• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Jos malo o pirateriji, uporedjivanje DVD-a i DIVXa

Started by Tata, 10-05-2003, 02:34:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tata

Dobro vece, pozdrav svima, ovo je moj prvi post pa da samo kazem da sam van posla o kome pricate, ali da sam veoma zainteresovan za temu.

Kupujem iskljucivo originalne CD i DVD i poprilicno sam ocajan zbog loseg izbora u prodavnicama, a bogami nisam posebno impresioniran ni onim sto mogu da iznajmim u ESPRO DVD klubu.

Da li neko moze da potvrdi da je klubovima zabranjeno da kupe originalne diskove u inostranstvu i iznajmljuju ih ovde, ako lokalni distributeri nisu zainteresovani?

Inace, iznenadjen sam pokusajem poredjenja ponude Tuck-a i M-a. U mojoj skoromnoj kolekciji od pedesetak DVD, nemam nijedno izdanje M, a bar dvadesetak Tuckovih. Ponuda im je bolja i jeftiniji su... a i brzi su...

Goran Skrobonja

Quote from: "Tata"Da li neko moze da potvrdi da je klubovima zabranjeno da kupe originalne diskove u inostranstvu i iznajmljuju ih ovde, ako lokalni distributeri nisu zainteresovani?

Oh, brother... (ili bi, po nicku, trebalo: father?) Kako bih ja voleo da mi neko merodavan to potvrdi ili odrekne. Bevče? Šta kaže JAPA? Šta kaže Petričević? Postoji li jasno DA ili jasno NE?

Quote from: "Tata"Inace, iznenadjen sam pokusajem poredjenja ponude Tuck-a i M-a. U mojoj skoromnoj kolekciji od pedesetak DVD, nemam nijedno izdanje M, a bar dvadesetak Tuckovih. Ponuda im je bolja i jeftiniji su... a i brzi su...

Da si pažljivije čitao, video bi da je M pomenut u kontekstu cene snižene za (donedavno) hit naslove i na činjenicu da, recimo, xXx možeš za iste pare (manje od 5 Eura) da kupiš i kao fizičko lice i kao video klub, što kod Tucka nikako nije slučaj. Osim toga, što se asortimana tiče, sve zavisi od toga šta te zanima. Ako hoćeš da kupiš DVD sa Pajtonovcima, mangama i dobrim francuskim filmovima, NEĆEŠ ići u TUCK jer oni to nemaju. S druge strane, imaju Warnerov katalog koji je pun bisera, pa biraj.

Kako ESPRO stoji sa serijama? Nisam svratio tamo 100-njak godina.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Tata

OK Gorane, mene kao obicnog kupca zaista ne interesuju cene za klubove, mada mi se nekako cini logicnim da one budu vise...

Ne znam kakvo je to pojeftinjenje u M koje spominjes. Imali su neki minijaturan (po trajanju) popust oko Nove godine valjda, na kojem se moglo naci ponesto, a potom su opet otisli u nebesa. Kod Tucka su cak i noviteti nesto jeftiniji nego prosecno izdanje u M. Pricam o DVD, naravno.

ESPRO je vrlo cudan klub. Ne mogu uopste da pohvatam sta i zasto rade. U svakom slucaju imaju i DVD koji nisu izdati kod nas, ali po nekom vrlo cudnom kriterijumu. Verovatno se plase da puste u promet bilo sta sto bi mozda moglo da interesuje nekog domaceg distributera...
Koliko vidim svaki cas im upadaju neki kontrolori, da li su to poreznici ili finansijska policija ili nesto trece, nemam pojma.

Od TV serija jedino sam siguran da imaju Friends.

Boban

eh... sad, problem je sta je zapravo original.
Kao sto znate vecina DVD filmova zauzima preko 4.7 GB, a takvi prazni diskovi su poprilicno skuplji od obicnih DVD-a od 4,7. Postoje programi koji u presnimavanju omogucuju da se originalni master kompletno "sabije" za potreban procenat da bi stao na DVD od 4.7...
Imam prilicno pouzdane informacije da i sami distributeri falsifikuju ovo, tj da im je jeftinije da "prerade" fajlove i prave kopije na obicnjacima umesto na mnogo skupljim duzim DVD-ima.
Kako tehnologija DVD-a pojeftinjuje (trenutno znam trojicu ljudi iz najblizeg okruzenja koji vec imaju DVD rezace) za ocekivati je da ce se cela stvar omasoviti onoliko koliko je narodu potrebno, naustrb kvaliteta naravno.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Goran Skrobonja

Quote from: "Tata"Ne znam kakvo je to pojeftinjenje u M koje spominjes. Imali su neki minijaturan (po trajanju) popust oko Nove godine valjda, na kojem se moglo naci ponesto, a potom su opet otisli u nebesa. Kod Tucka su cak i noviteti nesto jeftiniji nego prosecno izdanje u M. Pricam o DVD, naravno.

Popust im traje do 31. maja. DVD-i su im 990 (singl) i 1080 (dupli). :?:

Tata

E u vezi ovoga sto spominje Boban, moram da kazem da sam sasvim slucajno, uporedjujuci dva DVD plejera, primetio da se americki Matrix i nas Matrix poprilicno razlikuju. Nas je kraci za oko 1 minut.

Meni se cini da su po kvalitetu slike isti, ali svi moji ortaci koji su prisustvovali testiranju tvrde da je slika na americkom mnogo bolja. Jebem li ga sta je istina.

Gorane, hvala za info, uopste nisam registrovao to tekuce pojeftinjenje, red bi bio da ga overim nekom kupovinom...

Pennywise

Quote from: "Goran Skrobonja"
Popust im traje do 31. maja. DVD-i su im 990 (singl) i 1080 (dupli). :?:

A gde se može naći njihov katalog ili neka kontakt adresa?
Pokušao sam na Internetu ali izgleda da nemaju svoj sajt.

crippled_avenger

John Milius je rekao:

IGNFF: What kind of shakeup could possibly hit the industry that could change that?

