• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Царско-краљевска влада

Started by zstefanovic, 16-02-2008, 18:05:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

zstefanovic

Ех, Антоније, ћутао сам тамо на Тадићевом топику да не кваримо тамошњу тему, али сад можемо и овдје радост приказати у складу са сутрашњим радосним догађајима у Приштини.

Quote from: "Antonius"

Ima li nekoga ko ne misli da je ovo najbitniji "deo" Evrope?

Види како је лијепа ова наша царско-краљевска влада, крув јој пољубим!   :)

Него реците ми, која од ових земаља нас није бомбардовала, да их за лењост и немар приупитам?

И да ли се то мени чини да су благи приоритет у скорашњем проширивању ЕУ имале нације-савезнице Четвртога Рајха, које требало наградити за сав прогрес који нам донијеше овдје по Истоку?

Ваш, Давид Штрбац
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

scallop

Hoće li postojati EU kad sve bude plavo? :evil:
Pitam se jer se nijedna od članica, do sada, nije odrekla svojih granica, teritorije i prirodnih resursa. :evil:  :evil:
Ako mi budemo prvi, hoće li se posle okupljati oko nas. Kao, Evropska Zajednica Razbaštinjenih Država - EZRD.  :evil:  :evil:  :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zstefanovic

Не знам ти ја одговоре на та мудра питања, Скалопе... Да питамо повијест, учитељицу живота?

Ваш, Давид и његов јазо.

П. С.

Ево, учитељица нас подсјећа на очинске ријечи наше Царско-Краљевске Владе, крув јој укусни пољубим, у периоду 1941-1945:

cutter

krasno. imas li jos toga, ili link?

marlowe

Ima citava knjiga. Mislim da se jos moze naci.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

cutter

verovatno monografija "nemacki ratni plakat u srbiji 1941-1944"?
poznati su mi plakati, ali bih cenio digitalni oblik.
ah, cini mi se da sam nasao to kod stanovitog maximusa034.
ali ako neko drugi (zstef) ima nesto slicno u kolekciji voleo bih da vidim.

marlowe

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "marlowe"naci

naci?  :twisted:

anti-naci.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Quote from: "cutter"verovatno monografija "nemacki ratni plakat u srbiji 1941-1944"?
poznati su mi plakati, ali bih cenio digitalni oblik.
ah, cini mi se da sam nasao to kod stanovitog maximusa034.
ali ako neko drugi (zstef) ima nesto slicno u kolekciji voleo bih da vidim.

То сам скинуо са сајта оних чудних људи Blood and Honor - Serbia http://www.bhserbia.org/

Има око 100 плаката које је радило пропагандно одељење немачке Команде за Југоисток ;) где је био запослен и Константин Кузњецов.

Ако им не проради сајт, могу да их подигнем негде.

corto_maltese

poučni ovi plakati ..., samo izgleda da nisu bili veličine današnjih bilborada, pošto ih naši preci nisu dobro čitali
"Žalosno je kada čovek ne zna šta hoće, a katastrofalno kada ne zna koliko može!"
Jovan Dučić

Milosh

Quote from: "zstefanovic"То сам скинуо са сајта оних чудних људи Blood and Honor - Serbia http://www.bhserbia.org/

Zanimljiv eufemizam, ne znam zašto je problem reći neonacista ili su i nacisti bili samo "neki čudni ljudi". :roll:

(a i ne sviđa mi se ideja o kačenju ovakvih linkova ovde po forumu pa makar bilo i u edukativne svrhe)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

zstefanovic

Quote from: "Milosh"
Quote from: "zstefanovic"То сам скинуо са сајта оних чудних људи Blood and Honor - Serbia http://www.bhserbia.org/

Zanimljiv eufemizam, ne znam zašto je problem reći neonacista ili su i nacisti bili samo "neki čudni ljudi". :roll:

Па зато што је врло чудно и ретко видети спој Србина и нацисте. Криво срастање.

Знаш ли колико су бројале српске СС јединице у 2. светском рату?

Један (човек).

