• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ZBOGOM, PAMETI!

Started by Ghoul, 11-04-2008, 18:41:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

ZBOGOM, PAMETI!

tipična srpska priča:

Naša pamet, tuđe znanje
(preuzeto iz "Novosti" od 03.04.2008.)
SVILAJNAC - Preporuka profesora Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, da se Milanu Miloševiću, studentu generacije završne godine 2007. na smeru optoelektronike i laserske tehnike, dodeli stipendija za nastavak školovanja i završetak doktorskih studija, nije bila dovoljna.
Od svoje države nije dobio finansijsku potporu da se usavršava na fakultetu na kojem je na briljantan način završio studije, a skromna plata njegovih roditelja nije ni delimično mogla da pokrije troškove nastavka školovanja, pa je Milošević, poput mnogih naših talentovanih budućih stručnjaka, odlučio da ode u inostranstvo.
- Posle dva meseca provedena u istraživačkom centru "Omron" u japanskom gradu Kjotu, Milan je prošle godine bio nekoliko nedelja i na engleskom univerzitetu "Sari". Tada je bilo predviđeno da sledećeg meseca provede u njihovoj laboratoriji na praksi od tri do pet nedelja - objašnjava nam njegov otac Mile.
Englezi su, međutim, požurili. Nedavno su ga pozvali i ponudili mu da o njihovom trošku završi trogodišnje doktorske studije. I on je ugovor već potpisao. Mesečno mu daju 12.000 funti za školarinu i smeštaj, plus džeparac, zatim 15-dnevni godišnji odmor po njegovom izboru i dva puta godišnje plaćene avionske karte na relaciji London - Beograd.
Milan Milošević u Englesku ide 1. oktobra.

a sad ja:
u kontextu nedavnih rasprava o ćirilici i latinici mogu samo da kažem: DECO, UČITE LATINICU, UČITE 'NEPRIJATELJSKE' JEZIKE – JER VAŠU ĆIRILIČNU DRŽAVU ZABOLE ZA VAS I VAŠU BUDUĆNOST!
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Quote from: "Ghoul"ZBOGOM, PAMETI!

tipična srpska priča:

Englezi su, međutim, požurili. Nedavno su ga pozvali i ponudili mu da o njihovom trošku završi trogodišnje doktorske studije. I on je ugovor već potpisao. Mesečno mu daju 12.000 funti za školarinu i smeštaj, plus džeparac, zatim 15-dnevni godišnji odmor po njegovom izboru i dva puta godišnje plaćene avionske karte na relaciji London - Beograd.
Milan Milošević u Englesku ide 1. oktobra.

a sad ja:
u kontextu nedavnih rasprava o ćirilici i latinici mogu samo da kažem: DECO, UČITE LATINICU, UČITE 'NEPRIJATELJSKE' JEZIKE – JER VAŠU ĆIRILIČNU DRŽAVU ZABOLE ZA VAS I VAŠU BUDUĆNOST!

Ghoule moj! Rasprava koju pominješ ticala se tolerancije i to je priča koju ćemo još trošiti. Priču koju načinješ mnogi su preživeli, a niko se pameti nije naučio. Moja ćerka nije mogla ni da volontira na PMF, pa je doktorirala na Rockefeller-u koji zapošljava najviše nobelovaca na svetu. Zato ja sada moram u Oklahomu da bih video unuke.  :cry: Pisaću ti kako je tamo.

Posebna priča je nedoučenost naših novinara koji su sirotom M.M. pripisali višak nula u stipendiji. 12.000 funti mesečno sigurno nije dobio. Sećaš li se koliko je dobila Sigurni Viver u "Ulici crvenog polumeseca" za svoje doktorske studije u Londonu, pa je morala da se bavi "pratnjom"? Moja Jelena je na Kornelu i Rokfeleru imala stipendiju i stan + oko 1.000 $ mesečno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: "scallop"Posebna priča je nedoučenost naših novinara koji su sirotom M.M. pripisali višak nula u stipendiji. 12.000 funti mesečno sigurno nije dobio.

da, primetih to tek kad sam postovao.

pa dobro, izvor je njegov ćale, za koga je lepo rečeno da nije pri parama. šta zna čovek kolko je 12000 funti.
njemu je i 120 mnogo.
il novinaru koji je piso...
https://ljudska_splacina.com/

BladeRunner

Ista priča: student generacije 1997-e iz PG (ekonomija), uhlebljenje našla u Italiji nakon što je bezuspješno pokušavala da se zaposli kao asistent. Kosmička pravda: nakon završenog doktorata tamo, radi opet u CG kao POSLANIK misije UN-a koja ocjenjuje demokratičnost u savremenom CG društvu. Nakon povratka su joj odmah ponudili katedru, što je odbila sa osmjehom istovremeno kucajući izvještaj o korupciji u sistemu obrazovanja. Moj lični idol.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

angel011

We're all mad here.