MILIUS: I think the Internet. I think there's wonderful things in the Internet – life has a wonderful way of paying these people back, you know. One of the things that's fascinating is this Napster thing, where people can take music right off the Internet, and they don't have to pay for it. The record business is outraged, and the reaction from the people on the Internet is, "We're tired of all you overpaid rock & roll jerks, and how much dope you can snort, or shoot, and how you live in your big houses and drive your fancy cars and screw all your girlfriends. We're tired of all that. You're going to have to just do it for the fun of it now."

IGNFF: You have people paying 18, 19, 20 bucks for something where the materials cost less than $1.

MILIUS: Yeah, they can make them off the Internet. They can make them off their computer, and they can have the CD. They can have the new whatever group it is CD – well, that's going to happen with movies or something. There's going to be ways to either make the movies, or steal movies or something like that. Some of these people – I'm hoping that something like that happens. People don't want to go to movie houses anymore. They want to just take things off the Internet, or somehow the Internet will do this and it will destroy all these studios, these dens of evil.

IGNFF: What reaction, what self-preservation reaction, do you think they'll have initially?

MILIUS: The studios? They'll call the police ... They'll say, "This is illegal. We must go into people's houses and find out if they have these things, and then incarcerate them! How dare they do this! How dare they threaten our elite lifestyle!"

IGNFF: Do you think it's far too evasive for them to ever control?

MILIUS: Oh yeah, I think one of the things that's really good about the Internet is it allows the voice of the masses. It allows what Lenin really wanted, you know ... It could probably bring other kinds of dictatorships into being, but it makes certain kinds of dictatorships obsolete.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Boban

Quote from: "Tata"Meni se cini da su po kvalitetu slike isti, ali svi moji ortaci koji su prisustvovali testiranju tvrde da je slika na americkom mnogo bolja. Jebem li ga sta je istina.

Da li ti bese covek koji pravi najtananije razlike u zvuku sa originala, prenimljenih CD-a, raznih vrsta kompresovanih formata, francuskog od nemackog originala i takve stvari... kao sto si ti osetljiv u audio spektru, verovatno ima osoba izverziranih za video zapis.

A ovo za skracivanja i skarabudzivanja je sasvim tacno, nismo to mi izmislili, uglavnom su ruski patenti i programi. Rusi su bre zakon za pirateriju. Ne jebu zivu silu... mnogo ih volim po tom pitanju.

Lurd

Eh, Milijus...kako taj covek uvek moze da te obraduje i ogreje ti srce. Cak i kad ne snima filmove. A nece ih verovatno ni snimati u sledecih milijardu godina. "Dens of evil", hehehehe...
My trees...They have withered and died just like me.

Goran Skrobonja

Quote from: "Pennywise"

A gde se može naći njihov katalog ili neka kontakt adresa?
Pokušao sam na Internetu ali izgleda da nemaju svoj sajt.

Okreni 011 412 417 i pitaj da ti pošalju pisamce ili mail sa katalogom.

Što se tiče Milenijumovih DVD-a, za sad je objavljeno 70-ak, ali sve su agresivniji i ponuda im se poboljšava pošto su konačno počeli i sa Fox i MGM naslovima. Pošto imam SVE njihove DVD-a, poslaću ti moj katalog --svi su tamo zastupljeni. Od interesantnih stvari koje će se pojaviti mogu da se izdvoje Minority Report, Red Dragon, Die Another Day itd. Jedna od poslednjih SF poslastica bio je PITCH BLACK, a objavili su, recimo, i BATTLEFIELD EARTH. SW im za sada još nije u planu.

taurus-jor

Milijuse, care!!!
Gigantske studije treba unistiti masovnom internetskom piraterijom a ono sto ostane razbiti na mali milion izdavackih kucha - kojima neche biti dozvoljeno da se udruzuju preko odredjenog nivoa. Sve su sveli na profit i proizvod, a gushe one koji neche tim stopama.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Tata

Covek je smesan, kao da je odrastao na Marsu, barem sto se tice onog prvog odgovora o Napsteru i originalnim CD izdanjima.

Ladno je proglasio izvodjace krivcima zbog previsokih cena originalnih diskova.

Nije valjda da ja treba da mu objasnjavam da najveci deo kolaca nikada ne uzmu sami izvodjaci, veliko je pitanje da li do njih stigne i 0,1 odsto novca koji je u tom poslu.
Ogroman deo uzima drzava, zatim smrdljivi trgovci, pa onda distributerske i izdavacke kuce... i ko zna ko jos...

Uostalom, evo i primera drskog lopovluka u Srbiji. Madonin prastari album Like a virgin, kosta u Mamutu nesto vise od 1400 dinara. Uvoznik je Mascom, i igrom slucaja znam da nabavna cena tog diska ne prelazi 450 dinara. OK, moraju svi da zarade, i uvoznik i trgovac, ali zar i cena od 900 dinara, koliko isti disk kosta u Merkatoru, (isti uvoznik), nije preterana?

Inace, smeo bih u zivot da se kladim da taj disk kosta napolju, u redovnoj prodaji, manje od 10 eura.

crippled_avenger

Papa don`t preach!

Iako sam konzervativac i jedan od onih koji zive u iluziji da patrijarhalno uredjenje nudi nesto casno i cedno, moram reci Tati da gresi.

Novac od ploca ne uzimaju izvodjaci, vec izdavaci i trgovci. Tacno. Izvodjaci zive od koncertnih nastupa. Medjutim, sve je cesca pojava da svoje zarade od prodaje ploca brane i izvodjaci. Jer ocigledno smtraju da im ostatak novca nije dovoljan. Na kraju krajeva, osmotrite slucajeve Metallice koja je tuzila Napster. Dakle, pohlepa izvodjaca nema granice.

