• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Илија Бакић: "Филмови"

Started by zstefanovic, 18-04-2008, 16:19:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Видим да је прошло 24 сата а сви ћуте. Па ево:

Друга књига издавачке куће ,,Тардис" http://www.tardis.co.yu/ из Београда је управо објављена. Реч је о збирци поезије Илије Бакића ,,Филмови" која је у неким својим сегментима дубоко унутар научне фантастике.

Издање је изашло у ,,Белој библиотеци" (поезија) и врло љупко изгледа захваљујући ликовном обликовању Борка Ивановића и слогу Жарка Милићевића. Уредник је Споменка Стефановић-Пулулу.

Колико чујем и следећа издања најављена за ово пролеће су одлична и од крајњег интереса за фантастику: збирка есеја Слободана Шкеровића и роман Љубе Дамњановића.

Честитке Бакићу и издавачкој кући.  :wink:
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

angel011

We're all mad here.

PTY

a-ha!

Znači, Sivka ćuti i radi dok svi drugi prebrojavaju mršav pasulj.

Naravno, sad se postavlja pitanje jel' Sivka radi na ćirilici ili na latinici...?    :roll:

U svakom slučaju, neko će je već nekako majci utepa, pa makar zbog fonta.   :evil:

(mazeltov, sivka!  :wink: )

Loengrin

Ono poezije što sam čitala od Bakića treba unositi intravenozno kako bi ostavile još snažniji utisak. :D
Baš me zanima kako izgledaju Filmovi

@Schwester
:?  Lib imaj serdca, ovaj petak mi je biJo dovoljno stresan i bez propismenjavanja  :cry:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

PTY

Ženo, da ja stvarno imam ikakvog raspoloživog srca, furala bi ga ko adut u hold-onu i tako smlatila gomilu love.   :roll:

angel011

Nemaš srce? Hmm... Zanimljivo... Gde mi je onaj skalpel...  :twisted: (nevr majnd me, ajm psajkotik) :evil:

(a i ne moraš da se brineš za svoju bezbednost, jer će sivka da me utepa kad vidi šta joj radim od topika  :lol: )
We're all mad here.

Loengrin

E, sad. Pošto mi se dizajn korica Jeseni skupljača ve-o-ma svideo, jedva čekam da vidim kako su urađene ove. Prošle su mi se svidele i zato što su bile savitljive i time puno izdržljivije od uobičajenih.

BTW. taj slog, beše prelom, (u gipsu) ne?   :evil:
Trebalo bi da je Zakk uradio i unutrašnju opremu knjige, ako ne grešim. :lol:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

zstefanovic

Quote from: "Đehouva"a-ha!

Znači, Sivka ćuti i radi dok svi drugi prebrojavaju mršav pasulj.

Srećom što je skromna i ćutljiva, inače bi se ti već iznenadila gde Sivke ima i šta Sivka s Velizarom i Žarkom sprema.

QuoteNaravno, sad se postavlja pitanje jel' Sivka radi na ćirilici ili na latinici...?    :roll:

8)

QuoteU svakom slučaju, neko će je već nekako majci utepa, pa makar zbog fonta.   :evil:

Što zbog fonta?

Elem, O KNJIZI preliminarno... Pored vrlo lepog (i gospodskog ;) ) izgleda, knjiga na štih-probu deluje kao nešto što treba poneti sa sobom u park i čitati je tokom kasnog prolećnog popodneva "pod šupljim zvonom svakodnevlja".

Dobar je ovaj naš Ilija. Razgovara sa diviksima. 8)

P. S.
Potpis ti je cunami, Libe.

zstefanovic

Quote from: "Loengrin"E, sad. Pošto mi se dizajn korica Jeseni skupljača ve-o-ma svideo, jedva čekam da vidim kako su urađene ove.

И ова нова је баш пажљиво урађена, и споља и унутра. Лепо за прелиставање. Како иду године све више се лепим и на сам објекат...