Quote from: "Milosh"(a i ne sviđa mi se ideja o kačenju ovakvih linkova ovde po forumu pa makar bilo i u edukativne svrhe)

? Ајде немој да си детињаст, ови су поптуно ирелевантни. И зар овде има табу-тема?

Него, реци ти нама, како теби изгледају ови плакати наше царско-краљевске владе? Може ли се шта научити за данашње потребе?

cutter

zstefanovic, ako imas oko 100 to je vise od maximusa034, pa ako ti nije mrsko da ih spakujes u jedan fajl i okacis na rapidshare, hvala.

zstefanovic

Quote from: "cutter"zstefanovic, ako imas oko 100 to je vise od maximusa034, pa ako ti nije mrsko da ih spakujes u jedan fajl i okacis na rapidshare, hvala.

Ма сад не могу, Милош ће ми се наљутити.

Milosh

Quote from: "zstefanovic"Па зато што је врло чудно и ретко видети спој Србина и нацисте. Криво срастање.

Знаш ли колико су бројале српске СС јединице у 2. светском рату?

Један (човек).

Ja nisam pitao ŠTA je tu čudno, niti sam tražio pojašnjenja takve vrste pošto nisam idiot. Mislim da je jasno šta sam rekao.

Quote from: "zstefanovic"? Ајде немој да си детињаст, ови су поптуно ирелевантни. И зар овде има табу-тема?

Nema tabu-tema (samo povremeno, po mom mišljenju, besmislenih tema na koje se uglavnom ne ukjučujem), ali i dalje ne vidim poentu kačenja ovakvih linkova.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

cutter

QuoteМа сад не могу, Милош ће ми се наљутити.
Quotene vidim poentu kačenja ovakvih linkova.
sve ce biti u redu.

Milosh

Quote from: "zstefanovic"Ма сад не могу, Милош ће ми се наљутити.

A što bih se ljutio? Koliko ja znam rapidshare nisu postali neonacistička organizacija u međuvremenu?

zstefanovic

Quote from: "Milosh"Ja nisam pitao ŠTA je tu čudno, niti sam tražio pojašnjenja takve vrste pošto nisam idiot. Mislim da je jasno šta sam rekao.

Учинило ми се да мени, као познатом антифашисти из угледне антифашистичке породице, импутираш да овде ширим неку пропаганду  :D

Quote from: "zstefanovic"Nema tabu-tema (samo povremeno, po mom mišljenju, besmislenih tema na koje se uglavnom ne ukjučujem), ali i dalje ne vidim poentu kačenja ovakvih linkova.

Дао сам само као извор на Катерово питање одакле ми. И даље мислим да је неонацизам овде далеко најмаргиналнија и најтривијалнија идеолошка појава, па не бих о томе даље.

Међутим, мој разлог за постовање плаката овде уопште није тривијалан.

С обзиром на чињеницу да се географија, а тиме ни геополитика не мењају, поруке са ових плаката 60 година после 2. светског рата (и 130 од Берлинског конгреса) имају јасна значења у односу на међународно насиље које се управо дешава.

Упореди језик плаката са данашњим медијским и дипломатским језиком, или са стварима које сви видимо...

Milosh

Quote from: "zstefanovic"Учинило ми се да мени, као познатом антифашисти из угледне антифашистичке породице, импутираш да овде ширим неку пропаганду  :D

To ni slučajno. Samo volim da se stvari nazovu pravim imenom. Imputiranje je i onako za kukavice, onaj ko ima nešto da zameri to kaže otvoreno.

Quote from: "zstefanovic"С обзиром на чињеницу да се географија, а тиме ни геополитика не мењају, поруке са ових плаката 60 година после 2. светског рата (и 130 од Берлинског конгреса) имају јасна значења у односу на међународно насиље које се управо дешава.

Упореди језик плаката са данашњим медијским и дипломатским језиком, или са стварима које сви видимо...