Isto vazi i za filmove. Ne uzimaju reditelji milijarde. Uzimaju studiji. Ali piraterija ih mora naterati da naprave proizvod koji ce ljudi sa zadovoljstvom ici da gledaju u bioskop. Ja sam imao kopiju THE MATRIX sa DVD-a pre premijere pa sam ipak isao u `Sava Centar` da ga gledam. A isto bih ucinio i za PREDATORe,  LAST BOY SCOUT, DIE HARDove, itd.

Zato Tata, pamet u glavu i odaj se piratskom uzitku. Like a virgin.

crippled_avenger

I jedna molba za Skrobonju:

Kad se preselite, ukoliko nastavite da se bavite piraterijom, kupite nekad  nove kasete. Em je snimak los, em puno vremena gubim gledajuci sta je posle snimljeno ne bih li otkrio neku tajnu domacg SFa, tipa home movie dr. Zorana Zivkovica kako se tusira ili tako nesto...

Tata

Sta da radim kad zelim da ljudi, koji prave stvari dostojne obozavanja, zarade puno i puno na kvadrat, i kad mi nikad nije zao para koje dam za takve stvari.

Djubre ionako ne kupujem. Ni piratizovano, a kamoli originalno.

Jedina piraterija koju cenim je ona koja proizvodi bootleg varijante. Ove koji prave MP3 i DivX od regularnih izdanja bih stavio na lomacu bez grize savesti.

Mator i konzervativan, jebi ga.

Goran Skrobonja

Quote from: "crippled_avenger"I jedna molba za Skrobonju:

Kad se preselite, ukoliko nastavite da se bavite piraterijom, kupite nekad  nove kasete. Em je snimak los, em puno vremena gubim gledajuci sta je posle snimljeno ne bih li otkrio neku tajnu domacg SFa, tipa home movie dr. Zorana Zivkovica kako se tusira ili tako nesto...

Kad sam se ja bavio piraterijom?!! :?
Koji snimci? Koje kasete? :P
Preneću Zoranu žarke želje fandoma. Verujem da će mu biti em milo, em drago, pa će odštampati ograničeni tiraž od 500 DVD-a za najzagriženije fanove svog tela...

Goran Skrobonja

Quote from: "Tata"Mator i konzervativan, jebi ga.

I pun para, jebi ga.

Tata

devilock

Quote from: "Tata"Sta da radim kad zelim da ljudi, koji prave stvari dostojne obozavanja, zarade puno i puno na kvadrat, i kad mi nikad nije zao para koje dam za takve stvari.

sto se muzike tice, obzirom na procenat novca koji od prodaje ploca ide izdavackoj kuci, zar su oni ljudi koji prave te stvari dostojne obozavanja??
da li oni imaju ikakve veze sa samom muzikom ili se pre moze reci ekonomijom i marketingom?

drugo, sem nekih giganata/monopolista i multinacionala, postoji ogroman broj izdavackih kuca koji na svoja izdanja uopste ne lepe onaj standardni slogan "unauthorised copying, rental, hiring...etc prohibited".

ukoliko sam izvodjac ima sopstvenu izdavacku kucu, studio, opremu, slazem se da ih kupovanjem originalnog izdanja direktno pomazem i nikad mi nece biti zao da to ucinim, ali kupovina nekog, recimo Geffen, ili Warner izdanja? Yeah right...

Tata

Svaki lopov ima opravdanje...

ali da bi opravdanje bilo koliko-toliko upotrebljivo, trebalo bi odgovoriti na jednostavno pitanje: ako izvodjaci koji snimaju za velike kuce nisu dostojni obozavanja, zasto onda uopste posedovati ono sto oni prave?

FilipKDick

I ja bih brale kupovao Originalne DVD-ove, ali objasni mi brale nesto:
moja keva mora 10 sati da suri zivinu za 330 din i po zimi i po vrucini
za nekog izrabljivaca "postenog gradjanina i redovnog platisu poreza".
Odakle tebi pare za originalne DVD-ove? To je luksuz...

--------------------------------------------------------------------------------------
:?  Ako na pirateriji zaradis  5 maraka onda si kreten
:?  Ako na pirateriji zaradis 1000 maraka onda ces u zatvor
:?  Ako na pirateriji zaradis  1.000.000 maraka onda ces postati  distributer

devilock

pa generalno 90% izdanja koja imam sa major label-a su provobitno izdata kao indie pa potom otkupljena od strane velikih kuca.

jedan banalan primer: sve ranije albume recimo sonic youth-a je otkupio major label i ploca koja je kostala 9$ sada je najmanje 15$. zbog cega bih ja njima davao te pare???

drugo, ja posedujem neciju muziku koja je ovim ili onim putem dosla do mene. nije mi potreban tv niti rolling stone niti ne znam kakvo svakodnevno ispiranje mozga da bih je cuo. sav posao za koji ja treba da dam novac izdavacu tog diska smatram nepotrebnim i izrazito negativno delujuce na muziku kao stvaralastvo, umetnost, kako vec zelis da je shvatis.

crippled_avenger

Apsolutno se slazem sa Dickom. Mi ne mozemo da priustimo originalna izdanja. Kada budemo mogli, uzimacemo ih radije nego piratska. U to sam uveren. U toj razlici u ceni cemo izraziti svoj komfor. Ja nemam predrasudu prema korporacijama. Naprotiv. Ali, nemam simpatije za njih. Stavise mislim da pirati rade u njihovu korist jer sirotinji pruzaju mogucnost da ostane u tonusu glede kulturnih sadrzaja. Zato tu nekog velikog nemorala nema.

Da ne govorim o tome kako Tuck plasira promo kopije na piratima da bi napravio test za bioskopski release.

I ponavljam, velike filmove bih i posle VHS-a, DiVX-a, ili vec neceg uvek, gledao jos koji put na velikom ekranu...

