikon uspona Srpske inteligencije,taj
dzudo je itekako dobro dosao!
najbitnija stvar je sto si non stop zagrejan,napor,vezbe,kazii ga i do dva sata neprekidnog treniranja....ama nema sanse da ti nesto drugo bude na pameti osim toga!
Vrlo preporucljivo za pubertetlije sa neobuzdanim hormonima i viskom energije!!!

smrklja

meni se EFS svideo ali sam bio lenj i nije mi odgovaralo vreme treninga pa ako možeš pošaljimi na pm. tačno vreme i adresu.

vrana

Quote from: "smrklja"meni se EFS svideo ali sam bio lenj i nije mi odgovaralo vreme treninga pa ako možeš pošaljimi na pm. tačno vreme i adresu.

Poslato  :wink:  
nadam se da ces nastaviti sa EFS-om

angel011

Šalji i meni, zvuči zanimljivo (ako te ne mrzi, pošalji i cenu).
We're all mad here.

vrana

@angel011 Poslato!

http://www.youtube.com/watch?v=4TEl927P6GM

Pogledajte ovaj klip o EFS-u i recite sta mislite :twisted:

za vise informacija posetite
www.efs.org.yu

blasphemer

smrklja:
Quotemeni se EFS svideo ali sam bio lenj i nije mi odgovaralo vreme treninga pa ako možeš pošaljimi na pm. tačno vreme i adresu.

angel 011:
QuoteŠalji i meni, zvuči zanimljivo (ako te ne mrzi, pošalji i cenu).

A da postujes lepo ovde, da svi vidimo?  :)
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

vrana

I to sto kazes  :evil:
Znaci treninzi su :
Ponedeljak - 20:30
Sreda - 20:30
Petak - 20:30
Subota - 17:00

Mesecna clanarina 2000din.

Nalazi se na Konjarniku u blizini plavog mosta...
Pogledajte klip koji sam dao dva posta iznad sa You Tube-a
I evo jos jednom adrese sajta ako vas jos nesto zanima
www.efs.org.yu
Ako imate neka pitanja....pitajte  :evil:

angel011

Ne videh na snimcima i fotkama da ijedno žensko trenira ovo. Nije da očekujem da nešto ovoliko "nežno" devojke masovno treniraju, nego, je l' ih čovek ni ne prima na trening, ili nema zainteresovanih?

I... Da li je ova stvar legalna? Pitam jerbo ni na samom sajtu nema tačna adresa (as in, ulica i broj), nego samo "privatna sala na Konjarniku" (You do not talk about the Fight Club :evil:).

Na spisku instruktora nema Ćosića, da li on i dalje drži treninge?
We're all mad here.

vrana

Quote from: "angel011"Ne videh na snimcima i fotkama da ijedno žensko trenira ovo. Nije da očekujem da nešto ovoliko "nežno" devojke masovno treniraju, nego, je l' ih čovek ni ne prima na trening, ili nema zainteresovanih?

I... Da li je ova stvar legalna? Pitam jerbo ni na samom sajtu nema tačna adresa (as in, ulica i broj), nego samo "privatna sala na Konjarniku" (You do not talk about the Fight Club :evil:).

Na spisku instruktora nema Ćosića, da li on i dalje drži treninge?

Pa moglo bi se reci da je ovo neka vrsta borilackog kluba.... stvar je u tome sto vrlo malo ljudi znaju za isti... obicno se za EFS cuje od nekoga retko kada ces videti reklamu itd.

Cosa drzi treninge...

Inace za ovih mojih 6 meseci treniranja nisam ni ja video ni jedno zensko  :(  ali provericu dal primaju pa ti javljam  :wink:

p.s. ono je veoma grub sport ( necu da te smaram sa pricama pa ti si zensko itd. ali samo pazi sta trazis, mozda ti se i ostvari  :twisted: ), ja sam redovno u modricama ( popucali kapilari, bolovi u usima, posekotine unutar usta, nagnjecena rebra itd...)

angel011

Quote from: "vrana"Pa moglo bi se reci da je ovo neka vrsta borilackog kluba.... stvar je u tome sto vrlo malo ljudi znaju za isti... obicno se za EFS cuje od nekoga retko kada ces videti reklamu itd.

Ma ok to, nego sam se pitala zašto na njihovom sopstvenom sajtu ne postoji tačna ulica i broj, nego "koga zanima, neka okrene telefon".

I da, sa snimka je jasno da je veoma grub sport u pitanju, i nešto mi se javlja da u startu zahteva mnogo više kondicije&mišića nego što ih ja imam, ali mi i dalje deluje zanimljivo, makar za videti.
We're all mad here.

...

Ja sam doziveo da mene i devojku s kojom sam bio u drustvu napadnu idioti i posle toga resio da uzmem karate za samoodbranu jer mi se cinilo da je ok, gledajuci drugara koji je bio plavi pojas. Upisao sam kod Koche  Shoto Kan. Kocha je bio super trener u pochetku ali posel nije hteo da gubi vreme na nas pochetnike i rekreativce. Moram josh rechi da je pokojni Ivan Matic radio u istoj sali i bio veliki drugar, nikad nije bio u fazonu ja sam prvak evrope a vi sitna boranija.

Na shoto kan sparinzima kao nema udaraca punom u glavu i to, ali ja sam definitivno video mrak par puta i rebra su me bolela posle treninga od kruzhnih u telo. Niko nam nije rekao posle godinu i po shta je to sportska borba a bilo je i uobrazhenih Van Damovoa.