Pa, odogovorio si već na sopstveno pitanje, nasilje kao prilično univerzalni jezik (cinici bi rekli najuniverzaniji koji postoji) se susštinski ne menja, samo su forme različite. Ono što mene generalno zgražava (i to uopšteno gledano, nevezano za ovu situaciju kod nas u zemlji i oko nje, mada se može primeniti) je to da mnogi zagovornici nasilja (medijskog, diplomatskog, konkretnog...) zaista veruju kako rade pravu stvar. Tu nastaje glavni kvrc u komunikaciji (ostavimo na stranu pitanje globalnih interesa) između običnih ljudi koji će se međusobno pobiti kako bi se izborili za pobedu "dobra". Zaista ne vidim svrhu da bilo šta više dodam pošto sam i onako ubeđeni pesimista na makro-planu. Mislim da nam je svima (planetarno) potrebno toliko psihologa i psihijatara, da je bilo kakvo izlečenje nezvodivo i u domenu teorije...

Alex

Sad videh ovo. Sjajno, izvanredno, super!

Mislim na plakate, ilustracije, pa čak i stripove (ono sa džinovskim  nemcem). Sa umetničke strane, jasno, bez obzira za ili protiv koga je propaganda - više nego zanimljivo.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

marlowe

Alex, ta knjiga je a must za svakog postenog stripofila.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Quote from: "Milosh"To ni slučajno. Samo volim da se stvari nazovu pravim imenom. Imputiranje je i onako za kukavice, onaj ko ima nešto da zameri to kaže otvoreno.

Пази овако, ја нећу неколицини десетина људи дати име једне од најмасовнијих и најмоћнијих идеологија у историји човечанства. Зашто би се проглашавало за политички покрет нешто што је маргинална поткултурна група?

Да би Амнести Интернешенел опет изједначио наших 50 са Томпсонових 50.000 или пар стотина хиљада у Немачкој?

Они овде не постоје као политички фактор и не заслужују да их третирам као да имају политички легитимитет.

Quote from: "Milosh"Pa, odogovorio si već na sopstveno pitanje, nasilje kao prilično univerzalni jezik (cinici bi rekli najuniverzaniji koji postoji) se susštinski ne menja, samo su forme različite.

Хтео сам овим плакатима да кажем: политике Британије, Немачке и Ватикана према Балкану нису измењене од Берлинског конгреса до данас.

Ни у једном детаљу.

Дизраели је билдовао Турску и Шиптаре против Грка, Бугара и Срба, баш као Блер и Браун данас.

marlowe

Quote from: zstefanovic
Quote from: "Milosh"Хтео сам овим плакатима да кажем: политике Британије, Немачке и Ватикана према Балкану нису измењене од Берлинског конгреса до данас.

Ни у једном детаљу.

Дизраели је билдовао Турску и Шиптаре против Грка, Бугара и Срба, баш као Блер и Браун данас.

Ovo je savrseno tacno.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Драгољуб Р. Живојиновић
Велика Британија и српско питање на Берлинском конгресу 1878. године

http://www.rastko.org.yu/rastko/delo/10076

Текст почиње:

QuoteГотово сви савременици, као и потоњи истраживачи источне кризе 1875–1878. године, као и Берлинског конгреса, којим је она кончана, сагласни су у уверењу да је политика Велике Британије, како у току кризе, тако и у време одржавања конгреса, била изразито антисрпска.

А завршава се:

QuoteПосматрана у дужем трајању, британска политика отворила је улазак Аустро-Угарске на Балкан, у Босну и Херцеговину и Новопазарски санџак, убрзала одвајање Србије од Русије и олакшала њено увлачење у сферу политичких и привредних претензија Аустро-Угарске. Тиме је допринела, поред осталог, да се створе предуслови за преврат у Србији у мају 1903. године, анексију Босне и Херцеговине 1908 године и балканске ратове 1912–1913. године. Они су довели до јулске кризе 1914. године и избијања Првог светског рата.

Прочитајте шта се збивало иза кулиса, нећете зажалити.

zstefanovic

Ево вам плакати наше свијетле Царско-краљевске владе.