Inace, ima jedan cool nadrkan asjt koji podrzava pirate. Overite ga na www.mindbubbles.com

crippled_avenger

izvinjavam se na terminu `piraterija`. mislio sam na distributere koji su izdali ono legalno izdanje serije `24` na 12 kaseta, na njih sam mislio...

taurus-jor

Quote from: "Tata"Svaki lopov ima opravdanje...

ali da bi opravdanje bilo koliko-toliko upotrebljivo, trebalo bi odgovoriti na jednostavno pitanje: ako izvodjaci koji snimaju za velike kuce nisu dostojni obozavanja, zasto onda uopste posedovati ono sto oni prave?

Nije stvar u obožavanju ili neobožavanju izvođača, već u izbegavanju velikih kuća, koje nastoje da obrnu ogromne pare prodajući ljudima muda za bubrege. Nije stvaralac "los" ako se nalazi pod ugovorom nekog megakoncerna.

Devilockov primer je odličan, ali samo delimično otkriva pravo lice sistema protiv kojeg je DiVX-MP3 revolucija usmerena. Pokušaću da odem malo dalje.

Velike kuće su poput vampira. "Hrane" se (1) slavoljubivošću i pohlepom izvođača (ovo poslednje se metodično pothranjuje) i (2) težnjom nas, krajnjih korisnika, da dobijemo što bolji kvalitet zvuka i slike. Pri tome je žrtvovan kvalitet SADRŽINE dela. Izgubio se negde usput, u štancovanju "umetničkih proizvoda" i njihovog stvaranja/plasmana po "zakonima slobodnog tržišta". Pri tome, male kuće, koje su bile nosioci RAZNOLIKOSTI, konkurentnosti i što da ne - umetničkog kvaliteta, progutane su ili su ugušene.    

IZVOĐAČI
Ko danas želi da postane slavan, naravno da će juriti velike kuće. A za gubitak "suštine" u najvećem broju slučajeva nije kriv sam izvođač/autor nego sistem koji mu smišljeno liže dupe, dižući mu ime u nebesa, zalivajući ga lovom i obezbeđujući mu materijalne pogodnosti o kojima bi mogao samo da sanja. A sve što autor treba da čini zauzvrat jeste da periodično isporučuje "prepoznatljiv proizvod", koji garantuje uložene pare. E sad, ko se u mašinu uklopi uglavnom zaboravi ko je bio i odakle je potekao. I što je najgore potpuno zaboravi na krajnjeg korisnika svog spisateljskog-filmskog-muzičkog-crtačkog izražavanja - PUBLIKU.

Arogancija i pohlepa zabludelih autora upravo se najplastičnije vidi u sukobu Metalike i Napstera. Baš me zanima da li bi se Metalika obrušila na Napster u vreme kada nije imala velikih honorara i još većih apetita, a trebala joj je reklama?    

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA - MUZIKA
Danas se čitava industrija bazira na recikaži, a napreduje isključivo tehnologija. "Nove" stvari se ukalupljuju da budu prepoznatljive, a stare se eksploatišu po milion puta. A šta je posrćućoj industriji - bar onoj muzičkoj - pomoglo da stane na noge krajem osamdesetih godina? Kompakt disk, sa digitalnom tehnologijom. Kompletni katalozi i opusi  prebačeni su na novi medij, po novim cenama, uz računanje na jagmu potrošača za do tada neviđenim kvalitetom zvuka. Staro je odjednom postalo "šik" - iz vrlo jasnih razloga. Lova, lova, lova.

Jedno vreme cene CD-ova su opadale, i zaustavile su se na nivou sa početka devedesetih. Otada su se dogodile mnoge stvari. Napravljen je CD rezač, štampa se gomila praznih CD-ova, a cena originala ostala je ista. Štaviše, POVEĆALA se u Evropi nakon uvođenja evra!!! Još jedan razlog manje za kupovinu originalnih izdanja, posebno kad pirati nude isti kvalitet zvuka!!! Ko jebe alavu industriju što je odbacila gramofonske ploče. One se nisu mogle rezati u kućnoj radinosti...

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA - FILM
Ista takva tehnološka revolucija dogodila se u svetu filma, u liku famoznog DVD-a. Situacija sa CD-om može se prepisati od prve do poslednje rečenice. TU je srce današnje filmske industrije, a ne u hamburger mega-hitovima koji će koliko sutra biti zaboravljeni. Stari klasici se šminkaju i sređuju, iskopavaju se zaboravljeni snimci i nikad ranije viđene scene. Znaju džukci šta publika voli: stare favorite sa ZVUKOM I VIZIJOM, kao u bioskopu. Pri tom, džukaca je relativno malo i pa mogu da diktiraju cene. Srbija je siromašna zemlja, pa bi gunđala tačno da su DVD-ovi duplo jeftiniji. Ali zašto se bune Britanci? Pre oko godinu dana, jedan britanski magazin (Uncut? Empire?) debelo je kritikovao američku filmsku industriju zbog insistiranja na visokim cenama DVD-a, s obzirom na pad vrednosti same tehnologije. Pri tom ne mislim na DVD plejere, nego na sam medij. Kome visoke cene odgovaraju nego industriji? I na koju publiku industrija sa takvim cenama računa nego na onu imućniju? Problem je samo u tome što i siromašnija publika ima želje za "zvukom i vizijom" a nema sličan, jeftiniji medij. Zato je zloupotrebljena DiVX kompresija - koja, inače, predstavlja zanimljivu rupu u zakonu.

PIRATSKA KONTRAREVOLUCIJA
I tu dolazimo do piratske kontrarevolucije. Današnja DiVX i MP3 internetska piraterija svedoči o tome da se tehnologija okrenula protiv industrije, jer su je krajnji korisnici - mi, obični ljudi - iskoristili na način koji industrija nije ukalkulisala. Nije jadna računala da će biti napadnuta sopstvenim oružjem!!! Nije računala da će zahvaljujući Internetu i CD-DVD rezaču svako danas doći u poziciju da bude pirat - i da bude u mogućnosti da ponudi ISTI ili gotovo kvalitet zvuka i slike kao ona.

Ne znam kako će se sistem obračunati sa ovom masovnom pobunom, s obzirom da pobuna ovog puta ne dolazi od izvođača (pank), nego od - publike. Do sada je recept za sređivanje pobune uvek bilo - ukalupljivanje u sistem. Šta sada?

I još nešto - oni što iznose na tezgu po 50 primeraka istog piratskog CD-a i DiVX-a ništa nisu bolji od velikih ala. Jer situaciju koriste da bi profitirali.

PITANJE ZA TATU
Imam preko 600 diskova, što muzičkih, što filmskih, i oko 300 muzičkih kaseta. Na originale otpada oko jedan odsto svega toga. Pri tom sam nesrećno zadojen ljubavlju prema filmu, književnosti i muzici. Elem, ako uz sve to živim u zemlji Srbiji i nemam primanja domaćeg kriminalca, političara ili "biznismena", da li me to kvalifikuje za lopova?

P.S: Sasvim fino uživam u VHS-audio kasetama, MP3 muzici i DiVX filmovima, možda zato što mi je mnogo bitnije da film pogledam ili pesmu odslušam nego da robujem kvalitetu zvuka i slike. Mislim, lepo je to ali nije imperativ.

taurus-jor

Quote from: "crippled_avenger"Apsolutno se slazem sa Dickom. Mi ne mozemo da priustimo originalna izdanja. Kada budemo mogli, uzimacemo ih radije nego piratska. U to sam uveren. U toj razlici u ceni cemo izraziti svoj komfor. Ja nemam predrasudu prema korporacijama. Naprotiv. Ali, nemam simpatije za njih. Stavise mislim da pirati rade u njihovu korist jer sirotinji pruzaju mogucnost da ostane u tonusu glede kulturnih sadrzaja. Zato tu nekog velikog nemorala nema.

Da ne govorim o tome kako Tuck plasira promo kopije na piratima da bi napravio test za bioskopski release.

I ponavljam, velike filmove bih i posle VHS-a, DiVX-a, ili vec neceg uvek, gledao jos koji put na velikom ekranu...

Svaka čast Cripple!

Tata

Dobra stara poslovica: "opravdanje je kao cmar, svako ga ima".

Svaki lopov ima svoju tuznu pricu, nesrecno detinjstvo, grozne pokvarene bogate komsije, zelju da krade tek toliko da moze da pocne posten biznis, ili barem ono "necu nikad vise"...

Znate kad cu poverovati u ove bajke koje pricate?

Onog trenutka kada uhvatite razbojnika u sopstvenom stanu, u momentu dok vam iznosi omiljene knjige, televizor, video, namestaj i ostale stvari... i kada mu, umesto lomljenja kicme lopovske, ponudite da nesto pojede i popije pre nego sto odnese plen.

Boban

Mislim da ovakva paralela o pirateriji kojoj je odan Jor nema nikakve veze sa pljackom koju pominje Tata.
Kod Divxa niko ne uzima nekome nesto, vec to dodje vise kao razmena iskustva, ideja.
Jeste cinjenica da postojanje Divxa smanjuje prodaju legalnih izdanja, ali ne toliko koliko se predstavlja. Ako 10000 ljudi u Beogradu ima Divx Gospodara prstenova II, ovako odokativno verujem, da Divxa nema, jedva da bi 50 ili 100 njih kupilo DVD.

Namera mi je da sakupim nekoliko hiljada Divxa, zato sto je jeftin i dovoljno kvalitetan. Da nema Divxa i da treba da kupujem DVD, ne bih imao NIJEDAN film... nema svrhe imati u sopstvenoj videoteci 10 filmova ili 30... to brzo dosadi, treba jednostavno imati hiljade.

Tata

Naravno da preterujem, ali sustina je ipak potpuno tacna.

Ako su ti neki filmovi interesantni jednom godisnje, ili jos redje, zasto je uopste potrebno da ti stoje na polici? Iznajmis u DVD klubu...
Kako mozes da ono sto zaista volis - slusas/gledas u inferiornoj varijanti? Pa uz to, jos i ukradenoj...

Razumem ja da neko gori od zelje da pogleda najnovije ostvarenje... kapiram i da nece bas sve od toga sto je gledao da pazari za svoju kolekciju, ali kada cujem da neko ima 1 ili 0 odsto originala u svojoj "kolekciji", mogu samo da ga prezirem... isto onako kako on (ocigledno) prezire izvodjace koje potkrada i umetnost kojoj je navodno predan.

I ponovicu jos jednom, na astronomske cene originala u ovoj zemlji, najvise uticu trgovci, pa tek onda uvoznici i drzava. Tako da zalopojke o pokvarenim velikim kompanijama, naprosto ne stoje.

Boban

Quote from: "Tata"Kako mozes da ono sto zaista volis - slusas/gledas u inferiornoj varijanti?

Ti si bre stvarno ispunjen predrasudama. Prenapregnut.
Ajde lepo svratis kod mene na kahvicu, da pogledamo neki najnoviji filmic, tipa Gospodar prstenova III ili tako nesto, sa Divxa, pa cemo da vidimo kakvu ces posle pesmu da pevas.

phuzzy

Quote from: "Tata"Razumem ja da neko gori od zelje da pogleda najnovije ostvarenje... kapiram i da nece bas sve od toga sto je gledao da pazari za svoju kolekciju, ali kada cujem da neko ima 1 ili 0 odsto originala u svojoj "kolekciji", mogu samo da ga prezirem... isto onako kako on (ocigledno) prezire izvodjace koje potkrada i umetnost kojoj je navodno predan.

Dobro, a reci ti meni onda gde, i po kojoj ceni da nabavim "The Day The Earth Stood Still" na DVD-u, u Srbiji? Sa druge strane, prekjuče sam ga odgledao, sa uživanjem, piratski downladovanog sa neta. Kao i Omega Man-a, kao i Dan Trifida, kao i...