SRX

A kad ćemo saznati malo više o zbirci? Na sajtu nema ništa, ovde nema ništa... promocija?...
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

zstefanovic

Quote from: "SRX"A kad ćemo saznati malo više o zbirci? Na sajtu nema ništa, ovde nema ništa... promocija?...

Како овде нема ништа? Па јесам ли ја невидљив :)

Реч је о збирци поезије где господин Илија има свој дијалог са 38 филмских ремек-дела + биобиблиографија + изјаве људи са плаката (Живковић, Скробоња, Ајдачић и још неки). А5 формат, одлична хартија, 56 страна. Тираж нису написали, али је вероватно између 500 и 1000.

Ето.

Остало нека кажу издавачи с Велизаром на челу.

zakk

"Filmovi" su trenutno predstavljeni samo uskom krugu prijatelja, u kućnoj varijanti uz sir, vino i pršut ;), ali kolko sutra će biti na sajtu, a uskoro i u sred čaršije...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

drf

Bilo je lepo, knjiga izgleda otmeno. Za razliku od nekih, procitacu je,

zstefanovic

Quote from: "zakk""Filmovi" su trenutno predstavljeni samo uskom krugu prijatelja, u kućnoj varijanti uz sir, vino i pršut ;), ali kolko sutra će biti na sajtu, a uskoro i u sred čaršije...

Велизаре, реци Заку кад се врати да база на ЛК сајту не ради.

drf

Sta ti je jezik! Dve misli jednom recenicom, o ljudima i knjigama...

PTY

Quote from: "drf"Bilo je lepo, knjiga izgleda otmeno. Za razliku od nekih, procitacu je,

И види сад!
Ти се, бре, увек некажњено извучеш за овакве зезанције, а мени - за скроз исте изјаве! – по правилу следи вивисекција.

:cry:  :twisted:

drf

E, Đehova, bitno je ostati neprimećen i neshvaćen u prvom udaru. Posle bude kasno.

sivka

Promocija Filmova ce se odrzati u prostorijama Srpskog knjizevnog drustva. Potrebno je neko vreme da knjiga stigne pred oci publike i kritike. Tacan datum ce se znati za koji dan.

Ceo tim koji je radio na knjizi, maloj po broju stranica ali znacajnoj po sadrzini, zadovoljan je rezultatom. Ovo zadovoljan moze da se procita i kao: srecan, zadovoljan, zadovoljan i srecan.... a posebno Ilija. I ja, naravno.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

zstefanovic

Quote from: "sivka"Promocija Filmova ce se odrzati u prostorijama Srpskog knjizevnog drustva. Potrebno je neko vreme da knjiga stigne pred oci publike i kritike. Tacan datum ce se znati za koji dan.

Датум?

sivka

Quote from: "zstefanovic"
Quote from: "sivka"Promocija Filmova ce se odrzati u prostorijama Srpskog knjizevnog drustva. Potrebno je neko vreme da knjiga stigne pred oci publike i kritike. Tacan datum ce se znati za koji dan.

Датум?

Sutra cu znati.....

sivka

12. jun 2008.  Srpsko književno društvo, Francuska br. 7 u 12h

Promocija zbirke poezije Filmovi - Ilija Bakić

O knjizi i piscu govore Slobodan Škerović i Vasa Pavković

Dobro došli!

sivka

:lol:

Da ponovim, da ne zaboravite...

Promocija zbirke poezije Filmovi Ilije Bakića održaće se u prostorijama Srpskog književnog društva, Francuska br. 7, u četvrtak, 12.06.2008. godine u 12h.

O poeziji Ilije Bakića govore Vasa Pavković i Slobodan Škerović.

Posle promocije biće priređena zakuska za sve posetioce.

:wink:

zstefanovic

Предлажем да се временски осетљиви топици ставе привремено као "лепљиви", па да се после одлепе.

sivka

Draza je tako lepo napisao vest na Art Animi da moram da je citiram. (Ja sam nekoliko dana bez interneta u kuci pa nisam mogla ranije da se oglasim.)

Juče je u Srpskom književnom društvu održana promocija dveju knjiga Ilije Bakića, koje su u proteklih šest meseci doživele objavljivanja pod okriljem izdavačke kuće Tardis. O zbirci fantastičke proze "Jesen skupljača" i zbirci poezije inspirisane filmskim ostvarenjima "Filmovi", pored autora, govorili su Vasa Pavković i Slobodan Škerović. Promociju je vodila vlasnica i urednica izdavačke kuće Tardis, Spomenka Stefanović Pululu.

Pavković je u opširnom izlaganju o "Filmovima", između ostalog, ukazao na to da Bakićeva poezija zastupljena u zbirci nije po svaku cenu morala otkriti svoje izvoršte inspiracije, aludirajući na mogućnost da bi čitalačka publika na drugačiji način mogla doživeti iste te pesme ne znajući da su inspirisane kinematografskim ostvarenjima.

Škerović je dao svoje viđenje "Skupljača" u kome je na kraju rekao: "Živi dekor i živi model je ono što ostaje u čitaocu nakon ovakvog iskustva. Ono što je futuristički ideal reklamokrata, da se reklama projektuje na retinu ili u sam mozak potrošača, Bakić je ostvario na veoma efikasan način. To je ono što najviše pleni kod ovog obdarenog autora. Njegovo precizno dodavanje nedevalvirane duhovne valute u lični trezor čitaoca."

A sam autor se odlučio da o svojim knjigama govori upravo kroz dela koja se u njima nalaze, čitajući neka od efektnijih iz obe zbirke.

Spomenka Stefanović Pululu je na početku promocije izrazila zadovoljstvo što je bila u prilici da izdavački program kuće Tardis otpočne objavljivanjem proznih dela jednog od naših vodećih pisaca fantastike, Ilije Bakića, a na samom kraju predstavljanja u SKD-u, navela je naslove novih dela koja će se uskoro pojaviti pod etiketom Tardisa: zbirka eseja "Himera ili Borg" Slobodana Škerovića, zbirka proze "Vi što maštate o sreći" Ljubomira Damnjanovića i zbirka poezije "Razgovori sa psom" (radni naziv) Aleksandra Saleta Markovića.

Treba napomenuti da je jučerašnja promocija u Srpskom književnom društvu, prva promocija objavljenih dela jednog autora fantastike, koja je održana u ovoj ustanovi, što može biti veoma važan pokazatelj o promenama u percepciji književnog establišmenta prema žanrovskoj literaturi. Ako se ima u vidu da je pre nepunih mesec dana, u Udruženju književnika Srbije, predstavljena akcija "2008 - godina srpske fantastike", onda domaći žanrovski stvaraoci imaju razloga da budu itekako zadovoljni, jer je evidentno da su im vrata značajnih književnih institucija postala širom otvorena.

taurus-jor

Zakk me je zamolio i da ja kazem koju, ali se oglasavam tek sada jer sam juce popodne i preko noci bio daleko od Interneta. :(

Veliko je bilo zadovoljstvo videti da se u Francuskoj 7 predstavlja BILO KOJI naslov iz domena srpske fantastike, a jos vece je zadovoljstvo znati da se radi o izuzetno vrednim naslovima, i to iz pera Ilije Bakica.

Vrlo dostojanstvena i solidno posecena promocija. Vasa Pavkovic se vrlo opsirno osvrnuo na "Filmove", dok se Skrba lucidno pozabavio zbirkom "Jesen Skupljaca".
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

drf

angel011

Nisam baš neki fotograf, to vam je što vam je :lol:

We're all mad here.

zakk

Hehe, Joco, ne zbunjuj ljude, nije Škrba pričao, nego Škera :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

taurus-jor

Hm, mislim da znam sta sada treba da uradim:

:x  :x  :x
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

sivka

sivka

U jucerasnjem kulturnom dodatku u Politici izasao je tekst o Filmovima...