Али ти препоручујем и књигу, Алексе. Тамо је далеко квалитетније репродуковано, што је важно ако хоћеш да видиш Кузњецовљев стил тог времена.

http://rapidshare.com/files/92445018/plakati.zip.html (9 Мб)

Иначе, ако желите да знате зашто пола века није могао да се види овај швапски материјал... Па, било је ту и доста пропаганде против Драже и ЈУО, па није било згодно да се показује у СФРЈ.

Cornelius

Srbija mora da udje u interesnu sferu EU. Njen geostrateški značaj na Balkanu je preveliki da bi bila prepuštena Rusima. Istovremeno, Rusi nemaju veću želju da se previše investiraju u srpskom pitanju, jer im ništa bitno ne donosi. Srbija nikada nije ulazila u njihovo stado, a danas bi ih koštala previše u kvarenju odnosa sa Zapadom. Tako ostadosmo slamka na vetrovima, da je oduvava ko gde hoće.

U krajnjoj liniji, amputiranjem Kosmeta, EU i USA se približavaju svojim ciljevima. Na mesto jedne solidne države od 25 M stanovnika, oni imaju sedam patuljaka. U svakoj vladaju kako žele, neke drže na ivici, neke gurkaju, neke truckaju, a krajnji cilj je da im budemo jeftin rasplodnik stručnjaka, pristojni kupci loše i jeftine robe uradjene u drugim zemljama, smetlište i poligon za nastavke geopolitičkih igara i raznoraznih strategija. Tako je bilo, tako će i biti. Jednim delom smo i mi sâmi krivi, jer nikada nismo uspeli da zamislimo ništa dalje od kraja atara i ništa duže od naredne setve.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

zstefanovic

Quote from: "Cornelius"Srbija mora da udje u interesnu sferu EU. Njen geostrateški značaj na Balkanu je preveliki da bi bila prepuštena Rusima. Istovremeno, Rusi nemaju veću želju da se previše investiraju u srpskom pitanju, jer im ništa bitno ne donosi. Srbija nikada nije ulazila u njihovo stado, a danas bi ih koštala previše u kvarenju odnosa sa Zapadom. Tako ostadosmo slamka na vetrovima, da je oduvava ko gde hoće.

Мој утисак је другачији, ако гледам будућу енергетску безбедност Европе. Како тумачиш то да Руси већ годинама "купују" Источни Медитеран, а да је "Јужни ток" практично елиминисао "Набуко"?

А да смо сами криви, има и ту неке истине. Бићемо бољи.

Cornelius

Quote from: "zstefanovic"
Мој утисак је другачији, ако гледам будућу енергетску безбедност Европе. Како тумачиш то да Руси већ годинама "купују" Источни Медитеран, а да је "Јужни ток" практично елиминисао "Набуко"?

Gde vode ti ruski energetski putevi? Kome oni žele da prodaju svoju energiju? Sa kime oni žele da ustanove čvrsta poslovna partnerstva? Šta im je cilj, a šta im je sredstvo?

U ovakvim stvarima se od vajkada znalo ko tera ovce, a ko nosi zvonce.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

zstefanovic

Quote from: "Cornelius"Gde vode ti ruski energetski putevi? Kome oni žele da prodaju svoju energiju? Sa kime oni žele da ustanove čvrsta poslovna partnerstva? Šta im je cilj, a šta im je sredstvo?

Око те поенте се слажемо. И рекох ја током избора да су Руси частили Европу дупло: и Јужном бујицом и Тадићем.

Али и то показује да политика Велике Албаније дугорочно нема никакву будућност.

Cornelius

Velika Albanija nije nikome od mudonja u korist. Ništa što bi iz malog postalo veliko, njima ne ide u korist. Pitanje je da li bi Velika Albanija bila korisna i za Albance. Jedina korist bi bila za Šiptare da prošire njihovu novu državu Kosovo i da preuzmu vlast nad obe (uzevši u obzir da su Hodžini Albanci pasli travu godinama, Šiptari su za njih postdoktoranti). Medjutim, stvaranje Velike Šiptarije kao epicentra kriminala, trgovanja ženama, drogom, oružjem i kradenom robom, ispalo bi kao prevelika crna rupa u Evropi, što bi moglo samo da posluži SAD-u za destabilizaciju EU. Ipak, trenutno ih to ne zanima, jer imaju važnije stvari, pa su paktizirali sa EU.