Kriminalac? Gangster, čak? Iznosim nekome stvari iz kuće? Zabavan ugao...

Tata

Bobane, to smo vec dogovorili. Bas me interesuje da vidim i cujem to o cemu pricas.

Phuyzzy, lepo si citirao, ali nisi lepo procitao. Naravno da treba da se snadjes za sve ono sto ne postoji u regularnoj varijanti. I potpuno mi je razumljivo da ce ti se od svih noviteta koje si pogledao na divxu, ili skinuo sa neta, da bi bio u toku, svideti mozda tek 10 odsto.
Ali ako i tih 10 odsto drzis na divxima... o cemu ti onda pricas?

taurus-jor

Quote from: "Boban"
Quote from: "Tata"Kako mozes da ono sto zaista volis - slusas/gledas u inferiornoj varijanti?

Ti si bre stvarno ispunjen predrasudama. Prenapregnut.
Ajde lepo svratis kod mene na kahvicu, da pogledamo neki najnoviji filmic, tipa Gospodar prstenova III ili tako nesto, sa Divxa, pa cemo da vidimo kakvu ces posle pesmu da pevas.

:evil:  :evil:  :evil:

Biche da covek ne zna koliko je tehnika uznapredovala. Ako je poslednji DiVX pogledao pre godinu i vise dana, kada su se stvari radile ofrlje (sve sa kockicama), mogu da razumem njegov pravedni gnijev.

Fuzzy, mene jako, jako interesuje taj Omega Man. A ni za ...Earth Stood Still ne bih se bunio. :)

taurus-jor

Quote from: "Boban"Namera mi je da sakupim nekoliko hiljada Divxa, zato sto je jeftin i dovoljno kvalitetan. Da nema Divxa i da treba da kupujem DVD, ne bih imao NIJEDAN film... nema svrhe imati u sopstvenoj videoteci 10 filmova ili 30... to brzo dosadi, treba jednostavno imati hiljade.

ALEEE ALEEE!
:|  :|  :|

phuzzy

Quote from: "Tata"Phuyzzy, lepo si citirao, ali nisi lepo procitao. Naravno da treba da se snadjes za sve ono sto ne postoji u regularnoj varijanti. I potpuno mi je razumljivo da ce ti se od svih noviteta koje si pogledao na divxu, ili skinuo sa neta, da bi bio u toku, svideti mozda tek 10 odsto.
Ali ako i tih 10 odsto drzis na divxima... o cemu ti onda pricas?

Ne, tih 10 odsto (a nije 10%, blize nekih 2-3%) ne drzim na divxima, vec odem u bioskop i pogledam, lepo, legalno, plativsi cenu karte. Na DivX-u drzim samo filmove koji su me toliko dojmili da ih zelim ponovo i ponovo gledati - a takvih, medju novitetima, ima jako malo. Toliko malo, da mi je bedak da dajem pare za DVD reader i za
preskupe diskove, a sve zbog desetak naslova. Postovanje iskazujem u bioskopu, a DivX koristim jer je praktican. Da mogu da kupim zvanicni DivX, po razumnoj ceni (a ne da kosta 30E samo zato sto je hit film), to bih i uradio. Ovako... tough luck sto industrija nece da se prilagodi potrosacima, vec zahteva obrnuto...

taurus-jor

Poseta bioskopu meni je odvojeno iskustvo od posedovanja DiVX-a ili video kaseta (DVD plejer nemam, nisam bogat, DVD-jevi su mi preskupi). The Others sam prvi put iznajmio iz DiVX kluba. Posle toga sam kupio DiVX na ulici, a tek nedavno sam pogledao film u bioskopu, na retrospektivi Tuckovih filmova. Zasto sam ga pogledao? Zato sto zasluzuje da se pogleda u bioskopu.

Fuzzy, kome se pravdash? Zivish u zemlji Srbiji, gde je sve piraterija. Nosaci tonskog/video zapisa biraju se po materijalnim moguchnostima i izboru koji se na trzistu nudi, a ne prema moralu.

U SFRJ je, na muzickom trzistu, postojala institucija licence. Postojale su licencne ploce i licencni diskovi (od 1990. godine). Licenca je uvek bila bar dvostruko jeftinija od originala. Kupovao si original ako ti se zvuk licencnog izdanja nije dopadao (Jugoton a narocito PGP RTS uvek su bili na meti kritika zbog aljkavosti i neprofesionalnosti), ili ako licencu nisi mogao da nadjes (precesto zato sto uvoznik nije bio zainteresovan da je otkupi). Kako se zemlja raspala, a ovde uvedene sankcije, licence su postale mislena imenica. Na TO mesto su uleteli pirati. Danasnji "pirati" zamenjuju ono sto je nekada bila licenca, s tim sto su mnogostruko jeftiniji i nude nesrazmerno bolji izbor.

Elem, licenci vise nema (Djindjich je to pominjao na samom pocetku svoje vladavine, kao jedan od nacina da se piraterija elegantno odstrani, ali nekome ta ideja ocigledno nije odgovarala). Originali postoje i dalje, a "legalisti" (malobrojni uvoznici) bi najvishe voleli da ih prodaju kao licence - ali sa cenama originala, cak i kad se radi o Nice Price izdanjima, shto Tata lepo pomenu na chatu. Shta ono beshe licenca? Neka ih vrate - onakve kakve su bile - pa da pricamo o uklanjanju piraterije.

Nisam ja presao na pirate iz besa i "neposhtovanja prema autorima" nego zato sto su nestala izdanja koja sam vechinski kupovao.

Ali ni cene u svetu nisu normalne. Stojim iza svega sto sam napisao o velikim kompanijama, kao i o njihovim prozivodima. A meshetari su sirom Evrope iskoristili uvodjenje evra da nabiju cene. Kao - da "zaokruzimo". Na svakom disku/DVD-u su dodatno zaradili MINIMUM dva i po evra.