Karate koji je napravio Gichin, to jest Shoto, je degradiran borbeni karate u sport. Na zhalost, ono shto se forsira u sali su  tehnike  koje se mogu  primeniti samo za laik-napadaca: neki iznenadjujuci visoki nozhni udarac, tipa mawashi u glavu, ushiro geri, ura mawash . Brz karate direkt je , dodushe, super i njemu nemam prigovora.

E da,  svih tehnika koje je Vrana izlistao, na treningu se forsiraju one koej donose poene na takmichenju a ne samoodbrambene: uraken i direkt (kizame-djaku zuki). Ostali udarci, koleno i lakat , se ne boduju pa se i zanemaruju iako postoje. U katama ima poluga, ali i one se zanemaruju i ne objasnjavaju.

Na zhalost, u Thai Boxu se itekako radi i koleno, i letece koleno i cevanica i lakat i verujem da bi karatista sa crnim pojasem dobio debele batine od Thai boxera koji je jednako dugo trenirao.

Moram da pomenem josh da je , sa ove distance od vishe od 10 godina , zakljucak da karate itekako oshtri reflekse i da imas jako brz direkt, kao i to da je super za zdravlje i smirenost, ali da nije za ulicu i samoodbranu.

Kada bih sad birao nesto za samoodbranu, uzeo bih kick/muay thai boks  ili od tradicionalnih Dzudo/Sambo/Brazilski JJ. Na zhalost, ljudi na Aikidou jednostavno rokaju 100 odbrana od jednog napada, a to je ruka odozgo nanizhe, dok ce ih na ulici najpre neko napasti vrljavim kroseom ili glavom u nos.

E da, postoje jos stvari kao MMA, gde vezbas i rvanje i udaranje i parter, i CFC kod Suchevicha, kao i taj EFC kod Cosica, ali ne znam mnogo o tome.

Postoji i kurs samoodbrane za zhene IKS D, gde dolaze obuchene kao za izlazak i gde ih uche da sve pretvore u oruzje.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

dmitras

A mene zanima tai či...
Imala sam odličnu knjigu, većeg formata, crne korice, od nekog hrvata, čini mi se... (ukrali mi je, prokleti bili!)
Elem, kupila sam onu knjižicu od Da Liu, i već u prvoj seriji otkrila nelogičnosti. Neupotrebljiva je. Plus, ne želim da učim tu varijantu, htela bih da se prisetim onoga što sam nekada počela da učim, i da to usavršim.
Pokušala sam da pratim nekog tipa na YuoTube, ali on priča o stranama sveta, umesto da lepo, srpski kaže 'levo' i 'desno'...i teško mi je da ga pratim, treba mi KNJIGA.

Pomagajte!!!
Preporučite mi neku knjigu sa jasnim uputstvima, praćenim detaljnim slikama!
Izbacite pornografiju iz fantastike!!!

...

Na zalost, i joga i Tai Chi ne idu bez instruktora koji te ispravlja i pravi ti program...

dmitras

Izvini, ali ja (hatha) jogu vežbam potpuno uspešno sama, osluškujući sebe i rukovodeći se knjigom Selvaradžana Jesuiana. Telo samo čini ono što mu je potrebno, i pamti pokrete i asane, samo treba biti dovoljno pažljiv.
:wink:

...

Hm, to koliko je dobro vezbati po knjizi a koliko samostalno, vredi proveriti tako sto odes na 2 meseca u salu i onda vidis sta je efektnije. Ne kontriram ti, nego sam i ja vezbao samostalno jogu, nekih 5 vezbica iz podlistka valjda 'Bazara' ili tako nesto i tek kad sam otisao u klub video sam da taj sat-sat i po mogu efektnije da iskoristim. E sad, jogi instruktori su ovakvi i onakvi i treba naci ko ti odgovara.

E da, ta knjiga koju koristis, kakva je i ima li je na srpskom ?

dmitras

Ne znam... što se vežbanja yoge tiče, imam podugačak staž  :lol: , tako da smatram sebe kompetentbijom od nekoga ko je tek završio neki kurs.  :oops: (Ne mislim upošte, nego u smislu da znam šta meni lično treba i odgovara)
Ne bih preporučila vežbanje na osnovu tavih informacije koje ti imaš, najbolje je da se dobro obavestiš o duhu yoge, tehnikama, disanju, čakrama itd, i to iz više izvora. Jasmina Puljo je napisala dobre knjige o Yogi, ali mislim da nisu za početnike.
Ja koristim dve, tri knjige: Selvaradžan Jesudijan i Elizabet Hojč: 'Joga i sport' (izdavač Lj. Vuletić,BGD 1982.), Selvaradžan: 'Joga i zdravlje', Andre van Lysebeth: 'Učim yogu', Naprijed, Zagreb, nema godine, prastara je, meni je slučajno došla pod ruku. Mislim da je ona najbolja za početnike, pošto se zasniva na jednostavnoj, Rishikesh seriji vežbi i ima detaljna objašnjenja, kao i fotografije sa ispravnim položajima, ali i neispravnim, sa najčešćim greškama.

Pošto imam šta mi treba, retko se uhvatim za neku noviju knjigu o yogi, tako da ne mogu da ti preporučim ništa svežije...

Mogu eventualno da se potrudim da ti skeniram nešto od ovoga što imam, pa da ti pošaljem, ako imas dobru konekciju.