• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Александар Хецл

Started by zstefanovic, 19-04-2008, 00:08:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Нови број одличног часописа за културу Наш траг (41, 4/2007, Велика Плана) је и у штампаном облику објавио текст до којег ми је врло стало и који сам својевремено писао за Свести: "Александар Хецл, луча чисте уметности" (стране 190-201).

Захваљујем нашој Споменки Стефановић Пулулу, која је је као члан редакције ово омогућила.

Срећан сам због овога. Сматрам Хецла за заборављеног генија, а последња два битна текста о њему су изашла пре 12, односно пре 24 године. А реч је о једином илустратору и стрипару бивше СФРЈ који је био на равној нози с једним Мауровићем, као и о човеку који је у нашој фантастици оставио капитална дела.

Текст можете читати и овде http://www.rastko.org.yu/rastko/delo/11080 , али вам врло препоручујем Наш траг

Гледајте шта је радио у 20 и некој години. И учите, малишани:

Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Meho Krljic

Da, ništa manje nego izvanredno. I odličan tekst.

zstefanovic

Сад видим да текст има пар стилских и словних грешака, јбм му да му јбм  :shock:

Е сад, ако занемаримо очигледан емотивни прелив, ваљда је текст испунио оно шта сам желео: увести данашњег читаоца у један опчињавајући ауторски свет и дати што више података. Врло вероватно да је то и једина рецензија ове монографије икада. Зато ми је важно што је то Златко објавио на мрежи, а Сивка на папиру.  

И овде на крају имамо животну поуку за пионире: на примеру Александра Хецла видимо да је могуће да неко ко је практично геније може деценијама живети крај нас, а да га корумпиране државне установе и шугава критика игноришу.

Али аутор и његово дело су чињеница и остаће вредни заувек, а опус мишева из чаршије ће бити сведен на архиве које ће неко посећивати сваких 200 година.  

Нема веће обавезе нас из попкултуре него да јасно и гласно стављамо ствари на своје место. И није битно да ли је у питању подземље (гурао сам ја и Попошак и Цвеће) или је класичније као Хецл.

Дух иде куда му се хоће, а мишеве сервирати мачкама.

Alex

Eto obaveznog autora za jedan od narednih brojeva magazina Zlatno doba.

Voleo sam njegovog Vinetua.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Quote from: "zstefanovic"Нема веће обавезе нас из попкултуре него да јасно и гласно стављамо ствари на своје место.

Vidim boli te ono što su komunisti uradili Karađorđevićima, a ne boli te ono što su Karađorđevići uradili Obrenovićima i možda te ne boli ovo što DOS radi sa Miloševićevim savremenicima. Pod potkom smene poslušnika stradaju i svi oni koji nit su bili blizu te poslušnosti nit su realno bili ikakav faktor i ikakva pretnja...

Uvek je u zemlji Srbiji i šire bilo i biće da oni koji dolaze zatiru sve što zateknu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

А да се вратимо Хецла?