Tek krajem prosle godine su filmski i muzicki mejdzorsi priznali koliko im piraterija skodi. U Italiji je svaki cetvrti nosac slike/zvuka - piratski. U Grckoj i Spaniji stvari su jos gore (u Spaniji je nedavno bila velika antipiratska akcija). U Velikoj Britaniji internetska piraterija je takodje jaka. A najvechi pirati su - Amerikanci.

Jedino sto u svim tim zemljama pirata nema na ulici, izbor naslova je nesputan, a protivnici alavih mochnika dobijaju sudske parnice.

devilock

eh bas si se lepo setio tih licenci  :)
mada jos kao mali se secam snobova koji mi u pocetku uopste nisu bili jasni, stoji clash ploca i pored nje ista takva za 3-4 puta vecu cenu.
a i bogami dosta bisera je izaslo do te 90. godine, na jugotonu pogotovo.

u pocetku (ovom posle-petooktobarskom pocetku) je IPS imao neke originalne diskove sa etiketom za prodaju u YU cija je cena bila i ok, do 450 dinara, no naravno trajalo je mesec-dva.

Tata

Dobro, sada su i stvari malo jasnije.

Neki od vas naprosto ne znaju (ili ne cuju, ili ne vide) razliku izmedju divx i DVD, izmedju originalnih i licencnih ploca, izmedju vaw i MP3.

A sto se ovih ostalih stvari tice, mogu samo da vam pozelim da neko plagira, kopira ili ukrade bilo sta sto ste sami napravili, kako bi pokusali da shvatite sta podrzavate...

Boban

Sto se kvaliteta tice, ima tu svega i svacega.
Neosporno je da su originalni diskovi bolji od rezanaca i da je DVD bolji od Divxa... ali, nije sve tako jednostavno.

Pre svega, mnostvo audio materijala koji se prodaju kod nas kao originalni CDi (cak i u IPSu) su pravljeni u Bugarskoj, Madjarskoj i gde vec ne i to sa originalnih matrica koje su odradile svoj posao na Zapadu, a onda ilegalnim kanalima, umesto da budu unistene prosledjene na Istok gde ce uraditi tri puta vise kopija nego sto je moguce bez gubitka kvaliteta. Nema potrebe sada ovde da ti detaljno obrazlazem kakvi su tokovi tih velikih proizvodnji, ali veruj mi da su ti sanse da u Srbiji kupisi ORIGINAL uradjen sa ORIGINALNE matrice u prvih 10000 otisaka (koliko se garantuje savrsen zvuk) su nikakve. Dalje, tehnika je dovoljno napredovala da ja mogu da presnimim bilo koji audio disk bez gubitka ijedne jedine miliinformacije.

Sa filmovima stvar je jos jednostavnija (ili komplikovanija, zavisi odakle joj pridjes). Do pre deset godina smo gledali samo VHS kasete i bili prezadovoljni. Kada se uporede VHS kasete snimljene u kucnoj radinosti sa DVD-a i ORIGINALI koje su pustali domaci distributeri dolazimo do frapantnog otkrica da su ovi iz kucne radinosti neuporedivo bolji. razloga za to ima mnogo, a nije zanemariva ni namera proizvodjaca da onemoguci presnimavanje tako sto snima slab nivo signala koji je dobar za gledanje, ali u svakoj sledecoj generaciji postaje slabiji i vec kod trece-cetvrte kopije prakticno postaje negledljiv.

Svaki DIVX je nesravnjivo bolji od VHS-a; dakle, ako smo mogli decenijama da zivimo na VHSu, zasto je toliki problem gledati Divx koji je, ukoliko se dobro odradi, neznatno (doslovno neznatno) slabijeg kvaliteta od DVD-a.

Tata, ono sto ti ne znas mozda, jeste to da je DVD u stvari VRLO SLAB FORMAT i u profesionalnim krugovima (studiji koji snimaju programe za televizije) gotovo da se ne koristi. DVD ima protok od oko 10 Mb u sekundi, a moja mala DV kamerica ima protok od 25 Mb u sekundi. Kada prebacim snimak sa kamerice na VHS dobijem sablasan kvalitet. Kada hocu da od tog snimka napravim DVD prinudjen sam da se odreknem 60% informacija, taj jebeni DVD koji ti hvalis do izbezumljenosti jednostavno nije u stanju da prenese sve sto bi bilo potrebno. Razlika izmedju snimka sa moje kamere i DVD-a napravljenog od tog snimka je mnogo veca (na stetu DVDa naravno) nego izmedju DVD-a i Divxa.

Na stranu to da distributeri DVD-a samo grebuju originale i skracuju ih da bi stali na 4.7 GB da ne bi kupovali skupe diskove.

Kod pravljenja Divxa svi koriste linearnu kompresiju, pa ukoliko je film u nekim delovima vrlo dinamican a opet ponegde vrlo statican (kao Matrix) dobijamo savrsene staticne delove i lose mrdajuce sekvence. Idealno bi bilo raditi kompresiju po neproporcionalnom sistemu koji u staticnim scenama radi veliku kompresiju jer se tu gotovo nista ne gubi a u dinamicnim ostavlja prakticno DVD kvalitet. Problem kod ovakog nacina rada je sto se nikada ne zna koliki ce zavrsni fajl biti, pa se nikome ne da da nekoliko sati ripuje film da bi video da je dobio fajl od 708 Mb i da moze samo da place nad njim. Bilo kako bilo, DIVX je kao i MP3 prekomernom upotrebom nestrucnih, nezainteresovanih i aljkavih korisnika u proseku izasao na mnogo gori glas nego sto su njihove stvarne mogucnosti.

phuzzy

Quote from: "Tata"Neki od vas naprosto ne znaju (ili ne cuju, ili ne vide) razliku izmedju divx i DVD, izmedju originalnih i licencnih ploca, izmedju vaw i MP3.

Da li si siguran da ti znas? Hoces da bacimo matematiku na sto, pa da prodiskutujemo o metodima kompresije, stepenu gubitka kvaliteta i tako to? Svesni smo razlike i te kako, ali smo takodje svesni cene svakog od tih formata.