Milosh

Bitnija je valjda funkcionalnost od veličine? Kvalitet u odnosu na kvantitet i tako to. Velika __________ je u "interesu" onih koji bi kroz tu "veličinu" da kompenzuju neke svoje lične (ne nužno anatomske!) nedostatke. I geopolitika se da lako svesti na bazičnu psiho(pato)logiju, a tek tada se najbolje vidi koliko smo mi ljudi bedna stvorenja; nezavisno od nacionalnosti i sličnih epiteta bez svrhe i značenja, a kojima pojedinci s manjkom ličnog identiteta vole da se zakite po svaku cenu...

zstefanovic

Quote from: "Milosh"I geopolitika se da lako svesti na bazičnu psiho(pato)logiju, a tek tada se najbolje vidi koliko smo mi ljudi bedna stvorenja; nezavisno od nacionalnosti i sličnih epiteta bez svrhe i značenja, a kojima pojedinci s manjkom ličnog identiteta vole da se zakite po svaku cenu...

Човечанство би већ давно било уједињено да су ратови проста психопатологија. Пошто није уједињено, то значи да је геополитика везана за чист опстанак, чак и кад делује ирационално.

И све се то да свести на оно имаш ли воде, хране, енергената, људи, оружја и технолошку предност да опстане, као и увек у ових пет милиона година.

То ће дугорочно одлучити и судбину Косова и Балкана.

Cornelius

Od Renesanse, pa na ovamo, nema ni jedne stope zemlje koja nekome ne pripada. Gde god da zgaziš, to je nečije. E, sad, kada bi svi imali po hiljadu nogu i petsto glava pa da nose svih hiljadu cipela i petsto šešira... Medjutim, oni koji su jači, dalekovidiji, bezobzirniji, oni pripremaju rezerve, rezervinih rezervi rezerve... Širiti se, ići dalje, osvajati, uzeti... Tako je stvoreno sve ono što danas nazivamo "civilizacija", nezavisno koliko je bilo krvavo, grozno, genocidarsko i katastrofalno.

Da l ima medju nama neki istoričar? Oni su najpotkovaniji za ove priče u kojima se sukobljavaju naše dnevne emocije i vekovne potrebe naroda, vladara i država. U tom sukobu, naše dnevne emocije izgledaju kao kurac na bicikli.

Milosh

Quote from: "zstefanovic"Човечанство би већ давно било уједињено да су ратови проста психопатологија. Пошто није уједињено, то значи да је геополитика везана за чист опстанак, чак и кад делује ирационално.

Psihopatologija nikada nije prosta, nije trebalo da upotrebim reč bazična, moja greška; ali u svakom slučaju meni ova tvoja prva rečenica deluje dosta naivno. Opstanak je različita stvar na ličnom nivou, zatim na nivou grupe, a tek na nivou država... Bez manipulacije masom nema ni geopolitike, a iz takve jednačine je onda nemoguće isključiti psihološku komponentu. U tom smislu politika i političari i računaju na ljudsku iracionalnost i samo je stvar veštine kako je oblikovati i usmeriti. Čak i pitanje pukog opstanka se da udaljiti iz sfere racionalnog. Uostalom šta je iracionalnije od pojedinca koji žrtvuje svoj opstanak zarad (često samo hipotetičkog) opstanka jedne veće celine (države) koja je u svojoj celosti za njega u suštini apstraktna kategorija?

Sve u svemu, razumemo se da se ne razumemo, a da ne bih više   pričao sam sa sobom, pošto mi dominatni diskurs na ovoj temi naprosto nije zanimljiv, vraćam se nazad na filmove/horor i sl. Izvin'te na smetnji.  :lol: