• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Lovac na vampire

Started by DUNADAN, 20-05-2003, 20:44:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DUNADAN

Poslednji lovac na vampire u BiH ima 73 godine i zivi u Bosanskoj krajini. Crni Stevan, kako ga zovu, rodjen je u Shapcu i, kako tvrdi, svi njegovi mushki preci vec ceo vek teraju "lampire", kako Stevan naziva mitske krvopije.
"Radim u tajnosti, chuvam se i nikada dugo ne zaustavljam na jednom mestu. Delujem na podruchju cele bivshe Jugoslavije i idem gde god me pozovu. Do sada sam svet oslobodio od 5 monstruma" kaze Crni Stevan.
On tvrdi da su se "lampiri" u Bosni pojavili oko 1878. kada je Austro-Ugarska od Turaka preuzimala vlast nad tim podruchjem. Od tada su pronalazena tela vojnika kojima je bila isisana sva krv iz tela. Vlasti su angazovale Stevanovog dedu da pronadje i ubije vampire, od kada se neobichan zanat prenosi s kolena na koleno. Stevanov deda je usmrtio nekoliko austrougarskih vojnika zednih krvi, za shta je bogato nagradjen.
Stevan vampire hvata zamkom za medvede. Tvrdi da ih nije moguce ubiti kocem, niti ih uplashiti krstom. Jedini nachin je da im telo sagori u vatri.
Predostroznost je Stevana naterala da sebi da i lazno ime. Chuva se, kaze, od policije shto su chinili i njegovi preci. Ljudi u plavom ne veruju u "lampire", a ni sudije, pa je Stevanov otac zbog jednog "krvopijca" zaradio 20 godina zatvora.
Trenutno se nalazi u Bosanskoj kajini kako bi je oslobodio vampira koji sishe krv iz stoke i peradi. Prema njegovim rechima svi vampiri pochnu od zivotinja, a kasnije napadaju i ljude.
Stevan nema potomaka, niti se iko drugi interesuje za neobichan zanat, pa kaze da posle njegove smrti vampiri nece imati dostojnog protivnika na ovom podruchju.
D. Lubarda

Dnevnik, 18. maj 2003.

mogu misliti ko je onaj jadnik zbog kog je njegov cale robijao 20 godina.
ludaci :cry:
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Spider Jerusalem

Reality is always stranger than fiction.

Lurd

Ljudi, to su novine. Znate sta se kaze za novine?
My trees...They have withered and died just like me.

SANdMAN

istina ili samo novinarska patka, po meni realisticnija i morbidnija obrada teme vampirolovaca nego sto smo to mogli da vidimo i u Karpenterovim "Vampirima"...

DUNADAN

da
samo shto u Karpenterovim "Vampirima" automatski pretpostavljash da vampiri postoje, dok se ovde zapitash ko su ti jadnici kojih se Crni Stevan dochepao, ili njegovi otac/deda...
Zapitash se i kakva bi im dijagnoza bila kad bi ih hospitalizovali.

SANdMAN

slazem se da je taj koncept totalnog ludila i paranoicnosti vampirolovaca (gledala frailty mozda?) zestok ali ne znam kako bi se dao realizovati na iole zanimljiv nacin u literaturi a da se ostane na tome da vampiri ne postoje...

DUNADAN

hm, mislim da bi mogao ali bi takvo delo bilo varijacija "Balkanskog shpijuna" samo sa drugom  tematikom / drugachijom paranojom.

P.S.
nisam gledala Frailty

taurus-jor

Predlazem da nova tema za knjizevnu radionicu Kluba Lazar Komarcich bude:

BALKANSKI VAMPIROLOVAC
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

SANdMAN

balkanski spijun?
mozda, ali vise bi mi se svideo pristup jednog Frailty-ja gde je ostavljeno gledaocu da izabere izmedju racionalnog objasnjenja ludilom ili fantasticnih elemenata...

SANdMAN

Quote from: "taurus-jor"
Predlazem da nova tema za knjizevnu radionicu Kluba Lazar Komarcich bude:

BALKANSKI VAMPIROLOVAC

jepieee-OLE!  :|

Lurd

Cekaj malo! Vi ste uzeli zdravo za gotovo da vampiri ne postoje?
Hmmmmm.

Ne pisem ovo kao argument, ali imam gomilu, gomilu zapisa i prica nasih seljaka o natprirodnim pojavama, i to ne samo iz Srbije, nego sa prostora bivse SFRJ. Zapanjujuce je koliko su slicne karakteristike nekih bica koja ne spadaju u greatest hits...

SANdMAN

hmmm... ne, nismo pokretali nikakve egistencijalne vampiroloske trileme.

neki od nas su samo izneli svoj skromni utisak da bi literarno delo koje bi pokusalo da prikaze vampirolovce kao istinske zveri i psihijatriske slucajeve verovatno moralo biti smesteno u nevampirski svet...

phuzzy

Quote from: "SANdMAN"neki od nas su samo izneli svoj skromni utisak da bi literarno delo koje bi pokusalo da prikaze vampirolovce kao istinske zveri i psihijatriske slucajeve verovatno moralo biti smesteno u nevampirski svet...

Not necessarily...

Najbanalniji zaplet: pravi vampiri koji se silno zabavljaju prateci kako neki bolesnik satire obicne smrtnike optuzujuci ih za vampirizam...

Sa druge strane, izjave neukih seljaka o natrpirodnim pojavama i nisu neki preterano verodostojan dokaz, pogotovo sto se generalno ticu ili stvari koje su bile neobjasnjene ili se ticu stvari tipa lesheva koji se ne raspadaju i sl. o cemu, opet, nisu mogli imati ispravno, (mikro)biolosko objasnjenje... a mrtav covek je mrtav covek gde god da se nadje...

E, sad, ne kazem da vampira (u nekoj formi) nema, samo ... eto...

SANdMAN

Quote from: "phuzzy"
Not necessarily...

Najbanalniji zaplet: pravi vampiri koji se silno zabavljaju prateci kako neki bolesnik satire obicne smrtnike optuzujuci ih za vampirizam...

mislis, mala kontemplacija na temu "the biggest trick Satan ever pulled was convincing the world he didn't exist" samo kroz vampire?

i like it, i like it a lot...

eric cartman

Pogledajte film VAMPIRE CLAN po istinitom dogadjaju koji se desio u Floridi 1996.
Promjenicete misljenje o vampirima .
Screw you guys I'm goin' home

Lurd

Quote from: "jackdaniels"Promjenicete misljenje o vampirima .

A jelte? Kako to? :wink:

SANdMAN

nisam gledao ali procitah size na imdb-u

suvise bajata fora klinaca koji se tripuju da su vampiri za jedan proslogodisnji film. bilo je toga vec ranije na filmu ili u stripu... nathan never mislim...

Milosh

Nisam ni ja gledao Vampire Clan, ali sam nedavno procitao jednu ne tako pohvalnu kritiku.

Ja bih preporucio svima koji nisu gledali da obavezno pogledaju Vampire's Kiss. Odlicna crna komedija na temu "vampirizma".  :)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Lurd

Ako je to onaj Vampire's Kiss sa Kejdzom i Marijom Koncitom-Alonso, i ja bih preporucio svakom normalnom, zdravom ljudskom bicu da se kloni tog debilizma na kub.

Bez uvrede, ali sta tu ima da se preporucuje? Ako mislimo na isti film, naravno.

SANdMAN

meni je sam nabildovani shonja s govornom manom Nicolas Cage sam po sebi nesvarljiv. ovo mu je jos jedan od gledljivijih filmova, ima par sipaticnih sekvenci ludovanja kad postane "vampir"...

Lurd

Pa ako je tebi ono kreveljenje, balavljenje i posrtanje simpaticno, onda ne znam sta. Mucno je, bre, depresivno, nepotrebno...

Mislim, inace, da je Kejdz odlican glumac, ali da je kod njega najizrazenije potreba reditelja da ga vodi i ogranicava. Ako se to ne desi, ode stvar dodjavola.

SANdMAN

cage previse afektira, slazem se. losa koka...

mislio sam na scenu "samoubistva". funny in patethic sort of way.  i ono sa bubasvabom je simpaticno, pogotovo kad znas da je prava...  :evil:

DUNADAN

meni je film bio ok :)

a shto se tiche postojanja vampira, pretpostavljam da je moguc takav mentalan poremecaj koji bi ubedio osobu da se plashi sunca i potrebuje krv kao hranu (pice).

taurus-jor

Vi koji ste citali JA SAM LEGENDA setite se vampira... i naucnog objasnjenja njihove egzistencije. Moram priznati da sam bio impresioniran. Sjajno stivo za Dunadan the Biologa. :)

E da. Pricao jedan clan naseg Kluba, inace novinar, da je bio sa TV ekipom u okolini Kladova. Tema istrazivanja bilo je, valjda, sujeverje u istocnoj Srbiji. Pa su u nekom selu pitali lokalnu babu "ima li tu vampira". A baba che njima, mrtva ozbiljna: "nema ih, sine, nema ih vishe... ovde..."
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Lurd

Sto se tice naucnog (ili "naucnog", svejedno) objasnjenja vampira, ono mi je najbolje prikazano u Children of the Night Dena Simonsa.

iNCUBUs

Quote from: "taurus-jor"Vi koji ste citali JA SAM LEGENDA setite se vampira...

... gde ta knjiga ima da se kupi?
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Milosh

QuoteAko je to onaj Vampire's Kiss sa Kejdzom i Marijom Koncitom-Alonso, i ja bih preporucio svakom normalnom, zdravom ljudskom bicu da se kloni tog debilizma na kub.

Bez uvrede, ali sta tu ima da se preporucuje? Ako mislimo na isti film, naravno.

Mislimo na isti film, naravno.

Ionako je neinteresantno kada svi o necemu imaju slicno misljenje (think Shyamalan).  :wink:

Meni je najlepse objasnjenje vampirizma dato u filmu Wisdom of the Crocodiles.

Sto se knjiga tice I am Legend je bez premca.  :)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Goran Skrobonja

Quote from: "iNCUBUs"

Malo strpljenja. Knjiga je spremna za štampu, u izdanju nove izdavačke kuće "Kojot" i u novom prevodu (isto važi i za "Solaris"). Treća knjiga koju izdaju (biće sve istovremeno, samo da završe ljudi administrativne stvari oko registracije) jeste "Drveno more" Dž. Kerola.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

iNCUBUs

Quote from: "Goran Skrobonja"
Quote from: "iNCUBUs"

Malo strpljenja. Knjiga je spremna za štampu, u izdanju nove izdavačke kuće "Kojot" i u novom prevodu (isto važi i za "Solaris"). Treća knjiga koju izdaju (biće sve istovremeno, samo da završe ljudi administrativne stvari oko registracije) jeste "Drveno more" Dž. Kerola.

Divno :)
Samo se iskreno nadam da nece da imaju beshavni povez i da mi se raspadnu posle 2-3 citanja :)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

SANdMAN

ima jedan primerak starog kentaurovog izdanja "Ja sam legenda" u Beopolisu (dom omladine) za one nestpljive...

eric cartman

Quote from: "SANdMAN"nisam gledao ali procitah size na imdb-u

suvise bajata fora klinaca koji se tripuju da su vampiri za jedan proslogodisnji film. bilo je toga vec ranije na filmu ili u stripu... nathan never mislim...

Nisi gledao je kljucna recenica.Film kao film je niskobudzetno ostvarenje pravljeno za TV , dogadjaj koji film opisuje je to sto moze da promjeni misljenje o vampirima.Pogotovo uznemirujuci  za one koji imaju teenage klince koji su pretty much prepusteni sami sebi i punk kulturi koje ima svagdje u svijetu.Vampire ne treba gledati kao mitska bica koja lete i ustaju iz mrtvih , treba ih gledati kao olicenje zla koje hoda zemljom i koje je zivo da zivlje ne moze biti . Kad se tako gledaju onda se shvati ko su zapravo oni pocev od Vlada Tepesa do danasnjih dana. Oni postoje.
Screw you guys I'm goin' home