Imamo u kuci DVD plejer i ne koristimo ga prakticno nikada, iz jednostavnog razloga - "prakticnost" upotrebe i "jednostavnost" nalazenja zanimljivih naslova. DivX je losijeg kvaliteta od DVD-a, ali se to sa kauca, na televizoru, nikada ne primeti. Dodatni sadrzaj je najcesce izuzetno dosadan, a ekstra turbo nabudzeni zvuk se ne provaljuje ako nemas mega-dzidzi-midzi kvadrofonski zvuk...

Quote from: "Tata"A sto se ovih ostalih stvari tice, mogu samo da vam pozelim da neko plagira, kopira ili ukrade bilo sta sto ste sami napravili, kako bi pokusali da shvatite sta podrzavate...

Jesu i nisam se ljutio. Fuck, uglavnom sve sto sam radio i stavljam u PD i radujem se kad vidim da neko upotrebi.

Nego, da ja tebe pitam, cisto me zanima, koliko si platio taj Windows na kome trenutno gledas ovo?

Koliko si platio sav softver koji trenutno imas na masini?

Spider Jerusalem

Quote from: "Tata"Dobro, sada su i stvari malo jasnije.

Neki od vas naprosto ne znaju (ili ne cuju, ili ne vide) razliku izmedju divx i DVD, izmedju originalnih i licencnih ploca, izmedju vaw i MP3.

A sto se ovih ostalih stvari tice, mogu samo da vam pozelim da neko plagira, kopira ili ukrade bilo sta sto ste sami napravili, kako bi pokusali da shvatite sta podrzavate...

Da, to je i ideja...

Tata

Bobane, jasno mi je da je DVD nedovoljno dobar. Kadgod pogledam neki film na satelitu - imam dokaz za to. Ali to nema veze sa ovom pricom.
Divx je inferioran po kvalitetu slike, a po kvalitetu zvuka je u proslom veku...

Tata

Phuzzy, zivo me zanima, koliki ti je televizor i sa koje udaljenosti ga gledas?

A sto se tice matematike, nema potrebe da je stavljamo na sto, i sam kazes da razlika postoji.

Doduse, gresis malo oko zvuka, kvadrofonija je davno napustena ideja, sada se radi o petokanalnim sistemima, sa pogledom na sedmokanalne...

Boban

Prednost DVDa u odnosu na Divx je manji stepen kompresije i nelinearna kompresija prilagodjena zahtevima filma.
DVD od 4,7 Mb dovoljan je da stane 22 minuta filma BEZ GUBITKA... pa sad ti vidi koje je tu krljanje na delu.

Ono sto ja sve vreme pricam, jeste da je DIVX neuporedivo bolji od VHSa koji nam je bio JEDINA zabava decenijama. I sasvim sam siguran da ce napredak tehnike imati za posledicu da za 2-3 godine Divx bude bolji od sadasnjeg DVDa, a DVD se mozda priblizi digitalnom satelitskom sistemu.

Dalje, tvoje potrebe za zvukom su izvitopereno perfekcionisticke. Za veliku vecinu ljudi to uopste nije bitno.

I nisi odgovorio coveku da li koristis legalan softver na kompjuteru.
I da li placas uredno satelitsku pretplatu ili ipak uzimas ove kartice od nekoliko eura?

iNCUBUs

Na temu piraterije u ovoj zemlji:
Ovih dana na na jednoj televiziji (nisam primetio na drugim) ide kampanja protiv piraterije.

Postoji jedna izdavacka kuca koja je usko vezana za tu televiziju.

Kao kod svih drugih izdavackih kuca, mogu da se nadju piratska izdanja njihovih "umetnika".

Trivia question: ko je najveci izdavac piratskih izdanja pomenute kuce?

Hint: licemerje.
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

phuzzy

Quote from: "Tata"Phuzzy, zivo me zanima, koliki ti je televizor i sa koje udaljenosti ga gledas?

54 ako se ne varam i sa cca 2-3m, kako kad.

Quote from: "Tata"A sto se tice matematike, nema potrebe da je stavljamo na sto, i sam kazes da razlika postoji.

Da, naravno. Međutim dovoljno je mala da u realnim uslovima (ako nisi fanatik) ne može da se primeti. Da, naravno, i ako je kvalitetno kompresovan film - postoje ljudi koji rade variable bitrate kompresiju i urade nekoliko prolaza da bi dobili kvalitetan snimak koji staje na CD, ima ih nekoliko kod mene na poslu. Što je najstrašnije, ljudi su prepakovali sopstvene DVD-ove da bi im bila praktičnija upotreba.

Quote from: "Tata"Doduse, gresis malo oko zvuka, kvadrofonija je davno napustena ideja, sada se radi o petokanalnim sistemima, sa pogledom na sedmokanalne...

Aha, a mega-džidži-midži je najnovija tehnologija? Nemoj da se hvataš za slamke i detalje, nego mi lepo odgovori na pitanje, kao što ja tebi jesam, koliko si platio Windows na kome trenutno radiš? Koliko si platio Office koji je na njemu instaliran, a koliko si platio ostali softver koji imaš na mašini? Tek kad počistiš svoje dvorište uzmi pa pljuj po komšijinom.

Plavi Skaut

Imam jedno pitanje, kako da filmove koje sam skinula u DVXu isprzim da mogu da ih gledam na DVDrecorderu...pokusala sam ali ne ide.
The Four Winds

Boban

pa nije to tako jednostavno.
Prvo, treba ti DVD rezac.
Drugo, moze i bez DVD rezaca, ali onda treba da snimis u VCD formatu, sto je svega 45 minuta po jednom CD-u... kako god okrenes, verovatno nemas tehnicke mogucnosti da odradis to sto zelis.
Sacekaj koju godinu, bice lakse snimiti DVD nego sada disketu.