• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pitanje za kolekcionare - odrzavanje 'artije

Started by ..., 20-04-2008, 15:37:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

Nesto neobicno se desava sa mojim stripaljima: drzim ih u sobi, znaci ne u podrumu. Soba je ok, nije vlazna ili mracna, mada niko ne zivi u njoj. Ono sto sam zapazio je da pojedine sveske imaju 'talasice' tj poremecaj na papiru tako da strana izgleda tako da ima po duzini paralelna ispupcenja i udubljenja.

U slucaju sjajne hartije i tvrdih korica, talasici su na prvoj strani, obicno pri vrhu. U slucaju sjajne hartije i mekog koricenja, cini mi se da talasica retko kad ima.

Neke sveske, stampane na obicnoj hartiji su skroz istalasane, a neke koje se na njih naslanjaju na polici i kupljene su npr iste godine nemaju taj efekat.

E sad, ja sam sve to ugl kupovao postom i to je stizalo brodom i boze sacuvaj. Znam i da papir nije vecan, ali ako neko ima slicna iskustva voleo bih da mi da ideju sta se desilo i sta je uzrok deformiteta na papiru.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Loengrin

Da li se soba greje zimi?
Ako se greje da li sušite veš na tim grejnim telima.
Meni ovo što si napisao liči na posledicu kondenzacije, jbg. nisam sigurna. Znam da knjige ne treba držati blizu grejnih tela (zbog rasušivanja papira i korica naročito, kao ni na hladnom ili vlažnom vazduhu. Plastifikacija ili debele korice često sprečavaju da se knjiga oslobodi vlage koju je usled promene temperature ili zbog nečeg drugog nakupila. Može da se desi da se naslanjaju na neki hladan zid, dok je u sobi toplo i da time sprečavaju cirkulaciju toplog vazduha. Kakva je polica u kojoj ih držiš?

edit: ja malo zbrzah, mada, ko zna, možda ti nešto od ovog bude imalo smisla.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

...

Soba se zimi retko greje a leti ne hladi. Polica je do zida. Soba ima prozor, higijenska je i okrecena, nije prostorija na tavanu.

Ono cega sam se setio je da su neki stripalji stizali vec sa mini valom ponekad. Mozda je vlazenje putem poste tj ko zna kuda to sve prodje, a salje se u kartonu.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

marlowe

Moje iskustvo, a imao sam slicnih situacija, govori mi da je to posledica promene temperature u sobi. Ja sam smanjio grejanje zimi i smanjio taj efekat u sobici sa stripovima gde mi se to desavalo. Takodje, utesno je da pojava nije trajna, odnosno ako uzmes neke od tih stripova kojima se to desilo i premestis ih u neku drugu prostoriji gde znas da ne dolazi do tog poremecaja, posle nekog vremena proveri i trebalo bi da stranice budu ponovo ok.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.