scallop

Neznam da li vas ova tema zaista zanima, ali dok se moja ćerka majala po Kornelu imao sam redovne informacije o doktorskim studijama. Zapazio sam da je 37% studenata iz azijskih zemalja i da se preko polovine vraća u rodnu zemlju. "Istočnjaka" je bilo upola manje i oni se nisu vraćali. Tranzicione zemlje su se politički više bavile preuzimanjem "propale" imovine i nisu ih zanimali oni koji bi mogli da propadanje uspore ili zaustave. Moj kum se osamdesetih vratio iz Švedske sa ženom i decom u Lučane i ispujdali su ga za šest meseci. Posle toga je radni vek proveo po svetu kao start up inženjer (to su oni koji velike fabrike puštaju u pogon). Jedan od najboljih prijatelja je doktorirao na Prinstonu eksploataciju pozemnih voda i nakon što ga se matični Energoprojekt otarasio sledećih dvadeset godina je bio stariji savetnik UN za tu problematiku.

Naprosto, tada i sada ti školovani ljudi nam remete prosek. :x  :x  :x

Sad školujemo menadžere koji nikad nisu radili posao kojim treba da rukovode.  :cry:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

Remete prosek, da.

Jedno pitanje: čemu uopšte služe studije optoelektronike i laserske tehnike u zemlji koja nema istraživačke laboratorije te vrste? Čime bi se taj briljantni student ovde bavio, čak i da je nastavio školovanje na matičnom fakultetu?
We're all mad here.

scallop

Quote from: "angel011"Remete prosek, da.

Jedno pitanje: čemu uopšte služe studije optoelektronike i laserske tehnike u zemlji koja nema istraživačke laboratorije te vrste? Čime bi se taj briljantni student ovde bavio, čak i da je nastavio školovanje na matičnom fakultetu?

VTI je do polovine 80-tih bio jedan od najjačih istraživačkih konglomerata u Evropi. Optoelektronika i laserska tehnika su spadale u jače discipline VTI. I to je jedan od razloga zašto smo dobili ovo što imamo.

Cornelius

U novoj raspodeli rada i novca, Srbi i njima slični dobili su ulogu da u svojoj zemlji pasu travu ili da idu drugde. Danas se završio štrajk radnika fabrike Dacia u Rumuniji. Imaju plate od 250 evra (oni su članovi EU) i štrajkovali su za povišicu. Dobili su je. 100 evra mesečno. Tako će sada da rade za 350 evra mesečno. Njihove kolege iz francuskog Renaulta (vlasnika Dacie) zaradjuju 4 puta više. To znaju i Rumuni, pa napuštaju sopstvenu zemlju da bi isti posao radili za veće pare u drugoj zemlji. Trenutno, strani investitori u Rumuniji imaju muke da nadju visokokvalifikovane stručnjake, jer svi pale u druge zemlje. Kad Srbije bude ušla u EU i oni će imati lep život kao Rumuni. radiće za 350 evra mesečno ili će da pale u inostranstvo. Zar je danas u Srbiji drugačije?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

angel011

Quote from: "scallop"
Quote from: "angel011"Remete prosek, da.

VTI je do polovine 80-tih bio jedan od najjačih istraživačkih konglomerata u Evropi. Optoelektronika i laserska tehnika su spadale u jače discipline VTI. I to je jedan od razloga zašto smo dobili ovo što imamo.

I mislila sam da je tako nešto u pitanju. Svrha je nekad postojala, u međuvremenu je izgubljena, ali su studije ostale.
We're all mad here.

scallop

Quote from: "angel011"I mislila sam da je tako nešto u pitanju. Svrha je nekad postojala, u međuvremenu je izgubljena, ali su studije ostale.

Po tom kriterijumu ne postoji svrha ni da se studira dramaturgija. Angel, svrha da se kroz studije opametiš postoji, a problem je što neko pokušava da te ubedi u suprotno.

Ne postoji svrha ni da pišemo knjige - jeftinije je da kupimo prava i prevodimo strane knjige. Ne moramo ni da budemo pismeni - dovoljno je da imamo uši, pa da ih neko isteže do demokratskih dužina. Neko ti kaže šta da radiš, a ti strigneš ušima i trčiš.

džin tonik

bez brige. vise manje svi koji i uspiju pobjeci su ipak dovoljno glupi da tesko steceni novac bace u maticnu zemlju nekoj bitangi za nista.

džin tonik

Quote from: "Ghoul"da, primetih to tek kad sam postovao.

pa dobro, izvor je njegov ćale, za koga je lepo rečeno da nije pri parama. šta zna čovek kolko je 12000 funti.
njemu je i 120 mnogo.
il novinaru koji je piso...
kad sam procitao nije mi se prvo dalo ni komentirati. koliko kretena vjeruje u te cifre. prodje me jeza kad se sjetim ekvivalenata u hr za koje me vezu neke najosnovnije drustvene norme. i tako prisiljavaju na komunikaciju.